فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1399)

مجله مدیریت نوآوری
سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خلیل نوروزی*، مجتبی علویان، سینا سروی صفحات 1-22
    نوآوری و خلاقیت یکی از ملزومات جوامع بشری کمتر توسعه یافته برای حرکت به سمت پیشرفت و توسعه است. لازمه نوآوری و خلاقیت تضارب آراء، نقد منصفانه و وجود محیطی برای تعامل موثر با انسان هاست. اما در این راستا عواملی مانند «فقدان روحیه نقد پذیری»، «زودرنجی ناقد و انتقاد شونده»، «نقد نادرست» به عنوان پارامترهای ناسازگار وجود دارند، هدف این پژوهش تمییز دادن نقد موثر و سازنده که موجب پیشرفت باشد با نقد نادرست و مخرب است. به همین منظور، با استفاده از روش تحلیل مضمون و با ابزار مصاحبه تلاش شد پدیده نقد در دانشگاه از جنبه های کارکردی و کژکارکردی شناسایی شود. پس از انجام پژوهش مشخص شد که دو عامل اصلی تخصص و میزان انطباق تخصص با محیط نقد اثر تعیین کننده‌ای در کارآمدی نقد دانشگاهیان دارد. سه نوع نقد موثر، شامل نقد تخصصی که بهترین نوع نقد، نقد میانجیگرانه و نقد دموکراتیزه شناسایی شدند. همچنین کژکارکرد ورود غیرتخصصی در امور تخصصی شناسایی شد. هم چنین ابزار های توسعه نقد موثر و جلوگیری از بروز کژکارکرد های نقد معرفی گردید. در پایان مدل فعال سازی نقد دانشگاهی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: نوآوری، نقد، نقد هنرمندانه، دانشگاه
  • شارا آقاجانیان، سید کمال طبائیان*، رضا رادفر، سید محمد سیدحسینی صفحات 23-57

    در سالیان اخیر مطالعات زیادی در سطح بنگاه جهت بهره برداری بیشتر از مزایا و کنترل چالش های نوآوری باز صورت پذیرفته است. مطالعه مدیریت سبد پروژه های نوآوری باز جهت ایجاد یکپارچگی در سطح پروژه و بنگاه مورد نیاز است. اما تحقیقات در سطح پروژه و سبد پروژه اندک بوده است. در این پژوهش با استفاده از مبانی نظری پیشین، روش مطالعه چندموردی در 10 شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهره برداری از روش تحلیل محتوای کیفی و اجرای 23 مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته به استخراج چارچوب مفهومی کیفی برای مدیریت سبد پروژه های نوآوری باز پرداخته شده است. یافته های پژوهش در پنج دسته اصلی که شامل مدیریت استراتژیک سبد پروژه نوآوری باز؛ مدیریت فرهنگ در سبد پروژه نوآوری باز؛ مدیریت فرآیندهای سبد پروژه نوآوری باز؛ مدیریت ذینفعان در سبد پروژه نوآوری باز و مدیریت فناوری در سبد پروژه نوآوری باز می باشد، ارایه شده است. در این پژوهش نقش مدیریت فناوری به عنوان یافته ای که تاکنون در ادبیات موضوعی به آن توجه نشده، مطرح شده است. همچنین در حوزه مدیریت فرهنگ نقش مدیریت کاریزماتیک، در حوزه مدیریت فرآیندها نقش مدیریت دانش، مدیریت یکپارچه بازار و ایجاد فرآیندهایی برای واحد تحقیق و توسعه سازمان را می توان به عنوان مفاهیمی که کمتر مورد توجه قرار گرفته اند نام برد.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، مدیریت سبد پروژه، فاز صفر فازی، صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • جعفر قیدرخلجانی*، امین اثنی عشری، محمدحسین کریمی گوارشکی صفحات 59-99

    بخش قابل توجهی از پروژه های دفاعی در زمره پروژه های پیچیده قرار دارند. عدم قطعیت و پیچیدگی دو ویژگی مهم و ذاتی این نوع پروژه‏ها است که باعث افزایش زمان و هزینه آن‏ها می‏شود و برخی به رابطه هم‏افزا بین این مفاهیم اشاره کرده اند. رویکردهای مختلفی مانند توسعه و تعمیق قابلیت‏های درونی برای غلبه بر اثرات ناخواسته این دو ویژگی ارایه شده است. در این پژوهش سعی شده است سه مفهوم عدم قطعیت، پیچیدگی و قابلیت در طیفی از پروژه‏های توسعه محصولات پیچیده مورد بررسی قرار گیرند. در ابتدا با استفاده از ادبیات موضوع، رجوع به خبرگان و به کارگیری روش دلفی سه مرحله‏ای مولفه های هرکدام از این سه مفهوم تبیین شد. همچنین، از طریق توزیع پرسشنامه میان مدیران و متخصصان صنایع دفاعی، میزان اهمیت عوامل و عملکرد صنایع دفاعی در مدیریت و بهبود این عوامل موردسنجش قرار گرفت و به کمک تجزیه وتحلیل اهمیت-عملکرد، وضعیت عوامل و اولویت های بهبود مشخص گردید. یافته های این پژوهش نشان می دهد که سازمان های مرتبط با پروژه های توسعه محصولات پیچیده دفاعی در بخش های عدم قطعیت، پیچیدگی و قابلیت باید بر عوامل ضعف فرهنگ حاکم در سازمان، ابهام در اهداف، تغییرات در برآوردها، عوامل محیطی، پیچیدگی های فنی، اهداف، ماهیت پروژه، محیطی و قابلیت های مدیریت دانش، مدیریت ارزش، مدیریت پروژه های کلان و قابلیت های نوآورانه که اولویت بالاتری نسبت به سایر عوامل دارند تمرکز بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت، قابلیت، پروژه های پیچیده، اهمیت-عملکرد
  • سروش قاضی نوری، نیما مختارزاده، محمد ابویی، متین رشیدی آستانه* صفحات 101-138

    محیط کسب و کار ایران، محیطی پرنوسان و غیرقابل پیش بینی است و فعالیت در آن، نیازمند قابلیت های منحصر به فردی است. تغییرات مستمر این محیط باعث شده تا شرکت ها صرفا با اکتفا به قابلیت ها و منابع موجود نتوانند به رقابت بپردازند و در این مسیر موفق شوند. هدف مقاله، بررسی این فرضیه است که چگونه یک شرکت (دانش بنیان) در چنین محیط پرتلاطمی با اکتفا به قابلیت های خود توانسته عملکرد مناسبی داشته باشد. بر این اساس، تیوری های حوزه مزیت رقابتی مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت تیوری قابلیت های پویا به عنوان تیوری مناسب انتخاب شد. در این مقاله فرض شد که ظهور قابلیت های پویا منوط به بنیان های خردی است که در شرکت شکل گرفته اند و این بنیان ها می توانند در سه لایه (فردی، اجتماعی، سازمانی) گنجانده شوند. ما متغیرهای مرتبط با هر لایه را براساس ادبیات تحقیق استخراج کردیم و پس از مصاحبه با مدیران و کارکنان تخصصی شرکت، آن ها را کدگذاری و در لایه های مرتبط با خود قرار دادیم. نتایج نشان داد که در این شرکت دانش بنیان فین تک، لایه های فردی و میانی از اهمیت بسیاری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: قابلیت های پویا، درک کردن، بهره برداری، بازپیکربندی، فین تک، شرکت دانش بنیان
  • آرمان خالدی، شعبان الهی*، مهدی مجیدپور، رضا اسدی فرد صفحات 139-168
    تغییرات فضای کسب‌وکار در طی سال‌های اخیر باعث شده است که بسیاری از شرکت‌های بزرگ به دنبال همکاری فناورانه نامتقارن با شرکت‌های کوچک باشند. با این حال به دلیل پیچیدگی و چندبعدی بودن فرآیند همکاری نرخ شکست آن‌ها بالا است. لذا شناسایی عوامل موثر بر موفقیت همکاری‌های فناورانه نامتقارن ضروری است. با این حال اغلب مطالعات قبلی متمرکز بر بررسی یک یا چند عامل محدود بوده یا در بافت کشورهای توسعه‌یافته انجام شده اند. لذا پژوهش حاضر سعی دارد با مطالعه 8 مورد تجربه همکاری فناورانه نامتقارن در بخش نانو فناوری ایران عوامل ضروری برای موفقیت همکاری‌ها را شناسایی کند. لذا با روش مطالعه چند موردی و مقایسه میزان حضور عوامل در بین موردهای موفق و ناموفق، یک گونه‌شناسی از عوامل موثر بر همکاری فناورانه نامتقارن در بخش نانو فناوری ایران ارایه شد. در نهایت نیز با توجه به گونه‌شناسی عوامل، 16 عامل به عنوان عوامل ضروری برای موفقیت همکاری‌های فناورانه نامتقارن شناخته شدند که از جمله مهمترین آن‌ها می‌توان به شفافیت اهداف و وظایف طرفین همکاری، همراستایی فناوری با نیاز متقاضی و تقارن اطلاعات اشاره کرد.
    کلیدواژگان: همکاری فناورانه نامتقارن، شرکت‌های بزرگ، شرکت‌های کوچک
  • سمانه همتی، مجتبی عزیزی*، ایمان شفیعی صفحات 169-204
    امروزه شرکت‌های صنعتی با رقابت سختی در بازارهای جهانی مواجه هستند، لذا از پروژه‌های تحقیق و توسعه جهت بقا در بازار و یا کسب برتری نسبت به رقبا استفاده می‌نمایند. برای ارزیابی دقیق میزان موفقیت پروژه‌های تحقیق و توسعه و تلاش در جهت بهبود آن، به معیارهای منحصربه‌فردی متناسب با ویژگی‌های خاص این پروژه‌ها نیاز است. با وجود مطالعات متعددی که در خصوص معیارهای موفقیت پروژه‌های ساخت و احداث صورت پذیرفته است، شناسایی و دسته‌بندی معیارهای موفقیت پروژه‌های تحقیق و توسعه کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف این پژوهش، شناسایی و اولویت‌بندی معیارهای موفقیت پروژه‌های تحقیق ‌و توسعه‌ در پژوهشگاه صنعت نفت ایران به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین پژوهشگاه‌های ایران میباشد. ابتدا از طریق مرور ادبیات و هم‌چنین انجام مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با خبرگانی از پژوهشگاه صنعت نفت در خصوص تجربیات 10 سال اخیر آنها، معیارهای موفقیت در پروژه‌های تحقیق و توسعه شناسایی شدند، سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله‌مراتب فازی، معیارهای شناسایی شده اولویت‎بندی شد. بر اساس نتایج کسب شده، 6 معیار اصلی و 17 زیرمعیار برای موفقیت پروژه‌های تحقیق و توسعه در پژوهشگاه صنعت نفت شناسایی شد که سه معیار: تکنیکی، سازمانی و فناوری-دانشی در بین معیارهای اصلی و چهار معیار: رضایت بهره‌بردار، کسب اعتبار، تطابق با الزامات کارفرما و تاثیر بر کسب و کار سازمان در بین زیرمعیارهای شناسایی شده، بالاترین اولویت را کسب کردند.
    کلیدواژگان: معیارهای موفقیت پروژه‌، پروژه‌های تحقیق وتوسعه، پژوهشگاه صنعت نفت ایران، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی
|
  • Khalil Noruzi *, Mojtaba Alavian, Sina Sarvi Pages 1-22
    Innovation and creativity is one of the requirements of less developed human societies to move towards development. Innovation and creativity require a conflict of opinion, fair criticism, and an environment for effective interaction with humans. But there are factors such as "lack of criticism", "uncritical criticism", "inaccurate criticism" as incompatible parameters. Is. For this purpose, using content analysis method and interview tool, it was attempted to identify the phenomenon of criticism in university from functional and functional aspects. After conducting the research, it was found that the two main factors of expertise and the degree of conformity of expertise with the cash environment have a decisive effect on the efficiency of academic criticism. Three types of effective criticism, including specialized criticism, were identified as the best type of criticism, mediated criticism, and democratized criticism. Non-specialist entry fraud in specialized matters was also identified. Effective cash advancement tools and the prevention of cash misdemeanors were also introduced. At the end of the model of activation academic critique is presented.
    Keywords: Innovation, critique, artistic critique, university
  • Shara Aghajanian, Seyed Kamal Tabaian *, Reza Radfar, Seyed Mohammad Seyedhosseini Pages 23-57

    Recently, many studies have been conducted in the open innovation context at the enterprise level to maximize the benefits and to control the challenges. Open innovation portfolio management studies are needed to bring integration between project and firm level. However, there is a few researches at project and portfolio level. This paper used previous theoretical foundations and a multiple case study method at ten ICT companies, utilizing a qualitative content analysis approach to analyze 23 semi-structured interviews and to derive a qualitative conceptual framework for open innovation portfolio management. The research findings are presented in five main categories including: strategic management in open innovation portfolio management; culture management in open innovation portfolio management; process management in open innovation portfolio management; stakeholder management in open innovation portfolio management and technology management in open innovation portfolio management. In this study, the area of technology management as a finding that has not been addressed in the literature and also the concept of charismatic management in the area of cultural management, the concepts of knowledge management, integrated market management and processes of the R&D unit for the area of process management can be categorized as less mentioned concepts in the literature.

    Keywords: Open Innovation, Portfolio management, Fuzzy front-end, ICT industry
  • Jafar Gheidar-Kheljani *, Amin Esna Ashari, Mohammad Hosein Karimi Gavareshki Pages 59-99

    A significant portion of defense projects are complex projects. Uncertainty and complexity are important and intrinsic features of these types of projects that increase their time and cost and some have pointed to the ever-increasing relationship between these concepts. Different approaches have been proposed, such as the development and deepening of the intrinsic capability to overcome the undesirable effects of these properties. In this study, uncertainty, complexity and capability are examined in a range of complex product development projects. At first, using the literature of the subject, referring to the experts and applying the three-stage Delphi method, the components of each of these three concepts were explained. Also, the distribution of questionnaires among managers and experts of defense industry, the importance of factors and performance of defense industries in management and improvement of these factors were evaluated and identified by means of significance-performance analysis, status of factors and priorities of improvement. The findings of this study indicate that organizations associated with complex defense product development projects in the areas of uncertainty, complexity, and capability should focus on the weaknesses of the organization's dominant culture, ambiguity in goals, changes in estimates, environmental factors, technical complexities, goals, project nature, Focus on the environment and knowledge management capabilities, value management, large-scale project management, and innovative capabilities that are higher priority than other factors.

    Keywords: Uncertainty, Capability, Complex Projects, Importance-Performance
  • Soroush Ghazi Nouri, Nima Mokhtarzadeh, Mohammad Abooyee, Matin Rashidi Astaneh * Pages 101-138

    Iran's business environment is a vibrant and unpredictable environment and operating in this situation requires special capabilities.Constant changes in this environment have made it difficult for companies to simply compete with existing capabilities and resource. The purpose of this article is to examine how a company (knowledge-based) can perform well in a turbulent environment by relying on its capabilities. Accordingly, theories of competitive advantage were examined and finally the theory of dynamic capabilities was selected as the appropriate theory. This article is assumed that the emergence of dynamic capabilities depends on the microfoundations formed in the company and these foundations could were embedded in three layers (human, social, organizational). We were extracted related variables in each layer based on the research literature an after interviewing with the company executives and staff, we were coded and placed them in their related layers. The results showed that human and social layers are very important in a FinTech and knowledge-based enterprise.

    Keywords: Dynamic Capabilities, sense, Seized, Reconfiguration, Fintech, Knowledge-based enterprise
  • Arman Khaledi, Shaban Elahi *, Mehdi Majidpour, Reza Asadifard Pages 139-168
    Changes in the business environment over recent years have led many large companies to seek asymmetric technological collaboration with small firms. However, because of the complexity and multidimensionality of collaboration process, their failure rate is high. Therefore, it is necessary to identify the success factors of asymmetric technological collaboration. However, most previous studies focused on the study of one specific factor or have been conducted in the context of developed countries. Therefore, the present article attempts to identify the essential factors for the success of collaboration by studying 8 cases (Multi-case study) of asymmetric technological collaboration in Iran's nanotechnology sector.The results of the analysis led to the identification of 16 essential success factors for asymmetric technological collaborations, including transparency of goals and tasks, alignment of technology with the requirements of large firms and information asymmetry
    Keywords: Asymmetric Technological collaboration, large firms, Small Firms
  • Samaneh Hemmati, Mojtaba Azizi *, Iman Shafiei Pages 169-204
    Industrial companies face stiff competition in global markets nowadays, so they invest in R&D projects to survive in the market and to reach the competitive advantage, but few of them succeed. To evaluate the success of R&D projects and strive to improve them, unique criteria are required that are tailored to the specific characteristics of those projects. The purpose of this research is to identify and prioritize the success criteria of R&D projects in Iran's Petroleum Industry Research Institute as the largest research institute in Iran. At first, the criteria for success in research and development projects were identified through a literature review as well as semi-structured interviews with experts from the Petroleum Industry Research Institute and then prioritized using the Fuzzy analytical hierarchical process. According to the results, 6 main criteria and 17 sub-criteria were identified for the success of these projects, which three criteria including technical, organizational and technology-knowledge among the main criteria and four sub-criteria including user satisfaction, creditworthiness, compliance with employer requirements and Impact on business organization among the identified sub-criteria, acquired the highest priority.
    Keywords: Project Success Criteria, Research, Development Projects, Iran Petroleum Industry Research Institute, Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP)