فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال سوم شماره 5 (پیاپی 13، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/19
  • تعداد عناوین: 22
|
  • هادی سلیمی، موسی جاودان*، اقبال زارعی، سمانه نجارپوریان صفحات 1-7
    اهداف

    باورهای معنوی-مذهبی می تواند به دلیل هنجارها و گفتمان هایی که ایجاد می کند زندگی زناشویی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. ازاین رو مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش باورهای معنوی-مذهبی همسان زوج در سلامت زناشویی و با نقش واسطه ای ارتباط سازنده، عشق و تعهد انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه حاضر توصیفی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد متاهل شهر بندرعباس در سال 98 بودند. نمونه موردمطالعه شامل 310 نفر از افراد بود که به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. از پرسشنامه محقق ساخته جاذبه های زناشویی (MAQ) و شاخص رضایت زناشویی (IMS) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها از طریق همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر و نرم افزار SPSS-22 و برنامه ماکرو ساخته پریچر و هایز مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که باورهای معنوی-مذهبی همسان، ارتباط سازنده، عشق و تعهد می توانند 75/4درصد از واریانس سلامت زناشویی را تبیین کنند. باورهای معنوی-مذهبی همسان می تواند 17/9درصد از واریانس ارتباط سازنده و نیز 25/1درصد از واریانس عشق را تبیین کند؛ اما توان پیش بینی تعهد را نداشت. همچنین نتایج اثرات غیرمستقیم نشان داد که باورهای معنوی-مذهبی همسان از طریق ارتباط سازنده 11/3- درصد و از طریق عشق 4/4- درصد به صورت غیرمستقیم بر روی عدم سلامت زناشویی اثر دارد.

    نتیجه گیری

    رابطه زناشویی می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر باورهای معنوی-مذهبی زوج باشد. معنویت و مذهب می توانند با تقویت رابطه بین زوج و نیز افزایش عشق و دوستی بین آن ها موجب افزایش سلامت زناشویی شوند. نتایج این پژوهش می تواند دستاوردی در جهت اجرای مداخلات معنوی-مذهبی در حیطه زوج باشد.

    کلیدواژگان: معنویت، مذهب، سلامت زناشویی، ارتباط، عشق، تعهد
  • فریبا کرامتی، الهام السادت هاشمی، فاطمه السادات آزادی نژاد، هادی برزین، محمود شریفیان* صفحات 8-16
    هدف

    شدت و فاجعه انگاری درد همراه با پریشانی روان شناختی همواره مشکلی قابل ملاحظه در بیماران مولتیپل اسکلروزیس محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان ذهن آگاهی مبتنی بر آموزه های اسلامی- ایرانی بر شدت درد، فاجعه انگاری درد و پریشانی روان شناختی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در برگیرنده تمامی زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس شهر تهران در سال 1398 بود که در انجمن مولتیپل اسکلروزیس ایران عضویت داشتند. با عنایت به شبه آزمایشی بودن طرح، نمونه ای به حجم 30 نفر با توجه به معیارهای شمول از بین افراد جامعه آماری به صورت در دسترس انتخاب شدند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان ذهن آگاهی مبتنی بر آموزه های اسلامی- ایرانی شرکت کردند؛ در حالیکه اعضای گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه چندوجهی درد وست هاون - ییل (1995)، مقیاس فاجعه انگاری درد سالیوان و همکاران (1995) و مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر (2003) بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیره نشان داد درمان ذهن آگاهی مبتنی بر آموزه های اسلامی- ایرانی بر شدت درد (17/19=F؛ 000/0=P) و پریشانی روان شناختی (81/42=F؛ 000/0=P) تاثیر معناداری دارد. علاوه بر این، آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد مداخله تاثیر معناداری بر فاجعه انگاری درد (77/34=F؛ 000/0=P) و زیرمقیاس های نشخوار ذهنی (77/208=F؛ 000/0=P) و بزرگنمایی (20/5=F؛ 000/0=P) دارد.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های این مطالعه، درمان ذهن آگاهی مبتنی بر آموزه های اسلامی- ایرانی سبب کاهش شدت درد، فاجعه انگاری درد و پریشانی روان شناختی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود و نمایانگر افق های تازه در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست. بنابراین، به نظر می رسد این مداخله آموزشی برای زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس نیز کاربردی است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی مبتنی بر آموزه های اسلامی- ایرانی، شدت درد، فاجعه انگاری درد، پریشانی روان شناختی، مولتیپل اسکلروزیس
  • زهره نیک پی، خدیجه کشیشی، پریسا کشیری، مریم توپه، فریبا کرامتی* صفحات 17-24
    هدف

    اشتغال زنان همواره تاثیر قابل ملاحظه ای در سلامت روان شناختی زنان دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر فعال سازی طرحواره های معنوی - اسلامی بر کنترل عاطفی و احساس خودارزشمندی در زنان شاغل انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در برگیرنده کلیه زنان شاغل شهر تهران در سال 1398 بود که در یکی از سازمان های خصوصی مشغول به فعالیت بودند. با عنایت به شبه آزمایشی بودن طرح، نمونه ای به حجم 30 نفر با توجه به معیارهای شمول از بین افراد جامعه آماری به صورت در دسترس انتخاب شدند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای برنامه ذهن آگاهی مبتنی بر فعال سازی طرحواره های معنوی - اسلامی شرکت کردند؛ در حالیکه اعضای گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس کنترل عواطف (1977) و مقیاس احساس خودارزشمندی (2003) بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد ذهن آگاهی مبتنی بر فعال سازی طرحواره های معنوی - اسلامی بر کنترل عاطفی (891/72=F؛ 011/0=P) و احساس خود ارزشمندی (680/15=F؛ 001/0=P) تاثیر معناداری دارد. به عبارت دیگر، ذهن آگاهی مبتنی بر فعال سازی طرحواره های معنوی - اسلامی موجب بهبود کنترل عاطفی و احساس خود ارزشمندی در زنان شاغل می شود.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های این مطالعه، ذهن آگاهی مبتنی بر فعال سازی طرحواره های معنوی - اسلامی سبب بهبود کنترل عاطفی و احساس خودارزشمندی در زنان شاغل می شود و نمایانگر افق های تازه در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست. بنابراین، به نظر می رسد این مداخله برای زنان شاغل نیز کاربردی است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی مبتنی بر فعال سازی طرحواره های معنوی - اسلامی، کنترل عاطفی، احساس خودارزشمندی، زنان شاغل
  • غلامعلی آقاجری، فاطمه نادری، زهره نیک پی، فهیمه جندقی، فائزه کیا دربندسری* صفحات 25-31
    هدف

    تنش شغلی همراه با پریشانی روان شناختی همواره مشکلی قابل ملاحظه در پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی معنویت درمانی شناختی - رفتاری بر تنش شغلی و پریشانی روان شناختی پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در برگیرنده تمامی پرستاران شاغل در در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام خمینی (ره) شهر تهران در سال 1398 بود. با عنایت به شبه آزمایشی بودن طرح، نمونه ای به حجم 30 نفر با توجه به معیارهای شمول از بین افراد جامعه آماری به صورت در دسترس انتخاب شدند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای معنویت درمانی شناختی - رفتاری شرکت کردند؛ در حالیکه اعضای گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه تنش شغلی کوهن (1964) و مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر (2003) بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد معنویت درمانی شناختی - رفتاری تاثیر معناداری بر تنش شغلی (77/34=F؛ 000/0=P) و زیرمقیاس های ناکارآمدی تصوری (77/208=F؛ 000/0=P) و ابهام و محدودیت (20/5=F؛ 000/0=P) دارد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیره نشان داد آموزش معنویت درمانی شناختی - رفتاری بر پریشانی روان شناختی (81/42=F؛ 000/0=P) پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های این مطالعه، معنویت درمانی شناختی - رفتاری سبب کاهش تنش شغلی و پریشانی روان شناختی در پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه می شود و نمایانگر افق های تازه در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست. بنابراین، به نظر می رسد این مداخله آموزشی برای پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه نیز کاربردی است.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی شناختی - رفتاری، تنش شغلی، پریشانی روان شناختی، پرستاران
  • بنفشه لطیفی، بهرام میرزائیان* صفحات 32-39

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه روانشناختی خانواده محور بر پایه الگوی اسلامی- ایرانی بر کاهش پرخاشگری و افزایش سازگاری زوجین انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در برگیرنده والدین مادران دانش آموزان دوره اول متوسطه شهرستان بابل در سال تحصیلی 98-1397 بود. با عنایت به نیمه آزمایشی بودن طرح، نمونه ای به حجم 20 نفر (10 زوج) با توجه به معیارهای شمول از بین افراد جامعه آماری به صورت در دسترس انتخاب شدند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 10 جلسه 90 دقیقه ای برنامه روانشناختی خانواده محور بر پایه الگوی اسلامی- ایرانی شرکت کردند؛ در حالی که اعضای گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) و پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد برنامه روانشناختی خانواده محور بر پایه الگوی اسلامی- ایرانی بر پرخاشگری و سازگاری زناشویی زنان متاهل تاثیر معناداری دارد. طبق یافته های این پژوهش، برنامه روانشناختی خانواده محور بر پایه الگوی اسلامی- ایرانی سبب کاهش پرخاشگری و افزایش سازگاری زناشویی در زوجین می شود و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست.

    کلیدواژگان: آموزش هوش هیجانی، پرخاشگری، سازگاری زناشویی، زوجین
  • ثریا برزگرنژاد*، حمید حسینی، علی حسین احتشامی صفحات 40-51

    بی شک در هیاهوی مشکلات نامحدود جامعه امروزی، از جمله بالا رفتن آمار طلاق، مادیگرایی، غفلت زدگی، تجمل گرایی، گرایش به بی حجابی،اعتیاد... که مهمترین منشاء این معضلات ریشه در نوع سبک زندگی افراد دارد. بنابراین گزینش هر نوع سبک زندگی در تمام ابعاد زندگی افراد سر و کار دارد و در بین تمام سبکهای زندگی، دین اسلام بهترین و مناسب ترین شیوه را ارایه نموده است، سبک زندگی  اسلامی برای تمام جنبه های چگونه زیستن افراد، برنامه دارد. اما این مهم نیازمند بسترسازی می باشد لذا در این نوشتار به بررسی برخی از بازدارنده های فرهنگی و در مقابل راهکارهای آن در قرآن و نهج البلاغه پرداخته شده  است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، بازدارنده ها، فرهنگی
  • اکرم پیمان* صفحات 52-58

    پرستاران نقش مهمی را در ارایه  مراقبت های بهداشتی درمانی در بیمارستانها ایفا می کنند و شناسایی وضعیت سلامت عمومی پرستاران نقش مهمی، بر کیفیت ارایه مراقبت ها خواهد داشت. از جمله عواملی که به نظر می رسد با سلامت عمومی ارتباط دارد، دینداری است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط دینداری و سلامت عمومی در پرستاران یایسه برای اولین بار در ایران انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی بر روی 123 نفر از پرستاران خانم شاغل یایسه در بیمارستان های منتخب شهر تهران ، در سال 1396 انجام شد. برای گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه های سلامت عمومی(CHQ-28) و دینداری گلاک و استارک استفاده شد.

    یافته ها

    نمونه های این پژوهش پرستاران یایسه، با میانگین سنی 18/6±30/46 سال بودند. اکثر پرستاران در وضعیت مطلوبی از نظر دینداری قرار داشتند. اما میانگین نمره سلامت عمومی پرستاران مطلوب نبود همچنین، بر اساس یافته های آمار ی در این مطالعه بین دینداری و برخی از  زیر مقیاس های سلامت عمومی همبستگی معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری

     پرستاران  با نمره بالاتر پرسشنامه دینداری، از سلامت عمومی بهتری برخوردار هستند. از آنجایی که پرستاران زن یایسه با تنش های متعددی مواجهه می شوند، دینداری می تواند موجب ارتقاء سلامت عمومی آنان شود، لذا پیشنهاد می شود بستر دینی متناسب با فرهنگ جوامع به منظور ارتقای باورهای دینی پرستاران فراهم شود.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، دینداری، پرستار، یائسگی، ایران
  • نرگس میرزاده، اعظم اعتمادی فرد*، ابوالقاسم عاصی، محمد رضا ابویی صفحات 68-76
    چکیده </strong>
    مساله موردنظر در این پژوهش، شناسایی مولفه های گفتمان نقد عملکرد و گفتار کارگزاران بر پایه انصاف در سبک زندگی اسلامی از منظر قرآن و روایات است؛ این پژوهش به روش تحلیل استقرایی با نظام کدگذاری و به شیوه ی اسنادی انجام شده است.برمبنای نتایج این پژوهش، چهار مقوله اصلی شامل عقلانیت مداری، عدالت محوری، اخلاق مداری و تربیت مداری بر آمده از یازده مولفه توجه به آگاهی و بصیرت ، حق گرایی، رعایت ادب در نقد منصفانه، انجام نقد از روی تدبیر و حکمت، اجتناب از شتابزدگی ،عدم وجود استثناء در نقد، پرهیز از دخالت در امور خصوصی، دوری از شایعه پراکنی و توطیه در نقد، حسابرسی از خویش قبل از نقد دیگران، رعایت  اصل بی طرفی در نقد، تقویت و ارشاد شخص مورد نقد با انجام انتقاد سازنده ، نقد غیر مستقیم ،از مهم ترین مولفه های نقد است که اجرای آن توسط منتقدان و متولیان اصلاح عملکرد کارگزاران، سبب می شود تا نقد منصفانه کارگزاران کمتر با آسیب ها و چالش ها روبه رو شود.</span>
     

    </div>
    کلیدواژگان: مولفه های نقد، گفتار و عملکرد، کارگزاران، انصاف، سبک زندگی اسلامی، قرآن، روایات
  • بیتا ابراهیمی، پروین کدیور*، کامبیز کامکاری صفحات 77-84
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی انگیزش تحصیلی بر اساس خودپنداره با میانجیگری توجه در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری بود.

    مواد و روش ها

    روش پروهش از نوع تحقیقات بنیادی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها وتحلیل آنها به روش توصیفی واز نوع طرحهای همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه بروهش کلیه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری در مقطع اول متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 98-99 بودند. نمونه بروهش شامل نیز شامل 300 نفر از این دانش آموزان بود. روش نمونه گیری دراین پروهش در مرحله اول به صورت خوشه ای چند مرحله ای و در مرحله دوم به صورت هدفمند بود. ابزار پروهش شامل برسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو ویلکات و همکاران (2011)، پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر (1981)، مقیاس خودپنداره راجرز (1957) و آزمون توجه نجاتی (1394) بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد خودپنداره بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری اثر مستقیم دارد. همچنین فرضیه مطرح شده در ارتباط با وجود اثرغیرمستقیم خودپنداره ادراک شده بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری به واسطه توجه با 95 درصد اطمینان مورد تایید بود (p<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که بین خودپنداره با انگیزش تحصیلی رابطه ی مثبت معنی دار به صورت مستقیم و با میانجی گری توجه وجود داشت.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، خودپنداره، توجه، اختلال یادگیری
  • نفیسه سادات نبوی جعفری، محمدعلی حسینی*، مصطفی نیک نامی، نادرقلی قورچیان، پریوش جعفری صفحات 85-93
    هدف

    هدف اصلی این مقاله شناسایی عوامل توسعه آموزش کودکان کار است. روش انجام پژوهش آمیخته(کیفی-کمی) است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12 ، برای شناسایی عوامل و مولفه ها استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش تمام خبرگان در حوزه آموزش بودند که بعد از انجام مصاحبه 11 اشباع نظری صورت گرفت و تمام مصاحبه ها بین 50 تا 90 دقیقه به طول انجامید. در ضمن مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان دانشگاه در سال 1398 به صورت کد های باز و محوری و گزینشی انجام شده و برای تعیین میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری مولفه های از روش دیمتل استفاده شده است. با توجه به مصاحبه های نیمه ساختار یافته، 205 کد باز و 113 کد محوری برای توسعه آموزش کودکان کار استخراج گردید، که در نهایت 3 بعد(آموزش های بهداشتی - فردی، آموزش های اجتماعی - فرهنگی و آموزش دانش و مهارتهای تحصیلی و حرفه ای) و 8 مولفه اصلی و 43 شاخص برای توسعه آموزش کودکان کار استخراج گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد سه مولفه ی بهداشت و سلامت جسمانی، بهداشت و سلامت روانی و آموزش اخلاقی از مولفه های تاثیرگذار هستند و به ترتیب مولفه های ویژگی های فرهنگی - ارتباطی(جمعی)، مدرسین منتخب، امکانات آموزشی، آموزش های حرفه ای و خدمات کمک درسی و محتوایی از مولفه های تاثیرپذیر هستند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد توجه به آموزش کودکان کار، ایشان را از آسیب های اجتماعی جدی، مصون می دارد.

    کلیدواژگان: آموزش کودکان کار، آموزش و پرورش، تحلیل مضمون، تکنیک دیمتل
  • شاهد شریفیان ثانی، رضا والا*، اصغر شریفی صفحات 94-103
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی و اریه مدل پارادایمی توسعه مدیریت استعداد در دوره اول متوسطه آموزش و پرورش شهر تهران بر اساس نظریه داده بنیاد بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نوع کیفی بود و به این منظور از مصاحبه فردی نیمه ساختار یافته استفاده شد. جامعه حاضر در مرحله کیفی را معلمان نمونه دوره اول متوسطه شهر تهران که در دو سال اخیر در شهر تهران به عنوان معلمان نمونه در زمینه های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی انتخاب شدند، تشکیل دادند که با توجه به اشباع نظری و از طریق نمونه گیری هدفمند 18 نفر از این معلمان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار Atlas-Ti تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی حاکی از 12 مقوله کلی بود که در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی(تغییرات سیستمی و تغییرات مدیریتی)؛ مقوله محوری (مدیریت حرفه ای فرد در سازمان و مدیریت روانی - ذهنی فرد در سازمان)؛ راهبردهای (اقدامات اجرایی طرح)؛ عوامل زمینه ای (فضاسازی زمینه ای محیطی، ساختاری و نیروی انسانی)؛ عوامل مداخله ای (تغییرات عملکردی و تغییرات ساختاری لازم در مدارس) و پیامد (دستاوردهای شناختی روانی و دستاوردهای علمی آموزشی) فرایند توسعه مدیریت استعداد معلمان در دوره اول متوسطه شهرتهران و روابط بین ابعاد مختلف آن را منعکس می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مدیریت استعداد با تغییرات سیستمی و تغییرات مدیریتی تحقق می یابد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، توسعه استعداد، معلمان، آموزش و پرورش، نظریه داده بنیاد، شهرتهران
  • بنفشه لطیفی، مریم صادقی، فائزه کیا دربندسری، سمیرا وکیلی، هادی هاشمی رزینی* صفحات 95-103
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت همدلی بر صمیمیت، سازگاری زناشویی و گرایش به معنویت در زنان دارای همسر معتاد انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان دارای همسر معتاد شهرستان بابل در سال 1397 بود. با عنایت به شبه آزمایشی بودن طرح، نمونه ای به حجم 30 نفر با توجه به معیارهای شمول از بین افراد جامعه آماری به صورت در دسترس انتخاب شدند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مهارت همدلی شرکت کردند؛ در حالی که اعضای گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس صمیمیت زناشویی تامپسون و والکر (MIS)، پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) و پرسشنامه گرایش به معنویت (1391) بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مهارت همدلی بر سازگاری زناشویی و گرایش به معنویت زنان دارای همسر معتاد تاثیر معناداری دارد. اما، این روش آموزشی بر صمیمیت زناشویی تاثیر معناداری نداشته است.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های این پژوهش، آموزش مهارت همدلی سبب افزایش سازگاری زناشویی و گرایش به معنویت در زنان دارای همسر معتاد می شود و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست.

    کلیدواژگان: همدلی، صمیمیت زناشویی، سازگاری زناشویی، گرایش به معنویت، زنان دارای همسر معتاد
  • نرگس شریعتمداری، علاالدین اعتماد اهری*، اصغر شریفی صفحات 104-112
    هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل رهبری عدالت محور در مدیریت مدارس ابتدایی شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش اکتشافی آمیخته بود. داده های مرحله کیفی در ابتدا با روش مطالعه اسناد و مدارک و در مرحله دوم با استفاده از مصاحبه با کارشناسان آموزشی جمع آوری شد. در مرحله کیفی با 15 نفر مصاحبه به عمل آمد؛ از این مصاحبه ها طی سه مرحله تحلیل داده های کیفی، کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 6 مقوله کلی و 16 مقوله فرعی به دست آمد که در قالب مدل پاردایمی، رهبری عدالت محور در مدیریت مدارس ابتدایی را منعکس می کردند. از تجزیه و تحلیل داده های مرحله کیفی، پرسشنامه و مدل اولیه طراحی شد و در نهایت با مشارکت 302 نفر از مدیران مدارس ابتدایی  شهر تهران اجرا و تحلیل شد.

    یافته ها

    در بخش یافته های تحلیلی علاوه بر روایی محتوایی با استفاده از نرم افزار مدلسازی معادلات ساختاری   به تعیین روایی سازه  پرسشنامه پرداخته شده است که بدین منظوراز روش تحلیل عاملی تاییدی  استفاده شده است، در ادامه به سنجش روایی همگرا  و واگرا ابزار سنجش نیز پرداخته شده است. با توجه به شاخص برازش GOF می توان گفت، مدل پژوهش از برازش مناسب و قوی برخوردار می باشد. همچنین نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که وضعیت موجود رهبری عدالت-محور در مدیریت مدارس ابتدایی شهر تهران در حد مطلوب است.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج آزمون فریدمن میزان اختلاف ابعاد و مولفه های سازنده رهبری عدالت محور متفاوت بوده است.

    کلیدواژگان: رهبری، عدالت، رهبری عدالت محور، مدیریت، مدارس ابتدایی
  • رویا هاشمی، کرم الله دانش فرد*، ناصر میرسپاسی صفحات 113-126
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین الگوی مدیریت عملکرد منابع انسانی مبتنی بر الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت در دیوان محاسبات کشور انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش آمیخته از نوع اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند و کفایت داده هاو اصل اشباع در مجموع با  20 نفر مصاحبه گردید. همچنین در بخش کمی، شامل تمامی کارکنان رسمی و پیمانی دیوان محاسبات کشور به تعداد 2287 نفر، بوده که حجم نمونه با استفاده از «فرمول کوکران» 290 نفر برآورد می‎شد و برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی استفاده گردید. برای گردآوری داده ها در بخش کیفی، از مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده های کیفی، با شیوه کدگذاری نظری با رویکرد نظریه داده بنیاد و بخش کمی، از روش های آمار توصیفی استنباطی استفاده شد که در تمام مراحل از نرم افزارهای Lisrel-V9.2 و Spss-V22، MAXQDA کمک گرفته شد.

    یافته ها

      در نهایت بر اساس ابعاد شناسایی شده، عوامل مداخلهگر، و راهبردهای مدیریت  عملکرد منابع انسانی  مبتنی بر الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت مربوط بر اساس نظریه داده بنیاد ارایه شد که با استفاده از روش اعتبار سنجی مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از یافته های این پژوهش نشان داد که پدیده محوری مدیریت عملکرد منابع انسانی مبتنی بر الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت شامل 10 مولفه (فرهنگ و ارزشهای مشترک، ساختار، انگیزش، شایستگیهای منابع انسانی، مدیریت، برنامه ریزی، نظارت و ارزشیابی، آموزش و یادگیری، ارتباطات و پیگیری و بهبود) را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: عملکرد، منابع انسانی، نظریه داده بنیاد
  • ملیحه شریفی، نرگس کشتی آرای*، فرساد زمانی بروجنی صفحات 127-136
    هدف

    هدف این پژوهش واکاوی مولفه های واقعیت مجازی از نقطه نظرشایستگی های مجازی بوده است.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش به شیوه کیفی، از نوع تحلیل محتوا و با استفاده از نظام مقوله بندی قیاسی انتخاب گردیده است.  پژوهش حاضر به عنوان یک مدل طراحی برنامه واقعیت مجازی ، از نقطه نظرشایستگی های مجازی برای تمام برنامه ریزان و دست اندرکاران تعلیم و تربیت وابعاد مختلف کشور این امکان را فراهم می کند که با یک زاویه دید جدید، اقدام به  بازنگری جدی در شایستگی افراد کشور در تمام دوره ها و از همه مهمتر دوره های آموزشی مجازی داشته باشند.

    یافته ها

    با توجه به یافته ها شایستگی مجازی به سه مولفه دانش، نگرش و عملکرد تقسیم بندی شد. در مولفه دانش  تحلیل شایستگی های فنی مهندسی واقعیت مجازی، نظام سه بعدی شبیه سازی شده،تاکید بر یادگیری اکتشافی، یادگیری بر پایه الکترونیک، یادگیری تعاملی،  پتانسیل رشد وجهش علمی،یادگیری نامحدود،حول نوین در دانش پتانسیل عملی،یادگیری نظام مند بوده ودر مولفه نگرش  ر خلق معنای شخصی،توسعه عدالت آموزشی،افزایش عتماد به نفس وموفقیت،نگرش آرمانی ارتقا حس شایستگی، فنی وسعت وپراکند گی نگرش مثبت و قوی) تاکید داشته ودرمولفه عملکرد(تسهیل شناخت موقعیت،آموزش از راه دور،تعامل ارتباطی،آموزش بر پایه کامپیوتر،طراحی مدل های غنی شده،کاربرد ابزار خاص، خلق دنیای مصنوعی، عملکرد خلاقانه) خوشه بندی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد شایستگی مجازی دارای سه مولفه دانش، نگرش و عملکرد بود.

    کلیدواژگان: شایستگی، واقعیت مجازی، شایستگی مجازی
  • منیژه شجری، نرگش کشتی آرای*، علیرضا یوسفی صفحات 137-152
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تبیین و تحلیل اسراف در کارهای حلال از منظر قرآن کریم و الزامات تربیتی آن بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش تحلیل محتوای قیاسی با روش مایرینگ، به تبیین و تحلیل اسراف در کارهای حلال از منظر قرآن کریم و الزامات تربیتی آن می پردازد.

    یافته ها

     اسراف در کارهای حلالی همانند (اسراف در خوردن و آشامیدن حلال، اسراف در استفاده از زینت ها، اسراف در استفاده از منابع طبیعی، اسراف در عبادت، اسراف در انفاق، اسراف در احکام قضایی، عدم اسراف در قتل و کیفیت قصاص قاتل، اسراف در کارهای اقتصادی، اسراف در خرج و مخارج زندگی، اسراف در عهد و پیمان، اسراف در معاشرت های اجتماعی) مورد بررسی قرار می گیرد که الزامات تربیتی همانند (زیاده روی در تمام امور، عدم تکبر و آثار مخرب آن، علو اسراف، عدم اسراف در اعمال و گفتار، عدم ظلم به دیگران، دوری از فساد، عدم اسراف در بخشش و آثار بخشش بیش از حد، نهی از افراط و تفریط در انفاق است، عدم اسراف در بذل بیت المال، عدم امساک در خرج کردن، عدم ایمان بخیل به وعده های الهی، کتمان نعمت های الهی ناسپاسی است، اعتماد به فضل خداوند دوری از بخل و...) با توجه به تفاسیر قرآن استخراج شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج دین مبین اسلام بهره برداری مشروع از نعمت های الهی و امکانات زندگی را مباح، روا و اسراف و زیاده روی را حرام و ناروا می داند. این به این دلیل است که مسلمان به تناسب امکانات و توانایی و کارآیی خود، در برابر جامعه مسئولیت دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، کارهای حلال، اسراف، تبذیر، اقتار، اتراف، الزامات تربیتی
  • طیبه خواجه افضلی، فاطمه بهرامی*، کورش گودرزی، نورعلی فرخی صفحات 153-161
    هدف

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار بر مولفه های صمیمیت زناشویی زوجهای دانشجو بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی از نوع طرح پیشآزمون- پس آزمون با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین دانشجو در دانشگاه فرهنگیان شهر تهران به تعداد 50 زوج (100 نفر) که به مرکز مشاوره دانشگاه در سال 1396 مراجع کرده اند، تشکیل دادند. با روش نمونه گیری در دسترس، نمونهای شامل 16 زوج در گروه آزمایش و 16 زوج در گروه کنترل از جامعه مذکور انتخاب شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش هیجان مدار قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه صمیمیت (بهرامی و اولیا، 1385) بوده است، با آزمون کوواریانس چند متغیره داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون نشان داد که درمان هیجان مدار بر میزان صمیمیت زناشویی و مولفه های روانشناختی، مذهبی، اجتماعی-تفریحی، جنسی، عاطفی، عقلانی، فیزیکی و ارتباطی زوجهای دانشجو در سطح آلفای 01/0 موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها، رویکرد هیجان مدار میتواند به عنوان یک روش مداخلهای در افزایش صمیمیت زناشویی به کار رود.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، صمیمیت زناشویی، زوجین
  • بابک کشوری، حسین جنابادی*، فاطمه صغری کربلایی هرفته صفحات 162-170
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی  بر اضطراب افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روان درمانی شهر تهران بین ماه های دی تا اسفند 1398 بود. برای تشخیص صفت شخصیت مرزی و قرارگیری در دو گروه عادی و شخصیت مرزی، افرادی که براساس مصاحبه روان شناسی بالینی و در پرسشنامه شخصیت مرزی، نمره 12 و بالاتر به دست می آورند، وارد پژوهش می شوند. نمونه مورد بررسی به علت محدودیت در نمونه گیری از بیماران، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش داده ها از طریق آزمون شخصیت مرزی (کلاریج و بروکس، 2001) و پرسشنامه اضطراب بک (BAI)، بدست آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز در بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی (روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی موثر است.

    نتیحه گیری

     به طور کلی بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می توان درمان موثری برای اختلالات شخصیت به ویژه اختلال شخصیت مرزی باشد

    کلیدواژگان: اضطراب، شخصیت مرزی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • فرزانه نیازی قاضیانی، غلامرضا معمارزاده طهران، سید مهدی الوانی*، محمود البرزی صفحات 171-180
    هدف

    هدف اصلی این تحقیق طراحی مدل شایستگی کارکنان بر مبنای نوع سازمان های دولتی ایران می باشد.

    مواد و ورش ها

     پژوهش حاضر بر حسب هدف، یک پژوهش کاربردی و از طرفی با توجه به اینکه داده های مورد نیاز این تحقیق با استفاده از پرسش نامه به دست آمده است از نوع اکتشافی می باشد. جامعه آماری این پژوهش دو گروه (1. خبرگان دانشگاهی و خبرگان سازمانی 2. مدیران و کارکنان سازمان های دولتی) می باشد. نمونه آماری این تحقیق شامل 200 نفر از نفر از مدیران ارشد سازمان های دولتی 4 استان تهران، گیلان، آذربایجان شرقی و اردبیل و دیگر کارشناسان و صاحب نظران این حوزه می باشد. همچنین در این تحقیق از 3 روش تحلیل محتوا، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی چانگ و سیستم استنتاج فازی (FIS) و با استفاده از نرم افزار متلب جهت طراحی و تدوین مدل شایستگی کارکنان بر مبنای نوع سازمان های دولتی ایران پرداخته شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که صلاحیت های شایستگی کارکنان به دو بخش عمومی و تخصصی تقسیم بندی گردید. در بخش صلاحیت های عمومی سه معیار شایستگی فنی، شایستگی رفتاری و شایستگی عملکردی و در صلاحیت های تخصصی شش معیار شایستگی رهبری، شایستگی هوش هیجانی، شایستگی هوش اجتماعی، شایستگی قدرت حل مسیله، شایستگی مدیرت تعارض و شایستگی مدیرت منابع انسانی شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تدوین سناریوهای های مختلف در قالب مدل های شایستگی و با استفاده از استنتاج فازی نشان داد که با افزایش یا کاهش معیارهای تخصصی و عمومی، شایستگی های کارکنان تغییر کرد.

    کلیدواژگان: شایستگی، مدل های شایستگی، سازمان های دولتی
  • افسون کرمی، فاطمه بهرامی*، افسانه مرادی صفحات 181-194
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تدوین و بررسی اثربخشی بسته آموزش تلفیقی توجه آموزی و دلبستگی بر کیفیت دلبستگی مادر-کودک و علایم نقص توجه/بیش فعالی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر ابتدایی دارای علایم نقص توجه/بیش فعالی در سال تحصیلی 1398-1397 بودند که به مراکز مشاوره ناحیه آموزش و پرورش مراجعه کرده بودند. روش نمونه گیری این پژوهش به صورت در دسترس بود و تعداد 30 نفر مادر به همراه کودک بیش فعال خود انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس سیاهه تجدید نظر شده ی دلبستگی نسبت به والدین (به منظور اندازه گیری میزان ادراک دلبستگی به والدین) و پرسشنامه کانرز (فرم والدین) (جهت سنجش میزان اختلال بیش فعالی موردکودک از نظر مادر) بین مادرها توزیع گردید و بسته آموزشی تلفیقی توجه آموزی بر روی مادران و کودکان بیش فعال گروه آزمایش طی 12 جلسه اجرا گردید ولی گروه کنترل بدون هیچ گونه مداخله باقی ماند. بعد از اتمام مداخله درمانی، مجدا هر دو گروه، پرسشنامه های مذکور را تکمیل نمودند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کواریانس) توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد. نتایج نشان داد که همه فرضیه های تحقیق مورد تایید قرار گرفته اند (P<0.05). آموزش دلبستگی بر افزایش کیفیت دلبستگی مادر-کودک  وکاهش علایم نقص توجه/بیش فعالی دانش آموزان موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    از این یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که آموزش تلفیقی توجه آموزی و دلبستگی باعث افزایش کیفیت دلبستگی مادر-کودک  وکاهش علایم نقص توجه/بیش فعالی دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی توجه آموزی و دلبستگی، نقص توجه، کیفیت دلبستگی
  • امیر شیرازی نژاد، نرگس سعیدیان خوراسگانی*، بدری شاه طالبی حسین آبادی صفحات 195-211
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل توسعه حرفه ای مدیران مدارس ایران به منظور ارایه یک مدل مناسب با رویکرد کیفی - اکتشافی و با استفاده از تحلیل مضمون با رویکرد استقرایی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    محیط پژوهش شامل منابع دسته اول پایگاه های اینترنتی و بانک های اطلاعاتی علمی معتبر در بازه زمانی 2004 تا 2020 و 1387 تا 1399 در حوزه مطالعات توسعه حرفه ای مدیران بود. به منظور جمع آوری مضامین اولیه، به روش نمونه گیری هدفمند به روش متوالی (به جای انتخاب یک نمونه ثابت حجم نمونه آنقدر افزایش می یابد تا زمانی که دیگر کافی باشد) تعداد 68 مقاله و کتاب داخلی و خارجی موردمطالعه قرار گرفت که با این تعداد نمونه محقق به اشباع نظری رسید. پس از کدگذاری و دسته بندی 118 مضمون اولیه، روایی محتوایی آن به دو روش کیفی و کمی (بررسی میزان توافق هر مضمون با استفاده از ضریب روایی محتوایی) انجام شد. با استفاده از ضریب هولستی، پایایی مضامین  96/0 برآورد شد.

    یافته ها

    شبکه مضامین مشتمل بر 3 مضمون فراگیر (فردی، درون سازمانی، برون سازمانی) و 9 مضمون سازمان دهنده و 104 مضمون پایه ترسیم گردیدعوامل شناسایی شده در این پژوهش نشان می دهد که توسعه حرفه ای مدیران مدارس، زیربنای توسعه آموزش و پرورش است، چرا که رهبری در مدارس تاثیر مستقیم بر روی یادگیرندگان دارد و نقش اساسی در توسعه کیفیت یادگیری دانش آموزان ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    بدیهی است که توسعه حرفه ای مدیران وسیله ای برای بقا و ارتقای اثربخشی مدارس است.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، توسعه حرفه ای مدیران مدارس، مدیریت، مدیریت آموزشی
  • محبوبه شاطری، یلدا دلگشایی*، محمدنقی ایمانی، عباس خورشیدی صفحات 212-227
    هدف

    پژوهش حاضر به ارایه الگوی آموزش تعامل با مشتریان بارویکرد نظری داده بنیاد پرداخته است.

    مواد و روش ها

      روش پژوهش از نظر اهداف؛ کاربردی ، از نظر داده کیفی و از نظر نوع مطالعه داده بنیاد  نوظهور است .جامعه آماری شامل کلیه خبرگان حوزه مربوطه  است. که براساس روش نمونه گیری  آگاهانه از نوع هدفمند گلوله برفی و بر اساس اشباع نظری  ، تعداد 15 نفر خبره  حجم نمونه پژوهش  را تشکیل داد .. ابزار سنجش پژوهش  را یک فرم مصاحبه نیمه  ساختار یافته تشکیل داد .که در آن  ، ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی آموزش های تعامل با مشتریان در بانک سامان بر اساس کدگذاری باز،کدگذاری محوری   تنظیم شد. برای 15 نفر از خبرگان حوزه مربوطه  ارسال و به مدد  کد گذاری انتخابی از طریق مصاحبه ،فن دلفی وبارش فکری بر روی خبرگان اجرا و این روند تا اشباع نظری استمرار داشت.

    یافته ها

    پس از تایید نهایی واولویت بندی خبرگان در خصوص ابعاد،مولفه ها وشاخص های سازنده الگوی مذکور این مهم در قالب یک الگو ترسیم، ومجددا الگوی مذکور  توسط خبرگان اعتبار یابی شد.روش تجزیه وتحلیل داده ها کیفی بوده ودر نهایت ، به ترتیب اولویت 6بعد: 1- تخصصی   2- فردی 3- مدیریتی   4- سازمانی 5- مدیریت سرمایه ها  6- ارتباطی و 25 مولفه : دانش، مهارت، رفتار، نگرش، جسمی، روانی، عاطفی، نظم و جدیت، عمومی، تخصصی، تجربه و دانش قبلی، فنی و تخصصی، آموزشی، توانایی ارزشیابی، تفویض اختیار، دسترسی به اطلاعات، غنی سازی شغل، شناسایی، شبکه سازی، نگهداشت، بکارگیری، ارزشیابی و ارتقاء، انتظارات، عملکرد و پیگیری می باشد. و146 شاخص برای الگوی مذکور نهایی شد.

    نتیجه گیری

    یافته پژوهش حاضر در خصوص اینکه مولفه های سازنده الگوی مذکور کدام است؟ 25 مولفه های سازنده بدست آمده که عبارتند از: دانش، مهارت، رفتار، نگرش، جسمی، روانی، عاطفی، نظم و جدیت، عمومی، تخصصی، تجربه و دانش قبلی، فنی و تخصصی، آموزشی، توانایی ارزشیابی، تفویض اختیار، دسترسی به اطلاعات، غنی سازی شغل، شناسایی، شبکه سازی، نگهداشت، بکارگیری، ارزشیابی و ارتقاء انتظارات، عملکرد و پیگیری می باشد.

    کلیدواژگان: الگو، خصصی، فردی، مدیریتی، سازمانی، مدیریت سرمایه ها، ارتباطی
|
  • Hadi Salimi, Moosa Javdan*, Eghbal Zarei, Samaneh Najarpourian Pages 1-7
    Aims

    Spiritual-religious beliefs can influence marital life because of the norms and discourses it creates.Therefore this study was done aimed to evaluation the role of coupleschr('39') similar spiritual-religious beliefs on marital health and mediator role of constructive communication, love and commitment.

    Materials and Methods

    The method of this study was descriptive and path analysis. Statistical population consisted of all married people in Band Abbas city in 2019. The sample studied were all 310 individuals who were selected by random cluster sampling. For collection data was used from researcher-made of Marital Attractions Questionnaire (MAC) and Index of Marital Satisfaction (IMS). Data Analyzing was conducted with Pearson correlation, multiple regression, and path analysis and also SPSS-22 software and the Preacher and Hayes macro program.

    Findings

    The results of the data analysis showed that the similar spiritual-religious beliefs, constructive communication, love and commitment can explain 75.4% of marital health variance. The similar spiritual-religious beliefs could explain 17.9% of constructive communication variance as well as 25.1% of love variance, but it could not predict commitment. The results of indirect effects also showed that the similar spiritual-religious beliefs had a negative effect on lack of marital health through constructive communication and love respectively -11.3% and 4.4%.

    Conclusion

    Marital relationship can be directly and indirectly influenced by the couplechr('39')s spiritual-religious beliefs. Spirituality and religion can enhance marital health by enhancing the couple relationship as well as increasing the love and friendship between them. The results of this study can be an achievement in conducting spiritual-religious interventions in the couplechr('39')s area.

    Keywords: Spirituality, Religion, Marital Health, Relationship, Love, Commitment
  • Fariba Keramati, Elham-Alsadat Hashemi, Fatemeh-Alsadat Azadinejad, Hadi Barzin, Mahmoud Sharifian* Pages 8-16
    Aim

    Pain intensity and catastrophizing along with psychological distress is an important problem in patients with multiple sclerosis. The aim of this research was to investigate the effectiveness of mindfulness therapy based on Islamic-Iranian approaches on pain intensity, pain catastrophizing and psychological distress in women with multiple sclerosis.

    Method

    This study was a quasi-experimental pretest - posttest with control group. The study population was consisted of all women with multiple sclerosis who were members of Iran multiple sclerosis Society at 2019. The sample consisted of 30 (15 for each group) women with multiple sclerosis that were selected by as a voluntary and randomly recruits to each of groups. Then, the participants in the experimental group participated in 8 sessions of 90 min of mindfulness therapy based on Islamic-Iranian approaches, while the control group did not receive any therapy. Instruments for gathering data were West Haven-Yale Multidimensional Pain Inventory (1995), Pain Catastrophizing Scale (1995) and Kessler Psychological Distress Scale (2003). Then, the data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as MANCOVA and ANCOVA.

    Results

    The results of ANCOVA indicate that the mindfulness therapy based on Islamic-Iranian approaches had significant impact on pain intensity (F=19.17, P=0.000) and psychological distress (F=42.81, P=0.000). Furthermore, results of MANCOVA showed that mindfulness therapy based on Islamic-Iranian approaches had significant impact on pain catastrophizing (F=34.77, P=0.000) and subscales of rumination (F=208.77, P=0.000) and magnification (F=5.20, P=0.000).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, mindfulness therapy based on Islamic-Iranian approaches decreases pain intensity, pain catastrophizing and psychological distress in women with multiple sclerosis and represents new horizons in clinical interventions and thus could be used as an effective interventional method.  So, it seems that this intervention is an applicable treatment for women with multiple sclerosis.

    Keywords: mindfulness therapy based on Islamic-Iranian approaches, pain intensity, pain catastrophizing, psychological distress, multiple sclerosis
  • Zohre Nikpey, Khadijeh Keshishi, Parisa Kashiri, Maryam Toopeh, Fariba Keramati* Pages 17-24
    Aim

    Womenchr('39')s employment has an important impact in women mental health. The aim of this research was to investigate the effectiveness of mindfulness based on activating spiritual-Islamic schemas on affect control and sense of self-worth among employed women.

    Method

    This study was a quasi-experimental pretest - posttest with control group. The study population was consisted of all employed women of Tehran City in 2020 who worked in one of the private organizations. The sample consisted of 30 (15 for each group) employed women that were selected by as a voluntary and randomly recruits to each of groups. Then, the participants in the experimental group participated in 8 sessions of 90 min of mindfulness based on activating spiritual-Islamic, while the control group did not receive any therapy. Instruments for gathering data were Affective Control Scale (1977) and Sense of Self-Worth Scale (2003). Then, the data were analyzed using statistical tests such as MANCOVA.

    Results

    The results of ANCOVA indicate that the mindfulness based on activating spiritual-Islamic had significant impact on affect control (F=72.891, P=0.000) and sense of self-worth (F=15.680, P=0.001). In other words, mindfulness based on activating spiritual-Islamic improves affect control and sense of self-worth in employed women.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, mindfulness based on activating spiritual-Islamic schemas improves affect control and sense of self-worth in employed women and represents new horizons in clinical interventions and thus could be used as an effective interventional method.  So, it seems that this intervention is an applicable treatment for employed women.

    Keywords: mindfulness based on activating spiritual-Islamic schemas, affect control, sense of self-worth, employed women
  • Gholamali Aghajari, Fatemeh Naderi, Zohre Nikpey, Fahimeh Jandaghi Pages 25-31
    Aim

    Job Stress along with psychological distress is an important problem in nurses. The aim of this research was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral spiritual therapy on job stress and psychological distress among intensive care unit nurses.

    Method

    This study was a quasi-experimental pretest - posttest with control group. The study population was consisted of all intensive care unit nurses of Imam Khomeini Hospital in Tehran City in 2020. The sample consisted of 30 (15 for each group) intensive care unit nurse that were selected by as a voluntary and randomly recruits to each of groups. Then, the participants in the experimental group participated in 8 sessions of 90 min of cognitive-behavioral spiritual therapy, while the control group did not receive any therapy. Instruments for gathering data were Cohenchr('39')s Job Stress Questionnaire (1964) and Kessler Psychological Distress Scale (2003). Then, the data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as MANCOVA and ANCOVA.

    Results

    The results of MANCOVA showed that cognitive-behavioral spiritual therapy had significant impact on Job Stress (F=34.77, P=0.000) and subscales of imaginary inefficiency (F=208.77, P=0.000) and ambiguity and limitation (F=5.20, P=0.000). Furthermore, the results of ANCOVA indicate that the cognitive-behavioral spiritual therapy had significant impact on psychological distress (F=42.81, P=0.000).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, cognitive-behavioral spiritual therapy decreases Job Stress and psychological distress in intensive care unit nurses and represents new horizons in clinical interventions and thus could be used as an effective interventional method.  So, it seems that this intervention is an applicable treatment for intensive care unit nurse.

    Keywords: cognitive-behavioral spiritual therapy, job stress, psychological distress, nurses
  • Banafsheh Latifi, Bahram Mirzaeian* Pages 32-39

    This study aimed to investigate the effectiveness of family- based Islamic – Iranian oriented psychological program on the reduction of aggression and increasing of adjustment among couples. This study was a quasi-experimental pretest-posttest with the control group. The study population consisted of all parent of students of the first course of high-school from Babol in the academic year of 2018- 2019. The sample consisted of 20 (10 couple) parent that were selected by as an available and randomly recruits to each of groups. Then, the participants in the experimental group participated in 10 sessions of 90 min of family- based Islamic – Iranian oriented psychological program, while the control group did not receive any therapy. Instruments for gathering data were Aggression Questionnaire (Buss & Perry, 1992) and Spanir Adjustment Scale (1976). Then, the data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as MANCOVA. The results indicate that family- based Islamic – Iranian oriented psychological program had a significant impact on the aggression and marital adjustment of couples. Based on the findings of this study, family- based Islamic – Iranian oriented psychological program can decrease aggression and increase marital adjustment among couples and thus could be used as an effective interventional method.

    Keywords: family- based Islamic – Iranian oriented psychological program, aggression, marital adjustment, couples
  • Soraya Barzegarnejad*, Hamid Hosseini, Ali Hossein Ehteshami Pages 40-51

    Certainly in the wake of todaychr('39')s limitless problems of todaychr('39')s society, such as rising divorce rates, materialism, neglect, luxury, tendency to hijab, addiction ... all of which are rooted in these lifestyle issues. Therefore, the choice of any lifestyle is in all aspects of onechr('39')s life, and among all the styles of life, the Islamic religion has provided the best and most appropriate way, the Islamic lifestyle has plans for all aspects of how people live. But this issue needs to be contextualized, so this article examines some of the cultural deterrents and their solutions in the Qurchr('39')an and Nahjul Balagheh.

    Keywords: Lifestyle, inhibitors, cultural
  • Akram Peyman* Pages 52-58
    Background and aim

    Considering that nurses play the most important role in providing health services in hospitals, identification of effective factors on the general health of nurses has a direct impact on the quality of care provision. One of the factors that seem to be related to general health is religiosity. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between religiosity and general health in menopausal nurses of the hospitals in Iran.

    Methods

    This descriptive study was conducted on 123 postmenopausal nurses in 2017. Data were collected using the General Health Questionnaire (CHQ-28) and Glock & Stark Religion Questionnaire.

    Results

    The sample consisted of 123 nurses with an average age of 46/3±6/18 years old. According to the findings of this study, most nurses are at a desirable level in terms of religion but the average score of nurseschr('39') general health was not anticipated. Finally, a meaningful correlation between the total score of religiosity and its components with the general score of general health was founded.

    Conclusions

    Generally religiosity is related to general health and its dimensions. Since postmenopausal nurses are confronted with multiple stresses, religiosity can enhance their general health so offering religious programs suiting different cultures are recommended

    Keywords: General health, religiosity, Nurse, Menopause, Iran
  • Narges Mirzadeh, Azam Etemadifard*, Abolghasem Asi, Mohammadreza Abooei Pages 68-76

    Abstract</strong>
    The aim of the present research is to identify the effective components of criticizing the authorities’ words and performance based on justice in Islamic lifestyle from the viewpoint of Quran and religious quotes. The current study has been conducted upon inductive analysis with a coding system through documentation method. According to the findings, four main categories including ration-orientation, justice-orientation, ethics-orientation, and gentry-orientation were determined to encompass eleven components as the most important ones in criticizing the words and performance, including awareness, righteousness, politeness in fair criticism, criticizing based on wisdom, avoiding precipitancy, loss of exception in criticism, criticizing oneself before others, being neutral in criticism, reinforcing the criticized individual’s character via constructive criticism, and indirect criticism. Apparently, consideration of these components by critics and those in charge of correcting the authorities’ performance will cut down on the challenges and damages with which justice-based criticism may confront.</div>

     </div>
    Keywords: components of criticism, words, performance, authorities, justice, Islamic lifestyle, Quran, religious quotes
  • Bita Ebrahimi, Parvin Kadivar*, Kambiz Kamkari Pages 77-84
    Purpose

    The aim of this study was to predict academic motivation based on self-concept with mediation of attention in students with learning disabilities.

    Materials and Methods

    The study method was basic research and in terms of data collection and analysis method was descriptive and the type of correlation schemes and structural equation modeling. The population of all students with learning disabilities in the first grade of high school in Tehran in the academic year of 1998-99. The sample included 300 of these students. The sampling method in this study was multi-stage cluster in the first stage and purposeful in the second stage. The study tools included the Colorado Wilcott et al.chr('39')s Learning Disabilities Handbook (2011), the Harter Academic Motivation Questionnaire (1981), the Rogers Self-Concept Scale (1957), and the Rescue Attention Test (2015).

    Findings

    The results showed that self-concept has a direct effect on academic motivation of students with learning disabilities. Also, the hypothesis related to the existence of indirect effect of perceived self-concept on academic motivation of students with learning disabilities due to attention with 95% confidence was confirmed (p <0.05).

    Conclusion

    The results showed that there was a significant positive relationship between self-concept and academic motivation directly and through attention mediation.

    Keywords: Academic Motivation, Self-Concept, Attention, Learning Disability
  • Nafiseh Sadat Nabavi Jafari, Mohammad Ali Hosseini*, Mostafa Niknami, Nader Gholi Ghourchian, Parivash Jafari Pages 85-93
    Purpose

     The main purpose of this article is to identify the factors that develop the education of working children. The method of conducting research is mixed (qualitative-quantitative).

    Materials and Methods

    In order to conduct this research, in addition to the documentary study, the content analysis technique with MAXQDA12 software was used to identify the factors and components. The statistical population in this study was all experts in the field of education, which was conducted after 11 interviews, and all interviews lasted between 50 and 90 minutes. In addition, semi-structured interviews with university experts in 2009 were conducted in the form of open source, axial and selective codes, and the Demetel method was used to determine the effectiveness and influence of the components. According to the semi-structured interviews, 205 open codes and 113 central codes were extracted for the development of education of working children, which finally resulted in 3 dimensions (health-individual education, socio-cultural education and education of knowledge and academic and professional skills. ) And 8 main components and 43 indicators for the development of working children education were extracted.

    Findings

    The results showed that the three components of physical health and health, mental health and moral education are effective components and the components of cultural-communication (collective) characteristics, selected teachers, educational facilities, vocational training, respectively. E-content and tutoring services are influential components.

    Conclusion

    The results showed that paying attention to the education of working children protects them from serious social harms.

    Keywords: Working Children Education, Education, Content Analysis, Demitel Technique
  • Shahed Sharifian Sani, Reza Vala*, Asghar Sharifi Pages 94-103
    Purpose

    The aim of this study was to investigate and present a paradigm model of talent management development in the first year of secondary education in Tehran based on the Grounded theory.

    Methodology

    The research method was qualitative and for this purpose a semi-structured individual interview was used. The present society in the qualitative stage is the sample teachers of the first secondary school of Tehran who in The last two years in Tehran as exemplary teachers in the fields Educational, research and cultural were selected, formed according to by theoretical saturation and through purposive sampling, 18 of these teachers were selected as a statistical sample. Data were analyzed using Atlas-Ti software.

    Findings

    The results of data analysis during three stages of open, axial and selective coding indicated 12 general categories in the form of a paradigm model including: causal conditions (systemic changes and managerial changes); Central category (professional management of the individual in the organization and psychological-mental management of the individual in the organization); Strategies (project implementation measures); Underlying factors (environmental, structural and manpower background space); Interventional factors (functional changes and necessary structural changes in schools) and outcome (psychological cognitive achievements and scientific-educational achievements) reflect the process of developing the talent management of teachers in the first year of high school in Tehran and the relationships between its various dimensions.

    Conclusion

    The results showed that talent management with systemic changes And managerial changes are realized.

    Keywords: Talent Management, Talent Development, Teachers, Education, The Gerounded Theory, Tehran
  • Banafsheh Latifi, Maryam Sadehi, Faezeh Kia Darbandsari, Samira Vakili, Hadi Hashemi Razini* Pages 95-103
    Purpose

    This study aimed to investigate the effectiveness of empathy skill training on intimacy, marital adjustment and tendency to spirituality among women with addict husband.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental pretest - posttest with control group. The study population was consisted of all women with addict husband from Babol in 2018. The sample consisted of 30 (15 for each group) women with addict husband that were selected by as an availably and randomly recruits to each of groups. Then, the participants in the experimental group participated in 8 sessions of 120 min of empathy skill training, while the control group did not receive any therapy. Instruments for gathering data were Intimacy Scale developed by Walker and Thompson (1983) and Spanir Adjustment Scale (1976) and Tendency to Spirituality Questionnaire (2012). Then, the data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as MANCOVA and ANCOVA.

    Findings

    The results indicate thay the empathy skill training had significant impact on marital adjustment and tendency to spirituality among women with addict husband, But this training had no significant impact on marital intimcy.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, empathy skill training can increase marital adjustment and tendency to spirituality among women with addict husband and thus could be used as an effective interventional method.

    Keywords: Empathy skill training, Intimacy, Marital adjustment, Tendency to spirituality, Women with addict husband
  • Narges Shariatmadari, Alaeddin Etemad Ahari*, Asghar Sharifi Pages 104-112
    Purpose

    The aim of this study was to design a justice-oriented leadership model in the management of primary schools in Tehran.

    Materials and Methods

    The method of exploratory research was mixed. Qualitative stage data were collected first by studying the documents and in the second stage by using interviews with educational experts. In the qualitative stage, 15 people were interviewed; From these interviews, during three stages of qualitative data analysis, open, coded and selective coding, 6 general categories and 16 sub-categories were obtained, which in the form of a paradigm model, reflected justice-oriented leadership in primary school management. From the analysis of qualitative stage data, a questionnaire and a preliminary model were designed and finally implemented and analyzed with the participation of 302 primary school principals in Tehran.

    Findings

    In the analytical findings section, in addition to content validity, the structural validity of the questionnaire was determined using structural equation modeling software. For this purpose, the method of confirmatory factor analysis was used. Is. According to the GOF fit index, it can be said that the research model has a suitable and strong fit. Also, the results of one-sample t-test showed that the current situation of justice-oriented leadership in the management of primary schools in Tehran is optimal.

    Conclusion

    According to the results of Friedman test, the amount of differences in the dimensions and components of justice-oriented leadership has been different.

    Keywords: Leadership, Justice, Justice Oriented Leadership, Management, Primary Schools
  • Roya Hashemi, Karamollah Danesh Fard*, Nasser Mirsepasi Pages 113-126
    Purpose

     The present study was conducted to design and explain the human resource performance management model based on the Islamic-Iranian model of progress in the Court of Audit.

    Materials and Methods

    The mixed research method is exploratory. The statistical population in the qualitative section included academic and organizational experts who were interviewed using a total of 20 people using purposive non-random sampling method and data adequacy and saturation principle. Also, in the quantitative part, including all official and contract staff of the Court of Audit, 2287 people, the sample size was estimated using 290 people using the "Cochranchr('39')s formula" and random sampling method was used to select the sample. Semi-structured interviews were used to collect data in the qualitative section and a researcher-made questionnaire was used in the quantitative section. Analysis of qualitative data, using theoretical coding method with data theory approach and quantitative part, inferential descriptive statistical methods were used, which were supported by Lisrel-V9.2 and Spss-V22, MAXQDA software in all stages.

    Findings

    Finally, based on the identified dimensions, intervening factors, and human resource performance management strategies based on the Islamic-Iranian model, the relevant progress was presented based on the data theory of the foundation, which was confirmed using validation method.

    Conclusion

    The results of this study showed that the central phenomenon of human resource performance management based on the Islamic-Iranian model of progress includes 10 components (common culture and values, structure, motivation, human resource competencies, management, planning, monitoring and evaluation Includes teaching and learning, communication and follow-up and improvement).

    Keywords: Performance, Human Resources, Data Foundation Theory
  • Maliha Sharifi, Narges Keshti Arai*, Farsad Zamani Borujeni Pages 127-136
    Purpose

    The purpose of this study was to analyze the components of virtual reality from the point of view of virtual competencies.

    Materials and Methods

    The method of this research has been selected as a qualitative method, from the type of content analysis, using the deductive categorization system. The present study, as a virtual reality program design model, from the point of view of virtual competencies for all planners and those involved in education and different dimensions of the country, provides the possibility to seriously review the competencies of the people of the country with a new perspective. Have virtual training courses in all courses and most importantly.

    Findings

    According to the findings, virtual competence was divided into three components: knowledge, attitude and performance. In the component of knowledge (analysis of technical competencies of virtual reality engineering, simulated three-dimensional system, emphasis on exploratory learning, e-learning, interactive learning, potential for scientific and scientific development, unlimited learning, new knowledge in practical potential, systematic learning) And emphasizes the component of attitude (creating personal meaning, developing educational justice, increasing self-confidence and success, the ideal attitude of promoting a sense of competence, technical breadth and dispersion of positive and strong attitude) and in the component of performance (facilitating position recognition, distance education, Communication interaction, computer-based training, design of enriched models, application of special tools, creation of artificial world, creative performance) were clustered.

    Conclusion

    The results showed that virtual competence had three components of knowledge, attitude and performance.

    Keywords: Competence, virtual reality, virtual competence
  • Manijeh Shajari, Narges Keshti Arai*, Alireza Yousefi Pages 137-152
    Purpose

    The purpose of this study was to explain and analyze extravagance in lawful work from the perspective of the Holy Quran and its educational requirements.

    Materials and Methods

    This research explains and analyzes extravagance in lawful works from the perspective of the Holy Quran and its educational requirements by using the method of deductive content analysis with the method of Meering.

    Findings

    Extravagance in lawful deeds such as (extravagance in eating and drinking halal, extravagance in the use of ornaments, extravagance in the use of natural resources, extravagance in worship, extravagance in charity, extravagance in judicial rulings, lack of extravagance in murder and the quality of murderer retaliation , Extravagance in economic affairs, extravagance in living expenses, extravagance in covenants, extravagance in social associations) are examined, such as (excessive in all matters, lack of arrogance and its destructive effects, extravagance, lack of extravagance). In deeds and words, not oppressing others, avoiding corruption, not extravagance in forgiveness and the effects of excessive forgiveness, forbidding excesses and extravagance in almsgiving, not extravagance in spending the treasury, not restraining in spending, not believing in the stingy Divine promises are concealment of divine blessings, ingratitude, trust in God's grace, avoidance of stinginess, etc.) have been extracted according to the interpretations of the Qur'an.

    Conclusion

    According to the results of the religion of Islam, the legitimate exploitation of divine blessings and the possibilities of life is permissible, permissible and extravagant, and extravagance is forbidden. This is because the Muslim is responsible to society in proportion to his capabilities and ability and efficiency.

    Keywords: Quran, lawful deeds, extravagance, authority, educational requirements
  • Tayebeh Khajeafzali, Fatemeh Bahrami*, Kourosh Goodarzi, Noorali Farrokhi Pages 153-161
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion-oriented therapy on the components of marital intimacy of student couples.

    Materials and Methods

    The present research method was a quasi-experimental pre-test-post-test design with unequal control group. The statistical population included all student couples in Farhangian University of Tehran, consisting of 50 couples (100 people) who referred to the university counseling center in 1396. Using available sampling method, a sample of 16 couples in the experimental group and 16 couples in the control group were selected from the community. The experimental group underwent 8 sessions of 90-minute emotion training and the control group remained on the waiting list. The instrument used was the intimacy questionnaire (Bahrami and Olia, 2006), the data were analyzed by multivariate covariance test.

    Findings

    The test results showed that emotion-oriented treatment was effective on the level of marital intimacy and psychological, religious, socio-recreational, sexual, emotional, intellectual, physical and communication components of student couples at the alpha level of 0.01.

    Conclusion

    Based on the findings, emotion-oriented approach can be used as an intervention method in increasing marital intimacy

    Keywords: Emotion-Based Therapy, Marital Intimacy, Couples
  • Babak Keshvari, Hossein Jenaabadi*, Fatemeh Soghra Karbalaei Herafteh Pages 162-170
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on anxiety in individuals with borderline personality disorder.

    Materials and Methods

    The present study was applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of pre-test-post-test and follow-up with the control group. The statistical population of this study included all women with borderline personality disorder who referred to counseling and psychotherapy centers in Tehran between January and March 2017. To identify borderline personality traits and to be placed in two groups of normal and borderline personality, people who get a score of 12 and above based on clinical psychology interview and borderline personality questionnaire enter the research. The sample was selected by available sampling method due to the limitation of sampling patients. In this study, data were obtained through the borderline personality test (Claridge and Brooks, 2001) and the Beck Anxiety Inventory (BAI). Data analysis was performed in descriptive statistics and inferential statistics (Mankova method and analysis of variance with repeated measures).

    Findings

    The findings showed that mindfulness-based cognitive therapy is effective on anxiety in people with borderline personality disorder.

    Conclusion

    In general, based on the results of this study, it can be said that mindfulness-based cognitive therapy can be an effective treatment for personality disorders, especially borderline personality disorder.

    Keywords: Anxiety, Borderline personality, Mindfulness-based cognitive therapy
  • Farzaneh Niazi Ghaziani, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Seyed Mahdi Alvani*, Mahmoud Alborzi Pages 171-180
    Purpose

    The main purpose of this study is to design an employee competency model based on the type of government organizations in Iran.

    Materials and Methods

    The present study is an applied research in terms of purpose and on the other hand, considering that the data required for this research have been obtained using a questionnaire, it is exploratory. The statistical population of this study is two groups (1. Academic experts and organizational experts 2. Managers and employees of government organizations). The statistical sample of this research includes 200 senior managers of government organizations in 4 provinces of Tehran, Gilan, East Azerbaijan and Ardabil and other experts and experts in this field. Also in this research, 3 methods of content analysis, Chang's fuzzy hierarchical analysis process and fuzzy inference system (FIS) and using MATLAB software to design and develop a competency model of employees based on the type of Iranian government organizations have been discussed.

    Findings

    The results showed that the competencies of the employees were divided into two general and specialized sections. In the general competencies section, three criteria of technical competence, behavioral competence and functional competence were identified, and in specialized competencies, six criteria of leadership competence, emotional intelligence competence, social intelligence competence, problem-solving competence competence, conflict management competence and human resource management competence were identified.

    Conclusion

    The results of developing different scenarios in the form of competency models and using fuzzy inference showed that with increasing or decreasing specialized and general criteria, staff competencies changed.

    Keywords: Competency, Competency Models, Government Agencies
  • Afsoon Karami, Fatemeh Bahrami*, Afsaneh Moradi Pages 181-194
    Purpose

    The aim of this study was to develop and evaluate the effectiveness of the combined education package of attention and attachment training on the quality of mother-child attachment and symptoms of attention deficit / hyperactivity disorder in primary school students in Isfahan.

    Materials and Methods

    The statistical population included all primary school female students with ADHD symptoms in the academic year 1397-1397 who had referred to counseling centers in the education district. The sampling method of this study was available and 30 mothers with their hyperactive child were selected and assigned to experimental and control groups. Then the revised list of attachment to parents (to measure the perception of attachment to parents) and Connors questionnaire (parent form) (to measure the rate of hyperactivity disorder of the child from the mother's point of view) were distributed among mothers and integrated training package Training was performed on hyperactive mothers and children in the experimental group for 12 sessions, but the control group remained without any intervention. At the end of the treatment intervention, both groups completed the questionnaires.

    Findings

    Data analysis was performed at two levels of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance) by SPSS software version 23. The results showed that all research hypotheses were confirmed (P <0.05). Attachment training has been effective in increasing the quality of mother-child attachment and reducing the symptoms of attention deficit / hyperactivity disorder in students.

    Conclusion

    From these findings, it can be concluded that the combined education of attention and attachment increases the quality of mother-child attachment and reduces the symptoms of attention deficit / hyperactivity disorder in students.

    Keywords: Combined Education of Attention, Attachment, Attention Deficit, Quality of Attachment
  • Amir Shirazi Nejad, Narges Saeidian Khorasgani*, Badri Shah Talebi Hosseinabadi Pages 195-211
    Purpose

    The aim of this study was to identify the factors of professional development of Iranian school principals in order to provide a suitable model with a qualitative-exploratory approach and using thematic analysis with inductive approach.

    Materials and Methods

    The research environment included the first category of resources of valid Internet databases and scientific databases in the period 2004 to 2020 and 2008 to 1399 in the field of professional development studies of managers. In order to collect the initial themes, 68 articles and internal and external books were studied in a series of purposive sampling method (instead of selecting a fixed sample, the sample size increases until it is enough). Reached theoretical saturation. After coding and categorizing 118 primary themes, its content validity was performed in two

    methods

    qualitative and quantitative (checking the degree of agreement of each theme using content validity coefficient). Using Holstie coefficient, the reliability of the themes was estimated to be 0.96.

    Findings

    The network of themes consisting of 3 comprehensive themes (individual, internal, external) and 9 organizing themes and 104 basic themes were drawn. The factors identified in this study show that the professional development of school principals is the basis for the development of education. Because leadership in schools has a direct impact on learners and plays a key role in developing the quality of student learning.

    Conclusion

    It is obvious that the professional development of principals is a means to survive and improve the effectiveness of schools

    Keywords: Professional Development, Professional Development of School Principals, Management, Educational Management
  • Mahboubeh Shateri, Yalda Delgshaei*, MohammadNaghi Imani, Abbas Khorshidi Pages 212-227
    Purpose

    The present study has provided a model for customer interaction training on the theoretical data application of the foundation.

    Material and Methods

    research method in terms of objectives; Applied, it is an emerging foundation in terms of qualitative data and in terms of the type of data study. The statistical population includes all experts in the relevant field. Based on the purposeful method of conscious snowball sampling and based on theoretical saturation, 15 experts formed the research sample size. The research assessment tool consisted of a semi-structured interview form, in which dimensions, components And the indicators of the customer interaction training model in Saman Bank were adjusted based on open coding, axial coding. It was sent to 15 experts in the relevant field and with the help of selective coding through interviews, Delphi technique and intellectual rain on the experts and this process continued until theoretical saturation.

    Findings

    After the final approval and prioritization of experts regarding the dimensions, components and components of the model, this important issue was drawn in the form of a model, and the model was validated by experts again. The method of data analysis was qualitative and finally, respectively. Priority 6 Dimensions: 1- Specialized 2- Individual 3- Managerial 4- Organizational 5- Capital Management 6- Communication and 25 components: knowledge, skills, behavior, attitude, physical, mental, emotional, discipline and seriousness, general, specialized, experience And prior knowledge, technical and specialized, educational, ability to evaluate, delegation, access to information, job enrichment, identification, networking, maintenance, deployment, evaluation and promotion, expectations, performance and follow-up. And 146 indicators were finalized for the model.

    Conclusion

    What are the findings of the present study regarding the components of this model? 25 constructive components obtained: knowledge, skills, behavior, attitude, physical, mental, emotional, discipline and seriousness, general, specialized, previous experience and knowledge, technical and specialized, educational, ability to evaluate, delegation, access Information, job enrichment, identification, networking, maintenance, deployment, evaluation and promotion, expectations, performance and follow-up.

    Keywords: Template, private, individual, managerial, organizational, asset management, communication