فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین رضایی، مریم سراجی* صفحات 97-106
    زمینه و هدف

    تبعیت از رفتارهای خود مراقبتی یکی از ارکان اساسی درمان در بیماران همودیالیزی است. حمایت های درک شده از سوی بیماران تنش های روانی بیمار  را کنترل کرده و سبب  تبعیت از رفتارهای خود مراقبتی و در نتیجه ارتقاء سلامت آنها می گردد. این مطالعه با هدف " تبیین حمایت های درک شده خودمراقبتی در بیماران همودیالیزی" انجام گرفت .

    مواد و روش ها

      این مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوا قراردادی (content analysis conventional  ) انجام شد . مشارکت کنندگان 9 بیمار،3 خانواده بیمار و 2پرستار بخش دیالیز بودند. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف شروع شد و تا اشباع داده ها ادامه یافت .گرد آوری داده ها بصورت مصاحبه های نیمه  ساختار یافته انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوامورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .

    یافته ها

    یافته های این مطالعه شامل یک طبقه اصلی حمایت درک شده و سه زیر طبقه حمایت سازنده، حمایت تخریب کننده و احساس فرد از حمایت بود که نشان دهنده ماهیت و ابعاد نقش حمایت درک شده در خود مراقبتی بیماران همودیالیزی بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد بیماران همودیالیزی می توانند از حمایت ها ی ابراز شده در حین بیماری از جمله حمایت سازنده ، حمایت تخریب کننده و احساس فرد از حمایت سبب ارتقاء رفتارهای خود مراقبتی و بهبودکیفیت زندگی  خود استفاده کنند . بنابراین پرستاران و پزشکان و خانواده های بیماران همودیالیزی باید توجه بیشتری به حمایت بیماران داشته باشند .

    کلیدواژگان: یمار همودیالیزی، خود مراقبتی، حمایت درک شده، مطالعه کیفی
  • لیلا قهرمانی، هادی طهرانی، عبدالحلیم رجبی، علیرضا جعفری* صفحات 107-117
    زمینه و هدف

    شادکامی و امیدواری دو مفهومی هستند که در وضعیت سلامت روانی دانشجویان موثر می باشند. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین مفهوم امیدواری و شادکامی در دانشجویان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 250 نفر از دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با استفاده از پرسشنامه های امیدواری Snyder و شادکامی MUNSH انجام گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 22 و با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی شامل آزمون های تحلیل واریانس، تی مستقل، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین (انحراف معیار) نمره شادکامی و نمره امیدواری به ترتیب برابر 4/50 (0/78) و 24/52 (0/66) بود. بین امیدواری با متغیرهای سن(0/001=P) و جنس (0/008=P) رابطه آماری معنی داری وجود داشت. بر اساس ضریب همبستگی پیرسون بین امیدواری و زیر مقیاس های شادکامی (احساس مثبت، تجربه مثبت، احساس منفی و تجربه منفی) همبستگی آماری معنی داری وجود داشت (0/001>P). نتایج آنالیز رگرسیون خطی نشان داد، متغیر های جمعیت شناختی به همراه مقیاس شادکامی و زیر مقیاس های آن قادر به پیش بینی 0/28 واریانس امیدواری بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد، دانشجویان از میزان امیدواری متوسط و سطح شادکامی بسیار ضعیفی برخوردار بودند. بنابراین لازم است عوامل مستعد کننده ایجاد مشکلات روانی از قبیل ناامیدی و افسردگی در دانشجویان شناسایی شده و برنامه های آموزشی و مشاوره ای مناسبی در این خصوص طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: امیدواری، شادکامی، سلامت روان، دانشجویان
  • شیرین زینالی*، حسین رستمی صفحات 118-128
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین مفاهیم در حوزه فرزندپروری مشکلات رفتاری کودک است و تاثیر آن بر روابط والد-کودک قابل توجه است.  هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی برنامه مهارتهای زندگی بر مهارتهای مقابله ای مادران و علایم اختلال بی اعتنایی مقابله ای دانش آموزان خانواده های نظامی است.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر، نیمه تجربی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. از بین خانواده های شاغل نظامی شهر تبریز در سال 1396، 40 نفر از والدین دارای کودکان 6 الی 8 ساله که با استفاده از مصاحبه تشخیصی، دارای تشخیص اختلال بی اعتنایی براساسDSM-5 به صورت در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مهارتهای مقابله لازاروس و علایم مرضی کودک، ابزارهای این مطالعه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بودند و بر اساس نتایج پیش آزمون مادران گروه آزمایش در 8 جلسه 45 دقیقه ای برنامه مهارتهای زندگی شرکت نمودند.  داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18، آزمونهای آماری تی مستقل، آنکوا و مانکوا تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد آموزش مادران موجب افزایش مهارت های جستجوی حمایت اجتماعی، مسئولیت پذیری، حل مدبرانه مساله، ارزیابی مجدد مثبت و کاهش مهارت های مقابله ای رویارویی گر، دوری گزینی، خوشتن داری، گریز- اجتناب مادران و علایم اختلال بی اعتنایی مقابله ای دانش آموزان شده است (001/0=p) که حاکی از اثربخشی این روش آموزشی است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد آموزش  مهارتهای زندگی منجر به بهبود مهارت های مقابله ای مادران در ارتباط با فرزندانشان شده و این روش بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان تاثیر مطلوبی دارد. از این رو، پژوهشگر این روش درمانی را بر روی مشکلات کودک-والد پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: هارتهای زندگی، مهارت‌های مقابله‌ای و اختلال بی اعتنایی مقابله‌ای
  • زهره تاج آبادی، فهیمه دهقانی*، مریم صالح زاده صفحات 129-141
    زمینه و هدف

    امروزه بروز رفتار های پرخطر در نوجوانان به یکی از مهمترین نگرانی های جامعه تبدیل شده است که عوامل مختلفی بر آن تاثیر دارد. چشم انداز زمان، چگونگی ادراک یا ارزیابی فرد از گذشته، حال و آینده است که بر تصمیم گیریهای او تاثیر زیادی دارد. همچنین طرد همسالان یکی از متغیرهایی است که در زمینه رفتارهای نوجوانان توجه ویژه ای به آن می شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش چشم انداز زمانی و طرد همسالان در پیش بینی رفتار های پرخطر در نوجوانان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-مقطعی بود و جامعه آماری آن شامل کلیه نوجوانان 15 تا 17 ساله بود که از بین آنها 378 نفر با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های چشم انداز زمان، خطرپذیری نوجوانان ایرانی و طردشدگی از سوی همسالان بود. برای بررسی داده ها از آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند گانه استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که در دختران از بین ابعاد چشم انداز زمانی، فقط بعد گذشته منفی (0/03=p) قادر به پیش بینی رفتار های پرخطر است و در پسران چشم انداز گذشته منفی (0/001=p) و گذشته مثبت (0/04=p) و حال جبرگرا (0/006=p) پیش بینی کننده رفتار پرخطر می باشد. طرد همسالان در هیچ یک از گروه ها قادر به پیش بینی رفتار های پرخطر نبود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، چشم انداز زمان یکی از عوامل تاثیرگذار بر رفتار های پرخطر نوجوانان است، لذا بنظر می رسد آموزش های روانشناختی مبتنی بر چشم انداز زمانی بتواند بر رفتار های پرخطر اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: چشم انداز زمانی، طرد همسالان، رفتار‌های پرخطر، نوجوانان
  • زهرا کاظمی، داوود شجاعی زاده*، زهرا جلیلی صفحات 142-159
    زمینه و هدف

    آگاهی کم و رفتار غیر بهداشتی دختران در دوران بلوغ می تواند عوارض جبران ناپذیر و مشکلات عدیده جسمی، روحی و روانی برای آن ها ایجاد کند. این عوارض به راحتی قابل پیشگیری هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی دررفتار بهداشتی دوران بلوغ دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی شهر تهران انجام گردید.

    مواد و روش ها

     مطالعه ازنوع مداخله ای نیمه تجربی که به صورت تصادفی از بین دانش آموزان دختر دوره ابتدایی منطقه 14 شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1397 در دو گروه 50 نفره (کنترل و مداخله) انجام شد. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه طراحی شده براساس اطلاعات دموگرافیک و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی است که بعد ازتایید روایی و پایایی آن، قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. گروه آزمون دربرنامه آموزشی طراحی شده برمبنای مدل اعتقاد بهداشتی در3 جلسه 45 دقیقه ای شرکت کرده و داده ها توسط spss24 با آزمون های کای اسکوار، t مستقل، t زوجی، واریانس Anova و کوواریانس Ancova تحلیل شد.

    یافته ها

     در بین ویژگی های دموگرافیک  (اطلاع از قاعدگی، سن، تحصیلات و شغل پدر) در گروه آزمون و کنترل، اختلاف معناداری وجود دارد.( P<0.05). درگروه آزمون ، قبل ازمداخله آموزشی و یک ماه بعد، اختلاف میانگین متغیرهای آگاهی، عملکرد، حساسیت، شدت و منافع درک شده، خودکارآمدی و راهنما برای عمل، افزایش و اختلاف میانگین موانع درک شده کاهش یافت و درگروه آزمون، بین میانگین متغیرهای آگاهی، عملکرد و سازه های مدل (غیرازمنافع درک شده و خودکارآمدی) قبل ازمداخله آموزشی و یک ماه بعد اختلاف معناداری وجود دارد (P<0.05). درگروه کنترل این متغیر ها اختلاف معناداری را نشان ندادند (P>0.05). نتایج آزمون کوواریانس Ancova نشان می دهد که مداخله آموزشی مبتنی برمدل اعتقاد بهداشتی دررفتار بهداشتی دانش آموزان دردوران بلوغ تاثیرگذار می باشد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی مبتنی برمدل اعتقاد بهداشتی در رفتاربهداشتی دوران بلوغ تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: بلوغ جسمی، مدل اعتقاد بهداشتی، دانش آموزان دختر
  • زهره هاشمی*، علی افشاری، ساناز عینی صفحات 160-171
    زمینه و هدف

    سالمندی دوره ای حساس از زندگی است و توجه به مسایل و نیازهای این مرحله، ضرورتی اجتماعی به شمار میرود. در سال های کنونی پیر شدن جمعیت به یکی از مهم ترین مسایل بهداشت عمومی تبدیل شده است. از این رو  هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین اثربخشی  درمان پذیرش و تعهد  بر ارتقای کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سرطان  بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون بود. در این پژوهش 30 نفر از طریق نمونه گیری به صورت در دسترس انتخاب شدند.  به منظور  گردآوری داده ها  از پرسشنامه  کیفیت زندگی و پرسشنامه سلامت روان استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمون به مدت 8جلسه  آموزش را دریافت کردند. تجزیه تحلیل نتایج از تحلیل کواریانس در نرم افزار spss23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل، کیفیت زندگی و ابعاد آن(بعد جسمانی، روان شناختی، محیطی و اجتماعی) را در سالمندان به طور معناداری افزایش داده  است( 0/05>p).  همچنین این آموزش سلامت روان را در سالمندان را به طور معناداری افزایش داد(  p<0/05).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آموزش پذیرش و تعهد، افزایش کیفیت زندگی را در پی دارد. از این رو  با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در جوامع در حال توسعه از جمله ایران و لزوم توجه به سلامت جسمانی و روانشناختی این  قشر میتوان از این آموزش برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان بهره برد.

    کلیدواژگان: آموزش پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، سلامت روان، سالمندان، سرطان
  • غلامرضا اناری ‌، حمید قاسمی*، ابولفضل فراهانی صفحات 172-186
    زمینه و هدف

    هدف این مطالعه بررسی نقش مصرف رسانه ای بر انجام فعالیت بدنی براساس الگوی پندر در دانش آموزان ایران بود.

    مواد و روش ها

     روش این تحقیق توصیفی همبستگی به روش معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان 11 تا 19 ساله کل کشور بود که با استفاده روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری دادهای تحقیق از دو پرسشنامه مصرف رسانه ای و فعالیت بدنی براساس الگوی پندر استفاده شد. روایی صوری و محتوی پرسشنامه ها مورد تایید و پایایی آن ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 0/934 و 0/834 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری Spss نسخه 19 و نرم افزار Amos نسخه 18 انجام و از آمار توصیفی و از آزمون کلمو گروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مصرف رسانه ای بر تغییر رفتار (0/82=Beta)، فواید درک شده (0/80=Beta)، خودکارآمدی دانش آموزان (0/74=Beta)، موانع درک شده دانش آموزان (0/61-=Beta)، تاثیر معناداری دارد (0/001=P)

    نتیجه گیری

    مصرف رسانه ها سبب ارتقاء سطح فعالیت بدنی براساس الگوی سلامت پندر در میان دانش آموزان می شود. لذا پیشنهاد می شود رسانه ها بخصوص رسانه های ورزشی در برنامه های خود به برنامه های ورزشی مبتنی بر فعالیت های بدنی کودکان توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: مصرف رسانه، الگوی‎ ‎فعالیت بدنی، دانش آموزان، ایران
  • سعید نصیری، محمود نیک سرشت*، عبدالحسین طاهری کلانی صفحات 187-194
    زمینه و اهداف

    مصرف قلیان زمینه ساز کاهش عملکرد ریوی است. اما، داده ها در خصوص اثرات فیزیولوژیکی آن در ورزشکاران جوان تمرین کرده و تمرین نکرده محدود است. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر طولانی مدت مصرف قلیان بر ظرفیت هوازی (VO2max)، ضربان قلب استراحتی و زیربیشینه در مردان جوان تمرین کرده و تمرین نکرده بود.

    مواد و روش ها

    چهل و نه مرد جوان (34-18 سال) به صورت هدفمند در گروه های زیر قرار گرفتند: 1- تمرین کرده- قلیان (11 نفر)، 2- تمرین نکرده-قلیان (14 نفر)، 3- تمرین کرده (12 نفر)  و 4- تمرین نکرده (12 نفر). در طی سه سال گذشته، مردان تمرین کرده حداقل سه جلسه یک ساعته در هفته فعالیت هوازی داشتند، در حالیکه مردان تمرین نکرده یک سبک زندگی غیرفعال داشتند. در طی این سال ها، مردان قلیانی حداقل سه وعده در هفته مصرف داشتند. شاخص های VO2max، ضربان قلب استراحتی و زیربیشینه در همه گروه ها اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد، VO2max در گروه تمرین کرده به طور معناداری از سایر گروه ها بالاتر بود، هرچند در سایر گروه ها تفاوت معناداری مشاهده نگردید. ضربان قلب در پاسخ به فعالیت هوازی زیربیشینه و در حین استراحت در گروه های تمرین کرده (با و بدون مصرف قلیان) نسبت به گروه های تمرین نکرده (با و بدون مصرف قلیان) به طور معناداری پایین تر بود، اما در سایر گروه ها تفاوت معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش، بیانگر آثار نامطلوب مصرف قلیان بر ظرفیت هوازی در بین مردان جوان تمرین کرده دارد، اما به نظر می رسد که اثر تمرین هوازی در مقایسه با اثر مصرف قلیان بر پاسخ ضربان قلب به فعالیت هوازی زیربیشینه و استراحتی موثرتر است

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ضربان قلب، قلیان، اکسیژن مصرفی بیشینه
|
  • Nasrin Rezaee, Maryam Seraji* Pages 97-106
    Background and Objective

    Following the self-care behaviors is considered as one of the fundamental factors of treatment in hemodialysis patients. Patients’ perception of support will control their mental tensions and cause them to follow the self-care behaviors, and then it will promote their general health. The main purpose of the current study was “identification of the perceived supports for self-care in hemodialysis patients”.

    Materials and Methods

    this study was conducted on the base of content analysis conventional. The study participants were 9 patients, 3 families having hemodialysis patients, and 2 nurses working in dialysis section. We made use of purposive sampling and continued gathering the data till we reached data saturation point. Besides, the data gathering procedure was conducted through semi-structured interviews. Finally, the data was analyzed through content analysis.

    Results

    The present study’s findings included a main category of perceived support and three subcategories of constructive support, destructive support, and individual’s feeling of the provided support; and all of these conditions indicated nature and dimensions of the role of perceived support in hemodialysis patients’ self-care.

    Conclusion

    The findings of this study showed that hemodialysis patients can use the support provided during the illness, including constructive support, destructive support, and one's sense of support to enhance self-care behaviors and improve their quality of life. Therefore, nurses, physicians, and families Hemodialysis patients should pay more attention to patient support.

    Keywords: Hemodialysis Patients, Self-care, Perceived support, Qualitative study
  • Leila Ghahremani, Hadi Tehrani, Abdolhalim Rajabi, Alireza Jafari* Pages 107-117
    Background and Objectives

    Happiness and hope are two concepts that affect students' mental health. The aim of this study was to determine the relationship between the concept of hope and happiness in students.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 250 students in school of health, Shiraz University of Medical Sciences. The data collection tool was Snyder's Hope and MUNSH 's Happiness Questionnaires. Data were analyzed by SPSS version 22 using descriptive and analytical tests including ANOVA, independent samples t-test, Pearson correlation and linear regression.

    Results

    In this study, the mean (±SD) of happiness and hope scores were 4.50 (+0.78) and 24.52 (+0.66) respectively. There was a significant relationship between age (P=0.001) and gender (P=0.008) variables with hope scale. Based on the Pearson correlation coefficient, there was a significant correlation between hope and sub-scales of happiness (Positive affect, negative affect, Positive experience, negative experience) (P<0.001). Results of linear regression analysis showed that, demographic variables, happiness scale and its sub-scales, were able to predict 28.8% of the variations of hope (P<0.001).

    Conclusion

    Therefore, it is necessary that the predisposing factors create psychological problems such as disappointment and depression and etc., identified in students and appropriate educational and counseling programs are being designed and implemented.

    Keywords: Hope, Happiness, Mental Health, Students
  • Shirin Zeinali*, Hossein Rostami Pages 118-128
    Background and Objective

    Child behavior problem is a one of the major issue in parenting and its effect on child and parent relationship is noticble. This study aims at investigating the the efficacy of life skill training on mother,s coping skill and children,s oppositional difiant disorder symptoms in military family.

    Material and Methods

    This is a quasi-experimental study with a control group conducted on 6-8 years children with oppositional difiant disorder with clinical interview in DSM-5, whoes fathers work at military force  in 2018. From the above-mentioned population, 40 mothers of this studnets have been selected through available non-random sampling. The data-gathering tools were a demographic questionnaire, Child Symptpm Inventory, Lazarus Coping Style Questionneir in pre-test and post-test. Life skill intervention was performed based on the results of the pre-test in the intervention group in 8 sessions of 45 minutes. The collected data were analyzed using SPSS 18, independent t-test, ANCOA, MANCOVA.

    Result

    The results of this study showed that the mean score of coping style (searching support, responsibility, problem solving, again positeve apparasial), as well as the children,s oppositional difiant scores were significantly different from that of the control group’s after educational intervention (P<0.001), which confirms the effect of life skill traning on the child and parents.

    conclusion

    According to the results of this research, life skill traning leads to the development of positive coping skills in mothers with their children and this program in child behvior problem has positive affect. Therefore, the researchers recommend life skill traning methods on child and parent problems.

    Keywords: life skill, coping skill, oppositional difiant disorder
  • Zohre Tajabadi, Fahimeh Dehghani*, Maryam Saehzadeh Pages 129-141
    Background and Objective

    Today, high risk behaviors in adolescents have become one of the most important concerns of society which are influenced by various factors. Time perspective is how one perceives or evaluates past, present, and future that greatly influences on its decisions. Peer rejection is also one of the variables that has received special attention in the area of adolescent behaviors. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the role of time perspective and peer rejection in predicting high-risk behaviors of adolescents of Yazd city.

    Materials and Methods

    This study was descriptive cross-sectional. Statistical population consisted of adolescents aged 15-17 that from them 378 persons were selected using quota sampling method. The tool used in this study was Time Perspective Questionnaire, Iranian Adolescents Risk-Taking Scale, and Peer Rejection Questionnaire. Descriptive and inferential statistics including Pearson correlation test and multiple regression analysis were used for data analysis.

    Results

    The results of regression analysis showed that in girls, among the dimensions of the time perspective, only the past negative dimension (p=0.03) could predict high-risk behaviors and in boys the past negative (p=0.001), past positive (p=0.04) and present fatalistic (p=0.006) are predictors of high-risk behaviors. Peer rejection was not able to predict high-risk behaviors in any of the groups (p>0.05).

    Conclusion

    According to the findings, time perspective is one of the factors affecting the high-risk behaviors of adolescents. Therefore, psychological education based on time perspective can be effective on high-risk behaviors.

    Keywords: Time Perspective, Peer Rejection, High Risk Behaviors, Adolescents
  • Zahra Kazemi, Davood Shojaeezadeh*, Zahra Jalili Pages 142-159
    Background and Objective

    Several studies indicate low knowledge and poor performance of girls in puberty and menstruation. Puberty complications are easily preventable. Consequently, present study mainly aims to determine the effect of educational interventions based on Health Belief Model (HBM) on puberty health behaviors in Tehran’s female elementary students, 2019.

    Material and Method

    This study was quasi-experimental using random sampling methods for selecting among female elementary students in Tehran, District 14, 2019. Data collection was performed through a designed questionnaire based on HBM. The questionnaire’s reliability and validity were verified. Students filled out the questionnaire prior to the intervention. Educational interventions were performed for intervention group in three 45-minute sessions. Two groups filled out questionnaires a month after intervention. The data was analyzed through SPSS v.24 using k-square, Independent t, paired t, Anova variance and Ancova covariance.

    Results

    Findings showed demographic variables were not significantly different in two groups (p > 0.05) except in their father’s occupation, menstruation beginning’s awareness and age. In the case group after intervention, mean knowledge, average of perceived susceptibility, average of perceived severity, average of self-efficacy, average of perceived benefits and average behavior increased and average of perceived barriers decreased. They were significantly different in the intervention group (p<0.05), except in perceived benefits and self-efficacy, but not in the control group (p>0.05). The results of Ancova covariance test showed that educational intervention based on HBM had a significant effect on students' health during puberty (P <0.05).

    Conclusion

    The educational intervention based on HBM could change the puberty health awareness and behavior.

    Keywords: Physical puberty, health belief model, female elementary students
  • Zohreh Hashemi*, Ali Afshari, Sanaz Einy Pages 160-171
    Background and Objective

    Aging is a critical period of life and attention to the issues and needs of this stage is a social necessity. In recent years, aging has become one of the most important public health issues. Therefore, the main purpose of the present study was to determine the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on improving quality of life in elderly with cancer.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design. In this study, 30 people were selected by convenience sampling. Quality of life questionnaire and mental health questionnaire were used for data collection. After pre-test, the study sample received 8 training sessions. Analysis of the results of covariance analysis was performed in spss23 software.

    Results

    The results showed that treatment of admission and commitment in elderly people significantly increased in comparison with the control group, quality of life and its dimensions (physical, psychological, environmental and social dimensions) (p <0.05). The treatment also significantly increased mental health in the elderly (p <0/05).

    Conclusion

    The results showed that acceptance and commitment training led to an increase in quality of life. Therefore, given the increasing population of elderly in developing societies including Iran and the need to pay attention to the physical and psychological health of this population, this training can be used to improve the quality of life of the elderly.

    Keywords: Acceptance, Commitment, quality of life, mental health, elderly, Cancer
  • Gholam Reza Anari, Hamid Ghasmi*, Abollfazl Farahani Pages 172-186
    Background and Objective

    This study investigated the role of media consumption on physical activity based on health pattern in Iranian.The method of this research was descriptive correlation with Structural Equation Method.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study consisted of all students aged 11-19 years in the whole country that 384 students were selected as statistical sample by cluster random sampling method. Two media consumption and physical activity based on health pattern Pender Were used to collect the research data. The formal and content validity of the questionnaires were confirmed and their reliability was obtained using Cronbach's alpha method 0.934 and 0.834, respectively. For data analyzing by SPSS software and Amos software of Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used.

    Results

    The results showed that media consumption had a positive and significant effect (P = 0.001) on Physical Activity behaviour (Beta = 0.82), Exercise Benefits (Beta = 0.80) and Exercise self-efficacy (Beta= 0.74) and Exercise Barriers (Beta=- 0.61).

    Conclusion

    Therefore, it can be said that media consumption improves the level of physical activity based on students' health patterns. So, it is recommended that the media, especially sports media, pay special attention to children in their programs.
    Keywords: Media consumption, physical activity based on health pattern, Students, Iran
    Full-Text [PDF 349 kb] (11 Downloads) The Role of Media Consumption on Physical Activity Based on Health Pattern in Iranian Students by Pender's Model
    Gholam Reza Anari , Hamid Ghasmi * , Abollfazl Farahani
    Abstract: (56 Views)

    Background and Objective

    This study investigated the role of media consumption on physical activity based on health pattern in Iranian.The method of this research was descriptive correlation with Structural Equation Method.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study consisted of all students aged 11-19 years in the whole country that 384 students were selected as statistical sample by cluster random sampling method. Two media consumption and physical activity based on health pattern Pender Were used to collect the research data. The formal and content validity of the questionnaires were confirmed and their reliability was obtained using Cronbach's alpha method 0.934 and 0.834, respectively. For data analyzing by SPSS software and Amos software of Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used.

    Results

    The results showed that media consumption had a positive and significant effect (P = 0.001) on Physical Activity behaviour (Beta = 0.82), Exercise Benefits (Beta = 0.80) and Exercise self-efficacy (Beta= 0.74) and Exercise Barriers (Beta=- 0.61).

    Conclusion

    Therefore, it can be said that media consumption improves the level of physical activity based on students' health patterns. So, it is recommended that the media, especially sports media, pay special attention to children in their programs

    Keywords: Media consumption, physical activity based on health pattern, Students, Iran
  • Saeid Nasiri, Mahmoud Nikseresht*, Abdolhossein Taheri Kalani Pages 187-194
    Background and Objective

    Hookah consumption is an underlying decline in lung function. However, data are limited on the physiological effects in young trained and untrained men. The purpose of this study was to investigate the effects of chronic hookah consumption on aerobic capacity (VO2max), resting and submaximal heart rate in men who are trained and untrained.

    Materials and Methods

    Forty-nine young men (18-34 years) were assigned into the following groups: a. trained-hookah (n = 11), b. untrained-hookah (n = 14), c. trained (n = 12) and d. untrained (n = 12). The trained men had done at least three sessions (1-hour for each) of aerobic training a week during the past three years, while the untrained men had continued a sedentary lifestyle. Hookah smokers had smoked at least three times a week during the period. The VO2max, resting and submaximal heart rate indices were measured in all subjects.

    Results

    One-way analysis of variance showed that VO2max was significantly higher in trained group than the other groups, although no significant difference was observed in the other groups. Resting and submaximal heart rate were remarkably lower in the trained groups than in the untrained groups, but no significant difference was noted in the other groups.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that hookah smoking has a negative effect on aerobic capacity in men who are trained; however, it seems that the effect of aerobic training is higher than the effect of hookah on resting and submaximal heart rate indices.

    Keywords: Aerobic training, Heartbeat, Hookah, Maximum oxygen consumption