فهرست مطالب

نشریه روش های تحلیلی و عددی مهندسی معدن
پیاپی 22 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم سالکی*، رضا خالوکاکایی، محمد عطایی صفحات 1-13
    بهینه سازی محدوده نهایی معادن روباز یکی از مهم ترین بخش های طراحی در این معادن است. برای تعیین محدوده نهایی الگوریتم های مختلفی ارایه شده است که مهم ترین آنها الگوریتم لرچ و گروسمن (LG) است. هدف این روش ها تعیین محدوده نهایی با بیشینه سازی سود تنزیل نشده است. در مقابل، روش مناسب تر برای تعیین محدوده نهایی استفاده از ارزش خالص فعلی (NPV) به عنوان هدف بهینه سازی است. بر این اساس، در این پژوهش ابتدا مدل ریاضی غیرخطی این مسئله ارایه شده است. در ادامه با ارایه پیشنهادهایی تابع هدف ارایه شده در دو مرحله خطی سازی شده است که هر مرحله دارای تعداد متغیرهای کمتری نسبت به تابع هدف غیرخطی اصلی است. با توجه به این که تابع هدف غیرخطی اصلی و مراحل خطی سازی آن از نوع مسایل NP-Hard هستند، حل آنها از طریق روش های ریاضی بسیار زمان بر و مشکل است. بر این اساس برای حل این مدل ریاضی الگوریتم ابتکاری جدیدی توسعه داده شده است. این الگوریتم روشی مناسب و با سطح پیچیدگی کم را برای بیشینه سازی NPV در محدوده نهایی در زمانی مناسب و با دقت مناسبی پیشنهاد می دهد. نتایج به دست آمده از الگوریتم ارایه شده با چند الگوریتم ریاضی و ابتکاری مقایسه شده است. میزان تطابق ارزش محدوده دارای بالاترین NPV در الگوریتم ابتکاری با محدوده های الگوریتم های ریاضی و ابتکاری مشابه در مدل دوبعدی 7/93 درصد بود. همچنین در یک مدل بلوکی سه بعدی با نرخ بهره صفر، ارزش محدوده نهایی این الگوریتم با روش لرچ و گروسمن 55/98 درصد تطابق داشت.
    کلیدواژگان: معدن روباز، محدوده نهایی، ارزش خالص فعلی، برنامه ریزی صفر و یکی، بهینه سازی، الگوریتم ابتکاری
  • سهیل مهاجرانی، سید محمداسماعیل جلالی*، سید رحمان ترابی صفحات 15-31

    محاسبه جریان سیال در محیط های سنگی درزه دار یکی از موضوعات بسیار مهم در مباحث تراوایی در مهندسی سنگ است. توده سنگ شامل شبکه درهم تنیده ای از ماده سنگ و شکستگی ها است. تعداد و الگوی اتصال پذیری شکستگی ها دو عامل کلیدی کنترل کننده جریان سیال در توده سنگ هستند. یکی از روش هایی که می تواند ساختار هندسی توده سنگ را به دقیق ترین شکل ممکن نشان دهد، روش شبکه شکستگی های مجزا (DFN) است. با توجه به این که ناهمگنی و ناهمسانگردی توده های سنگی در جهات مختلف می تواند در محاسبه جریان سیال بسیار اثرگذار باشد، روش شبکه شکستگی های مجزای سه بعدی بیشتر در کانون توجه قرار دارد. محاسبه ی عددی جریان در توده سنگ مستلزم حل معادلات پرتعداد و پیچیده ای است که توسط روش های عددی نظیر روش المان محدود تولید می شوند. حل دستگاه های معادلات مذکور معمولا ساده نیست و نیازمند روش های خاصی است که یکی از بهترین آنها، روش های تکراری زیرفضای کریلف است. در این تحقیق پس از اعتبارسنجی محاسبات روش های مختلف زیرفضای کریلف با یک روش مستقیم و مدلسازی 3DEC، ارزیابی کارایی این روش ها مورد بررسی قرارگرفته و کارآمدترین آنها از طریق یک سری تحلیل های حساسیت بر روی پارامتر های دقت و سرعت انجام محاسبات، تعیین شده است. با توجه به تحلیل های انجام شده در این تحقیق، روش های CG، CR و IOM جزو سریع ترین و دقیق ترین روش های زیرفضای کریلف انتخاب شده اند. نتایج این پژوهش می تواند راهنمای خوبی برای پژوهشگرانی باشد که بر روی حل جریان سیال در توده سنگ متمرکز هستند.

    کلیدواژگان: زیرفضای کریلف، روش های تکراری، روش المان محدود، DFN سه بعدی، جریان سیال، مش بندی
  • محمدامیر اخلاقی، راحب باقرپور* صفحات 33-47

    مواد پایه سیمانی به دلایلی همچون ارزانی و مقاومت بالا به عنوان یکی از پرمصرف ترین مواد در ساخت وسازهای عمرانی و به شکل های مختلفی همچون ملات، بتن و شاتکریت به کار برده می شوند. مقاومت خمشی پایین مواد پایه سیمانی به عنوان یک ضعف ذاتی در این مواد محسوب می گردد. با توجه به کاربرد گسترده این ماده، در این پژوهش توانایی استفاده از نانوسلولز حاصل از باکتری به منظور بهبود خصوصیات مکانیکی و فیزیکی ملات سیمانی تحت ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور از نانوسلولز باکتریایی در حالت پودر، ژل و پوشش دهنده الیاف پلی پروپیلن به عنوان تقویت کننده در ملات سیمانی استفاده شد. نتایج مقاومت خمشی نشان داد که استفاده از 5/0 درصد وزنی پودر نانوالیاف سلولزی، مقاومت خمشی ملات سیمان را تا 103 درصد نسبت به نمونه شاهد افزایش می دهد. همچنین نمونه های حاوی الیاف پلی پروپیلن تقویت شده با نانوسلولز باکتریایی نسبت به نمونه های حاوی پلی پروپیلن ساده، مقاومت فشاری و خمشی را بهبود داد.

    کلیدواژگان: ملات سیمانی، نانوسلولز باکتریایی، الیاف پلی پروپیلن، مقاومت خمشی
  • اصغر سیاه منصوری، حسین جلالی فر* صفحات 49-58
    در معیارهای دوبعدی گسیختگی، نقش تنش اصلی میانی (σ2) کمتر از تنش های اصلی بیشینه و کمینه در نظر گرفته شده و به منظور ساده سازی، از معیار گسیختگی حذف شده است. با این حال برخی از شواهد تجربی نشان می دهد که تنش اصلی میانی می تواند در بعضی از حالت ها و حداقل برای برخی از سنگ ها، بر روی روند گسیختگی موثر باشد. یکی از این موارد، رفتار سنگ های مقاوم در شرایط تنش سه بعدی بالا (اعماق زیاد) است. در این مقاله برای بررسی تاثیر تنش اصلی میانی بر روی رفتار گسیختگی سنگ، از نتایج آزمایش مقاومت فشاری سه محوره واقعی انجام شده بر روی 175 نمونه از 5 نوع سنگ متفاوت، استفاده شد. بررسی ها نشان داد که تاثیر تنش اصلی میانی بر گسیختگی سنگ های مقاوم بیشتر از سنگ های سست است. همچنین دقت معیارهای سه بعدی فون میزز، دراکر- پراگر و پن و هادسون در تخمین گسیختگی این نمونه های سنگی بررسی شد که معیار پن و هادسون با میانگین خطای نسبی 24/0 دارای خطای کمتری (دقت بیشتر) بوده و معیارهای فون میزز و دراکر-پراگر در رتبه های بعد قرار دارند. سپس با استفاده از روش رگرسیون خطی و غیرخطی معیار سه بعدی جدیدی با مربع ضریب همبستگی 96/0 و میانگین خطای نسبی 05/0 ارایه شد. در ادامه معیار پیشنهادی برای نتایج آزمایش 190 نمونه از 7 نوع سنگ مختلف دیگر نیز اعتبارسنجی شد که مربع ضریب همبستگی 94/0 و میانگین خطای نسبی 06/0 حاکی از همبستگی مناسب و دقت بالای این معیار نسبت سایر معیارهای موجود برای پیش بینی رفتار گسیختگی سایر سنگ ها است.
    کلیدواژگان: معیار گسیختگی سنگ، آزمایش سه محوره واقعی، تنش سه بعدی بالا، روش های تجربی، رگرسیون خطی، سنگ های عمیق
  • احسان نظری ولاشانی، مهرداد سلیمانی منفرد*، امین روشندل کاهو صفحات 59-76
    حضور لایه های پرسرعت معمولا مهم ترین عامل ایجاد تباین سرعت بالا در ساختارهای پیچیده است. استفاده از مزایای هر دو روش توموگرافی شبکه ای و لایه ای در ساخت مدل سرعت می تواند بر بخشی از مشکلات تصویر سازی لرزه ای در این گونه ساختارها فایق آید. بنابراین روش های هیبریدی به منظور افزایش صحت مدل سرعت معرفی شدند. در این پژوهش با تغییر استراتژی روش هیبریدی، اثر تباین بالای مدل سرعت در به روز رسانی مدل و به دنبال آن تصویرسازی عمقی کاهش داده شد. در ابتدا مدل سرعت ساده به روش توموگرافی تهیه شده و محدوده با تباین بالای سرعت مشخص می شود. سپس محدوده آنومالی سرعت به عنوان محدوده سخت با مرزهای سخت انتخاب شده و سایر قسمت ها محدوده نرم شناخته می شوند. مرزهای با عدم قطعیت بالا در تعییم موقعیت مکانی رخدادها، به عنوان مرزهای نرم شناخته می شوند. در ادامه محدوده های جدا شده هم زمان ولی مستقل به روش توموگرافی به روزرسانی شده و مدل سرعت میانی حاصل می شود. در گام نهایی با انجام چند تکرار و به روز رسانی به روش توموگرفی برای کل مدل سرعت، مرزهای تیز از بین رفته و مدل سرعت نهایی حاصل می شود. مرزهای سخت دارای کمترین و مرزهای نرم دارای بیشترین تغییر در مکان خواهند بود. در بین گام های تهیه مدل سرعت، فرایند کوچ عمقی جهت کنترل صحت مدل سرعت انجام می شود. در نهایت کوچ عمقی به کمک مدل سرعت نهایی انجام خواهد شد. این روش بر روی یک داده لرزه ای دارای گنبد نمکی پیاده گردید. نتیجه نهایی کوچ عمقی بیانگر توانایی استراتژی پیشنهادی در برطرف کردن معضل به روز رسانی سرعت در فراند توموگرافی است.
    کلیدواژگان: توموگرافی لایه ای، توموگرافی شبکه ای، توموگرافی هیبریدی، تصویرسازی لرزه ای، ساختارهای پیچیده
  • مجید کیخای حسین پور*، امیرحسین کوهساری، امین حسین مرشدی، آلوک پروال صفحات 77-94

    شناسایی نواحی مستعد مرتبط با کانی سازی و تلفیق مجموعه داده های چندمنبعی اکتشافی در مدلسازی پتانسیل معدنی ضروری است. در این پژوهش، از روش تحلیل داده های حجیم و یک الگوریتم یادگیری عمیق بدون ناظر، جهت شناسایی اهداف اکتشافی مرتبط با کانی سازی مس- طلای پورفیری در پهنه اکتشافی دهسلم، شرق ایران استفاده شده است. بر اساس شرایط زمین شناسی و تشکیل این تیپ کانی سازی، در این پژوهش 32 متغیر ورودی، شامل داده های زمین شناسی (لیتولوژی و ساختاری)، سنجش از دور (دگرسانی های آرژیلیک و اکسید آهن)، آنالیز 27 عنصر ژیوشیمی رسوبات آبراهه ای و نقشه برگردان به قطب مغناطیس هوابرد جهت مدلسازی اکتشافی مس و طلای پورفیری با به کارگیری الگوریتم شبکه خودرمزنگار عمیق، استفاده و نتایج حاصل با خروجی مدل میانگین هندسی مقایسه گردید. ارزیابی عملکرد مدل های پتانسیل معدنی تولیدشده با استفاده از نمودار آهنگ پیش بینی- مساحت بهبودیافته بررسی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده عملکرد مناسب مدل تولیدشده به روش خودرمزنگار عمیق، در شناسایی اهداف اکتشاف جهت برنامه ریزی فعالیت های اکتشافی تفصیلی است. خروجی مدل تولید شده منجر به شناسایی اهداف اکتشافی جدیدی در قسمت های شرق، شمال، غرب و جنوب غرب منطقه مورد مطالعه شده است. نتیجه این پژوهش، نشان دهنده پتانسیل روش های مبتنی برتحلیل داده های حجیم و یادگیری عمیق در مدلسازی پتانسیل معدنی است.

    کلیدواژگان: مدلسازی پتانسیل معدنی، داده حجیم، شبکه خودرمزنگار عمیق، مس و طلای پورفیری، دهسلم
  • مصطفی مالکی مقدم*، صمد بنیسی صفحات 95-106

    آستر آسیاهای گردان، عامل انتقال انرژی به مواد داخل آسیا است و تاثیر قابل توجهی بر رفتار بار در داخل آسیا دارد. برای دستیابی به فناوری بومی طراحی آستر، با بهره گیری از تجهیزات و نرم افزارهای طراحی و ساخته شده داخلی، یک بسته تخصصی و دانش بنیان در زمینه طراحی آسترهای آسیاهای گردان ارایه شد. برای اجرای طراحی آستر، ابتدا با استفاده از نرم افزار شبیه ساز GMT و روش اجزا گسسته (راگ، DEM) سه بعدی (3D-DEM) با استفاده از نرم افزار KMPCDEM، طرح آستر جدید که مسیر مناسب برای گلوله را در داخل آسیا فراهم می کند، به دست می آید. در مرحله بعد با کمک آسیای مدل، مناسب بودن طرح، تایید و نقشه های ساخت تهیه می شود. پس از ساخت و نصب آسترهای پیشنهادی، وضعیت سایش آسترهای جداره با استفاده از دستگاه اندازه گیری مخصوص ثبت و با تهیه مدل سه بعدی از آسترها، طرح آستر به منظور افزایش عمر آن و کاهش میزان قراضه، بهینه سازی می شود. به کارگیری این فناوری در طراحی آسترهای آسیاهای خودشکن مجتمع معدنی و صنعتی گل گهر و افزایش زاویه صفحه بالابر از 7 به 30 درجه، باعث افزایش 17 درصدی ظرفیت آسیا شد. استفاده از این بسته طراحی در آسیای نیمه خودشکن مجتمع مس سرچشمه باعث شد با افزایش زاویه صفحه بالابر آستر از 15 به 30 درجه، کاهش تعداد ردیف بالابرها از 60 به 40، متوسط نرخ خوراک ورودی به آسیا از میزان 860 به 878 تن بر ساعت افزایش یابد و مهم تر از آن تعداد شکست آسترها نیز از متوسط 2/4 قطعه به یک قطعه، کاهش یابد.

    کلیدواژگان: فن آوری بومی، آسیای گردان، آستر، گل گهر، سرچشمه
|
  • Meisam Saleki *, Reza Kakaie, Mohammad Ataei Pages 1-13
    SummaryThe aim of this paper is to present a new algorithm to determine ultimate pit outline and mining sequence simultaneously based on the maximization of the net present value (NPV). For this purpose, a nonlinear binary mathematical model was established and then a heuristic algorithm was developed to solve this NP-Hard problem. IntroductionThe ultimate pit limit is an important problem which is determined by maximization of undiscounted profit or NPV. The floating cone algorithm and its modified versions, Korobov algorithm, Lerchs-Grossman method and maximal flow algorithm were developed to generate ultimate pit limit based on the maximization of the undiscounted profit. Nevertheless, it is better to determine the pit outline based on the maximization of NPV. To achieve this goal some algorithms like Wang-Sevim, Latorre-Golosinski and Roman were established.Methodology and ApproachesThe binary and nonlinear mathematical model to determine the ultimate pit limit on the basis of maximizing NPV and a few suggestions for its linearization were presented. Afterwards, by defining the concepts of downward cone, positional weight and nearest ore index, a heuristic algorithm was developed to determine the ultimate pit limit and mining sequence all together.Results and ConclusionsThe algorithm was applied for 2D and 3D block models and the results showed that it is able to produce optimum outcome. Complexity of the algorithm is low and easy to use and as well as for education purpose. It is also able to consider variable slopes and grade-based constraints for production planning in the algorithm.
    Keywords: Open pit mine, Ultimate pit limit, Net Present Value, Binary Programming, Optimization, Heuristic algorithm
  • Soheil Mohajerani, Seyed MohammadEsmaeil Jalali *, Seyed Rahman Torabi Pages 15-31

    Computation of fluid flow in fractured rocks is very important. The rock-mass is consisted of intact rock and fractures. Number and connectivity pattern of the fractures are two key factors controlling the fluid flow in the rock-masses. One of the most accurate methods to model geometrical structure of the rock-masses is discrete fracture network (DFN). Anisotropy and heterogeneity of the rock masses often affects the computations of the flow, therefore, three-dimensional DFN has been more desirable in literatures. Numerical calculation of the fluid flow requires solving a large system of equations which are generated by discretization schemes. Solving these systems are not usually straightforward and it needs more special and complex methods to converge the result. One of the best methods in this regard are Krylov subspaces methods. Evaluation of different Krylov subspaces methods which have been validated in comparison with a direct method and 3DEC modeling, has been considered in this research and the most optimized methods have been determined using a series of sensitivity analyses. Therefore, CG, CR and IOM have been characterized as the most accurate and fastest Krylov subspaces methods. The provided results in this research can be a sufficient guideline for the researchers who want to study the fluid flow in fractured rocks.

    Keywords: Krylov subspaces, Iterative methods, Finite Element method, 3D-DFN, Fluid flow, Meshing
  • MohammadAmir Akhlaghi, Raheb Bagherpour * Pages 33-47

    The cement-based material is a strong and relatively cheap construction material and is therefore presently the most used construction material worldwide. This material is used as a mortar, concrete or shotcrete. Low tensile strength is an unavoidable and inherent weakness of most cement-based construction materials. Considering the wide-ranging applications of these materials, in this study, the potential of bacterial nano-cellulose on mechanical and physical properties of cement pastes was evaluated. For this purpose, the potential of bacterial nano-cellulose (BNC) as powder, gel, and coated onto Polypropylene fiber as a reinforcement in cement materials was investigated. The results of the flexural strength test showed, up to 103% increase in flexural strength of specimens containing 0.5 wt.% BNC powder compared to control specimens. In addition, specimens containing BNC-coated fibers showed improvement in compressive and flexural strength in comparison with normal fiber mortal specimens.

    Keywords: Cement-mortar, Bacterial nano-cellulose, Polypropylene fiber, Flexural strength
  • Asghar Siahmansouri, Hossein Jalalifar * Pages 49-58
    In this paper, the effect of the intermediate principal stress on the failure of different rocks and the accuracy of several 3D criteria in estimating failure of the true tri-axial tests results was investigated. Then, applying linear and nonlinear regression, a new 3D criterion was proposed that the criterion can successfully predict failure behavior of deep rocks with accuracy higher than other existing criteria.Failure criteria are relations between the strength properties of rock and applied stresses and used to describe the behavior and failure of rocks. This function is determined based on analytical and empirical methods. Some researchers neglect the effect of intermediate principal stress σ2 in the failure mechanism of rocks (2D failure criteria). However, there are experimental documents showing that the intermediate principal stress affects the failure behavior for at least some of the rocks (3D failure criteria. The intermediate principal stress has considerable effect on failure mechanism of very deep underground rock masses (such as hydraulic fracturing, wellbore and reservoir stability, underground storage in petroleum engineering). In this paper, the effect of the intermediate principal stress on the failure of five different rock types in 175 true tri-axial tests was studied. Also, the accuracy of several 3D criteria (such as Von Mises, Drucker-Prager and Pan & Hudson) in estimating failure of the tests results was investigated. Applying nonlinear regression, a new 3D criterion was proposed based on the true tri-axial tests results. Maximum, minimum, and intermediate principal stresses, along with uniaxial compressive strength and internal friction angle are used in the new criterion. In order to validation of the proposed criteria for other rocks, results of the true tri-axial tests for 190 specimens of seven different rock types were studied.The results of studies showed that the effect of intermediate principal stress is more significant in competent rocks than weak rocks and Pan & Hudson criterion gives the most accuracy with an MRAE equal to 0.24. Von Mises and Drucker-Prager criteria gave the next best results by MRAE respectively equal to 0.28 and 0.44. Also, RSQ and MRAE of the proposed criterion for all type of rocks are equal to 0.94 and 0.06 respectively that the criterion can successfully predict failure behavior of deep rocks with accuracy higher than other existing criteria.
    Keywords: Rock Failure Criterion, True Tri-axial Test, 3D High Stress Field, Empirical Methods, linear Regression, Deep Rocks
  • Ehasn Nazari Velashani, Mehrdad Soleimani Monfared *, Amin Roshandel Kahoo Pages 59-76
    Integrating advantages of layer based and tomography velocity model building methods could partially resolve some of the problems in seismic imaging. This integration resulted to introduction of the hybrid tomography methods which try to overcome the problem of handling large velocity contrast by tomography methods. In this study, the velocity model building strategy in the hybrid gridded tomography method was modified to reduce the effect of velocity contrast in depth seismic imaging. The proposed strategy then was applied on a seismic data from a complex geological structures and results depicted that the hybrid gridded tomography, with the presented strategy could be used as an alternative to conventional velocity model building.SummaryThe hybrid gridded velocity model uses the concept of soft and hard regions and boundaries in the initial velocity model. In this approach, regions with anomaly velocity values are defined as hard regions and the rest of the media is considered as soft media. The contacts between regions with low uncertainty in position are defined as hard boundary and experience minimum changes in updating steps. Whilst region contacts with high uncertainty in position are considered as soft boundaries. IntroductionThese boundaries vary in position during velocity model updating. These regions and boundaries are simultaneously and separately updated in each model updating sequence. Updating of hard regions doesn’t disturb soft regions updating results and vice versa. In the proposed strategy, the conventional velocity model is obtained to be used for defining large velocity contrasts. Afterwards soft and hard regions are simultaneously updated by gridded tomography method. Hard boundaries face small variation in place while soft boundaries might largely vary in location. After sufficient iteration, sharp boundaries are smoothed and finalized in location and together with velocity values. Methodology and ApproachesIn the proposed approach, the seismic imaging with velocity model obtained in each iteration was changed from pre-stack depth migration to post stack depth migration. The selected seismic data contains a large salt dome with surrounding dipping layers, faults and an unconformity beside the salt. Through the hybrid velocity model building, top boundary and the body of salt dome were considered as hard regions. Bottom of the salt was considered as soft boundary.Results and ConclusionsResult of applying the proposed strategy showed that this method could handle large lateral velocity contract in depth imaging. Therefore, depth imaging by the final hybrid velocity model obtain seismic image with more accuracy in positioning of seismic reflectors and body of geological structures in comparison to images obtained by conventional velocity modelling.
    Keywords: Layer tomography, Gridded tomography, Hybrid tomography, Seismic imaging, Complex structures
  • Majid Keykhay Hosseinpoor *, AmirHossein Kohsary, Amin Hossein Morshedy, Alok Porwal Pages 77-94

    Identification of promising areas associated with mineralization and integration of exploratory multi-resource data-sets are essential in mineral potential modeling. In this research, big data analysis method and an unsupervised deep auto-encoder network algorithm were used to identify the exploratory targets areas associated with porphyry copper-gold mineralization in the Dehsalm strict of Iran. The results show that the identified exploratory target areas have strong spatial relationships with known mineral indices in the study area. The Prediction-Area (P_A) plot analysis shows that the generated model performs well. The result of this study demonstrates that big data analytics supported by deep learning methods is a potential technique to be considered for use in mineral prospectivity mapping.

    Keywords: Mineral potential modeling, Big data, Deep auto-encoder network, Porphyry Cu-Au deposits, Dehsalm
  • Mostafa Maleki Moghaddam *, Samad Banisi Pages 95-106

    Liners in tumbling mill transfer energy to the mill load and has a significant impact on the load behavior. In order to achieve a domestic technology of liner design, a knowledge-based package of liner design was developed by using of domestic equipment and software packages. At the first stage, a proposed liner that provides an appropriate load trajectory is obtained by simulation using GMT (grinding media trajectory) software and discrete component method (3D-DEM, KMPCDEM software). In the next stage, after validating by a model mill, the manufacturing drawings of the proposed design are prepared. After the construction and installation of the proposed liners, the liners wear is recorded using a special measuring device and after preparing a three-dimensional model of liners, a new design is proposed. Applying this domestic liner design technology for AG mill liners at the Gol-e-Gohar mining and industrial company and increasing the liner lifter face angle from 7 to 30° while keeping the original lifter height resulted in an overall increase of 17% in the mill throughput. By use of this design package in the Sarcheshmeh copper complex ball and increasing the liner lifter face angle from 0 to 15° and the lifter height from 18 to 21cm, the amount of particles smaller than 75 microns in ball mill 4 product (with proposed design) compared with ball mill 3 (with current design) increased by 2.5% and the liners life of the first half and second half increased by 18% and 20%, respectively.

    Keywords: Domestic technology, Tumbling mill, Liner, Gol-e-Gohar, Sarcheshmeh