فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 33 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سپیده رئیسی ناصحی، اکرم دهقانی*، فردین مرادی منش، سید عباس حقایق صفحات 1-13
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف، پیش بینی سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت بر اساس حس انسجام، انعطاف پذیری روانشناختی و تکانشگری در بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی انجام گرفت.

    روش

    روش تحقیق همبستگی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی شهر تهران در سال 98-1397 تشکیل دادند، که از میان آنها، تعداد 220 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت والکر و همکاران (1987)، حس انسجام کیمیایی و همکاران (1392)، انعطاف پذیری روانشناختی بوند و همکاران (2011) و تکانشگری بارت (1995) که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار Spss-V24  در سطح معنادری 0.05 و با استفاده از آزمون رگرسیون گام به گام انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که حس انسجام، انعطاف پذیری روانشناختی و تکانشگری پیش بینی کننده معنی دار سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت در بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی بودند (P<0.05)

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان با شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی و سلامت روانی افراد به تدوین برنامه آموزشی مناسب و موثر دست زد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت، حس انسجام، انعطاف پذیری روانشناختی، تکانشگری، بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی
  • مریم حیدری، اکبر محمدی*، سارا حقیقت صفحات 14-23
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر کمالگرایی بر مسئولیت پذیری با میانجی گری اضطراب امتحان در دانشجویان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانشجویان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران در سال تحصیلی 1397-1396 بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد و بر این اساس 761 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: اضطراب امتحان ساراسون (1984)، کمال گرایی فلت و هویت (1991) و مسئولیت پذیری کالیفرنیا (1951) که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار Spss-V24 و AMOS-V8.8 در سطح معناداری 0.01انجام شد. همچنین به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کمال گرایی اثر غیرمستقیم به واسطه اضطراب امتحان بر مسئولیت پذیری داشت. کمال گرایی بر مسئولیت پذیری اثر مستقیم معنادار داشت، بعلاوه کمال گرایی بر اضطراب امتحان اثر مستقیم معنادار داشت و همچنین اضطراب امتحان بر مسئولیت پذیری اثر مستقیم معنادار داشت. درمجموع شاخص های مدل قابل قبول و مدل اصلاحی از برازش مناسب برخوردار بود (P<0.01)

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن بود که کمال گرایی و مسئولیت پذیری نقش مهمی در اضطراب امتحان دارند بنابراین در نظر گرفتن این عوامل در اقدامات درمانی و آموزشی جهت کاهش اضطراب امتحان می تواند بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، مسئولیت پذیری، اضطراب امتحان
  • مهناز طالبی، فرح نادری*، سعید بختیارپور، سحر صفرزاده صفحات 24-33
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی و پایداری تاثیر درمان بهزیستی روان‌شناختی بر تحمل آشفتگی در مادران کودکان کم توان ذهنی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران کودکان کم توان شهر تهران در سال 99- 1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30  نفر از آنان انتخاب و در گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005) استفاده شد. گروه‌ آزمایشی تحت درمان بهزیستی روان‌شناختی (10 جلسه 120 دقیقه‌ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده‌ها با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر  در سطح معناداری 05/0 با استفاده از نرم افزار Spss23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اثربخشی درمان بهزیستی روان‌شناختی بر افسردگی در مادران کودکان کم توان ذهنی در طول زمان پایدار بود (001/0>P).
    نتیجه گیری
    بهزیستی روان‌شناختی از طریق افزایش اعتماد به نفس، منجر به افزایش تحمل آشفتگی در مادران شده و این مساله احتمالا توانسته است بر کاهش افکار و رفتارهای تنش‌زا اثر بگذارد
    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، تحمل آشفتگی، درمان بهزیستی روان‌شناختی
  • رضا شریفی نیا، هادی بهرامی*، نورعلی فرخی صفحات 34-46
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه طرحواره های ناسازگار مد و زیبایی نسل جوان و نسل گذشته و نقش آن در تعارضات خانوادگی بود.

    روش

    روش این پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی مردان و زنان  60 – 55 و پسران و دختران 20-16 ساله منطقه2 شهر تهران به تعداد 15000 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تصادفی350 نفر انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه طرحواره های مد و زیبایی شناختی مرتبط با سن و جنسیت (بهرامی، فرخی و شریفی نیا، 1397) استفاده گردید. روش آماری این پژوهش تحلیل عاملی به صورت تحلیل واریانس دوراهه و اثر تعاملی بین آنها بود.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از تفاوت طرحواره های زیبایی شناختی در نسل های 20 – 16 و 60 – 55 سال داشت. همچنین نتایج نشان داد بین طرحواره های زیبایی شناختی نسلهای 20 – 16 و 60 – 55 سال شهر تهران در هر دو جنس تفاوت معناداری وجود دارد و بین هر دو جنس به جز معیارهای زیبایی نیز تفاوت معناداری وجود داشت که همین امر منجر به اختلافات بسیاری در خانواده ها شده است (P<0/05).

    نتایج

    براساس یافته های پژوهش بیشتر اختلافات نسل جوان امروز و نسل گذشته تفاوت در طرحواره های آنان است. طرحواره هایی که ممکن است به دلیل تاثیر شبکه های اجتماعی، ماهواره، اینترنت، همسالان و آثار همدوره به شکل ناسازگاری شکل گرفته باشند و باعث اختلافات بزرگی در خانواده گردد.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار، مد، زیبایی، خانواده
  • ناهید عظیمی، سعیده سادات حسینی*، مختار عارفی، شیما پرندین صفحات 47-57
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی طلاق عاطفی بر اساس سبک‫های کنترل تعارض و سرسختی روانشناختی در زوجین بود،

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی بود.جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین شهر کرمانشاه در سال 1396 بود که به مراکز مشاوره مراجعه کرده‫ بودند،  نمونه آماری این پژوهش تعداد 200 نفر از زوجین (100 زوج) بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه از مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناختی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه‫ی سخت رویی اهواز (1377) ، پرسشنامه سبک های کنترل حل تعارض موری و اشتراس (1990) و آزمون طلاق عاطفی رزاقی (1387) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و نرم افزار مدلسازی Amos در سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد سرسختی روانشناختی رابطه معنی داری با طلاق عاطفی زوجین شهر کرمانشاه دارد و بین سبک های کنترل تعارض و طلاق عاطفی زوجین نیز رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین سبک های کنترل تعارض و سرسختی روانشناختی زوجین نیز رابطه معنی داری بدست آمد همچنین نتایج آزمون رگرسیون نشان داد دو متغیر سرسختی روانشناختی و سبکهای کنترل تعارض می توانند به شکلی مثبت و معنی دار طلاق عاطفی را در زوجین پیش بینی کنند (P<0.005).

    نتیجه گیری

     براساس یافته هاسرسختی روانشناختی بالا می‫تواند از بروز طلاق عاطفی جلوگیری کند و هر چه سرسختی روانشناختی افراد بالاتر باشد کمتر دچار طلاق عاطفی می گردند.

    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، سبک‫های کنترل تعارض، طلاق عاطفی، زوجین
  • مهدی اعلمی، سعید تیموری*، قاسم آهی، محمدحسین بیاضی صفحات 58-71
    هدف

    پژوهش حاضر  با هدف ثر بخشی  درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رویکرد تلفیقی طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تعارضات زناشویی زوجین متقاضی طلاق انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر  نیمه آزمایشی  با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه انجام شد. جامعه آماری شامل  90 نفر از زوجین مراجعه کننده به مرکز مداخله در بحران شهر مشهد در زمستان 1397 بودند که  به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش و گروه گواه کاربندی شدند. گروه های آزمایشی، با رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و پروتکل تلفیقی طرحواره درمانی مبنتی بر پذیرش و تعهد مورد آموزش قرار گرفتند. هر سه گروه مقیاس تعارضات زناشویی MCQ ثنایی و همکاران (1387) را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل  داده ها با  استفاده  از نرم افزار SPSS   نسخه 24 و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معنا داری 0.05 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر دو درمان بر کاهش تعارضات زناشویی اثربخش می باشندو مقدار F بدست آمده برای هر دو گروه آزمایش در سطح آلفای 01/0 معنی دار بود. همچنین بین اثربخشی دو درمان تفاوت معناداری بود. میانگین تعارضات زناشویی در گروه ACT 2/184 و بعد از درمان4/153 و میانگین تعارضات زناشویی قبل از درمان در گروه طرحواره درمانی مبتنی بر ACT 6/179 و بعد از درمان، 1/132 بدست آمد و مقایسه میانگین ها نشانگر اثربخشی بیشتر طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تعارضات زناشویی بود (P<0.1).

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش نرخ طلاق در کشور، رویکرد تلفیقی طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند درکاهش تعارضات زناشویی و در نهایت کاهش میل به طلاق موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، تعارضات زناشویی
  • زهرا مروج نیا*، مجید صفاری نیا صفحات 72-86
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تاثیر میزان محیط های یادگیری بر پیشرفت تحصیلی دیرآموزان بود.

    روش

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان دیرآموز دختر و پسر منطقه 5 شهر تهران  در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند. برای انتخاب نمونه پژوهش به صورت تصادفی از بین تمامی مدارس استثنایی منطقه 5 شهر تهران، یک مدرسه پسرانه و یک مدرسه دخترانه انتخاب و سپس از بین دانش آموزان دختر و پسر پایه پنجم با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس تعداد 30 دانش آموز دیرآموز داوطلب واجد شرایط در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) به عنوان نمونه پژوهش جایگزین شدند. برنامه آموزشی مداخله طراحی محیط یادگیری دانش آموزان دیرآموز در 17 جلسه 45 الی 60 دقیقه برای گروه آزمایش انجام گرفت. برای گردآوری اطلاعات از پیشرفت درسی نمره درس ریاضی، علوم، جغرافیا و املاء استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی  و آزمون تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار Spss23 و در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج پیشرفت درسی بین دانش آموزان دیرآموز در درس علوم، درس ریاضی، درس جغرافیا و درس املاء قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری  در گروه آزمایش و کنترل وجود داشت (p<0.001).

    نتیجه گیری

    طراحی محیط های یادگیری در پیشرفت چهار درس علوم، ریاضی، جغرافیا و املاء دانش آموزان دیرآموز موثر می باشد.

    کلیدواژگان: محیط های یادگیری، پیشرفت درسی، دیرآموزان
|
  • Sepideh Raeisi Nasehi, Akram Dehghani *, Fardin Moradi Manesh, Seyed Abbas Haghayegh Pages 1-13
    Purpose

    The aim of this study was to the Prediction of Health Promoting Lifestyle Based on Sense of Coherence, Psychological Flexibility and Impulsivity in Cardiovascular Disease in patients Obesity.

    Methodology

    The research method was correlation using structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all cardiovascular patients with obesity in Tehran in 2018-19, of which 220 people were selected as a sample by stepwise cluster sampling. The research tools were: Walker et al.'s (1987) health-promoting lifestyle, Kimiyaei, et al. (2013), Bond et al.'s flexibility (2011), and Bart's impulsivity (1995), all of which have acceptable validity and reliability. The analysis obtained by the implementation of the questionnaires was performed through the Spss-V24 software at a significance level of 0.05 and using the step-by-step regression test.

    Results

    The findings showed that a sense of cohesion, psychological flexibility and impulsiveness predicted a significant health-promoting lifestyle in obese cardiovascular patients (P <0.05).

    Conclusion

      Based on the research findings, it is possible to develop appropriate and effective educational programs by identifying the factors affecting the quality of life and mental health of individuals. Keywords: Health Promoting Lifestyle, Sense of Coherence, Psychological Flexibility, Impulsivity, Cardiovascular Disease, patients with Obesity

    Keywords: Health Promoting Lifestyle, sense of coherence, Psychological flexibility, impulsivity, Cardiovascular Disease patients with Obesity
  • Maryam Heydari, Akbar Mohammadi *, Sara Haghighat Pages 14-23
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the impact of perfectionism on responsibility with the mediating role of exam anxiety in students.

    Methodology

    In terms of purpose, this research was an applied research. The statistical population of the present study included all students of the units of the Islamic Azad University of Tehran Province who were studying in the academic year 2017-18. A multi-stage cluster random sampling method was used to select the sample and Based on this, 761 people were selected as the research sample. The research instruments were: Saranson's Exam Anxiety (1984), Felt and Hevit Perfectionism (1991), and California Responsibility (1951), all of which had acceptable validity and reliability. Analysis and analysis of the results of the questionnaires were performed using Spss-V24 and AMOS-V8.8 software at a significant level of 0.01. Structural equation modeling was used to test the research hypotheses.

    Result

    The results showed that perfectionism has an indirect effect on responsibility due to the test anxiety. Perfectionism has a direct effect on responsibility. In addition, Perfectionism has a direct effect on test anxiety. Also, test anxiety has a direct effect on responsibility. In total, the model was acceptable and the corrective model had suitable fit. The results indicated that perfectionism and responsibility play an important role in the test anxiety (P<0.01)

    Conclusion

    Therefore, considering these factors in therapeutic and educational interventions to reduce the test anxiety can be very effective.

    Keywords: perfectionism, responsibility, Exam anxiety
  • Mahnaz Talebi, Farah Naderi *, Saeed Bakhtiarpour, Sahar Safar Zadeh Pages 24-33
    Purpose
    The Purpose of the present study was to investigate the effectiveness of psychological well-being treatment on the tolerance of confusion in mothers of mentally retarded children.
    Methodology
    The present study was experimental with a pre-test, post-test follow-up design with control group. The statistical population of the study included all mothers of children with disabilities in Tehran in 2019-20, using a targeted sampling method, 30 of them were selected and placed in the experimental and control group (15 people in each group). The Simmons and Gauher Confusion Tolerance Questionnaire (2005) was used to collect information. The experimental group was treated with psychological well-being (ten 120-minute sessions); But the control group wasn’t intervened. Data were analyzed using descriptive statistics and statistical analysis of variance analysis with repeated measurements at a significance level of 0.05 using Spss23 software.
    Results
    According to the results, this treatment can be used to increase the tolerance of confusion in mothers of mentally retarded children and thus help to reduce stress for these mothers (P< 0.001).
    Conclusion
    Psychological well-being, through increased self-confidence, has led to increased tolerance for confusion in mothers, and this has likely been able to reduce stressful thoughts and behaviors.
    Keywords: Mental Retardation, tolerance of confusion, and treatment of psychological well-being
  • Reza Sharifinia, Hadi Bahrami *, Noor Ali Farrokhi Pages 34-46
    Purpose

    The Aim of this study was to compare and contrast the maladaptive schemas of fashion and beauty of the younger and older generations and their role in family conflicts.

    Methodology

    The method of this study was causal-comparative. The statistical population consisted of all men and women aged 55-60 and boys and girls aged 16-20 in District 2 of Tehran, 15000 from whom 350 were selected by random sampling. In this study, the questionnaire of fashion and aesthetic schemas related to age and gender (Bahrami, Farrokhi and Sharifinia, 2019) was used. The statistical method of this research was factor analysis in the form of two-way variance analysis and the interactive effect between them.

    Results

    The findings showed differences in aesthetic schemas between the ages of 20-16 and 60-55. The results also showed that there was a significant difference between the aesthetic schemas in people aged 16-and 55-60 living in Tehran in both sexes, and there was a significant difference between the two sexes in all aspects except for the beauty criteria, which led to many have been differences in families (P<0/05).

    Conclusion

    In general, it can be concluded that most of the differences between today's young generation and the previous generation are the difference in their schemas. Schemas that may be inconsistent due to the impact of social media, satellite, the Internet and peers may cause major family disputes.

    Keywords: maladaptive schemas, Fashion, Beauty, Family
  • Nahid Azimi, Saeedeh Sadat Hosseini *, Mokhtar Arefi, Shima Parandin Pages 47-57
    Purpose

    The aim of this study was to predict emotional divorce based on conflict control styles and psychological hardiness in couples.

    Methodology

    This research was descriptive and correlational in terms of practical purpose and data collection method. The statistical population of this study included all couples in Kermanshah in 2017 that had referred to counseling centers. The statistical sample of this study was 200 people. Couples (100 couples) were selected using available and voluntary sampling methods from counseling centers and psychological clinics. The research tools included Ahvaz Hardship Questionnaire (1998); Murray & Strauss Conflict Resolution Control Styles Questionnaire (1999) and Razeghi Emotional Divorce Scale (2009). Data analysis was performed using SPSS software and Amos modeling software at a significance level of 0.05.

    Results

    Research findings showed that psychological Hardiness had a significant relationship with emotional divorce of couples in Kermanshah and there was a significant relationship between conflict control styles and emotional divorce of couples. There was also a significant relationship between conflict control styles and psychological stubbornness of couples. Also, the results of regression test showed that the two variables of psychological Hardiness and conflict control styles can predict positive and significant emotional divorce in couples(P<0.005).

    Conclusion

    According to the findings, high psychological distress can prevent emotional divorce and the higher the psychological Hardiness of individuals, the less likely they are to experience emotional divorce

    Keywords: Psychological Stubbornness, Conflict Control Styles, emotional divorce, Couples
  • Mahdi Aalami, Saeed Taimory *, Ghasem Ahi, MohammadHosein Bayazi Pages 58-71
    Purpose

    The aim of this study was to determine comparison effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and an integrated approach of Schema Therapy based Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on reduction of marital conflicts in Divorce Applicant Couples.

    Methodology

    The present research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population consisted of 90 couples referring to the Mashhad Crisis Intervention Center in the winter of 2018, which were selected by voluntary sampling method and randomly applied in three experimental and control groups. The experimental groups were trained with a treatment-based approach based on acceptance and commitment and a combined protocol protocol based on acceptance and commitment. All three groups completed the marital conflict scale (MCQ) Sanaei et al. (2008) in the pre-test and post-test stages. Data analysis was performed using SPSS software version 24 and using covariance analysis test at a significance level of 0.05.

    Results

    The findings showed that both treatments were effective in reducing marital conflict and that the F value obtained for both experimental groups at the alpha level was significant at 0.01. There was also a significant difference between the effectiveness of the two treatments. The mean of marital conflicts in ACT group was 2/184 and after treatment 153.4 and the mean of marital conflicts before treatment in the schema group, treatment based on ACT 179/6 and after treatment, 132/1 was obtained. Comparison of averages indicated a greater effectiveness of acceptance-based schema therapy and commitment to reducing marital conflict (P <0.001).

    Conclusions

    Since the divorce rate is increasing in our country, this therapeutic integrated approach can help couples to reduction of marital conflicts and divorce tendency.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, Schema Therapy based Acceptance, Commitment Therapy, marital conflicts
  • Zahra Moravejnia *, Majid Saffarinia Pages 72-86
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effect of learning environment on the academic achievement of slow learner students in tehran.

    Methodology

    This study was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study consisted of all slow learner male and female students in District 5 of Tehran in the academic year of 2018-19. To select a research sample randomly from all exceptional schools in District 5 of Tehran, a boys 'school and a girls' school were selected and then among the fifth grade male and female students using the targeted sampling method, 30 eligible volunteer students were selected. In two groups, experiments (15 people) and control (15 people) were replaced as research samples. The training program to intervene in designing a learning environment for late learners was conducted in 17 sessions of 45 to 60 minutes for the experimental group. Grade, math, science, geography, and spelling have been used to gather information. Descriptive statistics and covariance analysis tests were used to analyze the data using Spss23 software at a significance level of 0.05.

    Results

    According to the results of academic achievement, there was a significant statistical difference in experimental and control groups between late-learning students in science, mathematics, geography and spelling lessons before and after the intervention (p <0.001).

    Conclusion

    Designing learning environments is effective in the development of four subjects of science, mathematics, geography and spelling of late learners.

    Keywords: Learning Environments, Slow Learner, Academic Achievement