فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم هادی مقدم، منصوره کریم اللهی، معصومه آقامحمدی* صفحات 7-16
    زمینه و هدف

    توانایی کادر درمان در تعامل با یکدیگر به عنوان یک گروه واحد، موجب ارتقاء سلامت، کاهش خطا و نارضایتی ها و مراقبت بهینه می‫گردد. بنابراین توجه بیش از پیش به مساله تعامل پرستاران با مدیران در محیط‫های درمانی، ضروری به نظر می‫رسد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت تعامل پرستاران با مدیران و عوامل موثر بر آن در مراکز آموزشی- درمانی شهر اردبیل انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی است که با مشارکت 407 پرستار شاغل در مراکز آموزشی درمانی اردبیل انجام شد. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بود. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه تعامل رهبر و کارکنان «لیدن و ماسلین» استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-22 و با کمک آمارهای توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی) و استنباطی (کای اسکویر) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اکثر پرستاران، تعامل خوبی با سرپرستار (82/1%)، سوپروایزر (59/2%) و مدیر خدمات پرستاری (54/5%) داشتند. بین تعامل پرستار- سرپرستار و پرستار- سوپروایزر با بیمارستان محل کار، ارتباط معنی داری دیده شد  (به ترتیب 00/24=p و 0/009=p). همچنین نتایج نشان داد که بین تعامل پرستاران با مدیر خدمات پرستاری و جنسیت (0/022=p)، بیمارستان (0/027=p) و بخش محل کار (0/048=p)، ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از تعامل خوب پرستاران با مدیران پرستاری به خصوص سرپرستاران بود. پرستاران مذکر و شاغل در بخش های دیالیز و بیمارستان امام رضا (ع) بیشترین درصد تعامل را با مدیران خدمات پرستاری داشتند. لذا توجه به حد و مرزهای جنسیتی و فراهم کردن محیط کاری مناسب جهت برقراری هرچه بیشتر تعامل پرستاران با مدیران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پرستاران، مدیران پرستاری، تعامل
  • عطرین نجفی قره حسنی، کامران یزدانبخش*، خدامراد مومنی صفحات 17-24
    زمینه و هدف

    زلزله یکی از بلایای طبیعی است که علاوه بر آسیب ‎ به بازماندگان می تواند پیامدهای مثبتی هم داشته باشد. از آن جمله می‫توان به رشد پس از سانحه نیابتی اشاره کرد که به عنوان پیامد روانشناختی مثبت مواجهه غیرمستقیم با رویداد آسیب زا شناخته می‫شود. این پژوهش با هدف پیش بینی رشد پس از سانحه نیابتی بر اساس انعطاف پذیری شناختی و ارزیابی مجدد شناختی در پرستاران ارایه دهنده خدمات به زلزله زدگان کرمانشاه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری شامل پرستاران ارایه دهنده خدمات به زلزله زدگان کرمانشاه در سال 1396 بود که از میان آنها 181 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‫آوری داده ها از پرسشنامه های رشد پس از سانحه تدسچی و کالهون (1996)، انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) و تنظیم شناختی هیجان گرنفسکی و همکاران (2001) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون‫های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان در نرم افزار SPSS-25 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین ارزیابی مجدد شناختی و انعطاف پذیری شناختی با رشد پس از سانحه نیابتی، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، ارزیابی مجدد شناختی و انعطاف پذیری شناختی از پیش‫بینی‫کننده‫های رشد پس از سانحه نیابتی شناخته شدند (0/05<p).

    نتیجه گیری

    یافته ها اهمیت نقش انعطاف پذیری شناختی و ارزیابی مجدد شناختی را در پیش‫بینی رشد پس از سانحه نیابتی در پرستاران نشان داد، بنابراین از طریق افزایش انعطاف پذیری شناختی و آموزش ارزیابی مجدد شناختی می‫توان به رشد روانی پرستاران کمک کرد.

    کلیدواژگان: رشد پس از سانحه نیابتی، انعطاف پذیری شناختی، ارزیابی مجدد شناختی، پرستاران
  • رویا غفوری فرد، زهرا بحرالعلومی، آمنه حسینی، زهره جعفرزاده سامانی، علیرضا میرزائیان* صفحات 25-33
    زمینه و هدف

    پوسیدگی دندان شایع‫ترین بیماری مزمن دوران کودکی بوده و پیشگیری از آن، اهمیت ویژه ای دارد. همچنین آموزش زودهنگام و موفق به مادران در رابطه با سلامت دهان و پوسیدگی زودرس دندان کودکان می‫تواند تاثیر زیادی در بالا بردن آگاهی و عملکرد آنان داشته و رفتارهای سالم بهداشتی فرزندانشان را در آینده تثبیت کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش روش های پیشگیری از پوسیدگی زودرس دندان کودکان بر آگاهی، نگرش و عملکرد مادران باردار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی قبل و بعد بود. جامعه آماری شامل مادران باردار با سن بارداری 27-12 هفته مراجعه‫کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد در سال 1396 بود که از میان آنها  116 مادر باردار به روش نمونه‫گیری تصادفی خوشه ای، انتخاب شدند. در ابتدای مطالعه فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه های آگاهی، نگرش و عملکرد توسط آزمودنی ها تکمیل شد. سپس دو جلسه آموزشی یک ساعته در زمینه پیشگیری از پوسیدگی زودرس دندان کودکان برگزار شد. یک ماه پس از مداخله مجددا آزمودنی‫ها توسط همان پرسشنامه‫ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده‫ها با استفاده از آزمون‫های آماری تحلیل واریانس، تی وابسته و تی مستقل انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی مادران قبل از آموزش 0/99 (از 9 نمره)، نمره نگرش 20/71 (از 28 نمره) و نمره عملکرد 6/29 (از 24 نمره) بود که بعد از آموزش هر سه مورد به طور قابل توجهی افزایش یافت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان‫گر تاثیر مثبت برنامه آموزشی بر افزایش آگاهی، نگرش و عملکرد کوتاه مدت مادران باردار در زمینه پیشگیری از پوسیدگی زودرس دندان کودکان بود. بنابراین پیشنهاد می‫گردد برنامه‫های منسجم آموزشی برای مادران باردار در رابطه با بهداشت دهان و دندان کودکان تدوین گردد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان کودک، آموزش، نگرش، عملکرد، مادر باردار
  • محمدرضا زارعی، لیلا ممشلی، آلیس خاچیان، مهری بزرگ نژاد، فاطمه محدث اردبیلی* صفحات 34-43
    زمینه و هدف

    زنانی که تحت عمل سزارین قرار می‫گیرند به دلیل درد ناشی از جراحی در مراقبت از خود و نوزاد دچار مشکل می‫شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش روش‫های خودمراقبتی غیردارویی کنترل درد بر درد جراحی سزارین انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی روی 72 زن کاندید سزارین در بیمارستان شهدای شهر سرپل ذهاب انجام شد. نمونه‫ها به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار داده شدند. به گروه آزمون در هفته 37 بارداری، کتابچه آموزش روش‫های خودمراقبتی کنترل درد ارایه و محتوای آن طی یک جلسه 60-45 دقیقه ای به روش چهره به چهره نیز آموزش داده شد. گروه کنترل، روش‫های معمول بخش را دریافت کردند. شدت درد در 24 ساعت اول بعد از جراحی با استفاده از مقیاس دیداری درد (VAS) در هر دو گروه بررسی شد. سپس از گروه آزمون خواسته شد تا تمرینات خودمراقبتی را انجام دهند. روز نهم بعد از جراحی، مجددا شدت درد در هر دو گروه بررسی گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، تی زوجی، کای اسکویر و شاخص‫های آماری در نرم‫افزار SPSS-20 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره شدت درد روز اول بعد از سزارین در گروه آزمون، 1/69±5/19 و در گروه کنترل 1/20±4/19 بود (0/005=p) و همچنین میانگین نمره شدت درد، 9 روز بعد از مداخله در گروه آزمون 0/97±0/92 و در گروه کنترل 1/34±2/59 مشاهده شد که بررسی‫ها نمایانگر تفاوت آماری معنی‫دار بین دو گروه بود (0/001<p) .شدت درد در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها، آموزش روش‫های خودمراقبتی غیردارویی کنترل درد در کاهش درد جراحی سزارین موثر است. لذا پرستاران می‫توانند در کنار روش‫های دارویی کنترل درد از شیوه‫های غیردارویی که ایمن، غیرتهاجمی و بدون هزینه هستند استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش، روش‫های غیردارویی، درد، خود مراقبتی، سزارین
  • مصطفی مجیدنیا، احمد نورالدینی*، لیلا جویباری، پریسا یازرلو، زهرا طالبی صفحات 44-52
    زمینه و هدف

    زایمان طبیعی، تجربه ای دردناک است که برای کاهش درد و استرس حاصل از آن می‫توان از روش‫های غیردارویی بهره جست. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روش ماساژ، کمپرس گرم و مراقبت معمول پرینه بر استرس درک شده و شدت درد زایمان در مادران نخست زا انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود. جامعه پژوهش را زنان باردار نخست زای شهرستان گنبد کاووس تشکیل دادند. تعداد 150 نمونه در این پژوهش شرکت کردند که به صورت تصادفی ساده در یکی از سه گروه ماساژ درمانی، کمپرس گرم پرینه و مراقبت معمول پرینه قرار داده شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استرس ادراک شده و درد مک‫گیل استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون های تی، کای دو و تحلیل واریانس با داده های تکراری با استفاده از نرم افزار SPSS-16 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات استرس درک شده در گروه‫های ماساژدرمانی 3/4±23/78، کمپرس گرم 1/7±23/66 و مراقبت معمول 2/04±25/3 بود. از نظر آماری، بین نمرات استرس درک شده گروه‫های ماساژدرمانی (0/009=p) و کمپرس گرم (0/001= p) در زمان‫های مختلف، اختلاف معنی‫داری وجود داشت، ولی در گروه مراقبت معمول (0/162=p) این اختلاف معنادار نبود. در رابطه با شدت درد، میانگین نمرات 20 دقیقه بعد از مداخله در گروه ماساژ 29/5، گروه کمپرس گرم 5/45 و گروه مراقبت معمول، 7/15 (از نمره 10) بود. از نظر آماری، میانگین نمرات شدت درد قبل و بعد از مداخله در گروه های ماساژدرمانی (0/001= p) و کمپرس گرم (0/013= p) اختلاف معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، روش کمپرس گرم در کاهش استرس درک شده و روش ماساژدرمانی در تسکین درد نسبت به دو روش دیگر موثرتر بودند. بنابراین می توان از روش های مذکور بعنوان روشی مطمین و ایمن در کنترل درد و استرس مادران باردار استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ماساژدرمانی، کمپرس گرم پرینه، مادران نخست زا، استرس درک شده، درد
  • لیلا رئیسی*، سعیده ضیایی، عیسی محمدی، ابراهیم حاجی زاده صفحات 53-64
    زمینه و هدف

    اجماع 150 ساله روی معیارهای تشخیصی بالینی درد، انقباض و اسپاسم برای تشخیص واژینسموس مورد سوال قرار گرفته است. این مطالعه با هدف فهم چگونگی تشخیص واژینیسموس در زنان مبتلا صورت گرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر با رویکرد کیفی و از نوع تحلیل محتوای قراردادی در سال 94-93 انجام شد. تعداد 33 نفر شامل20 نفر از گروه بیماران و 13 نفر از گروه تشخیص دهنده بالینی (متخصص زنان، ماما و روانشناس بالینی) به روش نمونه گیری هدفمند و نظری در مطب، مراکز و کلینیک های سلامت خانواده و جنسی شهرهای تهران و کرج مورد مصاحبه نیمه ساختاری قرار گرفتند.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها دو مضمون «اختلال درک شده در برقراری رابطه زناشویی» با زیرمضامین رنج جسمی و ناتوانی در برقراری ارتباط جنسی و آزردگی و آسیب های روانی- عاطفی و «مهارت و دانش کاربردی تشخیص‫دهنده» با زیرمضمون‫های تعامل رفتاری ناشی از شرایط تشخیصی و معیارهای تشخیصی درمانگر به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمانگر می بایست بر اساس آنچه که به عنوان دانش خود از بیماری واژینیسموس آموخته بتواند با مهارت، معیارهای بالینی تشخیصی واژینیسموس همانند اسپاسم و انقباض و درد را مشاهده و کشف نماید و بعد از ایجاد شک به تشخیص واژینیسموس در مرحله بعد با واکاوی ماهرانه چگونگی وضعیت رابطه زناشویی بیمار و کشف ابعاد رنج جسمی و ناتوانی بیمار در برقراری رابطه جنسی و آزردگی و آسیب های روحی و روانی ناشی از آن به تشخیص واژینیسموس، مهر تایید بزند. برای تشخیص قطعی و صحیح واژینیمسوس در گام نخست انجام معاینه ژنیکولوژی برای کشف شاخص های بالینی و در گام دوم واکاوی ماهرانه کیفیت روابط زناشویی زوجین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: واژینیسموس، معیارهای تشخیصی، اسپاسم واژینال، تحلیل محتوای قراردادی
  • فروغ ضرابی جورشری، مجید ضرغام حاجبی*، شهرزاد سراوانی، زینب اقبالی صفحات 65-74
    زمینه و هدف

     داشتن باورها و اطلاعات نادرست درباره زایمان، موجب بروز علایم خلقی نظیر اضطراب و افسردگی در طول دوران بارداری می‫شود که اثرات جبران ناپذیری بر شاخص های رشدی بدو تولد مانند وزن نوزاد و یا زایمان زودرس خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر کلاس های آمادگی زایمان فیزیولوژیک بر افسردگی، اضطراب و حمایت اجتماعی در ماه آخر بارداری بود.

    روش کار

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار نخست زا با افسردگی متوسط در شهر قم به تعداد 186 نفر بودند که از بین آنها 50 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 25 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به همراه همسر خود در کلاس های آمادگی زایمان فیزیولوژیک شرکت کردند. میزان اضطراب، افسردگی و حمایت اجتماعی هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه های افسردگی بک، اضطراب بارداری وندنبرگ و حمایت اجتماعی مری پروسیدانو طی دو دوره زمانی 20 هفتگی (پیش آزمون) و 36 هفتگی (پس آزمون) اندا زه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از میانگین، انحراف معیار، آزمون لوین و آزمون تی با نرم افزار SPSS-20 انجام شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که میزان افسردگی (22/819=t) و اضطراب (10/976=t) در گروه آزمایش پایین تر از گروه کنترل بود. همچنین میزان حمایت اجتماعی (13/223-=t) در گروه آزمایش به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج، آموزش های ارایه شده در کلاس های آمادگی زایمان فیزیولوژیک بر کاهش افسردگی و اضطراب و افزایش حمایت اجتماعی دوران بارداری موثر بودند. بنابراین می توان با استفاده از این کلاس ها به کاهش افسردگی و اضطراب مادران باردار کمک کرد و میزان دریافت حمایت اجتماعی را در آنان افزایش داد.

    کلیدواژگان: آموزش، اضطراب، افسردگی، حمایت اجتماعی، بارداری
  • نرگس کلوندی، امیرحسین غلامی، علیرضا سلطانیان، آرش خلیلی* صفحات 75-83
    زمینه و هدف

     موضوع اخلاق به عنوان عنصر اساسی در تمام حرفه‫های سلامتی و به خصوص در حرفه پرستاری مطرح می‫باشد. با توجه به اهمیت موضوع اخلاق در عملکرد پرستاری، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رعایت اصول اخلاق حرفه‫ای از دیدگاه پرستاران و عوامل مرتبط با آن در مراکز آموزشی درمانی شهر همدان، انجام گردید.

    روش کار

     این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 287 پرستار شاغل در مراکز آموزشی و درمانی شهر همدان در سال 1398 بود که به روش نمونه گیری طبقه ای- نسبتی انجام شد. ابزار جمع‫آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد عملکرد پرستاران در رعایت آیین اخلاق حرفه‫ای بود. داده‫ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

     عملکرد 78/8 درصد پرستاران در مطالعه در سطح متوسط ارزیابی شد. در این مطالعه بالاترین میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای توسط پرستاران در حیطه پرستار و ارایه خدمات (65/08±6/1) و کمترین میزان رعایت کدهای اخلاق حرفه ای توسط پرستاران در حیطه پرستار و آموزش و پژوهش (20/97±1/0) بود. در بررسی ارتباط مشخصات دموگرافیکی پرستاران با رعایت اصول اخلاق حرفه ای، به جز در بعد «بخش کاری» رابطه مثبت و معنی‫داری وجود نداشت (0/14=p).
     

    نتیجه گیری

     با توجه به رعایت متوسط اصول اخلاقی توسط پرستاران به نظر می‫رسد ارتقاء وضعیت موجود و شناسایی علل بروز برخی کاستی‫ها در رعایت برخی از حیطه‫های کدهای اخلاق حرفه ای از جمله در حیطه آموزش و پژوهش می‫بایست مد نظر مسوولین ذیربط قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پرستاران
|
  • M. Hadi Moghaddam, M .Karimollahi, M .Aghamohammadi* Pages 7-16
    Background & aim

    The ability of treatment staff to interact with each other as a single group improves effectiveness, reduces error and dissatisfaction, and provides optimal care. Therefore, it seems necessary to pay more attention to issue of nurses' interaction with managers in therapeutic settings. The purpose of this study was to determine the interaction between nurses and managers and its influencing factors in Ardabil educational centers.

    Methods

    This was a descriptive- correlational study with 407 participants of employed nurses in Ardabil's medical- educational centers. The sampling method was stratified random sampling method. Leiden & Maslin's Leader and Employees’ Interaction Questionnaire, and demographic characteristics were used for data collection. Data were analyzed by SPSS v. 22 using descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency) and inferential statistics (Chi-square test).

    Results

    The results showed that most nurses had positive interaction with head nurses (82.1%), supervisors (59.2%) and nursing services managers (54.5%). There was a significant correlation between nurse-head nurse interaction and nurse- supervisor interaction with workplace hospital of nurses (p=0.024) (p=0.009). The results also showed that there was significant relationships between nurses-nursing services managers interaction with gender (p=0.02), workplace hospital (p=0.027) and work ward (p=0.048).

    Conclusion

    The finding showed that nurses had good interaction with nursing managers especially with head nurses. Male nurses working in dialysis wards and Imam Reza Hospital had the highest percentage of interaction with nursing managers. Therefore, it is recommended to pay attention to gender boundaries and to provide a suitable work environment for nurses to interact with managers as much as possible.

    Keywords: Nurses, Nursing Mangers, Interaction
  • E. Najafi Gharehasani, K .Yazdanbakhsh*, Kh. Moment Pages 17-24
    Background & aim

    Earthquake is one of the natural disasters that, in addition to cause injuries to survivors, can have some positive consequences. One of these consequences is post-traumatic growth, which is the positive psychological consequence of indirect exposure to a traumatic event. The aim of this study was to predict the vicarious post traumatic growth based on cognitive flexibility and cognitive reappraisal in nurses providing services to Kermanshah earthquake victims.

    Methods

    This study was a descriptive-correlational research. The statistical population consisted of all nurses providing medical services to earthquake victims in Kermanshah in 2018, among them 181 nurses were selected by available sampling method. Data were collected by Tedeschi & Calhoun Post-Traumatic Growth Scale (CIS), Dennis & Vander wal Cognitive Flexibility (2010) and Cognitive Emotion Regulation of Garnefski et al. (2001). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and Simultaneous regression tests in SPSS 25 software.

    Results

    The results showed a significant positive correlation between cognitive flexibility and cognitive reappraisal with post-traumatic growth. The results of regression analysis also showed that cognitive reappraisal and cognitive flexibility can predict post-traumatic growth (p<0.05).

    Conclusion

    The results revealed the importance role of cognitive flexibility and cognitive reappraisal in predicting post-traumatic growth in nurses. Therefore, increasing the cognitive flexibility and cognitive reappraisal training, may help the mental development of nurses.

    Keywords: Vicarious Post Traumatic Growth, Cognitive Flexibility, Cognitive Reappraisal, Nurse
  • R .Ghafourifard, Z .Bahrololoomi, A .Hoseini, Z .Jafarzadeh-Samani, AR .Mirzaeeian* Pages 25-33
    Background & aim

    Tooth caries is the most prevalent chronic childhood disease, and its prevention is very important. Furthermore, early and successful training of mothers regarding oral health and early childhood caries can have a great effect on raising their awareness, attitude and performance and stabilize the healthy behaviors of their children in the future. The aim of the present study was to determinee the effect of training of preventing methods of early childhood caries on awareness, attitude and performance of pregnant mothers.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with before-after design. The statistical population included pregnant mothers with gestational age of 12-27 weeks who referred to Yazd health centers in 2017. Among them, 116 pregnant mothers were selected by cluster and random sampling. At the beginning of the study, a form of demographic characteristics and questionnaires of awareness, attitude and performance were completed by all subjects. Then, two one-hour training sessions about prevention of early childhood caries were held. One month after intervention, the subjects were re-evaluated by the same questionnaires. Data analysis was carried out using ANOVA analysis of variance and paired t-test and independent t-test.

    Results

    The mean scores of awareness, attitude and performance of mothers before training were 0.99 (out of 9), 20.71 (out of 28) and 6.29 (out of 24), respectively. After training, all three parameters increased significantly (p<0.05).

    Conclusion

    The findings of this study indicated the positive effects of training program on enhancing awareness, attitude and short-term performance of pregnant mothers in preventing early childhood caries. Therefore, it is recommended that coherent training programs to be developed for pregnant mothers regarding oral and dental health of children.

    Keywords: Tooth Caries, Attitude, Performance, Pregnant Mother
  • MR. Zarei, L. Mamashli, A. Khachian, M .Bozorgnajad, F. Mohaddes Ardebili* Pages 34-43
    Background & objectives

    Women undergoing cesarean section may have some difficulty in self-care and also the care of their baby due to post-operative pain. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of non-pharmacological self-care training methods on pain management in women undergoing cesarean section.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 72 women candidates for cesarean section at Shohaday-e Sarpol-e Zahab hospital. Samples were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. In the 37th week of pregnancy, the test group was presented with a self-care pain control training booklet and its content was also taught by researcher in a 45-60-minute face-to-face session until full learning. The control group received the usual methods. The severity of pain in first 24 hours after surgery was assessed using a visual acuity scale (VAS) in both groups. The test group was then asked to perform self-care exercises. On the ninth day after surgery, the severity of the pain was re-evaluated in both groups. Data analysis was performed using independent t-test, paired t-test, chi-square and statistical indicators in SPSS software version 20.

    Results

    The results showed that the mean pain severity scores were 5.19±1.69 in experimental group and 4.19±1.20 in control group (p=0.005). Also, the mean pain severity scores, nine days after cesarean section, were 0.92±0.97 in the experimental group and 2.59±1.34 in control group which showed a statistically significant difference between two groups (p<0.001). Pain severity was lower in the experimental group than in control group.

    Conclusion

    According to the findings, non-pharmacological self-care methods for pain management have been effective in reducing pain after cesarean section. Therefore, it is recommended that nurses consider these safe, non-invasive, cost-effective self-care techniques along with medication.

    Keywords: Education, Non-Pharmacological Methods, Pain, Self-Care, Cesarean Section
  • M. Majidnia, A. Nooreddini*, L. Jouybari, P. Yazarlou, Z. Talebi Pages 44-52
    Background & aim

    Natural childbirth is a painful experience that can be treated with non-pharmacological methods to reduce the pain and stress. The aim of this study was to compare the effect of massage, hot compress and normal perineal care methods on perceived stress and the severity of labor pain in first-born mothers.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study. The research population consisted of first-born pregnant women in Gonbad-e Kavous. A total of 150 samples were included in the study, which were randomly assigned to one of three groups of massage therapy, hot perineal compression, and routine perineal care. Perceived stress and McGill pain questionnaires were used to collect data. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistical methods including independent t-test, chi-square and repeated meassure, using SPSS software version 16.

    Results

    The mean stress scores were 23.78±3.4 in massage therapy group, 23.66±1.7 in hot compress group and 25.3±2.04 in normal care group. Statistically, there was a significant difference between the perceived stress scores of massage therapy (p=0.009) and hot compression groups (p=0.001) at different times, but in normal care group (p=0.162) this difference was not significant. In terms of pain intensity, the mean scores after 20 minutes intervention was 5.29 in massage group, 5.45 in hot compression group and 7.15 in normal care group (from a totall score of 10). Statistically, the mean scores of pain intensity before and after the intervention in the massage therapy (p=0.001) and warm compression (p=0.013) groups were significantly different.

    Conclusion

    Based on the results, hot compress method was more effective in reducing stress and massage therapy was more effective in relieving pain than other two methods. Therefore, these methods can be used as safe and secure ways to control the pain and stress of first-born mothers.

    Keywords: Massage Therapy, Warm Perineal Compress, First-time Mothers, Perceived Stress, Pain
  • L .Reisy*, S. Ziaee, E. Mohammadi, E .Hajizade Pages 53-64
    Background & aim

    150 years consensus on clinical diagnostic criteria of pain, contraction and spasms has been questioned to explain vaginismus. The aim of this study was to understand the process of vaginismus diagnosis in women.

    Methods

    The present study was conducted with a qualitative approach based on the content analysis between 2014-2015. A total of 33 participants including 20 in patients group and 13 in clinical diagnostic group (gynecologist, midwife and clinical psychologist) were selected through purposeful and theoretical sampling in the clinics and family health centers of Tehran and Karaj and they were interviewed based on semi-structured method.

    Results

    From data analysis, two topics of "perceived disorder in marital relations" with sub-themes of physical suffering and inability to have sexual intercourse and annoyance and psychological-emotional damage and also "applied diagnostic skills and knowledge" with sub-themes of behavioral interaction, were obtained from the diagnostic conditions and diagnostic criteria of the therapist.

    Conclusion

    The results showed that the therapist should be able to skillfully observe and discover the clinical diagnostic criteria of vaginismus, such as spasm, contraction, and pain, based on what he or she has learned as knowledge of vaginismus. The vaginismus is subsequently confirmed by a skillful analysis of the patient's marital status and the discovery of the dimensions of the patient's physical suffering and inability to have sex and the resulting psychological and psychological damage. For a definitive diagnosis of vaginismus, it is recommended that, at the first, a gynecological examination be performed to detect the clinical features, and second, a skilled analysis of the quality of the couple's marital relationship is recommended.

    Keywords: Vaginismus, Diagnostic Criteria, Vaginal Spasm, Content Analysis
  • F Zarrabi Jourshari, M Zargham Hajebi*, Sh Saravani, Z Eghbali Pages 65-74
    Background & Aim

    Misconceptions and misinformation about childbirth can lead to cause mood symptoms such as anxiety and depression during pregnancy, which have irreversible effects on the developmental characteristics of birth, such as birth weight or Preterm delivery. The aim of this study was to determine the effect of preparation classes about physiological childbirth in the last month of pregnancy on depression, anxiety and social support.

    Methods

    This study was semi-experimental. The statistical population included all primary pregnant women with moderate depression in Qom city (n=186), of which 50 women were selected by simple random sampling method and randomly divided into two groups of experiment and control, with 25 women in each group. The women in experimental group participated in physiological childbirth preparation classes with their husbands, and the control group received free counseling services for six months after the study, in accordance with the ethics of research. Anxiety, depression, and social support for both groups were measured using Questionnaires of Beck's Depression Inventory, Vandenberg Pregnancy Anxiety Inventory and Mary Prosidano Social Support, after 20-weeks as Pre-test and 36-weeks as post-test . Data analysis was performed using mean, standard deviation, Levin test and independent t-test with SPSS software version 20.

    Results

    The findings showed that depression (t=22.819) and anxiety (t=10.976) were lower in the experimental group than in the control group. Also, the level of social support (t=-3233) in the experimental group was significantly higher than the control group.

    Conclusion

    Based on the results, the training provided in physiological childbirth preparation classes was effective in reducing depression and anxiety and increasing social support during pregnancy. Therefore, using these classes can help reduce depression and anxiety of pregnant mothers and increase their social support.

    Keywords: Prenatal Education, Social Support, Pregnant Woman, Anxiety
  • N Kalvandi, AH Gholami, AR Soltanian, A Khalili* Pages 75-83
    Background & aim

     The issue of ethics is considered as an essential element in all health professions, especially in the nursing profession. Due to the importance of ethics in nursing practice, the present study was conducted to determine the level of professional ethics from nurses’ perspective and its related factors in educational and medical centers in Hamadan.

    Methods

     This research was a descriptive-analytical study on 287 nurses working in educational and medical centers of Hamadan in 1398, which was conducted by proportionate-stratified sampling. The data collection tool was a standard questionnaire for nurses' performance in observing professional ethics. Data were analyzed using SPSS-16 software and descriptive and inferential statistics.

    Results

     The performance of 78.8% of nurses in the study was evaluated in moderate level. In this study, the highest rate of observance of professional ethics codes was related to nurses in the field of nursing and service provision (6.65±1.08) and the lowest rate was related to nurses in the field of nursing and education and research (1.20±0.97). There was no positive and significant relationship between the demographic characteristics of nurses and the principles of professional ethics, except in the "work section" (p=0.14).

    Conclusion

     Considering the average observance of ethical principles by nurses, it seems that improving the current situation and identifying the causes of some shortcomings in observing some areas of professional codes ethics, including in the field of education and research, should be considered by relevant officials.

    Keywords: Professional Ethics, Nurses