فهرست مطالب

Journal of Medicinal Plants
Volume:19 Issue: 74, 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/05/12
  • تعداد عناوین: 25
|
  • صالح امیری، رضا فتوت، بهمن پناهی*، علیرضا تاری نژاد، سید ابوالقاسم محمدی صفحات 1-24

    براساس آخرین بررسی های آماری و اپیدمیولوژیک در ایران، سرطان بعد از بیماری های قلبی- عروقی و حوادث، سومین عامل مرگ و میر به شمار می آید. دو آلکالویید وین بلاستین و وین کریستین که عمدتا در بخش هوایی گیاه پروانش تولید می شوند، به صورت وسیعی در درمان تومورهای انسانی مورد استفاده قرار می گیرند. لذا استفاده از روش های زیست فناوری برای افزایش تولید این آلکالویید ها یک امر ضروری به شمار می رود. با توجه به تنظیم پذیر بودن مسیر بیوسنتز ایندول آلکالوییدها (TIAs) ، تغییر در غلظت پیش ماده ها و آنزیم ها توسط محرک های زیستی و غیر زیستی می تواند رویکرد مهم در این زمینه باشد. این محرک ها از طریق القاء سیستم ایمنی گیاه پروانش باعث تحریک بیوسنتز و انباشت متابولیت های وین بلاستین و وین کریستین می شوند. لذا در این مطالعه استفاده از محرک های زیستی و غیر زیستی بر روی مسیر بیوسنتز آلکالوییدهای ایندول ترپنوییدی (TIAs) جهت بهبود تولید این متابولیت ها مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. بر اساس مطالعات ما این مقاله اولین مقاله در زمینه مرور اثرات تحریک کننده ها بر تولید وین بلاستین و وین کریستین می باشد و این مقاله می تواند در روشن کردن مسیر آینده تحقیقات در این زمینه مفید باشد.

    کلیدواژگان: آلکالوئیدهای ایندول ترپنوئیدی، متابولیت های ثانویه، سرطان، وین بلاستین، وین کریستین
  • معصومه هلالی زاده*، الهه حاتمی، محمدرضا لبافی، هادی روحانی، رضا حاجی آقایی صفحات 25-38
    مقدمه

    اغلب در نتایج مطالعات مختلف حیطه فعالیت ورزشی و مصرف مکمل های گیاهی، تناقض هایی وجود دارد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تجمیع نتایج متناقض چندین تحقیق انجام شده درباره اثربخشی گیاه دارویی زنجبیل بر پراکسیداسیون لیپیدی در فعالیت ورزشی انجام شد.

    روش بررسی

    این فراتحلیل شامل نتایج جمع آوری شده از مجموعا 3 مطالعه واجد شرایط است که از بین 6 تحقیق انجام شده در این زمینه برگزیده شدند. تمامی تحقیقات مورد شاهدی و انسانی بودند و اثربخشی مکمل یاری با زنجبیل را پیش از فعالیت ورزشی بر مقادیر مالون دی آلدیید ارزیابی کرده بودند.

    نتایج

    با توجه به معنی دار نبودن مقدار P در شاخص I2، از مدل اثرات ثابت استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری نتایج با استفاده ازنسخه 2 نرم افزارCMA  انجام شد و اندازه اثر از طریق اختلاف میانگین استاندارد شده (SMD) محاسبه شد. در مجموع، 7 اندازه اثر در این مطالعات مشاهده شد که 7 اندازه اثر منفی بود. بر اساس نتایج، در بررسی اثر زنجبیل، میانگین اندازه اثرهای SMD بر مالون دی آلدیید (676/0-) از لحاظ آماری معنی دار بود (0/01 ≤P)؛ اما بین میانگین اندازه اثرهای نوع مداخله بر مالون دی آلدیید تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس جمع بندی نتایج مطالعات، می توان نتیجه گیری نمود، پاسخ ها به انجام فعالیت ورزشی همراه با مکمل زنجبیل نشان می دهد که احتمالا بین سازوکار دفاع ضداکسایشی در مقابل فشار اکسایشی ناشی از تمرین پاسخ متناسب به وجود می آید و مصرف این مکمل موجب کارآیی مطلوب تر دستگاه ضد اکسایشی شده است.

    کلیدواژگان: زنجبیل، گیاه دارویی، مکمل یاری، فعالیت ورزشی هوازی، پراکسیداسیون لیپیدی
  • طاهره زاده مهریزی، مصطفی پیرعلی همدانی، حسن ابراهیمی شاهم آبادی، مهدی میرزایی، مهدی شفیعی اردستانی، مصطفی حاجی ملاحسینی، نریمان مصفا، علی خامسی پور، احمد جوانمرد، شمسعلی رضازاده، آمیتیس رمضانی* صفحات 39-62
    مقدمه

    درمان لیشمانیوز به دلیل مشکلاتی از جمله قیمت و دوز بالای دارو ، مقاومت در برابر دارو و عوارض جانبی یک چالش به حساب می‎آید.

    هدف

    هدف از این مطالعه، معرفی ترکیبات گیاهی می باشد که در محیط درون تنی خاصیت ضدلیشمانیایی آنها ثابت شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری در مورد مشتقات حاصل از گیاهان دارویی با کلمات کلیدی "داروهای گیاهی با اثرات ضدلیشمانیایی در محیط درون تنی، نانوحامل، آزمایشات بالینی، مکانیسم عملکرد" با جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی معتبر تا سال 2018 بررسی گردید. در این مقاله، 14 ترکیب گیاهی با اثرات ضد لیشمانیازیس و همچنین مکانیسم عمل و اثر درمانی ترکیبات آنها مورد بررسی قرار گرفته است.

    نتایج

    این مطالعه نشان داد که بعضی از این ترکیبات که فعالیت ضدلیشمانیایی کمی داشتند پس از بارگذاری در نانو حامل ها، فعالیت ضدلیشمانیایی آنها در محیط درون تنی به میزان چشمگیری افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد که ترکیبات موثره گیاهان دارویی بخصوص همراه با نانوحامل ها برای درمان لیشمانیا مورد توجه می باشند.

    کلیدواژگان: لیشمانیازیس، گیاهان دارویی، نانوحامل ها، مکانیسم عمل
  • سید محمدعلی شریعت زاده، ملک سلیمانی مهرنجانی، سمانه تقی پور*، آتناسادات عظیمی صفحات 63-72
    مقدمه

    بیسفنول A (BPA) از طریق تولید رادیکال های آزاد، عملکرد دستگاه تناسلی مردان را مختل می کند. از سوی دیگر، عصاره چای سبز (GTE) به عنوان یک آنتی اکسیدانت قوی شناخته می شود.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثر تیمار همزمان بیسفنول A و GTE به عنوان یک عامل آنتی اکسیدانی بر عملکرد دستگاه تناسلی مردان بود.

    روش بررسی

    رت های نر بالغ به 4 گروه تقسیم شدند: کنترل، بیسفنول A (µg/kg/day20)، GTE (mg/kg/day 100) و بیسفنول A + GTE و برای 8 هفته تیمار شدند. وزن بدن و وزن بیضه چپ ثبت شد و سپس ناحیه دمی اپیدیدیم چپ نیز در محیط کشتHam's F10  به چند قطعه برش داده شد. اسپرم های خارج شده به منظور بررسی تعداد، تحرک، قابلیت حیات و ناهنجاری های مورد بررسی قرار گرفتند. کیفیت کروماتین اسپرم، توسط رنگ آمیزی های هسته ای آکریدین اورانژ و آنیلین بلو بررسی شد. داده ها با روش آماری واریانس یک طرفه و تست Tukey تجزیه و تحلیل و تفاوت میانگین ها در سطح 05/0 P < معنی دار در نظر گرفته شد.

    نتایج

    کاهش معنی داری در تعداد، تحرک و قابلیت حیات اسپرم در گروه بیسفنول A در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. بیسفنول A بر کیفیت DNA اسپرم و جایگزینی پروتامین به جای هیستون هیچ اثری نداشت. همچنین افزایش قابل توجهی در قابلیت حیات و تحرک اسپرم، در گروه عصاره چای سبز در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عصاره چای سبز می‎تواند اثرات نامطلوب بیسفنول A بر سلامت اسپرم در رت های بالغ را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بیسفنول A، عصاره چای سبز، پارامترهای سلامت اسپرم
  • شیما شیخی، علی خامسی پور، طیبه رجبیان، زهرا مجلل طباطبایی، طوبی غضنفری* صفحات 73-83
    مقدمه

    لیشمانیوز جلدی (سالک) توسط گونه های مختلف لیشمانیا ایجاد می شود. ترکیبات پنج ظرفیتی آنتیموان به عنوان خط اول درمان سالک، همراه با محدودیت ها و عوارض جانبی می باشند. استفاده از داروهای گیاهی به دلیل سمیت و هزینه کمتر-کارایی و دسترسی بیشتر مورد توجه قرار دارند.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان و گلیسیریزیک اسید بر پروماستیگوت ها و آماستیگوت های لیشمانیا ماژور می باشد.

    روش بررسی

    عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان، گلیسیریزیک اسید یا گلوکانتیم در دوزهای مختلف همراه با پروماستیگوت لیشمانیا ماژور در دمای 26 درجه سانتی گراد در پلیت کشت سلول به مدت 24 و 48 ساعت انکوبه و درصد بقا پروماستیگوت ها به روش MTT بررسی شد. سپس دوزهای مشخص از عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان، گلیسیریزیک اسید یا گلوکانتیم به کشت ماکروفاژهای آلوده به انگل لیشمانیا ماژور اضافه و بعد از 24 ساعت میانگین تعداد آماستیگوت ها در ماکروفاژها محاسبه شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از درصد بقا پروماستیگوت و آماستیگوت لیشمانیاماژور نشان داد که IC50 عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان، گلیسیریزیک اسید و گلوکانتیم بر پروماستیگوت به ترتیب 018/0 ± 1250، 017/0±3000 و 043/0±50 میکروگرم در میلی لیتر بعد از 24 ساعت و 016/0 ± 017/0، 1000/0 ± 3000 و 009/0 ± 25 میکروگرم در میلی لیتر بعد از 48 ساعت می باشد. همچنین IC50 عصاره ریشه، گلیسیریزیک اسید و گلوکانتیم بر آماستیگوت لیشمانیا ماژور به ترتیب 500، 1000 و 25 میکروگرم در میلی لیتر برآورد شد.

    نتیجه گیری

    عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان و گلیسیریزیک اسید دارای اثر کشندگی بر پروماستیگوت و آماستیگوت لیشمانیا ماژور در شرایط برون تنی است.

    کلیدواژگان: شیرین بیان، برون تنی، پروماستیگوت، آماستیگوت، گلیسیریزیک اسید، لیشمانیا ماژور
  • مریم بلادی، عباس اخوان سپهی*، صدیقه مهرابیان، اکبر اسماعیلی، فریبا شریف نیا صفحات 84-107
    مقدمه

    با توجه به افزایش سویه های باکتری‎های مقاوم به آنتی بیوتیک لزوم دستیابی به ترکیبات موثره گیاهی و نانوکپسول های سنتز شده از عصاره گیاهان جهت از بین بردن این سویه ها را نشان می دهد.

    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر ضد میکروبی عصاره میوه زغال اخته و نانوکپسول های سنتز شده از آنها بر سویه های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک صورت گرفت.

    روش بررسی

    تعداد 436 نمونه از (ادرار، خلط، زخم و خون) بیماران بستری، جمع آوری شد و تعداد 50 سویه که دارای بیشترین سطح مقاومت به آنتی بیوتیک بودند، جهت بررسی خواص ضدباکتریایی ترکیبات موردنظر جداسازی شد. از میوه زغال اخته، عصاره اتری متانولی تهیه شد. خواص ضدمیکروبی ترکیبات مورد نظر به کمک روش های MIC و MBC مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که از میان این 50 سویه در 80 درصد از موارد باکتری E. coli و در 20 درصد از موارد باکتری Acinetobacter مولد عفونت بوده اند. نتایج سنتز نانوکپسول ها نشان داد که در غلظت های مختلف عصاره ابعاد نانوذرات متفاوت بوده، با افزایش غلظت عصاره ابعاد نانوکپسول ها بزرگ تر شده به طوری که در غلظت 5/2 میلی گرم ازعصاره نانوذراتی با ابعاد 72 نانومتر گزارش شد. همچنین در غلظت های ثابت عصاره در حضور میزان بیشتر استون ابعاد نانوذرات کوچکتر شده به طوری که در میزان 15 میلی لیتر از استون نانوذراتی معادل 66 نانومتر مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مربوط به خواص ضد میکروبی عصاره میوه و نانوکپسول حاوی عصاره نشان داد که به ترتیب بر 36 و 56 درصد از سویه های مورد مطالعه دارای خاصیت ضدمیکروبی می باشد.

    کلیدواژگان: زغال اخته، خاصیت ضد میکروبی، مقاومت آنتی بیوتیکی، نانوکپسول
  • افشین کرمی، مریم حمزه لو مقدم، امیر یامی، محی الدین برزگر، پرگل مشاتی، احمد قره باغیان* صفحات 108-117
    مقدمه

    در سال های اخیر به دلیل افزایش مقاومت به داروهای شیمی درمانی، استفاده از ترکیبات طبیعی مورد توجه قرار گرفته است. مصفای چشم مسیح (Inula oculus-christi L.) یکی از گونه های گیاهی از خانواده کامپوزیته (Asteraceae) می باشد که در حوزه طب سنتی نیز این گونه دارای اهمیت زیادی است. علاوه بر این، در مطالعات اخیر مشاهده شده که عصاره ی این گیاه دارای اثر سایتوتوکسیک روی سلول های سرطان سینه است.

    هدف

    در این مطالعه اثر سایتوتوکسیک گایلاردین بر روی رده سلولی لوسمی لنفوبلاستیک حاد مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    گایلاردین از بخش های هوایی گیاه مصفای چشم مسیح استخراج شد. اثر سایتوتوکسیک آن روی رده لوسمی لنفوبلاستیک حاد Nalm-6 و PBMC به عنوان رده سلولی نرمال در دوزهای مختلف برای 24 و 48 ساعت بررسی شد. در این مطالعه از آزمون های تریپان بلو، MTT و رنگ آمیزی  DAPIاستفاده شد. همچنین جهت شناخت مکانیسم مرگ سلولی از آزمون فلوسیتومتری Annexin V-PI استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمون های blue Trypan و MTT بیانگر القاء آپوپتوز و کاهش تکثیر در سلول های Nalm-6 تیمار شده با گایلاردین به صورت وابسته به دوز و زمان بود (001/0 > P). این در حالی است که در رده سلولی PBMC حساسیت نسبت به غلظت های مختلف گایلاردین کم بود. نتایج رنگ آمیزی DAPI و آنالیز داده های فلوسایتومتری نیز تاییدی بر القاء آپوپتوز در رده سلولی Nalm-6 بود (0/001> P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل، گایلاردین دارای اثر سایتوتوکسیک بر روی سلول های رده لوسمی لنفوبلاستیک حاد 6 Nalm- می باشد اما برای اثبات اثربخشی آن به عنوان یک عامل مکمل در درمان این لوسمی مطالعات بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: Inula-oculus-christi، آپوپتوز، گایلاردین، لنفوبلاستیک، لوسمی
  • محمدباقر نیکزاد*، شادمهر میردار صفحات 118-128
    مقدمه

    تصور بر این است که مکمل ها می توانند تا حدودی بر بافت ریه در معرض مواد سرطان زای دود سیگار از طریق چرخه سلولی، موثر باشند. سایکلین D1 ژنی است که عملکرد آن در چرخه سلولی است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر 12 هفته تزریق نانوکپسول سیاه دانه بر بیان ژن سایکلین D1 ریه رت ها متعاقب کارسینوژن NNK (نیتروزآمین کتون مشتق از تنباکو) بود.

    روش بررسی

    تعداد 46 سر رت ویستار به پنج گروه (N) NNK، مکمل (S) ، مکمل +(SN) NNK، کنترل (C) و حلال (V) تقسیم شدند. نانو کپسول سیاه دانه به صورت یک روز در هفته و به میزان 125 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت زیر جلدی به گروه های مکمل و مکمل + NNK تزریق شد. NNK و آب مقطر نیز در گروه های NNK و حلال به صورت زیر جلدی یک بار در هفته به میزان 5/12 میلی گرم بر کیلوگرم در مدت 12 هفته تزریق شد. بیان ژن سایکلین D1 به روش Real time PCR-ABI و جهت مقایسه داده ها از آزمون پارامتریک آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی در سطح 05/0P ≤  استفاده شد.

    نتایج

    نتایج بیانگر کاهش تغییرات نسبی ژن سایکلین D1 در گروه های مکمل (+NNK 003/0 =P) و حلال (0/001=P) نسبت به گروه NNK بود. این مکمل سبب کاهش تغییرات نسبی ژن سایکلین D1 در بافت ریه در معرض کارسینوژن NNK شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد این مکمل می تواند با کاهش سایکلین D1 در روند چرخه سلولی، در کنار سایر روش های درمانی، در کاهش نقش کارسینوژنی NNK و کاهش تاثیرات منفی ناشی از سیگار ایفای نقش نماید.

    کلیدواژگان: چرخه سلولی، ژن سایکلین D1، سرطان ریه، نانو کپسول سیاه دانه، نیتروزآمین کتون، تنباکو
  • سمیه طایفه، ناصر مهنا*، سید کمال کاظمی تبار، ولی الله قاسمی عمران صفحات 129-144
    مقدمه

    امروزه روش های بیوتکنولوژی مانند کشت ریشه مویین و استفاده از محرک ها، پتانسیل قابل توجهی برای تولید متابولیت های ثانویه دارند. زوفا، گیاهی با مواد موثره دارویی وآنتی اکسیدان هایی مانند ترکیبات فنلی  است که ویژگی های ضد جهشی، ضد سرطانی و همچنین کاهش قند خون را دارد.

    هدف

    مطالعه اثر محرک نانوذرات نقره بر رشد و میزان ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی ریشه های مویین تراریخت در دو گونه زوفای باریک برگ و دارویی، در شرایط کشت بافت می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه از چهار غلظت 0، 1/0، 2/0، 3/0 میلی گرم بر لیتر نانوذرات نقره و همچنین از سویه ی ATCC15834 باکتری Agrobacterium rhizogenes  برای االقای ریشه مویین تراریخت استفاده شد. عصاره گیری از نمونه ها به روش اولتراسونیک انجام گرفت. سپس سنجش میزان فنل کل به روش اسپکتروفتومتری و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد 2 و '2 - دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد.

    نتایج

    اثر تحریکی نانوذرات نقره بر صفات مورد آزمایش در دو گونه زوفا در سطح یک درصد معنی دار است. بیشترین میزان وزن خشک و وزن تر ریشه مویین به ترتیب با مقدار 8/3 و 16 گرم بر لیتر در گونه باریک برگ (H. angustifolius) و 2/3 و 14 گرم بر لیتر در گونه دارویی (Hyssopus officinalis) مشاهده شد، که همگی در غلظت 1/0 میلی گرم بر لیتر نانوذرات نقره حاصل شدند. بیشترین میزان آنتی اکسیدان در زوفای باریک برگ و زوفای دارویی به ترتیب 81/90 و 84/89 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نانوذرات نقره در این آزمایش اثر مطلوبی بر رشد ریشه مویین گیاه زوفا داشت و همجنین، در غلظت 1/0 میلی گرم، میزان تولید مواد فنلی و آنتی اکسیدان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ریشه مویین، زوفا، نانو ذرات نقره
  • حوریه سادات میرمالک ثانی، نسرین صمدی* صفحات 145-154
    مقدمه

    ادویه ها علاوه بر ایجاد عطر و طعم مطلوب، با مهار کردن رشد انواع میکروارگانیسم ها نقش مهمی در افزایش طول عمر مفید مواد غذایی دارند. بنابراین به نظر می رسد می توان از آنها برای نگهداری مواد غذایی استفاده کرد.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره مایی فلفل قرمز، فلفل سیاه و زردچوبه به تنهایی یا ترکیب با هم در دو حالت نجوشیده و جوشیده و در شرایط مختلف اسیدی و نمکی در مقابل چهار باکتری بیماری زای مواد غذایی می باشد.

    روش بررسی

    اثر ضدمیکروبی عصاره مایی ادویه ها در دو حالت نجوشیده و جوشیده و همچنین در pH برابر با 4 تا 5/4 و در حضور 4 گرم در لیتر کلرید سدیم و به صورت ترکیبی در مقابل دو باکتری گرم مثبت (استافیلوکوکوس اوریوس و لیستریا مونوسیتوژنز) و دو باکتری گرم منفی (اشریشیاکلی و سالمونلا انتریکا) به روش رقیق سازی در محیط آگار بررسی شد.

    نتایج

    عصاره مایی فلفل قرمز بیشترین اثر ضد میکروبی را بخصوص در حالت نجوشیده داشت. باکتری های گرم مثبت به طور کلی حساسیت بیشتری را نسبت به ادویه های مورد آزمون نشان دادند. اثرات ضد میکروبی ادویه ها در حالت نجوشیده بیشتر از حالت جوشیده بود. شرایط اسیدی و حضور نمک باعث کاهش اثر ضدمیکروبی ادویه ها شد. در بررسی اثر ترکیبی عصاره مایی ادویه ها یک اثر هم افزایی میان فلفل قرمز و فلفل سیاه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با استفاده از ترکیب ادویه ها می توان سیستم های محافظت ضد میکروبی مناسبی برای فرآورده های غذایی طراحی نمود.

    کلیدواژگان: اثر ضدمیکروبی، ادویه، زردچوبه، فلفل سیاه، فلفل قرمز
  • امیر یامی، مریم حمزه لو مقدم، افشین کرمی، محی الدین برزگر، وحید امیری، احمد قره باغیان* صفحات 155-162
    مقدمه

    سرطان بیماری با ظاهری متفاوت متشکل از اختلالات ‍‍ژنتیک، اپی ژنتیک، درگیری متابولیتی و سیگنال سلولی، به تنهایی یا در ترکیب با هم است، که درنهایت نظم سلولی را به نفع بدخیمی به کار می گیرد. امروزه با گسترش داروهای هدفمند برای مهار مسیر خاص که منجر به پیشرفت هایی نیز شده است، باز هم نتوانسته جایگزین ترکیبات شناخته شده شوند که دارای خاصیت چند گانه در برخورد با سرطان هستند.

    هدف

    بررسی مکانیسم های ارگولاید به عنوان یک ماده با خاصیت های درمانی متعدد.

    روش بررسی

    ارگولاید ماده خالصه از گونه اینولا (Inula Oculus-Christi) جزء خانواده Asteraceae می باشد. در این مقاله ارگولاید برروی سل لاین لوسمی لنفوبلاستیک حاد (MOLT-4) با استفاده از تکنیک های MTT assay, Cell cycle assay, q-RTpcr, acridine orange, Annexin V/Pi مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    ارگولاید از طریق تولید ROS از طریق مسیر وابسته به اتوفاژی موجب مهار چرخه سلولی در فاز G0/G1 شد و درنهایت از طریق آبشار کاسپازی، سلول بدخیم را به سمت مرگ می برد. اپوپتوز القا شده با تکنیک انکسین V-PI بررسی شد. ارگولاید با مهار بیان ژن bcl2 و افزایش بیان ژن های bax, Beclin1, ATG5 و همچنین ژن p21 که در تنظیم چرخه سولی دخیل است سلول را به طور وابسته به دوز مهار و سپس به سمت مرگ می کشاند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعات انجام شده و همچنین نتایج این مطالعه می توان پی برد ارگولاید نه تنها موجب مهار سرطان به طور موثر می باشد بلکه همچنین موجب فعالیت مسیرهای دیگری از جمله اتوفاژی می شود که در درمان سرطان می تواند به عنوان هدف بالقوه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، اتوفا‍ژی، ارگولاید، لوسمی
  • نوشین فتحی، فرزانه تفویضی*، امیر میرزایی صفحات 163-176
    مقدمه

    استفاده از گیاهان دارویی در طب سنتی از دیرباز حایز اهمیت بوده است و بسیاری از این گیاهان دارویی دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی می باشند.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدمیکروبی و ضدسرطانی عصاره گیاه درمنه ترکمنی (Artemisia turcomanica) برروی رده سلولی سرطان معده (AGS) و اثر آن بر بیان ژن های Cyclin D1 و Cyclin E می باشد.

    روش بررسی

    ابتدا عصاره الکلی گیاه درمنه تهیه شد و اثرات ضدمیکروبی آن مورد مطالعه قرار گرفت. اثرات کشندگی عصاره گیاه بر روی رده سلولی AGS، بعد از گذشت 24، 48 و 72 ساعت توسط روش MTT بررسی شد. در ادامه، با استفاده از روش رنگ آمیزی آنکسین FITC-V و PI، میزان مرگ آپوپتوتیک سلولی تعیین شد. در انتها ارزیابی بیان ژن های Cyclin D1  و Cyclin E با استفاده از روش Real Time PCR مورد ارزیابی قرارگرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که عصاره گیاه، اثرات ضدمیکروبی چشمگیری بر روی باکتری اشرشیا کلی دارد. نتایج MTT بیانگر آن بود که عصاره گیاه دارای سمیت سلولی می باشد و بیشترین اثرات آن در 24 ساعت پس از تیمار دیده شد. همچنین عصاره گیاه قادر به القا آپوپتوز در هر سه زمان در رده سلولی AGS می باشد. به طوری که بیشترین میزان آپوپتوز و کمترین میزان نکروز سلولی در مدت زمان 48 ساعت مشاهده شد. همچنین، بیان ژن های Cyclin D1 و Cyclin E بعد از تیمار سلول ها با عصاره کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عصاره گیاه درمنه دارای اثرات سیتوتوکسیک و آپوپتوتیک بر روی رده سلولی AGS می باشد، به طوری که با انجام مطالعات بیشتر می توان از عصاره این گیاه به عنوان یک محصول بیولوژیک ضد سرطانی در درمان سرطان بهره برد.

    کلیدواژگان: درمنه ترکمنی، آپوپتوز، سرطان معده، سمیت سلولی
  • فاطمه شریفیان، عباس میرجلیلی*، محمد فضیلتی، الهه پورعزیزی، سعید حبیب اللهی صفحات 177-191
    مقدمه

    ملانوما خطرناک ترین نوع سرطان پوست است و بیشترین سرعت رشد را در میان انواع سرطان ها داراست. اسید اورسولیک یکی از تری ترپنوییدهای پنتاسیکلیک شناخته شده است که به طور گسترده در گیاهان دارویی از جمله گل انار وجود دارد.

    هدف

    مطالعه حاضر به بررسی اثر سایتوتوکسیک عصاره اتانولی گل های انار و همچنین اسید اورسولیک خالص شده از آن بر سلول های ملانوما موشی B16f10 می پردازد.

    روش بررسی

    خالص سازی اسید اورسولیک از گل های انار، با استفاده از عصاره گیری با کمک اولتراسوند و به دنبال آن فلش کروماتوگرافی فاز نرمال انجام شد. ساختار شیمیایی اسید اورسولیک خالص شده به وسیله کروماتوگرافی گازی جفت شده با اسپکتروسکوپی جرمی (GC-MS)، طیف سنجی مادون قرمز (IR) و 1H-NMR تایید شد. سپس اثر عصاره اتانولی گل های انار و همچنین اسید اورسولیک خالص شده از آن در مهار تکثیر سلول های ملانوما موشی B16f10 با استفاده از روش MTT انجام شد.

    نتایج

    نتایج این مطالعه استخراج و خالص سازی موفق و پربازده اسید اورسولیک از گل های انار را توسط این روش فلش نشان داد. بعد از یک بار فلش کروماتوگرافی، درصد خلوص اسید اورسولیک بیش از 97 درصد و مقدار محصول 1/0 درصد پودر خشک گل انار بود. تیمار سلول های B16f10 با عصاره اتانولی گل های انار و اسید اورسولیک خالص شده از آن، فعالیت ضد تکثیری معنی داری را بعد از 48 و 72 ساعت نشان داد. این فعالیت مهاری از عصاره گل های انار به صورت وابسته به غلظت و زمان مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق حاکی از ارزشمند بودن عصاره گل های انار و اسید اورسولیک خالص شده از آن در پیشگیری و درمان ملانوما می باشد.

    کلیدواژگان: گل انار، استخراج اسید اورسولیک، ملانوما، MTT
  • افشین رهبرقاضی*، معرفت سیاه کوهیان، لطفعلی بلبلی صفحات 192-199
    مقدمه

    کافیین به عنوان یکی از مکمل های غذایی و پرمصرف ترین مواد محرک در بین ورزشکاران محسوب می شود.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مصرف کافیین بر پاسخ لاکتات خون متعاقب فعالیت های درمانده ساز در شنای کرال سینه و کرال پشت شناگران جوان پسر بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و میدانی بوده و 16 نفر از شناگران جوان پسر به صورت تصادفی در دو گروه تقسیم شدند. ابتدا شناگران بدون مصرف کافیین با هدف رکوردگیری اولیه در شناهای 100 متر کرال سینه و کرال پشت شرکت کردند. سپس بعد از هفت روز مجدد با مصرف کافیین رکوردگیری انجام گرفت. نمونه های لاکتات خون طی سه مرحله حالت پایه، پس از دوره مکمل دهی و بلافاصله پس از اجرای فعالیت ورزشی اخذ شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی و تی همبسته و مستقل تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که مصرف کافیین بر پاسخ لاکتات خون پس از فعالیت های درمانده ساز در مقایسه با گروه کنترل تاثیر معنی داری داشته (001/0P <) و همچنین عملکرد رکوردی شناگران را بهبود داده است (001/0P <).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مصرف کافیین در گروه ها تاثیر معنی داری بر لاکتات خون و عملکرد شناگران دارد، ولی اختلاف معنی داری میان گروه های شنای کرال سینه و پشت مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: شناگران جوان، کافئین، لاکتات خون
  • سعیده راحمی اردکانی، کتایون پورسخی* صفحات 200-219
    مقدمه

    از دیرباز تاکنون گیاهان دارویی خودرو به عنوان منابع دارویی مهمی مورد استفاده قرار می گرفته اند. گیاه شناسی سنتی روش های ارزشمندی را برای یافتن گیاهان دارویی جدید و داروهای گیاهی عرضه می کند.

    هدف

    هدف از این مطالعه جمع آوری و شناسایی گیاهان دارویی منطقه چشمه گندو واقع در بخش خفری شهرستان سپیدان است.

    روش بررسی

    در سال 1396-1395 فلور گیاهان دارویی منطقه مطالعه شد. با استفاده از نقشه های جغرافیایی، گیاهان منطقه جمع آوری و با به کارگیری تجارب افراد بومی خصوصیات دارویی گیاهان و اندام های مورد استفاده ثبت شد. سپس نمونه ها با استفاده از منابع معتبر شناسایی شد.

    نتایج

    در مجموع، 96 گونه گیاه دارویی متعلق به 35 تیره و 87 جنس در منطقه مورد مطالعه شناسایی شد که از آنها در درمان بیماری های مختلف از جمله بیماری های گوارشی، التیام زخم، آرامبخش، مقوی معده و... استفاده می شود. همچنین با بررسی نوع گیاهان منطقه مشخص شد که بیشترین نوع مصرف به صورت جوشانده و دم کرده است. بزرگترین تیره از نظر تعداد گونه به ترتیب تیره نعناعیان با 20 گونه و تیره کاسنیان با 14 گونه می باشد. جنس مریم گلی نیز با 5 گونه بزرگترین جنس دارویی در منطقه تعیین شد.

    نتیجه گیری

    با شناخت توانمندی های موجود و معرفی گیاهان دارویی با ارزش بومی، می توان جهت کشت وسیع و بهره برداری، گسترش سطح کشت گیاهان دارویی بر اساس نیاز بازار داخلی و خارجی و اطلاع رسانی و فرهنگ سازی برای حفاظت از منابع طبیعی اقدام کرد. بنابراین شناسایی گیاهان دارویی موجب حفظ ذخایر ژنتیکی و کمک به استقلال و خودکفایی دارویی کشور می شود.

    کلیدواژگان: کاربرد سنتی، گیاهان دارویی، منطقه چشمه گندو
  • رسول قرائی، سیما زهری انبوهی*، ناهید ساقی، ملیحه نصیری، یاسین عطارروشن، محسن یعقوبی صفحات 220-228
    مقدمه

    بیماران با مشکلات قلبی معمولا به دلیل روند بیماری از اختلالات خواب رنج می برند. یکی از روش های درمان اختلالات خواب، استفاده از رایحه درمانی می باشد.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه رایحه درمانی با عصاره های پرتقال و بهارنارنج بر کیفیت خواب بیماران مبتلا به سندرم کرونری حاد بستری دربخش مراقبت های ویژه قلبی صورت گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به روش کارآزمایی بالینی به روش تصادفی بر روی 90 بیمار صورت گرفت. نمونه ها در سه گروه رایحه درمانی با عصاره پرتقال، عصاره بهارنارنج و گروه شاهد تقسیم شدند. دو گروه تحت رایحه درمانی با این دو عصاره قرار گرفتند. در گروه شاهد تنها مراقبت های معمول صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه SMHSQ و فرم مشخصات جمعیت شناختی بود. داده‎ها با استفاده از نرم‎افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    میانگین نمره کیفیت خواب در دو گروه مداخله نسبت به گروه شاهد کاهش یافت و معنی دار بود (0008/0 = P) ولی مقایسه میانگین نمره کیفیت خواب در دو گروه رایحه درمانی نیز معنی دار نبود (082/0 = P).

    نتیجه گیری

    رایحه درمانی با عصاره پرتقال و بهارنارنج سبب بهبود کیفیت خواب بیماران می شود. همچنین هر یک از رایحه ها تاثیر اختصاصی تری بر ابعاد کیفیت خواب می گذارد که می توان به عنوان رایحه درمانی انتخابی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: رایحه درمانی، عصاره بهارنارنج، عصاره پرتقال، کیفیت خواب
  • شهرزاد سالاری*، مهرداد شمس الدینی صفحات 229-238
    مقدمه

    گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss.) بومی ایران بوده و اسانس آن دارای خاصیت ضدسرطانی می باشد.

    هدف

    اسانس ها به علت عدم پایداری کاربرد محدودی دارند. در این پژوهش ساخت نانولیپوزوم حاوی اسانس مشگک با فراوانی و توزیع اندازه مناسب به منظور افزایش پایداری اسانس برای استفاده در سامانه های دارورسانی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی ترکیبات اسانس شناسایی شد و با روش آب پوشانی لایه نازک چربی لیپوزوم ها ساخته شدند. نانولیپوزوم ها با دو روش و فیلتراسیون و سونیکاسیون با دو ضریب مولی 3:2 و 7:3 و با نسبت V/V 1:3 اسانس به فاز چربی ساخته شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که سایز نانوذرات ساخته شده با ضریب مولی 2:3 با روش فیلتراسیون 8/269 نانومتر با فراوانی100 درصد و PDI 507/0 با محصورسازی 34 درصد و با روش سونیکاسیون 49/39 و 4/354 نانومتر با فراوانی 7/80 به 3/19 درصد و PDI 856/0 با محصورسازی 38 درصد به دست آمد. سایز ضریب مولی 7:3 با روش فیلتراسیون 9/358 نانومتر با فراوانی 100 درصد و PDI 286/0 با محصورسازی 5/43 درصد و با روش سونیکاسیون 4/224 و 5330 نانومتر با فراوانی 93 به 7 درصد و PDI 229/0 با محصورسازی 46 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده این مطلب مهم است که نانولیپوزوم های ساخته شده با روش سونیکاسیون نسبت به فیلتراسیون دارای اندازه ذرات کوچکتری جهت استفاده در سیستم نانوحامل های لیپوزومی بودند و ضریب مولی 7:3 نسبت به 3:2 از کارایی محصورسازی بیشتری برخوردار بود.

     

    کلیدواژگان: اسانس، کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی، مشگک، نانولیپوزوم
  • حمیدرضا مردانی، رحمان عبدی زاده، زهرا لری گوئینی، بهمن خلیلی* صفحات 239-254
    مقدمه

    آنتی موان پنج ظرفیتی ضد لیشمانیازیس مشکلات بازگشت بیماری، مقاومت دارویی، عوارض دارویی و دوره درمان طولانی مدت دارند. لذا پژوهش در مورد داروهای جدید بویژه ترکیبات گیاهی بدون عوارض جانبی ضروری می باشد.

    هدف

    مطالعه حاضر با بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی زغال اخته بر فرم پروماستیگوت لیشمانیا ماژور در شرایط آزمایشگاهی و زخم ناشی از آن در موش Balb/c انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    رقت های مختلف عصاره هیدروالکلی گیاه زغال اخته به روش ماسراسیون تهیه شد. محیط کشت RPMI حاوی 105×5 پروماستیگوت لیشمانیا ماژور به پلیت های کشت 96 خانه اضافه شد و عصاره با غلظت های مختلف اضافه شد. محلول MTT اضافه شد و جذب نوری در طول موج 570 نانومتر خوانده شد. 60 سر موش Balb/c پس از تلقیح پروماستیگوت لیشمانیا ماژور، در قاعده دم و ایجاد ضایعه لیشمانیوز، غلظت های مختلف عصاره، به صورت یک روز در میان به مدت 30 روز به گروه های آزمون تزریق شد. قطر زخم ها و بار انگلی، قبل و پس از درمان در تمام گروه ها تعیین و نتایج ثبت شد و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که اثر عصاره زغال اخته بر ممانعت کنندگی رشد انگل، به دوز و زمان تیمار وابسته است و همه غلظت های عصاره توانستند باعث کاهش قطر زخم و کاهش بار انگلی شوند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که عصاره تاثیر بالایی را در ممانعت از رشد پروماستیگوت در شرایط آزمایشگاهی و حیوانی دارد و توصیه می شود در آینده تاثیر پماد و ژل گیاهان مذکور بر لیشمانیوز جلدی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زغال اخته، لیشمانیا ماژور، لیشمانیازیس
  • مولود فخری، محمد آزادبخت*، سیده صدیقه یوسفی، سید نورالدین موسوی نسب، رویا فرهادی، مسعود آزاد بخت، علی داوودی صفحات 255-276
    مقدمه

    زردی نوزادان، یک بیماری ناشی از عدم متابولیسم طبیعی بیلی روبین است که جهت درمان آن مردم به طب سنتی گرایش بسیار زیادی دارند.

    هدف

    هدف از این بررسی راهکارهای درمانی بخصوص درمان های گیاهی، موثر در درمان زردی نوزادان به صورت تفکیک شده برای مادر و نوزاد بر مبنای طب سنتی شفاهی نقل شده توسط عطاران در استان مازندران می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی توصیفی در سال 1394 بر روی کلیه ی عطاران استان مازندران و با استفاده از یک پرسشنامه به روش گلوله برفی نمونه گیری صورت گرفت. داده های مربوط به چگونگی درمان زردی نوزادان با استفاده از فرآورده های طبیعی به روش مستقیم جمع آوری شد.

    نتایج

    این مطالعه نشان داد که 12 گیاه دارویی برای نوزاد و 49 فرآورده ی گیاهی برای مادران نوزاد دچار زردی توصیه می شود. همچنین، 87 نفر (9/98 درصد) از عطاری ها از شیر خشت به عنوان اولین انتخاب گیاه دارویی جهت تجویز به مادر و نوزاد نام برده اند.

    نتیجه گیری

    بر اساس این مطالعه، گیاهان دارویی شیرخشت، خاکشی، کاسنی و ترنجبین به عنوان گیاهان دارویی اصلی بودند که در استان مازندران برای درمان زردی نوزادان استفاده می شوند. بهرحال این تحقیق گام اول جهت شناسایی و توسعه داروهای جدید جهت درمان زردی نوزادان است و نیاز به مطالعات تکمیلی فارماکگنوستیک، فارماکولوژی، توکسیکولوژی، حیوانی و بویژه انجام فازهای مختلف بالینی برای ارزیابی اثرات دقیق این داروها می باشد.

    کلیدواژگان: بیلی روبین، داروهای گیاهی، زردی نوزادان، عطاری
  • ابوالفضل دادخواه*، فائزه فاطمی، محمدرضا محمدی ملایری، محمدحسن کاروین آشتیانی، زهرا موسوی، صابره ناییج، سالومه دینی صفحات 277-294
    مقدمه

    سپسیس یا عفونت جزء دومین علت شایع مرگ و میر میان بیماران بستری در بخش های مراقبت های ویژه به شمار می رود. با توجه به عوارض ناشی از مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروییدی، استفاده از گیاهان دارویی دارای خاصیت ضد التهابی، مانند گل محمدی برای درمان و کاهش عوارض ناشی از التهاب، توصیه می شود.

    هدف

    در این تحقیق اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی اسانس گل محمدیRosa damascena Mill. در بافت ریه رت های سپتیکی شده در مدل تجربی التهابی CLP مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    موش ها به پنج گروه کنترل منفی، کنترل مثبت و گروه های تیمار با اسانس گل محمدی و ایندومتاسین تقسیم شده و 24 ساعت پس از جراحی، پارامترهای دخیل در استرس اکسیداتیو اندازه گیری شدند.

    نتایج

    سپسیس موجب کاهش FRAP و GSH و افزایش میزان LP، MPO، PGE2 و COX-2 شده، ولی بر روی GSTتاثیر معنی داری نداشت. اما، تیمار حیوانات با اسانس گل محمدی به صورت معنی داری در سطح این پارامتر های بیوشیمیایی موثر بوده است. همچنین، مطالعات پاتولوژی نشان می دهد که سپسیس منجر به ایجاد آسیب هایی در بافت ریه شده که این آسیب ها در اثر تیمار با اسانس گل محمدی کاهش یافته اند.

    نتیجه گیری

    سپسیس موجب آسیب اکسیداتیو بافت ریه شده و استفاده از اسانس گل محمدی می تواند در جلوگیری و بهبود این آسیب ها موثر باشد.

    کلیدواژگان: اسانس گل محمدی، بافت ریه، استرس اکسیداتیو، سپسیس، CLP
  • سمانه حسن شاهی، محمد مهدی پرویزی، مسعود بحرینی*، شهناز پولادی، کامران میرزایی صفحات 295-309
    مقدمه

    حضور در مطب دندانپزشکی و قرار گرفتن بر روی یونیت می تواند موجب ایجاد اضطراب شود.

    هدف

    این تحقیق با هدف مقایسه ی تاثیر استنشاق رایحه اسانس پرتقال و اسطوخودوس در مقایسه با دارونما بر میزان اضطراب دندانپزشکی مراجعین به کلینیک دندانپزشکی شهر شیراز انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه ی کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور، بر روی 120 نفر مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی انجام شد. بیماران به سه گروه درمان اضطراب با استشمام رایحه اسانس اسطوخودوس، پرتقال و کنجد (گروه کنترل) تقسیم شدند. پرسشنامه ی اضطراب اشپیلبرگر برای سنجش اضطراب قبل و بعد از مداخله استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 21 انجام شد.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد بین میانگین نمرات اضطراب در پیش آزمون و پس آزمون در گروه دریافت کننده ی کنجد (با آماره یt  (068/0-) و سطح معنی داری (501/0))، در گروه دریافت کننده ی پرتقال (با آماره ی t (465/0) و سطح معنی داری (645/0)) و در گروه دریافت کننده ی اسطوخودوس (با آماره یt  (321/0) و سطح معنی داری (750/0)) تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت اما با بررسی بیشتر، تفاوت آماری معنی داری بین سطوح حالت و رگه اضطراب، قبل و بعد از مداخله، در هر سه گروه مورد مطالعه، مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    علیرغم اینکه بر اساس این مطالعه به نظر می رسد استفاده از اسانس پرتقال و اسطوخودوس تا حدودی باعث کاهش سطوح حالت و رگه ی اضطراب در مراجعین به دندانپزشکی شده است، مطالعات بالینی بیشتری در این زمینه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اضطراب، دندانپزشکی، رایحه درمانی، اسانس اسطوخودوس، اسانس پرتقال
  • نگار زمانی، معصومه حشمتی، سپیده اربابی بیدگلی* صفحات 310-324
    مقدمه

    اگرچه سنتز و مطالعات اولیه بر روی نانو کپسول سنجد دلالت بر اثربخشی آن در پوکی استخوان در مدل تجربی موش صحرایی داشته و با افزایش معنی دار سطح خونی کلسیم همراه بوده اما سمیت این نانو کپسول تاکنون مورد ارزیابی قرار نگرفته است.

    هدف

    در این مطالعه سمیت ژنتیکی نانوکپسول سنجد با دو آزمون ایمز (برون تن) و میکرونوکلیوس (درون تن) ارزیابی شد.

    روش بررسی

    جهت انجام آزمون ایمز، از دو سویه سالمونلاتیفی موریوم TA100 و TA98 و جهت آزمون میکرونوکلیوس از رت های نر و ماده، پس از تجویز 45 روزه خوراکی نانوکپسول سنجد با دوز µg/Kg 1000 صورت گرفت. بدین منظور لنفوسیت ها از طحال حیوانات تحت رژیم جدا شده و تعداد موارد میکرونوکلیوس در بین گروه های مورد و شاهد مقایسه شد.

    نتایج

    علاوه بر اینکه نانو کپسول در آزمون ایمز فاقد هرگونه اثرات موتاژنیک بود، در مواجهه همزمان با سدیم آزاید، اثرات آنتی موتاژنیک برروی هر دو سویه سالمونلاتیفی موریوم TA100 و TA98 را نیز به وضوح نمایش داد و این یافته با کاهش معنی دار و وابسته به دوز تعداد کلونی در رقت های مختلف نانوکپسول سنجد و کنترل مثبت (سدیم آزاید) شناسایی شد (001/0 ≤ P). لیکن نتایج مطالعه در آزمون میکرونوکلیوس افزایش معنی دار تعداد میکرونوکلیوس، پل های نوکلیوپلاسمی و جوانه های هسته ای نسبت به گروه کنترل را در هر دو جنس نر و ماده نمایش داد (001/0 ≤ P).

    نتیجه گیری

    با توجه به ارزش های درمانی نانو کپسول سنجد ، بازنگری در ساختار نانو کپسول و تکرار مطالعه درون تن در دوزهای کمتر، پیش از انجام مطالعات کلینیکی این شکل اولیه دارویی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: ایمز، ژنوتوکسیسیتی، میکرونوکلئوس، نانوکپسول سنجد
  • عبدالحسن دولاح*، مریم رفیعی راد، زهرا زنگنه نژاد صفحات 325-334
    مقدمه

    بیماری پارکینسون یک اختلال نوروپاتولوژیک شایع است که به علت دژنراسیون نورون های دوپامینرژیک بخش متراکم جسم سیاه ایجاد می شود.

    هدف

    این مطالعه، طراحی شده است تا اثرات عصاره هیدروالکلی آویشن بر غلظت مالون دی آلدیید و تیول و گلوتاتیون پراکسیداز بر مدل حیوانی بیماری پارکینسون القاشده توسط 6- هیدروکسی دوپامین را بررسی کند.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 40 موش صحرایی نر، به 5 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه پارکینسونی (PD)، با تزریق یک طرفه 4 میکروگرم نوروتوکسین 6 هیدروکسی دوپامین در دسته قدامی میانی مغز (MFB) پارکینسونی شدند. گروه ها پس از القای مدل پارکینسون با دوزهای 200، 100 و 400، عصاره آویشن به روش تجویز داخل معده به مدت 14 روز تیمار شدند و سپس مغز موش ها جهت ارزیابی میزان پراکسیداسیون لیپیدی و اندازه گیری میزان گروه های تیول
    (-SH) و گلوتاتیون پراکسیداز استخراج شدند.

    نتایج

    افزایش معنی دار سطح مالون دی آلدیید در قشر مغز، هیپوکامپ و استریاتوم (05/0 >P) و مخچه (001/0 >P) و کاهش معنی داری در میزان تیول و آنزیم (GPX (001/0 >P در موش های پارکینسونی مشاهده شد. درمان با عصاره آویشن به طور معنی داری سبب افزایش میزان تیول (001/0 >P) و گلوتاتیون پراکسیداز (001/0 >P) و کاهش MDA در بافت هیپوکامپ و استریاتوم (001/0 >P) و در قشر مغز (01/0 >P) شد.

    نتیجه گیری

    عصاره آویشن خاصیت آنتی اکسیدانی قوی را در مدل حیوانی پارکینسون نشان داد.

    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، عصاره آویشن، مالون دی آلدئید، تیول، گلوتاتیون پر اکسیداز
  • محمد نعمت شاهی، سید مهدی میرحمیدی، عاطفه اسدی* صفحات 335-342
    مقدمه

    وابستگی به مخدر یکی از مشکلات بزرگ در سراسر دنیاست. متولیان سلامت راه های زیادی را جهت ترک مخدر پیشنهاد داده اند. از جمله این راه ها، ترک مخدر با مصرف داروهای جانشین است. داروهای مختلفی اعم از گیاهی و شیمیایی جهت ترک مخدر و درمان علایم ناشی از آن استفاده می شود. برخی داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی مانند متادون که نارسایی کبد و... ایجاد می کنند، عوارض کمتری دارند و به همان اندازه موثر هستند. از جمله این گیاهان دارویی ریشه خشک شده زرشک می باشد [1].

    هدف

    هدف از این مطالعه کاهش دوز روزانه متادون جهت کاهش عوارض جانبی آن و مصرف زرشک به صورت مکمل است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دوسوکوربود که روی مراجعین به مراکز ترک اعتیاد شهرستان سبزوار انجام شد. از بین افراد واجد شرایط 40 نفر به روش کامپیوتری و به طور تصادفی و با رضایت شخصی انتخاب شدند (دو گروه 20 نفره). بیماران همه در مرحله ثبات درمان (دوز ثابت متادون و تجویز به صورت هفتگی) قرار داشتند. گروه مداخله تحت درمان شربت متادون و کپسول خود ساخته زرشک و گروه شاهد تحت درمان شربت متادون و پلاسبوبه مدت 2 ماه قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته های مطالعه نشان داد تفاوت معنی داری بین اثربخشی زرشک در مقایسه با پلاسبو بر روی درد عضلانی، اسهال، وسوسه، آبریزش بینی ناشی از ترک مواد مخدر وجود داشت (0/001>P). ولی تفاوت معنی داری بین 2 گروه از نظر اثر بر بی اشتهایی ناشی از ترک دیده نشد.

    نتیجه گیری

    عصاره زرشک می تواند به صورت مکمل همراه با متادون جهت کاهش علایم سندرم ترک کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: پلاسبو، سندرم ترک مخدر، عصاره ریشه زرشک
  • مینا اربابی، حسنعلی نقدی بادی*، محمدرضا لبافی حسین آبادی، علی مهرآفرین، ابراهیم سابکی صفحات 343-355
    مقدمه

    نوع و مقدار ترکیبات موثره گیاهان دارویی در رویشگاه‎های طبیعی مختلف، تحت تاثیر عوامل جغرافیایی مختلف از جمله ارتفاع از سطح دریا قرار دارد.

    هدف

    هدف از این مطالعه، شناخت اثر ارتفاع از سطح دریا بر کمیت و کیفیت ترکیبات اسانس گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss.) در رویشگاه های طبیعی آن در منطقه استان سیستان و بلوچستان بود.

    روش بررسی

    اندام های هوایی گیاه مشگک در مرحله گل دهی کامل از ارتفاعات مختلف رویشگاه های گیاه در استان سیستان و بلوچستان شامل گروه‎های ارتفاعی 400-0، 800-400، 1200-800 و 1600-1200 متر ارتفاع از سطح دریا جمع آوری و در سایه خشک شدند. اسانس نمونه ها به روش تقطیر با آب با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج و سپس جهت تعیین کمیت و کیفیت ترکیبات اسانس از دستگاه های GC و GC/MS استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که ارتفاع رویشگاه تاثیر معنی داری بر میزان ترکیبات اصلی اسانس داشته است و cis-Chrysanthenyl acetate با میانگین 77/44 درصد، مهمترین ترکیب اصلی اسانس بود که در ارتفاعات 400- 0 و 800 - 400 متر از سطح دریا مشاهده شد. همچنین n-Decanal، α-Pinene، Citronellal و p-Cymene به ترتیب با 59/7، 37/3، 70/2 و 91/1 درصد از ترکیبات اصلی دیگر اسانس بودند که میزان آنها در ارتفاعات مختلف به طور معنی داری متفاوت بود.

    نتیجه گیری

    بین ارتفاع از سطح دریا محل رویش گیاه مشگک و میزان ترکیبات اسانس گیاه دارویی مشگک رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین ارتفاع از سطح دریا یک عامل مهم در تغییرات ترکیبات اسانس این گیاه می باشد.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، اسانس، مشگک
|
  • Saleh Amiri, Reza Fotovat, Bahman Panahi*, Alireza Tarinezhad, Seyyed Abolghasem Mohammadi Pages 1-24

    Based on recent statistical survey, the cancer is the third important factor in Iran mortality. Vinblastine and vincristine alkaloids are dominantly biosynthesized in the aerial parts of periwinkle, broadly applied for cancer treatment. Therefore, over production of these alkaloids by using the biotechnological approaches is inevitable. Since the terpenoid indole alkaloids (TIAS) biosynthesis pathway is adjustable, modification of underlying substrate and enzymes concentration by biotic and abiotic elicitors are important approaches for overproduction of these metabolites. Abiotic and biotic are induced the immune systems of periwinkle and subsequently increased the biosynthesis and accumulation of vinblastine and vincristine. So this study we reviewed and discussed the impacts of different abiotic and biotic elicitors on terpenoid indole alkaloids (TIAS) biosynthesis and consequent secondary metabolites over production. Based on our knowledge this is the first study on the reviewing of the different elicitors on vinblastine and vincristine and it will be more helpful in the future studies.

    Keywords: Cancer, Secandery metabolite, Terpenoid indole alkaloids, Vinblastine, Vincristine
  • Masoumeh Helalizadeh*, Elaheh Hatami, Mohammadreza Labbafi, Hadi Rohani, Reza Hajiaghaee Pages 25-38
    Background

    There are often discrepancies in the results of various studies in the field of exercise and herbal supplements.

    Objective

    The aim of this study was to combine the contradictory results of several studies on the effectiveness of ginger supplement on lipid peroxidation in exercise.

    Methods

    This meta-analysis consists of a total of 3 eligible studies selected from among the 6 studies in this field. All of the case-control studies were human and assessed the effectiveness of supplementation with zinger before exercise on malondialdehyde values.

    Results

    Regarding the non significant significance of P in the I2 index, a fixed effect model was used. Statistical analysis of the results was performed using CMA software version 2 and the effect size was calculated by standardized mean difference (SMD). In total, 7 effect sizes were observed in these studies, which had 7 negative effects. Based on the results, in the study of the effect of ginger, the mean size of SMD effects on malondialdehyde (-67.66) was statistically significant (P≤0.01), but there was a significant difference between the mean size of the effects of type of intervention on malondialdehyde was not observed.

    Conclusion

    Based on the compilation of the results of the studies, it can be concluded that the responses to exercise with Zinger supplement indicate that there is probably an anxiolytic defense mechanism against the oxidative stress caused by the appropriate response exercise and the use of this supplement Has led to a more efficient anti-oxidation device.

    Keywords: Ginger, Medicinal herb, Supplementation, Aerobic exercise, Lipid peroxidation
  • Tahereh Zadeh Mehrizi, Mostafa Pirali Hamedani, Hasan Ebrahimi Shahmabadi, Mehdi Mirzaei, Mehdi Shafiee Ardestani, Mostafa Haji Molla Hoseini, Nariman Mosaffa, Ali Khamesipour, Ahmad Javanmard, Shamsali Rezazadeh, Amitis Ramezani* Pages 39-62
    Background

    Treatment of leishmaniasis is a challenge due to problems such as high price and dose of the drug, drug resistance and side effects.

    Objective

    The study aims to introduce plants compounds, which their antileishmanial effects were approved in vivo conditions.

    Methods

    This study as a review article was performed by searching the keywords of “medicinal plants with in vivo antileishmanial effects, nanocarrier, clinical trials, and mechanism of action” in the well-known databases to 2018. In this study, 14 medicinal plant compounds with antileishmanial effects were reviewed and mechanism of action and their in vivo therapeutic effect were evaluated.

    Results

    It was found that while some of these compounds had low antileishmanial effects, their efficacy against leishmaniasis was significantly increased through loading into nanocarriers.

    Conclusion

    This study indicated that active component of medicinal plants especially along with nano carriers can be of interest for the treatment of Leishmania.

    Keywords: Leishmaniasis, Medicinal plants, Nanocarriers, Mechanism of action
  • Seyed Mohammadali Shariatzadeh, Malek Soleimani Mehranjani, Samane Taghipour*, Atena Sadat Azimi Pages 63-72
    Background

    Bisphenol A (BPA) disturbs male reproductive system performance via the production of free radicals. Green tea extract (GTE) is known as a potent antioxidant.

    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of co-treatment of BPA and GTE as an antioxidant on male reproductive system performance.

    Methods

    Adult male rats were divided into 4 groups: control, Bisphenol A (20 µg/kg/day), GTE (100 mg/kg/day) and Bisphenol A + GTE, treated for 8 weeks. The body weight and left testis weight were recorded. Left caudal epididymis was separated and kept in Ham's F10. Released sperms were used for analyzing the number, motility, viability and abnormalities of the sperm. The quality of sperm chromatin was assessed by nuclear staining acridine orange and aniline blue. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey‘s test. The means were considered significant at P < 0.05.

    Results

    A significant reduction in the number, motility and viability of sperm were seen in BPA group compared to the control group (P < 0.001). BPA didn’t have any effect on sperm DNA integrity and histon-protamine replacement (P > 0.05). Also a considerable increase in sperm viability and motility was seen in the GTE group compared to the control.

    Conclusion

    The results of this investigation showed that GTE could compensate the adverse effects of BPA on sperm parameters in adult rats.

    Keywords: Bisphenol A, Green tea extract, Sperm health parameters
  • Shima Sheikhi, Ali Khamesipour, Tayebeh Radjabian, Zahra Mojallal Tabatabaei, Tooba Ghazanfari* Pages 73-83
    Background

    Cutaneous leishmaniasis by different species of Leishmania. Pentavalen antimonials as a first line drug for treatment of cutaneous leishmaniasis have several limitations and side effects. Natural products are more considered due to their less toxicity and cost, more efficient, safety and readily available antileishmania agents.

    Objective

    The aim of this study was to explore the effect of hydroalcoholic extract of Glycyrrhiza glabra (licorice) roots and its main component glycyrrhizic acid on promastigote and amastigote of L. major.

    Methods

    Different dosages of hydroalcoholic extract of licorice root, glycyrrhizic acid and Glucantime with promastigote of L. major were incubated at 26 °C for 24 and 48 hours then the percentages of alive promastigotes were measured by MTT assay. The antiamastigote effects of these drugs was examined by microscopic counting of the number of amastigotes in macrophages 24 hours after treating the parasite infected macrophages with them. Promastigote and infected macrophages without any treatment was used as negative controls.

    Results

    The IC50 values of hydroalcoholic extracts of licorice root, glycyrrhizic acid and Glucantime on promastigote of L. major was 1250 ± 0.018, 3000 ± 0.017 and 50 ± 0.043 μg/ml after 24 hours, and 1000 ± 0.016, 3000 ± 0.017 and 25 ± 0.009 μg/ml after 48 hours, respectively. The IC50 values of the licorice root extract, glycyrrhizic acid and Glucantime on amostigate was 500, 1000 and 25 μg/ml, respectively.

    Conclusion

    Hydroalcoholic extract of licorice root and glycyrrhizic acid had cytotoxic effects on promastigotes and amastigotes of L. major.

    Keywords: Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhizic acid, In vitro, Leishmania major, Promastigote, Amastigote
  • Maryam Beladi, Abbas Akhavansepahy*, Sedigeh Mehrabian, Akbar Esmaili, Fariba Sharifnia Pages 84-107
    Background

    Due to the increase in the strains of antibiotic-resistant bacteria, it is necessary to obtain effective herbal compounds and nanocapsules synthesized from plant extracts to eliminate these strains.

    Objective

    The present research study was conducted to examine the antibacterial effects of Cornus mass extract and its synthesized nano-capsules on the bacterial strains resistant to antibiotics.

    Methods

    Samples including a combination of (urine, sputum, wounds and blood) of 436 hospitalized patients was collected and a number of 50 strains which demonstrated the highest resistance to antibiotics was separated to examine the antibacterial characteristics of the innovative compositions under study.

    Results

    The findings showed that from among the 50 strains under study in 80% of the cases the E. coli bacteria and in 20% of the cases the Acinetobacter were the cause of infections. with the increase in the concentration of the extract, the size and dimension of nano-capsules increased so much so that in a concentration of 2.5 mg of extract, nano-particles as large as 72 nanometers was reported. Also, in fixed concentration of extracts diluted in more aceton, the size and dimension of nano-particles decreased to the extent that in a concentration using 15 mililitre of aceton, nano-particles equal to 66 nano meter was observed. Conclution: The findings relating to the antimicrobial characteristics of the Cornus mass extracts and its synthesized nano-capsules showed that respectively 36% and 56% of the strains under study possess antibacterial characteristics.

    Keywords: Cornus mass, Antibiotical resistance, Antimicrobial, Nano capsules
  • Afshin Karami, Maryam Hamzeloo-Moghadam, Amir Yami, Mohyedin Barzegar, Pargol Mashati, Ahmad Gharehbaghian* Pages 108-117
    Background

    Due to increased cancer chemotherapy resistance, the use of natural compounds in cancer treatment has been considered in recent years. Inula-Oculus-Christi, is one of the high importance plants in the field of traditional medicine. It has been shown that extract of this plant has cytotoxic effects on breast cancer cells.

    Objective

    Therefore, the aim of this study was to evaluate the cytotoxic effect of Gaillardin and apoptosis induced by this extract on acute lymphoblastic leukemia cells.

    Methods

    Gaillardin from Inula-Oculus-Christi plant was extracted by Traditional Medicine Research Center of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The cytotoxic effect of Gaillardin on the acute lymphoblastic leukemia (Nalm-6) and PBMC (as a normal cell line) was investigated at different doses for 24 and 48 hours. In this study, Trypan blue, MTT assay and DAPI staining were used. In addition, Annexin V/PI staining was utilized for confirming apoptosis.

    Results

    The results of Trypan blue and MTT assay demonstrated the induction of apoptosis and reduction in proliferation of Nalm-6 cells treated by Gaillardin, showing a time and dose-dependent manner (P < 0.001). However, low sensitivity to the different concentrations of Gaillardin was observed in PBMCs. DAPI staining and Flow cytometry analysis confirmed a significantly high percentage of apoptotic cells compared with control groups (P < 0.001).

    Conclusion

    According to the results, Gaillardin demonstrated cytotoxic effects on Nalm-6 cells, but

    Keywords: Acute lymphoblastic Leukemia, Apoptosis, Inula-oculus-christi, Gaillardin, Nalm-6, PBMC
  • Mohammadbagher Nikzad*, Shadmehr Mirdar Pages 118-128
    Background

    Researchers argue that supplements are somewhat capable of influencing the lung tissue exposed to smoking carcinogens through cell cycle. Cyclin D1 is a gene involved in cell cycle.

    Objective

    This study aimed to investigate the effects of 12-week injection of Nigella sativa nano-capsule on the expression of Cyclin D1 of the lung tissue of the rats receiving exposure to Nicotine-Derived Nitrosamine Ketone.

    Method

    46 Wistar rats were assigned into five groups: NNK, Supplement, and Supplement, + NNK, Control and Vehicle group. 125 μg/kg body weight of Nigella sativa nano-capsule supplement was injected subcutaneously into the Supplement and Supplement NNK groups once a week. NKK and Vehicle groups received a weekly dose of 12.5 mg/kg NNK and distilled water for 12 weeks through subcutaneous injection. After isolating the lung tissue, the expression of the Cyclin D1 gene was measured using Real Time PCR-ABI. One-way ANOVA parametric analysis and Tukey post hoc test were used to analyze the data at the significant level of P ≤ 0.05.

    Results

    According to the results, the expression of Cyclin 1 gene was relatively reduced in Supplement NNK (P = 0.003) and Vehicle (P = 0.001) groups in comparison to the NNK group. Nevertheless, no significant difference was observed among the Supplement, Vehicle, and Control groups. We believe that Nigella sativa nano-capsule supplement reduced the relative changes of Cyclin 1 in the lung tissues exposed to carcinogen NNK.

    Conclusion

    Apparently, this supplement is capable of reducing Cyclin 1 level in cell cycle; hence, it can reduce the carcinogenic effects of NNK and the negative effects of smoking among other therapeutic methods.

    Keywords: Cell cycle, Cyclin D1 gene, Lung cancer, Nicotine, Nitrosamine Ketone, Nigella sativa nano-capsule
  • Somaye Tayefeh, Nasser Mahna*, Seyyed Kamal Kazemitabar, Valiallah Ghasemiomran Pages 129-144
    Background

    Nowadays, biotechnological methods such as transgenic hairy root culture and application of elicitors have become an attractive source for secondary metabolites production. Hyssop species (Hyssopus spp.) having active ingredients including antioxidants such as phenolics, in this plant have shown anti-mutagenic, anti-carcinogenic and antiglycemic effects.

    Objective

    The present study was conducted to investigate the effect of silver nanoparticles on the growth and antioxidants of transgenic hairy root in two Hyssopus species including H. officinalis and H. angustifolius.

    Methods

    In this experiment, we used silver nanoparticles concentrations of 0, 0.1, 0.2, 0.3 mg/l on transgenic hairy roots and Agrobacterium rhizogenes ATCC15834 strain for induction of hairy roots. Extraction of the samples were performed following ultrasonic method. Total phenolics content were determined using spectrophotometry. The antioxidant activity (AOA) of the extract were evaluated through 2, 2-dipheny l-1-picryl-hydrazy l (DPPH) method.

    Results

    The results showed that silver nanoparticles as an elicitor had significant effect on the measured traits. The highest dry weight and fresh weight of the transgenic hairy roots were observed as much as 3.8 and 16 g/l in H. angustifolius and 3.2 and 14 g/l in H. officinalis, respectively. Which were caused by silver nanoparticles at the concentration of 0.1 mg/l, The amount of total antioxidants in H. angustifolius and H. officinaliswere 90.81% and 89.84%, respectively. In this study, we could observe relationship between antioxidant activity and plant phenolic content.

    Conclusion

    In general, we found that 0.1 mg/l silver nanoparticles could improve the growth of transgenic hairy roots and increase their phenolics and antioxidants content.

    Keywords: Antioxidants, Hairy Root, Hyssop, Silver nanoparticles
  • Hoorieh Sadat Mairmalek-Sani, Nasrin Samadi* Pages 145-154
    Background

    In addition to creating the desired flavor, spices play an important role in increasing the shelf life of food by inhibiting the growth of a variety of microorganisms.

    Objective

    The purpose of this study was to investigate the antibacterial effect of boiled and non-boiled water extract of Curcuma longa L., Capsicum annuum L. and Piper nigrum alone or in combination.

    Methods

    The antibacterial effect of the spices was investigated against four major food-born pathogens by agar dilution method in different acidic or salty conditions.

    Results

    The results of this study showed that non-biled water extract of C. annuum had the highest antibacterial activity. Gram-positive bacteria were generally more susceptible to the tested spices. The antibacterial activity of the spiceces was reduced by addition of sodium chloride and in acdic pH. A synergistic effect was observed between C. annuum and P. nigrum water extracts agaist Listeria monocytogenes.

    Conclusion

    It seems that by using mixture of spices, suitable antimicrobial preservative systems could be designed for different food products.

    Keywords: Capsicum annuum, Piper nigrum, Antibacterial activity, Spice
  • Amir Yami, Maryam Hamzeloo-Moghadam, Afshin Karami, Mohyedin Barzegar, Vahid Amiri, Ahmad Gharehbaghian* Pages 155-162
    Background

    Cancer is a multi-faceted diseases caused cell proliferation in an out of control manner due to accumulation of defects and mutation in their DNA and with an impendence to invade or spread to parts of the body. During last decades new compounds with natural roots have emerged as a new paradigm for effective anti-cancer treatment.

    Objective

    The aim of this study is to evaluate the potential of ergolide a sesquiterpene lactone with multi-functional history to induce apoptosis.

    Methods

    Ergolide from Inula-Oculus-Christi a sesquiterpene lactone from Asteraceae plant was extracted by Traditional Medicine Research Center of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The cytotoxic effects of Ergolide on the acute lymphoblastic leukemia (MOLT4) and PBMC (normal cell line) were investigated at different doses for 48 hours. In this study, MTT assay and acridine orange staining were used. Also, annexin V-PI assays was utilized for further evaluation. In addition the gene expression level of BAX and BCL2 were analyzed by q-RealTime-PCR (quantitive RT-PCR).

    Results

    The results of MTT assay demonstrated the induction of apoptosis and reduction in proliferation of MOLT4 cells treated by ergolide. (P < 0.001). Interestingly Ergolide could be less toxic in normal cells (PBMCs). AO staining and Flow cytometry analysis confirmed a significantly high percentage of autophagic and apoptotic cells compared with control groups respectively (P < 0.05).

    Conclusion

    According to the results, ergolide demonstrated cytotoxic effects on MOLT-4, but further studies are needed to confirm its effectiveness as a complementary agent in the treatment of acute lymphoblastic leukemia.

    Keywords: Acute lymphoblastic Leukemia, Ergolide, MOLT4, Apoptosis, Autophagy
  • Nooshin Fathi, Farzaneh Tafvizi*, Amir Mirzaie Pages 163-176
    Background

    The use of medicinal herbs in traditional medicine has been important and many of these plants have antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial and anti-cancer effects.

    Objective

    The aim of this study was to evaluate the antibacterial and anti-cancer effects of Artemisia turcomanica extract on gastric cancer cell line (AGS) and its effect on expression of cyclin D1 and cyclin E genes.

    Methods

    At first the alcoholic extract of A. turcomanica was prepared and its antibacterial effect was evaluated using MIC (Minimum Inhibitory Concentration) method. Subsequently, the cytotoxic effect of extract on AGS cell line was studied using MTT method after 24, 48 and 72 hours. Moreover, the apoptotic effect of extract was determined via annexin FITC-V and PI staining. Finally, the gene expression of cyclin D1 and cyclin E were measured using Real Time PCR method.

    Results

    The antibacterial results show that the A. turcomanica extract had significant effect on Escherichia coli. In addition, the results of MTT assay indicated that the maximum cytotoxic effect of A. turcomanica extract was observed in 24 h and over time, its cytotoxic effects were decreased. The maximum apoptotic effect and minimum necrosis effects was observed in 48 h. Also, the Real Time PCR results reveal that the gene expression of cyclin D1 and cyclin E1 was down-regulated.

    Conclusion

    The results of this study show that the
    A. turcomanica extract had cytotoxic and apoptotic effects on AGS cell line and it can be used as anticancer candidate in cancer therapy and prevention after further studies.

    Keywords: Artemisia turcomanica, Apoptosis, Cytotoxicity, Gastric cancer
  • Fatemeh Sharifiyan, Seyed Abbas Mirjalili*, Mohammad Fazilati, Elahe Poorazizi, Saeed Habibollahi Pages 177-191
    Background

    Melanoma is the most serious form of skin cancer and it has the highest rate of growth among different types of cancers. Ursolic acid (UA), a natural pentacyclic triterpenoid, is a major bioactive compound in several traditional medicinal plants including pomegranate (Punica granatum L.) flower. UA has very important biological and pharmacological functions.

    Objective

    In this study, cytotoxic effects of ethanol extract of pomegranate flowers and isolated UA against B16f10 mouse melanoma cells were investigated.

    Methods

    The isolation of UA from pomegranate flowers was done by using ultrasound-assisted extraction followed by normal-phase flash chromatography. The chemical structure of isolated UA was identified by GC-MS, IR and 1H-NMR spectra. The ethanol extract of pomegranate flowers and isolated UA were then tested for the cytotoxicity against B16f10 mouse melanoma cell lines. Cell viability was determined using MTT assay.

    Results

    Ursolic acid was successfully isolated from pomegranate flowers by using normal-phase flash chromatography. After one flash chromatography run, the purity of UA reached more than 97% with a total yield of 0.1 % of dried pomegranate flower powder. Treatment of B16f10 cells with ethanol extract of pomegranate flowers and isolated UA exhibited significant anti-proliferative activity after incubation for 48 and 72 hours. It was observed for pomegranate flower extract in a concentration and time dependent manner.

    Conclusion

    The results suggested that pomegranate flower extract and isolated UA can be encouraging compounds in the prevention and treatment of melanoma.

    Keywords: Isolation of Ursolic acid, Melanoma, MTT, Pomegranate flower
  • Afshin Rahbarghazi*, Marefat Siahkouhian, Lotfali Bolboli Pages 192-199
    Background

    Caffeine is considered as one of the most nutritional supplements and the most consuming stimulant among athletes.

    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of caffeine on blood lactate response following exhaustive activities in the chest and chest bite of young male swimmers.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed and 16 male young swimmers were randomly divided into two groups. At first, swimmers without caffeine took part in a 100-meter long chest and back chest for the purpose of initial recording. Then, after seven more refreshments, taking caffeine was recorded. Blood lactate samples were taken in three stages of the basal state, after the supplementation period and immediately after exercise. Data were analyzed using repeated measure ANOVA, Bonferroni and independent correlation T-test.

    Results

    The results of repeated analysis of variance showed that the consumption of caffeine had a significant effect on blood lactate response after exhaustive activities compared with the control group (P < 0.001) and also improved the record performance of swimmers (P < 0.001).

    Conclusion

    The results showed that consumption of caffeine in groups had a significant effect on blood lactate and swimmers' performance, but there was no significant difference between breast and back chest groups.

    Keywords: Blood lactate, Caffeine, Young swimmers
  • S Rahemi Ardakani, K Poursakhi* Pages 200-219
    Background

    From ancient times to now, native medicinal plants have been used as important medicinal source. Traditional botany offer valuable ways to find new medicinal plants and herbal medicines.

    Objective

    The purpose of this study is to collect and identify of medicinal plants in the Cheshmeh Gandou area that located in the Khafri part of Sepidan Township.

    Methods

    In 2016-2017, flora of medicinal plants of Cheshmeh Gandou region was studied. Using geographical maps, the plants of the area were collected and using the experiences of indigenous people, the medicinal properties of the plants and used organs were recorded. The samples were then identified using valid sources.

    Results

    In total, 96 species of medicinal plants belonging to 35 families and 87 genera were identified in the region, which are used in the treatment of various diseases, including gastrointestinal diseases, healing of wounds, sedative, stomachic tonic, etc. Also, by the examining the type of plants in the region, it was determined that the most type of consumption is as boiled and brewed. The largest family was reported in terms of number of species respectively Lamiaceae family with 20 species and Asteraceae family with 14 species. The genus Salvia with 5 species was identified as the largest medicinal genus in the area.

    Conclusion

    By recognizing the existing capabilities and introducing the indigenous medicinal plants, it is possible to act for extensive cultivation and exploitation, expand the cultivation of medicinal plants based on the need for domestic and foreign markets and provide information and culture for the conservation of natural resources. Therefore, the identification of medicinal plants preserves the genetic resources and helps to the country's medicinal independence.

    Keywords: Cheshmeh, Gandou region, Medicinal plants, Traditional use
  • Rasool Gharaee, Sima Zohari Anboohi*, Nahid Saghi, Malihe Nasiri, Yasin Attarroshan, Mohsen Yaghubi Pages 220-228
    Background

    Patients with heart problems usually suffer from sleep disorders due to the course of the disease. One of the methods for treating sleep disorders is the use of aromatherapy.

    Objective

    The aim of this study was to investigate and compare effects of aromatherapy with orange and Citrus aurantium extracts on sleep quality in patients with acute coronary syndrome admitted in the CCU.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 90 patients. The specimens were divided into three groups of aromatic herbal extracts with orange extract, Citrus aurantium extract and control group. The two groups underwent the treatment with these two extracts. In the control group only the usual care was taken. The data gathering tool was a SMHSQ questionnaire and a demographic profile form. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The mean sleep quality score in the two intervention groups was significantly lower than the control group (P= 0.0008). However, the mean score of sleep quality in the two groups of aromatherapy was not significant (P= 0.082).

    Conclusion

    The aromatherapy of orange extract and Citrus aurantium improves sleep quality in patients. Each of the extracts can also affect the next dimension of the quality of sleep, which can be used as a topical scent.

    Keywords: aromatherapy, orange extract, Citrus aurantium extract, sleep quality
  • Shahrzad Salari*, Mehrdad Shamsaddini Pages 229-238
    Background

    Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss is native to Iran and its essential oil has cytotoxic effects.

    Objective

    Herbal Essences have limited application due to instability. In this research, nanoliposome containing Ducrosia essential oil has been studied for abundance and size distribution to enhance the essential oil stability for use in drug delivery systems.

    Methods

    Essential oil was prepared and GC-MS were used to identify the extracted compounds. Thin-film hydration method was then used to create small liposome loaded with the extract. Nano-liposomes were made by sonication and filtration methods with molar ratios 7:3, 3:2 and ratios of 3:1 V/V Essential oil to lipid phase.

    Results

    The results showed that size of nanoparticles made by sonication method with molar ratios of 3:2 was 39.49 to 354.4 nm with 80.7 to 19.3 % abundance and PDI of 0.856 Encapsulation Efficiency 38% and  size of liposomes prepared using filtration method was 269.8 nm with 100% abundance and PDI of 0.507 with Encapsulation Efficiency 34% and results of nanoliposomes made by sonication with molar ratios of 7:3 and  ratios of 3:1 was 224.4 to 5330 nm with 93 to 7 % abundance and PDI of 0.229 with Encapsulation Efficiency 46%. The size of liposomes prepared using filtration was 358.9 nm with 100% abundance and PDI of 0.286 with Encapsulation Efficiency 43.5%.

    Conclusion

    It is important to note that the nanoliposomes produced by the sonication are smaller than filtration for use in the liposomal nanoscale system and Encapsulation Efficiency nanoliposomes made by molar ratios 7:3 was more than 3:2 molar ratios.

    Keywords: Ducrosia anethifolia, Essential Oil, Gas Chromatography Coupled with Mass Spectrometer (GC-MS) Nanoliposome
  • Hamid Reza Mardani, Rahman Abdizadeh, Zahra Lori Gooini, Bahman Khalili* Pages 239-254
    Background

    Antileishmaniasis drugs such as antimonials have problems such as disease recurrence, drug resistance, side effects and long-term treatment period. Therefore it seems necessary to search for new drugs, particularly herbal compounds with no side effects.

    Objective

    The present study was conducted to investigate the effect of hydroalcholic extract of Cornus mas on Leishmania major in vitro and wounds in Balb/c mice.

    Methods

    Various concentrations of hydroalcholic extract of Cornus mas were prepared using maceration method in 80% ethanol. Then, 100 μl RPMI medium containing 5×105 /well leishmania major promastigote was added to 96-well cell culture plates. Afterwards extract was added in each concentrations and the plate was incubated at 26 °C on 0h, 24h, 48h, and 72h. Then the MTT solution was added and absorbance was measured with ELISA reader in 570 nm in vivo: 60 Balb/c mouse after inoculation of L. major promastigote in the base their tail, after leishmaniasis lesions concentrations of 200 and 400 mg/kg of extract were injected to test groups one day in between for 30 days. Diameter and condition wound healing was recorded before and after the treatment. Then results were analyzed by SPSS software.

    Results

    The findings revealed that the effect of C. mas on leishmania was dependent on dose of extract and time treatment also all concentrations of the extract could reduce the diameter of the wound and reduce parasitic load.

    Conclusion

    The results indicated that extract of C. mas had the favorable effect in leishmanicidal activity in experimental conditions and in the animal model. Based on this, it is recommended that the effect of the herbal ointment and gel in the future on leishmaniasis should be investigated.

    Keywords: Cornus mas, Leishmaniasis, Leishmania major
  • Moloud Fakhri, Mohammad Azadbakht*, Seyede Seddigheh Yousefi, Seyyed Nuraldin Mousavinasab, Roya Farhadi, Masoud Azadbakht, Ali Davoodi Pages 255-276
    Background

    Neonatal jaundice is as a disease caused by the abnormality of bilirubin metabolism that tendency of people to traditional medicine is very high for the treatment.

    Objective

    The aim of this study was to determine the therapeutic strategies, especially herbal treatments, in the neonatal jaundice, for mother and infant, based on verbally traditional medicine recommended by medicinal herbalists in Mazandaran province.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on all medicinal herbalists in Mazandaran province in 1394 and a snowball questionnaire was used for sampling. Data on demographic characteristics and treat neonatal jaundice using natural products were collected by direct method and the results were analyzed.

    Results

    In this study, 12 medicinal plants for the baby and 49 herbal preparations for the mother were recommended. Moreover, based on recommendation of eighty-nine (98.9%) of the medicinal herbalists, Cotoneaster discolor (shir-e-khesht) was first choice of herbal medicine for prescribing to mother and baby.

    Conclusion

    As based on this study, the medicinal plants such as: Cotoneaster discolor, Descurainia sophia, Cichorium intybus, and Alhagi maurorum are used for neonatal jaundice as the main herbal remedies in Mazandaran province. However, this study is the first step in identifying and developing new drugs to treat neonatal jaundice, and requires additional pharmacological studies, pharmacology, toxicology, animal studies, and in particular different clinical phases to assess the exact effects of these drugs.

    Keywords: Bilirubin, Herbal medicine, Neonatal jaundice, Medicinal herbalist
  • Abolfazl Dadkhah*, Faezeh Fatemi, Mohammad Reza Mohammadi Malayeri, Mohammad Hassan Karvin Ashtiani, Zahra Mosavi, Sabere Naij, Salome Dini Pages 277-294
    Background

    Sepsis or infection is the second leading cause of death in people who are intensive care units. Due to the side effects of NSAIDs drugs, the use of medicinal plants with anti-inflammatory such as Rosa (R.) damascene Mill. for treating and reducing the symptoms of the inflammation has been suggested.

    Objective

    The current study aimed to evaluate the anti-inflammatory and antioxodant activities of Rosa (R.) damascena Mill. essential oils in the lung tissue of the septic rats induced by the experimental cecal ligation and puncture (CLP) rat model.

    Methods

    The rats were divided into 5 groups: negative control group, positive control group and treatment groups with R. damascena Mill. essential oils and indomethacin. After 24h of CLP surgery, the oxidative parameters were measured.

    Results

    The induction of sepsis reduced the levels of glutathione (GSH), ferric reducing antioxidant power (FRAP) as well as increased the levels lipid peroxidation (LP), myeloperoxidase (MPO), prostaglandin E2 (PGE2) and cyclooxygenase-2 (COX-2), but it had no effects on glutathione S-transferase (GST). However, the treatments of rats with R. damascena Mill. essential oils have diminished the levels of biochemical parameters. Histopathological studies also demonstrated that the induction of sepsis resulted in the lung tissue damages, while these were improved by the treatment of rats with R. damascena Mill. essential oils.

    Conclusion

    The oxidative damages of the lung tissue were induced by the sepsis and the administartionof R. damascena Mill. essential oils can be effecient in the prevention and improvement of the injuries.

    Keywords: Rosa damascene Mill. Essential oils, CLP, Oxidative stress, Sepsis, Lung tissue
  • Samaneh Hasanshahi, Mahdi Parvizi, Masuod Bahrini*, Shahnaz Pouladi, Kamran Mirzaei Pages 295-309
    Background

    Attending a dentist and placing on the unit can cause anxiety.

    Objective

    The aim of this study was to compare the effect of the aroma inhalation of orange and lavender essential oils in comparison with placebo on the level of anxiety in clients in a dental clinic in Shiraz.

    Methods

    This randomized double-blind clinical trial was performed on 120 patients referred to a Dental Clinic. The patients were divided into three groups of anxiety treatments with scent of lavender, orange and sesame (as control). The Spielberger questionnaire was used to measure the anxiety of the patients before and after the study. Data were analyzed by SPSS version 22. The level of significance was considered as 5%.

    Results

    Overall, there is no difference in the state scores of anxiety before and after the interventions. In the sesame group (t-test (-0.068) and the significant level (0.501), in the orange group (t (0.465) and significant level (0.645), in the lavender group (t (0.321) and significant level (0.750). However, a statistically significant difference was observed between the levels of state and trait anxiety after the interventions in all three groups.

    Conclusion

    Although, based on the present study, the use of orange and lavender extracts had partially reduced the levels of state and trait of anxiety in dental clients, more clinical studies are recommended.

    Keywords: Anxiety, Aromatherapy, Dentistry, Lavender, Orange
  • Masoomeh Heshmati, Sepideh Arbabi Bidgoli* Pages 310-324
    Background

    Although initial studies on Elaeagnus Angustifolia L. Fruit Extract (Senjed) Nanocapsule showed its efficacy in osteoporosis in rat model as well as its significant role in elevating the serum calcium levels, there is no study on its possible genotixic potentials which is necessary for developing all nanopharmaceuticals.

    Objective

    This study aimed to evaluate the genotoxicity of Senjed nanocapsule using Ames and Micronucleus tests as two necessary steps for developing it as a new nanopharmaceutical.

    Methods

    Salmonella typhimurium TA100 and TA98 strains were used for Mutagenicity and antimutagenicity assays by counting the number of colonies in the sample plates, negative and positive control plates. Micronucleus (MN) test was performed in male and female rats after oral administration of 1000 µg/kg/day of senjed nanocapsule and lymphocyte separation from the spleen of animals.

    Results

    Observations from Ames test didn't indicate any mutagenic effect for this nanocapsule, moreover the anti-mutagenicity of the extract in both strains of salmonella typhimurium (P < 0.001) showed a concentration dependent antimutagenic properties of this nanocapsule in the presence of sodium Azide but in vivo micronucleus test showed a significant increase in the number of MN, Nucleoplasmic Bridges (NPB) and Nuclear Bud formation (NBUD) compared to the control group in both genders (P < 0.001).

    Conclusion

    Based of the possible clinical values of this future nanopharmaceutical, it seems necessary to continue its in vivo genotoxicity assessments in lower doses after revising the composition of nanocarriers and before starting any clinical evaluation.

    Keywords: Ames, Genotoxicity, Micronucleus, Nanocapsule of Elaeagnus angustifolia L
  • Abdolhassan Doulah*, Maryam Rafieirad, Zahra Zangenehnezhad Pages 325-334
    Background

    Parkinson's disease (PD) is a neuropathologic disorder caused by dopaminergic neurons degeneration in the dense part of the substantia nigra.

    Objective

    The present study, designed to evaluate the effect of hydroalcoholic extract of thyme on malondialdehyde (MDA), thiol, and glutathione peroxidase (GPX) concentration in the PD induced by 6-hydroxydopamine in an animal model.

    Methods

    In this experimental study, 40 male rats, were divided randomly into five groups (n=8) including control and PD group in which PD was induced by 4 µg 6-hydroxydopamine neurotoxin in medial forebrain bundle (MFB). Treatment groups received 100, 200 and 400 mg/kg thyme extract via intragastric administration for 14 days and then, the brains of the rats were extracted to evaluate lipid peroxidation and measure the levels of thiol (-SH) and GPX.

    Results

    The significant increase in MDA concentration in the cerebral cortex, hippocampus, striatum (P< 0.05) and cerebellum (P< 0.001) and a significant reduction in thiol and GPX enzyme (P< 0.001) were reported in rats with PD. Treatment with thyme extract significantly increased thiol and GPX (P< 0.001) and significantly reduced MDA in the hippocampus, striatum (P< 0.001) and cerebral cortex (P< 0.01).

    Conclusion

    Thyme extract showed potent antioxidant activity in an animal model of PD.

    Keywords: Glutathione peroxidase, Malondialdehyde, Parkinson disease, Thiol, Thymol extract
  • Mohammad Nematshahi, Mahdi Mirhamidi, Atefeh Asadi* Pages 335-342
    Background

    Drug dependence is one of the biggest problems all over the world. Health custodians have suggested many ways to quit smoking. One of these ways is to stop the drug from taking alternative medicines. Various drugs, such as herbs and chemists, are used to stop the drug and to treat symptoms associated with it. Some herbal medicines have less side effects and are equally effective than chemical drugs such as methadone that cause liver failure. One of these herbs is the dried root of barberry.

    Objective

    The aim of this study was to reduce the daily dose of methadone to reduce its side effects and supplement barberry.

    Methods

    This study was a double-blind clinical trial that was conducted on clients referred to addiction treatment centers in Sabz. Of the eligible individuals, 40 were randomly selected and randomly assigned (two groups of 20). Patients were all in the stage of treatment stability (methadone and methadone dose on a weekly basis). The intervention group was treated with methadone syrup and barberry self-made capsules and the control group received methadone and placebo syrup for 2 months.

    Results

    The findings of the study showed that there was a significant difference between the effectiveness of Barberry compared with placebo on pain, diarrhea, temptation, nasal congestion caused by drug withdrawal (P < 0.001). However, no significant difference was seen between the two groups in terms of effect on anorexia induced cracks.

    Conclusion

    Barberry extract can be complementary to methadone to help reduce the symptoms of a withdrawal syndrome.

    Keywords: Berberis root extract, Opiate drug withdrawal syndrome, Placebo
  • Mina Arbabi, Hassanali Naghdi Badi*, Mohammadreza Labbafi, Ali Mehrafarin, Ebrahim Saboki Pages 343-355
    Background

    The content and composition of effective components of medicinal plants in different natural habitats are affected by various factors such as elevation of sea level.

    Objective

    The aim of this study was to investigate the effects of altitude of sea level on the essential oil composition of Ducrosia anethifolia Boiss in its natural habitats in Sistan and Baluchestan province, Iran.

    Methods

    The plant aerial parts were gathered at full flowering stage from four different altitudes including altitudes of 0-400, 800-400, 800-800 and 1600-1200 meters above sea level and dried in shade. The essential oil was extracted by the hydro-distillation method by Clevenger-type apparatus. The composition of the essential oil was determined by combined GC/MS and GC.

    Results

    Results showed that habitat height had a significant effect on the essential oils composition and cis-Chrysanthenyl acetate with an average of 44.77% was the main component, which was observed at 0-400 and 400- 800 m above sea level. Also, n-Decanal, α-Pinene, Citronellal, and p-Cymene were 7.59%, 3.37%, 2.70% and 1.91% of the other main components, respectively. The amounts of these compounds at various altitudes were significantly different.

    Conclusion

    A significant relationship between the altitude of sea level and essential oil components of Ducrosia anethifolia were observed. Also, sea level elevation was an important factor in changes of essential oil composition of this plant.

    Keywords: Altitude of sea level, Essential oil, Ducrosia anethifolia