فهرست مطالب

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 85 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین معماریان* صفحات 1-21
    جهانی شدن اقتصاد، پیشرفت های شگرف در زمینه فناوری و علوم شناختی و حرکتی جهانی به سمت ارزشیابی دستاورد محور برنامه های آموزشی، نیاز به اصلاح مدل سنتی عرضه آموزش مهندسی را، به نحو فزاینده، ضروری ساخته است. دستیابی به روش های تازه و کارآمد به پژوهش های سازمان یافته نیاز دارد. این نیاز از جمله محرک های راه اندازی دوره های تحصیلات تکمیلی «آموزش مهندسی» شده است. از جمله هدف های این دوره ها، که اغلب در دانشکده های مهندسی برگزار می شوند، تربیت افرادی است که وظیفه برنامه ریزی آموزشی، ساماندهی، هدایت اجرا، ارزیابی و مستندسازی آموزش و کمک به ارتقای کیفیت آموزش های ارایه شده در مراکز آموزش مهندسی و صنعت را بر عهده داشته باشند. برای نیازسنجی، طراحی، تصویب و اجرای برنامه آموزشی «کارشناسی ارشد آموزش مهندسی» تشریح شده است. دوره کارشناسی ارشد آموزش مهندسی برای اولین بار در کشور از مهر ماه 1398 در دانشکده علوم مهندسی، دانشکده های فنی دانشگاه تهران، به اجرا در آمده است.
    کلیدواژگان: آ آموزش مهندسی، کارشناسی ارشد، کارشناس آموزش، توسعه حرفه ای، پژوهش در آموزش مهندسی، ایران
  • مهدی صفایی، اردلان فیلی*، امید جباری، سید احمد جنابعلی جهرمی صفحات 23-45
    جوامع برای بقای خود به رعایت و توسعه اخلاق نیاز دارند. تاثیر گسترده مهندسی بر سلامت و رفاه انسان ها و بروز بسیاری از اعمال غیراخلاقی در این حوزه سبب شده است که اخلاق مهندسی به یک اولویت تبدیل شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی مولفه های اخلاق مهندسی انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تهیه شده مبتنی بر روش های تصمیم گیری چندشاخصه (روش آزمایش و ارزیابی تصمیم گیری و روش تحلیل شبکه ای) استفاده شد. پرسشنامه ها را پنج نفر از مدیران سازمان های ارایه دهنده خدمات فنی و مهندسی بوشهر با حداقل پنج سال سابقه مدیریت و حضور در این حرفه تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده با نرم افزار سوپر دسیژن (Superdeicision) تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های پاسخگویی، پایبندی به ضوابط و قوانین و پایبندی به رفاه عمومی و محیط زیست مهم ترین مولفه های اخلاق مهندسی هستند. به طورکلی، می توان بیان کرد که مولفه های سازمانی به مراتب نسبت به مولفه های حرفه ای و فردی اخلاق نقش مهم تری داشته است.
    کلیدواژگان: اخلاق مهندسی، دیمتل، تحلیل شبکه ای، پاسخگویی، قوانین
  • مجتبی طباطبایی*، سروش مقصودی، فرامرز دولتی ارده جانی صفحات 47-67
    علم به خودی خود دعوی اخلاقیات و یا حل و بررسی مسایل و مشکلات اجتماعی را ندارد. از این رو به شاخه ای بین رشته ای نیاز داریم تا ضمن آگاهی از مسایلی علمی، با پیچیدگی های علوم انسانی نیز آشنا باشد. اخلاق کاربردی و اخلاق حرفه ای چنین وظیفه ای دارند و در مورد مسایل مربوط به علوم زمین، دانش "اخلاق زمین" این نقش را ایفا می کند. اخلاق زمین (Geo-Ethics) یکی از شاخه های نوظهور اخلاق حرفه ای است. در اخلاق حرفه ای بر مسئولیت ها و اولویت های اخلاقی اعضاء و صاحبان حرفه تاکید می شود. همچنین نحوه مواجهه با مسایل دشواری نظیر دوراهی های پیچیده ی اخلاقی در آن شاخه تبیین و تشریح میگردد. اخلاق زمین، فصل مشترکی است میان فلسفه، علوم زمین، اقتصاد و جامعه شناسی. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا مفاهیم پایه ای اخلاق زمین معرفی گردد و ریشه ها و تاریخچه آن مورد بررسی قرار گیرد. همچنین انجمن های بین المللی اخلاق حرفه ای به عنوان مراجعی جهانی معرفی گردیده است. از جمله مسایل اساسی اخلاق زمین می توان به ارتباط آن با جامعه و مسئولیت های اجتماعی، موضوع تغییر اقلیم و اکوسیستم حیات، بیان دوراهی های اخلاقی و مباحث مرتبط با پژوهش اشاره نمود. همچنین ارتقاء سطح اخلاقی محققین جوان و تشویق آن ها به تفکر انتقادی در خصوص مدیریت منابع زمین و تلاش برای یافتن راه حل های اجتماعی-اقتصادی در چارچوب اصول پایداری، برای نسل های آینده، از جمله مباحث کلیدی در اخلاق زمین می باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، اخلاق زمین، کدهای اخلاقی، مهندسی زمین، اخلاق محیط زیست، اخلاق حرفه ای
  • مینو عالمی*، علی مقداری صفحات 69-84
    زبان از ویژگی های مهم بشر و عنصر وجودی انسان است. زبان اشاره راهکاری برای رفع نیازهای شفاهی و ارتباطی جامعه ناشنوایان است، همان طور که زبان هایی همچون فارسی، چینی، انگلیسی و... راهکارهایی برای رفع نیازهای ارتباطی جامعه شنوایان است. تجربه های بی نظیر در زندگی، دیدگاه های دانشمندان را در پژوهش شکل می دهد. بنابراین، تنوع در زندگی و تجربه های فرهنگی در میان دانشمندان سبب گسترش جهت گیری های پژوهشی و درنهایت، اختراعات و اکتشافات علمی می شود. برای مثال، افراد ناشنوا چشم اندازهای بی نظیری را در پژوهش های علمی با موفقیت رقم زده اند. با این حال، افراد ناشنوا همچنان در آموزش علوم دانشگاهی با چالش هایی روبه رو هستند. بیشتر دانشجویان ناشنوا در رشته های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات با استادانی ارتباط برقرار می کنند که تجربه کاری با افراد ناشنوا را ندارند و غالبا درباره چگونگی برقراری ارتباط با افراد ناشنوا آگاهی ندارند. لذا، نبود دسترسی به مهارت های ارتباطاتی لازم، معمولا سبب می شود تا دانشجویان ناشنوا از تحصیل در علوم پایه و مهندسی احساس نارضایتی یا ناتوانی داشته باشند. در این مطالعه تلاش شد تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و همچنین مروری بر شواهد، نظرها و تجربه های کارشناسان و دانشمندان ناشنوا، راهکارهایی برای حمایت از بهترین دانشجویان ناشنوا در رشته های علوم و مهندسی ارایه شود. از این رو، برای مناسب سازی محیط تحصیلی ناشنوایان، درخصوص چیدمان کلاس و صندلی ها، راهبردهای تدریس و مربیگری در پژوهش مباحثی مطرح و همچنین به اهمیت حضور دانشمندان ناشنوا/کم شنوا در پژوهش های مرتبط با افراد ناشنوا اشاره شده است. به علاوه، بر لزوم و تاثیر آموزش زبان اشاره عمومی و تخصصی به صورت دروس اختیاری در برنامه های درسی دانشگاه ها به منظور افزایش مهارت های ارتباطی دانش آموختگان هنگام مواجهه با جامعه ناشنوا تاکید شده است.
    کلیدواژگان: زبان اشاره، جامعه ناشنوا، زبان تخصصی، آموزش علوم و مهندسی، مهارت های ارتباطی
  • زهرا جهانبان اسفهلان، افشین حمدی پور*، رسول زوارقی صفحات 85-105
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه میزان رعایت استاندارد ایزو 214 در تهیه چکیده های فارسی پایان نامه های رشته های فنی_ مهندسی دانشگاه  تبریز انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا بود. ابزار گردآوری اطلاعات سیاهه وارسی استاندارد ایزو 214 و جامعه آماری پژوهش 2959 چکیده فارسی پایان نامه های تحصیلات تکمیلی رشته های فنی مهندسی دانشگاه تبریز بود که 342 مورد به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که از میان دانشکده های مورد بررسی، در دانشکده عمران با میانگین کل 95/81 درصد مولفه های ایزو 214 بیشتر از سایر دانشکده ها رعایت شده است. در رشته های مهندسی خاک با میانگین 29/86، نقشه برداری با میانگین 55/85 و ساخت و تولید با میانگین 76/84 درصد دانشجویان مولفه های ایزو 214 را نسبت به سایر رشته های فنی-مهندسی بیشتر رعایت کرده اند. میزان رعایت مولفه های ایزو 214 در رشته های بیوالکتریک، مهندسی برق-قدرت و الکترونیک به ترتیب با 33/73، 62/73 و 13/74 در کمترین سطح بوده است.  از بین 15 مولفه مورد بررسی ایزو 214،  استفاده از افعال معلوم و بیان ضمایر در قالب سوم شخص با میانگین کل 100 درصد بیشترین و مولفه بیان یافته های پژوهش با میانگین کل 6/14 درصد کمترین فراوانی را داشته اند. نتایج آزمون خی دو نیز نشان داد که بین رعایت استاندارد 214 و متغیرهای دانشکده و رشته تحصیلی رابطه معنادار وجود دارد. میانگین رعایت مولفه های ایزو 214 در تمام سال های مورد بررسی 72/78 درصد بوده است که تا حدود زیادی با استاندارد ایزو 214 هماهنگی دارد.
    کلیدواژگان: چکیده نویسی، استاندارد ایزو 214، رشته های فنی، مهندسی، چکیده پایان نامه، چکیده رساله
  • حمید موحد محمدی*، مونا بابایی، امیر علم بیگی، احمد رضوانفر، امیر افضلی گروه صفحات 107-126
    امروزه، موسسات آموزش عالی در سراسر جهان تغییر در ماموریت ها، اهداف و چشم اندازهای خود را برای توجه و تلفیق مسایل مربوط به حفظ تنوع زیستی در کارکردهای خود آغاز کرده اند. مولفه انسانی نظام آموزش عالی یکی از ارکان این نظام به شمار می رود که در پیوندی پویا و هماهنگ با دیگر مولفه ها نقش محوری را در پیشبرد اهداف نظام ایفا می کند. حال آنکه تا کنون در کشور تلاش موثری در زمینه شناسایی مولفه های اثرگذار در بهبود صلاحیت های حرفه ای اعضای هیات علمی صورت نگرفته است. لذا، این تحقیق به منظور شناسایی مولفه های صلاحیت های حرفه ای اعضای هیات علمی برای آموزش تنوع زیستی انجام گرفت. این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش تحلیل محتوای استقرایی انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 24 نفر از متخصصان حوزه آموزش محیط زیست و تنوع زیستی که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند، جمع آوری شدند. تحلیل محتوای استقرایی با مشخص ساختن وجوه معنایی و سپس، برچسب زدن به آنها در قالب کدهای کیفی آغاز شد و با مقوله بندی کدها و ایجاد ارتباط بین مقوله ها ادامه یافت. این فرایند با استفاده از نرم افزار MAXQDA اجرا شد. برای اعتباربخشی یافته های کیفی از راهبردهای بازبینی مشارکت کنندگان و بازبینی متخصصان استفاده شد. یافته ها نشان داد که صلاحیت های حرفه ای اعضای هیات علمی برای آموزش تنوع زیستی شامل صلاحیت های مهارتی، صلاحیت های دانشی، صلاحیت های ارزشی و اخلاقی است که هر کدام نشانگرهایی دارد.
    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، اعضای هیات علمی، آموزش تنوع زیستی
  • عرفان قادری آزاد، محسن فاضلی ورزنه، سپیده فهیمی فر* صفحات 127-147
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تطبیقی تخصص گرایی تولیدات علمی دانشگاه های صنعتی در شهر تهران در حوزه مهندسی انجام شده است. این پژوهش از نوع کاربردی بود و با روش علم سنجی انجام شد. جامعه آماری دانشگاه های صنعتی در شهر تهران بودند. داده های پژوهش با استفاده از بخش جست وجوی پیشرفته پایگاه وب آوساینس گردآوری شدند. این داده ها مربوط به تولیدات علمی در حوزه مهندسی و زیرحوزه های آن در بین سال های 1999 تا 2018 هستند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزارهای هیست سایت و اکسل استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که شاخص تخصص نسبی برای دانشگاه علم و صنعت 605/0، برای دانشگاه صنعتی شریف 576/0، برای دانشگاه صنعتی امیرکبیر 568/0، برای دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی 566/0 و برای دانشگاه صنعتی مالک اشتر 497/0 است. همچنین در این پژوهش شاخص تخصص نسبی برای هرکدام از دانشگاه های صنعتی در شهر تهران در زیرحوزه های مهندسی محاسبه شد. در بخش پایانی رتبه بندی دانشگاه های صنعتی در شهر تهران از نظر شاخص تخصص نسبی در زیرحوزه های مهندسی ارایه شده است. نتایج مطالعه بیانگر وضعیت مطلوب تخصص گرایی در دانشگاه های صنعتی در شهر تهران در حوزه کلی مهندسی است. همچنین دانشگاه صنعتی شریف رتبه اول را از نظر تخصص گرایی در بیشتر زیرحوزه های مهندسی دارد.
    کلیدواژگان: مهندسی، علم سنجی، تخصص گرایی، تولیدات علمی، شاخص فعالیت
|
  • Hossein Memarian * Pages 1-21
    The globalization of economy, incredible advances in technology and social sciences, and the international move toward outcome-oriented evaluation of education programs greatly necessitate changes in the traditional model of engineering education. Key elements for effective execution of changes in engineering education are the faculty members and education staff and authorities. From a research on Iran’s engineering education staff, it was found that regardless of their location of employment (whether universities or industry), this groups came from a diverse academic background, which is often irrelevant to the concept of education. Their priority seems to be acquiring specialized professional trainings. A similar requirement in other countries has led to the establishment of higher education programs in engineering education. The goal of these programs, which are usually conducted in engineering faculties, is to train people who can be in charge of arrangement, coordination, guidance, execution, evaluation, and documentation of education. Furthermore it is aimed to enable the trainees to enhance the quality of education presentation in educational institutions, as well as the industry. The graduates of this program will also be able to propose mechanisms to overcome the country’s engineering education challenges and promote its quality through systematic research. In this paper, the work on feasibility, design and legislation the “Master’s Program in Engineering Education” is explained. The inauguration of Iran’s first Master’s Program in Engineering Education will take place in September 2019, at University of Tehran’s Faculty of Engineering.
    Keywords: engineering education, master’s program, education staffs, Professional Development, research in engineering education, Iran
  • Mahdi Safaei, Ardalan Feili *, Omid Jabari, Seyed Ahmad Jenabali Jahromi Pages 23-45
    Engineering ethics deals with moral issues and decisions confronting individuals and organizations engaged in engineering, and it is, therefore, the ability and the responsibility of all engineers to evaluate their decisions based on the general well-being of a society. Aim of the present study was to identify and rank the components of engineering ethics. This study is categorized as applied research based on the aims, and descriptive research in terms of the methods and nature of the study. To collect the data, questionnaires were prepared based on multi-attribute decision-making methods and completed by five managers of technical and engineering service provider organizations in Bushehr; the managers had at least five years of management experience and presence in this profession. The data were analyzed by SuperDecisions software. The results of this study show the components of accountability, adherence to rules and regulations, and adherence to public welfare and environment are the most important components of engineering ethics. In general, it can be concluded that organizational components have had a far more important role than professional and individual ethics components.
    Keywords: engineering ethics, multi-attribute, SuperDecisions, Accountability, rules
  • Mojtaba Tabatabaee *, Soroush Maghsoudy, Faramarz Doulati Ardejani Pages 47-67
    Science dos not have a clime about the moral issues or solving the social problems. Hence, we need an interdisciplinary branch to be familiar with the complexities of the human sciences while knowledge of scientific or engineering issues. Applied ethics and professional ethics have such a role, and in the field of Geoscience, a new branch called "Geo-ethics" plays this role. Geo-Ethics is one of the emerging branches of professional ethics. In professional ethics, the responsibilities and ethical priorities of members and business owners are emphasized. It also explains how to deal with difficult issues such as moral complexities in that branch. Geo-ethics is a common ground between philosophy, earth sciences, economics and sociology. In this research, we attempt to introduce the basic concepts of Geo-ethics and its origins and history. International professional ethics associations have also been introduced as global references. One of the fundamental issues of Geo-ethics is its relevance to society and social responsibility and also the issue of climate change and ecosystem of life. Dealing with ethical dilemas and related issues of scientific research are the other sides of Geo-Ethics. Also, promoting the moral level of young researchers and encouraging them to think critically about Geo-resource management and trying to find socio-economic solutions within the framework of sustainability for future generations is the other key issues in Geo-ethics.
    Keywords: Geo-Ethics, Applied Ethics, Codes of ethics, geoengineering, Environmental ethics, Professional Ethics
  • Minoo Alemi *, Ali Meghdari Pages 69-84
    Language is one of the most important features of humanity and the element of human existence. Sign language is a solution to meet the verbal and communication needs of the deaf community just like Persian, Chinese, English, etc. are other ways to meet the communication needs of the hearing community. Unique experiences in life shape scientists and their perspectives on research. Therefore, the diversity of life and cultural experiences among scientists has led to the expansion of research directions and ultimately to scientific inventions and discoveries. Deaf people, for example, have been successful prospects in scientific research. However, the deaf continue to face challenges in academic science education. Most deaf students in science, technology, engineering, and mathematics associate with professors who have little experience of working with deaf people, often lacking awareness of deaf people. Therefore, lack of access to the necessary communication skills usually causes deaf students to feel dissatisfied or unable to study basic science and engineering. This paper attempts to provide solutions to support the best deaf students in science and engineering, using a descriptive-analytical approach, reviewing the evidence, opinions, and experiences of deaf experts and scientists. Therefore, we discuss topics for teaching and coaching research in order to fit the deaf academic environment, regarding the layout of class and chairs, and also point out the importance of deaf/hard of hearing scientists in deaf-related research.
    Keywords: Sign language, deaf community, specialized language, science, engineering education, Communication skills
  • Zahra Jahanban Esfahlan, Afshin Hamdipour *, Rasool Zavaraqi Pages 85-105
    Present study is conducted with the aim of studying the agreement of Persian abstracts and graduate theses of engineering courses of Tabriz University during 2005-2015 with international standards of ISO-214. The statistical population of this study is 342 titles for the ISO-214 standard, which relates to 4 faculties and 21 engineering disciplines. For the data analysis, descriptive statistics and inferential statistics (Chi test, Phi and Cramer tests) and Excel 2010 software and SPSS version 22 were used. Also, one checklist for the investigation of ISO 214 was implied. The results of this study showed that among faculties, the Faculty of Civil Engineering with an average of 81.95% is more consistent with the ISO-214 components. In the ISO 214 standard, the relevant components in the Soil and Fundamental Engineering, Surveying and Geomatics Engineering and Manufacturing Engineering have been observed respectively with a mean of 86.29%, 85.55%, and 84.75% higher than the other studied disciplines. among the 15 components of ISO -214 that were examined, components of the use of “verbs and pronouns in the third form” with a total of 100%, the “bibliographic information component in the abstract page” with an average of 98.75%, and the “existence of a keyword” with an average of 98.52% are in agreement with ISO-214 standards. The mean observance of the components of ISO 214 was 78.72%, which greatly compliance with the ISO 214 standard.
    Keywords: Abstracting, International Standard ISO 214, Engineering disciplines, Dissertation, Thesis
  • Hamid Movahed *, Mona Babaee, Amir Alambegi, Ahmad Rezvanfar, Amir Afzaligoroh Pages 107-126
    Today, higher education institutions around the world are beginning to change their missions, goals, and prospects to address and integrate issues related to biodiversity conservation in their functions. The human component of the agricultural higher education system is one of the pillars of this system that plays a central role in advancing the objectives of the system in a dynamic and harmonious connection with other components. However, so far no effective efforts have been made in the country to identify effective factors in improving the professional competence of faculty members. Therefore, this study was conducted to identify the components of faculty members' professional competencies for biodiversity education. This study was conducted using qualitative approach and inductive content analysis method. Required information was collected through semi-structured interviews with 24 experts in the field of environmental education and biodiversity selected by snowball sampling. We began the inductive content analysis by identifying the meanings and then tagging them in the form of qualitative codes, and continued by codifying the codes and linking them to categories. This process was implemented with the help of MAXQDA software. To validate the qualitative findings, participant review and expert review strategies have been used. The findings showed that faculty members' professional competencies for biodiversity education included skills competencies, knowledge competencies, value competencies and ethical competencies, each of which has indicators
    Keywords: Faculty, competencies, Biodiversity, Education, Environmental
  • Erfan Ghaderi Azad, Mohsen Fazeli Varzaneh, Sepideh Fahimifar * Pages 127-147
    Purpose
    The present study aims to compare the specialization of Tehran Universities of Technology in the field of engineering.
    Material and methods
    In this applied and scientometric study, data of Tehran Universities of Technology was collected using the Advanced Search section of the Web of Science database. These data related to the engineering field and its subfields scholarly publication between 1999 to 2018. HistCite and Excel have been used to analyze the data.
    Findings
    The findings showed that RSI score of Sharif University of Technology, Amirkabir University of Technology, K. N. Toosi University of Technology, Iran University of Science and Technology, Malek-Ashtar University of Technology was in order 0,576; 0,568; 0,566; 0,605; and 0,407. Also, the RSI score for each Tehran Universities of Technology has been calculated in engineering fields. In the final section, Tehran Universities of Technology ranked in terms of RSI score in engineering subfields.
    Conclusion
    The results indicated the desirable situation of Tehran Universities of Technology specialization in the field of engineering. Sharif University of Technology also ranked first in the most of engineering subfields specialization.
    Keywords: engineering, Scientometrics, specialization, Scholarly publication, Activity Index