فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 75، امرداد و شهریور 1399)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 75، امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه همتی مسلک پاک، فرزین ملازاده*، حمیدرضا خلخالی، سعید آبخیز صفحات 154-162
    مقدمه

    پیوند کلیه باعث بازگشت به زندگی سالم و رهایی از محدودیت همودیالیز می شود. مزایای پیوند کلیه ثابت شده است ولی نیاز به نظارت مداوم و خود مراقبتی در طول حیات فرد و نیز آموزش و حمایت دارد. یکی از روش های نوین برای آموزش، روش بازگشتی است که به منظور دریافت و فهم اطلاعات استفاده می شود. بنابراین، پژوهشی با هدف تعیین تاثیر آموزش خود مراقبتی به روش بازگشتی بر عزت نفس بیماران با پیوند کلیه طراحی و اجرا شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 79 نفر از بیماران پیوند کلیه به روش دردسترس از درمانگاه بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه در سال 1395 انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. سپس در گروه مداخله، محتوای آموزشی در رابطه با خودمراقبتی با روش آموزش بازگشتی در طی 5 جلسه 60 دقیقه ای ارایه شد. اطلاعات با پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه عزت نفس روزنبرگ جمع آوری و تحلیل شد.

    یافته ها

    پیش از آموزش، میانگین نمره عزت نفس در دو گروه کنترل و مداخله ازنظر آماری تفاوت معنی‏داری نداشت (0/559=P) بعد از اجرای برنامه آموزشی، گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری ازلحاظ میانگین نمره عزت نفس داشت (0/001=P).

    نتیجه گیری

    در این پژوهش، اجرای آموزش خود مراقبتی به روش بازگشتی در ارتقای عزت نفس بیماران پیوند کلیه موثر بود. توصیه می شود از این روش در آموزش بیماران با پیوند کلیه از روش آموزش بازگشتی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش بازگشتی، پیوند کلیه، عزت نفس، پرستاری
  • صفورا یداللهی، عباس عبادی، شهرام مولوی نژاد، مرضیه اسدی ذاکر*، امل ساکی مالحی صفحات 163-170
    مقدمه

    صلاحیت فرهنگی به معنای آن است که یک فرد یا یک سازمان بتواند به طور موثر در بستری از باورهای فرهنگی، رفتارها و نیازهای مشتریان و جامعه کار کند. باتوجه به ضرورت وجود این ویژگی در پرستاران، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان صلاحیت فرهنگی در پرستاران شاغل انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی روی 230 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی و خصوصی اهواز و اصفهان انجام شد. روش نمونه گیری، تصادفی و با در نظر گرفتن معیارهای ورود بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه سنجش صلاحیت فرهنگی محقق ساخته بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های توصیفی و استنباطی (تی مستقل، آنالیز واریانس، و آزمون توکی) تحلیل شدند.

    یافته ها

    8/67 درصد از شرکت کنندگان خانم بودند و 6/92 درصد مدرک کارشناسی داشتند. میانگین سابقه کار 10 سال بود و 1/69 درصد از پرستاران تجربه کار با فرهنگ های مختلف را ذکر کردند. میانگین نمره صلاحیت فرهنگی پرستاران در سطح متوسط (58/11 ± 8/104) ارزیابی شد. همچنین، نتایج نشان داد میانگین نمره صلاحیت فرهنگی در بعد انعطاف پذیری بالاترین (46/3 ± 46/24) و در بعد تمایل فرهنگی پایین ترین (90/3 ± 73/10) سطح را داشت.

    نتیجه گیری

    باتوجه به گسترش تنوع فرهنگی بیماران در کشور ایران، سطح متوسط صلاحیت فرهنگی پرستاران در این مطالعه بیانگر لزوم افزایش توجه و برنامه ریزی مدیران پرستاری در جهت ارتقای صلاحیت فرهنگی پرستاران، ضمن خدمت است.

    کلیدواژگان: صلاحیت فرهنگی، انعطاف پذیری فرهنگی، تمایل فرهنگی، مراقبت فرهنگی، پرستار، ایران
  • فرشته قلجایی، صدیقه فولادی، اعظم جمالی*، نسرین محمودی، بهاره زارعی صفحات 171-180
    مقدمه

    مراقبت از کودک مبتلا به سرطان می تواند عمیقا برای والدین با نگرانی های زیاد و دیسترس های روان شناختی همراه باشد. والدینی که از فشارهای روحی-روانی بالا رنج می برند، عملکرد ضعیف تری در خانواده دارند و کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در کودکان آنان به مراتب پایین تر است. پژوهش های پیشین حاکی از اثربخشی حمایت همتایان از والدین در کاهش سطوح دیسترس های روان شناختی والدین بوده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر حمایت همتایان از مادران بر میزان کیفیت زندگی کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی است که روی 74 مادر کودک مبتلا به ALL بستری در بخش هماتولوژی بیمارستان علی ابن ابی طالب شهر زاهدان در سال 1396 انجام گردید. نمونه گیری بااستفاده از روش نمونه گیری در دسترس باتوجه به معیارهای ورود انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص یافتند. سپس، مداخله حمایت گروه همتایان به مدت 5 روز برای گروه مداخله انجام گردید. قبل از مداخله، بلافاصله پس از اتمام مداخله و دو ماه پس از آن، پرسش نامه  KID-KINDL به گزارش والدین برای هر دو گروه مداخله و کنترل تکمیل گردید. داده ها بااستفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی در سطح معناداری 0/05P-value< تحلیل شدند. 

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت زندگی کل و ابعاد آن قبل از مداخله بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (0/05>P). آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی کل و ابعاد آن در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل در طول زمان افزایش معنادار داشته است (0/001<P).

    نتیجه گیری

    به کارگیری برنامه های حمایت همتایان از مادران کودکان مبتلا به ALL می تواند سبب بهبود کیفیت زندگی کودکان گردد. بنابراین، بکارگیری این شیوه به تنهایی یا در ترکیب با دیگر شیوه ها در ارتقاء کیفیت زندگی کودکان مبتلا به ALL توصیه می شود.

    کلیدواژگان: حمایت گروه همتایان، مادران، کودکان، لوسمی لنفوبلاستیک حاد، کیفیت زندگی
  • نسترن سلطان آبادی*، علی بیک مرادی صفحات 181-192
    مقدمه

    پرستاران با به کارگیری هوش هیجانی با محیط اطراف خود و تنش شغلی، سازگاری بیشتری پیدا کرده و فرسودگی شغلی کمتری در محیط کار خواهند داشت. این مطالعه با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی با تنش شغلی و فرسودگی شغلی پرستاران بخش های مراقبت ویژه انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی همبستگی از نوع مقطعی با  روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی روی 205 نفر از پرستاران بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی و درمانی (بهشتی، اکباتان، بعثت، فرشچیان، و فاطمیه) شهر همدان در سال1393 انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از سه پرسش نامه هوش هیجانی بار-آن، تنش شغلی فیلیپ ال رایس، و فرسودگی شغلی مسلاچ استفاده کردیم.

    یافته ها

    پرستاران های مراقبت ویژه از میانگین نمره هوش هیجانی متوسط (12/71±233/11)، میانگین نمره تنش شغلی (14/16±169/30)، و میانگین نمره مولفه های فرسودگی شغلی شامل خستگی هیجانی (13/77±29/96)، مسخ شخصیت (8/87±11/55) و کفایت شخصی (11/85±35/78) برخوردار هستند. هوش هیجانی با تنش شغلی (0/28- r=؛ 0/01=P) و همچنین مولفه های فرسودگی شغلی خستگی هیجانی (0/44- r=؛ 0/01= P)، مسخ شخصیت (0/37- r=؛ 0/01=P)، و کفایت شخصی (0/37- r=؛ 0/01 =P) ارتباط معکوس و معنی داری داشت.

     نتیجه گیری

    تنش شغلی می تواند منجر به آسیب های جسمی یا روانی شود و در طولانی مدت باعث ایجاد نتایج منفی در عملکرد پرستاران و بیمارستان شود و در بلندمدت منجر به فرسودگی شغلی در پرستاران و کاهش توانایی در توجه کردن به بیماران می شود. بنابراین، پیشنهاد می شود تمهیداتی همچون توجه به مفهوم هوش هیجانی و ارتقای آن در حرفه پرستاری برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تنش شغلی، فرسودگی شغلی
  • مریم آقامحمدی، مهناز خطیبان، علیرضا سلطانیان، زهرا خلیلی* صفحات 193-204
    مقدمه

    عدم تبعیت دارویی مانع دستیابی به اهداف درمانی در بیماران قلبی عروقی می شود و آموزش جهت افزایش تبعیت دارویی امری ضروری است. بنابراین، مطالعه حاضر تاثیر دو روش آموزش بازخوردمحور و تصویری را بر تبعیت دارویی بیماران نارسایی قلبی بررسی کرده است.
    روش کار

    این مطالعه به صورت نیمه تجربی روی 210 نفر از بیماران نارسایی قلبی در بیمارستان قلب همدان در سال 1398 انجام شد. بیماران به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده در یکی از سه گروه آموزش بازخوردمحور، تصویری و کنترل قرار گرفتند. جلسات آموزشی در طی سه جلسه در سه روز متوالی برگزار شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه دموگرافیک و تبعیت دارویی موریسکی قبل، بلافاصله و شش هفته بعد از آموزش گردآوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری واریانس، کوواریانس و اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    تبعیت دارویی در بدو ورود به مطالعه بین سه گروه تفاوت آماری معناداری نداشت. بلافاصله بعد از آموزش به طور معناداری تبعیت دارویی در گروه بازخوردمحور و تصویری بیشتر از گروه کنترل بود (0/001>P)، اما تفاوتی بین گروه بازخوردمحور با تصویری وجود نداشت (0/123=P) شش هفته بعد از آموزش تبعیت دارویی در گروه بازخوردمحور به طور معناداری بالاتر از گروه تصویری و کنترل گزارش شد (001/0>P). بین دو روش در سطوح مختلف تحصیلات تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (0/05>P). 

    نتیجه گیری

    آموزش بازخوردمحور باعث حفظ و نگهداری تبعیت دارویی در بیماران نارسایی قلبی می شود؛ بنابراین، توصیه می شود پرستاران از این روش آموزشی جهت بهبود تبعیت دارویی در این بیماران استفاده کنند.

    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، تبعیت دارویی، آموزش
  • فرشته شعبانی اسرمی، زینب حمزه گردشی*، ماه منیر دانش، محمود موسی زاده صفحات 205-215
    مقدمه

    باوجود اینکه هیسترکتومی دومین عمل جراحی زنان است و ارایه اطلاعات درمورد این جراحی به درک مثبت زنان از تجارب مراقبت های بهداشتی کمک می کند، ابزار جامعی برای بررسی نیازهای آموزشی زنان هیسترکتومی شده وجود ندارد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف طراحی و روان سنجی پرسش نامه نیازهای آموزشی زنان بعد از هیسترکتومی انجام شد.

    روش کار

    نسخه اولیه پرسش نامه این پژوهش روش شناختی به صورت قیاسی و با مروری جامع بر منابع مرتبط با موضوع و با نظرخواهی گروهی از متخصصین و زنان هیسترکتومی شده تدوین شد. در ادامه، روایی صوری و محتوایی به صورت کیفی و کمی و پایایی پرسش نامه در بعد انسجام درونی و بعد تکرارپذیری بررسی شد.

    یافته ها

    تدوین پرسش نامه نیازهای آموزشی زنان بعد از هیسترکتومی و روان سنجی آن باعث شکل گیری پرسش نامه نیازهای آموزشی زنان بعد از هیسترکتومی با 44 سوال و در 5 بعد فیزیکی، روحی- روانی، جنسی، مراقبتی و سایر نیازها شد. شاخص CVR برای همه آیتم های پرسش نامه به جز یک آیتم بالاتر از معیار جدول لاوشه بود که اهمیت و ضرورت هر آیتم را ازنظر متخصصین نشان می داد. CVI برای هر آیتم، بالاتر از 0/79 بود و بنابراین مناسب در نظر گرفته شد. همچنین پایایی ابزار در بعد انسجام درونی با بررسی ضریب آلفای کرونباخ برای کل ابزار 0/90 بود. اندازه گیری شاخص تکرارپذیریی در فاصله دو هفته نشان داد که ابزار فوق از ثبات برخوردار است (0/001< P؛ 0/97ICC=).

    نتیجه گیری

    پرسش نامه نیازهای آموزشی زنان هیسترکتومی شده تدوین شده، روا و پایا است. از این رو محققان حوزه سلامت باروری زنان و مامایی و سیاست گذاران نظام سلامت می توانند از آن برای برنامه ریزی و ارایه خدمات سلامت براساس نیازها و اولویت های بیماران استفاده کنند.

    کلیدواژگان: روانسنجی، ارزیابی نیازهای آموزشی، هیسترکتومی، زنان
  • صدیقه هاتفی*، مریم دافعی، علی دهقانی صفحات 216-226
    سابقه و هدف

    ادراک بیماری و رفتارهای خودمراقبتی عنصر اساسی در درمان و مدیریت بیماران مبتلا به دیابت است.  هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مشاوره گروهی با رویکرد شناختی - رفتاری نسبت به رفتارهای خودمراقبتی و ادراک بیماری در زنان میانسال مبتلا به دیابت نوع 2 است

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر, نیمه تجربی با دو گروه مداخله و کنترل به صورت موازی و با طرح پیش آزمون, پس آزمون و کنترل یک ماهه در مراکز جامع سلامت اصفهان در سال  1398انجام گرفت. برای هر گروه 32 زن میانسال مبتلا به بیماری دیابت نوع 2به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. هر دو گروه مراقبتهای معمول بیماران دیابتی را دریافت کردند ولی گروه آزمون تحت برنامه مشاوره گروهی با رویکرد شناختی رفتاری قرار گرفت. داده ها از طریق پرسشنامه مشخصات فردی ,پرسشنامه کوتاه ادراک بیماری بردبنت و فعالیت های خود مراقبتی دیابت جمع آوری گردید. سپس از طریق نرم افزار spss نسخه 16   با استفاده از آزمون آماری توصیفی و آزمون کای اسکویر و آزمون tمستقل و با سطح معنی دار 05/0 داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    گروه ها از نظر دموگرافیک اختلاف چندانی نداشتند. میانگین سنی 23/4± 65/38 و 87/4 ± 19/39 یکسان بودندو مدت زمان تشخیص بیماری 2سال و کمتر بود. ، 77% سابقه ابتلا به فشارخون یا چربی خون و یا هر دو را در هر دو گروه داشتند. در پیش آزمون از لحاظ رفتارهای خود مراقبتی(  022/0-t= و  859/0=  P- value) و ادراک بیماری (178/0-   t= و  859/0=  P- value)  با یکدیگر تفاوت معنا داری نداشتند. اما در پس آزمون گروه مداخله بطور معنا داری از نظر رفتارهای خود مراقبتی  (  25/4t= و 001/0=  P- value)  و ادراک بیماری (93/3   t= انحراف معیار=87/0)  بهبود داشتند . همچنین در دوره پیگیری رفتارهای خود مراقبتی (  41/4t= و001/0=  P- value) و ادراک بیماری  (   414t= و    001/0=  P- value)   بهبود داشته که این نشاندهنده ماندگاری تغییرات در اثر مشاوره است.

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری می تواند باعث بهبودی رفتارهای خود مراقبتی و ادراک از بیماری در زنان میانسال مبتلا به بیماری دیابت نوع 2شود. لذا می توان استفاده ازاین روش را به همراه روش های درمان دارویی در این بیماران توصیه کرد.

    کلیدواژگان: شناختی رفتاری، مشاوره گروهی، دیابت، ادراک بیماری، خود مراقبتی
  • انسیه الیاسی، مهناز خطیبان، یونس محمدی، مرتضی شمسی زاده* صفحات 227-238
    مقدمه

     بیماران انتقالی از ICU  به بخش عمومی، نیازمند توجه و مراقبت پرستاری در سطح بالاتری نسبت به سایر بیماران بستری در بخش دارند. بخش های عمومی برای مراقبت از این دسته بیماران مجهز نشده اند، بنابراین این بیماران درخطر تهدید سلامتی هستند. لذا این مطالعه به تاثیر نقش پرستار رابط بر شاخص های فیزیولوژیک و سطح هوشیاری بیماران انتقالی از بخش مراقبت های ویژه به عنوان راه حل پرداخت.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر، حاصل یک کارآزمایی بالینی دو گروهی می باشد که در بخش های ویژه و عمومی یک بیمارستان دولتی بر روی 90 بیمار بستری به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت تصادفی انجام شد. گروه کنترل مراقبت های معمول را دریافت کردند و در گروه مداخله تا سه روز، روزی دو بار توسط پرستار رابط ویزیت شدند. ابزار مورد استفاده چک لیست شاخص های فیزیولوژیک و تست های آزمایشگاهی می باشد. برای توصیف داده ها از میانگین، انحراف معیار، واریانس و درصد فراوانی توسط نرم افزار  SPSS نسخه 16 استفاده شد.

    یافته ها

    اختلاف معنی داری بین مشخصات دموگرافیک و بالینی دو گروه مشاهده نشد. در شروع مطالعه دو گروه از نظر میانگین شاخص های فیزیولوژیک و تست های آزمایشگاهی تفاوت آماری معنی داری نداشتند. بعد از مداخله پرستار رابط بخش مراقبت های ویژه، تست های آزمایشگاهی تفاوتی نداشت و در گروه آزمون و کنترل میانگین فشار خون سیستول (674/0=p) و میانگین فشارخون دیاستول (0/757=p)، میانگین فشار متوسط شریانی(0/793=p) و تعداد ضربان قلب (0/255=p) تفاوت آماری معنی داری نشان نداد. میانگین تعداد تنفس (0/001=(p و میانگین درجه حرارت (0/020=(P در دو گروه اختلاف معنی داری داشت، ولی دو گروه در محدوده طبیعی بودند. تفاوتی بین دو گروه هر چند از لحاظ آماری معنی دار می باشد، از لحاظ بالینی اهمیتی ندارد.

    نتیجه گیری

    خدمات پرستار رابط بر شاخص های فیزیولوژیک و تست های آزمایشگاهی در بیماران انتقالی از بخش مراقبت های ویژه به بخش عمومی در این مطالعه موثر نبود.

    کلیدواژگان: پرستار همراه، بخش مراقبت های ویژه، کارآزمایی بالینی
  • مسعود آهوان، محمود جاجرمی*، ابوالفضل بخشی پور صفحات 239-250
    مقدمه

    با توجه به میزان شیوع علایم وسواسی – جبری (OCS) جهت پیشگیری از مزمن شدن و عود آن به سمت اختلال وسواسی – جبری و از سویی تشخیص و درمان دارویی دیررس این اختلالات و احتمال عود آنها پس از درمان های شناختی- رفتاری به نظر می‏رسد بایستی اقداماتی در این زمینه صورت گیرد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و طرحواره درمانی هیجانی نشانگان بالینی افراد مبتلا به علایم وسواسی – جبری بود.

    مواد و روش‌‏ها

     طرح پژوهش حاضر نیمه تجربی می‏‌باشد که روی 45 نفر از افراد مبتلا به علایم وسواسی- جبری مراجعه کننده به مرکز مشاوره مهرگان شهر مشهد در سه گروه طرحواره درمانی (15 نفر)، طرحواره درمانی‏ هیجانی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) انجام گردید. گروه‏ های مداخله به ترتیب تحت 20 جلسه فردی طرحواره درمانی و 15 جلسه فردی طرحواره درمانی‏ هیجانی، هر جلسه به مدت 45 دقیقه و هفته‏ ای یک‏بار قرار گرفتند. داده ها توسط مقیاس وسواس فکری – عملی مادزلی، طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ و طرحواره های هیجانی لیهی در طی چهار مرحله جمع ‏آوری و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد.

    یافته‌‏ها

    نتایج نشان داد که اختلاف معناداری بین نمره کل وسواسی- جبری گروه های مداخله و کنترل در طی مراحل آزمون وجود دارد (0.05>p). نتایج مقایسه زوجی نشان داد که اختلاف معناداری بین نمره کل وسواسی- جبری گروه طرحواره درمانی و طرحواره درمانی‏ هیجانی در طی مراحل آزمون وجود ندارد (P>0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می‏رسد هر دو روش طرحواره درمانی و طرحواره درمانی‏هیجانی می‏تواند بر بهبود علایم افراد مبتلا به علایم وسواسی – جبری موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی جبری، طرحواره درمانی، طرحواره درمانی هیجانی، علائم وسواسی- جبری
  • راحله رضائیان لنگرودی، مسعود غیاثیان*، مهدی روزبهانی، فرشید شمسائی صفحات 251-262
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس (ام. اس) شایع‌ترین بیماری نورولوژیک پیش‌رونده است که در آن میلین سیستم اعصاب مرکزی تخریب می‌شود و مشکلات متعددی را برای فرد مبتلا ایجاد می‌کند و از مهم‌ترین بیماری‌های تغییردهنده زندگی فرد به ویژه در سنین جوانی است که باعث افت شدید سطح عملکرد فردی می‌شود.
    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد و داروی آمانتادین بر درد، خستگی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام. اس می‌باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون انجام شد. جامعه آماری تمام افراد مبتلا به ام. اس در استان همدان بود که تعداد 60 بیمار زن با داشتن ملاک‌های ورود، در دسترس به صورت غیرتصادفی انتخاب و به دو گروه مساوی تحت درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت) و مصرف داروی آمانتادین هر گروه به مدت 3 ماه قرار گرفتند. آزمودنی‌ها پرسشنامه سنجش خستگی (9- FSS)، کیفیت زندگی (29- MSIS) و درد مک‌گیل را پیش‌ و پس از درمان تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس، کوواریانس، کروسکال-والیس، LSD و بونفرونی و با کمک نرم‌افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته‌ها

     یافته‌های پژوهش نشان داد تفاوت بین مصرف آمانتادین و اکت با برتری تاثیر آمانتادین نسبت به اکت بر درد، خستگی و کیفیت زندگی معنی‌دار نشد (001/0 < P).

    نتیجه‌گیری

    می‌توان نتیجه گرفت که درمان‌های غیردارویی نیز می‌تواند به عنوان درمان مکمل در کنار درمان‌های پزشکی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: آمانتادین، خستگی، درد، روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Masoumeh Hemmati Maslak Pak, Farzin Mollazadeh*, Hamidreza Khalkhali, Saeed Abkhiz Pages 154-162
    Background & Aim

    Kidney transplantation leads to return to a healthy life and relief from hemodialysis restrictions. The benefits of kidney transplantation have been proven but require constant self-care monitoring throughout onechr('39')s life and training and support. One of the new methods of training is the teach-back method used to obtain and understand information. This study aimed to determine the impact of self-care education with Teach-Back method on self-esteem in Kidney Transplant Recipients.

    Methods

    In this clinical trial study, 79 renal transplant patients were selected from the clinic of Imam Khomeini Hospital in Urmia in 2016 and were randomly assigned to intervention and control groups. Then, in the intervention group, educational content about self-care with teach-back method was presented during five 60-minute sessions. Data were collected using demographic questionnaire and Rosenberg self-esteem questionnaire.

    Results

      Before intervention, the mean score of self-esteem was not significantly different between the control and intervention groups (P=0.559). After the intervention, the intervention group had a significant increase in the mean score of self-esteem compared to the control group (P=0.001).

    Conclusion

    In this study, self-care education with teach-back method was effective in improving the self-esteem of kidney transplant patients. And it is suggested to use the teach-back method in education of patients with kidney transplantation.

    Keywords: Education, Teach-Back Communication, Kidney Transplantation, Self-esteem, Nursing
  • Safoura Yadollahi, Abbas Ebadi, Shahram Molavinejad, Marziyeh Asadizaker*, Amal Saki Malehi Pages 163-170
    Background & Aim

    Cultural competence is the ability to work effectively as an individual or an organization in the context of the cultural beliefs, behaviors and needs of customers and society. Due to the necessity of this feature in nurses, the present study aimed to investigate the level of cultural competence in employed nurses.

    Methods

    This descriptive study was performed on 230 nurses working in educational and private hospitals in Ahvaz and Isfahan, Iran, who were selected by random sampling with inclusion criteria. Data gathering tool was a researcher-made cultural competency questionnaire. Data were analyzed using SPSS 22 by describing and deduction examining like independent samples t-test, ANOVA, and Tukey test.

    Results

      Of the participants, 67.8% were women and 92.6% had undergraduate degrees. The average work experience was 10 years, and 69.1% of nurses reported experience of working with patients with different cultures. The mean score of nurseschr('39') cultural competence was in the average level (104.8±11.58). The results also showed that the mean score of cultural competence was the highest in cultural flexibility dimension (24.46 ± 3.46) and lowest in cultural desire dimension (10.73±3.90).

    Conclusion

    Due to the expansion of cultural diversity of patients in Iran, the average level of nurseschr('39') cultural competence in this study indicated the necessity of increasing the attention and planning of nursing managers to promote nurseschr('39') cultural competence.

    Keywords: Cultural competence, Cultural flexibility, Cultural desire, Culturally competent care, Nurse, Iran
  • Fereshteh Ghaljaei, Sedighe Fooladi, Azam Jamali*, Nasrin Mahmoodi, Bahare Zarei Pages 171-180
    Background & Aim

    Caring for a child with cancer can be deeply frustrating for parents with high levels of anxiety and psychological distress. Parents who suffer from high psychological stress have poorer performance in the family and health-related quality of life in their children is significantly lower. Previous research has demonstrated the effectiveness of peer support in reducing levels of parental psychological distress. This study was aimed to investigate the effect of peer support of mothers of children with acute lymphoblastic leukemia (ALL) on quality of life of patients.

    Methods

    This is a quasi-experimental study which was performed on 74 mothers of children with ALL hospitalized in Hematology ward of Ali ibn Abi Talib Hospital in Zahedan in 2017. Convenience sampling was used to recruit the participants in accordance with the inclusion criteria. The subjects were randomly assigned to the control and intervention groups. Peer group training was then conducted for the intervention group for five days. KID-KINDL questionnaire to parent report was completed before intervention, immediately and two months after intervention for both intervention and control groups. Data were analyzed using descriptive and inferential tests at the significant level P-value<0.05.

    Results

      Before intervention, the mean score of total quality of life and its dimensions were not significantly different between the two groups (P>0.05). Analysis of variance with repeated measures indicated that the mean scores of total quality of life and its dimensions in the intervention group were significantly increased over time (P<0.001).

    Conclusion

    Using peer support program for mothers of children with ALL can improve the quality of life of children. Therefore, it is recommended to use this method alone or in combination with other methods to improve the quality of life of children with ALL.

    Keywords: Support, Peer group, Mothers, Children, Acute Lymphoblastic Leukemia, Quality of life
  • Nastaran Soltan Abad*, Ali Beikmoradi Pages 181-192
    Background & Aim

    Using emotional intelligence, nurses will be more adaptable to their environment and job stress and will have less burnout in the workplace. The aim of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and job stress and occupational burnout among nurses in intensive care units.

    Methods

    A descriptive cross-sectional correlation study with random stratified sampling method, 205 nurses of intensive care units in the educational and health centers (Beheshti, Ekbatan, Behesht, Farshchian and Fatemiyeh) in Hamedan city in 2014 were conducted. Data was collected by questionnaire of Emotional Intelligence-Load, Philip L. Ricechr('39')s Job Stress, and Meslachchr('39')s Burnout Questionnaire.

    Results

      Special care nurses had a mean score of moderate emotional intelligence (233.13 ± 12.71) and the mean of occupational stress score (169.30±14.16) and the mean score of burnout components were emotional exhaustion (29.96±13.77) and personality deprivation (11.55±8.87) and personal capability (35.78 ± 11.85). Emotional intelligence with job stress (P=0.01, r=-0.28) also, the burnout components of emotional exhaustion (P=0.01, r=-0.44), personality depersonalization (P=0.01, r=-0.37) and personal adequacy (P=0.01, r=-0.37) had a reverse and significant relationship.

    Conclusion

    Job stress can lead to physical or psychological harm and in the long run lead to negative outcomes in the performance of nurses and hospitals; in the long run, this leads to burnout in nurses and reduced ability to care for patients. Actions such as paying attention to the concept of emotional intelligence and promoting it in the nursing profession can be considered in preventing such problems.

    Keywords: Emotional Intelligence, Job Stress, Burnout
  • Maryam Aghamohammadi, Mahnaz Khatiban, Alireza Soltanian, Zahra Khalili* Pages 193-204
    Background & Aim

    Medicinal nonadherence prevents the achievement of therapeutic goals in cardiovascular patients. Training is essential to increase medicinal adherence. Therefore, the present study compared the effect of two teach-back and pictorial training methods on the medication adherence in heart failure patients.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 210 heart failure patients in Hamadan Heart Hospital in 2019. Patients were selected by convenience sampling and randomly assigned to one of three groups of Teach-back, pictorial, and control training. Training sessions were held in three sessions on three consecutive days. Data were collected using demographic and medication adherence questionnaire (MMAS-8) before, immediately and 6 weeks after training. ANOVA, ANCOVA and Repeated measures ANOVA statistical tests were used.

    Results

    There was no statistically significant difference between the three groups in medicinal adherence at baseline. Immediately after training, medication adherence was significantly higher in teach-back and pictorial groups than the control group (P<0.001), but there was no difference between teach back group and the pictorial group (P=0.123). Six weeks after training, medicinal adherence was significantly higher in teach-back group compared to the control and pictorial group (P<0.001). There was no significant difference between the two methods at different levels of education (P>0.05).

    Conclusion

    Teach-back training helps maintain medicinal adherence in heart failure patients. Therefore, it is recommended that nurses use this training method to improve medicinal adherence in these patients.

    Keywords: Heart Failure, Medication Adherence, Education
  • Fereshteh Shabani-Asrami, Zeinab Hamzehgardeshi*, Mahmonir Danesh, Mahmood Moosazadeh Pages 205-215
    Background & Aim

    Despite that hysterectomy is the second gynecological surgery and providing the necessary information about this surgery will help womenchr('39')s positive perceptions of health care experiences, there is no comprehensive tool for examining the educational needs of women with hysterectomy. Therefore, the present study was conducted with the aim of designing and psychometric evaluation of the womenchr('39')s educational needs questionnaire after hysterectomy.

    Methods

    The initial version of the questionnaire of this methodological study was compiled by deductive and comprehensive overview of related resources considering the point of view of a group of specialists and women with hysterectomy history. The face and content validity of both qualitative and quantitative data and reliability of the questionnaire in the dimension of internal consistency and then the repeatability were examined.

    Results

      Developing the questionnaire for womenchr('39')s educational needs after hysterectomy and psychometrics led to the formation of a questionnaire for womenchr('39')s educational needs after hysterectomy with 44 questions and in 5 dimensions: physical, mental, sexual, care and other needs. The CVR index for all items in the questionnaire except for one item was above the Lawshe table criterion, which indicated the importance and necessity of each item. The CVI for each item was above 0.79 and was therefore considered appropriate. Also, the reliability of the instrument in terms of internal coherence by examining the Cronbachchr('39')s alpha coefficient for the whole instrument was 0.90. Measurement of the repeatability index at two-week intervals showed that the instrument was stable (ICC= 0.97, P<0.001).

    Conclusion

    The Hysterectomy Womenchr('39')s Educational Needs Questionnaire is valid and reliable. It can be used by public health researchers and health system policy makers to provide patient-centered health services based on the needs and priorities of patients.

    Keywords: Psychometric, Educational Needs Assessment, Hysterectomy, Women
  • Sedighe Hatefi*, Marysm Dafei, Ali Dehghani Pages 216-226
    Background

    Illness Perception and and self-care behaviors are essential element in treatment and  management of   patients with diabetes .

    Methods

    study is a quasi - experimental study with two groups of intervention and control in parallel with pre - test, post - test and one month control in Isfahan comprehensive health centers. For each group, 32 middle-aged women with type 2 diabetes were selected by convenience sampling. Both groups received routine care of diabetic patients, but the experimental group received a cognitive behavioral group counseling program. Data were collected through demographic questionnaire, The Illness Perception Questionnair, and Summary of diabetes self-care activity  
    checklist. Data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics, chi-square test and independent t-test with significance level of 0.05

    Result

    There were no significant differences in self-care behaviors (t = -0.0222, P-value = 0.859) and illness perception (t = -0.178, P-value = 0.859) in the pre-test. But in the post-test, the intervention group showed a significant improvement in self-care behaviors (t = 4.25, P-value = 0.01) and disease perception (t = 3.93, standard deviation = 0.87). There was also an improvement in self-care behaviors (t = 4.41 and P-value = 0.014) and illness perception (t = 414 and P-value = 0.01) in the follow-up period, indicating the persistence of changes in counseling

    Conclusion

    Group counseling based on cognitive-behavioral approach can enhance the perception of disease and self-care behaviors in type 2 diabetes. Therefore, it can be used as a therapeutic approach to medication for  patients with T2DM

    Keywords: Cognitive behavioral approach, Type 2 diabetes, Group counseling, Disease perception, Self care behaviors, Iran
  • Ensieh Elyasi, Mahnaz Khatiban, Younes Mohammadi, Morteza Shamsizadeh* Pages 227-238
    Introduction

    Patients transferred from ICU to general ward need a higher level of nursing attention and care than other patients admitted to the ward. The aim of this study was to investigate the effect of the role of the liaison nurse on physiological indicators and the level of consciousness of patients transferred from the intensive care unit.

    Methods

    The present article is the result of a two-group clinical trial that was performed on 90 patients admitted to the special and general wards of Besat Hospital in Hamadan, Iran. Available sampling and patients were randomly assigned to the two groups. The control group received routine care and in the intervention group was visited twice a day by the liaison nurse for up to three days. The instrument used was a checklist of physiological indices and the GCS scale. Mean, standard deviation, variance and frequency percentage were used to describe the data by SPSS 16.

    Results

    There was no significant difference between the demographic and clinical characteristics of the two groups at the beginning of the study. After the intervention of the intensive care unit nurse, the two groups were not significantly different in terms of physiological parameters and level of consciousness (P> 0.05).

    Conclusion

    In nursing services, the interface is not effective on physiological indicators and level of consciousness in patients transferred from the intensive care unit to the general ward. Further studies in this area are recommended.

    Keywords: Liasion nurse, ICU
  • Masood Ahovan, Mahmood Jajarmi *, Abolfazl Bakhshipoor Pages 239-250
    Introduction

    Due to the prevalence of obsessive-compulsive symptoms (OCS), and also delayed diagnosis and pharmacological treatment and the possibility of their recurrence after cognitive-behavioral therapies, it is necessary to plan some measures to prevent chronicity and recurrence of obsessive-compulsive disorder. The purpose of the present research was to compare the effectiveness of schema therapy and emotional schema therapy on clinical syndromes of individuals with obsessive-compulsive symptoms.

    Materials and Methods

    It was semi-experimental research and included 45 individuals with obsessive-compulsive symptoms who referred to Mehregan counseling center of Mashhad and were divided in schema therapy groups (15 individuals), emotional schema therapy groups (15 individuals), and control group (15 individuals). Intervention groups received 20 individual schema therapy and 15 individual emotional schema therapy for 45 minutes per week, respectively. Data were obtained in four stages by obsessive-compulsive disorder scale of Maudsley, early maladaptive schema questionnaire of Young, and emotional schema scale of Leahy, and also data analysis was carried out by multi-variate variance analysis test.

    Results

    The results showed that there is a significant difference in the total score of obsessive-compulsive disorder between intervention and control groups (P<0.05). The results of the paired comparison showed that there is no significant difference in total score of obsessive-compulsive between schema therapy group and the emotional schema therapy group (P>0.05).

    Conclusion

    It seems that both methods of schema therapy and emotional schema therapy may be effective in improving symptoms of individuals with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Obsessive-compulsive Disorder, Schema therapy, Emotional schema therapy, Obsessive-compulsive symptoms
  • Raheleh Rezaian Langroudi, Masoud Ghiasian *, Mehdi Roozbehani, Farshid Shamsae Pages 251-262
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is the most common progressive neurological disease in which the myelin of the central nervous system is destroyed and causes many problems for the affected person and is one of the most important life-changing diseases, especially at a young age which causes a severe reduction in the level of individual performance. The aim of this study was to compare the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment and amantadine on pain, fatigue and quality of life in patients with MS.

    Methods

    The present quasi-experimental study was performed with a pre- and post-test design. Statistical population included all people with MS in Hamadan province, Iran; 60 female patients who met the inclusion criteria were randomly selected and divided into two equal groups undergoing treatment based on acceptance and commitment (act) and taking amantadine for 3 months. Subjects completed the fatigue severity scale (FSS-9), multiple sclerosis impact scale (MSIS-29), and McGill Pain before and after treatment. Data were analyzed using ANOVA, covariance, Kruskal-Wallis, LSD and Bonferroni statistical methods using SPSS software version 22.

    Results

    The findings showed that the difference between amantadine consumption and act with the superiority of amantadine effect over act on pain, fatigue and quality of life was not significant (P<0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that non-pharmacological therapies can also be used as adjunctive therapy along with medical therapies.

    Keywords: Amantadine, Fatigue, Pain, Acceptance, Commitment Psychotherapy, Quality of Life, Multiple Sclerosis