فهرست مطالب

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 32 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بی بی زینب حسینی*، حسین قائمی اصل، محسن آژند صفحات 7-31

    کتاب‎های دین و زندگی مقطع متوسطه دوم، در نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران، در موضوع تعلیمات دین اسلام، برای مخاطبان نوجوان، به عنوان منبع اصلی آموزش دین، مورد استفاده قرار می‎گیرد؛ به همین جهت، لازم است این کتاب‎ها از جهات مختلف مورد نقد و ارزیابی قرار گیرند. نقد این کتب به روش تحلیل محتوا، نشان می‎دهد آموزه‎ های فقهی کمترین سهم را در آموزش دینی نوجوانان دارد. این در حالی است که احکام فقهی کارکردهای مهمی مانند توجه دادن به پاکیزگی، وقت‎ شناسی، مسئولیت پذیری و اطاعت پذیری دارد. فقدان نگرش سیستمی مولفان این کتب به دین، از جمله در احکام شرعی سبب گردیده است حتی در موضوعات محدود طرح شده، آموزه‎ های فقهی در موضوع خانواده و اقتصاد که موضوعات مهم و اولویت دار در جامعه ایران است، از جهات مختلف قابل نقد باشد. این پژوهش تلاش دارد با تبیین جایگاه آموزه‎ های فقهی در تربیت یک نسل سالم، پیشنهادی در راستای تبیین سیستمی احکام خانواده و اقتصاد باتوجه به اهمیت آن در زندگی فردی و اجتماعی آینده ایران، ارایه دهد.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، کتاب‎های دین و زندگی، احکام فقهی، نگرش سیستمی، آموزش دین، نقد کتاب
  • معصومه محمد حسین زاده، محمود سعیدی رضوانی*، مقصود امین خندقی، بهروز مهرام، علی تقی پور صفحات 33-53

    این مطالعه با هدف کشف تجارب زیسته دانشجویان در زمینه برنامه درسی پنهان عفاف و حجاب دانشکده پزشکی مشهد و با استفاده از شیوه پدیدارشناسی انجام شد. ابزار گردآوری داده مصاحبه نیمه‎ ساختار‎ یافته بود. به صورت نمونه‎ گیری هدفمند با 25 نفر از دانشجویان مصاحبه انجام شد. داده‎ های جمع آوری شده به شیوه کیفی و با استفاده از نرم افزار Maxq در سه مرحله (کدبندی آزاد، محوری و انتخابی) کدبندی و تحلیل شد. اعتبار و صحت یافته‎ها براساس بررسی مجدد داده‎ ها توسط شرکت ‎‎کنندگان پژوهش، استفاده از همتایان پژوهشی، سه سویه سازی بررسی و تایید شد. نتایج نشان داد که یادگیری های دانشجویان در زمینه عفاف و حجاب طی تحصیل در دانشکده پزشکی مشهد، در برخی موارد در تضاد با اهداف برنامه درسی رسمی بوده به‎گونه‎ای که حساسیت های مذهبی و فرهنگی برخی از دانشجویان در خصوص رعایت حد و مرزهای پوشش اسلامی و تعامل با جنس مخالف تا حدی کاهش یافته و رعایت آن کمرنگ‎تر شده است. به نظر می‎‎‎رسد که مسیولین باید توجه بیشتری به نقش برنامه درسی پنهان و یادگیری های ناآشکار حاصل از آن، به ویژه در زمینه عفاف و حجاب، داشته باشند و تلاش نمایند از ظرفیت های موجود در این زمینه جهت نهادینه‎ سازی عفاف و حجاب استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، عفاف، حجاب، اخلاق پزشکی
  • بهروز رفیعی* صفحات 55-75

    این مقاله در پی بازشکافت مقایسه‎ای نسبت عادت با تربیت از نگاه شهید مرتضی مطهری و ویلیام جیمز است تا روشن شود که از نگاه آنان تعریف تربیت چیست، عادت چه تعریفی دارد، نسبت میان عادت و تربیت کدام است. در این پژوهش بنیادی−تاریخی که به روش توصیفی−تحلیلی انجام شده، برای بازشکافت دیدگاه دو دانشمند یاد شده درباره عادت و نسبت آن با تربیت، اطلاعات لازم گردآوری و سامان داده شد، سپس یافته‎ های موجود تحلیل و این نتیجه حاصل شد که هر دو با ایجاد عادات در متربی موافق ‎اند و اصولا عادت را یکی از روش‎های تربیتی شمارده‎اند. شهید مطهری با تقسیم عادت به فعلی و انفعالی کوشیده است جایگاه عادت مثبت و منفی را در تعلیم و تربیت بازشکافد. از نگاه جمیز اصولا تربیت همان عادت نیک است. وی تلاش کرده است نظر معلمان و دانش‎آموزان را به اهمیت و نقش عادت در تعلیم و تربیت جلب و بر آنان روشن کند که نیک‎بختی و بدبختی بشر در گرو عادت است. گرچه نمی‎توان گفت باور آنها درباره نسبت عادت با تربیت دقیقا یکسان است؛ اما در مجموع نظر آن دو به ایجاد عادت و نسبت آن با تربیت، مثبت، موافق و به لحاظ ماهوی یکی است. اشاره به مشترکات و متفرقات دیدگاه مطهری و جیمز در حوزه یاد شده دیگر دستاورد این جستار است.

    کلیدواژگان: عادت، تربیت، مطهری، جیمز، عادت فعلی، عادت انفعالی
  • سید احمد رهنمایی* صفحات 77-92

    مقاله پیش رو درصدد است نقش جریان فکری پست مدرن را −با هر تفسیر و برداشت و تحلیلی که ارایه شود− در ایجاد بحران معنای زندگی تبیین کند. مروری هرچند کوتاه بر انسان‎ شناسی پست مدرن نشان می‎دهد که موضوع «انسان از ولادت تا مرگ» بیش از هر موضوع دیگری نظر فلاسفه پست مدرن را به خود جلب کرده است. در واقع، مسایل مربوط به قلمرو انسان‎ شناسی از عمده مسایل مورد توجه نظریه‎ پردازان پست‎مدرن به شمار می‎روند. این مقاله پس از مفهوم‎ شناسی پست ‎مدرنیسم و تبیین زوایایی از سلسله اصول و مواضع اندیشه پست‎ مدرن به اختصار، دیدگاه‎ برگرفته از این جریان فکری نسبت به انسان و نقش آن در ایجاد بحران معنا در زندگی را مورد نقد و بررسی قرار می‎دهد. از تحقیق حاضر به دست می‎آید که تنها راه برون رفت از بحران مزبور را باید در تغییر اساسی در نگرش به انسان و زندگی انسانی براساس جهان ‎بینی معتبر و باورداشت‎ های صحیح، اصیل و پایدار جستجو کرد.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، اندیشه ‎های بنیادین پست مدرن، انسان پست مدرن، معنای زندگی، بحران معنای زندگی
  • اکبر زارع شاه آبادی*، فرزانه اسدنژاد، فاطمه تیموری صفحات 93-116

    این پژوهش به مقایسه نقش خانواده و مدرسه در جامعه پذیری دینی دانش آموزان پرداخته است. روش تحقیق پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر فیروزآباد بوده که تعداد 366 نفر به عنوان نمونه براساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفته و میزان پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که میانگین جامعه پذیری دینی دانش آموزان از حد متوسط (100) بالاتراست (178/113). بین جامعه پذیری دینی و متغیرهای پایگاه اقتصادی−اجتماعی، نقش الگویی خانواده، سرمایه فرهنگی، نقش معلم، شیوه های فرزندپروری، انواع سبک های مدیریت، نقش مربی و نقش محتوای کتاب های درسی رابطه معناداری وجود دارد. نقش خانواده در کل در جامعه پذیری دینی دانش آموزان بیشتر از مدرسه است. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که متغیرهای مستقل وارد شده در مدل رگرسیون 6/49درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری دینی، خانواده، سرمایه فرهنگی، مدرسه، پایگاه اقتصادی−اجتماعی
  • کیومرث قیصری گودرزی* صفحات 117-141

    هدف از این پژوهش بررسی و استخراج اصول تربیت توحیدی در هفت سال دوم زندگی فرد است. این پژوهش با استفاده از روش های توصیفی، تحلیلی و استنتاجی به واکاوی متون اسلامی در رابطه با تربیت توحیدی در هفت سال دوم زندگی که در تعالیم دینی از آن با عنوان «دوره تادیب» نام برده می شود پرداخته است. در این دوره کاهش خود محوری وپدیدآیی روحیه اطاعت پذیری و توسعه نسبی مولفه های معرفتی، عاطفی و عملی، زمینه را برای آغاز آموزش رسمی فراهم می آورد. در این پژوهش تربیت توحیدی با هدف بسترسازی و ایجاد آمادگی روحی و روانی در کودک به منظور ایجاد مبنایی برای استقرار و بنیان نهادن نگرش توحیدی در دیگر مراحل رشد، در سه بعد شناختی، عاطفی و ارادی (عمل) مورد بررسی قرار گرفت که از مهم ترین یافته های آن می توان به مواجهه با مفهوم واقعی زندگی، زمینه سازی درک مقدماتی مفهوم عبودیت، اثبات استدلالی وجود خدا، آشنایی کودک با صفات جمالی و جلالی خدا، شناخت خداوند از طریق سیر آفاقی، شکل گیری محبت مبتنی بر شناخت، پرورش احساس مسئولیت درباره خدا، پرورش و ارتقای گرایشات درونی انسان، تشویق کودک به رابطه با خدا، ایجاد آمادگی لازم برای مواجهه با تکالیف الهی، آموزش عملی و متعهدانه مفاهیم دینی و ارتباط با گروه ها و اجتماعات مذهبی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: توحید، تربیت توحیدی، تربیت اسلامی، کودکی، تادیب
|
  • Bibi Zeynab Husseini *, Hussein Qa’Mi Asl, Muhsen Azhand Pages 7-31

    The ‘Religion and Life’ books in senior high school in the Iranian education system are used in the subject of Islamic teachings by the teenagers as the main source of education. It is necessary that the researchers evaluate  them critically as they are of great importance because of the comprehensiveness of this training for adolescents in Iran. The review of these books, through content analysis method, shows that jurisprudential teachings have the lowest and the least contribution in religious education of adolescents, while jurisprudential rulings have important functions of purity, punctuality, responsibility,  and obedience in human civilization. The lack of systemic attitude towards religion, including in religious laws, has caused the authors of these books to be, even in the limited subjects criticizable in explaining the jurisprudential teachings and in the subject related to family and economics.  This research attempts to explain the position of jurisprudential teachings in the education of a healthy generation in order to offer a systematic explanation of family and economic laws considering its importance in the individual and social life of the future Iran.

    Keywords: religious education, religion, life books, jurisprudential rulings, systemic attitudes, book review
  • Masouma Muhammad Hussein Zade, Mahmoud Saidi Rezwani *, Maqsoud Amin Khandaqi, Behrouz Mahram, Ali Taqi Pur Pages 33-53

    This study was conducted with the aim of discovering students' experiences in the field of hidden curriculum for chastity and veiling in the medical college of Mashhad using a phenomenological method. The data collection tool was semi-structured interview. An interview was conducted on the basis of purposeful sampling with 25 students. The collected data were encoded and analyzed using MaxQ software in three stages (free coding, axial coding, and selective coding). Validity and rightness of the findings were reviewed and confirmed by research participants, using research partners, and  triangulation method. The results showed that students' learning  regarding chastity and hijab while studying at Mashhad medical college was in some cases contrasted with the formal curriculum objectives, in a way that the religious and cultural sensitivities of some students regarding the attention to and observance of the boundaries of Islamic dress and interaction with the opposite sex have diminished to a lesser extent. It seems that authorities should pay more attention to the role of hidden curriculum and the related informal learning, especially with regard to chastity and hijab, and try to use existing capacities in this area to institutionalize chastity and hijab.

    Keywords: Hidden curriculum, chastity, Hijab, Medical Ethics
  • Behrouz Rafi’I * Pages 55-75

    The present article deals with a comparative exploration of the relationship between habit and education for Martyr Mutahhari and William James to clarify what the definition of education is for them, what the definition of habit is and what the relationship between the two is.In this fundamental-historical study conducted through a descriptive-analytical method, to explore the views of those two thinkers on habit and its relation to education, we have collected and organized the necessary data, and then analyzed the findings to conclude that while none of those two scholars has an independent work on habit and its relation to education, both have spoken about habit and education and agree with creating habits in apprentices, and have regarded ‘habit’ as one of the educational methods. Martyr Mutahhari divides habit into ‘active’ and ‘passive’, attempting to explore the status of positive and negative habits in education. For James, education is the very good habit. He has attempted to attract the teachers’ and students’ attention to the importance and the role of habit in education and clarify that the human’s felicity and misery is due to habit. Although one cannot say that their beliefs on the relationship between habit and education is quite the same, their opinion on creation of habit and its relation to education is, altogether, positive and essentially the same. The other achievement of this study is a reference to the common points and differences in the two thinkers’ views.

    Keywords: habit, education, Mutahhari, James, comparison
  • Sayyid Ahmad Rahnamaie * Pages 77-92

    Although several studies have been accomplished in the field of post-modernism and many issues have been offered in relation to the post-modern thought and approach to current problems, events and phenomena so far, none of these studies and efforts have analyzed or criticized post-modernism and its role in producing life meaning crisis in western culture and thought. The present article, relying on Islamic teachings, is going to explain the role of post-modernism – with any interpretation and analysis – in generating life-meaning crisis. A brief look at post-modern knowledge of human being indicates that a subject such as "human being from birth to death" has preoccupied the post-modern philosophers more than anything else. In fact, subjects and items related to knowledge of human being are considered as the most significant issues in the eyes of post-modern theoreticians. Conceptualizing of the term "post-modernism" and explaining its manifesto and principles in brief, the present article evaluates and criticizes post-modern perception of human being and its role in generating life-meaning crisis. The study will come to conclude that the only way to get rid of the above-mentioned crisis is to establish the knowledge of human being on the basis of a valid, genuine and authentic world-view as well as the right, genuine and lasting beliefs.

    Keywords: post-modernism, post-modern fundamental thoughts, post-modern human being, life-meaning, life-meaning crisis
  • Akbar Zareʻ Shahabadi *, Farzane Asad Nejad, Fatima Teymuri Pages 93-116

    The present study compares the role of family and school in religious socialization of high school female students in Firoozabad. The statistical population consisted of the female students in high schools in Firoozabad in academic year of 1392-1393 SH. We selected 366 students as the sample based on the Cochran Formula,  which was selected through random sampling. The instrument used for collecting data was questionnaire. The results of this research show that the religious socialization of the students is above the average (113.178). There is a significant relationship between the religious socialization and the variables of economic-social status such as role of family, cultural asset , the teacher’s role, the method of parenting, different style of management, the role of the educator and role of textbooks. Generally, the role of family is more than school in religious socialization of students. The analysis of regression shows that independent variables explanation 49.6 percent of dependent variable

    Keywords: Religious socialization, Family, cultural asset, School, economic–social base
  • Kyumarth Qeysari Gudarzi * Pages 117-141

    This study aims at investigating and extracting the principles of monotheistic education in the second 7-year period of life. It uses descriptive, analytical, and inferential methods to explore Islamic texts regarding the monotheistic education in the second 7-year period of life called ‘correction period’ in religious teachings. In that period, reduction of egoism and origination of obedience spirit as well as relative promotion of epistemic, emotional and practical parameters prepare the ground for initiation of formal education. In this study, monotheistic education is investigated with the aim of preparing the ground and creating mental readiness in the child in order to create a basis for establishment of monotheistic attitude in other stages of growth in cognitive, emotional and volitional (practical) dimensions. The followings are among its most important findings facing the real meaning of life, preparing the ground for preliminary understanding of the concept of servitude to God, argumentative proof of God’s existence, making the child familiar with God’s attribute of glory and attribute of beauty, knowing God through external journey, formation of affection on the basis of cognition, fostering the sense of responsibility to God, fostering and promoting human’s internal proclivities, encouraging the child to establish relationship with God, creating readiness necessary for facing divine obligations, practical teaching of religious concepts with commitment, and contact with religious groups and communities.

    Keywords: Monotheism, monotheistic education, Islamic education, Childhood, correction