فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرحسین خالقی* صفحه 1
  • ناهید کیائی طالقانی*، حسن رضا زین آبادی صفحات 2-12

    پژوهش، مطالعه ای نظام مند است که به منظور رفع نیازهای علمی و فناوری کشور و تولید ثروت انجام می شود. تقلب علمی برخی پژوهشگران ایرانی طی سال های اخیر اما این اصل را زیر سوال برده است. مقاله حاضر با هدف شناسایی پیامدهای بروز تقلب علمی پژوهشگران ایرانی در پایگاه های علمی بین المللی با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا انجام شده است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با 22 نفر از پژوهشگران برتر، خبرگان و سیاست گذاران پژوهش کشور در سال های 1397 و 1398 به روش نمونه گیری هدفمند و به روش گلوله برفی جمع آوری شد. یافته ها نشان داد که کاهش حمایت اجتماعی از علم، تنزل جایگاه علمی بین المللی ایران و کم رنگ شدن اهمیت آموزش از پیامدهای منفی و تغییر نگرش سیاست گذاران به تخلف پژوهشی، بازبینی نظام پذیرش دانشجو، اصلاح آیین نامه ارتقاء اعضاء هیات علمی و همچنین آموزش مصادیق تخلف پژوهشی و جایگاه قانونی آن از پیامدهای مورد انتظار افشای این پدیده است. بنابراین محتمل است که با بررسی علل و شرایط زمینه ای و محیطی بروز تقلب علمی و شناسایی راهبردهای اصولی مقابله با آن، بتوان از تقلب علمی که منجر به پیامدهای منفی مورد اشاره می شود پیشگیری کرد.  </strong>

    کلیدواژگان: تقلب علمی، پژوهش، اخلاق پژوهش، تحلیل محتوا
  • سحر کوثری*، علیرضا یاری، فاطمه ثقفی صفحات 13-28

    در گذشته، کسب وکارها با کنترل زنجیره تامین خود در محیط بازار به رقابت با هم می پرداختند. در فضای آتی کسب وکار، یک شرکت محوری به مثابه بخش اصلی یک بوم سازگان کسب وکار طیفی از شرکت ها را مدیریت می کند و بوم سازگان کسب وکار در مسیر شکل گیری با رعایت الزاماتی می تواند توازنی سودمند بین نیازهای همکاری در عین رقابت را برقرار کند. مقاله حاضر به دنبال تحلیل نحوه شکل گیری بوم سازگان کسب وکار حول یک شرکت مبتنی بر فناوری نوآیند با بهره گیری از مفهوم چرخه عمر است. ابتدا الگوی مبنا با مرور نظام مند مقالات مرتبط (23 مقاله) استخراج و با بهره برداری از آن - که مبتنی بر مدل چرخه عمر و همچنین ویژگی های ایستا و پویای بوم سازگان است - سه شرکت برجسته مورد مطالعه قرار گرفتند که در نهایت با تحلیل محتوای استقرایی، الگوی نظری جدیدی در این زمینه ارایه شده است. این الگو می تواند راهنمایی برای ارزیابی نحوه شکل گیری و مراحل رشد بوم سازگان های دیجیتالی باشد. راهبرد تحقیق، مطالعه چندموردی بوده و یافته ها حاکی است که الزامات شکل گیری بوم سازگان کسب وکارهای مبتنی بر فناوری نوآیند عبارتند از: شکل گیری نقش های مکمل در پلتفرم کسب وکار، انطباق با الزامات و نیازهای محیطی، وجود پلتفرم مرکزی ، بهره برداری از منابع موجود و بالقوه مکمل، حکمرانی شبکه ای، توسعه چشم اندازی الهام بخش ، توجه به بازار و شکل گیری فرآیندهای اصلی کسب وکار در لایه های ارایه ارزش اصلی، ارزش توسعه یافته و مکمل.

    کلیدواژگان: الگوی شکل گیری، بوم سازگان کسب وکار، فناوری نوآیند، تحلیل محتوای استقرائی
  • سکینه سجودی*، پرویز محمدزاده، امیر فاتح صفحات 29-40

    فعالیت های دانش بنیان دارای مخاطره بالایی بوده و تامین مالی شرکت هایی که به این نوع فعالیت ها مشغول هستند از حیث حمایت و تشویق طرح های نو و فناوری های پیشرفته دارای اهمیت بالایی است. از این رو، روش تامین مالی توسط صندوق های ریسک پذیر امروزه به عنوان مهم ترین و موثرترین روش تامین مالی طرح ها و شرکت های دانش بنیان در سطح دنیا مطرح است. سوالی که در این خصوص مطرح می شود تاثیر این نوع تامین مالی بر عملکرد شرکت های مزبور است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تامین مالی صندوق های سرمایه گذاری ریسک پذیر بر سود شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی بوده است. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و برای تحلیل داده ها از روش پانل دیتا به کمک نرم افزار STATA استفاده شده است. مطابق یافته ها مشخص شده که دو متغیر تسهیلات صندوق سرمایه گذاری ریسک پذیر و اندازه شرکت، تاثیر مثبت و معنی داری بر سود شرکت دارند در حالی که متغیرهای وام از بانک های تجاری، عمر و نیز سرمایه انسانی شرکت، اثری معنی دار بر سود شرکت ها ندارند. همچنین هزینه های تحقیق وتوسعه اثر منفی بر سودآوری دارند اما با توجه به اینکه این متغیر بلافاصله اثر گذار نبوده و اثرگذاری آن با وقفه ظهور می یابد ممکن است نتایج آن طی چند سال آینده دیده شود که با توجه به دوره کوتاه این مطالعه نمی توان عنوان نمود که این متغیر به طور قطع اثر منفی بر سودآوری دارد.  </strong>

    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری ریسک پذیر، شرکت های دانش بنیان، سودآوری، تسهیلات بانکی، پانل دیتا
  • مریم شعبانی*، نادر رزاقی صفحات 41-53

    شهروند علمی به شهروندی اطلاق می شود که اطلاعات علمی وی باعث می شود در برابر دولت برای خود حقوق و وظایف ویژه ای قایل شود و از جمله این حقوق، حق مشارکت علمی است. در نتیجه ما با شهروندانی فعال سروکار داریم که در تصمیم گیری ها و سیاست گذاری های علمی کاملا مشارکت می کنند. این پژوهش در صدد پاسخ به این سوال بوده که آیا شهروندی علمی در میان شهروندان تهرانی شکل گرفته است یا خیر؟ برای پاسخ به سوال مذکور دو بعد مهم شهروندی علمی مدنظر بوده است: فهم عمومی و درگیری عمومی در مسایل مختلف علم و فناوری. پژوهش، پیمایشی بوده و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، 204 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمعیت هدف مطالعه هم کلیه شهروندان با سن 16 سال و بالاتر ساکن شهر تهران بوده اند. در یک شمای کلی باید گفت که نمود شهروندی علمی، درگیری عمومی شهروندان است. نتایج ابعاد درگیری عمومی نشان می دهد که شهروندی علمی به لحاظ کیفیت شکل گرفته است. به عبارتی درهم تنیدگی ابعادی چون عضویت، حقوق و همچنین مشارکت در میان پاسخگویانی که بیان نموده اند در انجمن های علمی عضو هستند کاملا آشکار است اما به لحاظ کمیت می توان مدعی شد که در جامعه مورد مطالعه هنوز شهروندی علمی تعمیم پیدا نکرده است. درباره نتایج تحلیلی پژوهش هم می توان گفت که فهم عمومی، نقش پررنگی در درگیری عمومی شهروندان دارد و بنابراین عنصر آگاهی در ترویج شهروندی علمی که به لحاظ کمی هنوز شکل نگرفته می تواند تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: فهم عمومی، درگیری عمومی، علم و فناوری، شهروندی علمی
  • بازی پویا میان نهادهای علم و فناوری
    امیدعلی عادلی*، حمیدرضا مقصودی، علی سعیدی، حسین بهرامی صفحات 55-70

    نهادهای علم ‌و فناوری به عنوان پیشران علم، دانش، صنعت و بازار همواره نقشی اساسی در نظام نوآوری بازی می‌کنند. به طور کلی می‌توان سه نوع از چنین‌ نهادهایی را به رسمیت شناخت: نهاد علم شامل دانشگاه‌ها و سایر موسسات آموزش عالی؛ نهاد فناوری همچون پارک‌های علم و فناوری، واحدهای تحقیق‌وتوسعه، مراکز تحقیقاتی و شرکت‌های دانش‌بنیان و نهایتا نهاد بازار به معنای گسترده خود که دربردارنده بخش‌های صنایع، خدمات و کشاورزی است. از این رو، چگونگی ارتباط موثر، کارآمد و متعادل بین این سه نهاد می‌تواند در حکمرانی و سیاست‌گذاری علم و فناوری اثربخش باشد. در این مقاله سعی شده هر یک از سه نهاد فوق را مستقل از یکدیگر در نظر گرفته، راهبرد‌های پیش روی هر یک را مبتنی بر ترجیحات مشارکت یا عدم مشارکت احصاء و از طریق بازی‌های پویا با اطلاعات کامل کنش‌های تعاملی، تجزیه و تحلیل کنیم. برای حل این بازی از روش تعادل کامل بازی‌های فرعی (SPE) استفاده شده و در آن حالت‌های انجام کنش، راهبرد‌های پیش رو، پیامد هر راهبرد، تعادل‌های نش و تعادل بازی‌های فرعی و کل بازی، از طریق فرم گسترده و فرم ماتریسی نیز ارایه شده است. تعادل حاصل از این بازی نشان می‌دهد که علی‌رغم وجود چندین تعادل نش در این بازی، تنها یک تعادل نش شامل مشارکت سه‌گانه هر سه نهاد به عنوان تعادل نهایی و بهینه قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: نظام نوآوری، مارپیچ سه گانه، نهادهای علم و فناوری، بازی های پویا با اطلاعات کامل، تعادل بازی فرعی
  • راهکارهای افزایش نقش زنان در توسعه فناوری های دیجیتال
    سعیده بابایی*، ریحانه تاجیکی صفحات 71-84

    در طول تاریخ، زنان یکی از گروه‌هایی بوده‌اند که در حاشیه قرار گرفته‌اند و این پدیده در حوزه علوم و حرفه‌های مرتبط با فناوری‌های دیجیتال نیز قابل مشاهده است. گرایش به مطالعات جنسیت در علم و فناوری، در پاسخ نیاز به ضرورت حضور زنان به عنوان نیمی از افراد جامعه در عرصه علم و فناوری پدید آمده است. فناوری‌های دیجیتال یکی از عوامل تاثیرگذار در شکل‌گیری جوامع در آینده خواهند بود و لذا مشارکت فعالانه زنان در فرآیند تولید این فناوری‌ها می‌تواند آنها را از نادیده گرفتن ارزش‌های زنانه‌نگر دور نگه دارد. در این مقاله تلاش شده زمینه نقش زنان در توسعه این فناوری‌ها بررسی شود. این مقاله، مطالعه‌ای راهبردی بوده که به روش کتابخانه‌ای انجام شده است. با فیش‌برداری از منابع متعدد سعی بر این بوده که با تکیه بر رهیافت فیلسوفان فمینسیت تفاوت‌گرا و انتخاب مدل طراحی حساس به ارزش در تولید فناوری‌های دیجیتال، ابتدا به آسیب‌هایی که در اثر عدم حضور زنان در این فرآیند به وجود آمده اشاره و سپس راهکارهایی برای ایجاد توازن جنسیتی در این فرآیند پیشنهاد شود. مطالعه نشان داده که در صورت پیگیری این سیاست‌های کلان و راهکارهای پیشنهادی سیاست‌گذاران، طراحان و کاربران فناوری‌های دیجیتال، زنان می‌توانند جایگاه اثرگذاری در توسعه فناوری‌های دیجیتال پیدا کنند و در نتیجه، فناوری‌هایی که تولید می‌شوند نیز سوگیری کمتری علیه زنان داشته باشند و عادلانه‌تر خواهند بود.

    کلیدواژگان: فناوری های دیجیتال، زنان، جنسیت، طراحی حساس به ارزش، ارزش های زنانه نگر
|
  • Amir Hosain Khaleghi* Page 1
  • Nahid Kiaie Taleghani *, Hassanreza Zeinabadi Pages 2-12

    Research is a systematic study that is conducted to meet the scientific and technological needs of the country and generate wealth. But the emergence of the phenomenon of scientific fraud by Iranian researchers in recent years has called this principle into question. The aim of this study was to identify the outcomes of the scientific fraud of Iranian researchers in scientific-international databases with a qualitative approach and content analysis method. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews with 22 top researchers, experts and policy makers in the country in 2018-2019 using targeted sampling and snowball type. The findings showed that "reducing social support for science", "degrading Iran's scientific-international status", "diminishing the importance of education", negative outcomes and "changing the attitude of policymakers to research violations", "reviewing the student admission system", "Improving the regulations for the promotion of faculty members", "Teaching examples of research violations and its legal status" are among the expected outcomes of exposing this phenomenon. Therefore it is possible, by examining the underlying and environmental causes and conditions of the occurrence of scientific fraud and identifying the basic strategies to deal with it, it prevented the occurrence of the phenomenon of scientific fraud, which leads to the mentioned negative outcomes.

    Keywords: Scientific Fraud, Research, Research Ethics, content analysis
  • Sahar Kousari *, Alireza Yari, Fatemeh Saghafi Pages 13-28

    In the past, businesses controlled their supply chain and took ownership of it, competing with each other in a market environment. In the future of businesses, a core company, as a core part of a business ecosystem, manages a range of companies, the business ecosystem can provide a beneficial balance between competitive needs and collaboration.  First, the base model is extracted by systematically reviewing related articles (23 articles) and using the base model, which is based on the life cycle model and static and dynamic characteristics of business ecosystem; three prominent companies were studied and by analyzing the inductive content, a new theoretical model was presented. This model can be a guide to evaluate the formation and developmental stages of digital ecosystems.  The results of this study showed that the requirements for establishing a business ecosystem include: forming complementary roles in the business platform, adapting to environmental requirements, having a central platform, utilizing existing resources, and complementary potential, network governance, development of inspirational vision, formation of different layers (core value, complementary value and enabler value) of the business process and emerging market.

    Keywords: Pattern Formation, Business Ecosystem, Emerging technology, Inductive Content Analysis
  • Sakineh Sojoodi *, Parviz Mohammadzadeh, Amir Fateh Pages 29-40

    Knowledge-based activities carry a high risk. Moreover, financing the companies which do the likewise activities for supporting and encouraging innovative plans and advanced technology is of high importance. Therefore, nowadays, financing methods by risk taking funds is considered the most prominent and effective financing method in knowledge-based companies all over the world. The purpose behind doing this research is to investigate the influence of venture capital funding on profits of knowledge-based companies located in the Science and Technology (Elm-o-fannavari) park in East Azerbaijan province of Iran. The data for this research has been collected with the help of questionnaires from knowledge-based companies and the data analyses have been done with the panel data method and STATA software. Based on the final results, the two variables of venture capital fund facility and the size of the company have a meaningful and positive effect on profit of company. While influence of loans from business banks, company's age (company's life’s year) and human asset, on the company profitability is not meaningful. R&D costs have a negative effect on profitability, but given that this variable is not immediately effective and its effect appears with time lags, also given the short period of this study, this result is not far from waiting.

    Keywords: Venture capital, Knowledge-Based Enterprises, Profitability, Bank Facilities, Panel Data
  • Maryam Shaebani *, Nader Razeghi Pages 41-53

    A citizen science refers to a citizen, whose scientific information has given him or her special rights and responsibilities against the government, including the right to scientific participation; therefore we are dealing with active citizens who are fully involved in scientific decision-making and policy-making. So, this study sought to answer the key question: whether scientific citizenship has been formed among Tehran citizens? To answer the question, two important dimensions of scientific citizenship have been targeted which are: first public understanding and second public Engagement of citizens in different fields of Science and technology.  In this study, data was collected by questionnaire. Research population contains citizens of Tehran, that 204 have been selected for this study. the results of the public Engagement dimensions indicate that scientific citizenship has been shaped in terms of quality or in other words the interconnectedness of dimensions such as membership, rights and participation among respondents who expressed in the scientific associations are members; but in terms of quantity, it can be argued that the study population has not yet developed scientific citizenship. The analytical results of this study are: public understanding plays a significant role in the public Engagement of citizens. Therefore, the element of awareness or recognition in the promotion of scientific citizenship, which has not yet been formed, can be effective.

    Keywords: Public Understanding, Public Engagement, Science, Technology, Scientific Citizenship
  • Dynamic Game between Science and Technology Institutions
    OmidAli Adeli *, Hamidreza Maghsoudi, Ali Saeedi, Hossein Bahrami Pages 55-70

    Institutions of science and technology system, as drivers of science, knowledge, industry and the market, always play a key role in Innovation Systems. Generally, three kinds of such institutions can be recognized: (i) Institution of science including universities and other higher-education institutions; (ii) Institution of technology such as science and technology parks, R&D units, research centers and knowledge-based enterprises; (iii) Institution of market in its wide meaning including industries, services and agriculture sectors. Considering each of these three institutions independently, we have analyzed their strategies based on the preferences of cooperating or non-cooperating through dynamic games with complete information. In order to solve this game, we have used the method of Subgame Perfect Equilibrium (SPE). As a result, we have shown modes of action, leading strategies, outcome of each strategy, Nash equilibria as well as sub-game equilibrium. Whole game is also shown in its extended and matrix form. Among several Nash equilibria, only one equilibrium was credible according SPE which is triple partnership between all institutions.

    Keywords: Innovation system, Triple Helix, Science, Technology Institutions, Dynamic Games with Complete Information, SPE Sub-Game Equilibrium
  • Strategies to Increase the Role of Women in the Development of Digital Technologies
    Saeedeh Babaii *, Reyhaneh Tajiki Pages 71-84

    Throughout history, women have been one of the marginalized groups, and this phenomenon can be seen in the field of science and professions related to digital technologies. The tendency to study gender, science and technology has emerged in response to the need for the presence of women as half of society in the field of science and technology. Digital technologies will be one of the influential factors in shaping societies in the future, so the active participation of women in the production process of these technologies can keep them from ignoring feminine values. In the present study, the role of women in the development of these technologies has been scrutinized. This paper is a strategic study and the method used for it is library research method. By taking notes from various sources, relying on the approach of difference feminist philosophers and choosing a value-sensitive design model in the production of digital technologies we have tried to point out the problems caused by the absence of women in this process and then, suggest ways for gender balance in this process. This study shows that if policy makers, designers and users of digital technologies follow these policies and solutions, women can find an influential position in the development of digital technologies, and as a result, the technologies that are produced will be less biased against women and fairer.

    Keywords: Digital Technologies, Women, Gender, Value Sensitive Design, Feminine Values