فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 32 (پاییز 1398)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 32 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • گلنار علی بابایی*، خشایار قاضی زاده صفحات 7-23

    از مهم ترین موارد در بیان هنرمندانه یک اثر هنری، شکل پنهانی زیرساخت آن به‎شمار می‎آید. این نقش به‏ خصوص در هنر نگارگری ایرانی قابل تامل است. بیان نمادین و هنرمندانه در آثار دوره صفوی به‏ صورتی انتظام یافته در نگاره‎های بسیاری متجلی شده است. ازجمله نگاره‎هایی که در مکتب تبریز دوم به ‏تصویر کشیده شد، نگاره مستی لاهوتی و ناسوتی به ‏قلم سلطان‏ محمد، دارای لایه‏ های پنهان معنایی و نمادین بسیار است. پژوهش حاضر با هدف تبیین معانی عرفانی در شکل و ساختار نگاره مورد نظر و ارتباط آن با کل مجموعه درپی پاسخ به این سوال است: وجوه عرفانی چگونه در ساختار و ترکیب ‏بندی نگاره بازتاب یافته است؟ یافته های موجود به‏ روش توصیفی- تحلیلی و روش جمع‎آوری داده‎ها به‏ صورت کتابخانه‎ای انجام پذیرفته است. نتایج حاکی از آن است که روند شکل گیری نگاره با ساختاری انتظام یافته، حاوی نگرشی روحانی و جلوه ‏های مختلف عرفانی است که در قالب تصاویر مبین اصل کثرت در عین وحدت است.

    کلیدواژگان: عرفان و معنا، هنر و عرفان، ساختار و ترکیب بندی، نگاره مستی لاهوتی و ناسوتی
  • میلاد روشنی پایان* صفحات 25-36

    قاب سینمایی، مرز تصویر سینمایی با جهان بیرون است. در طی تاریخ مطالعات نظری سینما به شیوه های گوناگونی به ماهیت قاب سینمایی پرداخته شده است. در این مقاله به دونظرگاه اصلی خواهیم پرداخت که بحث درباره قاب سینمایی را به میانجی دو استعاره پنجره و چارچوب طرح کرده اند. در استعاره پنجره که محبوب نظریه پردازان واقع گرا است، قاب سینمایی دریچه ای است به سوی جهان که با گزینش بخشی از جهان، تصویر سینمایی را به وجود می آورد. اما در استعاره چارچوب که محبوب نظریه پردازان فرمالیست است، به جنبه ایجابی قاب نظر شده است. در این نظرگاه، قاب نقشی گزینش گر ندارد بلکه چارچوبی برای هستی یافتن و شکل گیری تصویر سینمایی است. در مقاله حاضر تلاش شده است تا پس از ارایه تاریخچه ای کوتاه از مفهوم قاب، سیر تکوین تاریخی آن در سایر هنرها بررسی و تفاوت مفهوم قاب سینمایی با مفهوم قاب در هنرهای دیگر تبیین شود و در ادامه در پرتو تمایز بنیادینی که دو استعاره پنجره و چارچوب پیشنهاد می کنند، چیستی قاب سینمایی تحلیل شود. در این راه جنبه های متفاوت نظرگاه های ریالیستی و فرمالیستی که سرمنشاء استعاره های پنجره و چارچوب هستند بررسی می شود تا در نهایت تحلیلی جامع از ماهیت قاب سینمایی ارایه شود که نقاط قوت هر دو نظرگاه را دربرداشته باشد.

    کلیدواژگان: قاب سینمایی، استعاره پنجره، استعاره چارچوب، رئالیسم، فرمالیسم
  • یعقوب آژند، سید ناصر آقایی، شاهرخ امیریان دوست* صفحات 37-51

    حرکت موزون با سماچه که تحت عنوان مصطلح «رقص با سماچه» در این پژوهش بررسی شده است، ابزاری بوده که در آیین های پیش از تاریخ استفاده شده، اما همچنان در اجراهای به روز رقص های آیینی مورد توجه می باشد. مقاله حاضر با هدفی کاربردی در تلاش است که منشاء، پیدایش، خاستگاه، روند و عوامل وابسته به این پدیده را نمایان ساخته و بخش های مغفول مانده در مطالعات این هنر را مرور و بازکاوی کند. مسئله اصلی پژوهش واکاوی عوامل موثر در شکل گیری و تداوم رقص با سماچه است. روش پژوهش کیفی با رویکردی توصیفی تاریخی است و بر اساس مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری اطلاعات مکتوب انجام شده است. نتیجه حاصله نشان از آن دارد که «رقص با سماچه» جزء لاینفک زندگی و ممزوج شده با جهان بینی فراروایتی مردمان عصرهای گوناگون است که با وجود وابستگی به روند و فرایندهای مختلف اجتماعی و اعتقادی محیطی هر زمان، همواره تداوم و حضوری مستمر داشته است.

    کلیدواژگان: آیین، اسطوره، رقص با سماچه، آنیمیسم، پیش از تاریخ
  • عبدالحسین لاله* صفحات 53-75

    از کنش های غالب شخصیت های آثار سامویل بکت «مرگ پیشگی» یا «مرگ باوری» است. آنها یا در انتظار مرگ هستند و یا خودکشی می کنند. این شخصیت ها که از ادامه زندگی در جامعه مدرن دلسرد و مایوس گشته اند، برای رهایی از بحران عمیق زندگی، مرگ را ترجیح داده اند. توجه به مرگ از عصر تراژدی های یونان باستان تا به امروز، بن مایه آثار بسیاری از نویسندگان، شعرا و فلاسفه بوده است. از جمله آنها می توان به مولوی شاعر، فیلسوف و عارف نام آشنای ایرانی اشاره داشت. با استفاده از نظام فکری مولوی در خصوص مرگ، ابتدا این مسئله مورد بررسی قرار خواهد گرفت سپس مرگ باوری در در دو فرهنگ شرق و غرب ارزیابی شده و روشن خواهد شد مرگ باوری در آثار بکت چه کنش و ماهیتی دارد؟  دلیل خودکشی و مرگ باوری شخصیت های آثار بکت چیست؟ آیا قصد بکت ترویج مرگ و نیستی است یا وی هدفی سازنده تر را در زندگی بشر دنبال می کند؟ مسلما توجه به یافته ها و باورهای مخاطب در ایران  از جمله تاثیری که شخصیت هایی چون مولانا در نظم فکری مردم ایران دارند می تواند به درک عمیق آثار بکت در فرهنگ نمایش ایران منجر شود. بر این اساس روش تحقیق این پژوهش تحلیلی توصیفی خواهد بود.

    کلیدواژگان: بکت، تراژدی، مرگ، مولوی، تئاتر
  • زینب رجبی*، حسنعلی پورمند صفحات 77-95

    نظریه ترامتنیت ژرار ژنت، تقسیم بندی نظام مندی را در دامنه مطالعات بینامتنی عرضه نمود. این نظریه شامل پنج دسته از جمله بینامتنیت، پیرامتنیت، فرامتنیت، سرمتنیت و بیش متنیت می شود. در این مقاله نگاره «حکایت یوسف و زلیخا» اثر کمال الدین بهزاد با هدف تبیین پنج رابطه ترامتنی به منظور شناسایی بهتر ابعاد گوناگون این نگاره تحلیل شده است. سوالات مقاله  عبارتند از: نگاره یوسف و زلیخا اثر بهزاد دارای کدامیک از روابط ترامتنی از منظر ژنت است؟ این نگاره بعنوان متنی بصری چگونه در ارتباطات ترامتنی تعریف می گردد؟مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است. یافته های تحقیق نشان می دهد نگاره شامل بینامتن های صریح قرآن کریم، بوستان سعدی و یوسف و زلیخای جامی و بینامتن های ضمنی و تصویری بصورت اشکال و رنگها است. نگاره دربردارنده سرمتن اخلاقی-تعلیمی است. تفاسیر و نقدهای مربوط به این نگاره فرامتن آن است و همچنین پیرامتن هایی درونی در آن وجود دارد. از منظر بیش متنیت نیز در دسته جایگشت قرارمی گیرد.

    کلیدواژگان: ترامتنیت، ژرار ژنت، نگارگری، یوسف و زلیخا، کمال الدین بهزاد
  • بهروز الیاسی*، محمدجواد صافیان صفحات 97-108

    هنراندیشی هیدگر حاصل اندیشه دوره متاخر اوست؛ اما مرگ اندیشی پابه پای وجوداندیشی در تمام ساحت اندیشه اش حاضر است. در هستی شناسی بنیادین، وجود از طریق دازاین فهمیده می شود. مساله تاریخمندی و زمانمندی دازاین، هیدگر را به تامل درباره مرگ کشاند.  پس از «گشت»، مرگ اندیشی از طریق رویداد اندیشی پی گیری می شود. وی در وجود و زمان درباره هنر به صراحت سخنی نگفت اما پس از گشت، هنر و به ویژه شعر را ساحتی مناسب برای وجوداندیشی یافت. از وجهه نظر هیدگر هنراندیشی و مرگ اندیشی خلاف آمد عادت هرروزینه آدمی است. رازگونگی این دو سبب طرح این پرسش شد که آیا نسبتی بین شان برقرار است؟  نتایج حاصل از این  پژوهش نشان می دهد که مرگ اندیشی و هنر اندیشی هیدگر ویژگی های مشترکی دارند؛ زیرا دازاین هنراندیش، مرگ اندیش هم هست و مرگ اندیشی در کار هنری اصیل آشکار می شود. دازاین در مرحله آفرینش، یکه و تنهاست، همان طور که در مواجهه با مرگ تنهاست. پس از آفرینش، هنرمند از میان برمی خیزد و گردآوردن یک ملت در حوالت کار هنری است . کار هنری، وجوداندیشی از طریق رویداداندیشی است، روی دیگر «وجود»، «نیستی» است. هنرمند(دا- زاین) ترس آگاه، نیستی را فهم می کند زیرا از «رو به سوی مرگ بودن» آگاهی دارد. در این پژوهش کوشش شده نسبت مرگ اندیشی و هنراندیشی به دید بیاید.

    کلیدواژگان: هیدگر، مرگ اندیشی، هنر اندیشی، وجود، نیستی، رویداد
|
  • Golnar Alibabaei*, Khashayar Ghazizadeh Pages 7-23

    One of the most important aspects of an artistic expression in a work of art is the hidden form of its infrastructure. This item is especially noteworthy in Iranian painting. Symbolic and artistic expression in the works of the Safavid period are manifested in a well-organized manner in many paintings. Among the paintings depicted in the school of Tabriz II, the painting of Worldly and Otherworldly Drunkenness by Sultan Mohammad has many hidden semantic and symbolic layers. The aim of this study is to explain the mystical meanings in the form and structure of this painting and its relationship with the whole collection in order to answer this question: How are mystical aspects reflected in the structure and composition of the painting? The available findings are descriptive-analytical and the method for collecting data is library-based. The results indicate that the process of miniature formation follows an organized structure and contains a spiritual attitude with various mystical manifestations which in turn reveals the principle of “plurality in unity”.

    Keywords: Mysticism, meaning, art, structure, composition, painting of worldly, otherworldly drunkenness
  • Milad Roshani Payan* Pages 25-36

    The cinematic frame is the boundary between the cinematic image and the outside world. In the history of theoretical studies of cinema, the essence of the cinematic frame is analyzed in many ways. Here we focus on two significant viewpoints among them. One of these significant viewpoints considered cinematic frame as a window, and another one considered it as a framework. Both of them had (and have) some supporters. In the case of the window, which realist theories preferred, the cinematic frame is a window upon the world which cuts a slice of the world to produce the cinematic image. In this regard, the window metaphor served as a fenestration or hole through which one could see the world. In this paper, at first, I will report a brief history of the frame in old arts, and in this brief history, I explain that the modern concept of art came out of the Fifteenth century when European artists began to use easel painting. And then, after presenting a very short history of the development of the easel painting and modern concept of the frame in painting and other mediums, I would try to analyze the cinematic frame according to the history of film studies. Finally, in the main part of the paper, I attempt to analyze the cinematic frame according to the distinction between the metaphors of the window and framework. In this respect, I try to find conciliation. This conciliation depends on the concept of off-screen which both formalists and realists have considered it, so I would also examine the concept of off-screen and its role in defining the cinematic frame. After surveying the realist and formalist viewpoints on this concept I try to reach a comprehensive analysis of the cinematic frame which keeps the strong points of both viewpoints.

    Keywords: cinematic frame, the metaphor of window, the metaphor of framework, realism, formalism
  • Yaghoub Azhand, Nasser Aghaei, Shahrokh Amiriandoost* Pages 37-51

    In this article, the authors make an attempt to re-examine the neglected portions of ritual-artistic dance by presenting new evidence and using paid theories through phenomenological study of this art. The fundamental results of the present study, which will be obtained by a quantitative phenomenological and an interpretivehistorical approach, the social and religious contexts of this pervasive phenomenon in the culture of the ancients will show that “Dance with Samaacheh” is an integral part of the life mixed with metanarrative world view of pre-historic people. It will also reveal the origin, base, process and factors associated with its formation and consequence of its continuation and use. The importance of research becomes more apparent when it is understood that “Dance with Samaacheh” has not ceased in its pre-historic past and is still present in many cultural, artistic, social and religious contexts in most societies and cultures.

    Keywords: ritual, myth, Dance with Samaacheh, prehistory
  • Abdolhosein Laleh* Pages 53-75

    One of the dominant acts of Samuel Beckett’s characters is their “death thought” or “deathliness.” They are either waiting to die or want to commit suicide. Disappointed with the proceedings of their life in modern society and to free themselves from deep crisis, these characters prefer death to life. Since ancient Greek tragedies, death has always been a basic theme in the works of many writers, poets and philosophers one of which is the famous Iranian poet, philosopher and mystic, Rumi. Using Rumi’s system of thought on death, this topic will be examined first; then the belief in death in thetwo cultures of East and West will be evaluated to provide a clear understanding of the role and nature of deathliness in Beckett’s works only to further treat the following questions in that context:What is the reason that Beckett’s characters are deathly or commit suicide? Does Beckett intend to promote death and non-existence or he is pursuing a more constructive goal in human life? Certainly, paying attention to the findings and beliefs of the audience in Iran, including the influence of personalities such as Rumi in the intellectual sphere of the Iranian people, would lead to a deep understanding of Beckett’s work in the culture of Iranian theater. Accordingly, the research method of this paper would be descriptive-analytical.

    Keywords: Beckett, tragedy, death, Rumi, theatre
  • Zeinab Rajabi*, Hasanali Pourmand Pages 77-95

    Transtextuality theory of Gerard Genette offered a systematic classification in the field of intertextuality studies. This theory includes five main parts: Intertextuality, Paratextuality, Metatextuality, Architextuality and Hypertextuality. In this article one of Kamal al-Din Behzad’s artworks, namely “The Story of Yusof & Zoleikha” has been analyzed by these five parts of Transtextuality theory, in order to identify various dimensions of the painting. The questions are: Which one of Genette’s transtextuality applies to the painting of “The Story of Yusof & Zoleikha”? As a visual text, how is this painting to be identified in the transtextuality relationships? The method of this article is descriptiveanalytical and the data collection is library-based. Findings of the research show that the painting has definite intertextuality, like Quran, Bustan of Sa’di, Yusof & Zoleikha of Jami, and the implicit and visual intertextuality are seen in its forms and colors. The painting has moral-didactic architextuality. All interpretations and reviews related to this painting could be regarded as its metatextuality while it provides several paratextuality as well. This artwork is also considered as a hypertextuality that includes transposition.

    Keywords: transtextuality, Gerard Genette, Persian painting, The Story of Yusof & Zoleikha, Kamal al-Din Behzad
  • Behroz Elyasy*, MohamadJavad Safian Pages 97-108

    Heidegger’s Art thinking is the result of his later thought. But the death-thinking is attendant with “Being thinking” in the whole of his thought. In fundamental ontology, “Being” is understood through “Dasein”. The problem of Dasein historicity and temporality led heidegger to contemplate about death. After “turning,” death thinking, it was followed through the “Event (Ereignis) thinking”. In “Being and Time” he did not say anything with explicity about Art. But after turning, Art, especially poetry, was found to be s suitable area for Being thinking. From Heidegger’s point of view Art thinking are contrary to the everydayness habit of man. The mystery of the death and Art, raised this question: whether there is a relationship between them? The result of this study show that Heidegger’s death thinking and his Art thinking have common feature; because Art thinker Dasein, is death thinker too and death thinking manifests itself in origenal Art work. Dasein is solitary in the creative time, as he is facing with death. After the creation, the artist disappers and the task of collecting a nation is taken over by Art work. In fact Art work, is Being thinking by event thinking. Another face of “Being” is “Notness”. Fear-concious artist (Da-Sein) understands the notness, because he is aware of “towardness to death”. In this study, we would attempt to compare the death thinking with Art thinking.

    Keywords: Heidegger, death thinking, Art thinking, Being, Notness, event