فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 30، امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آمنه محمودپور، ستاره شجاعی*، دیبا سیف صفحات 1-15
    مقدمه

    از آن جایی که معلولیت و مشکلات مربوط به آن دایمی است، می تواند روی سلامت روانی و تاب آوری والدین تاثیر عمیقی داشته باشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاب آوری و سلامت روانی در والدین افراد با و بدون آسیب جسمی حرکتی بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش علی مقایسه ای حاضر، همه والدین افراد با و بدون آسیب جسمی حرکتی ساکن شهر شیراز بود؛ که فرزندان 10-18 سال داشتند. نمونه 120 والد دارای فرزند با آسیب جسمی حرکتی با انتخاب هدفمند از مدارس و مراکز خدمات افراد با آسیب جسمی حرکتی و 120 والد دارای فرزند بدون آسیب جسمی حرکتی با انتخاب تصادفی چند مرحله ای از مدارس شیراز بودند. پرسشنامه های تاب آوری کانر-دیویدسون (CD-RTS9) و سلامت روان (GHQ28) برای جمع آوری داد ه ها استفاده شدند. داده ها با روش تحلیل واریانس دوراهه و چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل یافته ها نشان داد تاب آوری و سلامت روانی (علایم جسمانی، علایم افسردگی، کارکرد اجتماعی و اضطراب) والدین افراد با آسیب جسمی حرکتی به طور معنی داری از والدین افراد بدون آسیب جسمی حرکتی پایین تر بود) 0/001>P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها پیشنهاد می شود برای ارتقا سطح سلامت روان و تاب آوری والدین افراد با آسیب جسمی حرکتی، برنامه های مداخله مناسب طراحی و اجرا گردند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سلامت روانی، والدین، افراد با آسیب جسمی حرکتی
  • پریسا پورآبادئی، فرزاد یوسفی نیا* صفحات 16-31
    مقدمه

    عوارض جسمی و روان شناختی در اختلال های روان تنی موجب شناخت معیوب و باورهای تحریف شده درباره بیماری می شود که در مقابله موثر با بیماری و پذیرش آن به عنوان بخشی از زندگی اختلال ایجاد می کند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی ذهن آگاهی بر تاب آوری و تحریف شناختی بیماران با علایم جسمانی بود.

    روش

    در پژوهش شبه آزمایشی حاضر، از افراد با علایم جسمانی ارجاع شده توسط پزشک به کلینیک های روان شناختی شهر اصفهان در سال 1398، 30 بیمار با اختلال روان تنی که به کلینیک کلید طلایی ذهن ارجاع شده بودند، با تشخیص روان پزشک و روانشناس و با توجه به معیارهای ورود به پژوهش، به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش، آموزش ذهن آگاهی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کرد. شرکت کنندگان سه بار (پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری یک ماهه) با پرسشنامه های تاب آوری و تحریف های شناختی ارزیابی و داده ها با آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    آموزش ذهن آگاهی بر افزایش تاب آوری (0/01>P) و کاهش تحریف های شناختی (0/01>P) و مولفه های آن در بیماران روان تنی موثر بود. ذهن آگاهی از طریق انعطاف پذیری شناختی و ایجاد گسلش شناختی، موجب کاهش تحریف های شناختی می گردد.

    نتیجه گیری

    ذهن آگاهی با تغییر راهبردهای مقابله ای از اجتناب به پذیرش احساسات و افکار، ایجاد خودآگاهی و اجتناب از تفکر خودکار، باعث کاهش تحریف های شناختی و افزایش تاب آوری می گردد و می تواند به عنوان آموزشی برای توان بخشی و ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلالات روان تنی به کار رود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تاب آوری، تحریف های شناختی، علائم جسمانی
  • زهرا مرادی*، مسعود صادقی صفحات 32-49
    مقدمه

    روماتیسم مفصلی شایع ترین بیماری التهابی روماتیسمی است.

    هدف

    پژوهش حاضر مقایسه روان درمانی مثبت گرا با پذیرش و تعهد بر توانمندی های منش زنان مبتلا به روماتیسم مفصلی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به روماتیسم مفصلی شهر خرم آباد در سال 1398 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 60 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی1 (درمان مثبت گرا)، گروه آزمایشی 2 (پذیرش و تعهد) و گروه گواه (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. در شرایط یکسان و هم زمان، پیش آزمون با پرسشنامه توانمندی های منش (VIA-IS) از هر سه گروه به عمل آمد. گروه های آزمایشی تحت درمان مثبت گرا و پذیرش و تعهد (8 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند، اما گروه گواه هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. سپس پس آزمون از هر سه گروه به عمل آمد. یافته ها با نرم افزار 24 SPSS در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مثبت گرا و پذیرش تعهد باعث افزایش توانمندی های منش بیماران گردید (0/05>P)، آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد، درمان مثبت گرا بر توانمندی های منش دارای تاثیر بیشتری است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده می توان گفت، روان درمانی مثبت گرا ،مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش توانمندی های منش در زنان مبتلا به روماتیسم مفصلی شده و درمان مثبت گرا اثربخشی بیشتری داشت؛ لذا از این درمان ها در کنار درمان پزشکی برای بهبود توانمندی این بیماران می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت گرا، پذیرش و تعهد، توانمندی های منش، روماتیسم مفصلی
  • حسن صبوری مقدم، محمدعلی نظری، علی جهان، سعید صباغی پور* صفحات 50-61
    مقدمه

    مطالعات رفتاری و شواهد عصب شناختی نشان داده اند بسیاری از پردازش های شناختی تحت تاثیر ویژگی های فضایی، حرکتی و بدنمند قرار می گیرند. از جمله اینکه پیوند بین ظرفیت هیجانی محرک ها (مثبت و منفی) و ابعاد فضایی (بالا و پایین) در بسیاری از پژوهش ها تایید شده است (مثل خوشحالی در موقعیت مکانی بالا).

    هدف

    هدف از اجرای این مطالعه این بود که آیا حرکت سر به سمت راست یا چپ فضا می تواند بر بازیابی کلمات فارسی با ظرفیت هیجانی مثبت و منفی اثر بگذارد؟

    روش

    روش پژوهش از نوع آزمایشی بود. به همین منظور با فراخوان عمومی شرکت در پژوهش و به صورت نمونه گیری در دسترس 38 شرکت کننده از جامعه دانشجویان روانشناسی دانشگاه اصفهان انتخاب شدند. در ادامه و برای ارزیابی تاثیر حرکت بر حافظه هیجانی از نرم افزار DMDX استفاده شد. سپس نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و در قالب اندازه گیری های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تعداد کلمات بازیابی شده دارای بار هیجانی از کلمات خنثی بیشتر بوده و همچنین اثر تعاملی ظرفیت هیجانی کلمه و حرکت سر معنی دار شد (P<0/05).

    نتیجه گیری

     ضمن مروری بر روایت های شناخت بدنمند نتیجه گرفته شد که مفاهیم انتزاعی از جمله هیجان های مثبت و منفی می توانند تحت تاثیر شرایط بدنمند از جمله حرکت به سمت فضای راست و چپ قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: حرکت سر، هیجان ها، حافظه، شناخت
  • امیر شمس*، پروانه شمسی پور دهکردی، فرشید طهماسبی، ماندانا سنگاری صفحات 62-75
    مقدمه

    تلاش شناختی می تواند اجرای طیف گسترده ای از تکالیف را تحت تاثیر قرار دهد و اساسا در تنظیم کنترل شناختی در زمان اجرای تکلیف و رسیدن به هدف انتخابی دخالت دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اهداف آسان و دشوار بر عملکرد و انتظارات خودکارآمدی حافظه در جوانان و سالمندان با چالشی بر فرضیه تلاش شناختی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه تجربی است. جامعه آماری این پژوهش جوانان و سالمندان منطقه شش تهران بودند و نمونه آماری آن شامل 80 آزمودنی جوان و سالمند بود که در سال 1397 انتخاب و به طور تصادفی در هشت گروه آزمایشی قرار گرفتند. برای اندازه گیری انتظارات خودکارآمدی از پرسشنامه انتظارات خودکارآمدی حافظه و برای ارزیابی تکلیف شناختی از تکلیف استروپ استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس مرکب با اندازه های تکراری، تحلیل کوواریانس دو راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد در تکلیف با بار شناختی بالا و پایین، گروه جوانان با نوع هدف گزینی دشوار به طور معنادار دارای عملکرد بهتری نسبت به سایر گروه های آزمایشی داشتند (0/001>P). میانگین انتظارات خودکارآمدی گروه جوانان با نوع هدف گزینی آسان در آزمون یادداری بهتر از سایر گروه ها بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های پژوهش حاضر استفاده از هدف گزینی جهت ارتقاء عملکرد و انتظارات خودکارآمدی حافظه در امر آموزش به مربیان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تکلیف شناختی، هدف گزینی، حافظه، تلاش شناختی
  • فرناز عطا رضایی، یوسف گرجی* صفحات 76-86
    مقدمه

    نشخوار فکری یکی از مهم ترین مولفه های افسردگی است که طی دو دهه گذشته به عنوان سازه ای مهم در فهم چگونگی ایجاد و تداوم خلق افسرده مورد توجه قرار گرفته است.

    هدف

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی الگوی نگارش بیانگر در کاهش نشخوار فکری، افسردگی و استرس زنان مطلقه شاهین شهر بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ی زنان مطلقه تحت پوشش سازمان بهزیستی بودند که در سال 1396 به مراکز مشاوره شهرستان شاهین شهر مراجعه نموده بودند. نمونه ها به روش نمونه گیری ساده انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایدهی شدند. گروه آزمایش در 4 جلسه تحت آموزش گروهی الگوی نگارش بیانگر قرار گرفتند. آزمودن های هر دو گروه در دو مرحله) پیش آزمون و پس آزمون) از طریق پرسشنامه های نشانگان افسردگی، اضطراب و استرس و نشخوار فکری- تامل مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل آماری توسط آزمون های، تی زوجی، تی مستقل و تحلیل کواریانس انجام شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که آموزش الگوی نگارش بیانگر موجب کاهش معنی داری در میزان افسردگی، استرس و نشخوار فکری در زنان مطلقه شده است (0/001>P).

    نتیجه گیری

     مداخله الگوی نگارش بیانگر نقش موثری بر درمان افسردگی، استرس و نشخوار فکری زنان مطلقه دارد؛ بنابراین می توان از این روش برای درمان و کاهش پیامدهای روانی طلاق استفاده کرد.

    کلیدواژگان: الگوی نگارش بیانگر، نشخوار فکری، افسردگی، استرس، زنان مطلقه
  • سجاد بشرپور*، مهری مولایی، لیلا سرافرازی صفحات 87-100
    مقدمه

    کودک آزاری و تجربیات ناگوار دوران کودکی دارای آثار و پیامدهای درازمدت و ناخوشایندی بر تحول و سازگاری شخصیت در دوران بزرگسالی است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش آمیختگی شناختی، تحمل آشفتگی و دلسوزی به خود در رشد پس آسیبی افراد آزاردیده در دوران کودکی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی افراد آزاردیده بالاتر از 15 سال مراجعه کننده به مراکز خدمات روان درمانی و مشاوره شهر شیراز در نیمه اول سال 1396 تشکیل دادند. تعداد 190 نفر از این افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. جهت گرداوری داده ها از پرسشنامه های ترومای دوران کودکی (1998)، مقیاس های آمیختگی شناختی (2014)، تحمل آشفتگی (2005)، دلسوزی به خود (2003) و رشد پس آسیبی (1996)، استفاده گردید. داده ها با آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه از طریق نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج یافته ها نشان داد که بین آمیختگی شناختی با رشد پس آسیبی ارتباط منفی معنادار (0/01>P) و بین تحمل آشفتگی و دلسوزی به خود با رشد پس آسیبی ارتباط مثبت معنادار (0/01>P) وجود دارد. همچنین یافته ها بیانگر این بود که آمیختگی شناختی قادر به پیش بینی رشد پس آسیبی نیست ؛اما دو متغیر دیگر 41 درصد از واریانس رشد پس آسیبی را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های پژوهش حاضر، م ی توان نتیجه گرفت که عوامل روان شناختی در رشد پس آسیبی نقش بسزایی دارند و در مداخلات درمانی توجه به این عوامل می تواند در سازگاری افراد آسیب دیده کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: آمیختگی شناختی، تحمل آشفتگی، دلسوزی به خود، رشد پس آسیبی، کودک آزاری
  • محمد سلگی* صفحات 101-111
    مقدمه

    هویت فردی از موضوعاتی است که علاوه بر روانشناسی سایر علوم دیگر نیز به آن توجه کرده و تعاریف و توصیفات متفاوتی را مطرح و عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر را بررسی کرده اند. هویت فردی تعریف فرد از خود با تاکید بر تفاوتش از دیگران است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر عبارت بود از بررسی ارتباط بین ابعاد هویت اجتماعی با میزان تمایز یافتگی فردی.

    روش

    روش تحقیق این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی و همبستگی است و جامعه آماری این طرح شامل کلیه شهروندان در رده سنی 65-15 سال کشور در سال 1395 است؛ بر اساس روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای خوشه ای 1300 نمونه از هفت مرکز استان (شهرهای تهران، مشهد، شیراز، رشت، تبریز، سنندج و اهواز) انتخاب شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود و داده ها با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج این مطالعه بین بعد قومیتی هویت و تمایز یافتگی فردی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. (0/822=T و0/532=Sig) بین بعد مذهبی هویت و تمایز یافتگی رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد (3/274=T و 0/001=Sig). همچنین بین سنت گرایی و میزان تمایزیافتگی رابطه معنی دار و منفی وجود دارد (0/544-=T و 0/587=Sig).  

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که ابعاد هویت اجتماعی متشکل از متغیرهای بعد مذهبی هویت و همچنین بعد قومی نقش مهمی در پیش بینی تمایز یافتگی هویت فردی در نمونه ایرانی دارد.

    کلیدواژگان: تمایز یافتگی فردی، هویت مذهبی، هویت قومی، هویت اجتماعی، سنت گرایی
  • محمد نریمانی، سعیده هدایت* صفحات 112-123
    مقدمه

    امید یکی از موضوعات مهم در ارتباط با زندگی افراد و عامل کلیدی انگیزه بخش در رشد و پیشرفت سرمایه های انسانی آن جامعه است و رابطه مستقیمی با پیشرفت تحصیلی و سلامت روانی دانش آموزان دارد.    

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر بر میزان ثبات قدم و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 99-1398 در مدارس دولتی ناحیه 3 شهر کرمانشاه بود. 30 نفر از دانش آموزان پسر سال ششم ابتدایی به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر قرار گرفتند اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ثبات قدم داکورث و خودکارآمدی تحصیلی جینکز و مورگان استفاده شد. اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه ها براساس روش آماری کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر بر میزان ثبات قدم (0/43=F) و خودکارآمدی تحصیلی (0/56=F) گروه آزمایش تاثیر معناداری داشته است (0/05>P).

    نتیجه گیری

     بر اساس این یافته ها می توان گفت که آموزش امید به روش گروهی بر افزایش میزان ثبات قدم و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان اثرگذار است و به دنبال آموزش امید می توان موفقیت تحصیلی دانش آموزان را انتظار داشت.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی مبتنی بر نظریه امید اسنایدر، ثبات قدم، خودکارآمدی تحصیلی
  • شقایق شجاع فرد* صفحات 124-135
    مقدمه

    اتخاذ سبک های تبادل اجتماعی ناکارآمد و ناهماهنگی شناختی می تواند موجب هیجان های منفی گردد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر عبارت بود از مقایسه ی ناهماهنگی شناختی و سبک های تبادل اجتماعی در بیماران زن مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و افراد سالم.

    روش

    در این طرح پژوهشی علی مقایسه ای ابتدا از میان مراکز روان درمانی شهر تهران، سه کلینیک انتخاب و از مراجعه کنندگان زن مبتلا به اختلال افسردگی 60 نفر به شکل نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، سپس از زنانی که در نواحی مختلف شهر رفت وآمد داشتند،60 نفر تصادفا گزینش و در نهایت 120 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ناهماهنگی شناختی و سبک های تبادل اجتماعی مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کلموگراف اسمیرنوف و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (آنوا) در نسخه 20 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که افراد افسرده گرایش بیشتری به ماندن در حالت برانگیختگی شناختی قرار دارند (0/05>P) این در حالی است که افراد بهنجار بیشتر توانسته بودند ناهماهنگی شناختی را کاهش دهند. همچنین درسبک های تبادل اجتماعی، اختلاف میانگین پیگیری و فردگرایی در دو گروه بهنجار و افسرده معنی دار است (0/05>P)؛ اما در زیر مقیاس های انصاف، منفعت طلبی و سرمایه گذاری افراطی تفاوتی بین دو گروه وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها توصیه می شود در درمان زنان افسرده نقش برانگیختگی و کاهش ناهماهنگی شناختی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، ناهماهنگی شناختی، سبک های تبادل اجتماعی
  • زهرا پارسی نژاد*، اعظم عاشوری، مسلم مهدی خانلو صفحات 136-149
    مقدمه

    سردردهای میگرنی علاوه بر مشکلات جسمانی، می تواند فرایندهای شناختی، هیجانی و روان شناختی بیماران را نیز متاثر سازد که ضروری است با بکارگیری درمان های روان شناختی مناسب نسبت به کاهش این آسیب ها اقدام شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان خودنظم جویی هیجانی بر تحمل پریشانی و مهارت های ذهن آگاهی افراد مبتلا به سردردهای میگرنی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش افراد مبتلا به سردردهای میگرنی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر زنجان در سه ماهه تابستان سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 فرد دارای سردردهای میگرنی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش درمان خودنظم جویی هیجانی را در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده شامل پرسشنامه تحمل پریشانی و مهارت های ذهن آگاهی بود. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان خودنظم جویی هیجانی بر تحمل پریشانی (62/08= F؛ 0/0001≥P) و مهارت های ذهن آگاهی (26/83= F؛ 0/0001≥P) افراد مبتلا به سردردهای میگرنی تاثیر معنادار دارد. مقدار تاثیر این درمان بر میزان تحمل پریشانی و مهارت های ذهن آگاهی به ترتیب 69% و 52% بوده است.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج حاضر می توان گفت درمان خودنظم جویی هیجانی با بهره گیری از تکنیک های همچون شناخت هیجانات، مدیریت کردن آن و آموزش تخلیه هیجانی می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود تحمل پریشانی و مهارت های ذهن آگاهی افراد مبتلا به سردردهای میگرنی مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: خودنظم جویی هیجانی، تحمل پریشانی، مهارت های ذهن آگاهی، سردردهای میگرنی
  • معصومه محبی، حسن اسدزاده*، نورعلی فرخی صفحات 150-165
    مقدمه

    اعتیاد به اینترنت نوعی اختلال کنترل تکانه است که به استفاده بیش از حد از اینترنت اطلاق می شود و می تواند سایر فعالیت های اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین روابط ساختاری کارکردهای اجرایی، مشکلات بین فردی با اعتیاد به اینترنت با میانجی گری ناگویی هیجانی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری رگرسیونی بود. به منظور دستیابی به این هدف از بین تمامی دانش آموزان دختر پایه هفتم مناطق 1، 7 و 8 شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397، تعداد 260 نفر به صورت تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه کارکردهای اجرایی نجاتی (1392)، مشکلات بین فردی بارخام، هاردی و استارتاپ (1988)، پرسشنامه ناگویی هیجانی تورنتو بگبی، پارکر و تیلور (1994) و مقیاس اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ (1996) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری معادلات ساختاری استفاده شد. همچنین تمامی تحلیل ها با استفاده از نرم افزارهای 24 spss و 23 amos انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین مشکلات بین فردی با اعتیاد به اینترنت اثر مستقیم و منفی معنادار و بین کارکردهای اجرایی با اعتیاد به اینترنت اثر مستقیم و مثبت معناداری وجود داشت (P<0/001). ناگویی هیجانی بر اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان اثر مستقیم و مثبت معناداری داشت (P<0/001) و همچنین ناگویی هیجانی در رابطه بین کارکردهای اجرایی و مشکلات بین فردی با اعتیاد به اینترنت نقش میانجی داشت (P<0/001).

    نتیجه گیری

     براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که مدل پژوهش حاضر از نظر آماری شاخص های برازش قابل قبولی داشت.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، مشکلات بین فردی، ناگویی هیجانی، اعتیاد به اینترنت
|
  • Amene Mahmoodpour, Setare Shojaee*, Diba Seif Pages 1-15
    Introduction

    Since disability and its associated problems are permanent, it can have a profound effect on the mental health and resilience of parents.

    Aim

    The aime of the present study was to compare the resilience and mental health in parents of people with and without mobility impairment.

    Method

    The statistical population of this causal-comparative research included all parents of people with and without mobility impairment in Shiraz city, whose children have 10-18years. The sample were 120 parents of children with mobility impairment was recruited by purposeful sampling and 120 parents of children without mobility impairment were selected through a multistage random sampling method from Shiraz city schools. The Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RTS9) and mental health scale (GHQ28) was utilized for Collecting data. Data were analyzed by using Two-way ANOVA and MANOVA.

    Results

    Analysis of the findings showed resilience and mental health (physical symptoms, depressive symptoms, social functioning and anxiety) of parents of people with mobility impairment were significantly lower than parents of people without mobility impairment (p<0.001).

    Conclusion

    According to this finding it is suggested to design and implement appropriate intervention programs in order to improve mental health and resilienc in parents of children with mobility impairment.

    Keywords: Resilience, Mental health, Parents, People with mobility impairment
  • Parisa Pourabadei, Farzad Yousefinia* Pages 16-31
    Introduction

    The presence of physical and psychological complications in psychosomatic disorders leads to defective cognition and distorted beliefs about the disease, which can interfere with effective coping with the disease and its acceptance as part of life.

    Aim

    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of mindfulness on the resilience and cognitive distortion of patients with physical symptoms.

    Method

    in the present quasi-experimental study, among the people with somatic symptoms referred by a specialist to the psychological clinics of Isfahan in 2019, 30 patients with psychosomatic disorder who were referred to the Kelid Talaei Zehn clinic were selected by convenient sampling based on diagnosis of psychiatrist and physician and according to the inclusion criteria and were placed in control and experimental groups by random sampling. Participants were assessed three times (pretest, posttest, one-month follow-up) by the Questionnaires of Resiliency and Cognitive Distortion. Data were analyzed by ANOVA with repeated measure test.

    Results

    The results showed that mindfulness was effective on increasing resiliency (p<0.01) and reducing cognitive distortion (p<0.01) and its components in patients with somatic symptoms. Mindfulness reduces cognitive distortions through cognitive flexibility and cognitive defusion

    Conclusion

    Mindfulness leads to cognitive changes and reduces cognitive dissonances and increases resiliency by change coping strategies from avoiding to acceptance of emotions and thoughts, creates self-awareness and avoid automatic thinking pattern and can be used as training in rehabilitation and improving the quality of life in patients with psychosomatic disorders.

    Keywords: Mindfulness, Resiliency, Cognitive dissonance, Somatic symptoms
  • Zahra Moradi*, Masoud Sadeghi Pages 32-49
    Introduction

    Rheumatoid arthritis is the most common inflammatory disease of rheumatism.

    Aim

    The aim of the present study was to compare positive psychotherapy with acceptance and commitment to the empowerment of women with rheumatoid arthritis.

    Method

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design with the control group. The statistical population of the study included all women with rheumatoid arthritis in Khorramabad city in 2019. Using the available sampling method, 60 people were selected and randomly divided into three experimental groups 1 (positive treatment) experimental group 2 (acceptance and commitment) and the witness group (20 people in each group) were replaced. Under the same conditions, the pre-test was conducted with a VIA IS questionnaire from all three groups. The experimental groups underwent positive treatment and acceptance and commitment (8 sessions, 90-minutes), but the control group did not receive any treatment. The test was then performed on all three groups. The findings were analyzed with SPSS 24 software in two sections: descriptive and inferential statistics.

    Results

    Results showed that positive treatment and commitment acceptance increased patients' character abilities (P<0.05), Bonfroni's follow-up test showed that positive treatment had a greater effect on character abilities.

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be said that positive psychotherapy and acceptance and commitment increase the ability of the character in women with rheumatoid arthritis and positive treatment is more effective. Therefore, these treatments can be used along with medical treatment to improve the ability of these patients.

    Keywords: Psychotherapy Positive, optimist, Acceptance, commitment, Characteristics, Joint Rheumatism
  • Hassan Sabourimoghadam, MohammadAli Nazari, Ali Jahan, Saied Sabaghypour* Pages 50-61
    Introduction

    Several behavioral and neuropsychological studies have shown that many cognitive processes are influenced by spatial, motor, and physical characteristics. For example, the relations between emotional valence of stimuli (positive vs. negative) and spatial dimensions (up vs. down) have been approved by many experiments (e.g. happiness is up).

    Aim

    The aim of the present study was to investigate whether the movement of the head to the left or right of the space could affect retrieval of Persian words with positive and negative valence?

    Method

    The research method was experimental. For this purpose, 38 participants from the population of Psychology Students of the University of Isfahan were selected by the public call and convenience sampling for participation in the research. DMDX software was used to evaluate the effect of movement on emotional memory. The results were then analyzed by repeated measure design using SPSS 24 software.

    Results

    The results of the study indicated that the number of retrieved words with valence was more than neutral ones. In addition, the interaction of valence and head movement was significant (p<0.05).

    Conclusion

    In addition to reviewing embodied accounts we finally conclude that abstract concepts such as positive and negative emotions might be under the influence of movement to the left or right of the space.

    Keywords: Head movements, Emotions, Memory, Cognition
  • Amir Shams*, Parvaneh Shamsipour Dehkordi, Farshid Tahmasbi, Mandana Sangari Pages 62-75
    Introduction

    Cognitive effort can affect the execution of a wide range of tasks and is primarily involved in the regulation of cognitive control when performing the task and achieving the chosen goal.

    Aim

    The purpose of this study was to determine the effect of easy and difficult goals on self-efficacy and memory performance in young and elderly people with an investigation of the cognitive effort hypothesis.

    Method

    The present study is a semi-experimental study. The statistical population of this study was the young and elderly people in the sixth district of Tehran city and its statistical sample includes 80 young and elderly subjects who were selected in 2018 and were randomly assigned to eight experimental groups. To measure self-efficacy, a questionnaire of memory self-efficacy beliefs was used, and a stroop task was used to assess cognitive tasks. Data were analyzed using analysis of mixed covariance tests with repetitive measurements, two-way analysis covariance, and Bonferroni PostHoc test. Statistical analysis was performed using SPSS software version 20.

    Results

    Results in high cognitive loads showed that young adults group with difficult goals have significantly better performance rather than other experimental groups (P<0.001). The results of tasks with low and high cognitive loads showed that younger adults group has better performance rather than older adults (P<0.05). The average self-efficacy beliefs in youth group with the easy goals were better than other groups (P <0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, the use of goals for promoting performance and memory self-efficacy beliefs in training is recommended.

    Keywords: Cognitive task, Goal setting, Memory, Cognitive effort
  • Farnaz Atarezaei, Yousef Gorji* Pages 76-86
    Introduction

    Ruminantion is one of the most important components of depression which has been considered as an important factor in creation and maintanance of depressed mood over two decades.

    Aim

    The purpose of this study was to determine the effect of the expressive writing pattern in decrease of rumination and depression, and stress in divorced women of Shahin Shahr.

    Method

    This research was a semi experimental design with a pretest-posttest design. The population was all divorced women of the welfare organization who had been referred to counseling centers of Shahin Shahr in 2017. Simples sampling were selected and randomly assigned in to two experimental (15) and control (15) groups. The experiment group was trained in 4 sessions under the group's training of writing pattern. The subjects of both groups were evaluated in two stages, pre-test and post-test by the Dass and ruminal questionnaire –reflection. the Data were analyzed by paird t-test, independent t-test and covariance analysis.

    Results

    The results of this study showed that writing expression pattern significantly decreased the depression, stress, and rumination in divorced women (P<0.001).

    Conclusion

    The expression writing pattern intervention is an effective method for decreasing depression and stress and rumination of divorced women. Therefore it can be used as a method in order to treat and reduce the psychological consequences of divorce.

    Keywords: Expressive writing pattern, Rumination, Depression, Stress, Divorced women
  • Sajjad Basharpoor*, Mehri Mowlaie, Leila Sarafrazi Pages 87-100
    Introduction

    Child abuse and  harsh childhood experiences have long-lasting and unpleasant consequences on personality development and adaptation in adulthood.

    Aim

    The aim of the present  research was to determine the role of cognitive fusion, distress tolerance  and self-compassion on predicting post traumatic growth of abused indvduals in their childhood.

    Method

    The method of the present research was descripptive correlation study. The population included whole abused subjects over 15 years old who referred to psychiatric and counseling centers of Shiraz in the first half of the 2017. One hundred and ninety subjects were selected by available sampling  method . In order to gather the data,  Child trauma questionnaire (1998), cognitive fusion scale (2014), distress tolerance questionnaire (2005), self-compassion questionnaire (2003) and post-traumatic growth scale (1996) were used. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis via SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that there was significantly negative relationship between cognitve fusion and post traumatic growht (P<0.01), and positive relationship between distress tolerance and self-compassion with post traumatic growht (P<0.01). Although, the results indicated that cognitive fusion could not predict post traumatic growht but another two variables could explain  41%  variance of post traumatic growht.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that psychological factors play significant roles in post traumatic growth . In treatment interventions, attention to these factors can be helpful in adapting to child abuse individuals.

    Keywords: Cognitive fusion, Distress tolerance, Self-compassion, Post traumatic growth, Child abuse
  • Mohammad Solgi* Pages 101-111
    Introduction

    Personal identity is among the topics that concerns not just psychology but other sciences as well; different definitions and descriptions have been offered; the effective and affected factors have been analyzed too. Personal identity is one’s definition of one’s self with the main emphasis being on one’s contradistinction from the other

    Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between social identity dimensions and the individual differentiation.

    Method

    The present study was a descriptive-correlational study; the study population consisted of all citizens ranging from 15 to 65 years old in 2016. Based on multistage cluster random sampling 1300 samples were chosen  from seven different county seats in Iran (cities being: Tehran, Mashhad, Shiraz, Rasht, Tabriz, Sanandaj and Ahwaz.) Measuring tools were researcher-made questionnaires and Data were analyzed using statistical method of correlation coefficient

    Results

    According to the findings of this study, there exists a meaningful and positive correlation between the ethical aspect of identity and individual differentiation (t=0.822 and Sig=0.532( There exists a meaningful and positive correlation between the religious aspect of identity and individual differentiation (t= 3.274 and Sig= 0.001(. Also, between traditionalism and the individual differentiation there exists a meaningful and negative correlation (t=-0.544 and Sig=0.587(.

    Conclusion

    Findings showed that the dimensions of social identity consisting of religious, and ethical aspects of identity have an important role in predicting the individual differentiation in the Iranian sample.

    Keywords: Individual differentiation, Religious identity, Ethical identity, Social identity, Traditionalism
  • Mohammad Narimani, Saeede Hedayat* Pages 112-123
    Introduction

    Hope is one of the most important points in people's lives, a key motivating factor in the growth and development of human capital in societies and is directly related to students' academic achievement and mental health.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the impact of group education on grit and educational self-efficacy of students based on Snyder’s hope theory.

    Method

    The experimental design was a pre-test-post-test with control group. The statistical population of this study included all primary school students studying in the public schools in district 3 of Kermanshah, Iran during the academic year of 2019-2020. 30 sixth-year elementary school male students were selected as a statistical sample using random cluster sampling and were placed in two experimental (15 subjects) and control (15 subjects) groups. The subjects in the experimental group were trained for 8 sessions based on Snyder’s hope theory, but the control group did not receive any intervention. Morgan & Jinks' educational self-efficacy scale and Duckworth's grit scale were used to collect data. The information obtained from the questionnaires was analyzed using covariance statistical method.

    Results

    The findings showed that group education based on Snyder's hope theory had a significant effect on grit (F =0.43) and educational self-efficacy (F =0.56) of the experimental group (P<0.05).

    Conclusion

    Based on these findings, it can be said that group hope education is effective in increasing students' grit and educational self-efficacy, and after hope training, students' academic success can be expected.

    Keywords: Group education based on Snyder’s hope theory, Grit, Educational self-efficacy
  • Shaghayegh Shojafard* Pages 124-135
    Introduction

    Using an inefficient styles of social exchange and cognitive dissonance could lead to negative emotions.

    Aim

    The aim of this study was to compare the cognitive dissonance and social exchange styles, amongst two groups of women patients with major depressive disorder and normal individuals.

    Method

    In this causal-comparative study, first, 60 women patients with Major Depressive disorder from 3 psychotherapy centers in Tehran were selected by available sampling method. Then, 60 women who attended in different areas of the city, were selected randomly, so that 120 women, were assessed. Questionnaires of cognitive dissonance and social exchange styles were applied in order to collect data. Data analysis was performed by Kolmogorov- Smirnov,  (KS-test) and the one-way analysis of variance (ANOVA) test , using SPSS-PC (v.20).

    Results

    The results indicated that individuals with depression are more likely to be in cognitive arousal state (P<0.05). While normal individuals were more able to reduce their cognitive dissonance. Equally, in social exchange styles there was a meaningful difference in Mean (average) of individualism and tracking in the two groups. But there was not a meaningful difference between Mean (average) of the fairness, benefit-seeking, individualism, tracking and overinvestment variables.

    Conclusion

    According to the results of this study, in treatment of depressed women, pay attention to arousal and Cognitive dissonance-reducing is needed.

    Keywords: Cognitive dissonance, Social exchange, Depression, Exchange styles
  • ZahraParsi Nezhad*, Azam Ashori, Moslem MahdiKhanloo Pages 136-149
    Introduction

    Migraine has the potential to influence the patients cognitively, emotionally and psychologically in addition to causing physical problems; therefore, applying appropriate psychological therapies can decrease these damages.

    Aim

    The present study was conducted to investigate the effect of emotional self-regulation on tolerating distress and mindfulness skills in the patients with migraine.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design. The statistical population in the current study was patients with migraine who referred to therapy centers in the city of Zanjan in the summer of 2019. 30 patients with migraine were selected through convenient sampling method and they were randomly put into experimental and control groups (each group of 15 patients). The experimental group received ten seventy-five-minute sessions of emotional self-regulation therapy. The questionnaires applied in the present study included distress tolerance and mindfulness skills. The data were analyzed through MANCOVA method.

    Results

    The results indicated that emotional self-regulation therapy has significant effect on tolerating distress (F=62/08, P≤0/0001) and mindfulness skills (F=26/83, P≤0/0001) in the patients with migraine patients. The effect sizes of this therapy on tolerating distress and mindfulness skills were 65%and 52%respectively.

    Conclusion

    According to the results of the present study it can be concluded that the emotional self-regulation therapy can be used as an efficient method to improve tolerating distress and mindfulness skills in migraine patients through applying techniques such as recognizing emotions, managing them, and training abreaction

    Keywords: Emotional regulation, Tolerating distress, Mindfulness, Migraine headaches
  • Masoume Mohebi, Hassan Asadzade*, Noorali Farrokhi Pages 150-165
    Introduction

    Internet addiction is a type of impulse control disorder that refers to excessive use of the internet and can affect other social activities.

    Aim

    Purpose of this study was to determine the structural relationships of executive functions, interpersonal problems with internet addiction through the mediation of gossip and excitement.

    Method

    The descriptive-correlation research method was based on the modeling method of regression structural equations. In order to achieve this goal, out of all seventh grade female students in Tehran's 1, 7 and 8grades in the 2018-2019 academic year, 260 people were randomly selected as clusters and were referred to the Rescue Executive Function Questionnaire (2013(, Barkham, Hardy, & Startup (1988), intermediate problems, Toronto Gabby, Parker, and Taylor (1994), and Kimberly Young's Internet Addiction Scale (1996). Structural equation statistical method was used to analyze the data. Also, all analyzes were performed using SPSS24 and Amos23 software.

    Results

    The results showed that there was a significant significant direct and negative effect between interpersonal problems with internet addiction and a significant positive and positive effect between executive functions and internet addiction (P<0.001). Emotional inadequacy of internet addiction had a significant direct and positive effect on students (P<0.001) and also emotional inadequacy played a mediating role in the relationship between executive functions and interpersonal problems with internet addiction (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that the present research model had statistically acceptable fit indicators.

    Keywords: Addiction psychiatry, Function activator, International health problems, Alexithymia