فهرست مطالب

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال سی و سوم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صدیقه زارعی، منیژه کرمی*، محمدرضا جلالی ندوشن، شیما کاکاوند، مینا غفاری صفحات 1-15
    مقدمه و هدف

    مورفین اثرات نامطلوبی بر دستگاه تولید مثلی مادینه دارد. این پژوهش اثرات تداخلی MgSO4 و نالوکسان را در هسته میانی شکمی هیپوتالاموس (VMH) موش بزرگ آزمایشگاهی (رت) با تخمدان های پلی کیستیک) القا شده با مورفین(بررسی می نماید.

    مواد و روش کار

    80 سر موش ماده (200-250 گرم) تحت شرایط استاندارد نگهداری و با دستگاه استریوتاکس (در مختصات -1/92 :AP، 9 :V و 0/5 :L) جراحی شدند و بعد از بهبود، تحت ریز تزریق مورفین (0/1 تا 0/4 میکرو گرم/ رت) و مقدم بر آن، نالوکسان هیدروکلراید (0/4- 0/1 میکرو گرم / رت) و نیز MgSO4 (5- 1 میکرو گرم / رت) مقدم بر نالوکسان داخل VMH قرار گرفتند. گروه کنترل سالین (1 میکرو لیتر / رت، داخل VMH) دریافت کرد. سه روز پس از آزمایش، نمونه های رحم، تخمدان و مغز جمع آوری شدند و با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین مورد مطالعه هیستوپاتولوژیک قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که دریافت مورفین به صورت داخل VMH نسبت به گروه کنترل باعث پیدایش منظره پلی کیستیک در تخمدان ها می شود. این عارضه با پیش تزریق نالوکسان برگردانده شد ولی با پیش تیمار منیزیم سولفات مقدم بر نالوکسان مجددا بازگشت نشان داد. درحالی که منیزیم سولفات به تنهایی تاثیر معنی دار بر تخمدان نداشت. به علاوه اثر التهابی مورفین بر تخمدان و رحم با پیش تزریق نالوکسان برگشت ولی با مداخله منیزیم سولفات این امر نیز بی اثر شد. این مواد بر نورون های هسته VMH اثر معنی دار نداشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    اثر مورفین با ایجاد ارتباط با گیرنده mu اپیوییدی القا شده ولی مکانیسم انتقال سیگنال وابسته به کلسیم است.

    کلیدواژگان: مرفین، تخمدان پلی کیستیک، گیرنده mu اپیوئیدی، VMH، موش آزمایشگاهی بزرگ
  • هدیه جعفری*، شاهرخ نویدپور، فاطمه ثعلبی، بهزاد مسیحی پور، علیرضا فروزان، الهام جهانی فر صفحات 16-31

    ااطلاعات موجود در مورد اکولوژی و زیست شناسی عقرب ها بسیار محدود است و پایه این اطلاعات شناسایی زیستگاه ها ، ریخت شناسی و ریخت سنجی عقرب های مناطق مختلف کشور می باشد. گونه های عقرب اورتوشیروش دارای پراکندگی وسیعی در دنیا می باشند. تاکنون 17 گونه از آن در سراسر دنیا شناسایی شده، که از این میان 7 گونه از آن در مناطق مختلف ایران دیده شده است. در این مطالعه، نمونه-های Orthochirus از مناطق مختلف استان خوزستان جمع آوری گردید و بر اساس 27 صفت اندازشی و 18 نسبت اندازشی محاسبه شده، مورد مطالعه قرار گرفتند. چهار گونه ی Orthochirus iranus ، zagrosensis Orthochirus ، Orthochirus farzanpay و Orthochirus stackwelli از مناطق مختلف استان خوزستان مورد تشخیص قرار گرفتند. Orthochirus iranus و Orthochirus stackwelli به ترتیب بیشترین (6/41٪) و کمترین (8/13٪) میزان فراوانی در مناطق مختلف استان را داشتند. نتایج حاصل از بررسی های ریخت شناسی و تحلیل های آماری بر روی صفات ریخت سنجی، جدایی کامل چهارگونه را نشان داد. اعتبار چهارگونه فوق به عنوان چهار گونه مجزا بر اساس تفاوت در صفات شاخص کلیدی همانند آرایش ها و نسبت ابعاد بند چهارم متازوما، طول کاراپاس به پهنای قسمت خلفی آن، اندازه تلسون ، موقعیت چشم های میانی و طول انبر و انگشت متحرک به طول دست مورد تایید واقع شده است. نتیجه تحلیل خوشه بندی نشان می-دهد که Orthochirus stackwelli از نظر ریخت شناسی از گروه های دیگر متمایز می باشد و بیشترین شباهت میان Orthochirus iranus و Orthochirus zagrosensis بوده است.

    کلیدواژگان: عقرب، اورتوشیروس، ریخت سنجی، خوزستان
  • سمیه جباری خورده بلاغ*، شهربانو عریان، دلارام اسلیمی اصفهانی صفحات 32-42

    کلستاز مدلی پرکاربرد برای ایجاد سیروز کبدی است. جریان آب در مغز، از طریق کانال های آبی متصل به غشاء موسوم به آکواپورین ها (AQPs) صورت می گیرد. آکواپورین 1، عضوی از این خانواده است که در سیستم عصبی، در شبکه کورویید حضور دارد و ممکن است این پروتئین به انتقال آب در سراسر سد خونی_ مغزی کمک کند. اختلال در مکانیسم تنظیم بیان AQP1 می تواند منجر به ادم هیدروسفالی و سایر مشکلات مغزی گردد. هدف این مطالعه بررسی AOP1 در شبکه کورویید مغز موش های نر ویستار کلستاتیک و بررسی بافتی شبکه کورویید آن ها با مقایسه سایر گروه ها است.

    روش ها

    حیوانات به سه گروه کنترل، شم با جراحی بدون بستن مجرای صفراوی و کلستاز با جراحی و قطع مجرای صفراوی تقسیم شدند. پس از گذشت دو هفته، موش ها کشته شده و مقدار AQP-1 توسط روش ایمونوهیستوشیمی و بافت مغز آن ها با استفاده از روش هیستوتکنیک،موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در سیستم عصبی مرکزی،AQP1، تنها در اپیتلیوم شبکه کورویید بطن های جانبی تشخیص داده شد. کلستاز مقدار AQP1 در شبکه کورویید موش های نر ویستار کلستاتیک را افزایش داد. همچنین در بررسی بافت شناسی رنگ آمیزی هماتوکسیلین ایوزینH &E ازهم گسیختگی بافت در شبکه کورویید موش های کلستاتیک مشاهده شد.

    بحث

    این مطالعه برای بررسی تغییرات مقدار پروتئین AQP1 صورت گرفت. علاوه بر آسیب بافت شبکه کورویید، افزایش مقدار این پروتئین ممکن است علت ایجاد ادم و آسیب مغزی مشاهده شده در هنگام کلستاز باشد.

    کلیدواژگان: آکواپورین 1، کلستاز، شبکه کوروئید، هیدروسفالی
  • مرضیه اسدی آقبلاغی، فراهم احمدزاده*، بهرام حسن زاده کیابی، نوشا کیقبادی صفحات 43-54

     سنجاب های متعلق به جنس Sciurus جزو سنجابهای درختی هستند که با اقلیم نیمه قطبی و مناطق جنگلی سازش پیدا کرده اند و توزیع گسترده ای در نیمکره شمالی دارند. سنجاب قرمز، سنجاب ژاپنی و سنجاب ایرانی از جمله گونه های شاخص جنس Sciurus در اورپا و آسیا هستند. محدوده پراکنش سنجاب قرمز از اروپا تا چین بوده در حالیکه، سنجاب ایرانی محدود به فلات ایران-آناتولی است و سنجاب ژاپنی نیز در جزایر ژاپن حضور دارد. منشا و تاریخچه تکاملی گونه سنجاب ایرانی مبهم است و در حال حاضر اطلاعات ژنتیکی قابل توجهی از این گونه وجود ندارد. ژنوم میتوکندری کاربرد گستردهای در تصحیح رده بندی های کنونی موجودات دارد و برای تعیین روابط تبارزادی استفاده میشود. با توجه به اینکه تک نیایی و چند نیایی سنجابهای درختی در منطقه پالیارکتیک نامشخص است، ناحیه کنترل ژنوم میتوکندری به دلیل نرخ جهش پذیری مناسب در گونه های مذکور مورد بررسی قرار گرفت. ژن ناحیه کنترل برای اولین بار در سنجاب ایرانی از لحاظ میزان تغییر پذیری، جهش، جایگاه های حفاظت شده و فاصله ژنتیکی بررسی شد. همچنین نتیجه رده بندی حاصل از ناحیه کنترل ژنوم میتوکندری و ژن سیتوکروم بی مورد مقایسه قرار گرفتند. این پژوهش نشان داد که نتایج ردهبندی بدست آمده از ناحیه کنترل ژنوم میتوکندری و ژن سیتوکروم بی مشابه هستند. همچنین از لحاظ تغییر پذیری و جهش، گونه سنجاب ایرانی در مقایسه با سنجاب قرمز و سنجاب ژاپنی دارای بیشترین میزان تغییرات است و گونه سنجاب قرمز دارای کمترین میزان تغییر پذیری، جهش و بیشترین تعداد جایگاه های حفاظت شده است.

    کلیدواژگان: سنجاب ایرانی، سنجاب ژاپنی، سنجاب قرمز، ژنوم میتوکندری، ناحیه کنترل
  • فریده پرفروغ، نگین سلامات*، عبدالعلی موحدی نیا صفحات 55-67
    مطالعه حاضر با هدف بررسی ساختار بافتی و عملکرد ترشحی گناد نر در گربه کوسه عربی (Chiloscyllium arabicum Gubanov, 1980) خلیج فارس در طی دو فصل بهار و پاییز انجام گرفت. بدین منظور، ساختار بافتی گناد نر (بیضه) و سطح پلاسمایی هورمون تستوسترون در دو فصل پاییز (اواخر شهریور-آذر) و بهار (اسفند-خرداد) در C. arabicum ارزیابی شدند. بدین منظور، 30 قطعه C. arabicum از بندر بحرکان واقع در هندیجان به صورت فصلی صید شد. ماهی ها بیهوش شده و پس از بیومتری، نمونه های خونی از سیاهرگ دمی اخذ و به مدت 10 دقیقه سانتریوفیوژ شدند. سپس، نمونه های بافتی از بیضه اخذ و در محلول ثبوت بوین برای 48 ساعت تثبیت شدند. مقاطع بافتی با استفاده از تکنیک های بافت شناسی معمول و رنگ آمیزی هماتوکسیلین_ایوزین تهیه شده و با استفاده از میکروسکوپ نوری مطالعه شدند. سطح پلاسمایی تستوسترون نیز در نمونه های پلاسما اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، بیضه گربه کوسه عربی لوبوله بوده و هر لوبول از تعدادی واحد کروی شکل به نام اسپرماتوسیست تشکیل شده بود که سلول های اسپرماتوژنیک در مراحل مختلف تکامل از جمله اسپرماتوگونیا، اسپرماتوسیت ها و اسپرماتیدها در این واحدها مشاهده شدند. اسپرماتوسیست ها در هفت مرحله تکاملی متفاوت در بیضه ماهیان در طول فصل بهار مشاهده شد، در حالیکه، تنها پنج مرحله اول در ماهیان در طول فصل پاییز شناسایی شدند. سطوح پلاسمایی هورمون تستوسترون در فصل بهار نسبت به فصل پاییز بالاتر بود. د
    کلیدواژگان: بیضه، تستوسترون، تولیدمثل، خلیج فارس، گربه کوسه عربی
  • مریم عجم حسنی*، مریم محمودزاده صفحات 68-81
    نقش سلول های خونی و سیستم فنل اکسیداز در دفاع سلولی حشرات ثابت شده است. تعداد سلول های خونی تحت تاثیر هر نوع تنش یا ورود عامل بیگانه به همولنف تغییر می کند. حشرات با سامانه ایمنی قوی می توانند گاه روند بیماری زایی یک عامل بیماری زا را تغییر داده و یا متوقف کنند. در این تحقیق، اثر تنش های گرسنگی، تنش های دمایی و باکتری Bacillus thuringiensis بر دفاع سلولی لارو های سن پنجم لیسه سیب بررسی شد. نتایج آزمایش دوره های گرسنگی نشان داد که در همولنف لاروهای گرسنه با گذشت زمان به مدت 48 ساعت تفاوت معنی داری در تعداد کل سلول های خونی، پروهموسیت ها، گرانولوسیت ها، پلاسموتوسیت ها و اونوسیتوییدها وجود داشت. همچنین میزان فعالیت آنزیم فنل اکسیداز تحت تاثیر تنش گرسنگی 24 ساعت به طور معنی داری کاهش یافت و بعد از 48 ساعت گرسنگی روند افزایشی نشان داد. اثر تنش های دمایی مختلف بر تعداد سلول ها کاملا معنی دار بود. به طوریکه تعداد کل و تفرقی سلولها در دمای 35 افزایش و در دمای 4 درجه سانتیگراد کاهش قابل توجهی نشان داد. تغذیه از برگ های آلوده به باکتری B. thuringiensis سبب افزایش معنی دار تعداد همه سلول های خونی و فعالیت فنل اکسیداز شد. این فاکتورها با گذشت زمان تا 24 ساعت به طور معنی-داری کاهش یافتند که نشانگر واکنش مثبت سلول های خونی در برابر عامل بیگانه بود. این نتایج می تواند به عنوان مقدمه ای بر شناخت ویژگی های دفاع فیزیولوژیک لیسه سیب تلقی شود و در برنامه های کنترل میکروبی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: لیسه سیب، واکنش سلول های خونی، تغذیه و دما، باکتری Bacillus thuringiensis
  • معصومه داودزاده، صالح طباطبائی وکیلی*، خلیل میرزاده، علی آقایی صفحات 82-95

    به نظر می رسد ویتامین A در بهبود عملکرد تولیدمثلی پرنده نقش داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر سطوح صفر، 4000، 8000، 16000 و 32000 واحد بین المللی ویتامین A در کیلوگرم جیره بر سن تلفات رویانی، میزان هورمون های استروییدی و نیز اندام های تولیدمثلی بلدرچین ژاپنی نر و ماده بود. تعداد 320 قطعه بلدرچین ژاپنی بالغ در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 16 قطعه بلدرچین در هر تکرار با 12 قطعه ماده و 4 قطعه نر به مدت 42 روز بکار رفت. در تمام مراحل آزمایش، پرندگان دسترسی آزاد به مصرف آب و خوراک داشتند و طول روشنایی 16 ساعت بود. تیمارها تاثیری بر تلفات رویانی در سنین مختلف جنینی نداشتند. در بلدرچین نر فقط درصد وزن بیضه راست تحت تاثیر تیمار های آزمایشی قرار گرفت. به گونه ای که درصد وزن بیضه راست در تیمار 8000 واحد ویتامین A در کیلو گرم جیره کمتر بود و بیشترین درصد مربوط به سطح 16000 بود (05/0≤p). بیشترین و کمترین وزن اویدوکت به ترتیب در جیره حاوی 16000 و 4000 واحد ویتامینA در کیلو گرم جیره مشاهده شد (05/0≥P). وزن فولیکول F3 در جیره حاوی 16000 واحد ویتامین A در کیلو گرم بیشترین مقدار را داشت (05/0≥P). میزان قطر فولیکول F1، در جیره بدون ویتامین بیشترین مقدار را داشت (05/0≥P). عدم تاثیر سطوح مختلف این ویتامین بر فرآسنجه های مذکور احتمالا مرتبط با ذخیره این ویتامین در بدن بلدرچین باشد. به نظر می رسد با افزایش طول دوره آزمایش و اتمام ذخایر بدنی، اثرات ویتامین A بر فرآسنجه های تولیدمثلی پرنده را بتوان مشاهده نمود.

    کلیدواژگان: اندام های تناسلی، بلدرچین ژاپنی، تلفات رویانی، ویتامین A، هورمون های استروئیدی
  • حمیدرضا ازهر*، نصرالله رستگارپویانی، رسول کرمیانی صفحات 96-107

    منطقه ی کنگاور در شرق استان کرمانشاه واقع شده است، که وجود زیستگاه های متنوع در این منطقه از جمله علف زار، دشت، کوهستانی، سنگلاخی و بوته زار باعث شده است که این منطقه از تنوع قابل ملاحظه ای از سوسماران برخوردار باشد. هدف از این مطالعه بررسی فون سوسماران شهرستان کنگاور و مناطق اطراف آن است. طی بازدید های میدانی از منطقه ی مورد مطالعه در سال های 1393-1391 تعداد 92 نمونه سوسمار از 11 ایستگاه مختلف جمع آوری گردید. سپس نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و در الکل 70 درصد تثبیت شدند و صفات متریک و مریستیک آن ها مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفت. در این مطالعه نه گونه متعلق به نه جنس و پنج خانواده از سوسماران شناسایی شدند:Trapelus lessonae و Laudakia nupta ازخانواده ی Agamidae؛ Cyrtopodion scabrum و heterocercum Mediodactylus ازخانواده ی Gekkonidae؛ Eremias montanus وOphisops elegans ازخانواده ی Lacertidae؛ Ablepharus pannonicus و Heremites aurata از خانواده ی Scincidae و Varanus griseus از خانواده ی Varanidae.

    کلیدواژگان: سوسماران، عناصرفونی، استان کرمانشاه، غرب ایران
|
  • Sedigheh Zarei, Manijeh Karami *, Mohammadreza Jalali Nadoushan, Shima Kakavand, Mina Ghafari Pages 1-15
    Aim & Introduction

    Morphine has adverse effects on the female reproductive system. The aim of this study was to investigate the interference effects of MgSO4 (intra ventromedial hypothalamus (VMH) and naloxone in the rat with polycystic ovaries induced by morphine.

    Materials & Methods

    80 female rats (200-250 g) kept under standard conditions were surgically coordinated (Anterior- Posterior: -1/92, Ventral: 9, Lateral: 0.5) using a stereotactic device. After recovery they were microinjected morphine (0.1-0.4 µg/rat, intra-VMH) and pre-injected naloxone hydrochloride (0.1-0.4 µg/rat, intra-VMH) and also MgSO4 (1-5 µg/rat) prior to the naloxone. The control group received physiological saline (1 µL/rat, intra-VMH). 3 days after the experiment, uterus, ovary and brain samples were collected and studied histopathologically using hematoxylin & eosin.

    Results

    The ovaries in group in which morphine was injected showed polycystic features as compared to the control group. This effect was reversed by the naloxone pre-injection, but, prior treatment with MgSO4 returned the aspect. However, this substance alone did not have a significant effect on the ovaries. In addition, the inflammatory effect of morphine on the ovary and the uterus was reversed with pre-injection of naloxone, but it was also returned by the MgSO4. These materials did not have significant effect on neurons of VMH.

    Discussion & Conclusions

    These results indicate that the effect of morphine is mediated by mu opioid receptor which is dependent to the calcium ion signalling mechanism.

    Keywords: Morphine, poly cystic ovary, mu opioid receptor, VMH, Rat
  • Hedieh Jafari *, Shahrokh Navidpour, Fatemeh Saalabi, Behzad Masihipour, Alireza Forouzan, Elham Jahanifar Pages 16-31

    Study on ecology and biology of scorpions is very limited and the basis of this information the country, Iran, is the identification of habitats, and morphology of scorpions in different regions of Orthochirus species are widely distributed in the world. So far, 17 species have been identified throughout the world, of which 7 species have been found in different regions of Iran. In this study, Orthochirus specimens were collected from different regions of Khuzestan province and evaluated based on 27 morphometric values and 18 morphometric ratios. Four species, O. iranis, O. zagrosensis, O. farzanpay, and O. stackwelli were identified from different regions of Khuzestan province. Orthochirus. iranis and O. stackwelli had the most (41.6%) and the least (13.8%) frequencies, respectively, in the various regions of the province. The results of morphological studies and statistical analyzes on morphometric showed the complete separation of four types. Differences of species were confirmed based on the characteristics and ratios of the fourth segment of metasoma, carapace and telson sizes, the position of the median eyes, and pedipalp chela length and movable finger. The result of cluster analysis indicated that O. stackwell is morphologically distinct from other groups and had the most similarities between O. iranis and O. zagrosensis.

    Keywords: scorpion, Orthochirus spp, morphometric, Khuzestan
  • Somaieh Jabari Khordehbelagh *, Shahrbanoo Oryan, Delaram Eslimi Esfehani Pages 32-42

    Cholestasis is a model for creating Cirrhosis of the liver. The flux of water in the brain through membrane-anchored water channels, known as aquaporins (AQPs). Aquaporin-1 is a member of the family. there is in the central nervous system, it is possible that these proteins contribute to water transport across the blood-brain barrier. Mechanism of regulation of expression AQP1 is a complex and disruption of it can lead to cerebral edema, hydrocephalus, and other brain problems. The purpose of this study is evaluating the AQP-1 in cholestatic Wistar male rats’ choroid plexus and considering of choroid plexus tissue compared with the other groups.

    Methods

    This study was performed via bilateral bile duct ligation in rats. The animals were divided in to three groups, Control,Sham, with surgery but without bile duct ligation and cholestasis with surgery and cut the bile duct. After two weeks rats were sacrificed. Brain tissue and the amount of AQP-1 were determined by immunohistochemistry method and H & E staining.

    Findings

    In the central nervous system, AQP-1 was expressed only in the epithelium of the lateral ventricle’s choroid plexus. Rats with cholestasis showed increased AQP-1 protein in choroid plexus, also in histological observation by H & E staining, choroid plexus tissue damage in cholestatic samples was observed.

    Discussion

    This study was conducted to investigate changes in the amount of AQP-1 protein. Also, It shows increased levels of AQP-1 in the choroid plexus of cholestatic rats which may cause brain damage and edema have been observed in cholestasis.

    Keywords: Aquaporin-1, Cholestasis, Choroid Plexus, Hydrocephalus
  • Marzieh Asadi Aghbolaghi, Faraham Ahmadzadeh *, Bahram Kiabi, Nusha Keyghobadi Pages 43-54

    Squirrels of the genus Sciurus are tree squirrels adapted to subarctic climatic conditions. They inhabit temperate forests and are widely distributed in the Northern hemisphere. Red squirrel, Japanese squirrel and Persian squirrel are the specific species from Sciurusin Europe and Asia. Of the Palearctic species, the red squirrel (Sciurus vulgaris) has the broadest distribution, ranging from Europe to China. In contrast, the other two Palearctic species have much narrower ranges; the Persian squirrel (Sciurus anomalus) is limited to the Iranian - Anatolian region while the Japanese squirrel (Sciurus lis) is limited to the Japanese Islands. The evolutionary history and phylogenetic status of the Persian squirrel are ambiguous and genetic information about this species is currently limited. Furthermore, although there are only three species of tree squirrel in the Palearctic region, it remains unclear whether they are monophyletic or polyphyletic. Mitochondrial genes are frequently used for taxonomic and phylogenetic studies, and the mitochondrial control region (d-loop) has sufficient variability for assessing relationships among congeneric species. Here, we describe for the first time the variability in mitochondrial d-loop sequences within and among the three Palearctic Sciurus species. Result of d-loop and Cyt b compared for phylogeny and they have similar result. Our results show that the Persian squirrel has higher variability than the other two species, while the red squirrel has lowest variability. The red squirrel and Japanese squirrel are genetically similar to each other and form a single clade, while the Persian squirrel is more genetically distant from these other two species and is placed in a separate clade.

    Keywords: Sciurus anomalus, Sciurus vulgaris, Sciurus lis, mtDNA, control region (D-loop)
  • Farideh Porforugh, Negin Salamat *, Abdolali Movahedinia Pages 55-67
    The present study aimed to assess the tissue structure and secretions of the male gonads in Arabian carpet shark, Chiloscyllium arabicum Gubanov, 1980 from the Persian Gulf during the spring and autumn. For this purpose, the tissue structure of the testis and the plasma level of testosterone were evaluated during autumn (August-November) and spring (April-June) seasons in C. arabicum. For this purpose, a total of 30 specimen of C. arabicum were caught at the Bahrakan Port, located at the Hendijan in the north of the Persian Gulf, seasonally. Fish were euthanized and blood samples were taken from caudal vein after biometrical tests and then, centrifuged for 10 min. Fish were dissected after bleeding and samples were taken from the testis and fixed in Bouin solution for 48h. Tissue sections were prepared using routine histological techniques and stained with hematoxylin and eosin. Stained tissue sections were studied under light microscope. The amount of testosterone was also measured in plasma samples. The results showed that, the testis of C. arabicum was lobulated and each lobol consisted of golobolar units called spermatocyst with various spermatogenic cells in different developmental stages such as spermatogonia, spermaytocytes and spermatids. Spermatocysts in seven developmental stages were observed in fish testis during spring season. Only spermatocysts in the first five stages of development were detected in the male fish during autumn.
    Keywords: Testis, testosterone, Reproduction, Persian Gulf, Chiloscyllium arabicum
  • Maryam Mahmoodzadeh Pages 68-81
    The role of hemocytes and the phenoloxidase system in insect cell defense has been proven. The number of hemocytes is affected by any type tension or entry foreign agent to the hemolymph. Insects with a strong immune system can sometimes change the pathogenicity of a pathogenic agent or stop it. In this research, the effect of Starvation stresses, the effect of thermal stresses and Bacillus thuringiensis on cell defense of fifth instar larvae of the apple ermine moth, Yponomeuta malinellus Zeller were investigated. The results of the starvation period test showed that there was a significant difference in total hemocyte count, prohemocytes, granulocytes, plasmatocytes, and oenocytoids In the hemolymph of hungry larvae for 48 hours. Also The phenoxoxidase activity was significantly reduced Under the starvation stress 24 hours and after 48 hours starvation showed an increasing trend. the effect of different thermal stresses on The total number of cells was quite significant.. Feeding the infected leaves to bacterium B. thuringiensis significantly increased the total number of hemocytes and the activity of phenoloxidase. These factors decreased significantly over time for up to 24 hours indicating a positive reaction of the blood cells against the foreign agent during the initial hours of entering the hemolymph. These results can be considered as introduction to recognition physiological defense characteristics of the apple ermine moth and to be considered in microbial control programs.
    Keywords: Yponomeuta malinellus, Response of Hemocytes, Feeding, Temprature, Bacillus thuringiensis
  • Massoumeh Davodzadeh, Saleh Tabatabaei *, Khalil Mirzadeh, Ali Aghaei Pages 82-95

    It seems that vitamin A has a role in improving the reproductive performance of bird. The aim of this study was to investigate the dietary effect of five levels of 0, 4000, 8000, 16000 and 32000 IU/kg of vitamin A on ages of embryonic mortality, levels of steroidal hormones and reproductive organs of male and female Japanese quail. 320 adult Japanese quails were used in randomized complete block design with 5 treatments, 4 replicates and 16 birds per replicate with 12 of females and 4 males for 42 days. During experiment, birds had free access to water and feed and the lighting schedule or photoperiod was 16 hours of light. The embryonic death stage was not affected by treatments. In male quail, weight percentage of right testis was affected by experimental treatments. Weight percentage of right testis in the treatment containing 8000 IU/kg of vitamin was lower and the highest percentage was belong to 16000 IU/kg of vitamin A (P

    Keywords: Embryonic mortality, Japanese quail, Reproductive organs, Steroidal hormones, Vitamin A
  • Hamidreza Azhar * Pages 96-107

     Kangavar township is Located in the east of Kermanshah. It is mainly a mountainous and high-plain region. A various habitat types (such as grasslands, mountains, rocky and shrubbery areas) support reptiles of this region. Uncovering the lizard fauna of Kangavar region in Kermanshah province is the main aim of this study. Morphometric characters and valid keys were used to identify the lizard fauna. A distribution map was created for each species. A total number of 92 lizard specimens were collected from 11 stations. Then the specimens were transferred to the laboratory and were fixed and preserved in 70% ethanol and then their metric and meristic features were examined. Nine identified species belonging to nine genera and five families include Laudakia nupta and Trapelus lessonae (Agamidae); Cyrtopodion scabrum and Mediodactylus heterocercum (Gekkonidae); Eremias montanus and Ophisops elegans (Lacertidae); Ablepharus pannonicus and Heremites aurata (Scincidae) and Varanus griseus (Varanidae). Key words: Sauria, Faunal elements, Kermanshah Province, Western Iran

    Keywords: Sauria, Faunal elements, Kermanshah Province, Western Iran