فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 74 (پاییز 1398)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 74 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس شاکری، تیمور محمدی، محمد جعفری* صفحات 1-38
    اهمیت بازار نفت و تاثیر آن بر رشد اقتصادی کشورهای صادر کننده و مصرف کننده موجب شده تا عوامل موثر بر آن، طی مطالعات مختلف مورد بررسی قرار گیرد. بازار مالی و اجزای آن در بازار سنتی نفت نفوذ کرده و موجب تشکیل بورس های نفتی شده، از این رو، اهمیت بازارهای مالی نه به عنوان یک متغیر برون زا، بلکه به صورت یک متغیر درون زا در بازار نفت، ظهور و بروز یافته است. نتایج علمی حاصل از بررسی تاثیر نوسانات بازارهای مالی (بازار آتی ها) بر بازار معاملاتی نفت نشان می دهد تاثیرات بلندمدت بازار آتی ها بر بازار نفت در شرایط غیربحرانی، محرز است، اما در شرایط بحران، این بازارها به دلیل نگرانی از شرایط بحرانی، نگاه کوتاه مدت پیدا کرده و بازار اسپات (نقدی) بر متغیرهای آتی تاثیر می گذارد. بنابراین، پیشنهاد می شود با توجه به وابستگی کشور به درآمدهای نفتی -برای جلوگیری از تاثیر بحران های مالی جهانی بر بودجه کشور- از طریق رصد بازارهای مالی و مشارکت در بازار آتی های نفت، ضمن ایجاد پوشش ریسک، بودجه کشور را از نوسانات شدید قیمتی بازارهای بین المللی مصون داشته و با ورود هوشمندانه در فعالیت های سفته بازی ضمن بهره برداری از فرصت های احتمالی با حمایت نهادهای مالی کشور و همکاری وزارت نفت، درآمدهای سرشاری را نصیب کشور کرد.
    کلیدواژگان: بحران مالی، بازار نفت، بازار آتی ها، مدل VAR
  • علی حسین صمدی*، ابراهیم هادیان، پرویز رستم زاده، حمزه شیخیانی صفحات 39-80

    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی تاثیر آزادسازی تجاری بر نابرابری درآمدی در ایران با توجه به عوامل نهادی-اجتماعی مورد تاکید سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی است. برای رسیدن به این هدف، الگوی دکالو و همکاران (2013) تعدیل و براساس داده های ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 حل شده است. نتایج نشان می دهد در وضعیت فعلی کشور، کاهش نرخ تعرفه در بخش های زراعت و باغداری، جنگلداری و معدن موجب کاهش نابرابری و در بخش های صنایع غذایی، صنایع با فناوری پایین، صنایع با فناوری بالا، آموزش عالی، حمل ونقل و سایر خدمات موجب افزایش نابرابری در مناطق شهری و روستایی خواهد شد. با کاهش نرخ تعرفه در بخش صنایع با فناوری متوسط، ابتدا نابرابری در مناطق شهری و روستایی کاهش و سپس افزایش خواهد یافت. کاهش نرخ تعرفه در بخش های نفت و گاز و بهداشت، تاثیری بر نابرابری در مناطق شهری و روستایی ندارد. همچنین این نتیجه حاصل شده است که در حالت تحقق اقتصاد مقاومتی و بهبود وضعیت نهادی، کاهش نرخ تعرفه در همه بخش های تولیدی، موجب کاهش نابرابری خواهد شد. کاهش نرخ تعرفه در بخش های آموزش ابتدایی و متوسطه، مسکن و سایر بخش ها به دلیل عدم ارتباط این بخش ها با جهان خارج، هم در وضعیت فعلی و هم در زمان بهبود وضعیت نهادی در نتیجه تحقق اقتصاد مقاومتی، تاثیری بر نابرابری ندارد. بنابراین، پیشنهاد می شود در کنار اجرای سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی، به بهبود وضعیت نهادی کشور توجه شود.

    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، اقتصاد مقاومتی، الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه، ایران، عوامل نهادی- اجتماعی، نابرابری درآمد
  • علی اصغر سالم*، رضا زمانی، نگین سادات فقیهی صفحات 81-110

    در این مطالعه به بررسی اثر متغیرهای اقتصادی-اجتماعی بر تقاضای نان با استفاده از الگوی AIDS و ریزداده ها پرداخته شده است. در این مدل از متغیرهای اقتصادی اجتماعی  سن، جنس و وضعیت تاهل سرپرست خانوار، سطح تحصیلات همسر و سرپرست خانوار، بعد خانوار و وضعیت اشتغال و درآمد اعضای خانوار استفاده شد. متغیر مجازی اجرای قانون هدفمندی یارانه ها نیز به منظور بررسی آثار این سیاست در این مطالعه  استفاده شد. برای این منظور سیستم معادلات تقاضای تقریبا ایده ال به کار گرفته شد. این مدل با استفاده از داده های تلفیقی و روش رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط و بکارگیری اطلاعات بیش از 165 هزار خانوار شهری در کشور طی سالهای 1394-1386 و برای گروه های مختلف درآمدی (کم درآمد، متوسط و ثروتمند) تخمین زده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد طی سال های مورد بررسی، نان برای تمام گروه های درآمدی یک کالای ضروری است. کشش قیمتی تقاضای نان برای تمامی گروه های درآمدی برابر با 5/0-به دست آمد، بنابراین، برای تمامی گروه های درآمدی یک کالای کم کشش است. همچنین ضرایب مربوط به بعد خانوار، تحصیلات سرپرست و همسر سرپرست خانوار، اشتغال، تاهل سرپرست خانوار و هدفمندی یارانه ها مثبت و معنی دار است. ضریب متعلق به سن سرپرست خانوار برای خانوارهای فقیر و با درآمد متوسط مثبت و معنی دار و برای خانوارهای ثروتمند بی معنی  برآورد شده است. ضریب مربوط به جنس سرپرست خانوار برای خانوارهای فقیر بی معنی و برای خانوارهای با درآمد متوسط و ثروتمند مثبت و معنی دار به دست آمده است.

    کلیدواژگان: تقاضای نان، سیستم تقاضای تقریبا ایده ال، متغیرهای اقتصادی-اجتماعی، رگرسیون به ظاهر نامرتبط، هدفمندی یارانه ها
  • علی طیب نیا*، محسن مهرآرا، آزاده اختری صفحات 111-164
    هدف این مقاله شناسایی حباب های سفته بازی عقلایی و شاخص های هشداردهی زود هنگامی است که در بازه زمانی متلاطم اسفند 1389 تا شهریور 1397 در نرخ غیررسمی ارز دلار به ریال نقشی موثر داشته اند. انحراف نرخ ارز از مقادیر بنیادین که با عنوان حباب شناخته می شود، ممکن است در نتیجه حمله سفته بازی به ارزش ارز کشور به وقوع پیوندد که در صورت عدم دفاع مقامات از ارزش پول، منجر به بحران ارزی شود. از این رو، تشخیص صحیح زمان وقوع دوره های حبابی به منظور مداخله بهنگام در بازار ارز و جلوگیری از انحراف نرخ ارز از ارزش بنیادین آن، اهمیت زیادی برای سیاست گذاران دارد. برای این منظور، الگوسازی حباب های سفته بازی عقلایی، مبتنی بر مدل تغییر رژیم مارکف با احتمالات انتقال متغیر با سه رژیم انفجاری، آرام و فروپاشی که نسبت به تمامی مدل های رقیب از دقت بالاتری در تشخیص زمان وقوع حباب برخوردار است، انجام یافته که در آن، شاخص تحریم و تغییرات ذخایر ارزی، شاخص های هشداردهی زودهنگام مدل هستند. شاخص تحریم، عامل ایجاد تقاضای سفته بازی در بازار غیررسمی ارز در بازه زمانی مورد مطالعه است که همراه با مداخلات بانک مرکزی در جهت کاهش فشار بر بازار ارز، قادر به توضیح حباب های سفته بازی ارزی اخیر بوده اند. نتایج تخمین حاکی از تایید وجود حباب سفته بازی عقلایی در نرخ غیررسمی ارز دلار به ریال است. براساس نتایج ، بازه های زمانی شناسایی شده برای رژیم انفجاری  5/90، 10/90 - 9/90 ، 7/ 91 ، 4/92 ، 11/91 - 10/91 و 6/97 - 1/97 بوده که بیانگر آن است که رژیم های انفجاری دقیقا بر دوره های وقوع بحران ارزی منطبق هستند در حالی که رژیم های فروپاشی، تمایل به همزمانی با دوره های پس از بحران دارند. رژیم های آرام نیز با دوره هایی که بازدهی نرخ ارز از روند افزایشی ملایمی برخوردار است، منطبق هستند. با بازبینی الگو نسبت به انواع تصریح های ممکن و ترکیب های متغیرهای کنترل، الگوی طراحی شده از استحکام کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: حباب سفته بازی عقلایی، تغییر رژیم مارکف، نرخ ارز غیررسمی، احتمالات انتقال متغیر
  • عباس عباس پور*، محمد مهدی کرامتی تولایی، حمید رحیمیان، اسفندیار جهانگرد صفحات 165-200
    نگرانی گسترده ای که در مورد تامین مالی آموزش عالی در کشورهای مختلف دنیا به وجود آمده است منجر به تحرکات زیادی در صحنه واقعیت شده است. سیاست گذاران برای هدایت این الگو ترجیحاتی دارند و تلاش هایی را آغاز کرده اند و خود دانشگاه ها نیز با درک شرایط جدید دست به ابتکاراتی زده اند. هدف این پژوهش، تدوین الگوی مناسبی برای تامین مالی آموزش عالی ایران بود که با روش تحقیق ترکیبی صورت پذیرفت. در مرحله کیفی، پس از انجام مصاحبه و مراحل کدگذاری، الگوی مفهومی بر مبنای رویکرد سیستماتیک اشتراوس و کوربین ترسیم شد. در مرحله کمی نیز با طراحی پرسشنامه به عنوان ابزار سنجش الگو از مشارکت 155 نفر صاحبنظرکه به روش نمونه گیری تصادفی طبقاتی انتخاب شده بودند، استفاده شد. برای آزمون پرسشنامه از سنجش بارهای عاملی، محاسبه آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و روایی همگرا استفاده شد که نشان دهنده نتایج قابل قبول بود و عمده گویه ها از بار عاملی مناسبی برخوردار بودند. در مرحله بعد، ضرایب معناداری میان متغیرها و ضرایب استاندارد شده مسیرهای مربوط به فرضیه ها محاسبه شد. از میان فرضیه های پژوهش، رابطه معنادار میان پدیده محوری الگو که تنوع بخشی درون زای تامین مالی بود با شرایط علی استقلال دانشگاهی و طبیعی بودن و خودجوشی تایید شد، اما رابطه معنادار آن با دسترسی عادلانه به آموزش عالی و قابلیت اتکای منابع مالی رد شد. همچنین رابطه معنادار میان تنوع بخشی درون زای تامین مالی با راهبردهای شبکه سازی اطلاعات، تجهیزات، توانمندیها و تجربیات، انگیزش مالی و روانی و معنوی، تقویت ارتباط ذی نفعان، تمهید قوانین و مقررات و آیین نامه های مورد نیاز تایید، اما با افزایش تعاملات و همکاری های بین المللی رد شد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، نظام آموزش عالی، تنوع بخشی تامین مالی، نظریه داده بنیاد
  • سیده فاطمه چاوشی، محمود محمودزاده*، صالح قویدل دوستکوئی صفحات 201-230
    هدف این مقاله، بررسی و شناسایی عوامل موثر بر انتشار تجارت الکترونیکی در ایران با تحلیل بین استانی است که در قالب مدل رگرسیون داده های تلفیقی در دوره زمانی 1392 تا 1395 و در 30 استان کشور انجام شده است. نتایج نشان داد حدود 5 درصد تولید ناخالص داخلی ایران را مبادلات تجارت الکترونیکی تشکیل می دهد. مهم ترین عوامل در انتشار تجارت الکترونیکی عبارتند از: کسب وکارهای الکترونیکی، ضریب نفوذ تلفن ثابت، ضریب نفوذ تلفن همراه و پهنای باند اینترنت. ضریب متغیرهای تعداد کسب وکارهای الکترونیکی، ضریب نفوذ تلفن ثابت، ضریب نفوذ تلفن همراه و ضریب نفوذ اینترنت به ترتیب برابر با 045/0، 022/0، 009/0 و 006/0 بوده و از نظر آماری معنادار هستند. همچنین نتایج نشان داد که ضریب نفوذ اینترنت به عنوان یکی از مهم ترین ابزار دسترسی به اینترنت، بیشترین تاثیر را در انتشار تجارت الکترونیکی دارد؛ به این معنا که با افزایش ضریب نفوذ اینترنت در استان های کشور، می توان شکاف میان تجارت الکترونیکی در استان ها را کاهش داد. همچنین تعداد کسب وکارهای الکترونیکی نقش محوری بر گسترش شبکه تجارت الکترونیکی در ایران دارد. در این میان ضریب نفوذ تلفن همراه و تلفن ثابت نیز از پیشران های تجارت الکترونیکی در ایران محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، انتشار، مدل رگرسیون داده های تلفیقی
|
  • Abbas Shakeri, Teymour Mohammadi, Mohammad Jafari * Pages 1-38
    The significance of oil market and its impact on economic growth in oil-exporting and oil-consuming countries has led to examination of factors affecting it in different studies. Financial market and its components have penetrated in traditional oil market and this has resulted in creation of exchanges to trade oil-related securities. Therefore, the importance of financial markets has emerged not as an exogenous variable but as an endogenous variable within the oil market. Scientific results of the research demonstrate that the long-term impact of futures markets on the oil market is definite, however during the crises, due to the concerns about complicated crisis conditions, the effective time horizon becomes short-term, and consequently it is the spot market that influences future variables. Therefore, it is suggested that, in order to prevent the impact of global financial crises on the state’s budget, we have to monitor the financial markets and also participate in oil futures market which has the advantage of generating risk coverage and ensuring the country’s budget to become secure against price fluctuations of international markets. Finally, by undertaking a wise strategy of speculation, we can take advantage of potential opportunities, if supported by domestic financial institutions and Ministry of Petroleum and, therefore, earn the country tremendous revenues.
    Keywords: financial crisis, Oil market, Futures market, VAR Model
  • Ali Hussein Samadi *, Ebrahim Hadian, Parviz Rostamzadeh, Hamzeh Sheikhiani Pages 39-80

    The main purpose of this paper is to investigate the effect of trade liberalization on income inequality with consideration of socio-institutional factors emphasized by resistance economy policies in Iran. To meet this end, the Decaluwe et al. (2013) model has been adjusted and it is solved based on Social Accounting Matrix data of year 2011. The results show that in current institutional situation of Iran, the reduction of tariffs in the agriculture, horticulture, forestry and mining sectors can reduce inequality and tariff reduction in sectors of food industry, low technology industries, high technology industries, higher education, transportation and other services will increase inequality in urban and rural areas. By reducing tariff rates in mid-tech industries, inequality in urban and rural areas initially decreases and then increase. Reducing tariffs in oil and gas and healthcare sectors does not affect inequality in urban and rural areas. It is also shown that in the case of implementing resistance economy policies and improving institutional quality, tariff rate reduction in all sectors of production will reduce inequality. Reducing tariff rates in primary and secondary education sectors, housing and other sectors that de not have any link to outside world has no effect on inequality, both in the current institutional situation and in the case of institutional quality improvement as a result of implementing resistance economy policies. Therefore, it is suggested that attention be paid to improvement of institutional quality in the country, along with the implementation of resistance economy policies.

    Keywords: Trade Liberalization, Resistance Economy, Computable general equilibrium model, Iran, Socio-Institutional Factors, income inequality
  • AliAsghar Salem *, Reza Zamani, Negin Sadat Faghihi Pages 81-110

    In this study, the effect of socio-economic variables on bread demand has been investigated using AIDS model and micro data. In this model, socio-economic variables such as age, gender and marital status of household breadwinner, his/her own level of education and that of the spouse’s, household size, and employment status and income level of household members have been used. A dummy variable is also used to account for implementation of targeted subsidies law is also used and, in this study, it shows the effects of this policy. To meet this end, the Almost Ideal Demand System (AIDS) is applied. This model has been estimated using the consolidated data and Seemingly Unrelated Regression (SUR) method and the information from more than 165,000 urban households in the country for the years 2007-2015 and for different income groups (low income, medium and wealthy). The results of this research show that, during the period under study, bread was an essential goods for all income groups. The price elasticity of bread demand for all income groups was 0/5. Therefore, bread is an inelastic goods for all income groups. Also, the coefficients related to household size, level of education for the breadwinner and his/her spouse, employment status and marital status of household breadwinner and the dummy variable of targeted subsidies law are positive and significant. The coefficient related to the age of household breadwinner for poor and middle-income households has been estimated to be positive and for wealthy households it has not been found to be significant .The coefficient belonging to the gender of the head of household for poor households has been estimated to be insignificant and for middle-income and wealthy households it has been estimated to be positive and significant.

    Keywords: Bread Demand, Almost Ideal Demand System, Socio-Economic Variables, Seemingly Unrelated Regression, Targeted Subsidies
  • Ali Tayebnia *, Mohsen Mehrara, Azadeh Akhtari Pages 111-164
    The purpose of this paper is identifying speculative rational bubbles and applying early warning indices to illustrate these bubbles in USD/IRR informal exchange rate during volatile period of March 2011 to September 2018. The deviation of the exchange rate from fundamental values which is known as bubble may occur as a result of a speculative attack to the value of local currency which, if the authorities do not defend the value of the national currency, will lead to a currency crisis. Therefore, it is very important for policy-makers to correctly identify bubble periods to intervene timely in the foreign exchange market and to prevent deviation of exchange rate from its fundamental value. For this purpose, rational speculative bubbles modeling using Markov regime-switching model with time-varying probabilities including dormant, collapsing and explosive regimes with high ability in identifying the time of formation and collapsing of bubbles has been done. In our model, the sanction index and changes in foreign exchange reserves are early warning indicators. The sanction index is the cause of speculative demand in the informal foreign exchange market over the period covered by this study which, coupled with central bank interventions to reduce the pressure on the foreign exchange market, have been able to explain recent currency speculative bubbles. Our results confirm that rational speculative bubbles exist in USD/IRR informal exchange rate. Based on our results, time intervals identified as explosive regime are exactly contemporaneous with currency crisis periods. On the other hand, collapsing regimes tend to coincide with post-crisis periods. Dormant regimes identified in this study correspond to periods that the exchange rate return has a mild increasing trend. Comparing designed model to other specifications display sufficient robustness in the presented model.
    Keywords: Speculative Rational Bubble, Markov Regime-Switching, Informal Exchange Rate, Variable Transition Probabilities
  • Abbas Abbaspour *, Mohammadmahdi Keramatitavallaee, Hamid Rahimian, Esfandiar Jahangard Pages 165-200
    The widespread concern about financing higher education in different countries has led to a lot of movements. Policymakers have started to take advantage of this trend, and the universities themselves have come up with new insights into this new situation. The purpose of this study is to develop a suitable model for financing higher education in Iran, which is done by a combined research method. In the qualitative stage, after the interview and coding steps, the conceptual model was depicted based on systematic approach of Strauss and Corbin. In the quantitative stage, 155 people were questioned as a tool for evaluating the model. In order to test the questionnaire, factor analysis, Cronbach's alpha, combined reliability and convergent validity methods were used, which showed that the results were acceptable and most of the cases had a suitable factor load. In the next step, the coefficients of significance between variables and standardized coefficients of the paths related to the hypotheses were calculated. Among the research hypotheses, there was a significant relationship between the model's pivotal phenomenon, which was the internalized diversification of funding, with academic independence and naturalness, but its significant relation with fair access to higher education and the reliability on financial resources was rejected. Also, there was a significant relationship between internal financing diversification with information, equipment, capabilities and experiences networking strategies, financial, mental and spiritual motivation, strengthening of stakeholder communication, development of required rules and regulations were approved, but were rejected by increasing international engagement and cooperation.
    Keywords: Financing, Higher education system, Financing Diversification, Grounded Theory
  • Seyedeh Fatemeh Chavooshi, Mahmod Mahmoodzadeh *, Salleh Ghavidel Doostkouyi Pages 201-230
    The purpose of this article is to evaluate factors affecting expansion of e-commerce in Iran in a provincial level using panel-data regression model for period 2013 to 2016 in 30 Iranian provinces. The results show that about 5 percent of gross domestic product (GDP) in Iran has been created by e-commerce. The most important factors affecting expansion of e-commerce include: number of e-commerce businesses, penetration rate of landline phone, penetration rate of mobile phone and internet bandwidth. The estimated coefficient for variables of the number of e-commerce businesses, penetration rate of landline phone, penetration rate of mobile phone and internet penetration rate are 0.045, 0.022, 0.009 and 0.006 respectively and they are statistically significant. The results show the greatest influence on e-commerce is made by "internet penetration rate" that can be used as the driving engine of e-commerce. This means that with increasing internet penetration rate in Iranian provinces, the gap in e-commerce between provinces can be decreased. The second influential variable on expansion of e-commerce is "number of e-commerce businesses". In addition, penetration rates of mobile and landline phone are other variables influencing expansion of e-commerce in Iran.
    Keywords: E-commerce, expansion, Influential Factors, Panel Data Regression Model