فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی - پیاپی 9 (پاییز 1398)

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 9 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عفت نجارنوبری* صفحات 15-33

    فردوسی بزرگ ترین ستون زبان وادبیات فارسی ایران و شاهنامه نامی وی، یکی از بزرگ ترین کتب حماسی وادبی ایران وجهان است. شاهنامه ای که در سه بخش اساطیری، حماسی و تاریخی دورنمای کلی دارد ودر دوره تاریخی نمود خود را از پادشاهی شاهان ایرانی نشان می دهد. یکی از بخش های که مورد بی مهری فردوسی پژوهان قرارگرفته است بخش تاریخی شاهنامه است که البته علت اصلی آن، کم توجهی و بی میلی فردوسی به ادامه روایت هاست. سوال اصلی تحقیق این است که زبان وفردوسی در بیان معرفی قهرمانان دوره تاریخی چگونه است؟ فردوسی در نگارش این بخش هم  به روایت های شفاهی بیشترتوجه دارد تا اصالت موضوعات و تواریخ مستقل. او براساس احساسات شاعرانه و میزان مطابقت شاهنامه با کتاب های تاریخی تا چه حد است؟ این مکتوب که با روش توصیفی -تحلیلی صورت گرفته است، نشان می دهد که با دیگران تفاوت دارد و شاید از افراط ها و تفریط ها در آن ابایی نداشته باشد و از طرف دیگر شخصیت ملی گرای فردوسی از منابع اصلی تاریخی کم بهره برده است. دراین پژوهش، روایت شاهنامه با بعضی کتب تاریخی مستقل چون تاریخ کامل ابن اثیر، مسعودی، ثعالبی، یعقوبی وفرهنگ های شاهنامه، دهخدا، معین و... مقایسه شده است. اگرچه اختلاف روایت شاهنامه با کتب مذگور در وجود شخصیت ها، اسامی افراد، محل وقوع حوادث، تعداد پادشاهان و مدت زمان پادشاهی آنان است، بیشتر با روایت ثعالبی مطابقت دارد. در عمده ترین شباهت میان کتب تاریخی با هم مطابقت داشتن کلیت وقایع و داستان های این کتاب هاست.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، دوره تاریخی، تاریخ مسعودی، تاریخ کامل
  • مریم بیک خورمیزی، هادی حیدری نیا*، محمود صادق زاده صفحات 65-82

    نقش سازنده اساطیر در شکل گیری بنیادهای فکری جوامع بشری و نیز ضرورت تعمق انسان در هریک از جلوه های آن در طول زندگی به ویژه عصر معاصر بر همگان مبرهن و روشن است. اگرچه عصر حاضر به ظاهر عاری از اسطوره هاست، آن ها در ذهن انسان امروزی نیز جایگاه خود را یافته اند. شاعران در طرح و برجسته سازی اسطوره ها، نقش پررنگ تری نسبت به سایرین دارند. اسطوره و اسطوره سازی در شعر رمانتیک، جایگاه خاصی دارد، از میان مکاتب ادبی، مکتب رمانتیسیسم، اهمیت بیشتری به اسطوره ها می دهد. تاثیر نگاه رمانتیک بر نوع و میزان توجه شاعران معاصر به اسطوره و چگونگی بهره گیری آن ها از روایت های اسطوره ای، از مسایل مهمی است که باید درباره آن پژوهش شود. هدف این پژوهش تبیین نحوه به کارگیری مبتکرانه اسطوره و اسطوره پردازی، بر محور اندیشه رمانتیک در شعر ژاله قایم مقامی به روش توصیفی- تحلیلی است و نشان می دهد، کاربرد اسطوره ها در شعر ژاله براساس مبانی نظری مکتب رمانتیسم، قابل توجیه است. نتیجه پژوهش ناظر بر این است که ژاله، شاعر رمانتیک معاصر، در اشعارش بهره زیادی از گونه های اسطوره ای برده است؛ چنانکه اسطوره ها به سه شکل «بازآفرینی» «تغییر» و «تکرار»، در اشعار وی نمود یافته است.

    کلیدواژگان: اسطوره، اسطوره سازی، رمانتیسم، ژاله قائم مقامی، شعر معاصر
  • محمدرضا فاطمی مقدم سقی، فرشاد میرزایی مطلق*، مسعود سپه وندی صفحات 83-101

    شاهنامه فردوسی به دلیل بازآفرینی هویت ملی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فرزانه طوس با تکیه بر عناصر و مفاهیم هویت ساز، نقش محوری در پیوند دادن ایرانیان با پیشینه غنی فرهنگی خود داشته است. رستم یکی از شخصیت های برجسته است که فردوسی با تکیه بر ویژگی های جسمانی و معنوی او، بخش عمده ای از آراء هویت ساز خود را تبیین کرده است. در این پژوهش، با روش توصیفی -تحلیلی و استناد به منابع کتابخانه ای، مولفه های هویت ملی جغرافیایی و فرهنگی که فردوسی از طریق به کارگیری شخصیت رستم در شاهنامه به مخاطبان خود انتقال داده، بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رستم به عنوان مهم ترین شخصیت شاهنامه در پیشبرد اهداف ملی گرایانه فردوسی و ایجاد نوعی هویت خواهی ایرانی بسیار موثر بوده است. فردوسی، مفاهیم هویت ساز جغرافیایی همچون: ترسیم محدوده جغرافیایی کشور ایران؛ نگرش مثبت و تعلق خاطر نسبت به آب و خاک؛ نگرش نسبت به جایگاه سرزمین ایران در سطح جهان و مرجع دانستن آن؛ آمادگی برای دفاع از آب و خاک در زمان خطر و تعرض به آن؛ علاقه مندی به یکپارچگی سرزمین در آینده و نیز، مفاهیم هویت ساز فرهنگی همچون: تربیت فرزند و احترام به میراث گذشتگان را با خلق رستم و بهره مندی از ظرفیت های رویدادهایی که این شخصیت تجربه کرده، در شاهنامه بازتاب داده و با مخاطبان خود به اشتراک گذاشته است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، شاهنامه، فردوسی، رستم
  • محبوبه پورآقا، رامین صادقی نژاد*، مریم محمدزاده صفحات 102-118

    جوزف کمپبل، اسطوره شناس آمریکایی، براساس آرای کارل گوستاو یونگ، به بررسی سفرهای قهرمان در فرهنگ های مختلف پرداخته و در کتاب «قهرمان هزار چهره»، الگویی برای این سفرها ارایه کرده است. این الگو، قابلیت های فراوانی برای تجزیه و تحلیل آثار ادبی دارد. کتاب «هشت بهشت» امیر خسرو دهلوی یکی از آثاری است که می تواند با الگوی جوزف کمپبل، مورد تطبیق قرار گیرد. پژوهش پیش رو براساس این الگو به بررسی حکایت «پسر بازرگان روم و شهر خاموشان» در کتاب هشت بهشت امیر خسرو دهلوی پرداخته است. نتیجه پژوهش نشان می دهد بجز دو مولفه «ملاقات با خدا بانو یا باز پس گرفتن نشاط دوره کودکی» که پیش تر از مرحله گام نهادن قهرمان در «جاده آزمون ها»، در بخش تشرف آمده و مرحله «رسیدن کمک از خارج» که قبل از مرحله «عبور از آستان بازگشت به دنیای عادی» در بخش بازگشت، ارایه شده -که از نظر کمپل محتمل است- تمام مولفه های این داستان با الگوی پیشنهادی جوزف کمبپل، مطابقت کامل دارد.

    کلیدواژگان: امیرخسرو دهلوی، جوزف کمپبل، سفر قهرمان، کهن الگو، نقد اسطوره شناختی، هشت بهشت
  • سید محمود سیدصادقی* صفحات 119-137

    ادبیات فارسی گنجینه ارزشمندی از ساقی نامه ها و مغنی نامه های شاعران ایران زمین است. ساقی نامه، گونه ای منظومه ادبی است که در آن شاعر خطاب به ساقی، از بی ثباتی دهر شکایت می کند و با طلب شراب از او می خواهد بر زخم های روزگار دون، مرهم فراموشی قرار دهد. مغنی نامه گونه ادبی دیگری است که در آن شاعر، به مغنی خطاب می کند و برای بهجت خاطر، از او طلب آهنگ و سرودی می کند. غالبا شاعران به جهت اهمیت و زیبایی دوچندان کار به این دو نوع ادبی همزمان با یکدیگر پرداخته اند و کمتر شاعری تنها به یکی از این ها توجه مبذول داشته است. در این پژوهش ضمن سیر اجمالی در ساقی نامه سرایی و بیان ویژگی های آن، ساختار ساقی نامه و مغنی نامه حافظ را بررسی نموده و نشان داده ایم حافظ با استفاده از زمینه های سیاسی و اجتماعی، قالبی کاملا غنایی را در خدمت موضوعی کاملا سیاسی - اجتماعی به کار گرفته است و مطابق با یافته های این تحقیق، می توان گفت که در زبان حماسی شعر حافظ، بین روح حماسی حاکم بر شعر و زبانی که حافظ آن را به کار گرفته ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. بر این مبنا، زبان حافظ از ظرفیت های حماسی بهره گرفته تا سوژه های اجتماعی- سیاسی و حتی تغزلی مورد نظر خود را به شکلی زیبا و متفاوت بسراید

    کلیدواژگان: تحلیل، حافظ، ساقی نامه، عناصرحماسی، مغنی نامه
  • حبیب حاجی پور* صفحات 138-154

    در گستره ادب فارسی، مسایل تعلیمی و اندرزی از جایگاه مهمی برخوردار است، به طوری که نفوذ و سیطره آن را در همه گونه های ادبی شاهد هستیم. در این بین، برخی آثار کاملا بر این مبنا نوشته شده اند که مجموعه ای از اخلاقیات را در قالب داستان به مخاطب انتقال دهند که در این بین، روضه العقول و مرزبان نامه قابل توجه اند. در این پژوهش، با تکیه بر روش توصیفی -تحلیلی و استناد به منابع کتاب خانه ای، حکایت «مناظره دیو گاوپای با مرد دینی» از روضه العقول با حکایت «دیو گاوپای و دانای دینی» از مرزبان نامه به لحاظ بازنمایی آموزه های تعلیمی، تحلیل و مقایسه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دو نویسنده بیش از همه بر آموزه های «خردورزی و علم آموزی» و «نکوهش دنیا و دنیاستیزی» تاکید کرده اند. همچنین، ملطیوی به مسایلی چون: «نکوهش غرور و خودبرتربینی؛ نیکوسخنی؛ زهدگرایی و پرهیزگاری؛ خدامحوری و توکل به حق تعالی؛ قناعت ورزیدن و اهمیت راست گویی و راست کرداری» اشاره کرده و وراوینی هم، از اندرزهایی چون: «نکوهش گرایش به هوی و هوس؛ ممکن الخطا بودن حواس آدمی و نکوهش تقدیرگرایی و تسلیم بودن» سخن گفته است. این بررسی مشخص نمود که تنوع و فراگیری اخلاقیات در روضه العقول افزون تر است که این امر می تواند ناشی از حجم بیشتر تالیف ملطیوی باشد.

    کلیدواژگان: روضه العقول، مرزبان نامه، دیو گاوپای و مرد دینی، آموزه های تعلیمی
|
  • Dr Effat Najar Nobari * Pages 15-33

    Ferdowsi is the greatest pillar of the Persian language and literature of Iran and his famous Shahnameh, one of the greatest epic and literary books of Iran and the world. The Shahnameh, which has a general perspective in three parts of mythology, epic and history, and in the historical period shows itself from the kingdom of the Persian kings. One of the sections that has been neglected by Ferdowsi scholars is the historical section of Shahnameh, the main reason for which is Ferdowsi's lack of attention and reluctance to continue the narrations. This written method, which has been done by descriptive-analytical method, shows that Ferdowsi, in writing this section, also pays more attention to oral narratives than to the originality of independent subjects and histories. He differs from others on the basis of his poetic feelings and may not be superfluous to the excesses and excesses in it. In this study, the narration of Shahnameh has been compared with some independent historical books such as the complete history of Ibn Athir, Mas'udi, Tha'alabi, Yaqoubi and the cultures of Shahnameh, Dehkhoda, Moin, etc. The location of the events is the number of kings and the length of their reign, which is more in line with Tha'alabi's narration. In most of the similarities between the historical books, it is consistent with the totality of the events and stories of these books.

    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Historical Period, Masoudi History, Complete History
  • Maryam Bai Baik, Hadi Heidarnia *, Mahmoud Sadeghzadeh Pages 65-82

    The mythical role of the myth in shaping the intellectual foundations of human societies and the necessity of contemplating each of its manifestations throughout life, especially in the contemporary age, is clear and clear. Although modern times seem to be devoid of myths, they have found their place in the minds of today. Poets play a more prominent role in designing and highlighting myths than others. Myths and myths have a special place in Romantic poetry, giving more importance to myths than literary schools. The impact of the romantic view on the type and extent of contemporary poets' attention to myth and how to use them in mythical narratives is one of the important issues to be investigated. The purpose of this study is to explain how the creators of myth and mythmaking employ the myths of Romantic thought in Jaleh Ghaem Maghami's poetry through content Descriptive-analytical and show that the use of myths in Jaleh's poetry is based on the theoretical foundations of the Romantic school. The result of the study suggests that contemporary romantic poet Jaleh has taken a great deal of mythical forms in his poetry, as myths have been expressed in his poems in three forms of "recreation", "change" and "repetition".

    Keywords: Myth, Mythology, romanticism, Jaleh Ghaem Maghami, contemporary poetry
  • Mohammadreza Fatemi Moghaddam Saghi, Farshad Mirzayi Motlagh *, Masood Sepahvandi Pages 83-101

    Ferdowsi's Shahnameh is of particular importance because of the reproduction of national identity. Ferdowsi, based on identity and identity concepts, has played a pivotal role in connecting Iranians with their rich cultural background. Rustam's character is one of the most prominent elements that Ferdowsi has reflected and explained through his physical and spiritual qualities. In this research, using descriptive-analytical method and reference to library resources, the components of the geographical and cultural national identity which Ferdowsi has transmitted to his audience through the use of Rustam's character in Shahnameh. The results of the research show that Rustam has been effective as the most important character of Shahnameh in advancing Ferdowsi's nationalistic goals and creating a kind of Iranian identity. Ferdowsi, geographic identity identifiers such as: Drawing the geographical scope of the Iranian nation; Positive attitude towards water and soil; Attitude towards the status of Iran's land world in the world; Reference to it; Preparation for the defense of water and soil at a time of danger; Invasion of it; interest in the integrity of the land in the future; and, the cultural identity of the child as well as respect for the legacy of the past by creating Rustam and taking advantage of the capacities of the events experienced by this person, reflected in the Shahnameh and with the audience Has shared it.

    Keywords: : identity, National Identity, Shahnameh, Ferdowsi, Rostam
  • Mahbobeh Poraga, Ramin Sadeginejad *, Maryam Mohammadzadeh Pages 102-118

    Joseph Campbell, American mythologist, according to the viewpoints of Gustave Young, has dealt with hero’s journeys in different cultures and has proposed a pattern for such journeys in his book entitled: “multi-thousand facet hero”. This pattern has many sufficiency elements to analyze literary works. The book “Hasht Behesht (Eight Heavens)” by Amir Khosro Dehlavi is one of the works that can be compared with the pattern proposed by Joseph Campbell. The present research has dealt with investigating the anecdote: “Roman Merchant’s son and the city of dumbs” in a book written by Amir Khosro Dehlavi called “Hasht Behesht (Eight Heavens)”. The results showed that there has been a complete correspondence between all elements in this story and the pattern posed by Joseph Campbell except the two elements of “meeting the God or the lady or return to childhood joys” mentioned before the stepping of the hero in “tests’ roads”, reported in introduction and the step: “receipt of help from outside” before the stage called: “passing through the threshold level of heavenly life into the normal world” in the return part which are presented by Campbell as a probable period.

    Keywords: Amir Khosro Dehlavi, Joseph Campbell, hero’s journey, old patterns, Mythological Criticism, “Hasht Behesht (Eight Heavens)”
  • Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi * Pages 119-137

    Persian literature is a valuable treasure trove of letters and letters from Iranian poets. The storyteller is a kind of literary system in which the poet addresses to the savage, complains about the instability of Dehra, and by asking for the wine he wants to put on the wounds of the days of Dun, an ounce of forgetfulness. Mukhninameh is another literary letter in which the poet refers to Mukhninameh and, for his sake, calls on him to sing and sing. Often, poets have paid attention to these two types of literary works for the importance and beauty of the two, and less poetry has paid attention to only one of these. In this research, along with a glimpse into the storytelling and expressing its features, the structure of the storyteller and the Mukhninameh name of Hafez, we have shown that Hafez, using political and social contexts, provides a totally rich form in the service of a purely political subject - And according to the findings of this research, it can be said that in the epic poem of Hafez poetry, there is a close connection between the epic spirit governing poetry and the language used by Hafiz. Based on this, Hafez's language uses epic capacities to bring its socio-political subjects and even lyrical subjects into a beautiful and different way.

    Keywords: analysis, hafiz, Saqiynameh, Elements of Mercy, Mughni Nameh
  • Habib Hajipoor * Pages 138-154

    In the field of Persian literature, teaching and learning issues have an important place, so that we can see its influence in all literary genres. In the meantime, some works have been written purely for the purpose of conveying a set of ethics to the audience in the form of a remarkable rudimental and borderline narrative. In this study, relying on descriptive-analytical method and citation of library sources, the narrative of "Div -e- Gawpay's debate with the Mard-e-Dini" relates to Ruza al-Oqool narrative of "Div -e- Gawpay and Danaye Dini" in MarzbanNameh in representing the doctrinal teachings, analyzing And compared. The results of the study show that two authors have emphasized the teachings of "wisdom and science" and "worldly and worldly condemnation". Also, Malatyavi referred to issues such as: "Pride and self-denial; benevolence; asceticism and righteousness; Whispering, "It is possible that human beings have been trampled on, and their condemnation of fate and surrender." The study found that the diversity and inclusiveness of ethics in Ruza al-Oqool is greater, which may be due to the greater volume of the author's work.

    Keywords: : Ruza al-Oqool, Marzbannameh, Div -e- Gawpay, Mard -e- Dini, teaching