فهرست مطالب

پژوهش های مهدوی - پیاپی 32 (بهار 1399)

فصلنامه پژوهش های مهدوی
پیاپی 32 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد زروندی، محمد رحمانی، نفیسه زروندی صفحه 9

    ظهور و جامعه زمینه‌ساز ظهور هم ابعاد فردی را شامل می‌شود و هم ابعاد اجتماعی را، این‌که ما به عنوان جامعه اسلامی چه هدف و آرمانی را برای خود در پیش گرفته‌ایم و چه هدفی را باید در این موضوع در پیش بگیریم، موضوع بسیار مهم و حایز اهمیتی می‌باشد که نیاز به تحقیقات و پژوهش‌های فراوان از سوی متفکران و صاحب‌نظران جامعه دارد. مقام معظم رهبری(مدظله) به عنوان رهبر و الگوی جامعه اسلامی و تالی تلو معصوم:، بیانات مهمی در این باب در زمان‌های حساس و به فراخور موضوع داشته‌اند که محققان در پژوهش حاضر سعی کردند که به منظومه فکری ایشان در باب آماده‌سازی جامعه زمینه‌ساز ظهور دست یابند؛ از این روی پژوهش باهدف تحلیل محتوای بیانات مقام معظم رهبری(مدظله) و ارایه الگوی نظری ایشان در باب آماده‌سازی جامعه زمینه‌ساز ظهور انجام پذیرفته است.
    از همین روی چون در این باب تیوری از قبل تعیین شده نبود، با استفاده از روش تحقیق داده بنیاد که از نوع پژوهش‌های استقرایی و اکتشافی می‌باشد و نیز با استفاده از نرم‌افزار مکس کیودا به کدگذاری‌ها و مقوله‌بندی‌ها پرداخته و در نهایت از طریق پست الکترونیکی و یا به صورت حضوری، در اختیار خبرگان و صاحب‌نظران قرار داده و مورد تایید آنها واقع شده است، در این راستا سعی بر آن بوده که کلیه رهنمودها و بیانات منتشر شده از سوی ایشان درباره موضوع آماده‌سازی جامعه زمینه‌ساز ظهور، از طریق سایت رسمی ایشان و نرم‌افزار حدیث ولایت، مورد بررسی واقع شود.
    پژوهش نشان داد که داشتن روحیه انتظار، کار و تلاش، لزوم عمل کردن فرد فرد انسان‌ها به ویژه جوانان به وظایف، مبارزه با بی‌عدالتی و مبارزه با ظلم در دنیا، کمک همه انسان‌ها، اخلاص، اعمال مومنانه و... جزء مولفه‌های اصلی الگوی نظری ایشان درباب آماده‌سازی جامعه زمینه‌ساز ظهور می‌باشند. بنابراین با توجه به نتایج پژوهش می‌توان بیان داشت که جامعه ما باید علاوه بر پرداختن به امور نظری در این باره به اقدامات و راهکارهای عملی در راه دست‌یابی هر چه بیشتر به اهداف ذکر شده در جامعه اسلامی گام بردارد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مقام معظم رهبری (مدظله)، آماده سازی جامعه زمینه ساز ظهور، روش داده بنیاد
  • سید محمد مهدی موسوی صفحه 25

    پژوهش حاضر به منظور نقد و بررسی ادله نافی شناخت، وجود، غیبت و قیام حضرت ولی‌عصر4 صورت پذیرفته تا با بررسی اهم ادله جریان سلفی‌گری ایرانی نادرستی انکار مهدویت را از نگاه ایشان آشکار نماید. از آن‌جا که این جریان تجدیدنظر طلب در باورهای شیعی، در حوزه مهدویت مسیر خود را از باورهای امامیه جدا ساخته‌ و دلیل مخالفت خود را آیات قرآن پنداشته‌اند، پاسخ به اشکالات ایشان امری ضروری است. این تحقیق کوشیده است ابتدا با گزارشی مستند، ادعاهای ایشان را یادآوری کرده و سپس با ادله قرآنی پاسخگوی انکار این باور اسلامی، از نگاه این جریان نوپا باشد. نارسا بودن ادله شناخت مهدی7، ادله نافی وجود، غیبت و قیام حضرت در کنار عدم انتفاع از امام غایب و کامل بودن دین اسلام از اهم اشکالات مطرح شده از سوی ایشان است که، مورد نقد و بررسی با آیات قرآن قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سلفی گری ایرانی، مهدویت، قیام، طول عمر، هدایت جبری، غیبت
  • سید حسین علیانسب، سید ضیاءالدین علیانسب صفحه 47

    حضرت امام عصر (ع) به پیروان قدرتمندی نیاز دارد تا به پشتیبانی آنها جامعه انسانی را به جایگاه متعالی که خداوند مقرر کرده برساند، اما ابتلایات سخت دوران غیبت، موجب ناامیدی و ریزش تعداد زیادی از منتظران امام خواهد شد؟ بنابراین سوال پیش می‌آید که چرا خداوند منتظران آن حضرت را به گونه‌ای امتحان می‌کند که بسیاری از آنان از دین و اهل‌بیت روگردان شوند که در ظاهر موجب کاهش و تضعیف سپاه امام می‌گردد؟ برای پاسخ بدین سوال، پژوهش حاضر با مراجعه به منابع دینی و بهره‌گیری از روش توصیفی _ تحلیلی این فرضیه را مورد بررسی قرار داد که ابتلایات عصر غیبت متاثر از تجارب تاریخی حجت‌های پیشین و متناسب با شرایط و اهداف متعالی دوران ظهور، سپاه امام را پالایش و تقویت می‌کنند و در نهایت نتیجه گرفت که این ابتلایات شرایطی را ایجاد خواهند کرد که مدعیان ضعیف قبل از ظهور امام صف خود را جدا کنند و یاران واقعی آن حضرت از لحاظ فکری، سیاسی، نظامی، اعتقادی، اخلاقی و بصیرتی چنان تقویت شوند که برای همه سختی‌های دوران ظهور آمادگی داشته باشند.

    کلیدواژگان: امام مهدی (ع)، دوران غیبت، ابتلائات، یاوران توانمند
  • سید مهدی مجیدی نظامی صفحه 65

    این مقاله به دنبال تبیین عوامل و پیامدهای استعجال و ارایه راهکار برای مقابله و درمان آن به عنوان نقیصه اخلاقی و معرفتی در حوزه معارف مهدوی4 است. استعجال هم از آن ‏رو که ناشی از ضعف نفس و نشانه ضعف ایمان و عدم تمکین قلبی در برابر اراده و حکمت الهی است نکوهش شده و هم از آن جهت که مفاسد و پیامدهای بدی به دنبال دارد نکوهیده است. سوال این است که عوامل استعجال به عنوان یک آسیب در حوزه معارف مهدوی4 کدام‌اند؟ و موضع پیشوایان معصوم در برابر آن چیست؟ این پژوهش به‌صورت نقلی _ تحلیلی انجام‌گرفته و یافته ‏های تحقیق بیانگر آن است که ضعف نفس همراه با عواملی مانند: جهل و بی‌بصیرتی، ضعف ایمان، سودجویی، دنیاطلبی، ناشکیبایی در برابر اراده و حکمت الهی در این مسئله نقش‌آفرینی می‌کند. عدم تمکین در برابر اراده و حکمت الهی و اقدام به انجام کارهای نابخردانه هم‌چنین روی‏ آوری به تطبیق و توقیت که هرکدام از آن‌ها نیز مورد نهی و نکوهش واقع شده‌اند و پیامدهای مخربی بر اعتقادات دینی مردم خواهند داشت از پیامدهای استعجال محسوب می‏شوند. هدف پژوهش، بصیرت‌افزایی مومنان مهدوی4 و پیشگیری از انحرافات در حوزه معارف مهدوی4 است.

    کلیدواژگان: معارف مهدوی، استعجال، انحرافات، توقیت، تطبیق و بصیرت افزایی
  • مجتبی تاریوردی زاده صفحه 89

    صرف وجود امام در نظام آفرینش، آثاری دارد که در متون حدیثی مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به غیبت امام دوازدهم و تشکیک مخالفان تشیع در فواید وجودی ایشان، آشنایی با آنها سبب افزایش معرفت مومنین و تقویت باورها می‌گردد. از مهم‌ترین آثار وجودی امام، واسطه بودن ایشان در فیوضات الهی می‌باشد. نوشتار پیش رو بعد از مفهوم‌شناسی واژه «فیض»، بیان مراد از آن و تبیین جایگاه امام به عنوان واسطه فیض الهی بر بندگان، موارد متعددی از وساطت را ارایه می‌دهد. وساطت در بقاء نظام هستی، امنیت زمینیان، رفع عذاب از اهل زمین، بقاء فرصت اصلاح، نزول برکات آسمانی و خروج برکات زمینی از جمله مصادیق آن می‌باشند. نگارنده با بهره‌گیری از آیات و احادیث اهل‌بیت: و با رویکرد توصیفی _ تحلیلی سعی در توضیح هر کدام از این عناوین دارد. در این روش بر خلاف روش متکلمین که بیشتر تکیه بر مباحث عقلانی و منطقی دارد؛ تکیه مباحث بر منابع حدیثی و وحیانی می‌باشد.

    کلیدواژگان: آثار وجود امام، وساطت فیض، نظام آفرینش
  • محسن احمدی صفحه 113

    مطابق عقیده تشیع حضرت مهدی (ع) به عنوان آخرین امام و ودیعه الهی، ولایتی تام و مطلق از جانب خداوند متعال دارد. پررونق‌ترین طایفه صوفی شیعه در دوران اخیر«گنابادی»ها هستند. اقطاب صوفیه گنابادی معتقدند بخشی از این هدایت و ولایت امام در زمان غیبت کبری که مهدویت تبعی و هدایت باطنی امت است به آنها موکول شده و هدایت ظاهری به فقها سپرده شده است. مهم‌ترین گزاره‌ها و مولفه‌های اعتقادی آنان بیعت با اقطاب، اطاعت محض، و مفهوم اجازه است. ایشان معتقدند، بیعت با قطب در طول بیعت با امام است و در صورت عدم بیعت با قطب، شخص تحت ولایت کلیه امام قرار نمی‌گیرد. هم‌چنین شخص باید مطیع و سرسپرده محض به شیخ باشد حتی اگر از شیخ عصیان و گناهی ببیند، و اجازه همان مجوز دستگیری معنوی است که به صورت نص شفاهی به قطب اول داده شده و اقطاب دیگر به واسطه وی این اجازه را دارند.

    کلیدواژگان: مهدویت تبعی، هدایت باطنی، گنابادی، تصوف، بیعت، مفهوم اجازه
  • محمدهادی منصوری، مبشره نصیری صفحه 133

    جوامع بشری هماره با چالش شهوت‌پرستی مواجه بوده و هستند. روایات مهدوی از نمود و بروز افراط در شهوت جنسی در آخرالزمان حکایت دارد و آن را از اشراط الساعه برشمرده و این دوران را به «بدترین دوران زندگی بشر» معرفی کرده است. پرده‌دری حجاب‌ها، گرایش شدید و سرعت به لذات حیوانی، حلال کردن حرام الهی در اطفاء غریزه جنسی و... از جمله نشانه‌های چنین رفتاری در عصر غیبت است که وجه اشتراک همه آنها جرات به شکستن حدود الهی است. از دیگر سو قرآن کریم و روایات، با تبیین قرقگاه الهی و چگونگی اهتمام به آن، راهکار مواجهه با چنین پدیده‌ای را در سه ساحت نگرشی و گرایشی و رفتاری ارایه نموده است. نوشتار پیش رو با روش توصیفی _ تحلیلی، ضمن آسیب‌شناسی چالش پیش‌گفته، آثار کاربست قاعده حریم حمی در مواجهه با افراط‌گرایی جنسی در آخرالزمان را تبیین می‌نماید. اجرای چنین قاعده‌ای که مبتنی بر آیات قرآن و روایات معصومان: است، نقش اساسی در مواجهه موفق با چالش شهوت‌پرستی و نیز پاسبانی از جامعه منتظر دارد.

    کلیدواژگان: اشراط الساعه، جامعه منتظر، قاعده حریم حمی، آخرالزمان
|
  • Dr.Javad Zarvandi, Dr.Mohammad Rahmani, Dr.Nafiseh Zarvandi Page 9

    Appearance and the Society The Appearance of Appearance encompasses both the individual and the social dimensions what purpose and purpose we as a Muslim community have and what we should pursue in this regard is a very important and important issue that requires a great deal of research and research by community thinkers and scholars. The Supreme Leader as a model of Islamic society has had important statements in this respect at critical times that the scholars in the present study attempted to gain insight into their preparation for the emerging society, Therefore, the research has been conducted with the aim of analyzing the content of the statements and presenting their theoretical paradigm on preparing the emerging societyThis research uses encoding and inductive research as the basis of data-driven research. In this regard, he has tried to study all the guidelines and statements published by him on the subject of preparing the emerging society, through his official website and the hadith software of the province. Therefore, according to the results of the research, it can be stated that our society should take practical steps and solutions in order to achieve the above mentioned goals in the Islamic society in addition to theoretical issues.

    Keywords: Content Analysis, Supreme Leader, Emerging CommunityPreparation, Foundation Data Method
  • Seyed Muhammadmahdi Musavi Page 25

    The present study was conducted to criticize and examine the most important evidences of Iranian Salafism that negate knowing, existence, absence and uprising of Imam Mahdi (aj) and to indicate their falsehood and weakness. Since this revisionist sect has separated its path from Imami beliefs and considered the verses of the Qur'an as the reason for its opposition, it is necessary to answer their rejections. This research firstly has tried to review their claims, with a documentary report, and then to criticize refuting this Islamic belief by this new sect with the Qur'anic evidences, The inadequacy of evidences to know Imam Mahdi, to prove his existence, absence and uprising , along with the uselessness of the Absent Imam and the completeness of the religion of Islam are among the major problems raised by him, and have been criticized by the verses of the Holy Qur'an.

    Keywords: Iranian Salafism, Mahdaviat, Uprising, Longevity, FatalisticGuidance, Absence
  • Dr.Seyed Hossein Olyanasab, Dr.Seyed Zia-ud-Din Olyanasab Page 47

    Imam Mahdi needs support of powerful followers to raise the human society to sublime status. But severe infections in absenteeisms causes disappointment and loss of Imam waitings. So this question arises that why Allah tests Imam Mahdis followers in a way that many of them turn away from religion and Ahlul Bayt which appears to be a reduction in the Imam's army ? To answer this question the present study by referring to religious sources and using descriptive - analytical method examined this hypothesis that Infections of absenteeisms influenced by the historical experiences of previous imams and prophets and tailored to appearance periods high goals and conditions refine and strengthen Imam's army. This research eventually concluded that infections will create conditions to screen weak people Before Imams appearance and On the other hand strengthens intellectually, politically, militarily, faithfully, ethically and discretionary of Imam's real companions to prepar them for all conditions of the age of advent.

    Keywords: Imam Mahdi, absenteeism, Infections, Mahdi's helpers
  • Dr.Saiyed Mahdi Majidi Nezami Page 65

    Accelerated bedrock, consequences and solutionsThis article seeks to explain the causes and consequences of transgression and provide a solution to deal with and treat it as a moral and epistemological defect in the field of Mahdawi education. hurrying up has been condemned both because it is due to the weakness of the soul and as a sign of the weakness of faith and the lack of heartfelt obedience to God's will and wisdom, and because it has led to corruption and bad consequences. The question is, what are the factors of transgression as a harm in the field of Mahdawi education? And what is the position of the infallible leaders against it? This research has been done in a narrative-analytical way and the research findings show that the weakness of the soul along with factors such as ignorance and blindness, weakness of faith, profiteering, worldliness, impatience against God's will and wisdom play a role in this issue. Disobedience to the divine will and wisdom, and unwise actions, as well as resorting to adaptation and expectation, each of which has been banned and condemned and will have devastating consequences on people's religious beliefs, are among the consequences of transgression. The aim of the research is to increase the insight of Mahdawi believers (AS) and to prevent deviations in the field of Mahdawi (AS) knowledge.

    Keywords: Mahdawi knowledge, hurrying up, deviations, assignation, adaptations, insight Increase
  • Mujtaba Tariverdizadeh Page 89

    The mere existence of the Imam in the system of creation has effects that have been considered in hadith texts. Due to the absence of the Twelfth Imam and making doubts about the benefit of the Absent Imam by the opponents of Shiism, familiarity with the effects of the mere existence of the Imam will increase the knowledge of the believers and strengthen their beliefs. One of the most important effects of Imam's existence is that he is a mediator in divine graces. The following article, aftere terminology of the word "grace", and explaining the position of the Imam as a mediator of divine grace on the servants, presents several cases of mediation. Examples include mediation in the survival of the Cosmos, the security of the inhabitants of the earth, the elimination of torment from the people of the earth, the survival of the opportunity to reform, the descent of heavenly blessings, and the departure of earthly blessings. The author tries to explain each of these titles by using the verses and hadiths of Ahl al-Bayt and with a descriptive-analytical approach. In this method, unlike the theological method, which relies more on rational and logical arguments, relied on hadith and revelatory sources.

    Keywords: The effects of Imam existence, the mediation of grace, the system ofcreation
  • Mohsen Ahmadi Page 113

    According to Shiite belief, Hazrat Mahdi 7, as the last Imam and divine deposit, has a complete and absolute guardianship from God Almighty. The most prosperous Shiite Sufi clan in recent times are the "Gonabadis". That Mahdism is subordinate and esoteric guidance of the ummah has been entrusted to them and outward guidance has been entrusted to the jurists. The most important propositions and components of their beliefs are allegiance to the poles, pure obedience, and the concept of permission. He believes that allegiance to the pole is during allegiance to the Imam, and if one does not pledge allegiance to the pole, one will not be subject to the guardianship of the entire Imam. Also, the person must be obedient and pure to the sheikh, even if he sees rebellion and sin from the sheikh, and the permission is the same as the spiritual arrest that was given orally to the first pole, and the other poles are allowed to do so.

    Keywords: Subordinate Mahdism, Inner Guidance, Gonabadi, Sufism, Allegiance, The Concept of Permission
  • Dr.Muhammad Hadi Mansouri, Mobashshereh Nasiri savadkoohy Page 133

    Human communities have always been faced with the problem of controling the human carnal desires. Anticipatory hadiths related about the moral characteristics of to be prevailing in the end of time mark it as one of the most strenuous, hence the worst, times for mankind. A number of moral traits have been anticipated to characterize it, inter alia, disrespecting socio-moral differences, intense leaning towards satisfying human carnal desires, and legalizing any possible way for satisfying one's sexual lusts. These characteristics lead to breaching the religious boundaries set by the Islamic religion. Despite these breachings, the Holy Quran and the hadiths map a threefold way on cognitive, intellectual, and behavioral levels. The present descriptive, analytical paper attempts to explore some solutions for the above problems in a future phase of history marked by its general awaiting for the return of the world savior.

    Keywords: Characteristics of the end of time, Islamic moral rules, the awaitinghuman community