فهرست مطالب

مطالعات ایرانشناسی - پیاپی 15 (زمستان 1398)

نشریه مطالعات ایرانشناسی
پیاپی 15 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حکمت الله ملاصالحی صفحه 1
  • محمد بهرام زاده، مسعود دادبخش صفحه 2

    با به قدرت رسیدن حکومت صفویه در ایران به تدریج حدود و ثغور کشور مشخص شده و گستره جغرافیایی ایران بعد از سده ها تحت سلطه یک حکومت واحد قرار گرفت. حکومت صفوی با ایجاد امنیت در سرزمین ها و راه های تجاری و رسمی نمودن مذهب شیعه در کشور، توانست مردم ایران را مجددا در زیر چتر یک پرچم واحد و مشترک جمع کند. در این دوره به دلیل گسترش ارتباطات سیاسی و تجاری میان ایران و سایر کشورها، حضور سفیران خارجی در کشور گسترش یافته و سفرنامه های زیادی از سیاحانی مانند برادران شرلی، شاردن، تاورنیه و کمپفر به جای مانده است. پژوهش حاضر تلاش دارد تا با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی سفرنامه های موجود در این دوره پرداخته و شرح حال نویسندگان این سفرنامه ها، دلایل حضور آنان در ایران و نکات حایز اهمیت در سفرنامه ایشان را مورد ارزیابی و واکاوی قرار دهد. آن طور که از بررسی های پژوهش حاضر برمی آید اهداف سیاسی و تجاری از مهمترین دلایل حضور سیاحان دوره صفوی به ایران بوده است

    کلیدواژگان: صفویه، سفرنامه ها، شاردن، تاورنیه، برادران شرلی، کمپفر
  • حسن داداشی آرانی صفحه 3

    رودخانه و چشمه ناز ونک یکی از جذاب ترین مکان های شهرستان سمیرم است و در یک منطقه کوهستانی در میان رشته کوه های زاگرس واقع شده است و جزو مناطق سردسیر استان اصفهان محسوب می شود. سرشاخه های رودخانه کارون در این حوزه قرار دارد و دارای پوشش گیاهی متنوع است. آب و هوای منطقه معتدل تا سرد است. رودخانه و چشمه ناز در فاصله 10 کیلومتری جنوب غربی شهر ونک قرار دارد. شهر ونک و چشمه ناز در دامنه های شمالی کوه دالان واقع است. آب چشمه ناز شفاف و زلال بوده و پس از جاری شدن به یک رودخانه محلی کم عرض و کم عمق، به طول چند کیلومتر به نام رودخانه آب ونک می پیوندد. عرض و عمق رودخانه کم است. کوه های اطراف شهر ونک را سنگ های رسوبی تشکیل می دهند و ناهمواری ها و دره های ایجاد شده در اثر فرآیندهای زمین ساختی و فرسایشی در این سنگ ها چشم انداز زیبایی را به منطقه داده است که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. مناظر طبیعی منطقه محیط های مناسبی برای فعالیت های علمی، ورزشی، تفریحی و اقتصادی هستند. این پژوهش بر اساس منابع کتابخانه ای و بر مبنای روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. 

    کلیدواژگان: چشمه ناز، رودخانه، ونک، سمیرم، مناظر طبیعی
  • اسماعیل سلیمی صفحه 4

    منطقه  کردستان ایران یکی از مناطقی است که از لحاظ معماری، به خصوص در دوره  اسلامی، به شدت ناشناخته مانده است. با این حال بررسی علمی معماری این منطقه می تواند درکی عمیق تر از وضعیت کلی معماری ایران در این دوران به دست بدهد. هدف نوشتار پیش رو، معرفی و بررسی ویژگی های معماری مسجد تاریخی روستای سویناس به عنوان مسجدی با سبک بومی در شهرستان مهاباد و مقایسه آن با دیگر نمونه های عصر قاجاریه مناطق کردنشین است. تصاویر موجود از عصر قاجاریه توسط علیخان والی حاکم منطقه مکریان به مرکزیت مهاباد از روستای سویناس نشان از احداث بنای مسجد به وسیله  قادرآغا مالک روستا و تعلق آن به اواخر عصر قاجاریه دارد. به علاوه مدارک تاریخی موید آن است که به سبب توجه خوانین محلی با احداث عمارت اربابی و بنای مسجد، روستای سویناس اهمیت قابل توجهی یافت و رسما به عنوان مرکز مذهبی و سیاسی بخش گورک مکری در عصر قاجاریه بدل گردید. نتایج پژوهش حاضر که به شیوه  میدانی و کتابخانه ای انجام شده است موید آن است که سبک معماری مساجد قاجاریه منطقه  کردستان و از جمله مسجد سویناس سبکی است بومی و محلی، و تفاوت و تمایز زیادی با الگوهای مساجد ایران از جمله نواحی مرکزی دارد.

    کلیدواژگان: مهاباد، سویناس، کردستان، مسجد، قاجاریه
  • محسن شجاعی صفحه 5

    ایران شناسی روسیه همواره از سوی ایرانیان به عنوان منبعی برای طرح و بحث مسایل جدی و پرسش برانگیز درباره همه جنبه های تاریخ و فرهنگ ایران مطرح بوده است. با این وجود پس از فروپاشی شوروی و پیشرفت های به دست آمده در این حوزه انتظار می رفت که ایران شناسان روسیه به بازاندیشی نظرات و داوری های پیشین خود بپردازند. از سوی دیگر با توجه به دسترسی این گروه از ایران شناسان به آرشیوها و اسناد و مدارک کمیاب که پیشتر دسترسی به آن ها هیچ مقدور نبود، انجام پژوهش های بنیادین با تکیه بر این دست مدارک و اسناد خواسته دیگر جامعه علاقه مند ایران از آنان است. در این مقاله با ذکر نمونه های مشخص از هر یک از موارد پیش گفته، نویسنده انتظارات یاد شده را مطرح کرده و مورد بحث قرار می دهد.

    کلیدواژگان: ایران شناسی روسیه، ایران شناسی شوروی، ترجمه آثار ایران شناسی
  • زهره شیرین بخش صفحه 6

    در میان منابع مورد اتکاء در مطالعات تاریخی، اسناد یکی از موارد مهم و قابل توجه به شمار می رود و در میان انبوهی از اسناد، عریضه ها که به نوعی انعکاس دهنده صدای مردم نیز هستند؛ به عنوان منبعی برای پژوهش های تاریخی به ویژه در زمینه تاریخ اجتماعی و اقتصادی مورد بررسی قرار می گیرند. این پژوهش با تکیه بر بررسی ساختار اسناد ارسالی اصناف مختلف به مجلس شورای ملی در خلال سال های 1305 تا 1311ش، مطالبات و انتظارات عارضین را مورد مطالعه قرار داده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عریضه های مزبور از نظر ساختاری، ارکانی همانند سایر اسناد دارد و محتوای آن ها دلالت دارد که مشکلات مالیاتی و چالش های بلدیه مهمترین موضوعات مورد شکایت اصناف در آن زمان به شمار می رفت. داده های مورد نیاز برای این پژوهش به روش کتابخانه ای و خاصه آرشیوی جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: اسناد عرایض، اصناف، تاریخ اجتماعی، مجلس شورای ملی
  • صبا غلامی، سید رسول موسوی حاجی صفحه 7

    در روستای سرخه دیزه از توابع کرند غرب بقایای بنایی باستانی قرار دارد که گاهنگاری آن احتمالا مربوط به دوران ساسانی است. در متون تاریخی و سفرنامه های دوران اسلامی اشارات بسیاری به قلعه ای نظامی در منطقه ای به نام مرج القلعه و روستای مورد بحث شده است. غرب ایران به ویژه کرمانشاه در اواخر دوران ساسانی اهمیت فراوانی پیدا می کند و مورد توجه شاهان ساسانی قرار می گیرد. یکی از عوامل تاثیرگذار بر این توجه وجود شاهراه خراسان است که مسیر اصلی ورود از بین النهرین به نجد ایران است. علاوه بر آن مسیر تجاری پراهمیتی را به وجود آورده بود که از چند هزار سال قبل از میلاد مورد توجه بوده است. قلعه سرخه دیزه در گردنه پاتاق قرار گرفته است. گردنه پاتاق دارای موقعیت استراتژیک و فوق العاده حساس است، این گردنه در طول تاریخ ارزش نظامی بسیار بالایی داشته است. این پژوهش در صدد آن است تا با رویکرد جغرافیای تاریخی و تحلیل داده های باستان شناسی و تطبیق آن ها با اطلاعات ذکر شده در منابع، صحت اطلاعات اریه شده توسط جغرافیانویسان در ارتباط با قلعه سرخه دیزه و مرج القلعه را نشان دهد و گاهنگاری و کاربری احتمالی آن را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: قلعه سرخه دیزه، کرند، مرج القلعه، ساسانی، رویکرد جغرافیای تاریخی
|
  • Mohammad Bahramzadeh, Masoud Dadbakhsh Page 2

    Upon the rise of the Safavid government to power in Iran, the boundaries of the country were gradually specified and,after many centuries, the whole geographical realm of Iran was finallyruled by a single government. Through establishing security in different regions and trade routes of Iran and declaring Shiismas the official state religion, the Safavid government succeeded in bringing all Iranian people together under a single flag once again. During this period, because of the expansion of political and business relationships between Iran and other countries, foreign ambassadors had a vast presence in the country and, as a result, several travelogues were written by some travelers such as Shirley brothers, Charden, Tavernier, and Kaempfer. Following a descriptive-analytic method, the present paper examines the travelogues of this periods and explores the biography of their writers, the reasons for their presence in Iran, and the significant points in their travelogues. The findings of this study indicate that political and trade purposes were among the most important reasons behind the presence of travelers in Iran during the Safavid period.

    Keywords: Safavid Period, travelogues, Charden, Tavernier, Shirley Brothers, Kaempfer
  • Hassan Dadashi Arani Page 3

    Naz Vanak Spring and the small river it has created are among the most fascinating landscape in Semirom County. This spring is located in a mountainous region in the Zagros Mountain range, which is considered to be one of the cold areas of Isfahan Province. The Karun River originates in this region. It enjoys diverse vegetation and a moderate to cold climate. Naz Vanak Spring and river are located 10 km to the southwest of the city of Vanak. Vanak and Naz Vanak spring are both located at the northern hillsides of Dālānkūh. The water of thisspring is clear and limpid and after flowing into a narrow and short local river joins the Ab Vanak River, which is effluent but narrow and shallow. The mountains surrounding the city of Vanak are made of sedimentary rocks and the terrains and valleys created as a result of geological processes and erosions in the rocks have granted a beautiful view to the region, which attracts the attention of onlookers. The natural sites of this region can function as appropriate environments for scientific, sport-related, recreational, and economic activities. This study was conducted following a descriptive-analytic method and based on library sources.

    Keywords: Naz Vanak Spring, river, Vanak, Semirom, landscapes
  • Esmaeil Salimi Page 4

    KurdistanProvince is one of the regions in Iran which has remained almost unknown in terms of its architecture, particularly during the Islamic period. The study of the architecture of this province can provide a more profound understanding of Iranian architecture during this period. The purpose of the present paper is to introduce and explore the architectural features of the historical mosque of Savinas village, as a native-style mosque, in Mahabad and compare them with the features of similar examples of the Qajar period in Kurdish-residing regions. The photos taken by Ali Khan Vali, the ruler of Mokryan, which was a Muslim Kurdish emirate centered at Mahabad, from Savina s village during the reign of Qajar kings indicate that this mosque was constructed by Qadir Agha, the owner of the village, during the late Qajar period. Moreover, historical documents reveal that, because of the attention of local rulers, Savina s village turned into a greatly important place after the construction of the ruler’s mansion there, and the mosque was officially recognized as the religious and political center of Mokri Gavarak District in the Qajar period. The findings of this study, which was conducted following the library and field methods, demonstrate that the architectural style of Qajar mosques is of a local and native nature and is greatly different from the style of other Iranian mosques, particularly those in the central regions.

    Keywords: Mahabad, Savinas, Kurdistan, Mosque, Qajar period
  • Mohsen Shojaee Page 5

    Iranians have always viewed Russian Iranology as a source of some seriously questionable issues regarding all aspects of Iranian history and culture. However, after the disintegration of the former Soviet Union and the recent advancements in the field of Iranology, Russian Iranologists were expected to reconsider their previous theories and judgments. On the other hand, given their access to a number of rare archives and documents which were previously inaccessible to other researchers, the interested Iranian society also expects them to conduct some fundamental studies based on such documents. In this paper, through referring to some examples of these archives and documents, the author propounds the existing expectations and discusses them in detail.

    Keywords: Russian Iranology, Soviet Iranology, translation of Iranology works
  • Zohreh Shirinbakhsh Page 6

    Documents are among the most important and reliable resources in historical studies and, among the mass of documents, petitions, as voices of people, could be explored as a rich source for historical studies, particularly in the field of social and economic history. Through a study of the structure of the petitions sent to the National Consultative Assembly between 1926 and 1932 by various trades and craftsmen, the author examines the demands and expectations of the petition writers. The findings of this study demonstrate that the examined petitions are similar to other documents with respect to their structural elements. Moreover, the study of their content reveals that tax-related problems and challenges with municipality offices were the most important themes of craftsmen’s and trader’s complaints.

    Keywords: petition documents, trades, social history, National Consultative Assembly
  • Saba Gholami, Seyyed Rasool Haji Page 7

    In Sorkhah Dizah Village in West Kerend District, there are the remains of an ancient structure which possibly dates back to the Sassanid Period. In historical texts and travelogues of the Islamic period, several references have been made to a military castle in Sorkhah Dizah village in a region called Murj al-Qalah. The western regions of Iran, particularly Kermanshah, were of great importance during the late Sassanid period and attracted the attention of Sassanid Kings. One of the reasons prompting this attention was the existence of Khorasan Highway, which was the main route connecting Mesopotamia to the Plateau of Iran. Moreover, it was an important commercial road, which has been a center of attention since several thousand years before Christ. The mentioned ancient structure is along Patagh mountain pass, which has a strategic and extremely sensitive location and has always enjoyed great military value in the course of history. Following a historical approach to geography and through analyzing archaeological data and comparing them with the existing data in related sources, this study is intended to examine the truth of the data provided by geographers in relation to Sorkhah Dizah Castle and Murj al-Qalah and investigate the chronology and potential functions of the castle.

    Keywords: Sorkhah Dizah Castle, Kerned, Murj al-Qalah, Sassanid Period, historical geography