فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 51 (بهار 1399)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 51 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید سجادی*، داود آذر صفحات 5-26
    در ادبیات نظامی ایالات متحده امریکا، فضای سایبر به عنوان حوزه پنجم عملیات نظامی معرفی و در اسناد راهبردی، بر ایجاد توانایی هایی برای عملیات سایبری موثر، اشاره گردیده است. ازاین رو، این پژوهش درصدد تبیین راه های ارتقای توان دفاع ارتش جمهوری اسلامی ایران در برابر عملیات سایبری ارتش امریکا، از طریق مطالعه اسناد و مدارک و نیز مصاحبه با صاحب نظران است. در این راستا، کارکنان پایور ارتش جمهوری اسلامی ایران دارای مدارک تحصیلی کارشناسی به بالا در رشته های مرتبط با فعالیت های سایبری و در محدوده درجات افسر ارشدی به بالا، به عنوان جامعه آماری، (با در نظر گرفتن ضریبی) به تعداد 100 نفر در نظر گرفته شد و تمامی افراد جامعه (به صورت تمام شمار)، مورد مطالعه قرار گرفتند. در تجزیه وتحلیل داده ها، در ابتدا اطلاعات به دست آمده بر پایه روش داده بنیاد، کدگذاری گردیده و بیشترین تکرارها مشخص گردید و در ادامه، تعداد 26 سوال در قالب پرسش نامه طراحی و در اختیار جامعه آماری قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده، بیان گر آن است که با سطح اطمینان بسیار بالا می توان گفت که با انجام اقدامات بسترساز، توانمندساز و پشتیبانی اطلاعاتی، می توان توان مقابله ارتش جمهوری اسلامی ایران را در برابر عملیات سایبری ارتش امریکا ارتقا داد.
    کلیدواژگان: فضای سایبری، عملیات تدافعی سایبری، عملیات تهاجمی سایبری، حمله سایبری، دفاع سایبری
  • امیرحسین شکری*، سعید صادقیان صفحات 27-46

    سکوهای پرنده بدون سرنشین به عنوان یکی از منابع تهیه اطلاعات در این سیستم های فرماندهی و کنترل، علاوه بر قابلیت تهیه محصولات سه بعدی دقیق، مزایای متعددی ازجمله کاهش زمان، هزینه ها و تجهیزات خاص و نیاز کمتر به افراد متخصص را نسبت به سایر روش ها دارا هستند. در این مقاله به ارزیابی قابلیت های نوین سکوهای پرنده بدون سرنشین، آنالیز و تلفیق اطلاعات این سنجنده های قابل نصب بر این وسایل و استفاده از این داده در سیستم های اطلاعات مکانی برای کاربردهای نظامی و دفاعی پرداخته می شود. برای این منظور بررسی ها بر روی تصاویر اخذشده توسط سکوی پرنده ایبی پلاس با استفاده از سنجنده CanonIXUS127HS در منطقه ای نیمه شهری، توسط نرم افزار Pix4dmapper صورت گرفته است. با بهره گیری از گیرنده سامانه ماهواره ای ناوبری جهانی و واحد اندازه گیری اینرشیال المان های توجیه خارجی تصاویر اندازه گیری و به منظور اثبات دقت هندسی تصاویر مجموعا از 19 نقطه کنترل زمینی در منطقه به عنوان نقاط چک استفاده و مقادیر خطای باقیمانده هر یک از آن ها محاسبه گردید. نتایج، میانگین خطای مولفه های مسطحاتی به ترتیب، 008/0 و 014/0- متر و در مولفه ارتفاعی، 009/0 متر را نشان داد که این نتیجه، بیانگر دقت بالای محصولات سه بعدی تهیه شده با استفاده از این سکوها بدون استفاده از نقاط کنترل زمینی است.

    کلیدواژگان: سامانه فرماندهی و کنترل (C4I)، سیستم های اطلاعات مکانی (GIS)، سکوهای پرنده بدون سرنشین، تلفیق اطلاعات
  • حکمت احسان بخش*، رضا سبزواری راد، سجاد محمدیاری صفحات 47-64
    این پژوهش باهدف بررسی تاثیر بی تمرینی بر قابلیت های جسمانی و ترکیب بدنی دانشجویان نظامی متعاقب تمرین دوره تکاور و رزم در کوهستان، انجام شد. در یک مطالعه کاربردی به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، تعداد 30 نفر از دانشجویان افسری، به شکل هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و به دو گروه 15 نفره، تمرین دوره تکاور و تمرین دوره رزم در کوهستان تقسیم شدند. هر گروه به مدت 8 هفته دوره تکاور و رزم در کوهستان را طی نمودند. سپس از تمامی آزمودنی ها، برخی از فاکتورهای آمادگی جسمانی، درصد چربی و ترکیب بدنی در پایان دوره و پس از 3 هفته بی تمرینی اندازه گیری شدند. نتایج مقایسه پیش و پس آزمون رکوردها نشان داد که استقامت قلبی- عروقی، انعطاف پذیری، استقامت عضلات شکم قدرت، توان بی هوازی و چابکی در هر دو گروه تمرینی کاهش معنی داری داشتند ولی استقامت عضلات کمربند شانه و قدرت در هر دو گروه تمرینی با پیشرفت همراه بود ولی این پیشرفت ازنظر آماری معنادار نبود. همچنین مقایسه میانگین پس آزمون درصد چربی و شاخص توده بدنی دو گروه بیانگر آن بود که تفاوت معنی داری ازنظر آماری ندارند. همچنین مشاهده شد که در هیچ کدام از قابلیت ها به جز توان هوازی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد. به طورکلی، میزان کاهش در متغیرهای ذکرشده در بی تمرینی کوتاه مدت صرف نظر از نوع تمرین روند یکسانی دارد لکن ترکیب تمرینات در حفظ سازگاری های به دست آمده و نیز اثر بی تمرینی بلندمدت باید بررسی شود.
    کلیدواژگان: بی تمرینی، تکاور، رزم در کوهستان، قابلیت های جسمانی، ترکیب بدنی
  • حمید حسن پور* صفحات 65-86
    در راهبرد اعمال قدرت نظامی علاوه بر تسلیحات، تجهیزات و فناوری، وجود آیین نامه های مختلف به ویژه آیین نامه عملیاتی و رزمی ضروری است. ازاین رو این پژوهش که با رویکرد تحلیلی-توصیفی نگاشته شده، تلاش دارد کاربرد آیین نامه های عملیاتی و رزمی را در اعمال قدرت نظامی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به طور مشروح بیان نماید. جامعه آماری پژوهش شامل فرماندهان و جانشینان قرارگاه منطقه ای و معاونین ستاد نیروهای آجا و سپاه پاسداران است. به منظور جمع آوری داده ها، از دو پرسش نامه تحت عناوین "کاربرد آیین نامه های رزمی و عملیاتی" و "راهبرد اعمال قدرت نظامی نیروهای مسلح" و جهت بررسی رابطه میان متغیر مستقل و متغیر تابع از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. در سطح معنی داری پنج درصد (5%) صحت فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه طراحی عملیات نظامی، بیشترین تاثیر را بر اعمال قدرت نظامی نیروهای مسلح دارد. در این میان تهیه برآوردهای ستادی، تصمیم گیری فرماندهان و تهیه دستور عملیاتی برای ورود به صحنه عملیات و ناحیه رزم بسیار مهم و تعیین کننده هستند.
    کلیدواژگان: آیین نامه، طراحی عملیات، راهبرد نظامی، توان رزمی، قدرت نظامی
  • حسین صولتی سروندی، رضا شبان* صفحات 87-101
    با ورود جهان به قرن جدید، توانایی و ابزار دفاع نیز وارد مرحله ای تازه ای شده است؛ جنگ هوشمند با انقلاب اطلاعاتی به عنوان نقطه شروع، بر این اصل تاکید دارد که نیروها تنها از طریق تقویت رابطه بین فناوری و موضوعات فکری قادر به غلبه بر دشمنان خواهند بود. از آنجایی که یکی از موثرترین تاکتیک رزمی جنگ شبکه است، لذا این پژوهش ضمن تبیین توصیفی، به تشریح مولفه های «هوش جنگی» پرداخته است. برای شناخت تعمیم پذیری نتایج پژوهش با برگرفتن 31 نمونه، و اندازه گیری آلفای کرونباخ 879/0 برای کل پرسش نامه، به کمک نرم افزار SPSS 21 اعتبار درونی پرسشنامه بدست آمد. با کمک آزمون کولموگرف اسمیرنف (تست نرمالیته)، توزیع نرمال داده های پژوهش و به کمک آزمون های ناپارامتریک به فهم داده های پژوهش اقدام شد. در نهایت مشخص شد، میزان ضرورت هوشمندسازی جنگ، میزان اثرگذاری و نقش آموزش و همچنین میزان تاثیر عوامل فردی در افزایش اثربخشی جنگ در نبرد شبکه ای در حد زیاد است. بنابراین متغیر اصلی پژوهش یعنی هوش جنگی با میانگین (38/4) بالاتر از حد متوسط(5/2) بوده و با تفاوت معناداری از مقدار آزمون بیشتر شد که این یعنی، تاثیر هوش جنگی در نبرد شبکه محور در حد زیاد است.
    کلیدواژگان: هوش جنگی، جنگ شبکه ای، جنگ
  • احمدمهدی جمالی*، محمدتقی پرتوی، مرتضی جعفری صفحات 103-126
    کاربرد مرکز بازسازی و بهینه سازی یا علی (ع) هوانیروز در سامانه نگهداری هوانیروز، با عنایت به تنگناهای اقتصادی موجود می تواند نقش مهم و اثرگذاری در ارتقاء آمادگی رزم آجا داشته باشد. از این رو پژوهش حاضر، با هدف بررسی متغیرهای نحوه آموزش کارکنان فنی، وسایل و تجهیزات و محیط کاری مناسب بر ارتقاء آمادگی رزمی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. جامعه آماری،140 نفر از کلیه صاحب نظران و متخصصان فنی مرکز بازسازی و بهینه سازی یاعلی(ع) هوانیروز با حداقل مدرک کارشناسی و 16 سال تجربه در حوزه های یادشده هستند. از مصاحبه، پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد.نتایج حاصلنشان داد که نحوه عملکرد (آموزش کارکنان، کیفیت و کمیت تجهیزات، شرایط محیط کاری) در مرکز بازسازی و بهینه سازی یاعلی(ع) می تواند آمادگی رزمی آجا را ارتقاء بخشد. همچنین بیشترین اولویت را متغیر آموزش کارکنان دارد و متغیرهای کیفیت و کمیت تجهیزات و شرایط محیط کاری به ترتیب در رتبه های پایین تری در ارزش گذاری های مخاطبان قرارگرفت.
    کلیدواژگان: هوانیروز، عملکرد، آموزش کارکنان، کیفیت و کمیت تجهیزات و شرایط محیط کاری
  • محسن رستمی، میر ابوالفضل مختاری* صفحات 127-151

    امنیت ملی پایدار از حیاتی ترین مسایل کشور بوده که توسط نیروهای مسلح کشور قابل تامین و تحفیظ است. یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر امنیت ملی در شرایط حاکم بر مملکت و منطقه، وحدت و هم افزایی نیروهای مسلح به ویژه ارتش و سپاه پاسداران است. در چند سال اخیر به دنبال ناامنی های موجود در خاورمیانه و با افزایش حضور نظامی ایران به منظور برقراری ثبات، سناریوها و عملیات روانی مختلفی توسط ایالات متحده آمریکا  به اجرا درآمد. یکی از این سناریوها، ایجاد اختلاف، دودستگی و دو قطبی سازی در نیروهای مسلح به ویژه ارتش و سپاه است که می تواند امنیت ملی را دچار خدشه کند. هدف از پژوهش حاضر تبیین مولفه های تاثیرگذار بر ارتقاء وحدت و هم افزایی ارتش و سپاه و تاثیر آن ها بر امنیت ملی کشور است. در همین راستا، پس از مرور مفهوم امنیت و لزوم پیروی از ولی فقیه، به بررسی و تحلیل رویکرد مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در این زمینه پرداخته شد. این تحقیق از نوع کاربردی، روش آن تحلیل محتوا و روش گردآوری اطلاعات آن کتابخانه ای و میدانی است. نتایج این پژوهش نشان داد که تحقق اندیشه های والای فرمانده معظم کل قوا در حوزه های مختلف می تواند به عنوان نقشه راه، زمینه ارتقاء وحدت و هم افزایی نیروهای مسلح کشور را فراهم و نقش بسزایی در تامین امنیت ملی ایفا کند.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، وحدت، هم افزایی، ارتش، سپاه، امنیت ملی
|
  • Vahid Sajadi *, Davod Azar Pages 5-26
    Gaining the ability to deal with the enemy requires a thorough understanding and awareness of its strengths and weaknesses. In military studies, acquaintance with the strategies, structures, and trends governing the world's armies, especially probable hostilities, is of great importance.due to in the US military literature, cyber space has been introduced as the fifth area of ​​military operations and strategic documents have focused on developing capabilities for effective cyber operations, the research team is exploring ways to enhance the capability of the Islamic Republic of Iran's military against cyber operations. The US military has been through the study of documents as well as interviews with experts. In this regard, the personnel of the Army of the Islamic Republic of Iran with a bachelor's degree in the field of cyber-related activities and in the range of senior officer ranks, were selected as the statistical population (taking into account the coefficient) of 100 persons and all community members. (In full) were studied. In data analysis, at first, the data were coded based on the data method, and most of the duplicates were identified and then 26 questions were designed and distributed to the statistical population. The results of the analysis of the collected data indicate that it can be said with a high level of confidence it can be said that by providing Supportive Measures, Enabling Measures and Intelligence Support Measures, the Islamic Republic of Iran's Army’s capability can be upgraded against US military cyber operations.
    Keywords: Cyberspace, Cyber Attack, Cyber Defense
  • Amir Hosein Shokri *, Saeid Sadeghian Pages 27-46

    Unmanned aerial platforms as one of the sources of information in these command and control systems, in addition to being able to provide accurate 3D products, have numerous benefits including reduced time, cost, and specialized equipment and less need for specialized personnel than other methods. The data obtained from these platforms are analyzed after initial processing and logged into GIS and provide the commanders with the required information at the required levels. In this paper, we evaluate the new capabilities of unmanned aerial platforms, analyze and integrate the information of these sensors installed on these devices and use this data in spatial information systems for military and defense applications. For this purpose, surveys were carried out on images taken by the eBee Plus flying platform using a CanonIXUS127HS sub-urban sensor using Pix4dmapper software. Using the GNSS antenna and the IMU, External interior orientation elements of the images were measured. also, to verify the geometric accuracy of the images, a total of 19 ground control points in the region were used as checkpoints and the residual error values of each were calculated. The results show the mean error of horizontal components, respectively, is 0.008 and -0.01 m and in the height component, is 0.009 m, which indicates the high accuracy of 3D products produced using these platforms without using ground control points. Finally, some of the novel applications of GIS in command and control systems have been evaluated.

    Keywords: Command, Control System (C4I), Geospatial Information Systems (GIS), unmanned aerial vehicle, Integrated Information
  • Hekmat Ehsanbakhsh *, Reza Sabzevari Rad, Sajad Mohammadyari Pages 47-64
    Military courses lead to recovery of physical fitness factors. One of the important concerns of the field of physical education, the practice of science and how to maintain the adaptations of the training. This study aimed to investigate the effect of three weeks of exercise on physical abilities and body composition of military students following 8 weeks of Ranger and War exercises in Mountains. In a pilot study using semi experimental design with pre-test and post-test design, 30 officer students were selected in a purposeful and accessible manner and divided into two groups (15). Each group trained Ranger and War in the mountains for 8 weeks. Then, from all subjects, some physical fitness factors, fat percentage and body composition were measured at the end of the course and after 3 weeks of inertia. Data was collected using The analysis of variance analysis with repeated measure and Bonferroni post hoc test was analyzed. The results of pre-and post-test results showed that cardiovascular endurance, flexibility, abdominal muscular endurance, anaerobic power and agility were significantly decreased in both training groups, but endurance of shoulder muscle and strength in both training groups with Progress had been made, but this improvement was not statistically significant. Also, the mean post-test of fat percentage and BMI in the two groups showed that there was no statistically significant difference. It was also observed that none of the capabilities except aerobic power between the two groups was significant.
    Keywords: Military courses, Ranger course, physical fitness, Body Composition
  • Hamid Hasanpoor * Pages 65-86
    It is necessary to fight for military power. In addition to weapons, technology, the existence of various by-laws, especially operational and martial law, is essential in the strategy of exercising military power. The bylaws teach the techniques and methods of fighting to the military. The overall purpose of this study is to explain the application of the Code of Conduct in the exercise of military power by the Islamic Republic of Iran. The type of research applied is correlational. This article is written in an analytical-descriptive approach and attempts to elaborate on the application of operational and combat codes in the exercise of military power by the Armed Forces. The statistical population of the study includes the commanders and successors of the regional headquarters and the deputies of the AJAF and IRGC. Data collection was done through two questionnaires on the application of martial and operational codes of conduct and the strategy of applying military force to the armed forces. Kolmogorov-Smirnov test and Pearson correlation coefficient were used to investigate the relationship between the independent variable and the function variable. At the significant level of five percent (5%) the validity of the research hypotheses was confirmed. The results showed that the component of military operations design had the most influence on the military power use of the armed forces. And among these is the preparation of staff estimates, commanders' decision-making, and the preparation of an operational command to enter the field of operations and the combat zone.
    Keywords: Military Bylaws, military strategy, Military Capability, Military Power
  • Hossein Solati Sarvandi, Reza Shaban * Pages 87-101
    World to the new century, the ability have entered a new stage. If recent developments are a result of the effect of new technologies is currently focused on the "intelligence ".Therefore, the intelligence war tells us with an information revolution as a starting point “Forces will only be able to overcome enemies by strengthening the relationship between technology and intellectual issues." Since one of the most effective martial tactics is network warfare. This research, with a new component of "Battle Wise" seeks to explain the effect of this component on network warfare. Therefore, this research, along with a descriptive explanation, describes the components of the new concept of "battle wise". To recognize the generalizability of results by taking 31 samples, and measure alpha for the whole questionnaire 0/879 SPSS 21 software to help get the internal validity of the questionnaire, with the help of Kolmogorov-Smirnov test (test for normality) normal distribution of data research Was obtained. The researcher was able to understand the research data using nonparametric tests. Finally, we found the extent of the need for war intelligence, the level of impact and the role of education, as well as the extent of the impact of individual factors on increasing the effectiveness of the war in the network battle. Therefore, the main variable of the research, with a mean (4.38), was higher than the average (2.5) and with a significant difference in the test value, which means that the effect of the battle intelligence on the network battle was high.
    Keywords: War intelligence, Network-based warfare, war
  • Ahmad Mahdi Jamali *, Mohammad Taghi Partovi, Morteza Poorjafari Pages 103-126
    The study entitled the functions of Army Aviation (hereafter called HAVANIRUZ) Ya Ali Reconstruction and Optimization Center in enhancing AJA combat readiness, aimed to investigate the variables of technical personnel training, equipment and tools, and the proper working environment effective on AJA combat redlines. Given the economic constraints, the role of HAVANIRUZ Ya Ali Reconstruction and Optimization Center in HAVANIRUZ maintenance system would be significant in enhancing AJA combat readiness. Regarding the aims of the study, it is an applied and case/descriptive one. The statistical population consisted of 140 experts and technical specialists of HAVANIRUZ Ya Ali Reconstruction and Optimization Center with at least Bachelor Degree and 16 years of experience in the aforementioned fields. Interviews, questionnaires and library studies were used as a data collection tools. Through a scientific method in the area of the functions of HAVANIRUZ Ya Ali Reconstruction and Optimization Center, this study sought ways to result in enhancing AJA combat readiness. According to the findings of the study, the use of the variables including technical personnel training, equipment and tools, and the proper work environment would have significant impact on enhancing AJA combat readiness. The findings confirmed that the functions of HAVANIRUZ Ya Ali Reconstruction and Optimization Center can enhance AJA combat readiness. Regarding the significance of the variables, the personnel training was in first place and the variables of quality and quantity of equipment and working environment were ranked lower respectively in experts’ evaluations,
    Keywords: HAVANIRUZ, personnel training, Quality, Quantity of Equipment, Working Environment
  • Mohsen Rostami, M.Abolfazl Mokhtari * Pages 127-151

    The Army of the Islamic Republic of Iran and the Islamic Revolutionary Guards Corps are two military armies of Velayat-e Faqih and the Islamic Republic of Iran's holy system, both of which are defending the country's existence and the political system and guarding national dignity. Stable national security is one of the most important goals and interests of the country that can be provided by the armed forces of the country. One of the important factors influencing national security in the conditions of the region is the unity and complementary of other armed forces, especially the Islamic Republic of Iran and the Revolutionary Guards Corps. The insecurities found in the Middle East over the last few years have led to the strengthening of the Islamic Republic of Iran's political and military situation in the region contrary to US desire. Iran's attempts to stabilize the region and confront the occupation of terrorist groups in Iraq and Syria have forced the United States to expose its scenario of complex psychological operations by increasing the threat of Iran's military presence to the region, one from these scenarios, creating divisions, divisions and bipolarity of our society is about different issues. The doping of the armed forces of Iran, especially the army and the Sepah Pasdaran, is one of the goals of these scenarios that could undermine national security. Therefore, in this paper, this unity and synergy are explained in accordance with the guidelines and views of the Supreme Leader Imam Khamenei.

    Keywords: unity, cooperation, army, Sepah Pasdaran, National Security, Supreme Leader Imam Khamenei