فهرست مطالب

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 11 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی دهقان دهنوی، فاطمه رضازاده کارسالاری*، اویس محرم اوغلی صفحات 1-24

    یکی از قوت‎های بانکداری اسلامی در مقابل بانکداری متعارف، مشارکت در سود و زیان فعالیت های تامین مالی شده توسط بانک در چارچوب قراردادهای مشارکتی است. اجرای صحیح تسهیلات مشارکتی، به رعایت الزام های شرعی در کنار الزام های مالی و اقتصادی نیاز دارد. این در حالی است که انتقادهای مطرح از نحوه فعالیت بانک های اسلامی در اعطای تسهیلات مشارکتی نشان از ناتوانی آنها در اجرای صحیح و رعایت الزام های شرعی و قانونی مربوط به این نوع تسهیلات است. بنابراین، به دلیل افزایش روزافزون مطالبات غیرجاری و ارتباط آن با عقود اسلامی، در این پژوهش به بررسی رابطه میان عقود اسلامی و ریسک اعتباری بانک ها می پردازیم. برای رسیدن به این هدف از داده های چهارده بانک بورسی طی سال های 1388 تا 1396 و از مدل رگرسیون با داده های تابلویی استفاده شده است. همچنین ریسک اعتباری با شاخص نسبت تسهیلات غیرجاری و عقود اسلامی (مشارکتی و مبادله ای) بر اساس سهم عقود از کل تسهیلات سنجش می شوند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهند که عقود مشارکتی با ریسک اعتباری بانک ها رابطه مستقیم دارد و عقود مبادله ای بر ریسک اعتباری بانک ها تاثیر چندانی ندارد. بازده دارایی ها و اندازه بانک نیز با ریسک اعتباری بانک ها رابطه منفی و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، عقود مشارکتی، عقود مبادله ای، بازده دارایی ها، اندازه بانک
  • سید کاظم ابراهیمی، علی بهرامی نسب، مهناز عزیزی* صفحات 25-50
    این تحقیق درصدد است، اثر احتمال تقلب بر معیارهای عدم تقارن اطلاعاتی در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را بررسی کند. نمونه آماری بررسی شده، شامل پانزده بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1391- 1397 و در مجموع 105 سال بانک بوده است. در این تحقیق از الگوی رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شده است. شکاف قیمتی و اثر قیمتی، متغیرهایی هستند که به عنوان معیار عدم تقارن اطلاعاتی در این تحقیق استفاده شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهند که تقلب بر شکاف قیمتی و اثر قیمتی اثر مثبت و معناداری دارد، در نتیجه میان تقلب و عدم تقارن اطلاعاتی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد، به بیان دیگر با افزایش احتمال تقلب، عدم تقارن اطلاعاتی افزایش می یابد. تاثیر افشای تقلب در عدم تقارن اطلاعاتی به اعتبار شرکت صدمه زده و به عدم اطمینان بیشتری منجر می شود. سرمایه گذاران در چنین محیطی در رابطه با اطمینان به سرمایه گذاری در بازار سرمایه تردید دارند و نرخ بازده مورد نیاز خود را افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: تاثیر قیمتی، تقلب، شکاف قیمتی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • سارا فخریان، سیاوش گلزاریان پور*، میثم بیانی صفحات 51-92

    رقابت برای بهبود کیفیت خدمات، از چالش‎های راهبردی و کلیدی بانک‎ها به شمار می رود. بانک هایی که خدمات را با کیفیت بالاتری ارایه می دهند، سطوح بالاتری از رضایتمندی مشتریان و امکان بیشتر برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار را خواهند داشت. مقاله حاضر، در صدد سنجش ارزیابی مشتریان از کیفیت خدمات شعب بانک ملی و نیز بررسی رابطه بین ویژگی های شخصی مشتریان با ارزیابی آنها از کیفیت خدمات شعب بانک ملی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مشتریان حقیقی است که به شعب بانک ملی شهر تهران مراجعه می کنند. با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 336 نفر انتخاب شده اند و با توزیع پرسش نامه بین آنها و انجام نظرسنجی و به کمک تحلیل عاملی تاییدی و مدل سروکوال تعمیم یافته، فرضیه ها آزمایش شدند. یافته ها از رد فرضیه های تحقیق و عدم وجود اختلاف معنادار بین ارزیابی های مشتریان با ویژگی های شخصی مختلف از کیفیت خدمات در شعب حکایت دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، ویژگی مشتریان، مدل سروکوال تعمیم یافته، تحلیل عامل تاییدی
  • میثم امیری، محمدعلی دهقان دهنوی، مژگان رضایی* صفحات 93-130

    یکی از راه های موجود برای تامین مالی، افزایش سرمایه است. با توجه به اینکه بانک های دولتی در صورت لزوم می توانند از مساعدت های دولت استفاده کنند، در سال های اخیر، دولت منابع افزایش سرمایه بانک های دولتی را از لحاظ مالی تامین کرده است. با توجه به این نکته که ممکن است دولت پس از تزریق سرمایه، بانک‎ها را برای ارایه تسهیلات تکلیفی ارزان‎قیمت تحت فشار قرار دهد، پرسشی مطرح می شود که تزریق سرمایه بر عملکرد بانک های دولتی چه تاثیری دارد؟ بر این اساس، در تحقیق حاضر با به کارگیری رویکرد پانل دیتا، تاثیر تزریق سرمایه دولت بر حاشیه سود بانک های دولتی، به عنوان یکی از شاخص های عملکردی بانک ها، در بازه زمانی 1394 تا 1379 بررسی شد. نتایج نشان داد که حاشیه سود هر سال، از تزریق سرمایه آن سال و سال قبل اثر مثبت می پذیرد. علاوه بر این، در میان متغیرهای کنترلی، اندازه نسبی، ریسک اعتباری، خالص درآمد غیربهره ای، ناکارایی عملیاتی و نرخ تورم دارای اثر مثبت و توان دوم نسبت سرمایه، لگاریتم تسهیلات، ذخایر قانونی و ناکارایی مدیریت بانک دارای اثر منفی بر حاشیه سود بانک های دولتی بودند.

    کلیدواژگان: تزریق سرمایه دولت، بانک های دولتی، حاشیه سود خالص
  • علی سایه میری*، مهدی امیدی، الهه پرویزفر صفحات 131-150
    تاثیر توسعه مالی بر رشد اقتصادی از دیدگاه نظری و تجربی یکی از موضوع های مهم و جدال برانگیز دراقتصاد مالی و رشد اقتصادی است. این تحقیق به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی است که آیا توسعه مالی بر رشد اقتصادی تاثیر دارد و متغیرهای تاثیرگذار بر آن کدام اند؟ به این دلیل از بین 1062 مقاله فارسی و لاتین از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و در بین مقاله‎های مجلات، کنفرانس ها و پایان ‎نامه ها با استفاده کلیدواژه توسعه مالی و رشد اقتصای و با توجه به اینکه بایستی در همه تحقیقات، متغیر مستقل توسعه مالی و متغیر وابسته رشد اقتصادی وجود داشته باشد و با توجه به مراحل شش گانه روش متاآنالیز، سیزده تحقیق که فراهم کننده 34 مدل رگرسیونی بودند، انتخاب شدند. سپس با روش دوال وتوییدی و نمودار فانل سوگیری تحقیق بررسی شد، آنگاه با نرم افزار SPSS و  CAM2 رابطه توسعه مالی و رشد اقتصادی آزمون شد. نتایج نشان دادند که اندازه اثر توسعه مالی بر رشد اقتصادی 30 درصد است. همچنین متغیرهای درجه باز بودن فضای تجاری، سرمایه گذاری و مخارج دولت بعد از توسعه مالی بیشترین تاثیر را بر رشد اقتصادی داشته اند. بنابراین یکی از روش های توسعه اقتصادی توجه به متغیرهای بخش مالی و توسعه آنها و شرایطی است که توسعه مالی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اندازه اثر، توسعه مالی، رشد اقتصادی، متاآنالیز
  • محسن حسنی* صفحات 151-172
    در فرهنگ حسابداری، افشا واژه ای فراگیر بوده و به عنوان یکی از اصول حسابداری طبقه بندی می شود که تمامی فرایندهای بااهمیت مالی را در بر گرفته و بر کلیه جوانب مالی موثر است. در این تحقیق سعی شده است تا تاثیر رویه افشای اطلاعات حسابداری بر محتوای اطلاعاتی قیمت سهام و خطر سقوط قیمت سهام بانک ها در ایران بررسی شود. پس از طراحی شاخص های ارزیابی افشای اطلاعات، اطلاعات معاملات انجام‎شده در دوره تحقیقی پنج ساله 1392 تا 1396 از سازمان بورس اوراق بهادار جمع آوری شدند. نمونه آماری مشتمل بر هفده بانک است که با روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است. در این تحقیق برای بررسی فرضیه‎های تحقیق از رگرسیون خطی و هم بستگی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه‎های تحقیق از نرم افزار Eviews استفاده شده است. آنچه در جمع بندی و نتیجه گیری کلی آزمون فرضیه های تحقیق می توان عنوان کرد، این است که اگر یک بانک در رویه افشای اطلاعات حسابداری برتری داشته باشد، سهام آن هم زمان بازده بالاتر و خطر سقوط قیمت سهام پایین تری خواهد داشت. نتایج به دست آمده در این تحقیق تا حدودی با مستندات اشاره شده در چارچوب نظری تحقیق و ادبیات مالی مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: قیمت سهام، سقوط قیمت سهام، هم زمانی قیمت سهام، افشا
|
  • MohammadAli Dehghan Dehnavi, Fatemeh Rezazadeh Karsalarei *, Oveise Moharram Oghli Pages 1-24

    One of the strengths of Islamic banking compared to the conventional banking system is the participation in the profit and loss of financial activities within the framework of partnership contracts. Proper implementation of participatory facilities requires the observance of religious, financial, and economic requirements. However, the criticism and evidence concerning the performance of Islamic banks in the provision of participatory facilities indicate their inability to properly implement and comply with the judicial and legal requirements of such facilities. Therefore, due to the growing trend of non-performing loans and their relation to Islamic contracts, we examined the relationship between Islamic contracts and the credit risk of banks. To this end, the panel regression was employed to collect data from 14 banks listed in TSE in 2009-2018. The credit risk was also measured using the ratio of non-performing facilities and Islamic contracts (participatory and transactional) based on the share of contracts in total facilities. The results of this study show that participatory contracting has a direct relationship with the credit risk of banks and transactional contracting has no significant effect on the credit risk of banks. The return on assets and the bank size have a significant negative relationship with banks' credit risk.

    Keywords: Credit risk, Participatory Contract, Transactional Contract, ROA, size
  • Seied Kazem Ebrahimi, Ali Bahraminasab, Mahnaz Azizi * Pages 25-50
    Due to the necessity of identifying the possibility of fraud in financial reporting for the purpose of helping the market and information users to optimize the allocation of financial resources, and because of the key role of fraud in losing credit, increasing ambiguity, reducing stock liquidity, and reducing the fair allocation process in the market, which in itself widens the gap between shareholders, investors, the users of financial information, and managers, this study seeks to examine the effect of the probability of fraud on information asymmetry criteria in accepted banks in Tehran Stock Exchange. The statistical sample includes 15 accepted banks in Tehran Stock Exchange from 2012 to 2018 which would totally add up to 105 year-banks. This research adopts a multivariate linear regression model. The variables used as the information asymmetry criterion in this study include price gap and price impact. The findings uncover a meaningful and positive correlation between fraud, price gap, and price impact which by and of itself results in cultivating a positive and meaningful correlation between fraud and information asymmetry. In other words, as fraud probability increases, the information asymmetry increases too. The impact of fraud disclosure on information asymmetry undermines the company’s credibility and leads to growing uncertainty. Investors, in such conditions, doubt the dependability of investigation in the capital market, and constantly raise their required rate of return.
    Keywords: Fraud, Information Asymmetry, Price Impact, Quoted Spread
  • Sara Fakhrian, Siavash Golzarianpour *, Meisam Bayani Pages 51-92

    Competition to improve the quality of service is one of the strategic and key challenges of banks. Banks providing higher quality services will achieve higher levels of customer satisfaction leading to sustainable competitive advantage.The present article seeks to measure customer evaluation of the quality of services of Bank Melli branches and also to examine the relationship between personal characteristics of customers and their evaluation. The statistical population of the study includes all natural customers of Bank Melli branches in Tehran. Using stratified random sampling, 336 customers were selected and the hypotheses were tested using confirmatory factor analysis and generalized SERVQUAL (service quality) model. Findings indicate the rejection of research hypotheses. In other words, there is no significant difference between customers' evaluations and their personal characteristics.

    Keywords: Personal Characteristics, Quality of service, Generalized SERVQUAL, Confirmatory Factor Analysis
  • Meisam Amiri, MohammadAli Dehghan Dehnavi, Mojgan Rezaei * Pages 93-130

    Raising capital can be considered as one of the current strategies suitable for financing in particular conditions. As government banks can make use of government banks financial assistance if necessary, the government has financed its banks’ resources for raising capital in recent years. Meanwhile, as the government may apply some pressure to grant cheap directed credits following the capital raising, a question may arise on how the capital injection influences the performance of government banks. Accordingly, this study employs the data panel approach to evaluate the effects of the government capital injection on the marginal profit of government banks, as one of the banks’ performance measures between the years 2000-2015. The findings show that the marginal profit of each year is influenced by the capital injection of the same year, as well as that of the previous one. Furthermore, amongst the control variables, the relative size, the credit risk, zero-interest net income, operational inefficiency, as well as inflation rate have positive impacts on the marginal profits of government banks. However, the square of capital ratio, logarithm of facilities, legal reserves, as well as inefficiency of the banks’ management incur negative effects on government banks’ marginal profits.

    Keywords: Governmental Capital Injection, State Banks, Net Marginal Profit
  • Ali Sayehmiri *, Mehdi Omidi, Elaheh Parvizfar Pages 131-150
    The influence of financial development on economic growth is considered as one of the most important and controversial debates in the field of financial development, as well as economic growth, from a theoretical and experimental perspective. This study tries to answer the major question of whether financial development influences economic growth, and if so, what are the influencing variables. To do so, using keywords such as financial development and economic development, we reviewed 1062 studies among Persian and Latin papers available in domestic databases, as well as those in journal articles, conferences, and dissertations. Given that financial development as the independent variable and economic development as the dependent variable should exist in all reviewed studies, 13 studies were selected according to the six-phase meta-analysis methodology, thereby 34 regression models were provided. Next, employing a Dual and Tweedy method and using the funnel chart, we evaluated the study bias. Then, employing SPSS ® and CAM2 ®, we tested the relationship between financial development and economic growth. The findings showed that the magnitude of the influences of financial development on economic growth was equal to 30%. Moreover, following the financial development, the openness degree of trade space, the investments, as well as the government expenditures are variables having the most significant influences on economic growth. Therefore, addressing the financial sector parameters, their development, as well as conditions that can lead to financial development can be considered as one of the strategies regarding economic development.
    Keywords: Magnitude of Influence, Financial Development, Economic Growth, Meta-analysis
  • Mohsen Hassani * Pages 151-172
    In the accounting culture, disclosure is a generic term and is classified as one of the accounting principles that covers all the important financial processes and also affects all aspects of finance. This study attempts to investigate the effect of disclosure policies of banks' accounting information on the information content of stock prices and the risk of stock price crash Iran. Following designing the information disclosure valuation indexes, the transaction information was collected from the Stock Exchange in the period of 2013-2017. The statistical sample consists of 17 banks selected by systematic elimination method resulting in totally 85 year-banks. In this research, linear regression and correlation analysis are used to investigate the hypotheses. EViews software has been used to analyze the data and test the hypotheses. What can be said in summing-up and concluding the general test of hypotheses is that if a bank has a disclosure policy of accounting information, its stocks simultaneously will have a higher return stock and lower risk of collapse. The results obtained in this study, to some extent, are consistent with the documentation referred in the theoretical framework of financial research and literature.
    Keywords: Stock Price, Stock Price Crash, Simultaneity of Stock Price movement, Disclosure