فهرست مطالب

پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

نشریه پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد صالحی* صفحات 7-30
    حق سکوت متهم، جلوه ای از حقوق دفاعی وی و در ارتباط مستقیم با اصل نفی خوداتهامی است. این وضعیت در حقوق کیفری ایران و ایالات متحده تابع مقتضیات متفاوت است. بررسی رابطه میان حق سکوت و اصل نفی خوداتهامی در حقوق کیفری ایران و رویه قضایی ایالات متحده و پیش شرط بازداشت متهم و نحوه استناد به آن در محکومیت متهم با در نظر گرفتن ضمانت اجراهای احتمالی آن موضوع این نوشتار است. سوال اصلی پژوهش این است که رابطه میان اصل نفی خوداتهامی و اعلام حق سکوت به متهم در حقوق کیفری و ضمانت اجرای آن چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد اصل نفی خوداتهامی و رعایت حق سکوت متهم دو روی سکه دادرسی عادلانه هستند. رعایت حق سکوت و اصل نفی خوداتهامی در حقوق کیفری ایران با اتکاء به ضمانت اجراهای خود تفکیک و نامتوازن شده اند، لیکن منوط به هیچ پیش شرطی نیستند. رویه قضایی ایالات متحده از اصل نفی خوداتهامی مقرر در اصلاحیه پنجم قانون اساسی به حق سکوت تعبیر کرده است و هر دو را به نحو یکسان تابع ضمانت اجرای بی اعتباری اظهارات اخذ شده از متهم قرار داده است، لیکن برای آنها قایل به پیش شرط است.
    کلیدواژگان: اصل نفی خوداتهامی، حق سکوت متهم، رویه قضایی، قانون آیین دادرسی کیفری ایران، اصلاحیه پنجم قانون اساسی ایالات متحده
  • حمیدرضا دبیرزاده*، احمد حاجی ده آبادی، حسن پوربافرانی صفحات 31-52
    در عرصه حقوق بین المللی سخن از هنجارها و الزاماتی است که خواستگاه موضوع طرح شده را در قطعنامه 1373 (2001) شورای امنیت سازمان ملل متحد (که به موجب ماده 25 منشور ملل متحد، لازم الاتباع است) و کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (1999) می جوییم. در کشور افغانستان نیز شاهد عزم جدی در مبارزه با این پدیده شوم هستیم؛ قانون مبارزه علیه تمویل تروریسم (1383) در افغانستان و همچنین قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم (1394) و لایحه اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم (1397) که عدم مغایرت آن با شرع و قانون اساسی اعلام نگردیده است، دیگر داده های قانونی در مواجهه با تامین مالی تروریسم هستند. یافته های این مقاله که با الهام از مهم ترین معیار و شاخص حقوقی که عبارت از مطالعه مقارنه ای قوانین در سه حوزه موردمطالعه است، موید هم گرایی نسبی بین حقوق کیفری ایران و افغانستان از حیث تقنینی است؛ اما مصادیق واگرایی را می توان این گونه احصاء کرد: اول. داشتن ایرادات فنی در کنوانسیون 1999 (که در حقوق افغانستان و ایران این ایرادات مشهود نیست) که به قرار ذیل هستند: 1- عدم ارایه اصول پیشگیرانه علمی کافی در نص کنوانسیون؛ 2- پرداختن به حواشی موضوع و عدم ارایه متد لازم درمورد کشف این جرم؛ 3- عدم جانمایی دقیق تکالیف و بایسته های حقوق بشری در کشف، تحقیق، تعقیب و محاکمه به صورت تفکیک شده. دوم. انجام اقدامات لازم برای پیشگیری از وقوع اعمال تروریستی ازجمله دادن اخطارهای به موقع به دیگر کشورها ازطریق تبادل اطلاعات.
    کلیدواژگان: تروریسم، تامین مالی، سازمان تروریستی، جرم بین المللی
  • رحیم نوبهار*، محمد غفاری صفحات 53-74
    جرم‫زدایی به دلیل برخورداری از مبانی فلسفی اخلاقی در نوع نظام های حقوقی در چهارچوبی موردپذیرش قرار گرفته است. بااین حال چالش هایی که جرم زدایی با آن مواجه است کمتر موردتوجه قرار گرفته اند. این مقاله ضمن دفاع از جرم زدایی در چهارچوبی معقول تلاش کرده است چالش های پیش روی جرم زدایی را واکاوی نماید. جرم زدایی با چالش هایی مانند آسیب به حقوق بزه دید گان و متهمان، خطر شیوع و عادی شدن رفتار جرم زدایی شده، تحمیل هزینه سنگین طرح دعوای حقوقی به قربانی، ناسازگاری جرم زدایی با فرهنگ حاکم بر جامعه و نگرانی از ناکارایی رویکردهای جایگزین جرم انگاری و دشواری انتخاب دیگر شیوه های کنترل اجتماعی از میان طیف وسیع کنترل های اجتماعی روبه روست. برابر یافته های این پژوهش، می توان با پیش بینی تضمین های غیرکیفری برای حمایت از بزه دیدگان و تعمیم حقوق موضوع دادرسی عادلانه به قوانین غیرکیفری، ضمن ارتقای فضیلت و اخلاق در جامعه بر این گونه مشکلات چیره شد و درنهایت به نفع جرم زدایی از جرایم غیرضرور نظر داد.
    کلیدواژگان: جرم زدایی، کنترل اجتماعی، موضوعات کیفری، حقوق بزه دیده، حقوق متهم
  • حسین عسکری راد*، سیدقاسم زمانی صفحات 75-98

    مفهوم مسئولیت مافوق ریشه در مخاصمات کشورها، ملل و تمدن ها دارد. به طور تاریخی مفهوم «حق با قدرت است» با اقدامات دول پیروز، بدون توجه به ماهیت مجرمانه این اعمال، توجیه شده است. این موضوع به خصوص از قرن هفدهم در مفهوم استعمار غربی به ثبوت رسیده و برتری نظامی، کارت سبز دول قدرتمند برای تجاوز بدون پاسخگویی بوده است. تلاش های زیادی برای برطرف نمودن این خلا ازجمله در وستفالیا و توسط اروپاییان صورت گرفته است. با وجود این، در خارج از اروپا، در کشورهای استعمارزده، این وضعیت باقی ماند تا در سال های 1800، نظریه «عمل دولت» پا به عرصه وجود گذاشت. چالش مسئولیت و عدم مسئولیت در میانه دو جنگ جهانی دوباره مطرح شد. منشور نورمبرگ، برای اولین بار با رویکرد «موقعیت رسمی نمی تواند موجب سلب مسئولیت گردد» و سربازان قبل از مامور بودن انسانند، نقطه پایانی بر بی مسئولیتی گذاشت. به موجب این منشور، فرماندهان نه فقط در قبال فرامین خود که در قبال اعمال زیردستان نیز مسیولند، چنین مسئولیت خاص نظامیان نیست بلکه سیاست مداران را نیز دربرمی گیرد.

    کلیدواژگان: آمر، مامور، مسئولیت کیفری، اساسنامه دیوان کیفری بین المللی
  • حسین غلامی، رامین علیزاده* صفحات 99-122

    مسئولیت اجتماعی شرکت ها (بانک ها) به عنوان یکی از موضوعات مهم نظام بانکداری است که یکی از آثار آن، پیشگیری از جرایم بانکی می باشد. پیاده سازی اصول و مقرره های مسئولیت اجتماعی در بانک ها از اهمیت خاصی برخوردار است. درواقع الگوی «مسئولیت اجتماعی»، یک اصطلاح مدیریتی است که درصورت اجرایی شدن آن، شاهد کاهش جرایم و تخلفات بانکی خواهیم بود. درواقع (CSR) یا مسئولیت اجتماعی بانک، تعهد واحد تجاری برای مشارکت در توسعه اقتصادی پاینده ازطریق کار کردن با کارکنان، خانواده و جامعه برای بهبود کیفیت است و در این راستا می توان به ایزو 26000 و اصل اکواتور اشاره کرد. ایزو 26000 به عنوان استاندارد مسئولیت اجتماعی به بررسی چالش های شرکت ها پرداخته و اصول اکواتور نیز در ده اصل به دنبال استانداردسازی اجتماعی بانک ها می باشد که امروزه 68 بانک بین المللی آن را پذیرفته اند. پس درواقع مسئولیت اجتماعی شرکت یا سی اس آر، بحث مدیریتی است که در حقوق نیز وارد شده است، زیرا سازکار پیشگیری است و در حقوق بانکی می تواند مورداستفاده قرار گیرد. نظام پیشگیری حاصل از مسئولیت اجتماعی شرکت نیز سازکاری خودتنظیمی است که از مهم ترین تکنیک های غیرکیفری محسوب می گردد. در این مقاله سعی بر آن است به روش توصیفی تحلیلی، با هدف تبیین مسئولیت اجتماعی، به نقش آن در پیشگیری از جرایم بانکی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، جرایم بانکی، اصل اکواتور، ایزو 26000
  • سید مصطفی موسوی میرکلائی، باقر شاملو*، ایرج گلدوزیان صفحات 123-149
    امروزه حق برخورداری از وکیل برای متهمان در فرایند رسیدگی کیفری در غالب نظام های حقوقی به رسمیت شناخته می شود. نظام حقوق بین الملل نیز این حق را در کنار سایر حقوق بشر پیگیری می کند. توجه حقوق بین الملل به حق برخورداری از وکیل در دو سطح صورت گرفته است: نخست آنکه محاکم بین المللی همچون دیوان کیفری بین المللی این ضابطه را در قواعد و رویه خود مرعی دارند و دوم آنکه دولت ها در نظام های حقوقی ملی خود از اعطای این حق به متهمان قصور نورزند. حقوق بین الملل به منظور تضمین این معیارهای حداقلی، نهادها و ارکانی تاسیس نموده است. یکی از این نهادها کمیته حقوق بشر است که به موجب میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (1966) تشکیل شده است. مقاله حاضر به دنبال آن است که حق برخورداری از وکیل را در رویه کمیته حقوق بشر واکاوی نماید. برآمد این نوشتار آن است که کمیته در حوزه حق برخورداری از وکیل توسعه ایجاد نموده و از حق دفاع مندرج در میثاق به حق برخورداری از وکیل با بسیاری از ملزومات آن نایل می آید.
    کلیدواژگان: حق برخورداری از وکیل، حقوق بشر، دادرسی عادلانه، رویه، کمیته حقوق بشر
  • حسین عبدی، محمدعلی اردبیلی* صفحات 151-172
    یکی از جنبه های تشکیل دهنده دادرسی منصفانه در کنار ارکان «رعایت حقوق بشر» و «احترام به اصول اخلاقی»، وجود ساختار مناسب در فرایند آیین دادرسی کیفری است. به لحاظ ساختاری در حال حاضر دو الگوی بسته و باز بر دادرسی کیفری کشورهای مختلف حاکم است. در الگوی بسته، مقام متصدی مرحله تحقیقات مقدماتی (دادستان یا بازپرس)، در انجام اقداماتی که جنبه قضایی داشته و با حق افراد به حریم خصوصی و آزادی ایشان در تعارض‫اند (مانند دستور تفتیش منازل و قرار بازداشت موقت)، اختیاری نداشته و اقدامات فوق در اختیار مقام قضایی مستقل و بی طرف دیگری قرار دارد که خود در انجام تحقیقات و جمع آوری دلایل مرتبط با جرم دخالتی نداشته است. درحالی که در الگوی باز، مقام متصدی تحقیقات، خود درمورد اقدامات فوق تصمیم گیری می نماید. الگوی دیوان کیفری بین المللی از آن جهت که دادستان دیوان در اقدامات فوق، تحت نظارت نهادی با عنوان «شعبه مقدماتی» قرار دارد، الگوی بسته محسوب می شود. درحالی که الگوی ایرانی همواره الگوی باز بوده است. در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نیز الگوی باز پذیرفته شده است. به آن معنا که بازپرس در ایران، جز درموارد معدود، به تنهایی راجع به حق آزادی یا بازداشت افراد تصمیم گیری کرده و نهایتا تصمیم او قابل اعتراض است. درواقع، دادرسی ایران، فاقد نهاد قضایی ناظر بر اقدامات بازپرس است. این ایراد زمانی پررنگ تر می شود که دادستان نیز در برخی مواقع ازجمله جرایم غیر ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری می تواند راجع به این حقوق افراد تصمیم گیری نماید. تحقق موازین دادرسی منصفانه و نیز تمایل جهانی به الگوی بسته مستلزم ایجاد الگوی بسته در ایران است و الگوی دیوان کیفری بین المللی در طراحی دادرسی کیفری مناسب برای ایران راهگشا محسوب میشود.
    کلیدواژگان: الگوی بسته، الگوی باز، حریم خصوصی، حق آزادی، تحقیقات مقدماتی، دیوان کیفری بین المللی
  • علی دهقانی*، محمد آشوری صفحات 173-203
    تشکیل دادگاه های اختصاصی ممکن است رعایت اصل تساوی افراد درمقابل دادگاه ها را که در اسناد بین المللی مربوط به حقوق بشر موردتاکید قرار گرفته است، به مخاطره اندازد. این اسناد تاسیس دادگاه های اختصاصی را منع نمی کند؛ اما آنچه تاکید شده رعایت مولفه های دادرسی عادلانه و منصفانه در آن دادگاه ها می باشد. هرچند در بادی امر چنین به نظر می رسد که تشکیل یا وجود دادگاه های اختصاصی حق برابری درمقابل دادگاه را نقض می کند؛ لیکن به نظر می رسد درخصوص برخی اقشار جامعه به لحاظ شرایط خاص و تکالیفی که در قبال جامعه دارند و تخصصی بودن جرایم ارتکابی آنان، وجود چنین مراجعی به شرط تضمین معیارها و استانداردهای دادرسی عادلانه ضروری باشد، کما اینکه در اکثر کشورها چنین دادگاه هایی وجود دارد. نسبت به سایر دادگاه های اختصاصی درصورتی می توان تشکیل آنها را عدم نقض برابری درمقابل دادگاه دانست که کلیه ضوابط دادرسی عادلانه مشابه با دادگاه های عادی در آنها رعایت شود. قانون آیین دادرسی کیفری ایران رویکردی تحول گرایانه نسبت به دادگاه های اختصاصی داشته و رسیدگی در این دادگاه ها را به شیوه اتهامی نزدیک نموده است و دادگاه های انقلاب و نظامی را تابع آیین دادرسی دادگاه های کیفری عمومی قرار داده است. قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 درجهت افزایش جرایم واقع در صلاحیت دادگاه های انقلاب گام برداشته است؛ لیکن رسیدگی در این دادگاه را تابع مقررات عام رسیدگی قرار داده است. در این مقاله دادگاه های اختصاصی ایران با تکیه بر اسناد بین المللی و قانون آیین دادرسی کیفری موردنقد و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: دادگاه های اختصاصی، دادرسی عادلانه، قانون آیین دادرسی کیفری، اسناد بین المللی و منطقه ای
  • سمیرا گل خندان*، محمدعلی حاجی ده آبادی صفحات 205-226

    جرایم علیه بشریت نقض های فاحش حقوق بین الملل کیفری و صورت های فوق العاده خشونت جمعی هستند که جرم شناسان به دلایل مختلف، مدت ها به آنها توجه نداشته اند؛ اما ازآنجاکه تعقیب، محاکمه و مجازات مرتکبین این گونه جرایم، تاکنون از ارتکاب مجدد آنها مانع نشده است، بررسی جرم شناختی این جرایم درجهت شناخت علل و عوامل ارتکاب آنها می تواند کمک موثری برای عدالت کیفری در مقابله آگاهانه با آنها و نیز دستیابی به یک سیاست جنایی موثر در پیشگیری از این گونه جرایم باشد. بر همین اساس در این مقاله عوامل داخلی موثر بر ارتکاب این جرایم موردبررسی قرار گرفته اند. از عوامل داخلی، بررسی نقش دولت حاکم، ساختارهای فرهنگی، شرایط سخت زندگی و نقش رسانه ملی در پدیدآیی این جرایم است که به آنها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: جرایم علیه بشریت، دولت، ساختار فرهنگی، شرایط سخت زندگی، رسانه ملی
  • هاله حسینی اکبرنژاد*، حوریه حسینی اکبرنژاد صفحات 227-254
    تدوین و تصویب کنوانسیون منع و مجازات جنایات علیه بشریت، اقدام موثری در تحول نظام عدالت کیفری بین المللی و تقویت نظام های قضایی ملی برای مقابله با بی کیفری به شمار می آید. در سال 2017 کمیسیون حقوق بین الملل، پیش نویس کنوانسیون مشتمل بر مقدمه و 15 ماده را ارایه نمود. در این مقاله، پیشینه و مفاد پیش نویس در چهارچوب کلی حقوق بین الملل کیفری موردبررسی تحلیلی قرار خواهد گرفت. سوال کلیدی در رابطه با این سند آن است که علی رغم تصویب اساسنامه رم و تاسیس دیوان بین المللی کیفری، ضرورت تصویب و دستاوردهای جدید این معاهده چه می باشد؟ در بررسی تطبیقی پیش نویس کنوانسیون با اساسنامه رم، شاهد برخی نقاط قوت و ضعف هستیم که در این مقاله به تفصیل موردبررسی قرار گرفته اند. در مجموع اقدام کمیسیون با مشارکت و همکاری دولت ها و دیگر بازیگران بین المللی در راستای شناسایی تعهد دولت ها در ممنوعیت ارتکاب جنایات علیه بشریت به عنوان یک قاعده آمره بین المللی گامی موثر است تا هدف پیشگیری و مجازات این جنایات به نحو مطلوب تامین و تمهید گردد.
    کلیدواژگان: جنایات علیه بشریت، پیش نویس کنوانسیون، جرم انگاری، اساسنامه رم، مسئولیت
  • توقان نظامی نرج آباد، لیلا رئیسی* صفحات 255-278
    تعقیب و پی جویی جرایم سایبری مستلزم دسترسی به داده های مربوط به فعالیت های مجرمانه سایبری است. درعین حال ممکن است داده های رایانه‎ای موردنظر که درواقع ادله بالقوه جرم هستند بر روی سیستم یا سروری مستقر در قلمروی دولتی دیگر قرار داشته باشند. در این صورت دسترسی مامورین تحقیق به آن داده ها می تواند موجب نقض حاکمیت دولت مزبور گردد مگر اینکه ازطریق همکاری بین المللی با آن دولت صورت گیرد. همکاری دراین زمینه اغلب در چهارچوب معاضدت قضایی صورت می گیرد. معاضدت قضایی روشی مرسوم و شناخته شده برای همکاری بین المللی در امور کیفری است اما ویژگی های فضای سایبری و داده های رایانه ای، معاهدات قضایی درزمینه جرایم سایبری را تحت تاثیر قرار داده است. این مقاله درصدد روشن ساختن چگونگی این تاثیرات و ابعاد مختلف آن است. ویژگی های فضای سایبری و داده های رایانه ای موجب اهمیت یافتن استفاده از معاضدت قضایی درزمینه مبارزه با جرایم سایبری و نیز ایجاد اشکال جدیدی از معاضدت قضایی شده و همچنین همکاری بین المللی ازطریق معاضدت قضایی را با مشکلاتی مواجه ساخته است.
    کلیدواژگان: جرایم سایبری، معاضدت قضایی، داده های رایانه ای، ادله الکترونیکی، دسترسی به داده های فرامرزی
  • صدف داورپور*، حسن شهروی صفحات 279-292
    امروزه خدمات عمومی همچون آب، برق، گاز و... جزء ضروری و جدایی ناپذیر زندگی انسان ها گشته، به گونه ای که حتی زندگی بدون بهره مندی از این خدمات ناممکن به نظر می رسد. با این نیاز گسترده جامعه از سویی و تعدد جرایم در این حوزه از سویی دیگر، نیاز به اقدامات پیشگیرانه و مقابله های سختگیرانه بیش ازپیش احساس می شود و قانونگذار ایران نیز دراین خصوص قوانین متعددی وضع نموده است که یا به صورت موردی و اختصاصی به یکی از این خدمات مرتبط بوده اند، مانند قانون مجازات اخلال کنندگان در تاسیسات آب، برق، گاز و مخابرات کشور و یا درموارد معدودی مانند ماده 660 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی به جرایم مرتبط با چندین مورد از خدمات عمومی مانند آب، برق و... پرداخته است. آخرین اراده قانونگذار درزمینه خدمات عمومی، قانون مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز مصوب 10/03/1396 می باشد که علی رغم کاستی ها، ابهامات و ایرادات نقش مهمی در روزآمد کردن قوانین و رفع برخی ایرادات و ابهامات قوانین پیشین داشته است. در این پژوهش بر آنیم تا به بررسی این قانون تازه تصویب با تاکید بر حوزه آب و فاضلاب بپردازیم.
    کلیدواژگان: استفاده کنندگان غیرمجاز، انشعاب غیرمجاز، خدمات عمومی، آب، فاضلاب
|
  • Javad Salehi * Pages 7-30
    Defendant's right to silence is a guarantee of his defense rights and is in direct connection with the principle of Self-Incrimination. This situation is different by requirements function in criminal law of Iran and United States Jurisprudence. Study of the relationship between the right to silence and the principle of self-incrimination in criminal law of Iran and the United States Jurisprudence, and precondition for the detention of the accused and how it is cited in the conviction of the accused, with regard to possible safeguards, is subject of this article. Main question of this research is what is the relationship between the principle of self-incrimination and the declaration of the right of silence to the accused in criminal law and its safeguard? Findings of this research show that the principle of self-incrimination and the observance of the defendant's right to silence are both parts of fair trial’s coin. Observance of the right to silence and the principle of self-incrimination are separate in Iran's criminal law and non-distorted based on their own, but are not subject to any preconditions. United States Jurisprudence have interpreted the principle of Self-Incrimination as set forth right to silence in the fifth Constitution Amendment, and they are subordinate to same guarantee of insubstantiated statements made by the accused, but believes precondition for them.
    Keywords: Principle of Self-Incrimination, Defendant's Right to Silence, Jurisprudence, Iran's Criminal Procedure Code, United States Fifth Constitution Amendment
  • Hamidreza Dabirzade *, Ahmad Haji Deh Abadi, Hassan Poorbafrani Pages 31-52
    In the field of international law it is the norms and requirements that are addressed in the UN Security Council Resolution 1373 (2001) (which is required by Article 25 of the United Nations Charter) and the Convention on the Suppression of the Financing of Terrorism (1999) Search. Other data provided by the Anti-Terrorism Financing Act (2004) in Afghanistan, as well as the Anti-Terrorism Financing Act (2015) and the Amending the Anti-Terrorism Financing Act (1397), which are not in conflict with the law and the Constitution. A law is in place to finance terrorism. The findings of this article confirm the relative convergence between Iranian and Afghan criminal law, but divergence can be summarized as follows: First. Technical deficiencies in the 1999 Convention that are not evident in the laws of Afghanistan and Iran. These include: 1) failure to provide sufficient scientific precautionary principles in the convention; 2) addressing the subject matter and failure to provide the necessary method for the discovery of the crime and prosecution and trial separately; Second, Take necessary measures to prevent terrorist acts, including providing timely warnings to other countries through the exchange of information.
    Keywords: Terrorism, Financing, Terrorist Organization, International Crime
  • RAHIM NOBAHAR *, Mohammad Ghaffari Pages 53-74
    Decriminalization is often accepted in different criminal law systems due to its philosophical-moral foundations. However, less attention is paid to the challenges of decriminalization. The aim of this article is to defend decriminalization in a framework while evaluating its challenges. There are some bases that support decriminalization. Among them are inefficiency of criminalization in controlling criminality, insistence of Human Rights and Islamic teachings on minimum interference in the rights and freedoms of citizens and the necessity of morality development through the elimination of external restrictions and coercions. Decriminalization, meanwhile, may violate the rights of victims and defendants. According to the findings of this research, it is possible to overcome these challenges through providing non-criminal sanctions such as civil, administrative and insurance ones in order to protect victims. There is, also, room for generalizing the rules of fair trial to non-criminal cases. Therefore, decriminalization is not only acceptable with regard to unnecessary crimes, but also necessary in some cases.
    Keywords: decriminalization, Social control, Criminal Matters, Victim’s Rights, Defendant’s Rights
  • Hossein Askarirad *, Seyyed Ghasem Zamani Pages 75-98

    The concept of Superior Responsibility is well rooted in the history of clashes and confrontations of states, nations and civilizations. Historically the norm of “might is right” had justified the acts of the superior state regardless of the probable criminal nature of the deeds. This could be well applied to the colonial history of the west since 17th century. The mere superiority in power, precisely the military capabilities, sufficed to provide carte blanche for intrusion without accountability. There have been regional and international efforts to improve the drastic lack of responsibility by powerful states; the principle of Westphalia Sovereignty was the first European attempt to improve the matter. Nonetheless outside Europe, the irresponsible modus operandi remained a reality for the colonized states. Furthermore, in 1800s the Act of State doctrine in the US came into existence. The two doctrines remain the sole sources of the discourse until the First World War it was between the two world wars that the challenges of the discourse of responsibility versus irresponsibility was once again brought into the attention. The Nuremberg Charter, for the first time, put an end to the rhetoric in favor of the irresponsibility theory by acknowledging that: “the official position of defendants, shall be considered as freeing them from responsibility.” The aforesaid phrase became the cornerstone of the Attributing Responsibility. Also, inferiors and soldiers deemed as responsible due to the fact that, they were human before being soldiers. Under the Charter, the superiors were also taken responsible not only for their own direct orders and acts, but also vicariously liable for the acts of their inferiors. The superior has been defined as army commander or civil superior. Hence such responsibility should not be limited only to military personnel, as it should also be held applicable to the politicians.

    Keywords: Superior, Inferior, Criminal Liability, Statute of the International Criminal Court
  • Hossein Gholami, Ramin Alizadeh * Pages 99-122

    Corporate social responsibility (banks) is one of the important banking system issues which one of its effects is preventing banking crimes. Implementation of social responsibility principles and disciplines is of high importance in banks. Actually, “social responsibility’ pattern is a managerial expression, when exercising, crimes and banking crimes reduction is one of its functions. Actually CSR or corporate social responsibility is commitment of business sector for cooperating in sustainable economic development through working with staff, family and society for improving the quality and in this regard ISO 26000 and equator principle in 10 articles following social standardization of banks which today are accepted by 68 international banks, could be referred to. Therefore, in fact corporate social responsibility or CSR is a managerial discussion which entered into law, as well. Since it is a prevention mechanism and could be used in banking laws, as well. Prevention system caused by corporate social responsibility also is a self-regulation mechanism which is considered as one of the most important noncriminal techniques. In this paper, there is an attempt to study its role in preventing banking crimes through descriptive-analytical method aiming to express social responsibility.

    Keywords: social responsibility, Bank Offenses, Equator Principle, ISO 26000
  • Seyyed Mostafa Mousavi Mirkalaei, Bagher Shamloo *, Iraj Goldooziyan Pages 123-149
    Today, the right to counsel for the accused is recognized in the course of criminal proceedings in most legal systems. International law pursues this right along with other human rights. International law has focused on the right to counsel at two levels: First that, international courts, such as the International Criminal Court, apply these rules in their own rules of procedure and in their own practice; and Second that, states in their national legal systems don’t fail to grant this right to the accused. International law has established bodies to ensure human rights at the level of states. One of these bodies is the Human Rights Committee, which has formed according to the International Covenant on Civil and Political Rights (1966). This article intends to investigate the right to counsel in the Procedure of the Human Rights Committee. The outcome of this writing is that the Committee develops the right to counsel and interprets the right to defense set forth in the Covenant to the right to counsel with many of its requirements.
    Keywords: Right to Counsel, Human rights, Fair trial, procedure, Human Rights Committee
  • Hosein Abdi, Mohammadali Ardabili * Pages 151-172
    One of the aspects of the fair trial, along with the principles of “respect for human rights” and “respect for ethics”, is the existence of a proper structure in the process of criminal procedure. Structurally, two models are currently closed and open to criminal proceedings in different countries. In closed packages, an officer in the preliminary investigation stage (prosecution stage) is not in a position to exercise judicial remedies that conflicts with the right of individuals to privacy and their freedom (such as the inspection of homes and interim detention orders), and actions the above is available to an independent and impartial judiciary who has not been involved in conducting investigations and gathering grounds for crime. While in the open pattern, the investigating officer will decide on the above actions. The International Criminal Court model is a closed model because the prosecutor of the court in the above acts is under the supervision of an institution called the “Elementary Branch”, while the Iranian pattern has always been an open pattern. The Code of Criminal Procedure, approved in 2013, is also emphasized on the open model. The realization of fair trial standards as well as the global tendency towards a model of the package requires the creation of a closed model in Iran, and the International Criminal Court model is considered to be an appropriate criminal procedure design for Iran.
    Keywords: Closed Pattern, Open Pattern, Privacy, right to freedom, Initial Investigations, International Criminal Court
  • Ali Dehghani *, Mohammad Ashori Pages 173-203
    The establishment of specialized courts may jeopardize the principle of equality of treatment with the courts, as enshrined in international human rights instruments. These documents do not preclude the establishment of specialized courts; Although, in the wind it seems that the formation or existence of special courts violates the right to equality before the court; however, it seems that in certain segments of society in terms of special conditions and obligations to the community and the specialized nature of their offenses, the existence of such references provided that fair trial standards and criteria are required, such courts exist in most countries. Compared to other specialized courts, they can be regarded as non-violations of equality before the court if they comply with all the requirements of a fair trial similar to that of ordinary courts. Iran's Criminal Procedure Code has taken a transformative approach to individual courts and has approached these trials in a charged manner, making revolutionary and military courts subject to the procedure of public criminal courts. The Criminal Procedure Code adopted in 2013 has taken steps to increase the number of crimes within the jurisdiction of the revolutionary courts, but has made the proceedings in these courts subject to the general rules of procedure.
    Keywords: Special Courts, Fair trial, Criminal Procedure Act, International, Regional Documents
  • Samira Golkhandan *, MohamadAli Haje Deabadi Pages 205-226

    The crimes committed against humanity are amongst the clear violations of criminal international law and extra ordinary forms of collective violence which were not in the focus of criminologists for a long time, since the prosecution, trail and punishment of those committing these crimes did not prevented them from perpetrating crimes, studying the criminological nature of these crimes to knowing reasons and factors of committing these crimes could be a good help for international criminal justice to fight against them knowingly and to achieve an effective international criminal policy to prevent them. The present article tries to study the internal factors leading to these crimes, among which the role of the government, cultural structure, life difficult conditions, the role of national media resulting in these crimes can be mentioned.

    Keywords: Crimes against humanity, Government, Cultural Structure, Life Difficult Conditions, national media
  • Haleh Hosseini Akbarnejad *, Hoorieh Hosseini Akbarnejad Pages 227-254
    The adoption of a Convention on Crimes against Humanity and preferably one that also updates the Genocide Convention would mark another milestone in the evolution of the international criminal justice system. In 2017 the International Law Commission (ILC) adopted 15 draft Articles and a draft Preamble. This essay examines the history of the ILC draft and analyses several of its major provisions in light of the existing corpus of international criminal law. An important question in this relation is the necessity and the innovations of the draft in spite of the ratification of the Rome Status. There are pros and cons in the comparative analyzing of the draft that examined in this article. However the Commission’s work could be enhanced and the new treaty made more robust by addressing certain deficiencies in the draft, many of which would either reinforce the jus cogens nature of the crime or enhance the preventive regime the draft seeks to bring into existence.
    Keywords: Crimes against humanity, The Draft Convention, Criminalization, Rome Statute, Responsibility
  • Toghan Nezami Narjabad, Leila Raisi * Pages 255-278
    Prosecuting cybercrimes requires access to data related to criminal cyber activities. While wanted computer data which is in fact evidence of crime may be loaded on a system or a server in territory of other state. In this situation prosecutors’ access to them may cause the violation of that state’s sovereignty. Unless this is done through international cooperation with that state. Cooperation in this area is often done through mutual legal assistance. Legal assistance is a traditional and a known method of international cooperation in criminal matters. But the characteristics of cyber space and computer data affect legal assistance in cybercrimes. This essay is trying to clear the different dimensions of these effects and who they work. The characteristics of cyber space and compute data have made the usage of legal assistance important in fighting cybercrimes and also have caused the initiation of new forms of legal assistance. In addition, these characteristics have caused some problems in mutual legal assistance.
    Keywords: Cyber-Crime, Legal Assistance, Computer Data, Electronic Evidence, Access to Trans-Border Data
  • Sadaf Davarpour *, Hasan Shahravi Pages 279-292
    These days, public services such as water, electricity, gas, etc … have become an indispensable and integral part of human life, so even living without the benefit of these services seems impossible. With the widespread need of society on the one hand and the number of crimes in this area on the other hand, the need for preventive actions and strict confrontations is increasingly felt. The Iranian legislator has also enacted numerous laws that have either been dealt with a one-by-one case basis, such as the Fair Water Distribution Act, or in a few cases as provided in articles 660 and 687 of the Islamic Penal Code Section on related crimes which have dealt with several public services such as water and electricity. The last will of the legislator in the field of public services is the law on unauthorized users of water, electricity, telephone, sewage and gas, adopted on 1396/03/10, which despite having deficiencies and uncertainties plays an important role in updating laws and removing some flaws and ambiguities of the previous rules. In this article, we tend to review this newly adopted law by emphasizing on the laws relating to water and sewage.
    Keywords: Unauthorized Users, Unauthorized Branching, Public Services, Water, Sewage