فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سهیلا سلطانی اصل هریس، جلیل باباپور خیرالدین، حمید پورشریفی*، عباس بخشی پور رودسری، علی قاسمی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    سرطان کودکان، وضعیت زیست-روان شناختی ویژه ای است که ادراک حمایت اجتماعی و منبع کنترل مادران با تحصیلات متفاوت را به چالش گرفته و سازگاری روان شناختی آن ها را متاثر می سازد. ازاین رو هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش مستقیم و غیرمستقیم تحصیلات، با وساطت منبع کنترل و حمایت اجتماعی ادراک شده، بر سازگاری روان شناختی مادران کودکان مبتلا به سرطان است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش، از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران کودکان مبتلا به سرطان تشکیل داده که به کلینیک های متخصصان اطفال شهر مشهد مراجعه کردند. حجم نمونه 220 نفر، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های سازگاری روانی - اجتماعی، مقیاس منبع کنترل راتر، حمایت اجتماعی ادراک شده چندبعدی، ویژگی های جمعیت شناختی صورت گرفت. داده های پژوهش به کمک نرم افزارهای SPSS و AMOS و با استفاده از روش همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر بررسی شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، افزایش تحصیلات باعث کاهش ناسازگاری شد (01/0>P)، همچنین افزایش تحصیلات به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده باعث کاهش ناسازگاری شد. همچنین افزایش تحصیلات به صورت مستقیم به افزایش منبع کنترل درونی و کاهش کنترل بیرونی تاثیر گذاشت اما به شکل غیر مستقیم تاثیری بر سازگاری روان شناختی مادران نداشت.

    نتیجه گیری

     مطابق با یافته ها می توان نتیجه گرفت که افزایش تحصیلات با وساطت حمایت اجتماعی ادراک شده باعث افزایش سازگاری روان شناختی مادران می شود. همچنین با بالا رفتن سطح تحصیلات می توان شاهد فزونی کنترل درونی و تقلیل کنترل بیرونی بود.

    کلیدواژگان: منبع کنترل، حمایت اجتماعی ادراک شده، تحصیلات، سازگاری روان شناختی، سرطان
  • علی صدر، محسن دوستکام*، حسین شاره، مصطفی بلقان آبادی صفحات 11-25
    زمینه و هدف

    توجه به درمان های نوین در جهت کاهش مشکلات افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر اهمیت فراوانی دارد. بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی بارلو و درمان نظم جویی هیجان منین و فراسکو بر علایم اختلال اضطراب فراگیر بود.

    مواد و روش ها

     بدین منظور چهار نفر از بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر که نشانه های کامل این اختلال را بر اساس ارزیابی چندبعدی (پرسشنامه اضطراب فراگیر و مصاحبه بالینی) داشتند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این پژوهش به شیوه گزارش مورد به انجام رسید. پروتکل درمان فراتشخیصی و درمان نظم جویی هیجان در دو مرحله خط پایه، مداخله 15 و 16 جلسه ای و پیگیری دوماهه اجرا گردید و آزمودنی ها به پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر، مقیاس بهبودی کلی بالینی، مقیاس رضایتمندی مراجع و پرسشنامه اتحاد درمانی پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص اندازه اثر و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که هر دو درمان بر هدف های درمان تاثیر دارند. بااین حال درمان فراتشخیصی کارایی بیشتری در بهبود علایم اضطراب فراگیر در مقایسه با درمان نظم جویی هیجان نشان داد.

    نتیجه گیری

    درمان فراتشخیصی و درمان نظم جویی هیجان بر کاهش علایم اختلال اضطراب فراگیر موثر هستند و اثربخشی درمان فراتشخیصی بیشتر از درمان نظم جویی هیجان است.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، درمان فراتشخیصی، درمان نظم جویی هیجان
  • لیدا غوره دان، صدیقه حسین پوردلاور*، وحید تادیبی، ناصر بهپور صفحات 26-39
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده اند که تمرینات ورزشی بر برحی از شاخص های قلب اثرگذارند؛ بنابراین، هدف از این تحقیق بررسی اثر 12 هفته تمرین مقاومتی بر شاخص های عملکردی قلب زنان سالمند بود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق نیمه تجربی و طرح تحقیق به صورت پیش آزمون پس آزمون، پیگیری با گروه تجربی و کنترل می باشد. جامعه آماری تحقیق را سالمندان مرکز بهزیستی شهر کرمانشاه تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج از بین زنان سالمند 60 تا 65 سال بود که 27 نفر به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. تمرینات با شدت 40% یک تکرار بیشینه آغاز و در سه نوبت (ست) با 10 تا 12 تکرار و استراحت 2 دقیقه ای بین هر مرحله و 3 دقیقه بین هر ایستگاه انجام شد. پس از 4 هفته اول شدت تمرینات به 60% یک تکرار بیشینه و از هفته هشتم به 70% یک تکرار بیشینه رسید و تا پایان هفته دوازدهم حفظ شد. از دستگاه اکوکاردیوگرافی برای اندازه گیری متغیرهای عملکردی قلب (حجم پایان سیستولی، حجم ضربه ای، کسر تزریقی) آزمودنی ها استفاده شد. جهت تعیین اثربخشی تمرین از آزمون اندازه گیری مکرر و جهت تفاوت بین گروه ها از آزمون بونفرنی در سطح 05/0>p استفاده شد. کلیه محاسبات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات متغیرهای عملکردی بین پیش آزمون و پس آزمون بعد از 12 هفته در گروه تجربی افزایش معناداری داشت (05/0≥p). نمرات متغیرهای عملکردی بین پیش آزمون و پیگیری بعد از 4 ماه (2 ماه تمرین و 2 ماه عدم تمرین) در گروه تجربی افزایش معناداری داشت (05/0≥p). همچنین نمرات متغیرهای عملکردی بین پس آزمون و پیگیری بعد از 2 ماه (عدم تمرین) در گروه تجربی کاهش معناداری داشت (05/0≥p). میانگین نمرات متغیرهای عملکردی بین پیش آزمون و پس آزمون بعد از 12 هفته (05/0≤p)، بین پیش آزمون و پیگیری بعد از 4 ماه (05/0≤p)، بین پس آزمون و پیگیری بعد از 2 ماه (05/0≤p) در گروه کنترل تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که 12 هفته تمرین مقاومتی بر شاخص های عملکردی قلب زنان سالمند تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، شاخص های عملکردی، قلب، زنان سالمند
  • فاطمه زارع، فهیمه نامدارپور* صفحات 40-47
    زمینه و هدف

    نوجوانی دوره مهمی از تحول است که افراد می توانند مهارت ها، نگرش ها و توانایی هایی را کسب کنند که در بزرگسالی بدان نیازمندند. به نظر می رسد یکی از عواملی که بتواند در روبرویی با مسایل نوجوانان موثر باشد هوش هیجانی است. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تیوری انتخاب بر هوش هیجانی دختران نوجوان بود.

    مواد و روش ها

     تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از منظر روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دختران نوجوان 13-18 ساله شهر اصفهان بودند. نمونه شامل 32 دختر نوجوان بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به طور تصادفی و مساوی در دو گروه کنترل و آزمایش به شیوه تصادفی ساده جایگزین شدند. گروه آزمایش، آموزش تیوری انتخاب را به مدت 8 جلسه ی 90 دقیقه ای به صورت هفتگی دریافت کردند. گروه کنترل نیز در فهرست انتظار قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از پرسشنامه هوش هیجانی بار- آن استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها در سطح توصیفی با استفاده از میانگین و انحراف معیار و در سطح استنباطی با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش تیوری انتخاب بر هوش هیجانی و مولفه های آن (سازگاری، بین فردی، درون فردی و خلق) تاثیر معناداری داشت (05/0<p)؛ اما در مولفه کنترل استرس به طور معناداری موثر نبوده است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده از این مطالعه به نظر می رسد می توان از آموزش تیوری انتخاب برای افزایش هوش هیجانی دختران نوجوان در مدارس استفاده کرد. ملاحظات نظری و عملی در این تحقیق موردبحث قرار خواهند گرفت.

    کلیدواژگان: تئوری انتخاب، هوش هیجانی، نوجوان
  • سیده حکیمه موسوی، رضا باقریان سرارودی، فرحناز مسچی*، جواد خلعتبری، بیوک تاجری صفحات 48-59
    زمینه و هدف

    سواد سلامت توانایی دریافت، پردازش، درک و فهم  اطلاعات و خدمات مرتبط با سلامت به منظور اتخاذ تصمیمات مناسب برای سلامت است. سواد سلامت بیماران سرطان پستان نقش مهمی در دسترسی به اقدامات تشخیصی و درمانی مناسب دارد. هدف این مطالعه بررسی نقش میانجی فاجعه سازی درد در رابطه بین سواد سلامت و کیفیت زندگی اختصاصی در بیماران مبتلابه سرطان پستان بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع پژوهش های بنیادی و از منظر روش، یک مطالعه مقطعی و همبستگی بود. تعداد 213 بیمار مبتلابه سرطان پستان بر اساس معیارهای ورود و خروج و به صورت پی درپی انتخاب شدند. سپس بیماران پرسشنامه های نسخه ایرانی سواد سلامت، کیفیت زندگی اختصاصی و فاجعه سازی درد را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL در سطح توصیفی با استفاده از میانگین و انحراف معیار و در سطح استنباطی با روش تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

     نتایج نشان داد همه مولفه های سواد سلامت و کیفیت زندگی اختصاصی با فاجعه سازی درد رابطه معنادار داشتند. همچنین بین سواد سلامت و کیفیت زندگی اختصاصی رابطه معناداری وجود داشت. یافته ها نشان داد هرچه سواد سلامت در بیماران مبتلابه سرطان افزایش یابد، میزان فاجعه سازی درد در بیماران به طور معناداری کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد فاجعه سازی درد نقش میانجی بین سواد سلامت و کیفیت زندگی اختصاصی در بیماران مبتلابه سرطان پستان دارد. بنابراین در نظر گرفتن مدل ارتباطی این متغیرها در طراحی پروتکل های روان شناختی و ادغام آن ها با برنامه های درمانی بیماران سرطان پستان ضروری است.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، فاجعه سازی درد، کیفیت زندگی اختصاصی، سرطان پستان
  • جعفر شعبانی*، حسن عبدی صفحات 60-69
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده اند که ذهن آگاهی بر بسیاری از متغیرهای روانی اثرگذارند؛ بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اختلالات جنسی و رضایت جنسی زنان دارای همسران با روابط فرازناشویی بود.

    مواد و روش ها

     روش تحقیق نیمه تجربی و کاربردی بود. طرح تحقیق به صورت پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه های تجربی و گواه بود. جامعه آماری تحقیق را تمامی زنان دارای همسران با روابط فرازناشویی مراجعه کننده به کلینیک روان شناختی سلامت شهر تهران تشکیل دادند. با توجه به اینکه نوع تحقیق نیمه تجربی بوده و مداخله صورت گرفت 29 نفر (گروه های گواه و تجربی) به عنوان حجم نمونه بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق را پرسشنامه رضایت جنسی (LSSQ) و پرسشنامه عملکرد جنسی زنان (FSFI) تشکیل دادند. در مطالعه حاضر، برای بررسی توزیع طبیعی داده ها از آزمون شاپیروویلک استفاده شد. برای بررسی داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه ANOVA، آزمون اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرنی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با توجه به اختلاف میانگین های رضایت جنسی و عملکرد جنسی، نمرات از پیش آزمون تا پس آزمون افزایش یافته است. همچنین بین میانگین پس آزمون و پیگیری رضایت جنسی و عملکرد جنسی گروه تجربی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>p). اختلاف بین پیش آزمون و پس آزمون رضایت جنسی و عملکرد جنسی در گروه کنترل معنادار نیست (522/0=p). همچنین بین میانگین پس آزمون و پیگیری رضایت جنسی و عملکرد جنسی گروه کنترل کاهش صورت گرفته است (906/0=p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که ذهن آگاهی می تواند بر بسیاری از متغیرهای روانی ازجمله اختلالات جنسی و رضایت جنسی زنان دارای همسران با روابط فرازناشویی اثرگذار باشد. جهت بالا بردن اعتبار بیرونی پیشنهاد می گردد که تحقیقات بیشتری صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اختلالات جنسی، رضایت جنسی، فرازناشویی
  • سمیه کاظمیان*، اعظم مرادی، فهیمه فداکار صفحات 70-77
    زمینه و هدف

    مدل های مختلف آموزش روانی خانواده ازجمله مدل موس و تسو برای خانواده های دارای یک عضو دیرآموز می تواند اثر چشم گیری داشته باشد. در این پژوهش اثربخشی برنامه توان بخشی خانواده در ارتقای بهزیستی روان شناختی مادران کودکان دیرآموز موردبررسی قرارگرفته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه آموزشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 30 نفر از مادران کودکان دیرآموز بود که 15 نفر آن ها در گروه آزمایش و 15 نفر دیگر در گروه کنترل قرار گرفتند. برنامه توان بخشی خانواده طبق مدل موس و تسو در 8 جلسه یک الی یک و نیم ساعت برای گروه آزمایش به اجرا درآمد. تمام شرکت کنندگان فرم کوتاه پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف را تکمیل نمودند و نتایج از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل نتایج نشان داد که برنامه توان بخشی با مدل موس و تسو، بهزیستی روان شناختی و مولفه های آن را، در مادران گروه آزمایش ارتقا داده است. این اثر توان بخشی خانواده طبق مدل موس و تسو را ، بر خرده مقیاس های ارتقای پذیرش خود ، روابط مثبت با دیگران ، خودمختاری ، تسلط بر محیط ، زندگی هدفمند  و رشد فردی  می توان مشاهده کرد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که برنامه توان بخشی با مدل موس و تسو با تاکید بر رویکرد شناختی_ رفتاری، می تواند جهت ارتقاء بهزیستی روان شناختی مادران دارای کودک دیرآموز موثر واقع شود. بنابراین درمانگران می توانند در ارتباط با این مادران با استفاده از این مدل و کار آیی آن، به بهزیستی آنان کمک کنند.

    کلیدواژگان: توانبخشی خانواده، بهزیستی روانشناختی، دیرآموز _
  • سید علیرضا موسوی امجد، احمد غضنفری*، سالار فرامرزی صفحات 78-90
    زمینه و هدف

    دوران پیش از دبستان نقش اساسی در رشد و تحول کارکردهای شناختی هر فردی دارد، بنابراین هدف پژوهش حاضر تاثیر مداخلات بهنگام آموزشی خانواده محور بر کارکردهای شناختی کودکان 3 تا 6 سال بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را، کلیه کودکان 3 تا 6 ساله ی شهر یاسوج، تشکیل می داد؛ به همین منظور تعداد 90 کودک (45 نفر در گروه آزمایش و 45 نفر در گروه کنترل) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و در دو گروه به تصادف جایابی شدند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش، مقیاس هوشی وکسلر کودکان پیش دبستانی (ویرایش سوم) بود. پس از انجام پیش آزمون، مداخلات آموزشی خانواده محور در 20 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج آماری نشان داد آموزش مداخلات آموزشی خانواده محور بر کارکردهای شناختی کودکان 3 تا 6 ساله شهر یاسوج موثر بود. به عبارت دیگر بین گروه های آزمایش و کنترل به لحاظ خرده مقیاس کلامی، خرده مقیاس عملی و مقیاس کل، تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0≥P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی آموزش مداخلات آموزشی خانواده محور بر کارکردهای شناختی، پیشنهاد می شود از این روش به منظور بهبود کارکردهای شناختی کودکان 3 تا 6 سال استفاده گردد.

    کلیدواژگان: مداخلات بهنگام، کارکردهای شناختی، پیش بستانی
  • فریبا دلوی اصفهانی، نصرالله علیمحمدی*، سعید پهلوان زاده صفحات 91-100
    زمینه و هدف

    عدم آموزش کافی به مراقبت کنندگان خانوادگی مبتلابه مولتیپل اسکلروزیس عامل اصلی ایجاد افسردگی آن هاست. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی آموزش روان شناختی یک برنامه آموزش روان گروهی بر افسردگی مراقبین مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش برنامه «آموزش روان شناختی گروهی» تدوین و به صورت کار آزمایی بالینی با پی گیری یک ماهه اجرا و ارزشیابی گردید. در مرحله طراحی، در ابتدا با استفاده از متون پرستاری در خصوص اقدامات مراقبتی موردنیاز و نقش خانواده ها در اجرای آن ها پیش نویس برنامه تهیه گردید، سپس با استفاده از تکنیک RAM ازنظر مفهوم بودن، سودمندی، مرتبط بودن و قابلیت اجرایی بودن محتوای برنامه توسط خانواده ها، برنامه تدوین گردید. در مرحله اجرا، آزمودنی ها به روش آسان انتخاب (100 نفر) و به طور تصادفی در گروه آزمون (50 نفر) و کنترل (50 نفر) قرار داده شده است. برنامه آموزشی روان شناختی در 7 جلسه 90 دقیقه ای، در 7 هفته (هر هفته 1 جلسه) جهت گروه آزمون انجام و در پایان لوح فشرده ای با مضمون تکنیک های آرام سازی، کنترل خشم و تنش و جزوه آموزشی محتوای جلسات در اختیار ایشان قرار گرفت. گروه کنترل نیز در دو جلسه گروهی شرکت و به بیان خاطرات پرداختند و جزوه آموزشی و لوح فشرده در اختیارشان قرار داده شد. ارزشیابی برنامه با استفاده از پرسشنامه ای با دو بخش انجام گردید. بخش اول؛ اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم؛ پرسشنامه استاندارد افسردگی بک بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مجذور کای، t مستقل و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر انجام شد.

    یافته ها

     نتایج آزمون آماری نشان داد که میانگین نمره افسردگی خانواده ها بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری وجود داشت. نتایج آزمون آنالیز واریانس با مشاهدات تکراری نیز کاهش معناداری در میانگین نمره افسردگی را در گروه آزمون نشان داد (001/0>p).

    نتیجه گیری

     با توجه به موثر بودن برنامه آموزش روان گروهی در پیشگیری و بهبود از افسردگی در خانواده های دارای فرد مبتلابه مولتیپل اسکلروزیس این برنامه جهت بکار گیری آن به تیم درمان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، آموزش روان شناختی گروهی، مراقبین خانوادگی، افسردگی
  • محمد اکبری، محسن گل پرور*، محسن لعلی، پریسا ترانه صفحات 101-111
    زمینه و هدف

    سوء رفتار جنسی کودکان و نوجوانان پدیده های جهانی محسوب می شوند. این رفتارها تاثیرات مخربی بر سلامت روان نوجوانان به جای می گذارند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر بسته درمان تلفیقی پذیرش و تعهد و شناختی-رفتاری (ACT-CBT) و آموزش مدیریت والدین (PMT) بر علایم اختلال استرس پس از سانحه در نوجوانان پسر آزاردیده از سوء رفتار جنسی اجرا شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پژوهش سه گروهی (یک گروه درمان ACT-CBT ، یک گروه آموزش مدیریت والدین (PMT) و یک گروه شاهد) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش نوجوانان پسر 14 تا 18 ساله آزاردیده از سوء رفتار جنسی در شهر اصفهان بود که از بین آن ها 45 نفر بر پایه ملاک های ورود انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند . ابزار سنجش متغیر وابسته پرسشنامه نشانگان اختلال استرس پس از سانحه ودرز و همکاران (1994) بود . گروه درمان ACT-CBT و گروه آموزش مدیریت والدین (PMT) هر یک به مدت 10 جلسه تحت درمان قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها، از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان تلفیقی ACT-CBT بر کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه در میان نوجوانان 14 تا 18 ساله آزاردیده از سوء رفتار جنسی موثر است (001/0>P)، ولی آموزش مدیریت والدین بر کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه تاثیری نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که درمان تلفیقی ACT-CBT برای درمان نوجوانان پسر آزاردیده از سوء رفتار جنسی برای کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: درمان تلفیقی پذیرش و تعهد و شناختی- رفتاری، آموزش مدیریت والدین، اختلال استرس پس از سانحه، بدرفتاری جنسی
  • سهیلا اعتمادی، حمید پورشریفی*، بیوک تاجری، مهدی کلانتری، ناهید هواسی سومار صفحات 112-121
    زمینه و هدف

    با توجه به تاثیر رویداد تروماتیک جنسی بر عملکرد جسمانی و روان شناختی و اهمیت این موضوع در دانش آموزان، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شدت تجربه آسیب زای جنسی بر علایم جسمی با نقش تعدیل کننده راهبردهای شناختی تنظیم هیجان در دانش آموزان دختر آسیب دیده انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان 14 تا 17 سال استان تهران در سال تحصیلی 97-98 بود. در این پژوهش دو منطقه به صورت در دسترس انتخاب شدند (منطقه آموزش وپرورش رودهن و منطقه چهار) که با غربالگری موارد تجربه آسیب زای جنسی (آزار و اذیت جنسی و سوءاستفاده جنسی)، 273 نفر به عنوان نمونه اصلی در تحلیل شرکت کردند. داده ها توسط چک لیست تجارب آسیب زای زندگی نیجن هوییس، وندر هارت و کروگر (2002)، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران (2001)، پرسشنامه سلامت جسمانی گرک (2015)، جمع آوری شد و با استفاده از روش همبستگی، آزمون بوت استرپ و اثرات شرطی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد از بین راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، راهبردهای فاجعه سازی و نشخوارگری به صورت مثبت و راهبرد پذیرش به شکل منفی توانستند اثرات آسیب جنسی بر علایم جسمی را به شکل معنی داری تعدیل کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش تعدیل کننده راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، در رابطه بین شدت تجربه آسیب جنسی و علایم جسمی، پیشنهاد می گردد با تدوین برنامه هایی جهت بررسی تاریخچه تروما و به ویژه ترومای جنسی نوجوانان با علایم جسمی و آموزش راهبردهای سازگارانه تنظیم هیجان در راستای ارتقای سلامت جسمانی و کاهش علایم جسمی، مداخلات موثری انجام شود.

    کلیدواژگان: تجارب آسیب زای جنسی، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، علائم جسمی
  • فاطمه زهرا کرباسی زاده اصفهانی، فاطمه بهرامی* صفحات 122-131
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده اند که درمان هیجان مدار بر بسیاری از متغیرهای روانی اثرگذارند؛ بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی رویکرد هیجان مدار بر خودکنترلی و تعارضات مادر-دختر در دختران مقطع متوسطه شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

     روش تحقیق نیمه تجربی و کاربردی بود. طرح تحقیق به صورت پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه های تجربی و گواه بود. جامعه آماری تحقیق را تمامی دختران دوره اول مقطع متوسطه شهر اصفهان و مادران آن ها در سال 1398 تشکیل دادند. با توجه به اینکه نوع تحقیق نیمه تجربی بوده و مداخله صورت گرفت 30 نفر (گروه های گواه و تجربی) به عنوان حجم نمونه بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. ابزارهای تحقیق را پرسشنامه خودکنترلی رزنبام (1980)  و پرسشنامه تاکتیک های تعارض موری ای- (1990) تشکیل دادند. در مطالعه حاضر، برای بررسی توزیع طبیعی داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنف استفاده شد. برای بررسی داده ها از آزمون تحلیل کواریانس یک متغیره و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با توجه به اختلاف میانگین های خودکنترلی و تعارض، نمرات از پیش آزمون تا پس آزمون در خودکنترلی افزایش و در تعارض کاهش یافته است (05/0>p). اختلاف بین پیش آزمون و پس آزمون خودکنترلی و تعارض در گروه کنترل معنادار نیست (003/0=p).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد که درمان هیجان مدار می تواند بر بسیاری از متغیرهای روانی از جمله خودکنترلی و تعارضات مادر-دختر در دانش آموزان اثرگذار باشد. جهت بالا بردن اعتبار بیرونی پیشنهاد می گردد که تحقیقات بیشتری صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: رویکرد هیجان مدار، خودکنترلی، تعارضات مادر-دختر
  • مهدی اعلمی، سعید تیموری*، قاسم آهی، محمدحسین بیاضی صفحات 132-141
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات شایع در روابط زوجین تعارض زناشویی است که ممکن است به صورت افسردگی، اعتیاد، سوء رفتار با همسر و درگیری لفظی بروز نماید. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی رویکرد تلفیقی طرح واره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تعارضات زناشویی و میل به طلاق زوجین متقاضی طلاق انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق شامل زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مداخله در بحران شهر مشهد در زمستان 1397 بود. نمونه شامل 30 زوج (15 زوج گروه آزمایشی و 15 زوج گروه کنترل) بودند که به روش نمونه گیری داوطلبانه با جایگزینی تصادفی انتخاب شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای پروتکل طرح واره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند در گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. هر دو گروه مقیاس تعارضات زناشویی و میل به طلاق را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS و تحلیل کوواریانس مانکوا تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که طرح واره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تعارضات زناشویی و میل به طلاق منجر به ایجاد تفاوت معنی داری در پس آزمون گروه مداخله شده و مقایسه میانگین ها حاکی از کاهش تعارضات زناشویی (03/67=F ،001/0= p ،52/0=2ƞ) و میل به طلاق(18/66=F ،001/0= p ،54/0=2ƞ) زوجین متقاضی طلاق در گروه مداخله بود (001/0 >p).

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این پژوهش، بیانگر سودمندی طرح واره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تعارضات زناشویی و میل به طلاق زوجین متقاضی طلاق است. مشاوران و درمانگران خانواده می توانند از یافته های پژوهش حاضر در راستای مداخلات بالینی و درمانی استفاده کرده و از این رویکرد تلفیقی و موثر در جهت حل تعارضات و کمک به بهبود روابط زناشویی افراد بهره ببرند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، تعارضات زناشویی، میل به طلاق
  • محمدهادی شهسواری، ذبیح پیرانی*، داود تقوایی، منصور عبدی صفحات 142-149
    زمینه و هدف

    مشارکت اجتماعی مفهومی روان شناختی است که در نوجوانان حایز اهمیت است. یک فرد با مشارکت در فعالیت های اجتماعی می تواند توانایی ها و استعدادهای خود را بشناسد و با کسب تجربه به پختگی برسد. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجیگرانه خودتنظیمی در رابطه بین سبک های فرزندپروری با مشارکت اجتماعی نوجوانان بود. روش تحقیق ازنظر هدف، بنیادی و ازنظر روش گردآوری اطلاعات، همبستگی بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه دوم ناحیه یک شهر اراک در سال تحصیلی 98-1397 بودند. نمونه پژوهش شامل 510 نوجوان (255 پسر و 255 دختر) بود که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه های سبک فرزندپروری بامریند، خودتنظیمی بوگارد و همکاران و اشتیاق برای شرکت در فعالیت های اجتماعی برانیگان بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS انجام گرفت.

    یافته ها

    نشان داد که تاثیر مستقیم سبک فرزندپروری سهل گیرانه بر مشارکت اجتماعی و تاثیر غیرمستقیم آن با میانجی گری خودتنظیمی (05/0>p)، تاثیر مستقیم سبک فرزندپروری استبدادی بر مشارکت اجتماعی و تاثیر غیرمستقیم آن با میانجی گری خودتنظیمی (05/0>p) و نهایتا تاثیر مستقیم سبک فرزندپروری مقتدرانه بر مشارکت اجتماعی و تاثیر غیرمستقیم آن با میانجی گری خودتنظیمی بر مشارکت اجتماعی (05/0>p) تایید شدند.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت خودتنظیمی نقش میانجی گرانه معنی داری در رابطه بین سبک های فرزندپروری با مشارکت اجتماعی نوجوانان ایفا می کند.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی، سبک فرزندپروری، مشارکت اجتماعی
  • علیرضا تقوایی، حمیدطاهر نشاط دوست*، اصغر آقائی، الهام فروزنده صفحات 150-159
    زمینه و هدف

    مقاله ی حاضر با هدف اثربخشی مدیریت زندگی تلفیق شده با آموزش اختصاصی سازی حافظه (MEST) بر افسردگی در زنان مطلقه انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش مداخله پس از طی مراحل خاص با ارزیابی کیفی، مورداستفاده محقق قرار گرفت تا بتواند در بهبود کیفیت زندگی و سلامتی گروه هدف، خصوصا در کاهش افسردگی، موثر واقع شود. در بخش کمی، پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با انجام پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه ی آماری، زنان مطلقه ی شهرستان نایین بودند؛ بنابراین 30 زن تحت پوشش کمیته ی امداد امام (ره) و بهزیستی شهرستان نایین به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی بر اساس مطالعه ی مقالات، متون مربوط، مصاحبه بود که تحت نظر اساتید گروه روانشناسی، جهت تدوین بسته ی آموزشی- درمانی و تلفیق آن با آموزش اختصاصی سازی حافظه مورداستفاده قرار گرفت. ابزار پژوهش در بخش کمی پرسشنامه ی افسردگی بک بود. روش مداخله ی آموزشی- درمانی در گروه آزمایشی مبتنی بر 11 جلسه بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مداخله ی مدیریت زندگی تلفیق شده با آموزش اختصاصی سازی حافظه بر افسردگی اثربخش بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت روش مداخله ی مدیریت زندگی تلفیق شده با آموزش اختصاصی سازی حافظه می تواند با ایجاد سبک زندگی جدید و تغییر در نظام شناختی- رفتاری، تفکرات و الگوهای رفتاری آزمودنی ها را نسبت به زندگی گذشته تغییر داده و با بینشی مثبت و امیدوارانه از شرایط حال و آینده ی زندگی خود باعث کاهش افسردگی زنان مطلقه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت زندگی، آموزش یادآوری خاص، افسردگی، زنان مطلقه
  • قدرت الله مومنی وانانی*، عصمت نصیری صفحات 160-168
    زمینه و هدف

    سبک زندگی بسیار مهم و دارای ابعاد گسترده ی فردی، خانوادگی و اجتماعی است. عوامل متعددی در شکل دهی به سبک زندگی نقش دارد. پژوهش حاضر باهدف بررسی مرور متون مرتبط با نقش و اثر خدادوستی در سبک زندگی از دیدگاه اسلامی انجام شده است.

    مواد و روش ها

     این تحقیق مطالعه ای تحلیلی است که با تکیه بر منابع کتابخانه ای انجام شده است. در این مطالعه مروری، نخست با مراجعه به فرهنگ لغات واژه های حب، محبت، سبک، سیره و طریقه تعریف گردید؛ سپس با مراجعه به قرآن کریم و دیگر منابع معتبر روایی و تفسیری، مفاهیم مرتبط با موضوع، در آیات و روایات بررسی و استخراج گردید و ازنظر امکان انطباق با موضوع تحقیق، مورد تامل، استناد، توصیف و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    خدادوستی، فکر و اندیشه و نگرش انسان را تغییر می دهد و انسان را از درون متحول می کند. اولین دستاورد این تحول درونی تاثیر در رفتار دوستدار خدا است. ازآن پس ملاک رفتار چنین فردی با دیگران فقط رضا و خشنودی خدا است. چون خدا جامع همه ی کمالات و خوبی ها است و چیزی جز خوبی برای بنده اش نمی پسندد، به تبع آن دوستدار او نیز جز رفتاری که موردپسند خدا است، انجام نمی دهد. تغییر رفتار حاصل از خدادوستی به ابعاد مختلف اعتقادی، فردی، خانوادگی و اجتماعی زندگی انسان تسری می یابد.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد، حلقه ی مفقوده ای که در ارتباطات انسان ها با خود، خانواده و جامعه، مورد بی توجهی قرارگرفته است، آثار خدادوستی در سبک زندگی انسان ها است. خدادوستی تکیه گاهی وثیق و دارای قابلیت تکوینی برای ایجاد برترین و سالم ترین سبک زندگی برای انسان است.

    کلیدواژگان: خدادوستی، سبک زندگی، سبک زندگی اهل بیت علیهم السلام، خانواده، جامعه
|
  • Soheila Soltani Asl Heris, Jalil Babapour Kheiraldin, Hamid Poursharifi*, Abbas Bakhshipour Roodsari, Ali Ghasemi Pages 1-10
    Aim and Background

    Children's cancer is a special bio-psychological status that challenges the perceived social support and locus of control of mothers with different educational levels and affects their psychological adjustment. Therefore, the aim of this study was to investigate the direct and indirect role of education, with the mediating role of locus of control and perceived social support, on psychological adjustment of mothers of children with cancer.

    Methods and Materials

     This research is descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all mothers of children with cancer who referred to the clinics of pediatricians of Mashhad. The sample size of 220 people was selected using targeted sampling method. Data were collected using psychological adjustment to illness scale, Rotter locus of control, multidimensional perceived social support, and demographic characteristics.

    Findings

    According to the results of this study, the increase in education directly and indirectly through increased perceived social support reduced maladjustment (P<.01). Also the increase in education directly related to increase in internal locus of control and decrease in external locus of control but has not indirect relationship on adjustment.

    Conclusions

    According to the findings, it can be concluded that increased education through perceived social support mediates the psychological adjustment of mothers. Increasing levels of education can also lead to an increase in internal control and a decrease in external control.

    Keywords: Locus of control, Perceived social support, Demographic characteristics, Psychological adjustment, Cancer
  • Ali Sadr, Mohsen Doustkam*, Hoseyn Shareh, Mustafa Bolghan-Abadi Pages 11-25
    Aim and Background

    Attention of new treatments is important to reduce the problems of people with generalized anxiety disorder. Accordingly, the aim of present study was to comparison of effectiveness of barlow's transdiagnostic, and Menin and Fresco’s emotion regulation therapy in the symptoms of generalized anxiety disorder.

    Methods and Materials

     Four patients with generalized anxiety disorder who had complete symptoms of this disorder based on multidimensional evaluation (generalized anxiety questionnaire and clinical interview) were selected by purposeful sampling. This study was a case report. The Transdiagnostic protocol and emotion regulation therapy were administered in two phases: baseline, 15 and 16 sessions, and two months follow-up. Subjects responded to general anxiety disorder questionnaire, clinical global impressions, clinical satisfaction questionnaire, and working alliance inventory. Data were analyzed using visuals inspection, effect size index and improvement percentage.

    Findings

    The results showed that transdiagnostic and emotion regulation therapy have positive efficient on treatment's target. However, transdiagnostic therapy was more effective in relieving symptoms of generalized anxiety than in emotion regulation therapy.

    Conclusions

    Transdiagnostic therapy and emotion regulation therapy are effective in reducing symptoms of generalized anxiety disorder and the effectiveness of Transdiagnostic therapy is greater than emotion regulation therapy.

    Keywords: Generalized anxiety disorder, Transdiagnostic therapy, Emotion regulation therapy
  • Lida Ghoredan, Sedigheh Hosseinpour Delavar*, Vahid Tadibi, Naser Behpour Pages 26-39
    Aim and Background

    Studies have shown that exercise affects the heart characteristics; therefore the aim of this study was to investigate the Effect of 12 weeks Resistance training on heart’s functional characteristics in elderly women.

    Methods and Materials

     The research method was quasi-experimental and the research design was pre-test, post-test, follow up with experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of elderly in Kermanshah Welfare Center. The sampling method was purposive and based on inclusion and exclusion criteria among 60-65 years old women. 27 persons were randomly divided into experimental and control groups. Echocardiography was used to measure heart structure and function. Repeated measurement test was used to determine the effectiveness of exercise and Bonferroni test was used at the P≤0.05 level. All calculations were performed using SPSS 24 software.

    Findings

    The results showed that in all functional variables, the difference between pre-test and post-test was significant in the experimental group (p<.001). Due to the difference in the means, scores from pre-test to post-test increased. There was also a significant difference between the mean post-test and follow-up of the experimental group (p<0.001). Also in all functional variables, the difference between pre-test and post-test in control group was not significant (p= 1.000). Due to the difference in the means, pre-test to post-test scores did not change significantly. (p<.05).

    Conclusions

    According to the findings of this study, it can be concluded that 12 weeks of resistance training had a significant effect on the functional parameters of the heart of elderly women.
    Keywords: Resistance training, functional characteristics, Heart, Elderly women.

    Keywords: Resistance training, functional characteristics, Heart, Elderly women
  • Fatemeh Zare, Fahimeh Namdarpour* Pages 40-47
    Aim and Background

    Adolescence is an important period of development in which individuals can acquire the skills, attitudes, and abilities they need in adulthood. It seems that one of the factors that can be effective in dealing with adolescent issues is emotional intelligence. This study aims to investigate the effectiveness of Choice Theory training on emotional intelligence in adolescent girls.

    Methods and Materials

    This is a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The statistical population consists of thirteen-to-eighteen-year-old adolescent girls in the city of Isfahan. The sample consisted of 32 adolescent girls who were selected by multistage cluster sampling and were randomly and equally assigned to control and experimental groups. The experimental group received Choice Theory training in eight ninety-minute sessions. The control group was placed on the wait list. The Emotional Quotient Inventory test was used for data collection purposes and the data were analyzed using the covariance analysis test.

    Findings

    Results showed that Choice Theory training significantly affected Emotional Intelligence and its components (adaptability, intrapersonal, interpersonal, and general mood) (p<.05). However, it was not significantly effective on stress management.

    Conclusions

    According to the findings, it seems that Choice Theory training can be used to increase the emotional intelligence of adolescent girls in schools. Theoretical and practical implementations will be discussed in this research.

    Keywords: Choice Theory, Emotional intelligence, Adolescent
  • Hakimeh Mousavi, Reza Bagherian, Farahnaz Meschi*, Javad Khalatbari, Biouk Tajeri Pages 48-59
    Aim and Background

    Health literacy is the ability to receive, process, understand and understand health-related information and services in order to make appropriate health decisions. The health literacy for breast cancer patients plays an important role in accessing adequate diagnostic and therapeutic measures. The aim of this study was to investigate the mediating role of Pain catastrophizing in the relationship between health literacy and specific quality of life among patients with breast cancer.

    Methods and Materials

     The present study was a cross-sectional and correlational study in terms of method and was basic science in terms of purpose. In this cross-sectional study, 213 consecutive patients with breast cancer were selected based on the inclusive and exclusive criteria. Then, the patients completed questionnaires of Iranian version of health literacy, quality of life and Pain catastrophizing. Data were analyzed using SPSS and LISREL software by path analysis model.

    Findings

    All components of health literacy and specific quality of life were significantly correlated with Pain catastrophizing. Also there was a significant association between health literacy and specific quality of life. The findings showed that as far as the health literacy is Increase, the Pain catastrophizing scores significantly are also decrease.

    Conclusions

    It seems that Pain catastrophizing plays the mediating role between health literacy and specific quality of life among patients with breast cancer. Therefore, it is necessary to consider the relational model between these factors for development of psychological protocols and integrating those protocols in therapeutic plans for breast cancer patients.

    Keywords: Health literacy, pain catastrophizing, specific quality of life, breast cancer
  • Jafar Shabani*, Hasan Abdi Pages 60-69
    Aim and Background

    Studies have shown that mindfulness affects many psychological variables. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on sexual dysfunction and sexual satisfaction in women with meta-marital relationships.

    Methods and Materials

     The research method is quasi-experimental and applied. The research design was pre-test, post-test and experimental groups. The statistical population of the study consisted of all women with spouses with meta-marital relationship referring to Tehran Psychological Health Clinic. As a quasi-experimental type of study, 29 patients (control and experimental groups) were selected as sample size based on inclusion and exclusion criteria. Research instruments consisted of Sexual Satisfaction Questionnaire (LSSQ) and FSFI. In the present study, the shapiro wilk test was used to investigate the normal distribution of data. Data were analyzed using one way ANOVA, repeated measures test and Bonferroni post hoc test.

    Findings

    The results showed that due to the difference between the means of sexual satisfaction and sexual function, scores from pre-test to post-test increased. There was also a significant difference between the mean post-test and follow-up of sexual satisfaction and sexual function in the experimental group (p <0.001). The difference between pre-test and post-test for sexual satisfaction and sexual function in the control group was not significant (p = 0.552). There was also a decrease in mean post-test and follow-up of sexual satisfaction and sexual function in control group (p = 0.906).

    Conclusions

    It seems that mindfulness can affect many psychological variables such as sexual disorders and sexual satisfaction of women with spouses with meta-marital relationships. Further research is recommended to increase external validity.

    Keywords: Mindfulness, Sexual Disorders, Sexual Satisfaction, Meta- marital
  • Somayeh Kazemian*, Azam Moradi, Fahimeh Fadakar Pages 70-77
    Aim and Background

    Different models of family psychological education, including the Moos and Tsu model, can have a significant effect on families with Slow-learner children. In this study, the effectiveness of family rehabilitation program in promoting psychological well-being of mothers with Slow- learner children has been investigated.

    Methods and Materials

    This study was a quasi-educational study with pretest and posttest and control group. The sample of the present study included 30 mothers with Slow- learner children, 15 of whom were in the experimental group and the other 15 in the control group. The family rehabilitation program was performed according to the Moos and Tsu model in 8 sessions of one to one and a half hours for the experimental group. All participants completed a short form of the Reef Psychological Well-Being Questionnaire and the results were analyzed through multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The analysis of the results showed that the rehabilitation program with the Moos and Tsu model has improved psychological well-being and its components in the mothers of the experimental group. This effect of family empowerment according to the Moos and Tsu model can be seen on the subscales of improving self-acceptance, positive relationships with others, autonomy, mastery of the environment, purposeful living and personal growth.

    Conclusions

    Findings showed that the rehabilitation program with the Moos and Tsu model with emphasis on cognitive-behavioral approach can be effective to improve the psychological well-being of mothers with Slow- learner children. Therefore, therapists can help these mothers in their well-being by using this model and its effectiveness.

    Keywords: family rehabilitation, psychological well-being, late-learning
  • Alireza Mosavi Amjad, Ahmad Ghazanfari*, Salar Faramarzi Pages 78-90
    Aim and Background

    The preschool has a fundamental role in the individual cognitive functions developmental. Therefore, the purpose of this study was the effect of family-centered educational interventions on cognitive functions of children of 3 to 6 years.

    Methods and Materials

    The project’s plan was quasi-experimental with pretest-posttest in control group. All of children in 3 to 6 years in Yasuj are the statistical population of this study. For this purpose, were selected 90 children (45 in experimental group and 45 in control group) by multistage random sampling method and were randomly assigned into two groups. The Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI-3) was instrument in this study. After pre-test, 20 sessions of family-centered educational interventions were administered to the experimental group. For data analysis were used SPSS-23.

    Findings

    The statistical results indicated the family-centered educational interventions affected on the cognitive functions children in 3 to 6 years in Yasuj. In other words, there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of verbal, practical, and total subscale (P≥.001).

    Conclusions

    Since family-centered educational interventions have been effective on cognitive functions of children, it is recommended to use this method to improve the cognitive functions of children in 3 to 6 years.

    Keywords: Early Interventions, Early Education, Cognitive Functions, Preschool
  • Fariba Dalvi Isfahani, Nasrollah Alimohammadi*, Saeed Pahlavanzadeh Pages 91-100
    Aim and Background

    Lack of adequate training of primary caregivers of multiple sclerosis (MS) patients is the major factor in causing of their depression. Therefore, the researcher tried to identify the The Effectiveness of Group Psychological Training on the Depression of family caregivers MS patients.

    Methods and Materials

    In this study, the Group Psychological Training program was developed and implemented as a clinical trial with a one-month follow-up. In the design phase, the program draft was first prepared using nursing texts on the required care measures and the role of families in their implementation, then using the RAM technique in terms of concept, usefulness, relevance and applicability of the content. In the implementation phase, the subjects were easily selected (100 people) and randomly placed in the test group (50 people) and the control group (50 people). The program was conducted in 7 sessions, 90 minutes during 7 weeks (1 session per week) for the experimental group and at the end a CD with the theme of relaxation techniques, anger and stress control and educational booklet of the contents of the sessions were given them. The control group also participated in two group sessions to express their memories and were given a training booklet and a CD. A two-part questionnaire was used for data collection. The first included information about demographic, familial and therapeutic characteristics of the patient and caregiver and the second part was the Beck Depression Inventory (BDI). Data analysis was performed using SPSS software and statistical tests of chi-square, independent t-test and variance analysis test with repeated measurements.

    Findings

    The results showed that there was a significant decrease in the mean score of depression in the experimental group as compared to the control group immediately and one month after the intervention. The results of ANOVA with repeated observations also showed a significant decrease in the mean depression score in the experimental group (P<0.001).

    Conclusions

    Given the effectiveness of psychotherapy training in preventing depression and recovery in families with multiple sclerosis, this program is introduced to the treatment team.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Psychiatric Training, Family Caregivers, Depression
  • Mohammad Akbari, Mohsen Golparvar*, Mohsen Lali, Parisa Taraneh Pages 101-111
    Aim and Background

    Sexual abuse of children and adolescences is a global phenomenon. These behaviors have a destructive effect on the mental health of adolescents. The aim of this study was to determine the effectiveness of integrative Acceptance Commitment-Cognitive Behavioral therapy (ACT-CBT) and parent management training (PMT) on the post-traumatic stress disorder symptoms of adolescent boy with sexual abuse.

    Methods and Materials

    The research method was semi-experimental, and research design was three groups (one group ACT-CBT, one group PMT and one group of control) with three stages of pre-test, post-test and two months follow-up. The statistical population of the study was adolescent boy aged 14 to 18 years old with sexual abuse in Isfahan, among them 45 people were selected based on inclusion criteria and then randomly assigned to two experimental groups and one control group. The dependent variable measurement instrument was the Weathers et al (1994) Post-Traumatic Stress Disorder Syndrome Questionnaire. The ACT-CBT and PMT received treatment in 10 sessions. The data were analyzed by repeated measure analysis of variance and post-hoc Bonferroni test.

    Findings

    The results showed that integrative ACT-CBT reduces the symptoms of post-traumatic stress disorder among adolescent boy with sexual abuse (P<.001), but PMT had no effect on reducing the post-traumatic stress disorder (P<.05).

    Conclusions

    According to the research findings, it is suggested that the integrative ACT-CBT should be used in the treatment of boy adolescents who encountered with sexual abuse to reduce the symptoms of post-traumatic stress disorder.

    Keywords: Integrative ACT-CBT therapy, parent management training, sexual abuse.
  • Soheila Etemadi, Hamid Poursharifi*, Buick Tajeri, Mehdii Kalantari, Nahid Hoasi Somar Pages 112-121
    Aim and Background

    Regard to the impact of the sexual traumatic event on somatic and psychological functioning and the importance of this issue in students, the present study was conducted to investigate the relationship between the severity of sexual trauma experience on somatic symptoms and the role of moderating cognitive emotion regulation strategies in Student girls abused.

    Methods and Materials

    The present research method was descriptive-correlation and the statistical population was all students aged 14 to 17 in Tehran province in the academic year of 1997-98. In this study, two areas were selected as available (Rudehen Education Area and Four Area). By screening the cases of sexual experience (sexual harassment and sexual abuse), 273 people participated in the analysis as the main sample. The data were collected by checklist of Traumatic Experiences of Nugent Hues and Wonder Hart & Kruger (2002), Cognitive emotion regulation strategies questionnaire Garnefsky et al. (2001), Greek’s Mental Health Questionnaire (2015), and analyzed using correlation, bootstrap test, and conditional effects.

    Findings

    The results of the present study showed that among the strategies of emotion regulation, Catastrophizing and rumination positivity, and acceptance negatively, were able to significantly moderate the effects severity of the experience of sexual trauma on somatic symptoms.

    Conclusions

    Due to the moderating role of cognitive emotion regulation strategies in the relationship between the severity of sexual experience and somatic symptoms in order to promote physical health and reduce somatic symptoms, it is recommended to develop programs to study the history of trauma, especially sexual trauma in adolescents with somatic symptoms, and also by training the emotion regulation consistence strategies, effective interventions should be performed.

    Keywords: Traumatic experiences of sexual abuse, cognitive emotion regulation strategies Somatic Symptoms
  • Fatemeh Zahra Karbasizadeh Esfahani, Fatemeh Bahrami* Pages 122-131
    Aim and Background

    Studies have shown that emotion-oriented therapy affects many psychological variables; therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion-oriented approach on self-control and mother-daughter conflicts in high school girls in Isfahan.

    Methods and Materials

     The research method was semi-experimental and applied. The research design was pre-test, post-test, follow-up, and experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of all girls in the first year of high school in Isfahan and their mothers in 1398. Due to the fact that the research type was semi-experimental and the intervention was performed, 30 people (control and experimental groups) were selected as the sample size based on entry and exit criteria. The research instruments consisted of the Roseenbam Self-Control Questionnaire (1980) and the Murray E-Conflict Tactics Questionnaire (1990). In the present study, a Kolmogorov-Smirnov test was used to study the natural distribution of data. A variable and multivariate analysis of covariance test was used to examine the data.

    Findings

    The results showed that due to the difference between self-control and conflict averages, scores from pre-test to post-test self-control increased and decreased in conflict (p<.05). The difference between pre- and post-test self-control and conflict testing in the control group was not significant (p=.003).

    Conclusions

    It seems that emotion-oriented therapy can affect many psychological variables, including self-control and mother-daughter conflicts in students. To increase external credibility, it is recommended that more research be conducted.

    Keywords: Emotional Approach, Self-Control, Mother-Daughter Conflict
  • Mahdi Aalami, Saeed Taimory*, Ghasem Ahi, MohamadHosein Bayazi Pages 132-141
    Aim and Background

    One of the common problems in the couple's relationship is marital conflict that can lead to depression, addiction, and spousal abuse, verbal or physical conflict between married couples. The aim of this study was to determine the efficacy of an integrated approach of schema therapy based Acceptance and commitment therapy (ACT) on reduction of marital conflicts and divorce tendency in divorce applicant couples.

    Methods and Materials

    This study was quasi experimental with pretest, posttest and control group. The data statistical population includes all of divorce applicant couples to intervention crisis center of Mashhad in winter 2019. The sample include 30 couples (15 couples in group control and 15 couples in experimental group) were voluntary selected by convenience sampling with replacement. The experimental group underwent 10 sessions of 90 minutes educated by Schema therapy based Acceptance and commitment therapy protocol and control group was not under any intervention. Both groups were requested to answer marital conflict and divorce tendency questionnaire. Data were analyzed using MANCOVA covariance analysis and SPSS software.

    Findings

    The results showed that the schema therapy based acceptance and commitment therapy led to significant differences in the post test of the experimental group and the comparison of the meanings showed an decrease marital conflicts (ƞ 2 =0.52, p= 0.001, F= 67.03) and divorce tendency (ƞ 2 =0.54, p= 0.001, F= 66.18) in the experimental group (P<.01).

    Conclusions

    The findings of this study indicate the beneficial effects schema therapy based acceptance and commitment therapy (ACT) on marital conflicts and divorce tendency in divorce applicant couples.Counselors and family therapists can use this effective integrated approach to slove marital conflicts and help people to improve their marital relationships.

    Keywords: Schema therapy based Acceptance, Commitment Therapy, Marital Conflicts, Divorce tendency
  • MohammadHadi Shahsavari, Zabih Pirani*, Davood Taghvaee, Mansour Abdi Pages 142-149
    Aim and Background

    Social participation is a psychological concept that is important in adolescents. By participating in social activities, a person can recognize his abilities and talents and reach maturity through gaining experience. The aim of this study was to investigate the mediating role of self-regulation in the relationship between parenting styles and adolescent social participation. The research method was fundamental in terms of purpose and correlational in terms of data collection method.

    Methods and Materials

    The statistical population included all adolescents in Arak who were studying in secondary schools. The sample consisted of 510 adolescents (255 boys and 255 girls) who were selected by cluster sampling method. Data collection tools were Bumrind parenting style questionnaire, Bogard et al.'s self-regulation questionnaire, and Branigan’s eagerness to participate in social activities. Data analysis was performed using structural equation method with Smart PLS software.

    Findings

    The results showed that the direct effect of permissive parenting style on social participation and its indirect effect through self-regulated mediation (p<.05), the direct effect of authoritarian parenting style on social participation and its indirect effect through self-regulated mediation (p<.05), and finally the direct effect of authoritative parenting style on social participation and its indirect effect through self-regulatory mediation on social participation were confirmed (p<.05).

    Conclusions

    According to the findings, it can be said that self-regulation plays a significant mediating role in the relationship between parenting styles and adolescents' social participation.

    Keywords: self-regulation, parenting styles, social participation
  • Alireza Taghvaee, Hamid Taher Neshat Doost*, Asghar Aghai, Elham Foruzandeh Pages 150-159
    Aim and Background

    The present study aimed to effectiveness of life management integrated with teaching special reminiscence (MEST) on depression among divorced women.

    Methods and Materials

    The researcher used intervention method after special stages with qualitative evaluation to intervention method to be effective in the improvement of target group life quality and health, especially in reduction depression. In quantitative part, the present study was quasi-experimental in type with two groups and pretest and posttest and follow-up. The 30 of divorced women under the coverage of Imam Khomeini Relief Committee and Naein Welfare Organization were selected convenience and were assigned into groups randomly. Data collecting in qualitative part was based on reading articles, related texts and interview which has been used under the opinions of psychology department professors to compile the educational-medical package and integrate them with special reminiscence. Beck’s Depression Inventory (BDI) was study instrument in quantitative part. Educational-medical intervention method was based on 11 sessions in experiment group to influence on depression in experiment group. The data were analyzed by repeated ANOVA.

    Findings

    The results showed that the life management integrated with teaching special reminiscence was effective on depression (p<.05).

    Conclusions

    According to findings, the integrated intervention of life management and memory specificity training (MEST) can create a new lifestyle and change the cognitive-behavioral system, and so transform the subjects’ thoughts and behavioral patterns compared to their previous condition. Also, it creates an optimistic insight to the subjects’ present and future life that leads to the improvement of the most important divorce-related disorder i.e. depression. On the other hand, by providing the training of proper behavioral patterns for the target population members, this intervention can create a better condition for these people in the future.

    Keywords: Life management, memory specificity training, depression, divorced women
  • Ghodratollah Momeni Vanani*, Esmat Nasiri Pages 160-168
    Aim and Background

    Life style is very important and has different extensive individual, family and social dimensions. Several factors role play in shaping the lifestyle. This research aims to review related texts on the role and effect of loving God in lifestyle from the Islamic point of view.

    Methods and Materials

     This research is an analytical study that is based on library resources. On this review article, first by referring to the Arabic dictionaries the terms such as Hob (love), Moheb (lover), Sabk (lifestyle), Sirah (way of life) and Tarigheh (way) were defined. Then, referring to the Holy Quran and other valid sources of narration and interpretation, the related subjects in the Holy Quran and Hadith were found. And the possibility of adapting the found information with the topic of the research was done and analyzed.

    Findings

    Loving God changes a person's thoughts, ideas, and attitudes and it transforms man deeply inside. The first achievement of this inner transformation is the clear change in his manners. From then on, the only criterion for such a person in treating others is God's pleasure. And because God is all-pervading and all-perfect and he likes nothing but good for his servant, as a result, his lover does nothing but do what pleases God. Changing the behavior resulting from friendship, extends to different dimensions of belief, individual, family and social life.

    Conclusions

    It seems the missing link in human communication with oneself, family, and society which has been neglected is the effects of loving God in human lifestyle. Loving God is a reliable support and has the ability to create the best and healthiest lifestyle for human beings.

    Keywords: Loving God, life style, Ahl al-Bayt lifestyle, family, society