فهرست مطالب

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 28 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمانه باری، داریوش فروغی*، عبدالحمید معرفی محمدی صفحات 9-38

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی باورهای سرمایه گذار، عوامل موثر بر آنها و رتبه بندی مقوله های بدست آمده در بستر خاص بازار سرمایه ایران است. به این منظور پس از شناسایی باورهای سرمایه گذاران خرد و عوامل موثر بر آنان از طریق مصاحبه، از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) جهت اولویت بندی باورهای شناخته شده و از تکنیک دیمتل به منظور رتبه بندی عوامل موثر بر آنان استفاده شده است. پس از مصاحبه عمیق با 24 فعال بازار سرمایه و استخراج باورها و عوامل علی از طریق کدگذاری، پرسشنامه ای به منظور اولویت بندی عوامل شناسایی شده تهیه و توسط خبرگانی که علاوه بر داشتن دانش کافی در زمینه رفتار سرمایه گذار با بازار سرمایه ایران نیز آشنایی مطلوبی دارند تکمیل گردید. بر اساس یافته های پژوهش مشخص شد از میان 14 باور شناخته شده توسط خبرگان، به ترتیب باورهای بیش اطمینانی، زیان گریزی، خوداسنادی، کوتاه نگری و پشیمان گریزی شاخص ترین باورهای مشاهده شده در بازار سرمایه ایران هستند. به علاوه، از میان 6 عامل علی شناسایی شده، احساسات، محدودیت ظرفیت ذهنی سرمایه گذار جهت پردازش اطلاعات موجود و عدم آگاهی ایشان نسبت به مسایل بنیادی اقتصاد و سرمایه گذاری به عنوان مهمترین عوامل اثر گذار بر باورهای سرمایه گذاران شناخته شدند.

    کلیدواژگان: باور، سرمایه گذاران خرد، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، تکنیک دیمتل
  • مصطفی افروزی*، ناصر شمس قارنه، وحید وفایی قائینی صفحات 39-63

    از جمله مخاطرات پیش روی سرمایه گذاران هنگام ورود به بازار سرمایه، ریسک سقوط قیمت سهام است. در پژوهش حاضر با مشاهده 115 شرکت در «بورس اوراق بهادار تهران» در بازه زمانی سال های 1380 تا 1395، انتخاب 26 شرکت یا 416 شرکت- سال از میان آن ها و همچنین بررسی 75016 قیمت در روزهای کاری، ارتباط بین ریسک سقوط قیمت سهام با ساختار گزارش های مالی شرکت ها آزمون شد. نتایج پژوهش نشان داد، ارتباط معناداری بین ریسک سقوط قیمت سهام با ساختار گزارش های مالی شرکت ها وجود دارد؛ بدین معنی که هر چه گزارش های مالی شرکت ها محافظه کارانه تر تهیه شده باشد، ریسک سقوط قیمت آن ها کاهش خواهد یافت؛ همچنین با تفکیک بازده قیمت به دو بخش «بازده ناشی از فعالیت شرکت» و «بازده ناشی از ریسک سیستماتیک بازار» در سطح اطمینان 95 درصد، پژوهش حاضر نشان داد که قسمت قابل توجهی از بازده در دوره یادشده، ناشی از تغییرات ریسک سیستماتیک بازار (یا تغییرات عواملی همچون نرخ ارز و تورم) بوده است. بازده پایین ناشی از فعالیت شرکت سبب تمایل مدیران به اغراق در وضعیت مالی شرکت ها می شود؛ به عبارت دیگر یکی از اهداف مدیران در تهیه صورت های مالی به صورت غیر محافظه کارانه، برجسته کردن نقش فعالیت خود در بازده کل حاصل شده است.

    کلیدواژگان: ریسک سقوط سهام، ساختار گزارش های مالی، محافظه کاری مشروط
  • سید امیرحسین میرهاشمی نسب، امیر محمدزاده*، محسن محمدنوربخش لنگرودی، نسرین آخوندی صفحات 65-90

    شواهد نشان می دهد که سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران برای تعیین ارزش سهام علاوه بر روش های کمی، از قضاوت هایی مبتنی بر تصورات ذهنی، اطلاعات غیرعلمی، شایعات و پیروی کورکورانه از عده معدودی از مشارکت کنندگان در بازار سرمایه که از آن با عنوان رفتار جمعی، رمه ای و توده وار نیز یاد می شود، استفاده می کنند. هدف از این پژوهش معرفی مدلی برای بررسی ترکیب عوامل موثر بر بروز رفتار توده وار سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران، بر مبنای پیشینه ی مطالعات مربوط در این زمینه است. این پژوهش از نوع آمیخته بوده که به لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی، پیمایشی می باشد. در این پژوهش تعداد 190 سرمایه گذار به عنوان نمونه در دسترس پرسشنامه برخط را تکمیل نموده و آزمون فرضیه ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 و AMOS18 و در چارچوب روش معادلات ساختاری مورد ارزیابی قرار گرفته و مدل پژوهش ترسیم گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل ارایه شده از برازش مطلوبی برای بیان ارتباط عوامل موثر بر بروز رفتار توده وار سرمایه گذاران برخوردار است و می تواند ارتباطات و اثرات میانجی بین ویژگی های فردی و فرهنگی، ریسک پذیری و رفتار توده وار را در سرمایه گذاران مشخص نماید.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، رفتار توده وار، ویژگی های فردی، ریسک پذیری، ویژگی های فرهنگی
  • محمد اقبال نیا، بابک حاجی زاده، عباس ابراهیمی* صفحات 91-116

    در این پژوهش، تاثیر بازارهای اولیه و ثانویه بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده در «بورس اوراق بهادار تهران» بعد از عرضه عمومی اولیه در یک چارچوب یکپارچه بررسی می شود؛ چراکه هر دو بازار به نوعی با هم تعامل دارند و شرکت ها از هر دو بازار تاثیر می پذیرند. این مطالعه درصد سهام عرضه شده توسط مالکان اولیه شرکت در عرضه عمومی اولیه را به عنوان متغیر بازار اولیه و حساسیت سرمایه گذاری به قیمت و محتوای اطلاعاتی قیمت سهام را به عنوان متغیرهای بازار ثانویه در نظر می گیرد؛ همچنین از نسبت های سود عملیاتی به دارایی، فروش به دارایی و سود خالص به دارایی به عنوان متغیرهای عملکرد استفاده می شود. این پژوهش با استفاده از داده های 51 شرکت و روش رگرسیون های چارکی ناپارامتریک طی سال های 1380 تا 1397 انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد چنانچه بازار اولیه بر مبنای درصد سهام عرضه شده توسط مالکان شرکت در نظر گرفته شود، متغیر مزبور بر عملکرد شرکت ها اثرگذار نیست؛ از طرفی در رابطه با تاثیر بازار ثانویه بر عملکرد شرکت ها ملاحظه شد که حساسیت سرمایه گذاری به قیمت سهام ابتدا به صورت معکوس و سپس به صورت مستقیم بر عملکرد شرکت ها تاثیر می گذارد؛ همچنین بین محتوای اطلاعاتی قیمت سهام و متغیر عملکردی فروش رابطه ای معکوس وجود دارد.

    کلیدواژگان: بازار اولیه، بازار ثانویه، عملکرد شرکت، حساسیت سرمایه گذاری به قیمت، محتوای اطلاعاتی قیمت سهام
  • حبیب انصاری سامانی، علی فرهادیان*، زهرا فرامرزی صفحات 117-142

    سرمایه گذاری مطمین برای یک سرمایه گذار وابسته به این است که بداند افزایش قیمت رخ داده در هر سهم واقعی است یا حباب قیمتی باعث این رشد قیمت شده است. به منظور بررسی نقش و اثر حباب قیمتی بر بازده سهام داده های ماهانه نمونه ای شامل 276 شرکت از بازار بورس اوراق بهادار تهران برای دو دوره ی رونق و رکود بازار در یک مدل پنج عاملی بکار گرفته شده است. تخمین الگوی تحلیلی نشان می دهد که ارزشگذاری نادرست سهام در دوره ی رونق در تمام پرتفوها اثر مثبت و معنادار بر بازده سهام دارد. اما در دوره ی رکود تنها در پنج پرتفوی اثر مثبت و معنادار مشاهده شده است. این نتایج به این معناست که در دوره رکود ارزشگذاری نادرست سهام با بازدهی بالاتر در سهم مربوطه همراه نیست اما این رابطه در دوره رونق تقویت می شود. همچنین ضریب عامل صرف ریسک بازار در دوره ی رکود در پرتفوهای بزرگ مثبت و معنادار است ولی در دوره ی رونق در پرتفوهای بزرگ معنادار بوده ولی علامت ثابتی را نشان نمی دهد. عامل اندازه هم در دوره ی رونق و هم در دوره ی رکود در پرتفوهای بزرگ رابطه ی منفی و معناداری با بازدهی سهام دارد. عامل مومنتوم در دوره ی رکود در پرتفوهای بزرگ و ارزشی معنادار است ولی در هر دو دوره علامت ثابتی را نشان نمی دهد این عامل در دوره ی رونق در پرتفوهای بزرگ معنادار است.

    کلیدواژگان: حباب قیمتی، بازده سهام، بازار سهام تهران، اقتصاد مالی، مدل های عاملی
  • محمدحسن نژاد*، محمد اصولیان، یاسر حمزه نژادی صفحات 143-164

    هدف پژوهش حاضر تبیین رابطه بین توانایی های شناختی و اعتماد به شهود با استراتژی های معاملاتی و عملکرد سرمایه گذاران حرفه ای بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور مولفه های مربوط به توانایی شناختی و اعتماد به شهود در ارتباط با استراتژی های سرمایه گذاری فعال/خرید و نگهداری و تنوع/تمرکز پرتفوی و همچنین عملکرد افراد مورد بررسی قرار گرفت. نمونه مورد بررسی 310 نفر از سرمایه گذاران حرفه ای شامل 160 معامله گر و 150 تحلیلگر در بازار سرمایه را شامل می شود که اطلاعات آنها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. به منظور تحلیل داده ها از رگرسیون های لجستیک و حداقل مربعات به تناسب استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در مورد معامله گران، اعتماد به شهود بالا با خرید و فروش فعالانه سهام مرتبط است، از سوی دیگر، معامله گرانی که توانایی شناختی بالاتری دارند پرتفوی متمرکز تری دارند. در نهایت، توانایی شناختی بالاتر تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد معامله گران دارد، این در حالی است که اعتماد به شهود بالاتر تاثیر منفی و معناداری بر عملکرد آنان دارد. نتایج در مورد تحلیلگران قدری متفاوت است؛ به نحوی که با افزایش سن تحلیلگران پرتفوی آنها متنوع تر شده است در حالی که اعتماد به شهود بالا موجب می شود تا تحلیلگران پرتفوی متمرکزی داشته باشند. با این حال، اعتماد به شهود در مورد تحلیل گران نیز همچون معامله گران، ارتباط منفی و معناداری با عملکرد دارد.

    کلیدواژگان: توانایی شناختی، اعتماد به شهود، استراتژی های معاملاتی، عملکرد، سرمایه گذاران حرفه ای
  • محمدحسن زارع، مسلم نیلچی، داریوش فرید* صفحات 165-188

    هدف پژوهش حاضر مقایسه عملکرد روشی ترکیبی نوآورانه با عملکرد بهینه سازی سبد سهام، به روش معمول مارکوییتز است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از یک شبکه یادگیری عمیقDNN، و متغیرهای تکنیکی سهام برای بازه 2/4/1397 تا 2/6/1397، به پیش بینی قیمت آتی سهام پرداخته شد. سپس بر اساس قیمت های آتی سهام، بازده و ریسک سهام محاسبه و سود پرتفو با قید ریسک، و با روش الگوریتم گرانشی حداکثر شد. این عمل منجر به ایجاد پرتفوی های ریسک گریز تا ریسک پذیر روی مرز کارای پارتو می شود. پس از آن بازدهی آتی پرتفوها برای دو ماه آینده محاسبه و فرایند ذکر شده برای 30 هفته به شکل پنجره غلطان و با گام های یک هفته ای تکرار شد. این نتایج با نتایج حاصل از روش عادی مارکوییتز و با بهینه سازی از طریق الگوریتم جستجوی گرانشی مبتنی بر شاخص های تکنیکی برای 30 دوره مقایسه شد. نتایج نشان داد که روش مبتنی بر پیش بینی قیمت سهام با استفاده از شاخص های تکنیکی، و همچنین روش مارکویتز تنها در پرتفوی ریسک گریز عملکرد بهتری نبست به میانگین شاخص بازار ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: رویکرد ترکیبی، پرتفوی سهام، الگوریتم جستجوی گرانشی، یادگیری عمیق
|
  • samaneh bari, dariush foroughi*, Abdolhamid moarefi mohammadi Pages 9-38

    Financial and investment issues are one of the essential areas of every person's life that make one makes many decisions in different situations; however, it is the beliefs of the individual that make the decisions and shape their behavior in the financial arena. Referring to the lack of in-depth and, as far as possible, comprehensive research in this regard in the Iran context, a careful examination of the factors influencing investor beliefs and the importance of each factor in making an investment seems necessary in analyzing behavior, justifying a decision, and providing effective solutions to improve the process of judgment and decision making. So, the purpose of this study is to identify investor's beliefs, factors influencing them and rank the categories in the capital market of Iran. To this end, after identifying the beliefs of investors and the factors affecting them by interview, the hierarchical analysis process (AHP) and the DEMATEL technique have been used to prioritizing investors' beliefs and ranking the factors affecting them, respectively. Following a deep interview with 24 experts and the collection of beliefs and causal factors through coding, a questionnaire was prepared to prioritize the identified factors and was completed by experts who, in addition to having sufficient knowledge about investor's behavior were well acquainted with Iran capital market. Based on the findings of the research, it was found that among the 14 beliefs known by the experts, over confidence, loss aversion, self- attribution, self-control and regret – aversion are the most significant beliefs observed in the Iran capital market. In addition, among the six causal factors identified, emotions, investor capacity limitations for processing existing information and their lack of awareness of the fundamental issues of economy and investment were identified as the most important factors influencing investors' beliefs.

    Keywords: Belief, Individual Investors, Analytic Hierarchy Process (AHP), DEMATELTechnique
  • Mostafa Afrooi*, Naser Shams Gharneh, Vahid Vafaei Ghaein Pages 39-63

    One of risks that any investor encounters when entering the capital market, is stock price crash risk. In this paper, we investigate the relationship between stock price crash risk and structure of financial statements, using data from 115 firms in Tehran Stock Exchange at the period of 2001to 2017Solar Hijri, selecting 26 firms or 416annual observations from them and studying 75016 daily stock prices. The results show that, there is a significant relationship between stock price crash risk and the structure of financial statements. This means, the financial statements that prepared more conservatively, will have lower stock price crash risk. In addition, by dividing the stock price returns into two parts, the returns on the company's activity and second part, the returns due to the systematic market risk at95% confidence level, the present study showed that, the major part of the stock price returns during this period, arising from systematic risk changes (fluctuations in some factors like exchange rate and inflation). This is justified by the desire of managers to overcome the situation and financial statements in order to better reflect the circumstances of the company and not provide them conservatively.

    Keywords: Conditional Conservatism, Structure of Financial Statements, Stock Price Crash Risk
  • Seyed Amirhossein Mirhasheminasab, Amir Mohammadzadeh*, Mohsen Mohammadnoorbakhsh Langaroodi, Nasrin Akhoond Pages 65-90

    Literature review shows that investors in Tehran Stock Exchange behave on murmur, unscientific information and confirm on few members in market that called Herding behavior in addition to on mathematical method. This research aims to present a model to introduce and quality and quantity variables on herding behavior in Tehran stock exchange depend on literature review. This research is exploratoryby descriptive and survey method. We choose 190 investors in this market for example and they answered to online questionnaire. The answers analyzed by SPSS22 and AMOS18 in SEM method. The results showed our model have eligible practice to delineate relationship between variables and specified that there are significant direct and mediator relationship between personalities, cultural variables, risk taking and herding behavior.

    Keywords: Behavioral Finance, Herd Behavior, Personalities, Risk Taking, Cultural Variables
  • Mohammad Eghbalnia, Babak Hajizadeh, Abas Ebrahim* Pages 91-116

    This paper investigates the effects of primary and secondary equity markets on Tehran Stock Exchange’s firms’ performance after IPO in an integrated framework; because both markets interact closely in reality and firms are affected by both. This paper usesshare sold by initial owners in IPO as proxy for primary market and investment-to-price sensitivity and stock price informativeness as proxies for secondary market. This paper also utilizes EBIT-to-Assets, Sales-to-Assets and Net income-to-Assets as proxies for firm’s performance. A non-parametric quantile regression is employed for 51 firms over the period of 2001-2019. The results show that if we consider shares sold by initial owners as primary market, this factor does not affect firm’s performance; while in the secondary market, investment-to-price sensitivity hasat first negative effects thereafter affects performance positively and also there is a negative relationship between stock price informativeness and Sales-to-Assets.

    Keywords: Primary Markets, Secondary Markets, Firm Performance, Investment-to-Price Sensitivity, Stock Price Informativeness
  • Habib Ansari Samani, Ali Farhadian*, Zahra Faramarzi Pages 117-142

    A safe investment for an investor depends on knowing if the price increase is real or the mispricing is causing the price to rise. In order to examine the role and effect of the mispricing on the return on stocks of monthly data, a sample of 276 companies from the Tehran Stock Exchange has been used for two periods of Boom and Substantiv in a five-factor model. Analysis of the analytical model shows that mispricing of stocks during the boom period in all portfolios has a positive and significant effect on stock returns, but during the recession, only five portfolios had a positive and significant effect. These results mean that in the recession period, incorrect valuation of stocks is not associated with higher returns on the relevant share, but this relationship is strengthened during the boom period. Also, the factor of market risk in the recession period in large portfolios is positive and significant, but in the boom period in large portfolios it is significant but does not show a fixed sign. The size factor has a negative and significant relationship with stock returns both in the boom period and in the recession period in large portfolios. In addition, the value factor in the recession period in large portfolios is a positive and significant value, but in the boom period it is only positive and significant in large portfolios. The momentum factor is significant in the recession period in large and valuable portfolios, but does not show a fixed sign in both periods. This factor is significantin the boom period in large portfolios.

    Keywords: Stock Mispricing, Stockreturns, Tehran Stock Exchange, Financial Economy, Factor Models
  • Mohammad Hasannejad*, Mohammad Osoolian, Yaser Hamzenejadi Pages 143-164

    The aim of this study is to explain the relationship between cognitive abilities and faith in intuition with trading strategies and performance of professional investors in Tehran Stock Exchange. To this end, we examine the components of cognitive ability and faith in intuition on active / passive (buy and hold) and portfolio diversification / concentration strategies as well as the performance of investors. The sample consists of 310 professional investors including 160 traders and 150 analysts in thecapital market whose data were collected via questionnaires.Logistic regression and ordinary least squares were used to analyze the data. The results show that for traders, highfaith in intuitionis associated with more active trading, and higher cognitive ability results in more concentrated portfolios. Moreover, higher cognitive ability has a positive and significant effect on traders’ performance, while higher faith in intuitionhas a negative and significant effect on their performance. The results are somewhat different for analysts, as their portfolios become more diverse with their age, while faith in intuition leads to a more concentrated portfolio. However, analysts’ intuition, like traders, is negatively and significantly correlated with performance

    Keywords: Cognitive Ability, FaithIn Intuition, Trading Strategies, Performance, Professional Investors
  • MohammadHasan Zare, Moslem Nilchi, Daryush Fareed* Pages 165-188

    The aim of this study is to compare the New Hybrid Method with the usual Markowitz method in creating an optimal portfolio. To this end, at the first stage, the future stock prices were predicted using a deep DNN learning method and stock technical variables for the period 1397/4/2 to 1397/6/2. Then, based on future stock prices, stock return and risk were calculated and, by using Gravitational Algorithm, portfolio profits were maximized. This results in creating low risk to high risk portfolios on the Pareto efficient frontier. After that, the future return of portfolios was calculated for the next two months, and the process was repeated for 30 weeks in the form of weekly Rolling Window. These results were compared with the results of usual Markovitz method for 30 periods. The results indicated that both Markowitz and New Hybrid methods showed only better performance in predicting stock prices of risk averse portfolios than average market index.

    Keywords: Hybrid Approach, Stock Portfolio, Gravitational Research Approach, Deep Learning