فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 51 (امرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ناصر محسنی نیا، محسن ابوالقاسمی *، رقیه صدرایی صفحات 1-21

    سبک شناسی لایه ای، دانشی جدید است که از جامعترین روش ها برای بررسی و تحلیل عملی و کاربردی سبک متون و آثار ادبی مورد نظر بهره میگیرد و روشی است مرکب از دانش سبک شناسی عمومی، فرمالیسم و ساختارگرایی. در این شیوه، متن یا متون موردنظر به پنج لایه آوایی، واژگانی، نحوی، بلاغی و ایدیولوژیک تقسیم میشود و سبک شناس به بررسی جداگانه هر لایه، با اتکاء به اصول حاکم بر هر لایه اقدام میکند و سهم هر لایه را در کشف و توضیح نگرش فکری مولف و اهداف او از تالیف متن را بررسی و مشخص میکند. نظربه اینکه در هر گونه بررسی و تحلیل سبک شناسانه یک متن، مبنای کار بر ساختارهای برجسته و پر بسامد آن متن استوار است. بدین جهت در این پژوهش بدلیل برجسته بودن دو لایه واژگانی و ایدیولوژیک در سه مورد از آثار حکیم ملاعباسعلی کیوان قزوینی (1357-1277 ق) شامل؛ بهین سخن، استوار و رازگشا، به بررسی و تحلیل آثار یاد شده بر اساس دو لایه یاد شده پرداخته ایم. شیوه کار در این پژوهش توصیفی – تحلیلی و روش کار کتابخانه ای با رویکرد گفتمان انتقادی است. با بررسی و تحلیل آثار موردنظر، سهم هر لایه از دو لایه مورد نظر در کشف و توضیح اندیشه ها و افکار عرفانی مولف و نحوه بروز آنها در آثار مورد بررسی مشخص گردیده است.

    کلیدواژگان: ملاعباسعلی کیوان قزوینی، تصوف و عرفان ایران در دوره مع، سبک‌شناسی لایه‌ای، لایه‌های واژگانی و ایدئولوژیک، استوار، بهین سخن و رازگشا
  • عبدالرضا شیردست، غلامرضا پیروز*، علی اکبر باقری، حسین حسن پور آلاشتی صفحات 23-45

    سبک شناسی لایه ای یکی از روش های نوین سبک شناسی است که با تجزیه تحلیل ویژگیهای سبکی متن، چگونگی شکل گیری مفاهیم را در زبان مورد بررسی قرار میدهد. بخش عمده ای از سرشت یک سبک را نوع گزینش واژه ها میسازد و عناصر واژه یکی از شاخصه های بنیادین بافت شعر به شمار میرود. پژوهش حاضر سبک شناسی واژه دفترهای شعر بیست شاعر برجسته فارسی سرای مازندران از سال(1357) تا پایان سال (1397) با رویکرد لایه ای است و نویسندگان درصدند جایگاه شاعران مازندران در پیکره شعر معاصر و میزان توفیق و عدم توفیق آنان را در کاربست مقوله واژه ها مشخص نمایند. به همین روی تلاش گردید تا بیست ودو عنصر سبکی که در گزینش واژه نقش دارد، از تمام گرایش های سبکی، قالبها و ژانرهای موجود در شعر استان که به نوعی وضعیت شعر چهار دهه است، تبیین و تحلیل شود. یافته های این پژوهش با توجه به تحلیل داده های آماری نشان میدهد که در سروده های شاعران مازندران واژه های ذهنی(انتزاعی)، عام، بی نشان، عامیانه، فاخر، رسمی رایج فارسی معیار، متضاد و پارادوکسیکال، بومی و اقلیمی، رنگ واژه، موتیف، ترکیبهای نو (ابداعی) و رمزگان غنایی بسامد و برجستگی دارد اما برخی از صورتهای واژه همچون غیربهداشتی، بیگانه  و نشاندار پرتکرار نیست. روش پژوهش تلفیقی از نوع کمی و کیفی و تحلیل محتوا با استفاده از منابع اسنادی و سایت های معتبر اینترنتی است.

    کلیدواژگان: شاعران مازندران، شعر معاصر، سبک شناسی لایه ای، مقوله های واژه
  • حاتم سلیمانی، سید جعفر حمیدی*، سید محمود سید صادقی صفحات 47-68

    جوزای نطنزی یکی از شاعران دوره بازگشت ادبی است که در دوران فتحعلی شاه قاجار میزیسته است. اثر وی« مطلع الانوار» نام دارد که دو نسخه از این دست نوشته موجود است،نسخه اول، در کتابخانه مجلس شورای اسلامی به شماره 963نگهداری میشود و به نام «دلگشا» معرفی شده است . همچنین نسخه دیگری به شماره 2311 در کتابخانه ملی ایران موجود است. در مقاله حاضر اشعار جوزای نطنزی در سه سطح زبانی، فکری و ادبی بررسی سبکی شده است. در سطح زبانی، بخش آوایی اکثرا از اوزان متوسط و خفیف استفاده شده است و از اوزان سنگین و مهجور خبری نیست. اوزان اشعار وی همان اوزان غزلهای حافظ است. در بخش واژگانی، در سطح مفردات و ترکیبات، هیچگونه ابتکار و نوآوری دیده نمیشود و بیشتر لغات  بکار رفته عربی است که از واژه های معمول و متداول در زبان فارسی محسوب میشوند. در بخش نحوی اشعار وی دستورمند است و ارکان جمله مطابق نثر در کنار هم قرار گرفته است. در سطح فکری، مضامین بکار رفته تکرار مضامین قدماست و عرفان بکار رفته، عرفانی تقلیدی و تکراری است و اندیشه و مضمون تازه ای در اشعار وی دیده نمیشود. در سطح ادبی، تشبیه و استعاره بیشترین سهم را برعهده دارند و تشبیه حسی به حسی بیشترین کاربرد را دارد. از صنایع بدیع لفظی و معنوی متداول استفاده شده و بطور کل مبنای کار وی بر تقلید استوار است و سعی دارد هم از نظر لفظ و هم شیوه بیان و محتوا و مضمون به سرمشقهای خود ، نزدیک شود. وی سبک عراقی را سرمشق  خود قرار داده و از میان شاعران این دوره به شعر حافظ توجه بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: جوزای نطنزی، مطلع الانوار، دوره بازگشت، تحلیل سبکی و محتوایی
  • آرزو بنی شریف دهکردی، حسین خسروی*، اصغر رضاپوریان صفحات 69-89

    ناصرخسرو قبادیانی از بزرگترین شاعران ایران در قرن پنجم هجری است. سده ای که قالب قصیده، قالب رایج و مسلط شعر فارسی بود. در این مقاله کوشش شده است به منظور شناسایی عمیق و همه جانبه سبک شخصی وی با نگاهی موشکافانه در سه سطح زبانی، ادبی و فکری به بررسی قصاید این شاعر پرداخته شود. مطالعه و بررسی این ویژگیها نشان میدهد که ناصرخسرو قصاید خویش را در بیست و پنج وزن سروده است. بیشترین بسامد اوزان متعلق به بحر هزج و کمترین آن مربوط به بحر رجز و مقتضب است. در قوافی قصاید بیشتر حروف«ر» و «ن» در جایگاه روی قرار دارند. تقریبا چهارده و نیم درصد قصاید دیوان وی دارای ردیفند که ردیفهای فعلی بسامد بالاتری دارند. تخفیف کلمات از ویژگیهای بارز زبان قصاید او میباشد. ناصرخسرو از ترکیبات و لغات عربی و پهلوی رایج، در قصاید خویش استفاده کرده است. تشبیه در قصاید او بیشترین بسامد و مجاز کمترین بسامد را دارا هستند. آرایه های پرکاربرد قصاید ناصرخسرو عبارتند از: تضاد، تلمیح، جناس، ارسال مثل و...  .

    کلیدواژگان: ناصرخسرو قبادیانی، سبک شناسی، قصاید، موسیقی، زبان، صنایع ادبی
  • سیده فاطمه یاوری، رقیه رضایی* صفحات 91-113

    شناخت زمینه های فکری صاحبان آثار هنری، به خصوص ادبیات داستانی، از طریق مطالعه در چگونگی بازتاب عوامل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و... در آثار آنها امکان پذیر است. بررسی و تحلیل آثار نویسندگانی چون: جلال آل احمد، صادق هدایت و غلامحسین ساعدی، ضمن اینکه شگردهای هنری آنها را در داستان نویسی آشکار میکند، میتواند به کشف گوشه ای از سطوح فکری آنها، به عنوان نویسندگان دهه های سی و چهل نیز منجر شود. در این پژوهش سعی بر آن است تا با برگزیدن داستانهایی از نویسندگان مدنظر، به واکاوی سطوح فکری آنها (در زمینه جهل و خرافه گرایی)  بپردازیم تا بتوانیم به پاسخ این پرسش برسیم که این نویسندگان، جهل و خرافه گرایی را در چه زاویه ای و با چه نگاهی در داستانهای خود منعکس کرده اند؟ نتایج، حاکی از آن است که این داستان نویسان به عنوان نویسندگان برجسته دهه های سی و چهل، در داستانهایشان، سنت و مدرنیته، پیشرفت و عقب ماندگی و جهل و آگاهی افراد جوامع را در تقابل با یکدیگر، به سبک واقع گرایی به نمایش میگذارند، تا با نفوذ به درونیات افراد، انسانهایی را به تصویر بکشند که به علت جهل و بیسوادی و تمایل به تقلید کورکورانه از فرهنگ گذشتگان، مغلوب افکار و اتفاقاتی میشوند که ذهن و فکر آنها گنجایش و ظرفیت درکشان را ندارد.

    کلیدواژگان: جهل، خرافه، سطح فکری، جلال آل احمد، صادق هدایت، غلامحسین ساعدی، دهه های سی و چهل
  • مرجان علی اکبرزاده زهتاب* صفحات 115-133

    مقاله حاضر، برآن است، عاشقانه های ادب حماسی و غنایی را با استناد به شواهد مثال شعری بکاود و تفاوتهای این دو را برشمارده، تحلیل کند. مهمترین پرسش پیش روی، این است که: با توجه به تفاوتهای سبک خراسانی و عراقی، عاشقانه های حماسی- به عنوان یکی از نمودهای سبک خراسانی-(«زال و رودابه»، «رستم و تهمینه»، «بیژن و منیژه» شاهنامه) با عاشقانه های غنایی- به عنوان یکی از نمودهای سبک عراقی-(«خسرو شیرین» و «لیلی و مجنون» نظامی) دارای چه وجوه تفاوتی است؟ یافته های تحلیلی این پژوهش چنین است: عشق در عاشقانه های حماسی، امری حاشیه ای به شمار میرود و در کنار دلاوریها معنا مییابد، اما عشق در عاشقانه های غنایی، هسته اصلی داستان و امری زیربنایی است. عاشق، در عشقهای حماسی، با وجود عشق، همچنان ابهت و غرور خود را حفظ کرده، آن را فدای معشوق نمیکند، اما عاشق در عشقهای غنایی، خاکسار، دردمند و نالان است. زنان به عنوان معشوق در عاشقانه های حماسی، پیشرو در عشق، فعال و جسورند، اما در عاشقانه های غنایی، منفعل و تاثیر پذیرند. وصف زیبایی یار در عاشقانه های حماسی، مختصر، ملموس و زمینی است، ولی در عاشقانه های غنایی، بسیار مفصل، لطیف، خیال انگیز و فرازمینی. توصیف طبیعت نیز در عاشقانه های حماسی، کوتاه، ملموس و زمینی، اما در عاشقانه های غنایی، بسیار طولانی، خیال انگیز و فرازمینی است.

    کلیدواژگان: عشق، عاشق، معشوق، ادب غنایی، ادب حماسی
  • وسی وصفی قراولخانه، امید مجد، محمد رضایی، حسین کیا صفحات 135-156

    از منابع بسیار مهم در زمینه معرفی شاعران فراموش شده و یا بازیابی و تصحیح برخی از اشعار از دست رفته یا مغلوط، جنگ هایی هستند که از سده های پیشین برجای مانده است. سبب تحریر این جنگ های ارزشمند گاه علاقه شخصی و گاه امر امرا و سلاطین نامجو و هنرپرور است. چنانکه جنگ حاضر به دستور «جلال الدین امیرزاده اسکندر بهادر خان» و بنام وی نگاشته شده است؛ در اینگونه موارد کاتبان درباری که از سواد قابل توجهی برخوردار بوده اند و از همه مهمتر به سبب حضور در دربار شاهان فضل دوست به منابع دست اول روزگار خود دسترسی داشته اند، برای انجام این امر مهم استخدام میشده اند. لذا چنین میتوان نتیجه گرفت که اینگونه جنگها از آن جهت که به دیوانهای کهن بسیاری از شاعران متقدم دسترسی داشته اند و نیز به سبب اینکه کاتبان آنها افراد فاضلی بوده اند که گاهی با شاعران هم عصر خود ملاقات یا مکاتبه داشته اند، بسیار مهم هستند. اما بلا شک، ورود اشتباه در نسخه های خطی و بویژه جنگها که از گستردگی و تنوع بسیاری برخوردارند معمول بوده، لذا باید با دقت نظر بیشتری به سراغ آنها رفت. هدف از نگارش این مقاله نیز معرفی و نقد جنگ اسکندر میرزای تیموری، یافتن محل اوراق مفقود شده و جای اصلی اوراق جابه جا شده و بررسی ویژگیهای محتوایی آن است. نیز با توجه به اینکه آقای اصغر مهدوی و ایرج افشار در سال 1365 نخستین مقاله را درباره این جنگ نوشتند و مندرجات آن را فهرست کردند، لازم  دیدیم که به آن مقاله نیز بپردازیم و اشکالاتی را که آن مقاله در نوشتن نام شاعران و... دارد مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: نسخۀ خطی، جُنگ اشعار، اسکندر میرزای تیموری، جنگ های قرن نهم
  • سید جواد حیدری پورطراحان، مرادعلی واعظی *، حبیب الله عباسی، محمد بهنام فر صفحات 157-176

    هر اثر ادبی برآمده از جامعه خویش است؛ جامعه امکان تولید یک اثر ادبی را فراهم میکند و در عین حال شرایط، چارچوبها و محدودیتهایی وضع میکند. میان جامعه و اثر ادبی روابط علی و معلولی برقرار است؛ آثار ادبی بازتاب مستقیم یا غیرمستقیم رویدادها و مطالبات اجتماعیند. آثار طنز به دلیل رویکرد انتقادی خود بازتابی بهتر و شفافتر هستند و در مطالعات جامعه شناسانه اهمیتی دوچندان دارند. پس از انقلاب اسلامی طنز مکتوب به رغم رشد نسبی دچار فراز و فرودهایی شد که برخی از عوامل اجتماعی در آنها دخیل بود. این عوامل بر سه مولفه اصلی نویسنده، اثر و مخاطب و همچنین بر مولفه های دیگر از جمله نوع، مضمون، قالب و نحوه ارایه اثر تاثیر میگذارند. این تحقیق می کوشد به شیوه توصیفی و استنباطی تاثیر عوامل اجتماعی را بر مولفه های ذکر شده در طنز اجتماعی این دوره با دیدگاهی جامعه شناسانه بررسی نماید.

    کلیدواژگان: طنز مکتوب، انقلاب اسلامی، نویسنده، مخاطب، محیط اجتماعی
  • شراره خوشحال طولازدهی، علی اصغر حلبی* صفحات 177-198

    تفکر و جهان بینی خیام بر پایه ایمان به قضا و قدر و مقدر بودن همه چیز از پیش و عدم توانایی بشر از درک اسرار خلقت و مسایل مربوط به آفرینش، استوار است. شاعران قبل و بعد از خیام نیز دارای اشعاری با مضامین خیامی هستند. در این مقاله که به روش کتابخانه ای انجام شده است، پس از بیان ریشه های اندیشه های خیام، سیر افکار خیامی در سه دوره پیش از خیام(سامانیان و غزنویان)، دوره خیامی(سلجوقیان و خوارزمشاهیان) و دوره پس از خیام(دوره مغولان و تیمور) بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که افکار خیامی در دوره پیش از خیام به نسبت دو دوره دیگر از بسامد کمتری برخوردار است و عمدتا شامل موضوع دم غنیمتی و شادباشی میشود که برای فرار از اندیشه های فلسفی از سوی شعرا مطرح میشود. اما در دوره خیامی و پس از خیام، به علل سیاسی-اجتماعی و تعصب فکری و مذهبی سلجوقیان و خوارزمشاهیان، افکار خیامی درواقع نوعی واکنش و عکس العمل در برابر ظلم و ستم موجود در این دو دوره محسوب میشود.

    کلیدواژگان: افکار خیامی، خیام، سلجوقیان، خوارزمشاهیان
  • لیلی عباسی منتظری، قدرت قاسمی پور*، نصرالله امامی، محمّدرضا صالحی مازندرانی صفحات 199-220

    نظر به سیر تطور شعر پارسی در سده ششم هجری از سادگی به تکلفهای زبانی و ادبی از یکسو و غنای اندیشه و کلام خاقانی به عنوان یکی از شاعران صاحب سبک و شاخص این دوره از سوی دیگر، این پرسش کلیدی پیش می آید که آیا شعر خاقانی در قالبهای کمتر شناخته شده نظیر قطعه، به لحاظ ساختار و مضمون با سبک شخصی وی در سایر قالبهای شعری یکسان است یا خیر؟ ملاحظات علمی نشان میدهد که قالب قطعه در این عصر نخست با ظهور انوری و پس از وی خاقانی به اوج استقلال گونه ای رسید و به تدریج به صورت یک قالب هنری در شعر این دوره انعکاس یافت؛ به گونه ای که اگرچه زبان قطعه تا حدودی محاوره ای و غیر رسمی است ولی در قطعات خاقانی در پاره ای از موارد میتوان ردپایی از تکلف و صناعت را مشاهده نمود که در نوع خود کم سابقه است و به عبارتی سبک شخصی سراینده به شمار میرود؛ از این رو در پژوهش حاضر پس از بررسی دقیق 321 قطعه موجود در دیوان خاقانی (مطابق چاپ و تصحیح استاد سجادی) و دسته بندی موضوعی آنها به 14 گونه مفهومی، بر آن هستیم تا سیمایی کلی از محتوا و ساختار این قطعات را ارایه و تحلیل کنیم.

    کلیدواژگان: خاقانی، قطعه، سبک، گونه‌شناسی موضوعی
  • فریده داودی مقدم* صفحات 221-238

    بنمایه عشق، قصه ای طولانی و ژرف به درازای تاریخ حیات بشری دارد که از آغاز شکل گیری اسطوره ها و حکایتهای شفاهی و سخنان منظوم و منثور مکتوب جلوه های جذاب خویش را نمایانده است، از این رو میتوان خدا جویی و عشق را از اصیل ترین گرایشهای ذاتی انسان دانست. این مفهوم شکوهمند در گفتار عارفان به اشکال، تعبیرها و تاویلهای گوناگون گنجانده شده است. یکی از این متون، تفسیر عرفانی کشف الاسرار است که با حکایتهای شورانگیز به موضوع عشق پرداخته است. عرفان میبدی، عرفان عاشقانه ای است که نسبت میان خدا و انسان را بر اساس محبت تفسیر میکند و قصه و حکایت بستری مناسب و تاثیرگذار برای بیان این معانی است که میبدی از آن بهره فراوان میبرد و موجب القای هرچه بیشتر مفهوم عشق و انگیزش معنا در ذهن مخاطب میشود. این پژوهش، با شیوه تحلیل محتوای کیفی، از نوع مضمونی به معرفی برخی از این قصه ها با درونمایه مرکزی عشق و تحلیل برخی از ابعاد هستی شناسانه و معرفت شناسانه آنها میپردازد و هدف آن آشنایی مخاطبان بیشتری از جامعه با متون عرفانی-ادبی زبان فارسی و موضوع دیرینه عشق و محبت است. پرسش اصلی پژوهش این است که میبدی تا چه حد توانسته است با ذکر حکایتهای عرفانی عاشقانه، ابعاد گوناگون بنمایه  عشق را بنمایاند؟

    کلیدواژگان: عشق، عرفان، کشف الاسرار، میبدی، حکایت
  • نسرین خانی، غلامرضا سالمیان*، عامر قیطوری صفحات 239-259

    دره نادره، تالیف میرزامهدیخان استرآبادی کتابی در تاریخ افشاریه است. با توجه به جایگاه ویژه نویسنده در دستگاه نادر، این کتاب مشحون است از اطلاعات ارزشمند و دسته اول در تاریخ دوران مذکور و از این جهت یکی از منابع اصلی پژوهشهای تاریخی مربوط به اواخر دوره صفویه، دوره افشاریه و حتی آغاز دوره زندیه به شمار می آید. موقعیت ویژه نویسنده ایجاب میکرده که افزون بر تصریح به برخی وقایع، پاره ای دیگر از رخدادهای زمانه را تلویحی بیان کند. برای رسیدن توامان به لایه های پنهان متن و ویژگیهای سبکی آن، میتوان از تحلیل گفتمان انتقادی بهره برد؛ کاری که این نوشتار بدان پرداخته است. در این نوشتار با انتخاب پنج ویژگی سبکی خاص این کتاب، یعنی: براعت استهلال ویژه در آغاز هر فصل، واژه پنداری عبارتها و جملات عربی، الگوی ویژه فعل مجهول، تناسب و ایهام تناسب مفرط و توصیفهای طولانی، آنها را با آنچه نورمن فرکلاف، زبانشناس انگلیسی در رویکرد خود به تحلیل گفتمان انتقادی در نظر داشته، تطبیق دادیم. یافته های پژوهش حاکی از آن است که این ویژگیهای سبکی را میتوان در ذیل دسته بندیهای فرکلاف، به عنوان عوامل گفتمانساز متن در نظر گرفت؛ افزون بر آن برخی از ویژگیها نظیر بهره گیری افراطی از تناسب و ایهام تناسب (و به تبع آن: سجع و جناس)، واژه پنداری عبارت و جمله و براعت استهلال، از نکاتی است که در دسته بندیهای فرکلاف جای ندارد و میتوان آنها را نیز در آن دسته بندی گنجاند.

    کلیدواژگان: درّۀ نادره، استرآبادی، تحلیل گفتمان، فرکلاف، سبک‌ شناسی
|
  • Naser Mohseninia, Mohsen Aboulghasami *, Roghaye Sadraei Pages 1-21

    Layer stylistics is a new knowledge which one of the most methods for scientific and applied assessing and analysis considered literature texts and works and is a combined method of common stylistics, formalism and structuralism. Under this method, text or texts are divided into five layers of lyrics, vocabulary, grammatical , rhetorical and ideological where stylist assesses each layer separately based on governing principles on each layer and determines portion of each layer in finding and explanation thinking scope of composer and evaluates and defines composer’s objectives of composing the text. Since in every assessment and analysis of a text in regard of stylistics; the base of doing so is founded on distinct and high tolerance structures, then in this study due to highly distinct layers are vocabulary and ideological layers; we set to assess and analysis three works of Molla Abbas Ali Keyvan Qazvini (A.H. 1277–1357) including: Beheen Sokhan, Ostovar and Razgosha based on two layers as mentioned above. Methodology of this study is descriptive–analytical and library method along with critical dialogue approach. By assessing mentioned works, portion of each layer out of two layers in finding and explanation of mystic thoughts belonging to composer through composer’s works was determined.

    Keywords: Molla Abbas Ali Keyvan Qazvini, Iran’s Sufism, theology in, layer stylistics, vaocabulary, ideological l, Beheen Sokhan, Razgosha
  • Abdol reza Shirdast, Golam reza Pirouz *, Aliakbar Bagheri, Hossien Hasanpoor Alashty Pages 23-45

    Layer stylistics is one of the new stylistic methods that studies how concepts are formed in a language through analysis of the text's stylistic features. Part of the features of a text is determined by the kind of the selection of the lexicon and lexical elements are regarded as one of the basic features of poem's texture. The present study is about the lexical stylistics of poetry books of twenty brilliant Persian-composing poets of Mazandaran province from 1974 to the end of 2018 with a layer perspective. It attempts to analyze twenty two lexical issues from all of the existing stylistic schools, frameworks and genres in the poetry works of the province which somehow reflect the status of poetry in the last four decades. in this study the authors intend to specify the status of Mazandarani poets in contemporary poetry and show how successful they were in the application of lexical issues. Findings with respect to statistical analysis of the data showed that in the poems of Mazandarn's poets lexicons that are abstract,general, non-identified,colloquial, elegant, formal, paradoxical, local, color-based, motif, innovative, mysterious, and lyric are significantly used.research methodology used in this study is a mixed method (qualitative and quantitative) using reference documents and reliable Internet sites.

    Keywords: Mazandarani poets, stylistics, layer stylistics, lexical issues
  • Hatam soliymani, Seyed jaafar Hamidi *, Seyed Mahmod Seyed Sadeghi Pages 47-68

    Jawzah Natanzi is one of the poets of the literary era who lived during Fath Ali's reign. His work is titled "Informed Al-Anwar", which has two copies of this manuscript, the first copy, kept in the Library of the Islamic Parliament No. 963 and introduced as "Delgosha". There is also another copy number 2311 available at the National Library of Iran. This article studies the style of Natanzi's poetry at three levels: linguistic, intellectual and literary. At the linguistic level, the phonetic part is mostly used of mild to moderate weights, and there is no news about heavy weights. The weights of his poems are those of Hafiz's sonnets. In terms of vocabulary, at the level of singularities, there is no innovation, and most of the vocabulary used is Arabic, which is a common word in Persian. In the syntactic section of his poems he is instructive, and the elements of the sentence are in accordance with the prose. At the intellectual level, the themes used are old-fashioned themes, and the mysticism is imitation and repetitive, and no new thought or theme can be found in his poems. At the literary level, metaphor and metaphor play the most part and sensory-metaphor is the most used. He has used the traditional rhetorical and spiritual industries, and generally his work is based on imitation, trying to get closer to his role models both in terms of speech and in the manner of expression and content. He exemplified the Iraqi style and paid more attention to Hafiz's poetry among the poets of this period.

    Keywords: Natanzia, Eleanor Informant, Return Period, Lightness, Content Analysi
  • Arezo Banisharif Dehkordi, Hossein Khosravi*, Asghar Rezaporian Pages 69-89

    Nasser-i  khusraw-i qubadiyani is one of the gretest poets of Iran in Hejira fifth century. In thatv century, Ballade format was the prevalent and dominant format in Persian poem. The poems of this poet will be considered for identifying his personal style deeply and holistically in three levels linguistic, literary, and intellectual. According to study of these features, Nasser-i  khusraw has composed his poems in twenty five rhythms. Most of the frequencies of rhythms belong to hazaj measure and the least ones belong to epopee and moghtazab measure. In the rhymes of his poems the most frequent letters in ravi position  are 'r' and 'n' Approximately, 14.5 percent of the Ballades in his poetical works has arrays that verb arrays have the hijher frequency. Vocabulary reduction is one of the remarkable features of his Ballades. Nasser-i  khusraw has used the common Pahlavi and Arabic compounds and vocabulary in his poems. Metaphor is the most frequent and metonymy (imagery)is the least frequent . more arrays of Nasser-i  khusraw s ballades are as follows : opposite, allusion, equivoque, proverb, … .

    Keywords: Nasser-i khusraw –i qubadiyan, methodology, ballades, music, language, figures of speech
  • Seyyedeh Fatemeh Yavari*, Roghayyeh Rezayi Pages 91-113

    Understanding the artistic backgrounds of the artists, especially fiction, are possible through their study of how to reflect cultural, social, political & economic factors in their work. the surveys the works of Jalal al Ahmad, Sadegh Hedayat & Gholam hosein Sa'edi in addition to their artistic techniques reveals them in fiction, can lead to a number of levels of thought as authors of decades of 30 & 40. In this research, we try to find the level of their thinking in the field of ignorance & superstition by selecting the stories of each writer, so we can answer the question that these writers reflected ignorance superstition with their angles & glances at their dusts. The results are that they are the authors of the decades of 30 & 40 , show tradition and modernity, progress and backwardness and ignorance and consciousness of individuals in opposition to each other in the style of realism , to penetrate the peoples back , showing people who overwhelmed with thoughts & events that their thinks don’t have the capacity to learn them, because of ignorance & interest in imitating them blindly.

    Keywords: ignorance, superstition, the level of thought, Jalal al Ahmad, Sadegh Hedayat, Gholamhosein Saedi, decades of thirty & fourties
  • Marjan Ali Akbarzadeh Zehtat* Pages 115-133

    The present article seeks to explore the love stories of epic and lyric literature by citing poetic examples and to analyze their differences. The most important question is: Given the differences between the Khorasani and Iraqi styles, what are the differences between the epic love stories and the Lyric love stories? Epic love stories ("Zal and Rudabeh", "Rostam and Tahmineh", "Bijan & Manijeh" in Shahnameh) as one of Khorasani's style and lyric love stories ("Khosro and Shirin" and "Leily & Majnoon" by Nezami), As one of the Iraqi style items. The analytical results of this study are as follows: Love in the epic love stories is marginal And love is understood along with the courage, but love in Learic's love stories is the core of the story and the underlying. In epic love stories, despite love, the lover still maintains his pride and does not sacrifice his beloved, but the lover in the lyric love stories is worthless, painful, and sad. Women, as lovers of epic love stories, are leading the love, active and bold, but in the lyrical, passive and ineffective love stories. The description of the beloved beauty in epic love stories is brief, tangible, but in the lyric love stories, it is very detailed, delicate and imaginative. The depiction of nature in epic love stories is short and tangible, but in lyric romances it is long and imaginative.

    Keywords: Love, lover, beloved, lyric literature, epic literature
  • Musa Vasfi, Omid Majd *, Mohammad Rezaei, Hossein Kia Pages 135-156

    Anthologies are very important because of the variety of poems. As it is known, literary taste changes in every century, and poem that was popular at a time may not be much appreciated at another time. Certainly, these poems will be forgotten, and sometimes even the names of their poets are gradually forgotten. Anthology seems to be a safe place to preserve these poems and the names of their poets. Thus, by using them, one could find examples of poem from poets whose diwans have not been transcribed and have disappeared. This shows the importance of Anthologies. In addition to these advantages, manuscript anthologies have some drawbacks that need to be corrected so that researchers who refer to them do not go astray. Anthologies are very important sources for introducing forgotten poets or recovering and correcting some of the lost poems. These Anthologies were sometimes written for personal interest and sometimes for the King's command. This Anthologi is written on the order of "Jalaluddin Amirzade Eskandar Bahador Khan"; in such cases, literate scribes were hired to do so. These scribes have access to credible sources of their day. So these works are very important. But incorrect entry is common in manuscripts, especially Anthologies, which are widely used. Therefore, they should be considered more carefully. The purpose of this article is to introduce and critique "jung Eskandar Mirza Timur", find the location of missing pages and the main place of the moved pages and review its content features.

    Keywords: Manuscripts, Anthologies, Eska
  • Seyyed Javad Heydari Pouratrahan, Murad Ali Vaezi*, Habibullah Abbasi, Mohammad Behnamfar Pages 157-176

    Every literary work comes from people and society in its period. Therefore, in literary works, the observation and reception of events, events, and social demands can be observed more or less during the production period. Comic effects, from which criticism is usually based, reflects more and better on the disadvantages and problems of their societies, and they are important in sociological studies. After the Islamic Revolution, written humor grew. Of course, during the years of this period, they were driven by factors and components, and sometimes they came close to parody or falsification. These factors can be divided into internal (external) and external (social and audience) groups that determine the type, theme, format and manner of presentation of humorous effects. This research tries to explore the influence of internal and external factors on the humor of this period with a sociological perspective in a descriptive and inferential way.

    Keywords: written satire, Islamic Revolution, writer, audience, social environment
  • harareh khoshhal tolazdehi, Ali Asghar Halabi* Pages 177-198

    Khayyam's thinking and worldview are based on the belief in the fate and dignity of all things and the inability of man to understand the secrets of creation and the issues of creation. Poets before and after Khayyam also have poems with Khayyam themes. In this paper, which has been done in a library manner, after expressing the roots of Khayyam's thoughts, the course of Khayyam's thoughts in the three pre-Khayyam (Samanian and Ghaznavian), Khayyam (Seljukian and Kharazmshahian) and postKhayyam (Mongol and Timor) has been investigated. The results show that Khayyam's thoughts in the pre-Khayyam period are less frequent than the other two periods and mainly include the subject of spoils and congratulations for escaping philosophical thought by poets. But in the Khayyam period and after the Khayyam period, due to the sociopolitical reasons and the religious and intellectual fanaticism of the Seljuks and the Kharazmshahis, Khayyam's thoughts are in fact a reaction to the oppression in these two periods.

    Keywords: Khayyam Thoughts, Khayyam, Seljuks, Kharazmshahians
  • Leily Abbasi Montazeri, Ghodrat Ghasemipoor*, Nasrollah Ememi, Mouhammadreza Salehi Mazandarani Pages 199-220

    Regarding the evolution of Persian poetry in sixth century AH from simplicity toward lingual and literary difficulty, on the one hand, and the unique richness of Khaghani's philosophy and thought as one of the stylistic poets of this period, on the other hand, this key question arises as to whether or not Khaghani's poetry in less known forms such as fragment is similar in structure and content to his personal style in other poetic forms? Scientific observations reveal that the fragment form in this period was initially emerged by Anwari and after that peaked with independent type by Khaghani, and then gradually reflected in an artistic form in the poetry of this period; so that although the language used in fragment was somewhat vernacular and informal, but in Khaghani's fragment in some cases can trace the footnote of difficulty and figure of speech, which is unique in its own way and is considered to be a personal style of the poet. Thus, in the present research, after examining 321 existing fragments in Divan (According to Master Sajjadi's printing and correction) and upon the thematic categorization of them into 14 types, provide a general overview of the content and structure of these fragment.

    Keywords: Khaghani, fragment, style, conceptual typology
  • Farideh Davoudy Moghaddam* Pages 221-238

    In motif of love, it has a long and deep story of human life that has shown its fascinating effects since the beginning of the formation of oral myths and anecdotes and written poems and proverbs. He considered one of the most essential human innate tendencies. This magnificent concept has been incorporated into the mystics' speech in various forms and interpretations. One of these texts is the mystical interpretation as Kashf-al-asrar, which deals with the subject of love with passionate anecdotes. Meibodi’s mysticism is a romantic mysticism that interprets the relationship between God and man on the basis of love, and the story and anecdote are the appropriate and influential context for expressing these meanings that Meibodi brings to the utmost benefit and further instill the concept of love and motivation in meaning. In this qualitative content analysis, this research introduces some of these stories with the central theme of love and analyzes some of their ontological and epistemological dimensions and aims to familiarize the audience with the mystical-literary texts of the language. Persian is a longstanding subject of love and affection. The main question of the study is to what extent has Meibodi been able to portray the various dimensions of love by mentioning romantic mystical anecdotes?

    Keywords: Love, Mysticism, Kashf-al-asrar, Meibodi, Anecdote
  • Nasrin Khani, Gholamreza Salemian *, Amer Gheytouri Pages 239-259

    Dorra-ye Nadera is written by  Mirzamahedikhan Estarabadi. in  Afshariyyah History. Given the author's unique place in Nader’s government, this book is packed with valuable and first-hand information on the history of that period, and it is therefore one of the main sources of historical research on the late Safavid period, the Afshar career, and even the beginning of the Zandiyeh period.  The author's special occasion in addition to stating some events is that he has implicitly expressed another part of the events of the time. The critical discourse analysis can be used to reach both the hidden layers of the text and its stylistic features, as this paper has done. In this essay, by choosing five particular stylistic features of this book, namely: obeying special reasoning at the beginning of each chapter, the vocabulary of Arabic phrases and sentences, the specific pattern of the unknown verb, the proportionality of the overlap, and the long descriptions, they are compared to what Norman Fairclough, a linguist has done. We compared our approach to analyzing critical discourse in our method. The findings of the study indicate that these stylistic features can be considered as text discourse categories under the Fairclough classifications, in addition, some of the features, such as the extreme use of comparison and the illusive comparison, the vocabulary-making , including phrase, sentence and the sentence of  reasoning, are things that do not fit into the categories  of Fairclough and they can also be categorized.

    Keywords: Dorra-ye Nadera, Estarabadi, Discourse Analysis, Fairclough, Stylistics