فهرست مطالب

پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت - شماره 40 (1388-1389)

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت
شماره 40 (1388-1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدرالدین شجاع الدین، محسن شفیع زاده صفحات 13-24

    هدف از انجام این تحقیق بررسی و مقایسه منابع اعتماد به نفس ورزشی در بین ورزشکاران نخبه و غیرنخبه رشته های انفرادی و گروهی و نیز ارتباط آن با عملکرد ورزشی بوده است. 100 آزمودنی از رشته های ورزشی گروهی شامل بسکتبال و والیبال و رشته های ورزشی انفرادی شامل کشتی و وزنه برداری از دو گروه نخبه که دارای مقام های ملی ، قاره ای و بالاتر بوده اند و غیر نخبه که فاقد مقام رسمی بوده اند از مسابقات باشگاهی  بطور تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه منابع اعتماد به نفس ورزشی (SSCQ) بود که شامل 43 سوال و نه خرده مقیاس بود. آزمودنی ها قبل از شرکت در مسابقه پرسشنامه را تکمیل کردند و سپس عملکرد ورزشی آنها بصورت برد / باخت ثبت گردید. نتایج تحلیل آماری نشان داد که :1-     در ورزشکاران نخبه و غیر نخبه و رشته های انفرادی و تیمی منابع ایجادگر اعتماد به نفس ورزشی متفاوت هستند و ورزشکاران نخبه و انفرادی دارای اعتماد به نفس ورزشی بالاتری نسبت به گروه غیرنخبه و نسبت به تیمی می باشند.
    2-     درهر دو گروه اعتماد به نفس با عملکرد ورزشی ارتباط معنی داری نداشته است. نتیجه اینکه عواملی که موجب افزایش اعتماد به نفس در ورزشکاران می گردند با توجه به سطح مهارت و نوع رشته ورزشی متفاوت هستند. کاربرد چنین نتایجی از لحاظ طراحی تمرینات مداخله ای جهت افزایش اعتماد به نفس برحسب نوع نیاز ورزشکاران دارای اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: منابع اعتمادبه نفس ورزشی، ورزشکاران نخبه و غیرنخبه، عملکرد ورزشی
  • محمدحسین متقی نیک، دکتراقبال قاسمی پویا، دکتر محمد رضا سرمدی صفحات 19-39

    تعلیم و تربیت در عصر طلایی اسلام که قرون سوم تا پایان قرن پنجم هجری را شامل می شود نسبت به دیگر دوره ها به ویژه قرن ششم هجری به بعد دارای ویژگی های متمایز و ممتازی است. از مهم ترین پدیده های دوران مذکور توجه صاحب قلمان، دانشمندان، مترجمان و حاکمان به علوم عقلی است که در راستای آن بستر مناسبی جهت خردگرایی و عقل محوری در زمینه های مختلف علمی و اجتماعی، و به وی‍ژه تعلیم و تربیت و رشد عناصر آن (شامل معلم ، متعلم، سازمان ها و نهاد های آموزشی، ساختار و تشکیلات آموزشی)فراهم شد. در رشد و پویایی عناصر تربیتی در عصر طلایی اسلام جریانات و جنبش های متعددی نقش آفرینی کردند. حاکمان خرد گرا که دارای مشی منعطف بودند با حمایت های خویش از اندیشمندان و دانشمندان علوم مختلف با هر مذهب و قومیتی، فضای مناسبی را جهت خیزش فرهنگی و علمی مسلمانان ایجاد کردند. همچنین نهضت ترجمه،جنبش سری اخوان الصفا، مکتب اعتزال و  اسماعیلیه هریک به سهم خود به رشد خرد گرایی در عصرطلایی اسلام کمک شایانی کردند. هدف اصلی تحقیق حاضرتبیین چگونگی رشدکمی و کیفی عناصر تربیتی عصر طلایی اسلام با تاکید بر اصل خرد گرایی است. تولید آثار گرانبها در عرصه های عقلی و علوم طبیعی،فلسفه و هنرها پایه مستحکم و ثمر بخشی برای جهان بینی عقلی  دوره مورد مطالعه  و  نیز آمورزش و سعادت آن جهانی معتقدان  را فراهم می ساخت.

    کلیدواژگان: عصر طلایی اسلام، خرد گرایی، عناصر تربیتی
  • دکتر مهدی حامد سقائیان، علی قلی پور صفحات 41-66

    هدف این مقاله بررسی فواید کارکردگرایانه تیاتر در آموزش، به عنوان ابزاری برای تعلیم و تعلم است. زیرا تیاتر هنری است که می توان آن را برای آموزش دانش آموزان به کار گرفت. «تیاتر و درام آموزشی» به عنوان رشته ای که متشکل از مباحث زیباشناسانه تیاتر به عنوان یک هنر و مسایل آموزشی و تربیتی است، بر آن است تا از قوه خلاق ذهن دانش آموز ابزاری برای آموزش به او بسازد. این مقاله، «تیاتر و درام آموزشی» را با نظریه ها و آرای متخصصان این حوزه معرفی کرده و چگونگی تلاقی «آموزش» و «تیاتر» را در آن شرح خواهد داد. مباحثی نظری که در ارتباط با آموزش دانش آموزان از طریق تیاتر در مدارس مطرح می شود، برای اثبات کارایی تیاتر در آموزش بوده و در ادامه تلاش شده تا راهکارهایی عملی هم برای اجرای یک ایده نمایشی و آموزشی ارایه شود. فرض مقاله برای ارایه راهکارهای عملی خود به نمونه ای از یک موضوع آموزشی، داستان حضرت نوح(ع)، متکی است. 

    کلیدواژگان: تئاتر، درام آموزشی، مفاهیم قصه قرآنی
  • دکتر عفت عباسی، فاطمه زهرا رضایی صفحات 67-79

    پژوهش به منظور شناسایی و اولویت بندی مهارت های زندگی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه در شهر تهران انجام شده است.روش پژوهش زمینه یابی و جامعه آماری کلیه دانش آموزان و معلمان مقطع متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی87-88 بوده است.روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای خوشه ای بوده که از پنج منطقه تهران انتخاب گردید.نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که میزان مهارت دانش آموزان دختر متوسطه در زمینه استفاده از مواد غذایی سالم و پر هیز از مواد غذایی مضر،توانایی کنترل خود هنگام خشم،ترس،ناکامی و اضطراب،حفظ آرامش هنگام فشار روحی،در میان گذاشتن حرفها و درددلها با خانواده تا دوستان در سطح متوسط به بالا ارزیابی شده است و از نظر معلمان آموزش کلیه مهارت ها در سطح زیاد به بالا ضروری ارزیابی شده است.از نظر دانش آموزان مقابله با استرس و هیجانات،شهروندی،حل مساله از مهمترین مهارت های زندگی در دانش آموزان دختر متوسطه بودند و از نظر دبیران مهارت ارتباط،خودآگاهی و مهارت بهداشتی از مهمترین مهارت های آنان می باشد.نتایج نشان داد که هر چه بر پایه تحصیلی افزوده می شود،میزان مهارت افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، مهارت های زندگی
  • دکتر اکرم قدیمی، دکتر محمد امین قانعی راد، آزیتا منوچهری قشقایی صفحات 81-98

    مطالعات اجتماعی علم و فناوری در عین حال که یک آموزش میان رشته ای است، از طرفی هم یک رویکرد جدید در راستای تحقق بخشیدن به آرمانهای دانش محوری در سیاست های کلان و خرد توسعه علم و فناوری می باشد. طراحی دوره مطالعات اجتماعی علم و فناوری می تواند در راستای سند چشم انداز و برنامه چهارم توسعه کشور باشد و اساس موفقیت سیاست علم و فناوری،پرورش و تربیت متخصصین و متفکرین اجتماعی در حوزه علم و فناوری به عنوان اشاعه دهندگان پیشرفت های علم و فناوری در ساختار علمی کشور است.هدف از این دوره آشنایی با ابعاد اجتماعی علم و فناوری و بررسی تاثیر متقابل این حوزه ها می باشد همچنین با نگرش انتقادی اثرات اجتماعی فناوری های مبتنی بر علم مطالعه می شود. همچنین از دیگر اهداف تشکیل دوره مطالعات اجتماعی علم و فناوری،آموزش نیروی انسانی کارآمد و متخصص به منظور درک مفاهیم کلیدی علم و فناوری و به کارگیری آنها در جامعه است.مقاله حاضر به بررسی ضرورت تاسیس رشته مطالعات اجتماعی علم و فناوری  در ایران با توجه به تجارب جهانی می پردازد.  از روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای در این پژوهش بهره گرفتینم. از بین دانشگاه ها و موسساتی که رشته مطالعات اجتماعی علم و فناوری در سطح جهان را برگزار می کنند، ده دانشگاه انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. یافته های پژوهش، بینشی کلی از رشته مطالعات اجتماعی علم و فناوری در سطح جهان ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: مطالعات اجتماعی، علم، فناوری، بین رشته ای، آموزش
  • ماشاءالله واشقانی فراهانی، سید محمود اسفندفرد، دکتر رضا محمودی، دکتر عزت الله نادری صفحات 99-116

    در مقاله این فقرات مورد بحث قرار گرفته است: اهمیت آموزش کارآموزی در آموزش های علمی – کاربردی و بررسی تاثیر نتایج کارآموزی بر بهبود وضعیت کار در کارگاه ها و مراکز تولیدی /، اهداف و روش های اجرای برنامه کارآموزی در آموزش های علمی – کاربردی / ویژگی ها و نتایج مطلوب کارآموزی در آموزش تکنیسینی جهت آشنایی مدیران، مسیولان و برنامه ریزان و کارشناسان آموزش های علمی – کاربردی/  چگونگی اجرای برنامه های آموزش کارآموزی در سه کشور سوید، آلمان و ژاپن / ذکر ویژگی های کارآموزی در این سه کشور به اجرای برنامه های کارآموزی در آموزش های علمی – کاربردی با روش های نوین / غنی سازی تجارب تکنیسین ها را از طریق کارآموزی در حین تحصیل / ایجاد محیط های کارآموزی هماهنگ با برنامه های درسی درجایگاه اولویت های برنامه آموزش های علمی – کاربردی.

    کلیدواژگان: کارآموزی، مهارت آموزی، آموزش دوآل، آموزش تکنیسین
  • دکتر علی ذکاوتی قراگزلو صفحات 117-130

    هدف این مقاله توصیف کنش ایرانی، در هم تنیدگی هنر با شور وجذبه سلوک انسان شناسی مطرح در عرفان وفلسفه انسان ایرانی با " زیست جهان" امروزی او باتکیه بر علوم انسانی نوین است..مفهوم عرفانی- صوفیانه انسان کامل ، ومیراث فرهنگی  قدیم ایرانی با ضرورت های زندگی روزمره  باتحولات فرهنگی،  ارزشی و زبانی مدرن(از رنسانس به این سو) درهم تنیده شده اند یا درهمزیستی ویا پاره ای نیز درهماوردی اند. از چند چرخش فرهنگی- تمدنی وتمثل ها وتعین های انسانی و نهادی آن ها نباید غافل بود".انسان خودبنیاد"  وخود باور به جای" انسان کامل" می نشیند. /کنشگر اجتماعی جامعه مدار به جای سالک وصوفی می ایستد/ هنرمند وروشنفکر به جای سالک //کارآمدی به جای حقیقت./حق برخورداری به جای وظیفه گرایی/غلبه لذات " حسی" برلذات هنری. بررسی نظریه های بلند پروازانه انسان کامل، از سویی و جامعه سالم مفهوم ایرانشهر ،ونیز شهر نیک افلاطون از سوی دیگر به ترکیب روش شناختی کارآمدی نیازدارد؛که کنش کنشگر وحامل نظریه انسان شناسی در تحقق جامعه سالم و انسان کامل را که آن هم هدف  بلند پروازانه و بنیادی فرهنگ ایران است توصیف و تبیین کند ..سرانجام بااین مفروض که هنر رقیب فرهنگ است به نقش هنر وهنرمند در آفرینش وتوسعه عادت واره ها(شرایط ذهنی)  در برابر میدان(شرایط ساختاری)  می پردازد که ترکیب میراث فرهنگی با،انتخاب فردی  وزندگی روزمره ،چالش بامضایق وموانع،ورشد فرهنگی-اجتماعی رایکجا تکفل می کند.

    کلیدواژگان: انسان، جامعه، هنر
|
  • Mohamad Hosein Mottaghinhk, Aghbal Ghasemi Pouya, Mohamad Reza Sarmadi Pages 19-39

    Education in the golden age of Islamic Civilization (included from third to the end of fifth  century of A.H) is distinguished from other centuries. The protective of authors, scholars, scientists, translators, and the rulers was one of the phenomena of that time. A very helpful context was smoothed for rationality and rationalism in social, scientific and specially educational elements (teacher, student, organization , institution, structure and management of instruction). The main goal of the dissertation is to study and explication of the quality and quantity of educational elements in the Islamic golden age. To trace the specifications from the view point of rationalism and role  of the rationalist and non rationalist rulers and states raise and declining of quality of educational elements, to study rational movement that enhance the educational elements, to study the role of anti-rational in stagnation of educational elements and consequently weakness of educational system in Islamic world are the secondary aims of of the dissertation.
    Method and instrument: Taking notes, classification, analyzing of data by applying the historical and qualitative method on the relevant documents. For flourishing the educational elements of the discussed age, many movements played their roles. Open minded rationalist rulers made a reach ecology and environment for the scholars from various religions and ethnicities made an   intellectual resurrection. Intellectual movement including movement for translating, compiling of the books by Brethren purity (Ekhvanosafa), school of Etezal ( the first rationalists) , Religious branch of Esmailie contributed growing of rationality. Production of precious heritage in many rational and scientific branches, natural or philosophical and art works was a fruitful basis for intellectual ecology  of the discussed age is temporal and other worldly beatitude  of the believers.

    Keywords: Rationalism, Islamic Golden Age, Education Elements
  • Mehdi Hamed Saghaiian, Ali Gholi poor Pages 41-66

    Assumed that theatre as an art that is performed for high school students the gole of these article is to study the functions of pedagogical drama as a   mean for education. "Theatre and pedagogical drama" as a field that contains esthetical issues of theatre, as an art and educational items, aims that to apply creativity of the students for theire education.
    This article introduced "theatre and pedagogical drama", theories and ideas of the expert of these field and the meeting of instruction and theatre. Theoretical issuse dealing with the instruction of highschool students via theatre conforms the effectiveness of pedagogical theatre. Consequently some practical guidelines for performing of a dramatic ideas and education are proposed. The article for presentation of practical guidelines is based on Noah's Story as a fruitful sample.

    Keywords: theatre, Instruction drama, conception of Quran story
  • Effat Abbasi, Fatemeh Zahra Rezaii Pages 67-79

    This research is conducted with the aim of identifying and prioritizing the necessary life-skills of girls' students of secondary schools in Tehran. The research method used is a survey method. Statistical society is all of girls and teachers at the secondary schools in Tehran.
    The sample size is determined with cluster random sampling method regard to the proper ratio. Research results showed that high school students possess all life skills  included in this research except: using healthy diets and refraining from harmful diets, self-controlling in anger, fear, failure and anxiety situations, talking with their family about their troubles (in stead of their friends). But from the teacher’s point of view, life-skills mentioned in the research model are necessary for students. From students' point of view, counter facing with stress, citizenship, problem solving, creative thinking, and communication skills and from teachers point of view communication, self-awareness, hygienic, decision-making, and problem-solving are allocated as first priority. The results showed that there is a meaningful difference in confronting life stress in students with regard to their school grade and their field of study.

    Keywords: prioritizing, life-skills
  • Akram Ghadimi, M. Amin Ghaneirad, Azita Manoucheri Ghashghai Pages 81-98

    Social studies 0f Science and Technology as a multidisciplinary field of education is also a new approach in the line of realization of ideals of knowledge based society in the macro and micro level policies of Science and Technology development. The designing of the  Social studies 0f Science and Technology’s course is consistent with country development’s visions  and plans and could be a necessary  base for policy making and cultivating and  educating thinker and expert in the field, as developer of  science and technology policy.
    The aim of the course is advanced familiarity with social dimension of science and technology and to study the complex mutual effects of these dimensions. This field of study also assesses the social impacts of Science and Technology with a critical view. The present paper explains the necessities of establishment the course in Iran according to other country experiences. This article applies documentary method for survey of the situation and specifications of the course in ten selected universities. The findings of this study provide a whole picture of the field in the world.

    Keywords: Social study, science, technology, multidisciplinary, education
  • Mashalah Farahani Vasheghani, Seyyede Mahmod Asfandfard, Reza Mahmodi, Mohammad Reza Arasteh Pages 99-116

    In this article these issues are discussed: The importance of training and scientific –practical – courses /the effects of training on the improvement of the labors in the workshops  and centers of production / specifications and out- comes of training for technicians/ orientation of managers , responsible, planners,and practical specialists/description of implementation of instruction of training in Sweden , Germany and Japoan / represention of specifications of training in these three countires /  for implementation  throug  new methods / enirching the experiments of the technicians via  practicing during educational courses/ arranging of working ecology coordinated to the curricula as the priority of practical programs .

    Keywords: training, skill training, dual education, technician education
  • Ali Zekavati Gharagozlou Pages 117-130

    This paper described  the intertwist of Iranian action  through art, passion , ecstasy philosophical anthropology raised in Iranian  Sufism ,“lived world”, from the view point of today humanities. A number of cultural and civilizational turnings should not be neglected: The archaic and ancient Iranian cultural heritage as well as mystical ( Sufi) concept of “perfect man”, necessity of daily life, cultural values and modern language (from the Renaissance onwards) have been intertwined or coexisted or challenged each other. The cultural turning are:' self sustained man "and self reliant man instead of"perfect man" .social-oriented actioner instead of Sufi stands /Artist and intellectual instead spiritual literant / effectiveness rather than Truth. / right orientation instead of duty and prevailing of "sensual" enjoyment over spiritual one. Theories of universal perfect man on one, hand, and the philosophy of Iranshiahr, healthy society, and Plato's Good city on the other hand. requires a mixed and effective methodology. Finally given that arts from one hand and culture from the other hand are rivals. The role of art and artist is creating and developing through the relationship between habitué (mental condition) and the field (structural conditions). This role combines the elements of cultural heritage with individual choice, everyday life, challenges of cultural strains and obstacles. Advancement will emerge from constructive relationship of these elements.

    Keywords: humans, society, art