فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال پنجاه و ششم شماره 1 (بهار 1399)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاه و ششم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر امانی فر* صفحات 1-15
    بیماری "پیرس" مو (Vitis vinifera L) اخیرا از ایران گزارش شده است. پژوهش حاضر باهدف ردیابی این بیماری در مناطق عمده کشت مو در ایران انجام گرفت. برای این منظور طی سال های 1392 تا 1397 با بازدید از مناطق عمده کشت مو در ایران شامل استان های فارس، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سمنان، البرز، تهران، قزوین، زنجان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کردستان، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، مرکزی، همدان و چهارمحال و بختیاری از برگ و ساقه تاک با علایم مشکوک به بیماری "پیرس" نمونه برداری شد. آلودگی نمونه ها به باکتری Xylella fastidiosa به سه روش کشت روی محیط های کشت، DAS-ELISA و PCR بررسی شد. بیماری زایی برخی جدایه ها روی مو (رقم بیدانه قزوین) انجام شد. علایم اولیه بیماری خشک شدن بخشی از حاشیه برگ و زردی و قرمز شدن بافت مجاوراست. در تاک های آلوده پهنک برگ ریزش می کند اما دم برگ، شبیه چوب کبریت، همچنان متصل به ساقه باقی می ماند. از 365 نمونه، با الیزا 212 نمونه مثبت بودند، از 96 نمونه با جذب نوری بالا در الیزا 43 نمونه با PCR مثبت بودند و از 365 نمونه کشت شده 26 نمونه باکتری X. fastidiosa روی محیط کشت جدا شد. نمونه هایی که باکتری روی محیط کشت جدا شد در هر سه آزمون مثبت بودند. اگرچه نتایج DAS-ELISA حاکی از آلودگی تمام استان های مورد بازدید به X. fastidiosa بود، اما بر اساس جداسازی باکتری و نتایج PCR وجود آلودگی در برخی از تاکستان های استان های فارس، خراسان رضوی، البرز، قزوین، زنجان، لرستان، همدان و چهارمحال و بختیاری به X. fastidiosa قابل تایید می باشد.
    کلیدواژگان: ایران، پیرس، تاکستان، مو
  • مونس بخشی*، رسول زارع، مهدی ارزنلو، ابوالفضل نرمانی صفحات 17-31
    طالبی و خربزه (با نام علمی Cucumis melo) از تیره کدوییان (Cucurbitaceae) یکی از مهمترین گیاهان جالیزی می باشند که در اکثر مناطق ایران کشت می شود. طی بازدید از مزارع کشت کدوییان در استان گیلان، شیوع گسترده ای از علایم لکه برگی روی گیاه خربزه مشاهده شد. به منظور شناسایی عوامل دخیل در این بیماری، از برگ های دارای علایم لکه برگی، نمونه برداری به عمل آمد. طی بررسی میکروسکوپی نمونه ها، مشخص شد، عامل بیماری متعلق به جنس Cercospora است و کشت های تک اسپور به صورت مستقیم از لکه های برگی تهیه شدند. در مجموع تعداد 45 جدایه قارچی از گیاهان مختلف به دست آمد که از بین آنها 16 جدایه با استفاده از ترکیب خصوصیات ریخت شناختی و توالی پنج ناحیه ژنی ITS، tef1، actA، cmdA و his3 شناسایی شدند. نتایج تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی توالی ها نشان داد، از 16 جدایه قارچی، 4 جدایه به گونه Cercospora sp. G و 12 جدایه به گونه Cercospora cf. flagellaris تعلق داشتند. بر اساس منابع موجود، تحقیق حاضر اولین گزارش از وقوع گونه های Cercospora cf. flagellaris و Cercospora sp. G روی خربزه (Cucumis melo) در دنیا و اولین گزارش از وقوع بیماری لکه برگی سرکوسپورایی روی خربزه در ایران است.
    کلیدواژگان: آرایه بندی، فیلوژنی چندژنی، قارچ های سرکوسپوروئید، تیره کدوئیان، لکه برگی
  • روح الله محمدی اشکفتکی، فاطمه یوسفی کوپائی*، سیده فاطمه نوربخش شورابی صفحات 33-48
    بیماری لکه باکتریایی یکی از مهم ترین بیماری های قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) است که باعث کاهش بازارپسندی محصول می شود. تحقیق حاضر به منظور بررسی و شناسایی عوامل مولد لکه باکتریایی در چند مرکز پرورش قارچ استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفت. از قارچ های دارای علایم لکه های کرم تا قهوه ای و سیاه در کلاهک و ساقه نمونه برداری شد و جداسازی باکتری انجام گرفت. ویژگی های فنوتیپی و بیوشیمیایی جدایه ها بررسی شد. آزمون بیماری زایی روی بلوک های جدا شده از کلاهک قارچ، روی کلاهک سالم و نیز با تزریق در ساقه قارچ انجام گرفت. تعدادی از جدایه های بیماری زا بر مبنای خصوصیات فنوتیپی و ردیابی با جفت آغازگر اختصاصی Pt1A/1D در واکنش زنجیره ای پلی مراز به عنوان Pseudomonas tolaasii شناسایی شدند. سایر جدایه های بیماری زا بر مبنای خصوصیات فنوتیپی، بیماری زایی در ساقه و ترادف بخشی از ناحیه 16S rDNA به عنوان Ewingella americana شناسایی شدند. جدایه های P. tolaasii براساس آزمون های بیماری زایی در دو گروه مجزای بیماریزای شدید و بیماریزای خفیف یا غیر بیماریزا قرار گرفتند. جدایه های این دو گروه از نظر بعضی خصوصیات فنوتیپی مانند رنگ و فرم پرگنه، ایجاد واکنش فوق حساسیت در شمعدانی و توانایی له کردن ورقه های سیب زمینی متفاوت بودند. بر اساس اطلاعات نگارندگان، تحقیق حاضر اولین توصیف جدایه های غیر/کم بیماری زای P. tolaasii در ایران و اولین گزارش E. americana از استان چهارمحال و بختیاری می باشد.
    کلیدواژگان: لکه باکتریایی، Pseudomonas tolaasii، Agaricus bisporus، تست بیماری زایی
  • حمید محمدی*، محبوبه سهرابی، ضیاءالدین بنی هاشمی صفحات 49-67
    گونه های خانواده Botryosphaeriaceae دارای انتشار جهانی هستند و برخی از گونه های آن به عنوان بیمارگرهای مهم درختان شناخته می شوند. به منظور شناسایی گونه های Botryosphaeriaceae همراه با بیماری های شاخه و تنه درختان زیتون، یک بررسی روی این درختان در دو استان کرمان و مازندران انجام شد. نمونه برداری در سال 1395 و از شاخه و تنه درختان با نشانه های سرخشکیدگی و شانکر انجام گردید. عمل جداسازی از بافت های تغییر رنگ یافته بافت چوب و روی محیط کشت عصاره سیب زمینی-دکستروز-آگار (PDA) انجام شد. در این مطالعه 56 جدایه Botryosphaeriaceae از درختان بیمار جداسازی گردید. شناسایی جدایه ها بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و تکثیر و تعیین ترادف بخشی از ژن فاکتور بسط دهنده ترجمه (tef-1α) با دو آغازگر EF1-728F و EF1-986R صورت گرفت. بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و مولکولی، پنج گونه Botryosphaeria dothidea (11 جدایه)، Diplodia seriata (هشت جدایه)، Dothiorella sarmentorum (هشت جدایه)،Lasiodiplodia theobromae (هفت جدایه) و Neoscytalidium hyalinum (22 جدایه) شناسایی شدند. آزمون بیماری زایی جدایه های انتخابی تحت شرایط گلخانه ای و روی شاخه های بریده شده زیتون انجام گردید. جدایه های D. seriata بر اساس طول لکه های ایجاد شده در بافت چوب، بیشترین بیماری زایی را نشان دادند. این مطالعه اولین گزارش از D. seriata و L. theobromae از درختان زیتون در ایران می باشد. علاوه بر این مطالعه انجام شده اولین گزارش از Do. sarmentorum همراه با شانکر و سرخشکیدگی درختان زیتون می باشد.
    کلیدواژگان: بیماریهای شاخه و تنه، زوال، Botryosphaeriales، tef-1α
  • علی ملیحی پور*، اسماعیل ابراهیمی میمند، خداداد مصطفوی صفحات 69-97

    زنگ سیاه گندم ناشی از قارچ Puccinia graminis f.sp. tritici، خسارتزاترین بیماری در میان زنگهای گندم است. در تحقیق حاضر، علاوه بر تعیین کارآیی ژنهای مقاومت به بیماری، واکنش ارقام تجاری، لاینهای در دست نامگذاری و لاینهای امیدبخش گندم اقلیم سرد در سال 1394 (ERWYT-C-94) در برابر بیماری تعیین گردید. مقادیر بیماری مشاهده شده بر روی ارقام افتراقی حامل ژنهای مقاومت به بیماری در مزرعه نشاندهنده پرآزاری روی 31 ژن مقاومت بود. پرآزاری روی ژن Sr31 برای اولین بار از کلاردشت و روی دو ژن Sr1RSAmigo و SrSatu اولین بار از کشور گزارش میشود. براساس نتایج مربوط به واکنش ژنوتیپهای آزمایشی در مرحله گیاهچه در گلخانه، سه رقم MV-17، پیشگام و گاسکوین، چهار لاین در دست نامگذاری C-88-7، C-88-14، C-89-7 و CD-89-10 و لاین امیدبخش C-94-6 با بروز پایینترین تیپهای آلودگی در برابر جدایه های قارچ عامل بیماری، بالاترین مقاومت را داشتند. نتایج واکنش ژنوتیپهای مورد بررسی در مرحله گیاه کامل در مزرعه نشان داد که لاین در دست نامگذاری CD-89-10، با داشتن واکنش 20R، به عنوان مقاومترین لاین از بین 48 ژنوتیپ مورد بررسی میباشد. همچنین، دو لاین در دست نامگذاری CD-90-4 و CD-90-8 علاوه بر داشتن مقاومت بالاتر در برابر اکثر جدایه های قارچ در مرحله گیاهچه، در مرحله گیاه کامل نیز بترتیب با داشتن واکنشهای 20MR و 40MR از مقاومت خوبی در برابر بیماری برخوردار بودند. با توجه به حساسیت اکثر ژنوتیپهای آزمایشی اقلیم سرد بویژه لاینهای امیدبخش، انتقال ژنهای مقاومت به بیماری به ارقام گندم مورد کاشت در این اقلیم به منظور افزایش مقاومت آنها ضروریست.

    کلیدواژگان: گندم، اقلیم سرد، زنگ سیاه، Puccinia graminis f، sp، tritici، مقاومت
  • مریم موسیوند، محمد جوان نیکخواه*، کوثر باقرزاده، لورا آنفوسی، امیر میرزادی گوهری صفحات 99-117

    توالی های تک رشته DNA یا RNA که تحت عنوان آپتامر شناخته می شوند قادرند مولکول هدف را با اختصاصیتی در حد آنتی بادی های مونوکلونال ردیابی نمایند. با این وجود قرار گیری مایکوتوکسین ها در گروه مولکول های کوچک و تفاوت بالای وزن مولکولی آنها با توالی های آپتامری تبدیل به چالشی جدی در معرفی پروب های آپتامری برای آنها شده است. در بررسی حاضر با هدف دستیابی به توالی آپتامری جدید و کوتاه تر برای آفلاتوکسین B1 (AFB1)، ابتدا به کمک الگوریتم ژنتیک یک کتابخانه الیگونوکلیوتیدی اولیه (Lib1) براساس توالی آپتامری اختصاصی آفلاتوکسین B1 (bp 50 Apt1,) طراحی گردید. قدرت اتصال توالی های آپتامری کتابخانه Lib1 به مولکول AFB1 با روش داکینگ مولکولی ارزیابی و بهترین توالی آپتامری با هدف ایجاد کتابخانه جدید (Lib2) و با استراتژی کوتاه کردن تغییر داده شد. غربال مجازی توالی های آپتامری کتابخانه Lib2 از نظرقدرت اتصال به مولکول AFB1 منجر به معرفی توالی آپتامری کوتاه شده C52-T با طول bp 19 گردید. پایداری و نوع تعاملات درکمپلکس آپتامری C52-T و مولکول AFB1 با روش های شبیه سازی دینامیک مولکولی و MM-PBSA مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تخمین ثابت اتصال برای توالی های آپتامری C52، C52-T و Apt1 با روش رنگ سنجی مبتنی بر نانوذرات تغییر نیافته طلا در مطابقت کامل با نتایج مطالعات درون رایانه ای بود. به نظر می رسد که تکنیک های محاسباتی از پتانسیل بسیار خوبی درمعرفی پروب های مولکولی و حساس جهت طراحی آپتاسنسورهای اختصاصی مایکوتوکسین ها برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: مایکوتوکسین، الگوریتم ژنتیک، داکینگ مولکولی، دینامیک مولکولی، نانوذرات طلا
  • علی اسکندری*، منوچهر حسین وند، شهین گنج خانلو صفحات 119-123

    توصیف گونه Pratylenchus elamini Zeidan & Geraert, 1991 از ایرانمنوچهر حسین وند، شهین گنج خانلو و علی اسکندری برای شناسایی این گونه از کلید گرارت (Geraert, 2013) استفاده شد که با گونه P. elamini و با توصیف اصلی آن مطابقت کامل نشان می دهد. گونه P. elamini اولین بار از سودان توسط زیدان و گرارت (Zeidan & Geraert, 1991) گزارش گردید. در خلاصه مقاله ارایه شده توسط رشنو بنه عباسی و همکاران (1397) تنها به نام این گونه در لیست نماتدهای شناسایی شده اشاره شده است. در این مطالعه این گونه برای اولین بار از ایران از اطراف ریشه چمن از شهرستان ایجرود در استان زنجان شناسایی و توصیف می گردد.

    کلیدواژگان: Pratylenchus، Pratylenchidae، زنجان، نماتد زخم ریشه
|
  • Naser Amanifar * Pages 1-15
    Pierce's disease (PD) has been recently reported of Iran. To determine the distribution pattern of this disease, during 2013-2018 years, 365 samples of leaf and stem of grapes of 88 vineyards were collected with PD symptoms. Samples obtained of Iranian grape growing provinces of Fars, Khorasan Razavi, North Khorasan, South Khorasan, Semnan, Alborz, Tehran, Qazvin, Zanjan, West Azarbaijan, East Azarbaijan, Kurdistan, Kermanshah, Lorestan, Kohgiluyeh va BoyerAhmad, Markazi, Hamedan and Chahar Mahal va Bakhtiary. Samples were tested for the presence of Xylella fastidiosa by culturing, DAS-ELISA and PCR assay with X. fastidiosa-specific primers. Pathogenicity tests, for some isolates, were conducted on grapevine (cv. Bidaneh Qazvin) under greenhouse conditions. Early symptoms is leaf scorched, while adjacent tissues turned yellow or red. Some grapes showed “matchstick” symptoms in which the leaves dropped from the plant, while petioles remained attached. Approximately 56%, 44.8% and 7.1% of the samples, by DAS-ELISA, PCR and culturing, were infected to X. fastidiosa, respectively. Although based on DAS-ELISA all of the sampled provinces showed infected to X. fastidiosa, there were by the results of culturing and PCR infected to X. fastidiosa is definitive for some vineyards provinces of Fars, Khorasan Razavi, Alborz, Qazvin, Zanjan, Lorestan, Hamedan and Chahar Mahal-va-Bakhtiary. This mapping obtained the dispersion of PD in vineyards of Iran, and can be used as a distribution guide map of X. fastidiosa for plant protection organization of Iran.
    Keywords: Iran, Pierce's Disease, Vineyard, Vitis vinifera L
  • Mounes Bakhshi *, Rasoul Zare, Mahdi Arzanlou, Abolfazl Narmani Pages 17-31
    Melon (Cucumis melo) which belongs to the family Cucurbitaceae, is one of most important plants, cultivated in different regions of Iran. In a field survey in Guilan province, the widespread distribution of leaf spot symptoms on melon was observed. In order to identify the fungal agents associated with this disease, symptomatic leaves were collected from the field and taken to the laboratory. Single spore cultures derived directly from leaf spots. In total, 45 isolates were obtained of which 16 were identified based on sequences of five genomic loci (ITS, ACT, tef1, cmdA and his3), host plants, and morphological data. The results of five-gene phylogenetic analysis have revealed that, of the 16 isolates, four isolates were identified as Cercospora sp. G and the remaining 12 isolates nested within Cercospora cf. flagellaris. To our knowledge, this is the first report of the Cercospora sp. G and Cercospora cf. flagellaris on Cucumis melo in the world. Moreover, it is the first report of Cercospora leaf spot (CLS) on Cucumis melo in Iran.
    Keywords: Cercosporoid fungi, Cucurbitaceae, Leaf spot, multi-gene phylogeny, Taxonomy
  • Rohollah Mohammadi Eshkaftaki, Fatemeh Yousefi Kopaei *, Seyedeh Fatemeh Nourbakhsh Shourabi Pages 33-48
    Bacterial blotch is one of the most important diseases of white button mushrooms (Agaricus bisporus) which results in consumer demand loss at the marketplace. The main aim of this study was identification of bacteria causing blotches in some mushroom cultivation centers of Chaharmahal-o-Bakhtiari province. Mushrooms with cream to brown or black blotches on caps and stems were collected and bacterial isolation was done. The phenotypic characteristics of isolates were investigated. Pathogenicity tests were performed on excised tissue blocks, on intact caps and by injection to stipe of A. bisporus. Some of pathogenic isolates were identified as Pseudomonas tolaasii based on phenotypic characters and detection by Pt1A/1D primer sets in PCR. The others were identified as Ewingella americana based on phenotypic characters, pathogenicity on stipe and the partial sequence of 16S rDNA region. Based on pathogenicity tests, P. tolaasii isolates were divided in two distinct groups: high pathogenic and low/non-pathogenic. These two groups differed in some phenotypic characters such as type and color of colony, HR on geranium and potato rot test. To the authors'' knowledge, it is the first description of low/non- pathogenic isolate of P. tolaasii and the first report of E. americana from Chaharmahal-o-Bakhtiari province.
    Keywords: bacterial blotch, Pseudomonas tolaasii, Agaricus bisporus, Pathogenicity test
  • Hamid Mohammadi *, Mahboobeh Sohrabi, Zia Banihashemi Pages 49-67
    Species of the Botryosphaeriaceae have a worldwide distribution and some species of have been recognized as important pathogens on various trees worldwide. In order to identify the Botryosphaeriaceae species associated with olive trunk diseases, a survey was conducted on trees in Kerman and Mazandaran provinces. In 2016, wood samples were collected from trunk and branches of trees showing dieback and canker symptoms. Fungal isolations were performed from discolored wood tissues on potato dextrose agar (PDA). In this study 56 fungal isolates resembling Botryosphaeriaceae species in colony and culture were obtained from affected trees. All isolates were identified using morphological characteristics and partial sequences of the translation elongation factor 1-α gene (tef-1α) with the primer pairs EF1-728F and EF1-986R. Based on morphological and molecular analysis five species of Botryosphaeriaceae namely, Botryosphaeria dothidea (11 isolates), Diplodia seriata (8 isolates), Dothirella sarmentorum (8 isolates), Lasiodiplodia theobromae (7 isolates) and Neoscytalidium hyalinum (22 isolates) were identified. A pathogenicity trial was performed on detached shoots of olive under greenhouse conditions. Diplodia seriata isolates were the most virulent species based on the length of wood necrosis. This study is the first report of D. seriata and L. theobromae from olive trees in Iran. In addition, this study is the first report of Do. sarmentorum associated with yellowing, canker and dieback symptoms of olive trees.
    Keywords: Trunk diseases, decline, Botryosphaeriales, tef-1α
  • Ali Malihipour *, Esmaeil Ebrahimi Meymand, Khodadad Mostafavi Pages 69-97

    Wheat stem rust, caused by Puccinia graminis f. sp. tritici, is the most destructive rust of wheat. In this study, in addition to determining the effectiveness of rust resistance genes, the responses of 48 wheat genotypes from the cold agro-climate zone of Iran, including commercial cultivars, candidate lines, and the lines of ERWYT-C-94 were determined to the disease. Disease score of differential cultivars carrying resistance genes to stem rust under field conditions showed the presence of virulence on 31 resistance genes. In this regard, virulence on Sr31 was new for Kelardasht and on Sr1RSAmigo and SrSatu for the whole country. Seedling evaluations of wheat genotypes in the greenhouse showed that three commercial cultivars including MV-17, Pishgam, and Gascogne, four candidate lines including C-88-7, C-88-14, C-89-7, and CD-89-10, and the elite line C-94-6 displayed the lowest infection types to different isolates of P. graminis f.sp. tritici. Adult-plant evaluations under field conditions showed that the candidate line CD-89-10, showing the response of 20R, was the most resistant line among all genotypes tested. Two candidate lines CD-90-4 and CD-90-8, displaying low infection types to most of the isolates, were also among the genotypes with good level of resistance to the disease at seedling stage. These lines, with the responses of 20MR and 40MR, respectively, had also acceptable levels of resistance at adult-plant stage. Considering high frequency of susceptible genotypes to stem rust in cold zone, especially the promising lines, transferring effective stem rust resistance genes to wheat cultivars for this zone is necessary.

    Keywords: Wheat, cold agro-climate zone, Stem rust, Puccinia graminis f.sp. tritici, resistance
  • Maryam Mousivand, Mohammad Javan Nikkhah *, Kowsar Bagherzadeh, Laura Anfossi, Amir Mirzadi Gohari Pages 99-117

    Single strand DNA or RNA known as aptamers, are able to detect the target molecule with specificity at the monoclonal antibody level. However, the placement of mycotoxins in small molecule groups and their high molecular weight differences with aptamers have become a serious challenge in introducing aptameric probes for them. In the present study, in order to achieve a new and shorter aptamers sequence for aflatoxin B1 (AFB1), an initial oligonucleotide library (Lib1) was designed based on the sequence of a known AFB1 aptamer (named Apt1, 50 bp) using the genetic algorithm. The best aptamer from the Lib1 library was selected based on the molecular docking results and has been modified to create a new library (Lib2) using the truncating strategy. Virtual screening of the Lib2 library in terms of their binding affinity over AFB1 molecule led to obtain the truncated aptamer, C52-T, with 19 bp in length. Type of interaction and stability of C52-T-AFB1 complex were investigated using molecular dynamics simulations (MD) and MM-PBSA method. The affinity constant of C52, C52-T and Apt1 aptamers over AFB1 were estimated through unmodified gold nanoparticle-based colorimetric assay. The experimentally founding and in silico results were completely consistent. It seems that the computational techniques have the great potential to introduce sensitive molecular probes to design specific mycotoxins aptasensors.

    Keywords: Mycotoxin, genetic algorithm, Molecular Docking, molecular dynamics, Gold nanoparticles
  • Ali Eskandari *, Manouchehr Hosseinvand, Shahin Ganjkhanloo Pages 119-123

    Description of Pratylenchus elamini Zeidan & Geraert, 1991 from IranManouchehr Hosseinvand, Shahin Ganjkhanloo and Ali Eskandari Our population identified by Geraert key (2013) as Pratylenchus elamini and agree well for most of the morphometrics and morphological aspects with the original description. This species has been originally described from Sudan by Zeidan & Geraert (1991). Rashno Bone Abbasi et al., (2018) only mentioned to Pratylenchus elamini name in list of identified species associated with citrus orchards in Dezful and Andimesk. In present study this species identified in rhizosphere of grass in Ijroud, Zanjan province and described for the first time from Iran.

    Keywords: Pratylenchus, Pratylenchidae, Zanjan, root lesion nematode