فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1399)

فصلنامه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اکبر پرکان، هدا حلاج زاده*، محمدرضا غلامی صفحات 7-31
    این پژوهش به بررسی تاثیر سرمایه های اجتماعی و فرهنگی بر نگرش به طلاق در بین افراد 21-50 ساله ساکن شهر کرمان می پردازد، جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل  افراد 21- 50 ساله ساکن شهر کرمان می باشد که جمعیت آنان در سرشماری سال 1395 برابر با  303303 نفر بوده است. از این جامعه آماری نمونه ای به تعداد 400 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای موردمطالعه از پرسشنامه نگرش به طلاق کینایرد و جرارد (ADS) و پرسشنامه های محقق ساخته برای سنجش سرمایه اجتماعی و عوامل جمعیت شناختی استفاده شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش ازمون  همبستگی پیرسون، آزمون تحلیل واریانس (آزمون آنوا) و آزمون تی دو نمونه ای مستقل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه معناداری بین سرمایه های اجتماعی و فرهنگی با نگرش مثبت به طلاق وجود دارد به این معنا که پاسخگویانی که از سرمایه اجتماعی و فرهنگی بیشتری برخوردار بودند نگرش مثبت تری نسبت به طلاق داشتند. با این وجود از بین ابعاد سرمایه اجتماعی، متغیر مشارکت اجتماعی مورد تایید قرار گرفت اما متغیرهای اعتماد اجتماعی و عضویت اجتماعی  مورد تایید قرار نگرفتند و رد شدند و از بین ابعاد سرمایه فرهنگی، متغیر سرمایه فرهنگی عینیت یافته مورد تایید قرار گرفت و دو متغیر دیگر یعنی سرمایه فرهنگی نهادینه و تجسم یافته رد شدند. همچنین از بین متغیرهای جمعیت شناختی دو متغیر سطح تحصیلات و میزان درآمد مورد تایید قرار گرفتند و نشان دادند که رابطه معنادار و مستقیمی با نگرش مثبت به طلاق دارند.
    کلیدواژگان: نگرش، طلاق، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سرمایه فرهنگی عینی
  • سید احمد جعفری کلاریجانی، احمد آذین*، اصغر محمدی صفحات 33-46

    پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی مشارکت سیاسی در بین جوانان استان مازندران و عوامل موثر بر آن انجام شده است. چارچوب نظری و مدل نظری با استفاده از نظریه نظریه پردازانی همچون لیپست، وبر، پری و غیره ارایه شد. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد، از اعتبار صوری و سازه ای استفاده شد و قابلیت اعتماد نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. جامعه آماری پژوهش را شهروندان جوان 18 تا 29 سال استان مازندران تشکیل می دهد که تعداد آنان طبق آمار سرشماری برابر با 65240 نفر است. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 380 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو شیوه آمار توصیفی و استنباطی و با بهره گیری از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشانگر آن هستند که متغیرهای مستقل اثربخشی سیاسی، جامعه پذیری سیاسی و باورهای دینی و مذهبی با متغیر وابسته مشارکت سیاسی رابطه معنی داری دارند. این سه متغیر مجموعا 2/62 درصد از تغییرات مشارکت سیاسی را تبیین نموه و نقش عملکرد مسیولین بیشتر از دو متغیر دیگر است. با توجه به مقادیر بتا متغیر باورهای دینی و مذهبی بیشترین و متغیر اثربخشی سیاسی کمترین تاثیر را بر روی مشارکت سیاسی دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، اثربخشی سیاسی، جامعه پذیری سیاسی و باورهای دینی و مذهبی
  • علی عبدالله نژاد، حیدر لطفی*، مجید کریم پور ریحان، علی اصغر اسماعیل پور روشن صفحات 47-63

    نقش شکاف های قومی در بحران های ژیوپلیتیکی ایران در بعد از انقلاب به ویژه در مرزهای غربی بسیار پررنگ و تاثیرگذار بوده است. در نظر گرفتن تنوع و گستردگی در آرایش فضای مناطق غرب کشور، برای بررسی هویت طلبی قومی در مقیاس وسیع، پیمایش مناسب ترین روش محسوب می شود. هدف اصلی این مقاله  عبارت است از تبیین و تحلیل نقش شکاف های قومی در بحران های ژیوپلیتیکی ایران در بعد از انقلاب با تاکید بر مرزهای غربی است. سوال اصلی مقاله این است که نقش شکاف های قومی در بحران های ژیوپلیتیکی ایران در بعد از انقلاب به ویژه در مرزهای غربی دارای چه فرصت ها و تهدیدات و نیز قوت ها و ضعف هایی بوده است؟ در پژوهش حاضر، از روش پیمایش مقطعی با دو هدف توصیف و تبیین استفاده شده است. در زمینه توصیف، هدف نشان دادن تصویری از چگونگی جامعه آماری بر اساس متغیرهای مدنظر به ویژه ازنظر ابعاد هویت طلبی قومی و نوع غالب آن است. در مقیاس تحلیل یا تبیین نیز هدف یافتن روابط بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته و تلاش برای تبیین تغییرات یا به عبارت بهتر، واریانس متغیر وابسته براساس متغیرهای مستقل است. در این پژوهش برای سنجش متغیرها از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. نتایج این مقاله نشان می دهد که شکاف های قومی جدای از بحران جدایی طلبی و استقلال می تواند بحران های ژیوپلیتیک دیگری از جمله بحران توسعه، بحران انزوای جغرافیایی و بحران مشارکت را به وجود آورد.

    کلیدواژگان: شکاف های قومی، بحران های ژئوپلیتیکی، مناطق مرزی، مرزهای غربی
  • محمدعلی رحیمی، باقر کریمی* صفحات 65-81

    معماری بومی بارویکردهای متفاوتی مورد مطالعه قرار گرفته‏است. پژوهش حاضر با رویکردی مسئله محور به معماری بومی در مقیاس میانه (محله) به منظور ارتقاء همگنی ذهنی و ادراکی مخاطبان از محیط انسان ساخت بومی می‏پردازد. در ابتدا مفاهیم و روش‏های مطالعه معماری بومی مورد ارزیابی قرار گرفته و در ادامه مفاهیم روش زندگی انسان با وجوه آشکار و پنهان خود به عنوان مهمترین متغیر همگنی ادراکی بررسی شدند. برای تبیین پدیده همگنی ادراکی و ذهنی مخاطبان از محیط مصنوع، چهارچوب نظری تحقیق بر اساس ارتباط بین محیط انسان ساخت بومی به مثابه سیستم استقرار فعالیت وروش زندگی انسانی با بهره‏گیری از نظریات آموس راپاپورت و دیگر متخصصین و تایید 15 متخصص دانشگاهی، تدوین و نتایج آن مورد مداقه قرار گرفت. با تکیه بر روشی کیفی با رویکردی توصیفی و تحلیلی، مفاهیم و فاکتورهای نظری تبیین و با انتخاب هدفمند معماری بافت بومی شهر بوشهر به عنوان نمونه موردی، مفاهیم مذکور مورد بررسی قرار گرفتند. برای این منظور به پژوهش‏های انجام گرفته در این زمینه (مطالعات کتابخانه‏ای و اینترنتی شامل کتب، مستندات، مقالات و تحقیقات سایر پژوهشگران داخلی و خارجی) مراجعه گردید.از نتایج ارتقاء همگنی ادراکی در محیط، افزایش پیش بینی‏پذیری فردی وکاهش فشارهای روانی، تقویت مکانیسم‏های دفاعی و روانشناختی و فرهنگی و... وضوح هویت مکانی، افزایش امکان خود کنترلی، بهره‏گیری از قوانین و کنترل‏های غیر رسمی نسبت به قوانین رسمی، مشارکت و برقراری ارتباط نزدیک، انعطاف‏پذیری، حمایت‏های متقابل در زمان تغییرات فرهنگی،کاهش فشارهای محیطی، گروه‏های فرهنگی، رضایتمندی سکونتی گروه‏های مهاجر می‏باشد.

    کلیدواژگان: معماری بومی، روش زندگی، همگنی ادراکی، بافت قدیم بوشهر
  • علی اصغر پورعزت، مجید مختاریان پور، فاطمه تابان* صفحات 83-100

    هر حکومت یا نظام سیاسی تبلور نوعی استراتژی برای تولید و ارایه ارزش هایی است که از آنها تحت عنوان «ارزش های سیاسی» یاد می شود. پژوهش حاضر با استفاده از روش «هرمنوتیک قصدی» به مطالعه حکومت امام علی (ع) از منظر نحوه ی پای بندی آن حضرت به ارزش های سیاسی می پردازد. سوال این است که امام (ع) با مولفه هایی چون عدالت، آزادی، امنیت و رفاه به مثابه ارزش های سیاسی چه مواجهه ای داشتند؟ یافته های تحقیق بیانگر این است که در حکومت آن حضرت، عدالت به مثابه شبکه ای است که دارای اجزاء گوناگونی چون حق، انصاف، صداقت و مصلحت عمومی می باشد. آزادی مردم به ویژه مخالفین نزد امام (ع) آن قدر مهم است که آن حضرت می فرماید: من نمی توانم شما را به راهی که دوست ندارید اجبار کنم (خطبه 208، 222). از نظر آن امام (ع) امنیت حق همگانی است که در پرتو قدرت معنا می یابد و حکومت نیز صرفا متولی و ابزار تامین امنیت است و باید زمینه های ترس و نیاز را از بین ببرد. در بحث رفاه اجتماعی، آن حضرت از طریق تشویق مردم به کار و تلاش و تخصیص سهم مساوی از بیت المال برای آحاد اعضای جامعه حتی مخالفینش، همزمان به ارتقای سطح زندگی مردم، بسترسازی جهت رشد عزت نفس عمومی آنان و افزایش سطح آزادی های مردم مبادرت می ورزیدند.

    کلیدواژگان: ارزش های سیاسی، عدالت، آزادی، امنیت، رفاه
  • فواد محمدی، سیف الله سیف اللهی*، سید محمد سید میرزایی صفحات 101-116

    هدف از تحقیق حاضر مقایسه نکته نظرات اندیشمندان و صاحب نظران اجتماعی و سیاسی و مردم استان کردستان در مورد توزیع عادلانه فرصت ها و امکانات در سال 96 -97 بود. روش این تحقیق اسنادی، پیمایشی و دلفی بود، در تحقیق حاضر دو جامعه آماری داریم. یکی تمامی شهروندان زن و مرد 20 الی 60 سال استان کردستان. جامعه ی دیگر افراد مطلع و منتقد و اساتید استان کردستان. در این تحقیق از دو روش نمونه گیری متفاوت استفاده شده است. در روش دلفی از روش نمونه گیری هدفمند و در بخش پیمایش نیز به دلیل وسعت و ناهمگونی جامعه آماری از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شده است. یافته های دلفی نشان داد که بیشتر پست های کلان مدیریتی در ایران انحصاری هستند و در اختیار گروهی خاص می باشند. سرمایه گذاری در استان کردستان کم بوده است و دولت اقدامات لازم را در این زمینه انجام نداده است. همچنین فرصت ها و موقعیت های ممتاز در ایران در اختیار عده ای خاص می باشند. یافته های کمی نشان داد که متغیرهای  عدم دسترسی نخبگان استان به قدرت، عدم سرمایه گذاری در استان، انسداد اجتماعی و فرصت های نابرابر در دستیابی به مشاغل دولتی تاثیر معنی داری  بر توزیع عادلانه فرصت ها و امکانات در استان کردستان داشته اند. و این متغیرها با همدیگر 28 درصد یعنی نزدیک به نیمی از تغییرات ناعادلانه بودن فرصت ها و امکانات در استان کردستان را تبیین کرده اند.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، انسداد اجتماعی، توزیع نا عادلانه فرصت ها و امکانات، کردستان
  • شهربانو رفیعی، سروش فتحی*، طهمورث شیری صفحات 117-129
    جامعه توسعه یافته نیازمند توجه به عاملان توسعه در بستر تاریخی مقتضیات فرهنگی _ اجتماعی و... می باشد که در این میان یکی از عوامل توسعه پایدار  پدیده  کار آفرینی و شناخت عوامل موثر و همچنین بسترشناسی از بعد فرهنگی و اجتماعی و.. فضای جامعه  است.  علی الخصوص کار آفرینی زنان  به عنوان منابع انسانی پویا و فعال در کنار سایر عوامل و زمینه  که از شروع زندگی بشری قابل کتمان نیست که در تغییرات و تحولات اقتصادی و اجتماعی نقش موثر و فعالی دارند. توجه به وضعیت فرهنگی و اجتماعی  حال و گذشته  زنان کارآفرین و بررسی موانع و محدودیت های موجود می تواند شایستگی ها و  تواناییهای  آنها را آشکار و موانعی که در شکل گیری فرایند این امر مهم (کارآفرینی و توسعه آن) زمینه را در جهت مشارکت هر چه بیشتر  زنان در اقتصاد خانوار و کشور و همچنین در تحولات فرهنگی و اجتماعی مهیا نماید. هدف مقاله حاضر بررسی زمینه های ا توسعه کار افرینی زنان در استان گیلان می باشد که با روش آمیخته  اجرا شده است   در مرحله نخست با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته از 15 نفر از کار افرینان استان گیلان مورد مصاحبه قرار گرفته اند. و داده های کیفی با استفاده از تکنیک تحلیل تم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس استخراج دادها  ار مصاحبه و کد گذاری در ادامه این تم ها در قالب یک پرسشنامه از 390  کارآفرین مورد سوال قرار گرفته اند یافته ها اثر  زمینه های  فرهنگی (سطح تحصیلات، شرکت در کار گاه ها،دریافت مشاوره از انجمنهای تخصصی، شرکت در دوره های کار آفرینی، مشاوره با سایر کار آفرینان) و اجتماعی (حمایت خانواده، حمایت سایر گروه ها، مسئولیت پذیری اجتماعی، نگرش خانوداه، نگرش عمومی به کار آفرینی محیط زندگی، الگو پذیری گرایش عمومی به کار آفرینی، عضویت در انجمن های کار آفرینی، عضویت در گروهای کارآفرینی رسمی و غیر رسمی، اعتماد اجتماعی) بر توسعه کار آفرینی  نشان می دهند.
    کلیدواژگان: کار آفرینی، توسعه، توانمند سازی زنان، زمینه های اجتماعی، زمینه های فرهنگی
  • ایرج چرخچی، ناصر مریوانی*، محمدعلی ضیائی صفحات 131-149

    فقه اسلامی عهده دار استنباط احکام الهی و پاسخگویی به نیازهای بشری در زمینه قوانین و مقررات فردی و اجتماعی است که در مبحث حقوق عمومی تکالیف فرد در برابر اجتماع، و همچنین ساختار مناسب این روابط، را مشخص می سازد و قواعدی چون لاضرر، اتلاف، تسبیب و مباشرت و... را به یاد می آورد. ضمان از جمله مهم ترین و بحث انگیزترین مباحث علم حقوق است. مهم ترین، از این جهت که بیشتر مبتلا به است و بحث انگیزترین، به این خاطر که علی رغم گستردگی نظرات و نوشته ها در این باب، هنور اختلافات باقی است. اندیشه اجتماعی ضمان تاسیس عرفی و نهادی شناخته شده در جوامع بشری بوده است و منشاء آن، احترام به اموال، حقوقی و دیگر مواردی است که ضمان در آنها ملحوظ می گردد و به همین لحاظ در کلیه ادیان و مکتب های حقوقی، اصل کلی ضمان به رغم اختلاف در اسباب موجبات آن به رسمیت شناخته شده و مشروع و اثبات گردیده است. بنابراین ریشه تاسیس عرفی ضمان را باید در مقوله مالکیت و سایر حقوق فردی و اجتماعی جستجو کرد که به موجب مصلحت اجتماعی و عدالت مورد قبول انسان ها در همه ادوار تاریخی قرار گرفته است. که ثمره نهاد اجتماعی ضمان مولود نظم، امنیت و عدالت اجتماعی است. همچنین تخصصی کردن انواع مسئولیت، نگرش نوینی در علم حقوق به شمار می رود. اساسا هدف اصلی در تحمیل انواع مسئولیت ها جبران زیان متضرر اعم از فرد یا جامعه است و شاخه های تخصصی مسئولیت، امکان این جبران را به بهترین شکل فراهم می کند. یکی از انواع مسئولیت که به شکل جدیدی در حال شکل گیری و گسترش می باشد مسئولیت اجتماعی است. این نوع از مسئولیت در اثر نقض تعهدات اجتماعی پدید می آید و با سایر انواع دیگر مسئولیت، به ویژه مسئولیت مدنی و کیفری دارای نقاط اشتراک فراوانی است.

    کلیدواژگان: ضمان، مسئولیت، قاعده لاضرر، قاعده اتلاف، مباشرت و تسبیب
  • زهرا شجاعی، رحمت علیزاده* صفحات 151-162
    پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع کارآفرینی سازمانی دردانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است. این پژوهش برحسب روش تحقیقات توصیفی-پیمایشی و برمبنای هدف،کاربردی قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان و مدیران در دانشگاه آزاد اسلامی می باشند که تعداد آن ها بالغ بر 3000 نفر می باشد. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. بنابراین نمونه آماری مورد مطالعه 196 نفر می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کارآفرینی با ضریب پایایی (قابلیت اعتماد) 8577/0 استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی نظیر فراوانی، درصد، جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart PLS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تاثیر مثبت عوامل داخلی بر کارآفرینی سازمانی با ضریب مسیر برابر با 3024/0که مقداری مثبت است و آماره تی برابر با 4980/8 و عوامل محیطی با ضریب مسیر برابر با 5967/0 که مقداری مثبت است و آماره تی برابر با 4356/16 و عوامل منتجی با ضریب مسیر برابر با 1691/0 که مقداری مثبت است و آماره تی برابر با 1817/5 مورد تایید قرارگرفته است. بر اساس یافته های پژوهش و نتایج تجزیه و تحلیل داده ها می توان نتیجه گرفت که عوامل داخلی و محیطی و منتجی در دانشگاه آزاد اسلامی بر کارآفرینی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژه ها:کارآفرینی سازمانی،عوامل داخلی، محیطی ومنتجی،دانشگاه آزاد
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، عوامل داخلی، محیطی و منتجی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمد علیزاده، محمد رحیمی*، سعیده اسماعیلی، سونیا ازهری صفحات 163-176

    هدف این مطالعه بررسی رابطه ی آمیخته ی بازاریابی با وفاداری، ارزش ادراک شده، کیفیت ادراک شده و تصویر مقصد ‎است. روش تحقیق مورد استفاده از حیث هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی پیمایشی می باشد که هدف آن تعیین تاثیر عوامل منتخب آمیخته بازاریابی خدمات (قیمت، شواهد فیزیکی، افراد، توزیع و پیشبرد فروش) بر کیفیت ادراکی، وفاداری، ارزش ادراکی و تصویر مقصد گردشگران منطقه آستارا می باشد. جامعه هدف تحقیق کلیه گردشگران ورودی به شهر آستارا می باشد و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. برای این پژوهش از 400 پاسخ دهنده کمک گرفته شده است. برای تحلیل مدل مفهومی از روش رگرسیون خطی به کمک نرم افزار SPSS بهره گرفته شده است. مقدار آلفای کرونباخ پرسش نامه برابر با 0.788 به دست آمد که از مقدار 0.7 بزرگتر می باشد که به این ترتیب پایایی مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که افراد، قیمت و شواهد فیزیکی بیشترین تاثیر را بر ارزش ادراک شده، تصویر مقصد و کیفیت ادراکی دارند و در نهایت به مدیران مقاصد گردشگری جهت افزایش ارزش و کیفیت ادراکی و همچنین تصویری مطلوب از مقصد پیشنهاداتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، کیفیت ادراک شده، ارزش ادراک شده، تصویر مقصد گردشگری، شهر آستارا
  • مریم لشکری زاده*، یزدان نقدی، سهیلا کاغذیان صفحات 177-186

    هدف مقاله حاضر بررسی اثرات سرمایه اجتماعی بر نابرابری توزیع درآمد در استان های ایران است. برای این منظور از داده های استانی کشور طی سال های (97 -1392)  استفاده شده است. در این مطالعه از روش پانل دیتا و گشتاورهای تعمیم یافته (Panel GMM) برای بررسی اثر سرمایه اجتماعی بر نابرابری توزیع درآمد استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که در طی دوره مطالعه افزایش سرمایه اجتماعی می تواند به بهبود در نابرابری توزیع درآمد در ایران کمک کند. به عبارت ساده تر، افزایش سرمایه اجتماعی می تواند، به عادلانه تر شدن توزیع درآمد در ایران کمک کند. براساس نتایج این تحقیق هر افزایش 10 درصدی در سرمایه اجتماعی در کشور می تواند 9/3 درصد از نابرابری در توزیع درآمد را کاهش دهد. جالب است بدانیم که از بین متغیرهای تورم، نرخ بیکاری، درآمد مالیاتی و سرمایه اجتماعی متغیر سرمایه اجتماعی بیشترین تاثیر را بر نابرابری توزیع درآمد در کشور داشته است. بنابراین توصیه می شود که دولت ها برای افزایش سرمایه اجتماعی تلاش بیشتری کنند.  برای این منظور و برای تقویت سرمایه اجتماعی، تقویت زیر ساخت های فرهنگی و اجتماعی، ارتقای انگیزه های مشارکت طلبی و افزایش حس میهن دوستی و بهبود در شرایط اقتصادی و رفاهی مردم باید توسط دولت ها مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، نابرابری توزیع درآمد، Panel GMM
|
  • Akbar Parkan, Hoda Hallajzadeh *, Mohammadreza Gholami Pages 7-31
    This study investigates the impact of social and cultural capital on attitudes toward divorce among 50- to 21-year-olds living in Kerman, Iran. The statistical population of the present study consists of individuals aged 21-50 years living in Kerman city with a population of 303303 at the 2016 census. A sample of 400 was selected by random sampling. Kinnair and Gerrard Divorce Attitude Scale (ADS) and researcher-made questionnaires were used to measure social capital and demographic factors. Pearson correlation test, analysis of variance (ANOVA) and independent samples t-test were used to test the research hypotheses. The results showed that there was a significant relationship between social and cultural capital with a positive attitude toward divorce, meaning that respondents who had more social and cultural capital had a more positive attitude toward divorce.However, among the social capital dimensions, the social participation variable was confirmed, but the social trust and social membership variables were not validated and rejected, and among the cultural capital dimensions, the objective cultural capital variable was confirmed and the other two variables. That is, the institutionalized and embodied cultural capital was rejected. Also demographic variables, two variables of education level and income level were confirmed and showed that there is a significant and direct relationship with positive attitude to divorce.
    Keywords: Attitude, Divorce, Social Capital, cultural capital
  • Ahmad Azin* Pages 33-46

    The present study was conducted with the aim of sociological explanation of political participation among the youth of Mazandaran province and the factors affecting it. The theoretical framework and theoretical model were presented using theorists theory such as Lipsett, Weber, Perry, and so on. This research was conducted through a survey method. Face and structural validity was used and reliability was obtained using Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of the study consists of young people aged 18 to 29 years old in Mazandaran province whose number is 65240 according to the census statistics. Using Cochran's formula, 380 people were selected by multi-stage cluster sampling method. To analyze the data, two methods of descriptive and inferential statistics were used and analyzed using spss software.Findings indicate that independent variables of political effectiveness, political socialization and religious and religious beliefs have a significant relationship with the dependent variable of political participation. These three variables account for 62.2% of the total change in political participation, and the role of the function of the authorities is greater than the other two variables. Regarding the beta values, the variable of religious and religious beliefs has the highest and the most variable political effectiveness has the least impact on political participation.

    Keywords: political participation, Political Effectiveness, Political socialization, religious beliefs
  • Ali Abdullah Nejad, Heidar Lotfi *, Majid Karimpour, AliAsghar Esmaeil Pour Roshan Pages 47-63

    The role of ethnic divisions in post-revolutionary geopolitical crises in Iran, especially on the western borders, has been very influential.Considering the diversity and breadth of space arrangement in the western parts of the country, surveying is the most appropriate way to investigate large-scale ethnic identity.The main purpose of this article is to explain and analyze the role of ethnic divisions in post-revolutionary geopolitical crises in Iran with emphasis on the western borders.The main question of this article is what are the opportunities and threats, as well as strengths and weaknesses, of the role of ethnic divisions in post-revolutionary geopolitical crises in Iran especially on the western borders?In this study, a cross-sectional survey with two purposes of description and explanation is used. In the field of description, the purpose is to present a picture of how the statistical population is based on the variables considered, especially in terms of the dimensions of ethnic identity and its predominant type.At the analysis or explanation scale, the purpose is to find the relationships between the independent variables and the dependent variable and to attempt to explain the changes, or better, the variance of the dependent variable based on the independent variables.In this study, a questionnaire was used to measure variables. The results of this article show that ethnic divisions apart from the crisis of separatism and independence can create other geopolitical crises including development crisis, geographic isolation crisis and participation crisis.

    Keywords: Ethnic Gaps, Geopolitical Crisis, Frontier Areas, Western Borders
  • MohammadAli Rahimi, Bagher Karimi * Pages 65-81

    vernacular architecture has been studied in different ways. The present study focuses on a problem-based approach to mid-scale (neighborhood) venacular architecture to enhance the subjective and perceptual homogeneity of audiences of indigenous human environments. At first, the concepts and methods of studying indigenous architecture were evaluated, and later the concepts of human lifestyle with their explicit and hidden aspects as the most important variables of perceptual homogeneity were examined. To explain the perceptual and subjective homogeneity of audiences from the artificial environment, a theoretical framework of research based on the relationship between the indigenous human environment as a system of activity and human life through the use of the theories of Amos Rapport and other experts and the approval of 15 academic experts, formulated and results. It was scrutinized. Based on a qualitative approach with a descriptive and analytical approach, the concepts and theoretical factors were explained and the purposeful selection of the indigenous tissue architecture of Bushehr as a case study was carried out. To this end, research has been undertaken in this field (library and Internet studies including books, documents, papers, and research by other domestic and foreign researchers). The results of promoting perceptual homogeneity in the environment, increasing individual predictability and decreasing psychological stress, strengthening defense and psychological and cultural mechanisms, ... Partnerships and close communication are flexibility, mutual support during times of cultural change, environmental pressures, cultural groups, immigrant satisfaction.

    Keywords: Vernacular Architecture, Lifestyle, Perceptual homogeneity, Old tissue of Bushehr
  • AliAsghar Pourezzat, Majid Mokhtarianpour, Fatemeh Taban * Pages 83-100

    Summary Every government or political system is a crystallization of a strategy for producing and presenting values that are referred to as "political values." The present study uses the "intentional hermeneutics" method to study the rule of Imam Ali (AS) from the perspective of how he adhered to political values. The question is, what did the Imam (as) face with components such as justice, freedom, security and welfare as political values? The findings of the study indicate that in the rule of that Imam, justice as a network that has various components such as truth, fairness, honesty and public interest. The freedom of the people, especially the opposition, is so important to the Imam (as) that he says: I cannot force you to do what you do not like (Sermon 208, 222). According to him, security is a universal right that makes sense in the light of power, and the government is merely the custodian and instrument of security, and it must eliminate the grounds for fear and need. In the discussion of social welfare, he encouraged the people to work and try and allocate an equal share of the treasury for the members of the society, even his opponents, while raising the living standards of the people, paving the way for the growth of their public self-esteem and increasing the level of people's freedoms. They were crying. Keywords: Political Values, Justice, Freedom, Security, Welfare.

    Keywords: Political Values, justice, freedom, Security, welfare
  • Foad Mohmmadi, Saifollah Saifollahi *, Sayed mohammad Sayed mirzaii Pages 101-116

    The purpose of this study is comparison of the viewpoints of social and political scholars and intellectuals and population of Kurdistan on fair distribution of opportunities and amenities during 2017-2018. The method used in this research was documentary, surveying, and Delphi. In this study there are two statistical populations. The first was all the male and female citizens of Kurdistan province aged 20 through 60 years of age. The second population was the informed, critics, and university professors of Kurdistan. This research utilized two different sampling methods. In Delphi, the targeted sampling, and in surveying, due to the extension and incongruent statistical population the cluster samplings were used. The results of the Delphi method showed that most of the major managerial positions in Iran are monopolistic and are dedicated to certain groups. The investment is Kurdistan is low the government has done nothing in this regard. In addition, the top opportunities and situations are dedicated to certain individuals. The qualitative results showed that the elites' variables of inaccessibility of power, lack of investments in the province, social blockage and unfair opportunities for governmental positions has had a meaningful impact on the fair distribution of opportunities and amenities in the province. These variables altogether have explained 28% of the changes, i.e. nearly half of the inequality of opportunities and amenities in Kurdistan province.

    Keywords: Social Factors, social blockage, unfair distribution of opportunities, amenities, Kurdistan
  • Shahrbanou Rafie, Soroush Fathi *, Tahmuros Shiri Pages 117-129
    The developed society needs to pay attention to the factors of development in the historical context of cultural-social requirements, etc., among which one of the factors of sustainable development is the phenomenon of entrepreneurship and recognition of effective factors as well as cultural and social context and ... ... is the atmosphere of society. In particular, women's entrepreneurship as a dynamic and active human resource, along with other factors and contexts that cannot be hidden from the beginning of human life, have an effective and active role in economic and social changes. Paying attention to the current and past cultural and social situation of women entrepreneurs and examining the existing obstacles and limitations can reveal their merits and abilities and the obstacles in forming the process of this important matter (entrepreneurship and its development) in order to participate as much as possible. Most women in the household economy and the country, as well as in cultural and social developments. The purpose of this article is to investigate the development of women's entrepreneurship in Gilan province, which has been implemented by a mixed method. In the first stage, half of the 15 entrepreneurs in Gilan province were interviewed using a semi-structured interview. And qualitative data were analyzed using theme analysis technique. Therefore, data extraction in interviews and coding in the continuation of these themes have been questioned in the form of a questionnaire from 390 entrepreneurs. Entrepreneurship, counseling with other entrepreneurs) and social (family support, support of other groups, social responsibility,
    Keywords: Entrepreneurship, development, women's empowerment, Social contexts, cultural contexts
  • Iraj Charkhchi, Naser Marivani * Pages 131-149

    Islamic jurisprudence is responsible for understanding divine laws and responding to human needs in the context of individual and social laws and regulations that specify the general rights of individuals to the community, as well as the proper structure of these relationships, and rules such as law, loss, discipline. And he remembers your stewardship ... Guarantees are among the most important and controversial topics in the field of law. Most importantly, because it is the most afflicted, and most controversial, in spite of the wide range of opinions and writings on this subject, there are still disagreements. Social thought has been a well-known customary and institutional founding of human societies and its origin is respect for the property, rights, and other matters in which the guarantor is concerned, and thus in all religions and law schools, the general principle of the guarantor notwithstanding. It has been recognized and legitimized and proven in the toys. Therefore, the root of the customary establishment of the guarantee must be traced back to property and other individual and social rights that have been accepted by human beings in all historical periods for the sake of social interest and justice. The product of social institution is the guarantee of social order, security and justice. Assigning a variety of responsibilities is also a new approach to the science of law.

    Keywords: Guarantees, Responsibilities, rule of law, Rule of Waste, Stewardship, Discipline
  • Zahra Shojaei Pages 151-162
    The purpose of this study was to investigate the barriers of organizational entrepreneurship in Islamic Azad University. This research is applied in a descriptive-survey based on a goal-oriented research method. The statistical population of the research includes employees and managers of the Islamic Azad University, whose number is over 3,000. To analyze the data, descriptive statistics such as frequency, percentage, frequency distribution tables, mean and standard deviation, and inferential statistics using SPSS software and Smart PLS were used. Findings of the research show that the positive effect of internal factors on organizational entrepreneurship with path coefficient equal to 3024/0 is positive and T / T is 8/498 and environmental factors with path coefficient equal to 5967/0, which is somewhat positive and T is equal to With 16.4366 and the resulting factors with a path coefficient equal to 0.1691, which is somewhat positive, and T is equal to 5.1817.5. Based on the findings of the research and the results of the data analysis, it can be concluded that: internal factors And environmental and contextualization in Islamic Azad University has a positive and significant effect on organizational entrepreneurship. Keywords: Organizational Entrepreneurship, Internal, Environmental, and Exogenous Factors, Azad University
    Keywords: Organizational entrepreneurship, internal factors, Environmental factors, Outcome factors, Islamic Azad University
  • M. Rahimi* Pages 163-176

    The purpose of this study is to examine the relationship between marketing mix with loyalty, perceived value, perceived quality and destination image. This applied research is methodologically descriptive and field survey. The study aims at determining the effects of selected marketing mix of services (price, physical evidence, people, place and promotion) on perceived quality, loyalty, perceived value and destination image of tourists who visit Astara area. The target group of the study is all tourists entering the Astara city and in order to collect data the questionnaire distributed among 400 respondents. To analyze the conceptual model, linear regression has been utilized as well as enjoying SPSS software. The Cronbach's alpha value of the questionnaire is 0.788, which is greater than 0.7, therefore the reliability confirmed. The results indicate that people, prices and physical evidence have the most significant impact on perceived value, image of destination and perceived quality. Finally, there are some recommendation for managers of tourism destinations in order to value and perceived quality increasing as well as desirable image of destination.

    Keywords: marketing mix, perceived quality, Perceived Value, Tourism Destination Image, Astara city
  • Maryam Lashkarizadeh *, Yazdan Naghdi, Soheila Kaghazian Pages 177-186

    The purpose of this paper is to investigate the effects of social capital on income inequality in Iran's provinces. For this purpose, the country's provincial data have been used during the years (2013-2019). In this study, we used the Panel GMM method to estimate the relationship between social capital and income inequality. The results suggest that increasing social capital can help improve income inequality in Iran. In simpler terms, increasing social capital can help make income distribution more equitable in Iran. According to the results of this study, any 10% increase in social capital in the country can reduce 3.9% of inequality in income distribution. It is interesting to know that among the variables of inflation, unemployment rate, tax revenue and social capital, the variable of social capital has had the greatest impact on the inequality of income distribution in the country. Therefore, it is recommended that governments make more efforts to increase social capital. To this end, governments must be considered to strengthen social capital, strengthen cultural and social infrastructure, promote participatory incentives, and increase the sense of patriotism and economic well-being of the people.

    Keywords: Social Capital, Income inequality, Panel GMM method