فهرست مطالب

تحقیقات تولیدات دامی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

فصلنامه تحقیقات تولیدات دامی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر جمعدار زنوزق، محمد مرادی شهربابک*، اردشیر نجاتی جوارمی صفحات 1-13

    در تحقیق حاضر، به منظور شناسایی ژن های درگیر در طویل شدگی رویان گاوهای شیری، شناسایی آثار متقابل بین ژنی و واکاوی ماژول های مهم و عملکردی در طول این فرآیند از داده های ترانسکریپتومی استفاده شد. رشد، تکوین موفقیت آمیز رویان و زنده مانی آن یکی از مهم ترین نیازهای اساسی در صنعت گاو شیری است. بخش بزرگی از آبستنی های از دست رفته در طول هفته های اولیه و به ویژه در گام طویل شدگی رویان اتفاق می افتد. بدین ترتیب برای درک بهتر اساس مولکولی این فرآیند، پروفایل یاخته ای اندومتریوم رحمی گاوهای آبستن در طول رشد و مرحله طویل شدگی رویان در مقایسه با گاوهای غیرآبستن بررسی شد. بعد از پردازش و تجزیه داده های ریزآرایه و RNA-Seq و ترکیب نتایج حاصل، آثار متقابل بین ژنی با استفاده از روش داده کاوی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت با مقایسه پروفایل اندومتریوم و بازسازی شبکه و جستجوی ماژول های مهم، شمار چهار ماژول عملکردی معنی دار شناسایی شد. مهم ترین ژن های موجود شامل ANKRD54، ADAMDEC1، PTN، MT1A، LIMS2، MT1E، CPA3 وMTPN  بودند. بر اساس این تحقیق توصیه می شود ماژول های شناسایی شده می توانند نشانگرهای مناسبی برای رشد، طویل شدگی، تکوین، ترشح مایع مجرای رحمی، پاسخ ایمنی و زنده مانی رویان باشند.

    کلیدواژگان: بلاستوسیست، شبکه ژنی، گاو آبستن، ماژول
  • یحیی محمدی* صفحات 15-22
    در پژوهش حاضر، اثر اندازه جمعیت مرجع و تعداد نشانگرهای چندشکلی تک نوکلیوتیدی (SNP) گم شده بر صحت مستندسازی (ایمپیوتیشن) مورد بررسی قرار گرفت. از نرم افزار QMSim برای ایجاد بانک اطلاعاتی مرجع به تعداد 1000 حیوان شبیه سازی شده استفاده شد. از داده های مرجع دو دسته ایجاد شد: دسته اول (A) شامل ژنوتیپ های اصلی حاوی داده های گم شده (تعداد 52 هزار نشانگر SNP) و دسته دوم (B) با خروج داده های گم شده از مجموع داده ها (تعداد 37 هزار نشانگر SNP) ایجاد شد. در هر دو دسته، تعداد جمعیت مرجع با 100، 250، 500 و 750 حیوان شبیه سازی شد. تعداد نشانگرهای SNP حذف شده به طور تصادفی و با نسبت های 15، 30، 55، 70 و 95 درصد در هر دو دسته شبیه سازی شد. بر اساس همبستگی بین ارزش نشانگرهای SNP اصلی قبل از حذف و ارزش آن ها بعد از مستندسازی، صحت برآورد شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که صحت مستندسازی تحت تاثیر اندازه جمعیت مرجع و تراکم نشانگرهای SNP گم شده قرار داشت. با افزایش اندازه جمعیت مرجع از 100 به 750 حیوان، متوسط صحت مستندسازی در هر دو دسته افزایش یافت. بیشترین میزان صحت برای جمعیت مرجع با 750 حیوان در دامنه 89/0 تا 98/0 برای دسته A و 90/0 تا 99/0 برای دسته B  مشاهده شد. به طور کلی، نتایج نشان داد که اگر اندازه جمعیت مرجع به اندازه کافی باشد، علی رغم تعداد زیاد نشانگر SNP گم شده، صحت مستندسازی تغییر زیادی نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ژنومی، داده های گم شده، دام، صحت پیش بینی، مستندسازی
  • مهدی پورطهماسبیان اهرابی، مراد پاشا اسکندری نسب*، محمدباقر زندی باغچه مریم صفحات 23-35

    در این تحقیق از اطلاعات ثبت شده تعداد بره متولد شده به ازای هر زایش گوسفند نژاد افشاری به عنوان صفت چندقلوزایی که شامل اطلاعات زایش 1882 راس میش و اطلاعات تولد 3351 راس بره بود و در سال های 1379 تا 1395 در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه زنجان جمع آوری شده بود، استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل آستانه ای و نرم افزار ASReml در شش مدل مختلف تجزیه و تحلیل شدند. آثار ثابت سال و فصل زایش، سن میش، تعداد شکم زایش و گروه ژنتیکی (در پنج سطح شامل افشاری خالص، 50 درصد افشاری (F1)، 75 درصد افشاری (B1)، 5/87 درصد افشاری (B2) و 75/93 درصد افشاری (B3)) معنی دار بودند (05/0>P). وراثت پذیری و تکرار پذیری صفت چندقلوزایی در این گله به ترتیب 08/0 و 17/0 برآورد شد. روند ژنتیکی صفت چندقلوزایی در این گله، در دو بازه زمانی از سال های 1379 تا 1385 (قبل از انتقال ژن، 004/0 راس، 05/0<P) و از سال های 1386 تا 1395 (پس از انتقال ژن، 059/0 راس، 05/0>P) برآورد شد. روند فنوتیپی این صفت در بازه اول غیرمعنی دار (37/1 راس) و در بازه دوم معنی دار (69/1 راس) برآورد شد (05/0>P). نتایج نشان داد انتقال ژن FecB و تثبیت آن سبب افزایش چندقلوزایی شده و به دلیل سودآوری بیشتر با استقبال پرورش دهندگان گوسفند مواجه شد. بنابراین برآورد فراسنجه های ژنتیکی و روند ژنتیکی صفت چند قلوزایی در این گله می تواند در تدوین راهبرد پایدار اصلاح نژادی موثر باشد.

    کلیدواژگان: پیشرفت ژنتیکی، چندقلوزایی، ژنFecB، گوسفند افشاری، وراثت پذیری
  • جواد احمدپناه*، محمدسجاد ربانی، حسن خمیس آبادی صفحات 37-44

    هدف تحقیق حاضر، بررسی اثر حذف صفت سن بلوغ جنسی از تابع هدف انتخاب مرغ های بومی بود. بدین منظور، پیش بینی میزان رشد ژنتیکی، پاسخ اقتصادی و نرخ هم خونی به وسیله شبیه سازی قطعی برنامه انتخاب تک مرحله ای با نسل های مجزا انجام شد. در تابع هدف انتخاب اول که شامل صفات وزن بدن در هشت هفتگی، وزن تخم، تعداد تخم تولیدی در سه ماه اول تولید و سن بلوغ جنسی بود، مقادیر رشد ژنتیکی برای وزن بدن در هشت هفتگی، وزن تخم و تعداد تخم تولیدی در سه ماه اول تولید به ترتیب برابر 19/53، 207/0- و 02/13 در هر نسل بدست آمدند. در حالت دوم، صفت سن بلوغ جنسی از تابع هدف انتخاب حذف شد، در حالی که صفات تابع هدف و شاخص انتخاب یکسان بودند. حذف صفت سن بلوغ جنسی سبب کاهش نرخ رشد ژنتیکی برای صفت تعداد تخم تولیدی در سه ماه اول تولید و همچنین کاهش صحت انتخاب شد. البته این کاهش را می توان به افزایش واریانس هدف انتخاب در اثر حذف سن بلوغ جنسی از تابع هدف انتخاب نسبت داد. تغییر نسبت تعداد خروس های انتخاب شده در برنامه اصلاح نژاد نیز نشان داد که نسبت انتخاب دو درصد در خروس ها سبب حصول پیشرفت ژنتیکی مناسبی برای صفات موجود در تابع هدف انتخاب می شود. این نسبت انتخاب سبب افزایش اندکی در درصد هم خونی می شود، علی رغم این افزایش، نرخ هم خونی حدود یک درصد است که مقداری بهینه برای برنامه های اصلاح نژاد طیور است.

    کلیدواژگان: تابع هدف انتخاب، رشد ژنتیکی، ضریب هم خونی، مرغ بومی
  • مهدی رنجبری، امجد فرزین پور*، اسعد وزیری صفحات 45-54

    نانو ذرات نقره به دلیل خصوصیات ضد باکتریایی جهت ضدعفونی محیط، تجهیزات و نیز گندزدایی آب در مزارع مختلف طیور مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از مشکلات مزارع مرغ مادر، افت باروری خروس در اواسط دوره تولید است. لذا هدف این مطالعه بررسی آثار نانو ذرات نقره بر سیستم تولیدمثلی بلدرچین ژاپنی نر به عنوان یک مدل آزمایشگاهی بود. در این آزمایش، تعداد 24 قطعه بلدرچین نر در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و شش تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل صفر، 12، 36 و 108 قسمت در میلیون (ppm) نانو ذرات نقره بود که در آب آشامیدنی مورد استفاده قرار گرفتند. در پایان دوره 42 روزه آزمایش، وزن بدن تمامی پرندگان، وزن بیضه ها، شاخص گنادی و تولید اسپرم روزانه مورد ارزیابی قرار گرفتند.  جهت بررسی غلظت سرمی تستوسترون، قبل از کشتار از ورید زیر بال نمونه خون اخذ و سرم آن جداسازی شد. وزن بیضه ها در دو گروهppm  36 و 108 نانو ذرات نقره (به ترتیب 3/6  و 5/6  گرم) نسبت به گروه شاهد (8/8 گرم) کاهش یافت. شاخص گنادی در گروهppm  36 نانو ذرات (46/0±92/2) کاهش معنی داری نسبت به گروه شاهد (47/0±74/3) نشان داد (05/0<p). نانو ذرات نقره در سطحppm  108 سبب افت تولید اسپرم روزانه (1/28± 6/110 میلیون) در مقایسه با گروه شاهد (4/94± 7/327 میلیون) شد (05/0<p). کاهش تراکم سلولی در لوله های منی ساز، مجاری آوران دور و آوران نزدیک اپیدیدیمی و مجاری اپیدیدیم در تیمار دریافت‏کننده ppm 108 نانو ذرات نقره نسبت به گروه شاهد معنی دار بود (05/0<p). نتایج حاضر نشان داد که نانو ذرات نقره عملکرد تولیدمثلی بلدرچین نر را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، تستوسترون، تولید اسپرم روزانه، نانو ذرات نقره، هیستوپاتولوژی
  • عاطفه برنجیان، سید داود شریفی*، عبدالله محمدی سنگ چشمه، محمدرضا بختیاری زاده صفحات 55-65

    تاثیر اسیدهای چرب امگا-3 بر عملکرد و صفات فیزیکی تخم مرغ در مرغ های تخم گذار در شرایط تنش فیزیولوژیکی با استفاده از 96 قطعه مرغ تخم گذار لوهمن سفید (LSL-Lite) در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با دو سطح تنش (تنش و بدون تنش) و سه سطح اسیدهای چرب امگا-3 (صفر، 24/0 و 48/0 درصد جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت 70 روز بررسی شد. از سن 35 تا40 هفتگی، پرندگان با جیره پایه به همراه سطوح مختلف اسیدهای چرب امگا-3 تغذیه شدند و در سن 41 هفتگی، تنش فیزیولوژیکی با استفاده از افزودن 5/1 میلی گرم دگزامتازون در کیلوگرم جیره به مدت یک هفته القاء شد. سپس دگزامتازون از جیره حذف و پرندگان به مدت سه هفته دیگر با جیره های قبل از تنش تغذیه شدند (دوره پس از تنش). درصد تولید، مصرف خوراک، توده تخم مرغ و همچنین صفات فیزیکی تخم مرغ در دوره های تنش و بعد از آن بررسی شدند. در دوره تنش، درصد تولید تخم مرغ، وزن و توده تخم مرغ و ضخامت پوسته کاهش و ضریب تبدیل خوراک افزایش یافت (05/0<p). مصرف خوراک پرندگان متحمل تنشی که با جیره های حاوی سطوح مختلف اسیدهای چرب امگا-3 تغذیه شدند، کمتر بود (05/0<p). کمترین شاخص زرده مربوط به پرندگان متحمل تنش تغذیه شده با سطوح 24/0 و 48/0 درصد اسیدهای چرب امگا-3 بود. در دوره پس از تنش، درصد تولید، توده تخم مرغ و مصرف خوراک در پرندگان متحمل تنش، در مقایسه با پرندگان بدون تنش کمتر بود و ضریب تبدیل بالاتری داشتند (05/0<p). در این دوره، ضخامت پوسته تخم پرندگان متحمل تنشی که سطح 48/0 درصد اسیدهای چرب امگا-3 را دریافت کرده بودند، کمتر بود (05/0<p). به طور کلی، استفاده از اسیدهای چرب امگا-3 در مرغ های تخم گذار در شرایط تنش، با تشدید کاهش مصرف خوراک در این پرندگان می تواند آثار زیان بار تنش بر عملکرد تولید و کیفیت پوسته تخم مرغ را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب امگا-3، توده تخم مرغ، دگزامتازون، ضخامت پوسته، عملکرد
  • فرزاد میرزایی آقجه قشلاق*، نادر سیفی حاجی خانلو، بهمن نویدشاد، سعید نیک بین، سمیرا کرامتی جبه دار صفحات 67-77

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر ژل آلویه ورا و مکمل اسید لینولییک مزدوج (CLA) بر عملکرد، متابولیت های خونی و فراسنجه های ایمنی گوساله های شیر خوار هلشتاین به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. بدین منظور، تعداد 24 راس گوساله نر و ماده با میانگین سنی 10-1 روزه و میانگین وزنی 8±38 کیلوگرم به مدت 60 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: (1) جیره پایه شامل خوراک آغازین و شیر کامل (شاهد)، (2) جیره پایه+250میلی گرم ژل آلویه ورا به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، (3) جیره پایه+20 گرم مکمل CLA (بر اساس هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی) و (4) 250 میلی گرم ژل آلویه ورا+20 گرم مکملCLA بودند. میزان مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، متابولیت های خونی و شاخص های ایمنی و سلامتی اندازه گیری شدند.بین تیمار شاهد و سایر تیمارها از نظر مصرف خوراک و عملکرد گوساله های شیرخوار هلشتاین تفاوت معنی داری مشاهده نشد. اثر متقابل ژل آلویه ورا و CLA بر غلظت گلوکز خون معنی دار بوده و گوساله های دریافت کننده 250 میلی گرم ژل آلویه ورا کمترین غلظت گلوکز (33/88 میلی گرم در دسی لیتر) را داشتند (05/0<p).  از طرفی، اثر زمان بر تعداد گلبول سفید خون، درصد لنفوسیت و مونوسیت معنی دار بود (05/0<p) و استفاده از 20 گرم CLA سبب افزایش درصد مونوسیت خون (33/5 درصد) در مقایسه با عدم استفاده از CLA (58/3 درصد) شد (05/0<P). به طور کلی، اثر متقابل استفاده از ژل آلویه ورا و مکمل CLA بر عملکرد و وضعیت سلامت گوساله های شیرخوار هلشتاین معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: اسید چرب مزدوج، عملکرد، سلامت، گوساله، گیاه دارویی
  • نوید قوی پنجه*، محمدحسن فتحی نسری صفحات 79-90

    رقابت خوراک دام با غذای انسان یکی از چالش های اصلی در پایداری سیستم های تولید دامی است و از این منظر، شناسایی و تعیین ارزش غذایی ضایعات کشاورزی به عنوان جایگزین در تغذیه دام، اهمیت دارد. پژوهش حاضر به منظور تعیین ارزش غذایی، ترکیبات فنلی و فراسنجه های هضم برون تنی ضایعات مختلف گیاه زرشک انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: (1) یونجه خشک، (2) شاخه زرشک، (3) برگ قبل از برداشت میوه، (4) برگ پس از برداشت میوه و (5) مخلوط شاخه و برگ (به نسبت 60 به 40) بود. نمونه های ضایعات حاصل از برداشت محصول زرشک، به صورت دستی تهیه شده و در معرض آفتاب خشک شد. ترکیب شیمیایی و ترکیبات فنلی نمونه ها پس از آسیاب شدن، بر اساس روش های استاندارد آزمایشگاهی تعیین شده و مقدار گاز تولیدی در زمان های 2، 4، 8، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت ثبت شد. نتایج مشخص کرد میزان ماده خشک، ماده آلی و خاکستر در بین تیمارهای آزمایشی یکسان است. بالاترین میزان پروتئین خام ضایعات حاصل از برداشت زرشک در برگ مشاهده شد، همچنین بخش عمده تانن موجود در ضایعات زرشک از نوع قابل هیدرولیز بود. گرچه ثابت نرخ تولید گاز (c) در بین تیمارها یکسان بود، اما بیشترین پتانسیل تولید گاز (b) در برگ زرشک مشاهده شد (05/0>P). بازدهی تخمیر خوراک، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل سوخت و ساز و انرژی خالص شیردهی نیز در برگ زرشک بالاتر از یونجه خشک بود (05/0>P). به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد ضایعات حاصل از برداشت زرشک (به جز شاخه) ارزش غذایی قابل قبولی داشته و با توجه حجم زیاد آن در استان خراسان جنوبی، امکان تهیه در مقیاس صنعتی و هزینه کمتر از یونجه، می توان با تحقیقات بیشتر از آن به عنوان جایگزین بخشی از علوفه های مرسوم نظیر یونجه خشک در جیره نشخوارکنندگان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تولید گاز، زرشک، فرآورده های فرعی کشاورزی، هضم برون تنی
|
  • J. Jamdar Zonuzagh, M. Moradi Shahrbabak *, A. Nejati Javaremi Pages 1-13

    In this study, transcriptome data were used to identify the genes involved in embryo elongation of dairy cattle and the inter-gene interactions to evaluate the important functional modules during this process. The growth, successful development, and survival of the embryo are the most important needs of the dairy industry. The majority of pregnancy loss occurs during the first weeks, especially at the embryonic elongation stage. Thus,in order to better understanding of the molecular basis of this process, we undertook the transcriptome profiling of endometrial cells of pregnant versus non-pregnant cows, during this period. After preprocessing and analysis of microarray and RNA-Seq data and combining the results, gene interactions were investigated using data mining approach. Finally, by comparison of the endometrial profiles, reconstruction of the network and search for important modules, we found four significant functional modules. The most important genes contained ANKRD54, ADAMDEC1, PTN, MT1A, LIMS2, MT1E, CPA3 and MTPN. According to this study, we suggest that identified modules can be used as markers for embryonic growth, elongation, development, secretion of uterine luminal fluid, immune response and embryo survival.

    Keywords: Blastocyst, Gene network, Pregnant cow, module
  • Y. Mohammadi * Pages 15-22
    In this study, effect of the reference population size and the number of missing single nucleotide polymorphisms (SNPs) on imputation accuracy was assessed. The QMSim software was used to create a reference database of 1000 simulated animals. Two datasets were created from the database reference: The first dataset (A), included original genotypes, containing the missing SNPs (52,000 SNP markers), and the second one (B) included the same genotypes without the missing data (37,000 SNP markers). In both datasets, animals were simulated for a reference population with the size of 100, 250, 500 and 750. The deleted SNPs were simulated randomly in both datasets with the proportion of 15%, 30%, 55%, 70%, and 95%. The accuracy was determined based on the correlation between the original SNP values before deletion and its values after imputation. The results of this study showed that the accuracy of the imputation was influenced by the size of reference population and density of the deleted SNP markers. By increasing the reference population size from 100 to 750 animals in both datasets, the average accuracy of the imputation was increased. The highest accuracy in the reference population of 750 animals was from 0.89 to 0.98 in dataset A and 0.90 to 0.99 in dataset B. Generally, the results showed that if the size of the reference population is sufficient, the imputation accuracy does not much change, despite large number of missing SNPs.
    Keywords: Genomic evaluation, Missing data, Animal, Prediction accuracy, Imputation
  • M. Pourtahmasebian Ahrabi, M. P. Eskandarinasab *, M. B. Zandi Baghcheh Maryam Pages 23-35

    In this study, data from 1882 ewes, including 3351 lambs born, was used as litter size trait in Afshari sheep breed. The data were collected from 2000 to 2016 by the research station at Zanjan University. The data were analyzed by ASReml software via threshold model in six different models. Fixed effects of year and season, age of ewe, number of parturition and genetic group [at five levels including pure Afshari, 50% Afshari (F1), 75% Afshari (B1), 87.5% Afshari (B2) and 93.75% Afshari (B3)] were significant (P<0.05). Heritability and repeatability were estimated to be as 0.08 and 0.17, respectively. Genetic trends of this trait, in two periods between 2000 to 2006, before the gene introgression design as first period, and from 2007 to 2016, after the introgression as second period, were 0.004 (P>0.05) and 0.059 (P<0.05), respectively. Also, the phenotypic trends were 1.37 (P>0.05) and 1.69 (P<0.05) for two periods, respectively. The results showed that the FecB gene transfer increased the litter size. Consequently, because of the direct relationship between the more profitability of flock and the increase in the number of lambs born, the gene transfer design will be followed and more welcomed by sheep breeders. Therefore, genetic parameters and genetic trends estimation of litter size in this flock can be effective for developing continues genetic breeding strategy.

    Keywords: Genetic progress, Litter Size, FecB gene, Afshari sheep, Heritability
  • J. Ahmadpanah *, M. S. Rabani, H. Khamisabadi Pages 37-44

    The aim of the current study was to investigate the effect of removing age at sexual maturity in native fowl breeding goal. Therefore, a deterministic simulation for single stage selection with discrete generations was used to estimate genetic and economical responses as well as inbreeding rate. The first aggregate genotype consisted of body weight at eight weeks of age, average of egg weight at 28, 30 and 32 weeks, egg number and age at sexual maturity. In this case, genetic gains for body weight at eight weeks of age, average of egg weight at 28, 30 and 32 weeks and egg number were 53.19, -0.207 and 13.02, respectively. The second program was the same as the first whereas only age at sexual maturity was excluded. This is followed by decreasing genetic gain for egg number. On the other hand, accuracy of selection also decreased. Decreasing accuracy of selection is related to increase breeding goal variance. Changing the number of selected sires in breeding program showed the selection proportion of two percentages in sires was led to optimal genetic gain for breeding goal’ traits. In this case, inbreeding coefficient is about one percent which is optimum for poultry breeding programs.

    Keywords: Breeding goal function, Genetic gain, Inbreeding Coefficient, Native fowl
  • M. Ranjbari, A. Farzinpour *, A. Vaziry Pages 45-54

    One of the new methods for drinking water disinfection in poultry farms is the use of silver nanoparticles (AgNPs). Anti-bacterial effect of silver had been known for disincentive activity of AgNPs. An early low fertility syndrome has been reported in broiler breeding farms. The aim of this study was to evaluate the effects of AgNPs on reproductive performance of male quails as a laboratory model. Twenty-four male quailswere used in four treatments with six replications. The treatments consisted of 0, 12, 36 and 108 ppm of silver nanoparticles, which were consumed in drinking water. Then blood samples and testes were collected after 42 days and body weight, daily sperm production, paired testes weight (g), gonado-somatic index (GSI), testosterone serum concentration and testicular histopathology indices were evaluated. There was significant decrease in the testes absolute weight in two groups of 36 and 108 ppm AgNPs (6.3-6.5 g) compared with control group (8.8 g, P<0.05). The GSI was also significantly (P<0.05) declined in 36 ppm AgNPs group (2.92±0.46%) as compared with control group (3.74±0.47%). The 108 ppm AgNPs group caused a dramatically reduction of daily sperm production (110.6±28.1×106) as compared to control (327.7±94.4×106, P<0.05). One of the most important histopathological findings was a depletion of cells in the seminiferous tubules of testis and spermatogenesis chain and a low density of spermatozoa in the proximal and distal efferent ductules in the 108 ppm AgNPs concentration. The results indicated that silver nanoparticles reduced the male reproductive performance in male quail.

    Keywords: Japanese quail, Testosterone, Daily sperm production, Silver Nanoparticles, Histopathology
  • A. Berenjian, S. D. Sharifi *, A. Mohammadi Sangcheshmeh, M. R. Bakhtiarizadeh Pages 55-65

    The effect of omega-3 fatty acids on performance and physical characteristics of eggs in laying hens under physiological stress was evaluated using 96 LSL-Lite layers in a 2 × 3 factorial experiment with two levels of stress (stress and non-stress) and three levels of omega-3 fatty acids (0, 0.24 and 0.48% of diet) in a completely randomized design for 70 days. From age of 35 to 40 weeks, birds were fed with basal diet and various levels of omega-3 fatty acids, at 41 weeks of age. Physiological stress was induced by adding 1.5 mg dexamethasone/kg of diet for one week. Dexamethasone was then removed from the diet and the birds were fed with pre-stressed diets for three weeks (post-stress period). Percentage of production, feed intake, egg mass, as well as physical traits of eggs in stress and post-stress periods were evaluated. During the stress period, the percentage of egg production, weight and egg mass, shell thickness decreased under stress while feed conversion ratio increased (P<0.05). Feed intake of stressed birds fed diets containing different levels of omega-3 fatty acids was lower than other groups (P<0.05). The lowest yolk index was observed in the stressed birds fed diets containing levels of 0.24 and 0.48 % omega-3 fatty acids. In the post-stress period, the egg production, egg mass, feed intake in birds that experienced stress was lower than non-stressed birds and had higher feed conversion ratio (P<0.05). During this period, the shell thickness of the stressed birds receiving level of 0.48% of the omega-3 fatty acids was lower than other groups (P<0.05). In general, the use of omega-3 fatty acids in stressed laying hens with the intensification of reduced feed intake can increase adverse effects of stress on the performance and egg quality.

    Keywords: Omega-3 fatty acids, Egg mass, Dexamethasone, Shell thickness, Performance
  • F. Mirzaei Aghjehgheshlagh *, N. Seyfi Hajikhanlou, B. Navidshad, S. Nikbin, S. Karamati Jabehdar Pages 67-77

    This study was conducted to evaluate the effect of Aloe vera gel and conjugated linoleic acid supplement feeding on performance, blood metabolites and immune parameters in Holstein calves in a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement. This study was carried out using 24 male and female Holstein calves (with average age of 1-10 days and 38±8 kg weight) with four treatments and six replications for 60 days. The treatments were: (1) basal diet including starter and whole milk (control), (2) basal diet + 250 mg/kg body weight Aloe vera gel, (3) basal diet+20 g/kgDM complementary conjugated linoleic acid (CLA) and (4) Basal diet+250 mg/kg body weight Aloe vera gel+20 g/kgDM of CLA. The Dry matter intake, weight gain, feed conversion ratio, blood parameters and immune and health factors were measured. Results showed that there were no significant differences between the control and other groups in terms of feed intake and performance of Holstein calves. The interaction effect of Aloe vera gel and CLA was significant on blood glucose concentration and calves receiving 250 mg Aloe vera gel had the lowest glucose concentration (88.33 mg/dL) (P>0.05). On the other hand, the effect of time on white blood cell, lymphocyte and monocyte was significant (P<0.05) and using 20 g CLA increased blood monocyte (5.33%) compared with no CLA treatments (3.58%; (P<0.05). In general, the interaction effect of aloe vera gel and CLA supplementation was not significant on performance and health status of Holstein calves.

    Keywords: Conjugated fatty acid, Performance, Health, Calf, Medicinal plant
  • N. Ghavipanjeh *, M. H. Fathi Nasri Pages 79-90

    Food- feed competition is one of the main challenges in the sustainability of livestock production systems. From this point of view, it is important to identify the nutritional value of agricultural waste as an alternative for animal feeding. The current study was carried out to evaluate nutritive value, phenolic compounds and in vitro digestion characteristics of different parts of Berberis Vulgaris plant. The experimental treatments included: 1) alfalfa hay, 2) barberry branches, 3) leaves before barberry harvesting, 4) leaves after barberry harvesting and 5) a mixture of branches and leaves (in the ratio of 60:40). The samples of barberry harvest wastages were manually prepared and sun-dried. The chemical compositions and phenolic compounds of samples were determined according to standard laboratory methods after milling samples and gas production of samples was assessed at zero, 2, 4, 8, 12, 16, 24, 48, 72 and 96 hr. The results revealed that dry matter, organic matter and ash content were similar among treatments. The highest crude protein was observed in barberry leaf; also the main tannins in barberry wastes were hydrolysable. Gas production rate (c) was the same among treatments; however, the highest gas production potential (b) was observed in leaf (P<0.05). Feed fermentation efficiency, organic matter digestibility, metabolizable energy and net lactation energy were also higher in barberry leaf than alfalfa hay (P<0.05). In conclusion, barberry harvest residues (except branches) has acceptable nutritional value and due to its large volume in South Khorasan province, the possibility of industrial scale preparation and lower cost than alfalfa, can be used as a replacement for current forage like alfalfa in ruminant nutrition.

    Keywords: Gas production, Berberis vulgaris, Agricultural by-products, In vitro digestion