فهرست مطالب

تعامل انسان و اطلاعات - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1397)

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن نوکاریزی*، علی اکبری، رضا رستمی، علی مقیمی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    افراد تحت تاثیر عوامل مختلف، از شیوه ها و روش های گوناگون برای کسب اطلاعات بهره می جویند و رفتارهای اطلاع یابی متفاوتی را از خود بروز می دهند. این رفتارها در قالب الگوها و مدل های اطلاع یابی از طرف صاحب نظران علم اطلاعات در چند دهه اخیر، مطرح شده است که می توانند در حوزه های مختلفی مورداستفاده قرار گیرند. یکی از این حوزه ها که تقریبا تمامی افراد به صورت مستقیم و غیرمستقیم با آن درگیر هستند، حوزه درمان و پزشکی است.

    روش پژوهش

    این مقاله با روش شبه آزمایشی به واکاوی رفتار اطلاع یابی درمانگران حوزه سلامت روان در فراگرد تشخیص و درمان اختلالات روانی بر پایه مدل فراگرد جست‏وجوی اطلاعات کولثاو پرداخته است. جامعه این پژوهش را روانشناسان و روان پزشکان با بیش از دو سال سابقه درمان تشکیل می دهند. نمونه انتخابی از این گروه نیز شامل 30 نفر از درمانگرانی است که به روش نمونه گیری ساده در جریان یک مسابقه با عنوان درمانگر برتر از طریق فراخوان عمومی وارد شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که توالی حرکت درمانگران مطابق نظر کولثاو بوده و آن ها حرکتی تکرارشونده را در فرایند تشخیص و درمان انجام می دهند اما میزان حضور درمانگران (زمان سپری شده) در مراحل مختلف با مدل مدنظر کولثاو متفاوت است. همچنین یافته ها نشان داد متغیرهایی مانند سابقه درمان، رشته تحصیلی، و جنسیت می تواند در رفتار اطلاع یابی درمانگران اثرگذار باشند. از طرفی وجود رابطه بین رفتار اطلاع یابی درمانگران و متغیرهایی مانند سواد اطلاعاتی، اضطراب حالت و صفت، دانش تخصصی و ارزیابی درمانگران از خود، معنادار ارزیابی شد.

    نتیجه گیری

      رفتار اطلاعاتی که یک متخصص درمان در فراگرد درمانی خود انجام می دهد، را می توان با توجه به مدل کولثاو تحلیل کرد.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، تشخیص و درمان، مدل فراگرد جست وجوی اطلاعات کولثاو، اختلال های روانی، سواد اطلاعاتی، اضطراب حالت و صفت، دانش تخصصی
  • هاشم عطاپور*، زهرا شیراوند، رسول زوارقی صفحات 14-27
    زمینه و هدف

    حوزه علم سنجی در دو دهه اخیر، شاهد تلاش هایی بوده است که در جهت شناسایی راه ها و ابزارهای نشان دادن ارزش علم برای جامعه و به عبارتی اثرگذاری اجتماعی علم گام برداشته اند، تلاش هایی که در قالب عناوین مختلف مانند منافع اجتماعی، کیفیت اجتماعی، سودمندی اجتماعی، ربط اجتماعی و نظایر آن انجام شده است. انتشارات دانشگاهی بخصوص مقالات علمی نمود بارز فعالیت های علمی است. یکی از سوال های مطرح در این زمینه، آن است که کدام دسته از مقالات دانشگاهی می توانند اثرگذاری اجتماعی بیشتری داشته باشند. طبق نظر بورنمان، مقالاتی که به مرور پژوهش های قبلی و ارایه گزارش های ارزیابانه می پردازند از پتانسیل بیشتری برای اثرگذاری اجتماعی برخوردارند.  بر این اساس، هدف این پژوهش مقایسه اثرگذاری اجتماعی مقالات مروری با مقالات اصیل پژوهشی نمایه شده چهار رشته روانشناسی، داروسازی، زیست شناسی، و کشاورزی در پایگاه وب آو ساینس است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با روش تحلیل دگرسنجی و استفاده از ابزارهای پایگاه وب آو ساینس برای استخراج مقالات مروری و پژوهشی و ابزار آلتمتریکس اکسپلورر برای به دست آوردن نمره دگرسنجی مقالات انجام شده است. جامعه این پژوهش را مقالات مروری و پژوهشی 4 رشته روانشناسی، داروسازی، زیست شناسی و کشاورزی که سال 2015 در وب آو ساینس منتشرشده اند تشکیل می دهد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی، نمونه ای از مقالات جامعه پژوهش برای بررسی انتخاب شده است. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین اثرگذاری اجتماعی مقالات مروری و پژوهشی تفاوت معنادار وجود داشته، به طوری که اثرگذاری مقالات مروری از مقالات پژوهشی بیشتر است. میانگین حضور مقالات مروری و پژوهشی در مندلی بیشتر از سایر رسانه های اجتماعی این پژوهش است. همچنین کمترین توجه به مقالات مروری و پژوهشی مربوط به ویکی پدیا است.

    نتیجه گیری

      بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت مقالات مروری نسبت به مقالات پژوهشی اثرگذاری اجتماعی بیشتری دارد. امری که جایگاه مقالات مروری را در بدنه انتشارات علمی بیش ازپیش تقویت می کند.

    کلیدواژگان: اثرگذاری اجتماعی، مقالات مروری، مقالات پژوهشی، دگرسنجی
  • محمد زارعی*، سید مهدی حسینی، فرامرز سهیلی صفحات 28-39
    زمینه و هدف

    علم حاصل تفکر جمعی، اشتراک یافته ها، استفاده و نقد در فضاهای جمعی است. همچنین، پژوهشگران با استفاده از بسترهای ارتباطی به اشتراک یافته های علمی می پردازند. به همین دلیل بسترهای ارتباطی نقش مهمی در توسعه علم دارند. با ایجاد فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، مجلات علمی در تسهیل ارتباط علمی رسمی بین پژوهشگران جایگاه قابل توجهی یافته است. باوجود استفاده همه گیر و گسترده پژوهشگران از مجلات الکترونیکی، هنوز نقش آن ها در فرایند ارتباط علمی موردبررسی علمی قرار نگرفته است. این پژوهش باهدف بررسی نقش مجلات الکترونیکی در بهبود مراحل فرایند ارتباط علمی اعضای هییت علمی اجرا شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر با رویکرد کمی و به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه اجرا شد. تعداد 340 نفر عضو هییت علمی دانشگاه کردستان جامعه این پژوهش را تشکیل داد. 181 نفر نمونه به صورت تصادفی و به نسبت جمعیت دانشکده ها و گروه ها انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    مدل های پیشین فرایند ارتباط علمی بررسی و دو مرحله به فرایند چهار مرحله ای هارمز و ثورین اضافه شد. به باور نمونه موردمطالعه، محیط مجلات الکترونیکی در بهبود همه مراحل شش گانه فرایند ارتباط علمی نقش دارند. متغیرهای جمعیت شناختی بر تصمیم گیری تاثیر نداشت.

    نتیجه گیری

     به طورکلی تحلیل داده های به دست آمده از پرسشنامه بیانگر آن است که سامانه مجلات الکترونیکی در بهبود فرایند ارتباط علمی نقش موثر دارند. همچنین، شش مرحله فرایند ارتباط علمی که برای اولین بار بررسی گردید سازه مفهومی ارتباط علمی را پیش بینی می کنند. علاوه بر آن متغیرهای جمعیت شناختی (مانند سابقه اشتغال) در نظرسنجی نقش مجلات الکترونیکی در ارتباط علمی اثرمعنی دار ندارند.

    کلیدواژگان: فرایند ارتباط علمی، ارتباط علمی، مجلات الکترونیکی، دانشگاه کردستان
  • حسین وکیلی مفرد*، راضیه بهرامیان، لیلا معصومی، علیرضا سلطانیان صفحات 40-49
    زمینه و هدف

    جامعیت و مانعیت دو معیار مهم برای سنجش کارایی و عملکرد نظام های بازیابی اطلاعات است. هدف از این پژوهش مقایسه جامعیت و مانعیت پایگاه های مبتنی بر شواهد در کتابخانه دیجیتال دانشگاه علوم پزشکی همدان در بازیابی اطلاعات حوزه دیابت بوده است.

    روش پژوهش

    طراحی این پژوهش، تحلیلی- مقطعی، نوع آن کاربردی است. تهیه فهرستی از سوالات بالینی در این پژوهش با مراجعه به مرکز دیابت شهرستان سمیرم به مدت پنج ماه انجام گرفت، کلیدواژه ها در منابع اطلاعاتی آپ تو دیت، کلینیکال کی،ام بیس، کاکرین لایبری، اووید و پابمد جستجو شدند. داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی و استنباطی در قالب جداول و نمودارها و آزمون کای اسکویرو تی تست و فرمول های جامعیت و مانعیت تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که پایگاه اووید (80%)و کلینیکال کی (65%) مدارک مرتبط را بازیابی کرده اند. بر اساس مدارک کاملا مرتبط، پایگاه اطلاعاتی اووید دارای بیشترین جامعیت (5/27%) و پایگاه اطلاعاتی پابمد دارای کمترین جامعیت (11/0%) هستند. بر اساس مدارک مرتبط و نسبتا مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی کلینیکال کی، ام بیس، اووید، آپ تو دیت دارای بیشترین جامعیت و پایگاه های اطلاعاتی کاکرین و پابمد دارای کمترین جامعیت هستند. بر اساس مدارک کاملا مرتبط، پایگاه اطلاعاتی اووید دارای بیشترین مانعیت و پایگاه اطلاعاتی پابمد دارای کمترین مانعیت است. در بین پایگاه های مورد بررسی آپ تو دیت مدارک روزآمدتری را بازیابی کرده است.

    نتیجه گیری

      در بین پایگاه های بررسی شده اووید دارای جامعیت و مانعیت بیشتری است. اما به طور کلی تفاوت معنا داری بین جامعیت و مانعیت این پایگاه ها وجود نداشته است. در بین پایگاه های مورد بررسی آپ تو دیت مدارک روزآمدتری را بازیابی کرده است. دو پایگاه اووید و کلینیکال کی نسبت به پایگاه های دیگر مدارک مرتبط تری را بازیابی کرده اند.

    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، سوالات بالینی، دیابت، جامعیت، بازیابی اطلاعات، ربط
  • ندا پورخلیل*، منصور کوهی رستمی صفحات 50-63
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله بررسی مفهوم فقر اطلاعاتی، سطوح و دلایل ایجادکننده ی آن در جامعه است.

    روش پژوهش

    روش مقاله مروری- تحلیلی است.

    یافته ها

     نشان داد که فقر اطلاعاتی بخشی از مشکل بزرگتر فقر است و  منتج از مسایل اجتماعی- اقتصادی، آموزشی و زیربنایی است. فقر اطلاعاتی می تواند در سطح ماکرو (اجتماع)، مزو (جامعه) و میکرو (شخصی) به بحث گذاشته شود. عوامل متعددی از جمله فقدان دسترسی به اطلاعات، عدم توانایی معنابخشی به اطلاعات، عوامل اجتماعی- اقتصادی و زیرساختی و عوامل مربوط به بافت در ایجاد یا تشدید فقر اطلاعاتی در جامعه موثرند. همچنین نشان داده شد دلایل آموزشی، اقتصادی/ مالی، سازمانی/ نهادی، اجتماعی/ فرهنگی، ذهنی/ تشخیصی، شخصی/ نگرشی، و آگاهی اطلاعاتی در ایجاد فقر اطلاعاتی دخیل هستند.

    نتیجه گیری

      فقر اطلاعاتی مفهومی است که در ادبیات علم اطلاعات و دانش شناسی کمتر به آن پرداخته شده و با توجه به ضرورت شناخت آن به منظور مقابله و کاهش آن در جامعه، در این مقاله ضمن پرداختن به اهمیت فقر اطلاعاتی، مفاهیم فقر، اطلاعات، فقر اطلاعاتی، فقیر اطلاعاتی، گروه های در معرض خطر فقر اطلاعاتی و دلایل ایجاد کننده فقر اطلاعاتی را تشریح کردیم و نشان دادیم این مفهوم دارای مضامین همپوشانی با نابرابری اطلاعاتی، خلا اطلاعاتی، شکاف اطلاعاتی، غنی و فقیر اطلاعاتی، شکاف دیجیتالی و توازن اطلاعاتی است.

    کلیدواژگان: فقر، اطلاعات، فقر اطلاعاتی، فقیر اطلاعاتی
  • زهره افتخار*، ثریا ضیایی، هادی شریف مقدم صفحات 64-76
    زمینه و هدف

    این مقاله با هدف بررسی روش های مختلف انتخاب موضوع پژوهشی تا رویارویی با منابع اطلاعاتی بر مبنای مدل الیس در حوزه های علمیه، به مطالعه 323 طلبه استان فارس و استان بوشهر می پردازد.

    روش پژوهش

     روش تحقیق به کار رفته، پیمایشی و گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه است. برای سنجش روایی، از روایی صوری و برای تعیین پایایی، از ضریب آلفای کرنباخ استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش‏‏‏های آمار استنباطی و آزمون های نا پارامتریک (آزمون فریدمن و کراسکال والیس) و همچنین ضریب همبستگی اسپیرمنتجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    توجه به موضوعاتی که ذهن درباره آن کنجکاو است (6/2)، بررسی منابع اطلاعاتی (13/3)، مرور سایت های اینترنتی و شبکه های اجتماعی مرتبط با موضوع (92/3)، استفاده از پایگاه های اطلاعاتی (48/3)، معتبر بودن (7/3)، مطالعه چکیده یا خلاصه مقاله یا کتاب (48/2)، به ترتیب جهت انتخاب موضوع پژوهشی، تشخیص نیاز اطلاعاتی، شناسایی، جستجو، ارزیابی، رویارویی با منابع اطلاعاتی، توسط طلاب در اولویت اول قرار می گیرند.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که طلاب حوزه های علمیه استان فارس و استان بوشهر از میان روش های انتخاب موضوع پژوهشی تا روش های رویارویی با منابع اطلاعاتی از مدل استاندارد رفتار اطلاع‏یابی تبعیت نکرده و میزان پیروی پاسخگویان از مراحل رفتار اطلاع یابی مناسب کم است.

    کلیدواژگان: مدل الیس، اطلاع یابی، حوزه علمیه، استان فارس، استان بوشهر
  • صالح رحیمی*، مرضیه فتاحی، فرامرز سهیلی صفحات 77-88
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش، شناسایی رابطه بین استفاده از شبکه های اجتماعی با سواد سلامت کاربران کتابخانه های عمومی شهر ایلام است.        

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به روش همبستگی- پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کاربران فعال کتابخانه های عمومی شهر ایلام تشکیل می دهند که براساس جدول مورگان 351 نفر بعنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته شبکه های اجتماعی و پرسشنامه استاندارد سواد سلامت منتظری و همکاران (1393) استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 19 استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین مولفه های مورد بررسی کاربران در دریافت اطلاعات سواد سلامت درسطح مطلوبی بوده و کاربران با توجه به اهمیت مولفه های مذکور، اقدام به استفاده از شبکه های اجتماعی در حوزه سواد سلامت کردند. یافته ها همچنین نشان داد بین میزان استفاده کاربران از شبکه های اجتماعی با سواد سلامت و مولفه های دسترسی، خواندن، فهم و درک، ارزیابی، کاربرد رابطه معناداری وجود دارد، به عبارتی افزایش میزان استفاده از شبکه های اجتماعی، باعث افزایش سطح سواد سلامت می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که کتابخانه های عمومی با همکاری دانشگاه ها و مراکز مرتبط با حوزه سلامت، بستری مناسب در شبکه های اجتماعی با هدف تسهیم تجارب و گسترش سطح سواد سلامت کاربران با در نظر گرفتن مسایل مربوط به محرمانگی اطلاعات کاربران و صحت اطلاعات ارایه شده ایجاد نمایند تا بدین وسیله بتوان امکانات و شرایط جدیدی را در اختیار کاربران کتابخانه ها، نهادها و برنامه ریزان این حوزه قرار دهند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، توسعه سواد سلامت، کاربران کتابخانه، کتابخانه های عمومی ایلام
|
  • Mohsen Nowkarizi*, Ali Akbari, Reza Rostami, Ali Moghimi Pages 1-13
    Background and Aim

    Under the influence of various factors, people use different methods and methods to obtain information and express different information behaviors. These behaviors have been introduced in the form of patterns and models of information retrieval by information science experts in recent decades, which can be used in various fields. One of these areas that almost all people are directly or indirectly involved in is the field of treatment and medicine.   

    Methods

    This paper whit quasi-experimental examines the Analysis of information behavior of psychotherapists in the process of diagnosing and treating mental disorders based on the Kuhlthau information search process model. The population of this study is psychologists and psychiatrists with more than two years of treatment history. The sample selected from this group also includes 30 therapists who entered the competition through a public call as a top therapist using a simple sampling method. 

    Results

    The findings show that the sequence of therapistschr('39') movements is in accordance with Kuhlthauchr('39')s opinion and they perform a repetitive movement in the diagnosis and treatment process, but the level of presence of therapists (time spent) differs at different stages from the model considered by Kuhlthau. The findings also showed that variables such as treatment history, field of study, and gender could influence the behavior of therapists. On the other hand, the relationship between the information of the therapistschr('39') information behavior and variables such as information literacy, state anxiety and trait, specialized knowledge and self-assessment of therapists was significantly evaluated.    

    Conclusion

    The information behavior that a treatment specialist performs in his or her treatment process can be analyzed according to the Kuhlthau model.

    Keywords: Behavioral Behavior, Diagnosis, Treatment Behavior, Kuhlthau Information Search Process Model, Mental Disorders, Information Literacy, Anxiety, Mood Anxiety, Specialized Knowledge
  • Hashem Atapour*, Zahra Shiravand, Rasoul Zavaraqi Pages 14-27
    Background and Aim

    The last two decades have witnessed efforts to identify ways and tools of showing the value of science for society known as the social impact of science, the efforts that have been made under various titles such as social benefits, social quality, social utility, social relevance, and so on. Academic publications, especially academic articles, are objective representation of scientific activities. One question raised in this regard is which kind of academic articles can have much more social impact. Bornmann (2014) argues articles that review previous studies and provide evaluative reports are of greater potential for social impact. Accordingly, the purpose of this research is to compare the social impact of review articles with the original research articles indexed in the Web of science in four fields including psychology, pharmacy, biology, and agriculture.   

    Methods

    Current research is an applied one and has applied altmetrics analysis. Research and review articles were retrieved from Web of Science database, and altmetric score of articles is collected using Bookmarklet tool of Altemetric.com. The population of this research is composed of review and research articles of abovementioned fields indexed in the Web of Science in 2015. Using a randomized stratified sampling method, a sample of the research population has been chosen for more investigation. SPSS software was used to analyze the data. 

    Results

    The findings of this research shows that there is a significant difference between the altmetric score of review and research articles, in a way that the altmetric score of review articles is higher than research articles. Both review and research articles have been mentioned in Mendeley more than the other social media, but these articles have received the least mention from the Wikipedia.    

    Conclusion

    It is concluded that review articles have more social impact than research articles. The fact that strengthens the position of review articles in the body of scientific publications more than before.

    Keywords: Social Impact, Review articles, Research Articles, Altmetrics
  • Mohammad Zareei*, Seyed Mahdi Hosseini, Faramarz Soheili Pages 28-39
    Background and Aim

    Science is the result of collective thinking and sharing of findings and the use and critique in collective spaces. Also, Researchers share scientific findings by using communication platforms. Therefore, platforms play an important role in development of science. With the creation of communication and information technologies, scholarly journals have placed considerable position in facilitating the formal scholarly communication between researchers. Despite the widespread use of researchers from electronic journals, their role in the scholarly communication process has not yet been studied.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of electronic journals in improving the process of scientific communication between faculty members.   

    Methods

    the present study was carried out with a quantitative approach and survey method using survey questionnaire. Of the total of 350 faculty members of the University of Kurdistan, 181 were selected as samples, and individuals were selected for the proportion of the college population and departments and completed the questionnaire. After that, the research questions were analyzed using descriptive and inferential statistics. 

    Results

    Previous models of scientific communication process were investigated and two steps were added to the four-step process of Harmsze and Thorin. According to The studied sample belief, the environment of electronic journals have a role in improve of all six stages of the scientific communication process. Demographic variables had no effect on decision making. The environment of electronic journals plays an important role in improving the scientific communication process. Therefore, itchr('39')s better, in design such systems, in addition to the function of creating a substrate presentation of the article, the role of modifying and changing the behavior of researchers should also be predicted.    

    Conclusion

    The findings of this research will help improvement and completion of the process of scientific communication stages and also helps designers of electronic journal systems to design their system functions aimed at modifying the behavior of researchers. So far, a research that should investigate the faculty memberschr('39') opinion about the role of electronic journals in improving their scientific communication, has not been implemented. Also, in this research, the four stages of the scientific communication process has expanded into six stages.

    Keywords: Scholarly Communication, Electronic Journals, Kurdistan University, Scientific Communication Process
  • Hossein Vakilimofrad*, Razieh Bahramian, Liyla Masuomi, Alireza Soltanian Pages 40-49
    Background and Aim

    Relative generality and precision are two important criteria for measuring the efficiency and performance of information retrieval systems. The aim of this study was to compare the integrity and location of evidence-based bases in the digital library of Hamedan University of Medical Sciences in data retrieval of diabetes.   

    Methods

    The design of this research is cross-sectional, survey, descriptive and is an applied type. Preparing a list on clinical questions here was done as referring to the Diabetes Center in Semirom for 5 months. The following keywords were searched on databases: Up To Date, Clinical Key, Embase, Cochrane, Ovid, and PubMed Tool. The data were analyzed using the descriptive and inferential statistics in terms of tables, diagrams, chi-square test.

    Results

    The findings showed that both Ovid and Clinical Key databases recovered more relevant documents in contrast to other databases Based on the most relevant documents. According to the relevant and relatively relevant documents, Clinical Key, Embase, Ovid and Up To Date databases had the highest recall in contrast to the PubMed and Cochrane databases which possessed the lowest recall. According to the most relevant documents, the Ovid Database has the highest precision while the PubMed Database had the lowest precision. Among the databases, up to date had retrieved the relevant documents.

    Conclusion

    Ovid possesses more recall and precision among the databases analyzed, but evidence-based resources are generally well-suited to clinical questions in the field of diabetes

    Keywords: Evidence-Based Medicine, resources, recall, precision
  • Neda Pourkhalil*, Mansoor Koohi Rostamo Pages 50-63
    Background and Aim

    The purpose of this paper is to examine the concept of information poverty, its levels and its causes in society   

    Methods

    The article is a review-analytical paper.

    Results

    The findings show that information poverty is part of the larger problem of poverty and results from socioeconomic, educational and infrastructural issues. Information poverty can be discussed at macro (community), meso (society) and micro (personal) levels. Several factors, including the lack of access to information, the inability of meaning to information, socioeconomic and infrastructural factors and context-related factors, contribute to the creation or intensification of information poverty in society. It has also been shown that educational, economic/ financial, institutional, social/ cultural, mental/ diagnostic, personal/ attitudinal, and information awareness contributes to the creation of information poverty.    

    Conclusion

    Information poverty is a concept that is less addressed in the literature of knowledge and information science. Considering the necessity of recognizing it in order to confront and reduce it in society, this paper, while addressing the importance of information poverty, the concepts of poverty, Information, information poverty, information poor, vulnerable groups, and reasons causing information poverty, and showed that this concept has overlapping themes with inequality of information, information gap, information divide, information rich and poor, digital divide and the balance of information

    Keywords: poverty, information, information poverty, information poor
  • Zohre Eftekhar*, SorayaZiyaei, Hadi Sharif Moghadam Pages 64-76
    Background and Aim

    This paper aims to survey the method of Selecting subject to coping with Information Resources based on the Ellis model in Seminary, study 323 Students in Fars and Bushehr Province.

    Methods

    The method of this study is a survey with analytical approach. Data collection tools in this study was questionnaire and in order to assess validity (content), and the questionnaire reliability was obtained by Cronbach alpha. Sampling is purposeful; Descriptive and analytical statistical methods such as Spearman'scor-relation coefficient, Kruskal-Wallis and Friedman tests were utilized.

    Results

    prying mind(2/6), reviewing of information resources (3/13), Sites in the Internet related to subjects orsocial networks (3/92), Using online databasesor weblogs (3/48), Authority (3/7), Studying abstract (2/48),is soimportant for seminary students.

    Conclusion

    The results showed that Students of Seminary selected different methods that selected by research population for Selecting subject to coping with Information Resources and its not based on the Ellis Mode

    Keywords: Ellis Model, Information seeking behavior, Seminary, Fars province, Bushehr province
  • Saleh Rahimi* Pages 77-88
    Background and Aim

    Technologies such as social networks have provided new opportunities for health and social interactions, and the promotion of attitudes such as the attitudes of health control and improving the health literacy in society. The purpose of this study is to determine the relationship between the use of social networks with the health literacy of Ilam public library users.

    Methods

    The present study has used questionnaire based survey method. The statistical population of this study is 4696 users of public libraries in Ilam. Based on Morganchr('39')s table, 351 individuals were selected as sample size. The questionnaire was distributed by using of stratified random sampling method. To analyze the data, descriptive and inferential statistical tests were used by SPSS 19 software.

    Results

    The Findings showed that the components average of users in receiving health literacy information was at a sensible level and, due to the importance of those components, users began to utilize social networks in the field of health literacy. Also, the findings showed that there was a significant relationship between userschr('39') use of social networks and health literacy and the components (access, reading, understanding, assessment, application), so that by increasing the use of social networks, the health literacy of users increases as well.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that public libraries, universities and centers related to health cooperate so that held suitable conditions in social networks with the aim of experience sharing and expanding the level of health literacy of users by taking into account issues related to user information confidentiality and so that new facilities and conditions can be provided library users, institutions and planners in this field.

    Keywords: social networks, improving health literacy, library users, Public Libraries of Ilam