فهرست مطالب

نشریه دانش شهرسازی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین شریف زادگان*، مصطفی حسین آبادی صفحات 1-18
    بیان مساله

    نهاد دولت و بازار مهمترین و موثرترین سازمانهای اقتصادی- سیاسی محسوب می شوند که ترکیب و نقش و جایگاه شان می تواند تمامیت سیستم اجتماع را تحت تاثیر قرار دهد. در ادبیات جدید برنامه ریزی، ماهیت برنامه ریزی فضایی شهری به عنوان حکمروایی مکان تعریف می شود و بنابراین دولت و بازار در فرآیند این نوع برنامه ریزی نقش بی بدیل و ویژه ای دارند و درک نحوه تعامل بین آنها در گفتمان های برنامه ریزی فضایی می تواند کل مسیر و نتایج مورد انتظار از برنامه ریزی فضایی شهر را تعیین نماید.

    هدف

    با این وصف تبیین نقش و جایگاه دولت و بازار در برنامه ریزی فضایی شهری، به عنوان یکی از مباحث نظری کلیدی، با تاکید بر رویکرد نهادگرایی جدید هدف اصلی این پژوهش است.

    روش

    در این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی، ضمن طرح پرسش های مفهومی در آغاز، پس از معرفی بازار و دولت به عنوان دو نهاد اصلی در برنامه ریزی فضایی شهری و قابلیت ها و نارسایی های هر یک در توسعه شهری، دیدگاه مکاتب و نظریه های مختلف اقتصاد سیاسی در سه جریان اصلی ردیابی شده و در نهایت این موضوع از منظر رهیافت نهادگرایی جدید و نظریه هزینه مبادله مورد تحلیل قرار می گیرد.

    یافته ها

    از دیدگاه نهادگرایی، برنامه ریزی ابزاری برای رویارویی با آینده نامعلوم قلمداد می شود. نهادگرایی جدید و نظریه هزینه مبادله با رد دوگانگی بازار و دولت تلاش می کند تا برنامه ریزی فضایی شهری را به عنوان بخشی از حکمروایی و خود حکمروایی را متشکل از دو بخش خصوصی و عمومی به نمایش گذارد و و وجود برنامه ها و امر برنامه ریزی را به کاهش هزینه های مبادله مرتبط نماید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که با در نظر گرفتن کاستی ها و قابلیت های بازار و دولت، تغییر الگوی روابط این دو نهاد در برنامه ریزی فضایی شهری با هدف کاستن از هزینه های مبادله در مسیر توسعه شهری باید مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دولت، بازار، برنامه ریزی فضایی شهری، نهادگرایی جدید، هزینه مبادله
  • مرتضی میرغلامی*، احد نژادابراهیمی، معصومه آیشم صفحات 19-36
    بیان مساله

    آنچه که امروزه شاهد آن می توان بود، افزایش روز افزون رویدادهایی است که در سرتاسر جهان جریان می یابد. این رویدادها که موج های پیشران جهانی شدن هستند، با عنوان کلان فرآیندها در حال پیشروی و دگرگون کردن شهرها می باشند. به تبع این موضوع نیازها و مسایل جدیدی در شهرها در حال پیدایش بوده که شهرها را از اصالت خویش دور می کند. این اصالت را می توان در قالب ارزش های شهر نامید. شهرهای کشورمان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تحت تاثیر این کلان فرآیندها و فرآیندها قرار گرفته است.

    هدف

    در پژوهش حاضر، هدف تبیین کلان فرآیندها و فرآیندها در شهر و واکاوی و بررسی تاثیر کلان فرآیندها و فرآیند ها بر شهر معاصر ایرانی از منظر واقعگرایی اسلامی می باشد.

    روش

    با توجه به اهداف، پژوهش حاضر را می توان در زمره مطالعات کیفی قرار داد. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی و رویکرد استدلال منطقی (فرهنگی-گفتمانی)، با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و پرسشنامه در جهت استفاده از تکنیک دلفی می باشد.

    یافته ها

    با توجه به مطالعات و ارزیابی های انجام شده می توان کلان فرآیندها و فرآیندها را در قالب مولفه های شهری بررسی و تبیین نمود که مشتمل بر کلان فرآیندهای اجتماعی، کلان فرآیندهای فرهنگی، تغییرات اقتصادی و جهانی شدن آن، کلان فرآیندهای فضایی-کالبدی شهری، کلان فرآیندهای سیاسی و حقوقی، کلان فرآیندهای حمل و نقلی و کلان فرآیندهای زیست محیطی می باشد. همچنین رویکرد نظری واقعگرایی اسلامی -که برخاسته از زمینه شهرهای ایرانی-اسلامی می باشد- بعنوان چهارچوب بررسی و فیلتر معرفی نمود که کلان فرآیندها و فرآیندها در صورت عبور از این فیلتر مطالعاتی و عقیدتی در سطوح مطالعاتی، پژوهشی واجرایی در کشور جاری شوند.

    نتیجه گیری

    توجه به کلان فرآیندها و فرآیندهای جاری در تمامی حوزه ها و مطالعه تاثیر گذاری آن ها در ابعاد پژوهش ها، طرح ها و برنامه ها و پروژه های شهری می تواند بسیار کارآ و موثر واقع شود این امر با گزینش رویکرد واقعگرایی اسلامی به عنوان یکی از چهارچوب هایی نگرشی سازگار با شهر ایرانی و رویکردهای امروزین، بسیار کارآتر و کاربردی تر می شود.

    کلیدواژگان: کلان فرآیند، فرآیند، شهر معاصر ایرانی، واقعگرایی اسلامی
  • مرضیه پورمحمدی، سید محسن حبیبی*، سید حسین بحرینی، زهره داود پور صفحات 37-49
    بیان مسئله

    ترسیم، تصور و تفکر درباره ی آرمان شهر از گذشته تا امروز مورد توجه نظریه ورزان و اندیشمندان حوزه شهری و غیر شهری بوده است. اصولا اندیشمندان حوزه آرمان شهری از وضعیت موجود شهرها شکایت داشته و دارند و برای بهتر شدن وضعیت شهرها به دنبال راهکاری تحت عنوان آرمان شهر می گردند و  به ترسیم خیالی یا حقیقی ویژگی های ارمان شهری می پردازند. کمتر کسی در این حوزه وجود دارد که به ترسیم پادآرمان شهر بپردازد و از طریق غیر مستقیم بخواهد ویژگی های ارمان شهر را تبیین کند. 

    هدف

    هدف این مقاله، بررسی پادآرمان شهر قرآنی است تا بتوان از این طریق به ویژگی های آرمان شهر قرآنی با جزییات بیشتری پی برده شود.

    روش

    در این  مقاله برای کاوش در مفهوم آرمان شهر قرآنی از روش معکوس(برهان خلف) استفاده شده است یعنی از طریق بررسی پادآرمان شهر به ویژگی های آرمان شهر خواهد رسید. همچنین برای فهم و تحلیل ویژگی های قرآنی شهر و مقایسه آن با نظریات فارابی از روش تحلیلی- تطبیقی استفاده گردیده است. نوع تحقیق نظری است و مهمترین منبع مورد استفاده در این پژوهش قرآن و تفسیر المیزان است.  

    یافته ها

    در این پژوهش چهار مفهوم(بلد، قریه، مدینه و مصر) ازکتاب مبین برای شهر استخراج گردید  که واژه قریه با واژه پادآرمان شهر مترادف می باشد و بلد به آرمان شهر تعلق می گیرد که از قرارگیری این دو در کنار هم، می توان آرمان شهر قرآنی را  تبیین  کرد. ویژگی های استخراج شده از این دو مفهوم با ویژگی های شهر معاصر(ایرانی) و همچنین مدینه های فارابی(فاضله، جاهله، فاسقه و ضاله) مقایسه و تطبیق گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های بعمل آمده ویژگی هایی که فارابی برای پادآرمان شهرهای خود برشمرده است با ویژگی های قرآنی پادآرمان شهر هماهنگی و تناسب دارد . همچنین از تطبیق شهرهای معاصر با ویژگی های پادآرمان شهر قرآنی این نتیجه بدست آمد که شهرایرانی  معاصر در یک سیر نزولی در حال حرکت است و این سیر رو به سوی قریه دارد.

    کلیدواژگان: پادآرمانشهر، مدینه ضاله، قریه، بلد، آرمانشهر
  • حجت الله رشیدکلویر*، امیررضا کریمی آذری، سید هادی پوررضا صفحات 51-65
    بیان مساله

    افزایش شهرنشینی و کمبود فضاهای شهری برای حضور کودکان در محیط های شهری، موجب شده است تا حضور آن ها در این عرصه روزبه روز کاهش یابد. نبود این فضاها، باعث گردیده تا حس تعلق کودکان به فضای شهری به گونه ای متفاوت ارزیابی گردد. ازاین رو، می توان این گونه بیان داشت که محیط، نقش بنیادین در شکل گیری شخصیت و رشد کودک داشته که از این طریق می تواند عوامل فرهنگی، اجتماعی و یا بخش عمده ای از دل بستگی های محیطی و مکانی کودک در بستر خانواده و محله شکل بگیرد.

    هدف

    مطالعه ی حاضر در تلاش است تا میزان ارتباط مولفه هایی همچون انعطاف پذیری محیط، هویت مکان حضور کودک و قابلیت حضورپذیری محلات، به عنوان مولفه های شهرسازی با مولفه هایی مانند بازی سازی محیط، هیجان تجربه شده کودک و مشارکت کودکان در تصمیم گیری را موردسنجش قرار دهد. پرسش اساسی این پژوهش، اثر و میزان هر یک از مولفه ها بر دیگری می باشد.

    روش

    این کنکاش از لحاظ روش شناسی، کمی و راهبرد آن، توصیفی و از نوع علی_مقایسه ای است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخت است که جامعه ی آماری آن را 8000 دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر بندرانزلی تشکیل می دهد که از میان آن ها 367 نفر به عنوان نمونه، به صورت پرسشنامه بسته_ پاسخ، موردمطالعه و با استفاده از نرم افزارهای 24SPSS و 80/8 LISREL مورد تحلیل قرارگرفته اند.

    یافته ها

    تحلیل یافته ها حاکی از آن است که انعطاف پذیری محیط، بیشترین ضریب اثر را با 95%، در کودکان داشته که باعث ایجاد خلاقیت در ساخت و به وجود آوردن بازی در محیط توسط کودک می شود.

    نتیجه گیری

    حضورپذیری محلات با 94 درصد و هویت مکان حضور کودک با 89 درصد در رده های دوم و سوم، بیشترین تاثیرگذاری را به ترتیب بر شرکت در تصمیم گیری و هیجان تجربه شده کودکان در نتایج پرسشنامه کسب کرده است.

    کلیدواژگان: شهردوستدارکودک، محلات، انعطاف پذیری، هویت مکان، شرکت در تصمیم گیری
  • علی وزیری نصیرآباد، کیانوش ذاکرحقیقی*، آرش بغدادی صفحات 67-87
    بیان مساله

    تحول در سیستم های مدیریت زمین شهری از رویکردهای ابزاری به سمت رویکردهای مشارکتی منجر به ایجاد رویکرد نوین حکمروایی زمین شده است.

    هدف

    پژوهش بنیادی حاضر به این پرسش تبیینی می پردازد که الگوی مناسب و کارآمد سیاست گذاری و مدیریت زمین شهری کدامست. مسئله اصلی در اینجا، حل تعارضات و تنش های اساسی ایجا شده در شبکه هایی است که دولت وظیفه تنظیم آنها را به صورت مداخله مستقیم (نظریه وابستگی متقابل) و غیرمستقیم (نظریه قابلیت حکمرانی، نظریه یکپارچگی، نظریه ذهنیت حکمرانی) بر عهده دارد.

    روش

    این پژوهش ترکیبی از روش های کمی پیمایشی و کیفی را در سه سطح فضایی به کار می گیرد. جامعه آماری شامل نهادهای متولی حوزه زمین شهری و مراجعه کنندگان آنهاست. جهت گردآوری داده ها از روش های اسنادی و میدانی (پرسشنامه) و برای تحلیل داده های کمی از مدل رگرسیون خطی چندمتغیره و تحلیل مسیر و سپس برای تحلیل کیفی از روش تحلیل محتوا استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج معادلات ساختاری نشان می دهد که از میان پنج متغیر مستقل پژوهش شامل هماهنگی و اجماع گرایی، اثربخشی و پاسخگویی، مسئولیت پذیری، تمرکززدایی، و بینش راهبردی متغیر یکپارچگی توافق گرا با ضریب 492/0 بیشترین ضریب تاثیر (مستقیم و غیرمستقیم) را بر کارآمدی مدیریت زمین شهری داشته است. همچنین تحلیل ساختار مدیریت زمین شهری ایران نشان می دهد که این ساختار دارای پراکندگی شدید در تصمیم گیری ها و فقدان یکپارچگی در مدیریت زمین است و این امر دلیل اصلی ایجاد ناهماهنگی و چندپارچگی و در نهایت ناکارآمدی آن است.

    نتیجه گیری

    لذا الگوی حکمروایی یکپارچه زمین شهری به عنوان الگوی مناسب و کارآمد پیشنهاد گردید که مبتنی بر یکپارچگی توافق گرا (افقی/عمودی) میان تمام بازیگران و تفویض بخشی از اختیارات دولت به پایین ترین سطح محلی به همراه ظرفیت سازی می باشد. در نتیجه ضرورت تجدید نظر در رویکرد و ساختار مدیریت زمین از سوی دولت امری ضروری است. در نهایت میزان اثربخشی، تبیین و تعمیم این الگو نیز توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری و مدیریت زمین شهری، حکمروایی یکپارچه زمین شهری، الگوی مناسب مداخله
  • حمزه امین طهماسبی*، سید محمود میراکبری، حسین نصیرزاده صفحات 89-110
    بیان مساله

    با توجه به رشد روزافزون شهرها، افزایش جمعیت و متراکم شدن بافت شهری، لازم است که کاربری های شهری اضطراری از قبیل آتش نشانی به طور بهینه تعیین موقعیت شوند تا به خوبی و به سرعت بتوانند پاسخگوی تقاضاها باشند. این مسئله ازآن جهت حایز اهمیت است که این تسهیلات، برای خدمات رسانی امدادی ایجاد می شوند پس باید به خوبی بتوانند تمام ناحیه تقاضا را پوشش دهند، لذا این پژوهش بر آن است تا ضمن شناسایی مهم ترین معیارهای موثر بر مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی که با شرایط شهر اهواز بیشترین تطابق را داشته باشند، آن ها را اولویت بندی نماید.

    هدف

    مقاله حاضر با هدف بهینه سازی مکان یابی استقرار کاربری های شهری تدوین شده است.

    روش

    در این پژوهش با مروری عمیق و گسترده در ادبیات پژوهش، مهم ترین معیارهای به کاررفته در مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی شناسایی و استخراج گردید. سپس به منظور تطبیق و ویژه سازی معیارهای شناسایی شده در مرحله قبل، از تکنیک Delphi استفاده کرده و معیارهایی که خبرگان اختلاف نظر کمتری بر روی آن ها داشتند، انتخاب شدند. آنگاه، به منظور وزن دهی و اولویت بندی معیارهای انتخاب شده در مرحله قبل، یکی از تکنیک های نوین و کارای تحقیق در عملیات به نام تکنیک بهترین_بدترین (BWM) بکار برده شد. درنهایت، با استفاده از تکنیک PROMETHEE چهار مکان بالقوه احداث ایستگاه آتش نشانی رتبه بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج نهایی حاصل از وزن دهی به معیارها حاکی از آن بود که معیارهای تعداد روستاهای حاشیه ای (تعداد روستاهای تحت حوزه استحفاظی آتش نشانی شهر)؛ مراکز مسکونی (محله هایی با ساختار مسکونی، شهرک ها و برج ها)؛ و فاصله مسافتی به ترتیب با اوزان 092/0، 088/0 و 068/0 جایگاه های اول تا سوم اهمیت را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    حاصل از رتبه بندی مکان های بالقوه نشان داد که مکان مربوط به منطقه پاداد واقع در بلوار آیت الله بهبهانی مناسب ترین مکان به منظور احداث ایستگاه آتش نشانی است. مکان های مربوط به سه راه خرمشهر، کوی فرهنگیان و منازل صنایع فولاد به ترتیب در اولویت های دوم تا چهارم جهت احداث ایستگاه آتش نشانی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: ایستگاه آتش نشانی، کاربری شهری، مکان یابی، BWM، PROMETHEE
  • محمد صفری، محمود محمدی*، امیرحسین شبانی صفحات 111-127

    بافت های ناکارآمد میانی شهرها که به عنوان بافت های فرسوده هم شناخته می شوند، یکی از موانع اصلی توسعه پایدار شهری کشورمان به حساب می آیند. شهر رشت نیز از این قاعده مستثنا نیست و با وجود بکارگیری رویکرد بازآفرینی شهری در سالهای اخیر که هنوز فرایندی ناقص و در نطفه است، نیازمند تکامل آن با نگاه علمی تر و کاراتر و در نظر داشتن چارچوبهای شناختی و کاربردی است. پژوهش حاضر اهداف تبیین شاخص های بازآفرینی پایدار بافتهای ناکارآمد میانی شهری، و رتبه بندی و تحلیل ساختاری شاخص های مربوط به شهر رشت را دنبال می نماید. بدین منظور ابتدا پرسشنامه دلفی برآمده از مطالعات اسنادی و نظری، با شاخص های پیشنهادی بازآفرینی پایدار بافت های ناکارامد میانی جهت طوفان ذهنی، به 8 تن از کارشناسان و نخبگان حوزه شهرسازی و برنامه ریزی شهری برای شناسایی اولیه شاخص ها ارایه گردید و در فاز دوم دلفی، اجماع نظر توسط کارشناسان صورت گرفت. سپس بر اساس روش تحلیل ساختاری و با معیار قرار دادن شهر رشت به عنوان بستر شکل گیری این شاخص ها، تحلیل ها بر اساس موقعیت شاخص ها در نمودار تاثیرپذیری- تاثیرگذاری از طریق نرم افزار توصیفی - تحلیلی میک مک، انجام گرفت. 68 شاخص برگزیده در 6 زمینه: 1.کالبدی - فضایی؛ 2.خدماتی - کارکردی؛ 3.توسعه اقتصادی؛ 4.توسعه اجتماعی؛ 5.توسعه فرهنگی؛ 6.حفاظت از محیطزیست؛ می باشند. پس از آن 63 شاخص از طریق تجزیه و تحلیل نرم افزار میک مک مورد رتبه بندی و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس ماتریس تاثیرگذاری- تاثیرپذیری، برترین شاخص های زمینه های شش گانه از متغیرهای تاثیرگذار شامل دو شاخص، «میزان اختلاط کاربری» در زمینه کارکردی - خدماتی و «میزان رشد تولید انرژی های تجدیدپذیر» در زمینه زیست محیطی بوده و از متغیرهای ریسک، شاخص های «میزان رشد کیفی خدمات ایمنی» در زمینه کالبدی - فضایی، «وضعیت بازآفرینی مراکز محله» در زمینه اقتصادی، «میزان توسعه فعالیت مراکز فرهنگی» در زمینه فرهنگی، و «میزان مشارکت های مردمی در فرایند بازآفرینی» در زمینه اجتماعی، رتبه نخست را بدست آورده اند.

    کلیدواژگان: بافت های ناکارآمد میانی، بازآفرینی شهری پایدار، شاخص سازی، تحلیل ساختاری، شهر رشت
|
  • Mohammad Hossein Sharifzadegan *, Mostafa Hosseinabadi Pages 1-18
    Background

    State and market institutions are among the most important and influential political-economic organizations whose composition and role can influence the integrity of the social system. In the modern planning literature, the nature of urban spatial planning is defined as the rule of place, and therefore the state and the market play a unique role in the process of this type of planning, and understanding how they interact in spatial planning discourses can determine the whole path and expected results of the spatial urban planning.

    Objectives

    Therefore, explaining the role and position of state and market in spatial urban planning as one of the key theoretical issues, with emphasis on the New Institutionalism approach, is the main goal of this research.

    Method

    In this article, with an analytical-descriptive method, while raising conceptual questions at the beginning, after introducing market and state as the two main institutions in spatial urban planning and the capabilities and failures of each in urban development, schools view and various theories of political economy are traced back to the three main streams and finally analyzed in terms of the New Institutionalism approach and Transaction Cost Theory.

    Result

    From an Institutionalism point of view, planning is a tool for dealing with the unknown future and can be successful when it leads to integration into the existing order. New Institutionalism and Transaction Cost Theory, by rejecting the dichotomy of the market and the state, attempt to portray spatial planning and planning as an aspect of governance that consisting of both the public and private sectors, thereby expressing the existence of plans and spatial planning reduce transaction costs.

    Conclusion

    The results indicate that considering the shortcomings and capabilities of the market and the state, changing the pattern of their relationships in urban spatial planning should be considered in order to reduce transaction cost in urban development.

    Keywords: State, market, spatial urban planning, New Institutionalism, Transaction Cost Theory
  • Morteza Mirgholami *, Ahad Nejad Ebrahini, Masoumeh Ayashm Pages 19-36
    Background

    What we can see today is the increasing number of events that are taking place around the world. These events, which are driving the waves of globalization, are heading for cities as Megatrends. Consequently, new needs and issues are emerging in cities that divert cities from their originality. This authenticity can be termed as city values. The cities of our country have not been exempt from this rule and have been affected by these Megatrends and trends.

    Objectives

    In the present study, the aim is to explain the Megatrends and Trends in the city and to investigate and examine the impact of Megatrends and Trends on the contemporary Iranian city from the perspective of Islamic realism.

    Method

    According to the objectives, the present study can be considered as a qualitative study. The research method is descriptive-analytical and the approach of logical reasoning (cultural-discourse), using library and documentary studies and questionnaire in order to use Delphi technique.

    Result

    According to studies and evaluations, Megatrends and Trends can be examined and explained in the form of urban components, which include social megatrends, cultural megatrends, economic changes and its globalization, spatial-physical urban megatrends, political and legal megatrends, transportation megatrends and environmental megatrends. Also, the theoretical approach of Islamic realism, which originates from the field of Iranian-Islamic cities, was introduced as a framework for review and filtering.

    Conclusion

    Paying attention to current megatrends and trends in all fields and studying their impact on the dimensions of research, urban plans and programs and projects can be very efficient and effective. This is by choosing the Islamic realism approach as one Attitudes that are compatible with the Iranian city and today's approaches are becoming much more efficient and practical.

    Keywords: Megatrends, trends, Contemporary Iranian City, Islamic realism
  • Marziyeh Pourmohammadi, Seyyed Mohsen Habibi *, Seyyed-Hossein Bahrainy, Zohreh Davoudpour Pages 37-49
    Background

    Since long time ago, theoreticians and intellectuals of urban and non-urban fields have concerned themselves with providing outlines and portraits of, and thoughts about, utopia. In principle when it comes to utopia, everyone complains about the status quo, looks for a solution under utopia so as to improve the situation, and provides an imaginary or actual outline of utopian features. There are very few people, nevertheless, who provide an outline of dystopia in order to give an indirect account of the features of utopia.

    Objectives

    In this paper, my goal is to consider the Quranic dystopia so as to find out more about the features of Quranic utopia.

    Methodology

    In my inquiry into the concept of Quranic utopia in this paper, I have deployed a reverse method; that is, I unearth the features of utopia via those of dystopia. In my references to the Qur’an as the main source of the research, I have deployed an exegetical-interpretational method relying mainly on al-Mīzān in order to understand Quranic verses.

    Results

    In this research, I have identified four city-related concepts in the Qur’an: balad, qarya, madīna, and miṣr. The word, qarya, is synonymous with dystopia, and balad denotes utopia, and by considering them together, we can account for Quranic utopia.
    Qarya or the Quranic dystopia is a city whose people are not believers—they do not believe in God, the day of resurrection, the prophethood of prophets, and the imamate of the Imams, and do not do righteous actions. They are obstinate and vicious, they are deniers, polytheists, unbelievers, and oppressors. These are people who seek more pleasure, more wealth, unlimited freedom, greater domination, more general praise, and in a word, they love this world and seek no goals except the enjoyment of this world. When the Qur’an deals with the features of dystopia, it is mainly concerned with lifestyles, beliefs, moral attitudes, and conducts of people of “town” (qarya) and its rulers, and rarely does it deal with anatomical features thereof.

    Conclusion

    Features enumerated by Fārābī for his dystopias are compatible with those of the Quranic dystopia. Moreover, through a comparison between contemporary cities and Quranic dystopias, I conclude that contemporary cities are in a regressive direction towards qarya.

    Keywords: utopia, Quranic dystopia, qarya, Fārābī, contemporary city
  • Hojjatollah Rashid Kolvir *, Amir Reza Karimi Azeri, Seyed Hadi Purreza Pages 51-65
    Background

    The absence of urban environment for children in the urban spaces along with growing urban development have resulted in children’s decreased presence in this area gradually. Because of these policies, the sense of belonging to the urban environment in children is now differently assessed. Hence, it can be concluded that the environment plays a significant role in the development of personality and child growth; thereby forming the cultural, social factors as well as a great portion of the child's environmental and spatial attachments in the family on neighborhood context.

    Objectives

    This study attempts to evaluate the relationship between components such as environmental flexibility, location identity, and presence in neighborhoods as components of urban planning with such factors as playing, experienced emotion, and participation in decision making. The main question of this study is the effect and extent of these components on each component.

    Methodology

    Methodologically, this study has a quantitative approach and a descriptive and causal-comparative research strategy. The data collection tool is a researcher-made questionnaire that 367 students were chosen through clustering from each school, among 8000 students of Bandar Anzali. The outcomes were analyzed through the software SPSS24 and LISREL8.80.

    Results

    The analysis of the results proved that the highest effect coefficient (95%) in children was related to place flexibility, which causes creativity in the creation of a game by the child.

    Conclusion

    The following grades of the most influence was for physical presence in the neighborhoods with 94% and place identity with 89%, obtained from the questionnaire filled by children.

    Keywords: Child Friendly City, Neighborhoods, Flexibility, Place Identity, Participation in Decision Making
  • Ali Vaziri Nasirabad, Kianoosh Zakerhaghighi *, Arash Baghdad Pages 67-87
    Background

    The transformation of urban land management systems from instrumental approaches to participatory approaches has led to the development of a new approach to land governance.

    Objectives

    The present research addresses the question of what is an appropriate and efficient model of urban land policy and management. The main issue here is to resolve the fundamental conflicts and tensions that emerge in networks that the government has the task of regulating either directly (interdependence theory) and indirectly (the theory of sovereignty, the theory of sovereignty, the theory of sovereignty).

    Methodology

    This study employs a combination of quantitative and qualitative methods at three spatial levels. The population of the study included the institutions responsible for urban land use and their clients. Documentary and field methods (questionnaire) were used for data collection and multivariate linear regression model and path analysis were used for quantitative data analysis and then content analysis method was used for qualitative analysis.

    Results

    The results of the structural equations show that among the five independent variables of the study including coordination and consensus, effectiveness and accountability, accountability, decentralization, and strategic insight of agreeable integration variable with the coefficient of 0.492 the most direct (indirect and indirect) coefficients. It had a city. The analysis of Iran's urban land management structure also shows that this structure is highly fragmented in decision-making and lack of land management integration, which is the main cause of its inconsistency and inefficiency.

    Conclusion

    Therefore, an integrated urban governance model was proposed as a suitable and efficient model based on consensual (horizontal / vertical) integration between all actors and the transfer of part of government authority to the lowest local level along with capacity building. Consequently, it is imperative that the government reconsider the land management approach and structure. Finally, the effectiveness, explanation and generalization of this model were confirmed by experts.

    Keywords: Urban land policy, management, integrated urban land rule, appropriate intervention model
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi *, Seyed Mahmood Mirakbari, Hossein Nasirzadeh Pages 89-110
    Background

    Due to the increasing growth of cities, the possibility of urbanization and condensation, according to the urban uses that can ask you for fire and shelter theory so that they can easily buy and can easily ask you. This consultation can be done by an expert, you can do your services, and we provide you with our services, and you can use these services to enjoy these services. Ahwaz made the most adjustments according to the conditions, according to the priorities.

    Objectives

    The present paper aims to optimize the self-confidence of urban uses on rankings.

    Methodology

    with a deep and extensive overview in the research literature, the most important criteria used in the locating of fire stations Identified and extracted. Then, in order to fit the criteria identified in the previous step, The Delphi technique is used and the criteria that Experts had less disagreement on them were chosen. In order to weigh and prioritize the criteria selected in the previous step, one of the most effective and innovative techniques in operation research Named Best Worst Method (BWM) was used. Finally, using the PROMETHEE technique, four potential locations for fire station construction were ranked.

    Results

    The final results from weighting the criteria indicated that The number of villages in the margin (the number of villages under the fire protection area of the city); Residential centers (neighborhoods with residential structures, settlements and towers); and distance (distance between stations from places with potential fire) respectively with weights of 0.092, 0.088 and 0.068 have been allocated in The first to third places.

    Conclusion

    The results of the ranking of potential locations showed that the location of the Paddah area located at Ayatollah Behbahani Boulevard is the most suitable location for the construction of a fire station. Subsequently, the locations of the Khorramshahr, Koi Farhangian, and steel houses' highways were ranked second to fourth respectively for the construction of the fire station.

    Keywords: Fire Station, urban uses, Locating, BWM, PROMETHEE
  • Mohammad Safari, Mahmood Mohammadi *, Amir Hossein Shabani Pages 111-127

    Statement of the problem The dysfunctional middle textures of cities, also known as worn-out textures, are one of the main problems and obstacles to the sustainable development of our country's metropolises and metropolises. The city of Rasht is no exception to this rule, and despite the use of the urban regeneration approach in recent years, which is still an incomplete process in the sperm, it needs to be developed with a more scientific and efficient view and considering cognitive and practical frameworks. Goal The present study aims to explain the indicators of sustainable regeneration of dysfunctional urban intermediate textures, and to rank and structurally analyze the indicators related to the city of Rasht. Method To this end, the Delphi Questionnaire, derived from documentary and theoretical studies, was presented to 8 experts and elites in the field of urban planning and urban planning as the proposed indicators of intermediate dysfunctional textures for brainstorming. Then, based on the structural analysis method and with the criterion of placing the city of Rasht as the platform for the formation of these indicators, the analysis were performed based on the position of the indicators in the impact-effectiveness chart through descriptive-analytical software. Findings 68 selected indicators in 6 fields: 1. Physical-spatial; 2. Service - functional; 3. Economic development; 4. Social development; 5. Cultural development; 6. Environmental protection; Are. After that, 63 indicators were ranked and analyzed through Mike Mac software analysis. Conclusion Based on the impact-effectiveness matrix, the top six indicators of the influential contexts include two variables, the "rate of user mix" in the functional-service field and the "growth rate of renewable energy production" in the field of environmental and risk variables. Safety services in the physical-spatial field, "neighborhood recreation status" in the economic field, "cultural activity development activity" in the cultural field, and "public participation in the recreation process" in the social field have gained the first rank.

    Keywords: dysfunctional inner city textures, Sustainable Urban Regeneration, Indexing, Structural Analysis, Rasht city