فهرست مطالب

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت
شماره 42 (1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر فاطمه خویینی، دکتر حسن احدی، دکتر یوسف کریمی، دکتر علی دلاور صفحات 5-19

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های تفکرو هیجان طلبی در دانشجویان کارشناسی رشته های هنر و ریاضی انجام شده است . جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان مرد رشته هنر و ریاضی ، دانشکده هنر و معماری و تهران مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی است که در نیمسال دوم تحصیلی  88-87 به تحصیل اشتغال داشتند. نمونه پژوهش با 266 نفر از دانشجویان مرد ریاضی و هنر انجام گرفت که به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند . برای سنجش سبک های تفکردانشجویان از پرسشنامه سبک های تفکراسترنبرگ و نیز برای اندازه گیری هیجان طلبی از آزمون هیجان طلبی  آرنت استفاده شد که هر دو آزمون فوق برای دانشجویان در دانشگاه هایشان اجرا گردید . پس از جمع آوری داده ها ، فرضیه های تحقیق از طریق آزمون آماری میانگین دو گروه مستقل در سطح اطمینان 95 درصد تحلیل شدند و نتایج زیر را در مردان به دست دادند : سبک های تفکرقانون گذار ، اجرایی ، قضاوتگر ، فرد سالار ، پایورسالار ، جرگه سالار ، کلی نگر ، جزیی نگر ، درون نگر ، ناسالار، بیرون نگر و آزاد اندیش دانشجویان رشته ریاضی و رشته هنر در یک سطح بوده و تفاوتی با یکدیگر ندارد و سبک تفکر محافظه کار دانشجویان رشته ریاضی بیشتر از دانشجویان رشته هنر است . همچنین با 99 درصد اطمینان هیجان طلبی دانشجویان هنر بیشتر از دانشجویان ریاضی است .

    کلیدواژگان: سبک های تفکر، هیجان طلبی، دانشجویان ریاضی و هنر، مردان
  • مهدی اکبری صفحات 21-43

    این مطالعه درصدد بوده که روایی حیطه های محتوایی و شناختی آزمون ریاضی تیمز 2007 را به منظور پیش بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان شرکت کننده در سال های بعد بررسی نماید. برای بررسی روایی پیش بینی اطلاعات متغیر ملاک در چهار مقطع زمانی 20روز، یک سال، دو سال و سه سال بعد از اجرای مطالعه تیمز 2007جمع آوری شد. در این پژوهش از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است؛ تمام 395 دانش آموز شهر تهران که در مطالعه تیمز2007 شرکت نمودند، نمونه این مطالعه را تشکیل می دهند. در این مطالعه نمرات حیطه های محتوایی(اعداد، اشکال هندسی و نمایش داده ها)و حیطه شناختی (دانش،کاربردو استدلال) آزمون ریاضیات مطالعه تیمز2007 به عنوان متغیر پیش بین انتخاب شدند؛ نمرات پیشرفت تحصیلی همان دانش آموزان در آزمون کلاسی ریاضی دانش آموزان شرکت کننده در مطالعه تیمز2007 در پایه چهارم، پنجم، اول راهنمایی و دوم راهنمایی سال های تحصیلی1385 تا 1389 نیز به عنوان متغیر ملاک انتخاب شده است. نتایج این مطالعه نشان دادکه حیطه های محتوایی و شناختی آزمون ریاضی تیمز2007 از روایی مناسبی برای پیش بینی نمرات آزمون کلاسی ریاضی پایه چهارم، پنجم، اول راهنمایی و دوم راهنمایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: روایی پیش بینی، تیمز2007، حیطه محتوایی، حیطه شناختی، پایه چهارم
  • آتوسا کلانتر هرمزی، دکتر عبدالله شفیع آبادی، دکتر کیومرث فرح بخش صفحات 45-58

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی گلاسر بر بحران هویت دختران دانش آموز در معرض خطردردبیرستان های منطقه 8 تهران است . نمونه پژوهش 24 نفر از دانش آموزان دختر در معرض خطر اول و دوم دبیرستانی منطقه 8  آموزش و پرورش شهر تهران  در سال تحصیلی 85-1384 هستند که پس از انتخاب تصادفی دبیرستان ها، دانش آموزان دختر در معرض خطر آن دبیرستان ها براساس بخشنامه دفتر پیش گیری از آسیب های اجتماعی و مواجهه با بلایای طبیعی معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش، شناسایی شدند (189/1817/520 مورخ 18/8/84). سپس با اجرای آزمون بحران هویت، دختران دانش آموزی که دارای بحران هویت نیز تشخیص داده شدند، به تصادف در دو گروه 12 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند که طرح درمان و جلسات مشاوره گروهی مبتنی بر نظریه واقعیت درمانی گلاسر به مدت 9 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. تحلیل و مقایسه اطلاعات به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون  نشان داد که مشاوره گروهی مبتنی بر نظریه واقعیت درمانی گلاسر، بحران هویت دختران دانش آموز در معرض خطر را کاهش داده است. هم چنین در رفع مشکل درتعیین اهداف بلند مدت، ایجاد نگرش مثبت نسبت به خود، ایجاد وفاداری گروهی، رفع رفتارهای نامتناسب جنسی و کسب هویت مذهبی، موثر بوده است  اما  در توجه به ارزش های اخلاقی و رفع تردید در مورد انتخاب شغل اثربخش نبوده است. براساس یافته های این پژوهش به کارگیری مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد گلاسر برای کاهش بحران هویت دختران دانش آموز در معرض خطر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: واقعیت در مانی، مشاوره گروهی، بحران هویت دختران
  • زینب فاطمی امین، مجید فولادیان صفحات 59-80

    در این مقاله این رابطه ها مورد بررسی قرار می گیرد. نوع رابطه نظام آموزشی از یک سو -به لحاظ اهداف، سیاست ها و برنامه ریزی های آموزشی- با سطوح سه گانه توسعه تاثیر می گذارد، و از سوی دیگر رابطه سطوح سه گانه توسعه بر بازدهی آموزشی ، رابطه نوع نظام آموزشی به طور غیر مستقیم و از طریق سطوح سه گانه توسعه بر بازدهی آموزشی، رابطه نوع نظام آموزشی به طور مستقیم بر بازدهی آموزشی . سوالات اصلی مطالعه حاضر عبارتند از: 1. آیا نوع نظام آموزشی بر سطوح سه گانه توسعه در کشورهای جهان تاثیرگذار است؟، 2. آیا سطوح سه گانه توسعه بر بازدهی آموزشی در کشورهای جهان تاثیر معناداری دارد؟ 3. آیا کیفیت نوع نظام آموزشی بر بازدهی آموزشی کشورهای جهان تاثیرگذار است؟ پژوهش حاضر بر اساس روش تطبیقی کمی یا تحلیل بین کشوری انجام گرفته است؛ که در آن از داده های ثانویه 70 کشور جهان، در بین سال های 2004-1999، استفاده شده است. نتایج حاصله از الگوی معادلات ساختاری بیانگر تاثیر نوع نظام آموزشی و سطوح سه گانه توسعه بر بازدهی آموزشی می باشد. نتایج رگرسیون نیز نشان می دهند توسعه اقتصادی با 27/0، توسعه سیاسی با 14/0 و توسعه اجتماعی با 29/0 به طور مستقل متغیر وابسته (بازدهی آموزشی) را تبیین می کنند. همچنین نوع نظام آموزشی با 38/0 از طریق سطوح سه گانه توسعه بر بازدهی آموزشی تاثیر معناداری دارد. در پاسخ به سوال سوم ضمن ذکر این مطلب حائز اهمیت که؛ نظام های آموزشی مختلف (نظام متمرکز، نظام نیمه متمرکز و نظام غیرمتمرکز) تاثیر متفاوتی بر بازدهی آموزشی دارند، کشورهایی که دارای نظام های آموزشی نیمه متمرکز و غیرمتمرکز می باشند، از لحاظ میزان بازدهی آموزشی در سطح بالایی قرار گرفته اند، در عین حال که بیشتر کشورهایی که دارای نظام متمرکز آموزشی هستند، بازده آموزشی پایین تری دارند.

    کلیدواژگان: نوع نظام آموزشی، بازدهی آموزشی، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و توسعه سیاسی
  • دکتر طیبه ماهروزاده صفحات 81-103

    مقایسه آراء آیزنر و زایس و در خصوص ابعاد برنامه درسی است . آیزنر در کتاب  " تصورات تربیتی " (1970)  ، ابعاد برنامه درسی را مرکب از هفت عنصر می داند که عبارتند از اهداف ، محتوا، فرصت های یادگیری ، سازماندهی فرصت های یادگیری،سازماندهی سطوح محتوا، شیوه ارایه و پاسخ مطالب وارزشیابی . زایس در کتاب " برنامه درسی ، اصول و مبانی "(1976) به تبیین عناصر برنامه درسی پرداخته و معتقد است برنامه درسی از چهارمولفه اساسی شامل اهداف سه بخش(اهداف کلی ، اهداف مربوط به محتوا و هدف های رفتاری)  محتوا، فعالیت های یادگیری و ارزشیابی بوجود آمده است. درنظر آیزنر مقاصد و اهداف دارای نقش محوری هستند و برحسب اینکه برنامه ریز تعلیم و تربیت دارای چه دیدگاهی است و از چه الگویی دربرنامه ریزی درسی استفاده می کند از هدف های رفتاری ، هدف های حل مسئله و نتایج پدیدار شونده سودخواهد جست . زایس معتقد است در نظر گرفتن هدف ها به شیوه سنتی سبب می شود تا بجای آن که غایات به عنوان محرک در نظرآیند خود به عنوان نتیجه نهایی مطرح شوند. آیزنر در بحث از محتوای برنامه درسی معتقد است که بایداز برنامه ریزی به صورت تجویزی پرهیز کرد. درنظر آیزنر اهداف و محتوا باید به صورت رویدادهایی که دارای نتایج تربیتی هستند جلوه گر شوند ، درغیر این صورت فاقد ارزش تربیتی هستند. زایس به نقل از دیویی محتوا را چیزی فراتر از معلومات و اطلاعات دانسته و برفرآیند یادگیری تاکید ورزیده است. در زمینه فعالیت های یادگیری زایس همچون آیزنر فعالیت های یادگیری را واجد اهمیت بسیار می دانند و میان " فعالیت " و " تجربه " تفاوت قایل است. آیزنر و زایس دراین امر که فعالیت های تربیتی باید متناسب با علایق شاگردان باشند ، اتفاق نظر دارند. آیزنر سازماندهی فرصت های یادگیری را یکی از عناصر برنامه درسی می دانداما زایس به هنگام بحث پیرامون فعالیت های یادگیری بدان می پردازد. آیزنر نخست عنوان سازماندهی سطوح محتوا و زایس با عنوان مهندسی محتوا ، تاکید بر تلفیق موضوعات درسی دارند. زیرا در این صورت یادگیری به شرایط طبیعی نزدیک تر خواهدشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، الگوی ابزار - هدف، الگوی پدیدار شونده، اهداف، محتوا، فرصت های یادگیری
  • دکتر محمد لشکری صفحات 105-115

    در حال حاضرتعداد کتاب ها و محتوا درسی مربوط به رشته اقتصاد اسلامی بسیار کم است و آنچه تاکنون تدوین شده صرفا با انگیزه شخصی و بدون حمایت مالی از سوی مراکز آموزش عالی و مراکز پژوهشی دولتی صورت گرفته است. برای گسترش کمی و کیفی محتوا و منابع درسی رشته اقتصاد اسلامی نیاز به برنامه ریزی منسجم و دقیق و سیاست گذاری توسط نهادهای مرتبط با این موضوع می باشد. انجمن اقتصاد اسلامی به عنوان یک سازمان غیردولتی(NGO) با توجه به توانایی های بالقوه ای که دارد می تواند این برنامه ریزی و سیاست گذاری را انجام دهد و از طریق قانونی متولی این امر شود و با روش قانونی از انتشارات سمت، مرکز نشر دانشگاهی، پژوهشگاه علوم انسانی و سایر نهادهای دولتی بخواهد تا حامی مالی و پژوهشی این امر باشند. سیاست گذاری و برنامه ریزی به منظور گسترش کمی و کیفی محتوا و منابع درسی رشته اقتصاد اسلامی باید نهادینه شود تا با تغییر دولت ها و سیاست های کلی کشور خللی در این راه ایجاد نشود. پژوهش حاضر راهکارهای برنامه ریزی و سیاست گذاری برای گسترش کمی و کیفی محتوا و منابع درسی رشته اقتصاد اسلامی را مشخص و پیشنهاد می کند. روش تحقیق این پژوهش توصیفی است. در این پژوهش فرایند تدوین منابع درسی سایر رشته ها تجزیه و تحلیل می شود و علت کمبود محتوا درسی رشته اقتصاد اسلامی نسبت به سایر رشته های علمی مورد بررسی قرار گرفته و از طریق الگو سازی از فرایند مثبت تدوین محتوا درسی سایر رشته ها پیشنهاداتی برای گسترش کمی و کیفی منابع درسی رشته اقتصاد اسلامی ارایه می کند.فرایند تدوین محتوا و منابع درسی رشته اقتصاد اسلامی از شناسایی نویسندگان و پژوهشگران بالقوه اقتصاد اسلامی و تهیه سرفصل ها آغاز می شود و به انتشار و ویرایش های مجدد محتوا و منابع درسی منتهی می شود. این فرایند بسیار پویا است و در حقیقت پایانی ندارد زیرا حوزه اقتصاد اسلامی بسیار وسیع است و با توجه به مسایل اقتصادی جدید جهان محتوا و منابع درسی این رشته باید دایما به روز شوند و پاسخگوی مسایل جدید اقتصاد باشند.  به این رشته باید به عنوان یک رشته علمی نگاه کرد. درست است که پژوهشگران، مدرسان و نویسندگان این رشته انگیزه الهی و معنوی دارند. در عین حال آن ها انسان و دارای نیازهای مادی و فیزیکی و دارای هزینه فرصت هستند و آن ها نیز همانند دیگران هزینه- فایده اقتصادی را می دانند و می توانند بین گزینه های مختلف انتخاب کنند.

    کلیدواژگان: محتوا درسی، منابع درسی، اقتصاد اسلامی، رشته اقتصاد اسلامی، پژوهش
  • دکترفاطمه کریمی، دکترموسی کافی، دکترسیدولی الله موسوی، نادرافقی، سیدهاشم موسوی صفحات 117-130

    در این پژوهش با تاکید بر نظریه ها و دیدگاه های نظری و استفاده از شیوه تحقیق مطالعات میدانی، به منظور درک عمیق تر موضوع، کوشش شده است تا وجوه مختلف نظرات اعضای هیات علمی دانشگاه گیلان در زمینه ارزشیابی استادان شناسایی شود. محورهای اساسی و سه گانه ارزشیابی عبارت اند از: وضعیت علمی ، کیفیت تدریس و اخلاق مدرسی. در این پژوهش پرسشنامه ارزشیابی اعضای هیات علمی از نظر محتوی و نحوه اجرا مورد بررسی قرار گرفت. روش نمونه گیری تصادفی منظم و ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. اعتبار و پایایی آن پس از اجرای پیش آزمون کاملا تایید شد. از مجموع 313 نفر عضو هیات علمی، پرسشنامه برای 104 نفر جهت تکمیل، ارسال گردید. با به کارگیری روش های آمار توصیفی و استنباطی نظیر جداول فراوانی، نمودارها و آزمون نان پارامتری c2 ، داده های پژوهش مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. نتابج پژوهش نشان داد که:82% اعضای هیات علمی دانشگاه گیلان با ارزشیابی کیفیت تدریس استادان توسط دانشجویان موافق اند و 17% با آن مخالف هستند، که با توجه به مقدار c2 = 93/071 این رابطه معنادار است. بیشتر آزمودنی ها یعنی 40% درصد اظهار کردند که بیشترین ضریب ارزشیابی باید به وضعیت علمی استاد تعلق گیرد و پس از آن به ترتیب به کیفیت تدریس و اخلاق مدرسی باید امتیاز داده شود. در مورد نحوه اجراء نیز 7/57% درصد اظهار کردند که بهتر است ارزشیابی هر دو نیم سال یک بار انجام گیرد و 1/57% موافق بودند که به جای نمونه ای از دانشجویان یا دانشجویان ممتاز، تمام دانشجویان کلاس باید فرم ارزشیابی را تکمیل کنند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، وضعیت علمی، کیفیت تدریس، اخلاق مدرسی
  • دکتر علی ذکاوتی قراگزلو صفحات 131-146

    انتظار از جریان یادهی -یادگیری ارتقای سطح و تراز اکولوژی علوم، تفویض بخشی از سنجش و بازخورد نسبت به فعالیت ها ، و غنی سازی فرصت های یاد گیری ، مدیریت زمان ودرک پیوند متقابل عمل و نظر به تناسب سبک های یادگیری به دانشجو-محققان است. منطق دیدگاه های معرفت شناسی موثر بر مفروضات و پرسش های یاددهی یادگیری به منظور ارزیابی قوت نظری و ظرفیت حل مساله و ارزش تربیتی مطرح می شود. بیان رویکردها و دیدگاه های معرفت شناسی درجنبه های مختلف نظام فکری و فرهنگی همچنین جریان عمل و نیز ساختدارسازی معرفت و دانش و فنون ارزشیابی به وسیله خود دانشجو–معلمان و مدرسان الهام بخش است. .اهداف حل مسیله، خود سنجی  و ساختدار-سازی راه حل امید بخشی در زمینه مشکلات نهاد آموزش و پرورش ومسایل فرا نهادی جوامع از  جمله امر  خطیر  تربیت می باشد .رویکردهای متفاوت و سلیقه ای ومکاشفه ای حل مسئله هم انعکاسی  از جهان پیچیده و متکثر ند و با پر بار شدن وارتقا یافتن، می توانند زمینه ابتکار و هنر  معلمی در جریان یاددهی -یادگیری را موجب شوند.گسترش وسیع ارتباط از طریقه شبکه جهانی وب با بهره مندی از  توانایی تفکرانتقادی  و پیچیده  در چارچوب وشبکه ای از  روش مکمل مفید به نظر می رسد. با رویکرد فکورانه، انتقادی و همه جانبه نگر افراد و جوامع علاوه بر نکات مثبت به نکات منفی فن آوری در زمینه تربیت هشیار می شوند. نکته مهم معرفت شناختی و تربیتی این جاست که درهمه حال نقش تعیین کننده ازآن رابطه فکورانه یادگیرنده  با خودش، بایاددهی یادگیری با معلم ، بامحیط و با جهان است.

    کلیدواژگان: یاددهی- یادگیری، معرفت شناسی، ساختدارسازی، ارزشیابی
|
  • Fateme Khoeini, H.Ahadi, Y.Karime, A. Delavar( Pages 5-19

    The aim of this study was to compare thinking styles and sensation seeking in art and math students (BA) .Statistical population of this research was all the males that studied in art and architecture faculty and central Tehran Azad Islamic University , Second term in 87-88 . Sample was 266 Art and math students that were selected by stratified random sampling . For thinking styles assessment of the students have been used Sternberg Thinking Style Test . Also for sensation seeking measurement have been used Arnett Sensation Seeking Test . These two tests were performed for the students in their universities . After getting data , research hypothesis were analyzed by Independent Two Groups Mean Test . in confidence level of 95% . Findings showed that : legislative , executive , judicial , monarchic , hierarchic , oligarchic , global , local  ,internal , anarchic , external and liberal thinking style in math students is higher than art students . And also with 99% confidence , art students sensation seeking is higher than math students . 

    Keywords: thinking styles, sensation seeking, math & art students, males
  • Mahdi Akbari Pages 21-43

    This study investigated the  validity of the TIMSS Data 2007 At "Grade 4th" Iranian Student In predicting scholastic performance in Mathematics at  fourth grade, fifth grade, sixth grade and seventh grade at their school. A Sample in this study include of total Tehran City Student (n=395) participated in TIMSS2007. In This study TIMSS2007 Mathematics content and Cognitive domain performance  use As  Predictor variable. scholastic performance in Mathematics fourth grade, fifth grade, sixth grade and seventh grade in their classrooms at academical years 1385-1389 use As Criterion variable. The results indicated that the TIMSS2007 Mathematics content  and Cognitive SubScale are generalizably valid predictors of  grade point at  fourth grade, fifth grade, sixth grade and seventh grade.

    Keywords: predictive, validity, TIMSS2007, scholastic performance, Mathematics
  • Atoosa kalantar Hormozi, Abdollah Shafiabadi, Kiumars Farahbakhsh Pages 45-58

    The participants were 24 female students at the risk of identity crisis studying at the primary and secondary grades of high school, 8th district of education in Tehran, during the academic years of 1384-1385. The high schools were randomly selected and the female students who were at risk were identified in accordance with the directive of the Prevention Office of Social Harm and Natural Disasters from the deputy of Physical Education and Health of the ministry of education. A test of identity crisis was administered and based on its results the female students who were found to have the identity crisis were randomly divided into two groups, including 12-members in each group, the experimental and control group. Thereafter, the students in the experimental group had a nine session treatment of group counseling based on the Glaser’s theory of reality therapy. Analysis  of the pretest and the posttest results revealed that group counseling, following the reality therapy of Glaser’s theory, has reduced the identity crisis among the female students at risk. In addition, it was found to be effective in resolving the problem of achieving long-term goals, creating a positive self-concept and group loyalty, resolving inappropriate sexual behavior, and acquiring a religious identity. In contrast, it didn’t indicate any change with regard to paying attention to the moral values and resolving uncertainty about selecting the prospective career. According to the findings of this study, the use of group counseling of Glaser as an approach to reduce the identity crisis among female students at risk is recommended.

    Keywords: group counseling, reality therapy, identity crisis of schoolgirls
  • Zeinab Fatemie Amin, Majid Fooladian Pages 59-80


    This paper investigates the effect of the educational system on the education performance. The kind of education system in every country, in terms of its objectives, policies and education plans has influenced a trilevel of development. On the other hand, it has some influences on the educational outcome. Also the kind of educational system has direct impact on the educational outcome. The current study tries to answer the following research questions.
    1.  Does the kind of educational system influence the trilevel of development through the world?
    2.  Does the trilevel of development influence educational outcome?
    3.  Does the quality of the kind of educational system influence the educational outcomes?
    The current comparative study is quantitative in nature. Data were obtained from the secondary sources including those which have been obtained from the 70 countries from 1999 to 2004. The findings of the study indicated the effect of the kind of educational system as well as trilevel of development on the educational outcome. Multiple regression showed that economical development (%27), political development (%14), and social development predicted the educational outcome. Furthermore, the kind of educational system (%38) through trilevel development influenced the educational outcome. It should also be mentioned that different educational systems (concentrated / semi-concentrated / non-concentrated) have different effects on the educational outcome. Moreover, those countries in which semi-concentrated and non-concentrated systems are common, enjoy the higher educational outcome. On the contrary, those countries with the concentrated educational system are having the lower educational outcome.

  • Taiiebe Mahrozade Pages 81-103

    This paper aims at comparing two perspectives, as to the aspects of curriculum, proposed by Eisner and Zeiss. Eisner(1970), in his book “Educational imaginatory ”, believed that curriculum consisted of seven parts: objectives, content ,learning opportunities, organized learning opportunities,organized content level, presentation, answer and evaluation. Zeiss (1976), in his book: Principles and”, pointed out the curriculum elements. He further emphasized that curriculum included 4 major parts, namely, triple purposes (objectives, goals, aims) of content, learning activities and evaluation. Eisner believed that purposes play a vital role and are of paramount importance. Due to the this fact that the purposes of educational planner as well as what kind of pattern he /she utilized in the curriculum, one can take advantages of behavioral purposes, problem-solving purposes and emerging outcomes. As Zeiss stated, taking the traditional approach leads to the consideration of purposes as an end by themselves rather than as the stimulants. Having discussed the content of the curriculum development, Eisner believed that we should avoid using the planning in prescribed way. To him, objectives and content should be manifested in educational events, otherwise, they are no educational value. Zeiss quoting Dewey believed that content is beyond knowledge and information. Moreover, he emphasized that learning process is of value.  Regarding learning activities, Zeiss who is in line with Eisner as to the significance of learning activities, distinguishing between “activities” and “experience” . Zeiss and Eisner agree on the fact that this educational activity must be appropriate to the students` interests. Although Eisner consider the organized learning opportunities as one of the elements of curriculum, Zeiss deals with this issue when learning activities are presented. Initially Eisner emphasizing the organizing of content level and Zeiss emphasizing content engineering, believe that curriculum issues should be integrated, because this form of learning would be closer to natural conditions.

    Keywords: Curriculum, instrumental pattern-purposes, emerging pattern, objectives, content, learning opportunities
  • Mohamad Lashcary Pages 105-115

    Policy making and planning: Two strategies for enhancing the content and curriculum resources in the field of Islamic economics Nowadays, the number of books and content dealing with Islamic economics is inadequate. What has been developed so far is based on the personal incentives or motives and is without financial support for the higher educational system and research led centers. The detailed and coherent planning is required for enhancing the content and curriculum resources both quantitatively and qualitatively in the field. This planning should be exercised by the related institutes through their potentials and abilities. Islamic economics council, as a non-governmental institution, can handle these planning and policy making processes. In so doing, this can be utilized through the legitimate ways such as SAMT publications, University publication centers, Research on humanities, etc. These stake-holders are asked to afford the council financially. The planning and policy making should be initialized. The current study suggests and determines policy making and planning ways for enhancing both quantitatively and qualitatively content and curriculum resources for the field of Islamic economics. In this descriptive research, the processes of curriculum development of other fields have been analyzed. Also, lack of content in this field in comparison to other fields has been investigated. Through making plans from these processes, some suggestions for enhancing both quantitatively and qualitatively for this field have been proposed. This process with the contribution of authors and researchers in the field of Islamic economics began. This process is very dynamic and has no end, because, in fact, it covers a very broad field of Islamic economics and economic issues based on the new content and curriculum resources. The content and curriculum resources must be continually updated and be responsive to new problems that emerge. This field should be looked at as a scientific field. It is true that researchers, teachers and writers in this field have motivated the divine and spiritual motivation. Furthermore, there are human beings with physical and spiritual needs who have opportunity expenses. They know the advantages of economics and can choose between different options.

    Keywords: Curriculum content, Curriculum resources, Islamic economics, Research
  • F. Karimi, M. Kaffee, W. Mosavi, N.Ofoghi, S.H.Mosavi Pages 117-130

    In  this study the emphasis is on theories and theoritical point of views and the use of field studies for deep understanding of this research, so we attempted to identify the various aspects of Guilan university's academic staffs point of view about academic stuffs' evaluation. The three basic aspects of evaluation were scientific situation. quality of teaching and teaching moral. The qouestionnaire of evaluation was reviewed regarding to the content and the way of administration. We choose the systematic sampling method and the instrument of research was researcher-made questionnaire.  The validity and reliability of questionnaire completely was verified after test-retest. We applied the descriptive and inferential statistic method for example the tables of frequency, graphs and nonparametric chisquare and the data of research were analyzed. The conclusions of this research are these: %82 of academic staffs agreed with the evaluation of academic stuffs  by the students and %17 were opposed. In this relationship as c2 = 93/71 it means that the relationship is significant. Most of the academic staffs that is %57/1 declare that all of students must participate in the evaluation not only ten of them or privileged students. As the c2 = 37/5 so we concluded that the relationship is significant. The %40 of academic staffs declare that the most evaluation qoeficient must be devoted to the scientific situation and respectively to the teaching quality and teaching moral. %57/1 of  academic staffs declare  it is better that the evaluation be applied once in a year and %57/1 declare the suitable time for evaluation is the last session of class.

    Keywords: evaluation, scientific situation, quality of teaching, teaching moral
  • A. Zekavati Ghargozlou Pages 131-146

    The goal of this article is to study the trend of  teaching -learning from the viewpoints of different episteme- methodological perspectives. It is expected that analyzing of the perspectives would help to promote the level of ecology of sciences, enriching feed back to the activities opportunities of learning and time- management according to the  selected learning   styles by  the students – teachers .
     Reflective approach, individuals and societies may be aware about different consequences of technology. The minute points are that the determinations role depends to a reflection and life- long relationship of the learner with him (her) self, with the perspectives, teacher, environmental and the universe.

    Keywords: Teaching-Learning, Epistemology, Constructivism, Evaluation