فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 45، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نرجس سلم آبادی، محمدعلی بهشتی نیا* صفحات 793-818

    زنجیره تامین دارو بخشی از سیستم سلامت است که اهمیت بسزایی در افزایش سلامت جامعه دارد و از این رو یک مساله حیاتی و اساسی در هر کشوری است. در این مقاله سعی شده است با بررسی مساله یکپارچه تولید-موجودی-مسیریابی با یکی از مهم ترین چالش های حال حاضر صنعت دارو، یعنی عدم هماهنگی بین بخش های مختلف زنجیره، مقابله شود. مساله مورد بررسی دارای دو تابع هدف است که تابع هدف اول آن کمینه سازی هزینه های کل سیستم شامل هزینه های ثابت و متغیر تولید، انتقال دارو بین سطوح مختلف، نگهداری و فساد محصولات و تابع هدف دوم کمینه سازی تاثیرات زیست محیطی ناشی از تولید و انتقال داروها می باشد. بعلاوه در این مساله، حالت تولید توسط چند تولیدکننده مختلف و توزیع دومرحله ای نیز در نظر گرفته شده اند. پس از ارایه مدل ریاضی مساله مذکور، به منظور مقابله با تغییرات تقاضا از رویکرد تصادفی سناریو محور به منظور مدلسازی استفاده می شود. همچنین مدل مذکور در شرکت داروسازی بایرپل فناور پیاده سازی و نتایج تحلیل و بررسی می شود. نتایج نشان داد که افزایش تقاضا موجب افزایش هر دو تابع هدف مساله می شود. در انتها نیز روی دو پارامتر مساله تحلیل حساسیت انجام می شود. همچنین افزایش هزینه های راه اندازی موجب افزایش تابع هدف هزینه و کاهش تابع هدف انتشار گازهای گلخانه ای می شود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، حمل و نقل، برنامه ریزی تصادفی، برنامه ریزی دو مرحله ای و مسئله تولید- مسیریابی
  • بهمن قربانی واقعی*، وحیده نصر صفحات 819-838
    در این مقاله، مدلسازی یک ایستگاه بوسیله شبکه های پتری به منظور اعمال کنترل نظارتی ارایه گردیده است. در این راستا، یک نمایش یکپارچه از شبکه های راه آهن که شامل خط، سوزن و ایستگاه است، ارایه شده است. قطارهای عادی و سریع السیر در مدل در نظر گرفته شده در دو جهت حرکت می کنند. مدت زمان سیر بلاک با توجه به طول بلاک، سرعت و شتاب حرکت قطارها و با فرض شیب صفر درهزار استخراج شده است. برای مدلسازی ایستگاه مورد نظر، تعداد بلاک ها متناسب با تعداد سوزن ها، سکوی اصلی ایستگاه، مسیرهای کنارگذر و  مسیرهای ورود به ایستگاه در نظر گرفته شده است. سپس هر بلاک در شبکه پتری معادل با یک مکان در نظر گرفته می شود. این مکان ها بوسیله کمان هایی به گذرها، مرتبط اند، به طوری که، کمان ها نشان دهنده جهت جریان ترافیک و گذرها نماینده وضعیت اشغال بلاک ها توسط قطار در هر لحظه هستند. یکی از الزامات بهره بردای خط، عدم برخورد با قطار روبه رو است.  در این راستا، حالات غیرقانونی مربوط به حرکت قطارها برای شبکه معرفی شده است و با کنترل نظارتی های مربوطه این حالات از شبکه حذف گردیده اند. هم چنین به منظور کنترل زمانی قطارها در هنگام عبور چندین کنترل نظارتی دیگر نیز طراحی و مدل زمانبندی یک ایستگاه ارایه شده است. در نهایت با ایجاد حفره های زمانی در هنگام سبقت قطار سریع السیر از قطار نرمال در شبکه، نشان داده می شود که می توان به مجموعه برنامه زمانبندی قابل تحقق با در نظر گرفتن ملاحظات عملی سیگنالینگ دست یافت.
    کلیدواژگان: مدلسازی گسسته رویداد، کنترل نظارتی، تحلیل ایمنی و عدم وقفه قطارها
  • حمیدرضا احدی*، امیرحسین شریفیان صفحات 839-856

    عملکرد درست زنجیره تامین نقش کلیدی در موفقیت یک سازمان و دستیابی به اهداف آن دارد. مدلهای مختلفی برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین وجود دارد. در این تحقیق از مدل" اسکور" برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین شرکت واگن سازی تهران  استفاده شده  است . فرآیندهای اصلی مدل اسکور عبارتند از برنامه ریزی، تامین، ساخت، تحویل و ارجاع.  مدل اسکور دارای 5 ویژگی عملکردی شامل قابلیت اطمینان، پاسخگویی، چابکی، هزینه و مدیریت دارایی می باشد. هدف از این مقاله  ارزیابی عملکرد  زنجیره تامین شرکت واگن سازی تهران با استفاده از مدل اسکور است . برای این منظور پس از مصاحبه با متخصصین ، تعداد 13 معیار در 5 حوزه عملکردی مدل اسکور تعیین و با استفاده از روش AHP، معیارها وزن دهی شدند . در گام بعدی روش های اندازه گیری هر یک از معیارها تعیین و برای 8 مجموعه اصلی از تامین کنندگان شرکت واگن سازی تهران فرآیند ارزیابی انجام گردید . در ادامه با استفاده از "روش نرمالیزه دبویر" و روش "سطح صفر و سطح مورد انتظار،  عملکرد هر یک از معیارها  اندازه گیری شد . نتایج این تحقیق نشان دهنده نقاط ضعف و قوت سیستم زنجیره تامین شرکت واگن سازی تهران است . مهم ترین نقطه ضعف زنجیره تامین شرکت مورد بررسی مربوط به "توانایی ارایه محصولات جدید و توان مهندسی" است. نتایج این تحقیق نشانگر آن است که عملکرد معیار مذکور  در سطح قابل قبولی نیست  و نیاز به اصلاحات اساسی دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، زنجیره تامین، شرکت واگن سازی تهران، مدل مرجع عملیات زنجیره تامین (اسکور)
  • فرهاد اعتباری*، زهرا دشتیان صفحات 857-875
    مسئله مسیر یابی-موجودی جزو مسایل پرکاربرد در حوزه توزیع کالا محسوب می شود. این مسئله در واقع حاصل ادغام و یکپارچه سازی دو مسئله کلاسیک می باشد. مسئله اول، مربوط به مسیریابی است که مسیر حرکت وسایل نقلیه بین چندین مکان را مشخص می کند. مسئله بعدی در حوزه موجودی می باشد که با توجه به هزینه های نگهداری و کمبود، سیاست های موجودی را برنامه ریزی و تعیین می نماید. یکی از ویژگی های این مسیله، پویایی آن است که بیان می کند تصمیمات فوق وابسته به زمان بوده و در طی افق زمانی بایستی چندین بار تکرار گردد. از سوی دیگر، بحث بکارگیری وسایل نقلیه با سوخت های الکتریکی و هیبریدی امروزه جایگاه ویژه ای در سیستم های توزیع سبز پیدا کرده است. در این پژوهش تلاش شده است با ترکیب دو رویکرد فوق، مسئله مسیریابی-موجودی سبز با درنظر گرفتن ناوگان هیبریدی توسعه داده شود. بدین منظور، ابتدا مدل ریاضی مسئله مسیریابی-موجودی سبز با در نظر گرفتن ناوگان هیبریدی ارایه شده و سپس به منظور حل این مدل در ابعاد واقعی، از الگوریتم جستجوی همسایگی بزرگ استفاده گردیده است. برای بررسی صحت مدل ریاضی ارایه شده از نرم افزار GAMS استفاده شده و به منظور اعتبارسنجی الگوریتم، نتایج الگوریتم پیشنهادی با نتایج روش دقیق مقایسه شده است. سپس نتایج حاصل از اجرای الگوریتم فراابتکاری برای نمونه مسایل تولید شده ارایه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج گزارش شده عملکرد مناسب الگوریتم پیشنهادی را تایید می نماید. در نهایت، آنالیز حساسیت بر روی پارامترهای مسئله صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: الگوریتم جستجوی همسایگی بزرگ، زنجیره تامین، مسیریابی-موجودی، وسائل نقلیه هیبریدی
  • امین میرزا بروجردیان*، سینا شیخ الاسلامی صفحات 877-890
    ایمنی تردد مهم ترین معیار در طراحی مهندسی راه های برون شهری است. آمار تصادفات جاده ای در سال های اخیر نشان از قابل توجه بودن تصادفات عابران پیاده دارد. از دیدگاه ایمنی، رانندگان باید به میزان کافی فرصت برای درک خطراتی نظیر عابران و انجام واکنش داشته و این خطرات از فاصله ای دور تر از فاصله دید توقف حداقل، قابل رویت باشند. اما در صورتی که ویژگی های هندسی و فیزیکی و چیدمان حاشیه راه، دید راننده را مسدود ننماید، میزان بازه زمانی مذکور به ویژگی های انسانی راننده و مشخصات عابر در راه وابسته است. ازجمله اهم مشخصات ظاهری عابران پیاده می توان به رنگ و ثابت یا متحرک بودن آن اشاره کرد. در این پژوهش با انتخاب متغیرهایی که مشخصات ظاهری عابر را نشان می دهند مدل احتمال وقوع تصادف پرداخت شده و نحوه اثرگذاری ویژگی های عابر بر احتمال وقوع تصادف و نحوه ی اندرکنش این خصوصیات با سایر متغیرها بررسی شد. در این مطالعه استفاده از دستگاه شبیه ساز رانندگی در راستای فراهم کردن شرایط کنترل شده آزمایشگاهی انجام شد. با انتخاب تصادفی 80 نفر آزمون دهنده از بین افراد دارنده گواهی نامه بالای 18 سال و شبیه سازی مسیری مستقیم با منظری دشتی آزمایش انجام شد. در این مسیر دید راننده مسدود نبود. رانندگان در این مسیر به طور میانگین 14 مواجهه با خطر داشته که شامل تعدادی عابر با پوشش سیاه یا سفید در حال عبور از عرض معبر و تعدادی سنگ با رنگ های تیره و روشن جهت مقایسه اثر تحرک عابران ورنگ بود. بر اساس یافته های این پژوهش، سرعت تردد موجب افزایش احتمال تصادف و تعداد مواجهات پیشین راننده با خطرات سبب کاهش احتمال وقوع تصادفات می شود اما میزان این اثرات اندک است (به ترتیب %2/0 و %7/0). همچنین، احتمال وقوع تصادف با عابران با رنگ پوشش تیره و مشکی در شب به میزان 25% بیشتر و در روز به میزان 2% کمتر از احتمال وقوع تصادف با عابران با رنگ پوشش سفید است. احتمال برخورد با عابر به دلیل متحرک بودن آن نسبت به یک شی ثابت حدود 11 درصد کمتر است.
    کلیدواژگان: احتمال وقوع تصادف، مشخصات خطر، تحرک عابر، رنگ پوشش عابر، شبیه ساز رانندگی، مدل تصادفات
  • حسن طاهرخانی*، حسین بیات، حمیدرضا اکبری صفحات 891-912

    درصدهای مختلفی از پودر لاستیک به دو روش تر و خشک به مخلوط اضافه شده و مقاومت کششی و حساسیت رطوبتی قبل و بعد از پیر شدگی بلند مدت مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهند که در  روش اختلاط تر و خشک،  مقدار بهینه پودر لاستیک، که به ازای آن مقاومت کششی در حالت خشک و مرطوب حداکثر می باشد، به ترتیب 1 و 10% می باشد، که به ازای آنها، مقاومت کششی در حالت خشک در روش اختلاط خشک و تر، به ترتیب، 20 و 18% بیشتر از آن در مخلوط کنترل است. اما، در حالت مرطوب، مقاومت کششی نمونه های حاوی مقادیر بهینه پودر لاستیک در حالت خشک و تر تقریبا 0 و 17% بیش از مقاومت کششی نمونه کنترل است. در مخلوط آسفالتی بدون لاستیک و حاوی درصدهای مختلف لاستیک به روش خشک و تر، پیر شدگی باعث افزایش جزیی در مقاومت کششی می گردد.  از دیگر نتایج به دست آمده می توان به افزایش حساسیت رطوبتی در اثر پیر شدگی برای مخلوطهایی که لاستیک به صورت تر به آنها اضافه شده اشاره نمود، به طوری که نسبت مقاومت کششی نمونه هایی که مقدار بهینه پودر لاستیک به صورت تر به آنها افزوده شده از حداقل مورد نیاز مشخصات فنی کمتر می شود.  در حالی که، در مخلوطهایی که به آنها لاستیک به صورت خشک اضافه گردیده است، پیر شدگی باعث کاهش حساسیت رطوبتی می گردد و مخلوط حاوی مقدار بهینه پودر لاستیک دارای نسبت مقاومت کششی 98% می گردد.

    کلیدواژگان: بتن آسفالتی، لاستیک ضایعاتی، پیرشدگی، حساسیت رطوبتی
  • ستاره رضایی، سید مجتبی سجادی*، علی حسین زاده کاشان صفحات 913-936

    مسئله مسیریابی وسیله نقلیه دارای کاربرد های فراوانی در شبکه های حمل و نقل و مدیریت زنجیره تامین است. مدل هایی که بر اساس مسئله کلاسیک مسیریابی وسیله نقلیه ارایه شده است، هر کدام به نوبه خود این مسئله پایه را کامل تر کرده و فرضیات بیشتری از دنیای واقعی را در نظر گرفته است. در این پژوهش به بررسی مسئله مسیریابی وسیله نقلیه ناهمگن با در نظر گرفتن چندین دپو توزیع کالا و اولویت بندی پنجره های زمانی مشتریان پرداخته شده است. مسئله ارایه شده دارای دو هدف است، هدف اول به حداقل رساندن هزینه های حمل و نقل و هدف دوم کاهش زمان انتظار مشتریان و در نتیجه افزایش رضایت مشتریان با توجه به پنجره های زمانی اولویت بندی شده برای آنان است. با توجه بهNP-Hard بودن این مساله بهینه سازی دو هدفه برای حل آن در ابعاد بزرگ، از الگوریتم فراابتکاری  NSGA-II بهره گرفته شده است که با روش طراحی آزمایشات تاگوچی تنظیم پارامتر می شود.همچنین از دو شاخص برای ارزیابی عملکرد الگوریتم استفاده می شود. نتایج بدست آمده از حل مسایل در بعد کوچک و بزرگ نشان می دهد این الگوریتمها، کارایی و اثربخشی مناسبی در حل مسایل مختلف بخصوص با اندازه های بزرگ را در زمان کوتاه دارند.

    کلیدواژگان: الگوریتم NSGAII، پنجره زمانی، چند دپویی، مسئله مسیریابی وسیله نقلیه، وسیله نقلیه ناهمگن
  • عادل اعظمی، محمد سعیدی مهرآباد* صفحات 937-969
    مسئله مسیریابی وسایل نقلیه (VRP)، یافتن مسیرهای بهینه برای ناوگانی از وسایل است که با سفر در آن مسیرها، تقاضای مشتریان برآورده می‏گردد. این مسئله از پرکاربردترین مسایل در حوزه حمل ونقل و تدارکات است. در این مقاله، مسئله زمان بندی و مسیریابی سبز وسایل حمل‏ونقل با ناوگان ناهمگن شامل لجستیک معکوس به شکل جمع‏آوری کالاهای بازگشتی، توسعه داده شده است. این مسئله همراه با هزینه های زودکرد و دیرکرد وزن‏دهی شده برای ایجاد تبادلی بین هزینه های عملیاتی و زیست‏محیطی و با هدف حداقل‏سازی هم زمان به صورت برنامه ریزی غیرخطی مختلط، مدل‏سازی شده است. به دلیل قرارگیری مسئله موردنظر در رده مسایل NP-hard، الگوریتم ژنتیک جهت حل نزدیک به بهینه برای نمونه های ابعاد بزرگ، توسعه داده شده است. در نهایت، عملکرد الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با حل معمولی در ابعاد کوچک با مثال هایی، ارزیابی شده است. تحلیل حساسیت و  آنالیز نتایج با تعریف دو معیار کیفیت راه حل و زمان محاسبات، عملکرد رضایت بخش الگوریتم پیشنهادی را در زمان محاسباتی مناسب نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، زمان بندی و مسیریابی سبز وسایل، لجستیک معکوس، ناوگان ناهمگن
  • فاطمه نجفی، محمود ملکوتی علون آبادی*، میثم سروش، عبدالرضا فاضلی صفحات 971-987
    این مقاله اهمیت استفاده از مدل شبیه سازی سه بعدی اجزای محدود را به منظور محاسبه پاسخ روسازی انعطاف پذیر با رفتار ویسکوالاستیک تحت بارگذاری متحرک با سرعت های متفاوت و در دماهای مختلف بارگذاری نشان می دهد. مدل سه بعدی اجزای محدود با استفاده از نرم افزار آباکوس ساخته شد. در مدل شبیه سازی شده، بار متحرک به صورت بارهای تکه ای در گره های متوالی در طول مسیر حرکت با توجه به سرعت حرکت بار در نظر گرفته شده است. به منظور به حداقل رساندن تاثیر لبه های مدل روسازی بر دقت نتایج از مرزهای خاموش استفاده شده است. برای شبیه سازی مرزهای خاموش از مش های بی نهایت در مرزهای بیرونی مدل استفاده شده است. رفتار ویسکوالاستیک لایه آسفالتی نیز به صورت مدل تعمیم یافته ماکسول در قالب سری پرونی لحاظ شده است. ابتدا دقت  مدل شبیه سازی شده آباکوس  در این پژوهش  با استفاده از مقالهChen  و همکاران که یک روسازی ویسکوالاستیک چندلایه را به روش تحلیلی مورد مطالعه قرار داده است اعتبارسنجی شده و سپس  پاسخ روسازی انعطاف پذیرتحت سرعت های متفاوت وسیله نقلیه در حال حرکت و در دماهای متفاوت بارگذاری مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که افزایش دما و کاهش سرعت باعث افزایش پاسخ روسازی مطالعه شده می گردد. همچنین نتایج تحلیل در امتداد مسیر بارگذاری نشان داد که کرنش های طولی به صورت کششی و کرنش های عرضی هم به صورت کششی و هم به صورت فشاری می تواند ظاهر شود.
    کلیدواژگان: سرعت بار متحرک، دما، روسازی انعطاف پذیر_ اجزا محدود، رفتار ویسکوالاستیک
|
  • Narjes Salmabadi, MohammadAli Beheshtinia * Pages 793-818

    The drug supply chain is a part of the health care system, which is of great importance in increasing the health of the community and therefore it is a critical issue in any country. In this paper, we have tried to deal with one of the most important challenges of the current pharmaceutical industry, namely the lack of coordination between different sectors of the chain, by presenting a mathematical model for integrated production-inventory-routing problem. The problem has two objective functions; the first objective function minimizes the total cost of the system, including fixed and variable costs of production, transportation, inventory and spoilage cost, and the second objective function minimizes environmental impacts caused by the production and transportation of drugs. In addition, in this paper, the production mode by several different manufacturers and two-stage distribution is considered. After presenting the mathematical model of the above problem, in order to cope with demand uncertainty, a scenario-based stochastic programming is used for modeling. The model will be implemented at BayerPool Pharmaceutical Company and the results will be analyzed. The results showed that increasing demand led to increases in both objective functions of the problem. At the end, sensitivity analysis is also done on two parameters of the problem. Increasing setup costs of production increases the total cost objective function and reduces the greenhouse gas emissions objective function.

    Keywords: Supply chain, Transportation, Stochastic programming, two echelon vehicle routing problem, Production-routing problem
  • Bahman Ghorbani Vaghei *, Vahide Nasr Pages 819-838
    In this paper, we deal with the problem of modeling railway network as a discrete event system using Petri nets in such a way that the theory of supervisory control may be applied to automatically control the signaling system. We provide a unified representation of railway networks in terms of stations and tracks, Normal trains and high-speed trains whose moving is in two directions and safety requirements in the model. The main specification such as running time per block, velocity and acceleration of the movement of trains is derived assuming zero slope in railway line. Places in petri net represent rail resources (the block) and tokens represent trains where is in the place means the railway block is busy. The supervisory control is implied in the model in based on railway line usage requirement included safety and non-stopping. In order to analyzing the safety and uninterrupted movement of trains, the illegal states is introduced for timed colored petri nets (TCPN). Creating timed holes in the network, it can be achieved the optimal scheduling. Then, the supervisory control not only should remove the respective states from the network but also it should control the train time scheduling result in several supervisory control per places (the blocks). The advantage of this method is the guarantee of safety without any rescheduling in operational level.
    Keywords: Discrete Event Modeling, Supervisory Control, Safety, Deadlock Analysis
  • HamidReza Ahadi *, AmirHossein Sharifian Pages 839-856

    Supply chain performance has an important impact on sustainable success and profitability of companies. Today, development of markets has changed the competition face from the company level to supply chain level. Many companies have focused on performance of supply chains to achieve competitive advantage in the market. Therefore, identifying the existing supply chain structures and developing a supply chain performance evaluation system is necessary to identify weaknesses and plan a continuous improvement program. Various models are developed for performance evaluation of supply chain. In this study, a comprehensiveness model, that is Supply Chain Operation Reference Model (SCOR), is used for performance evaluation of supply chain management in Tehran Wagon Manufacturing Company. SCOR model is based on reengineering, benchmarking and best practices concepts. The SCOR model includes 3 main levels. The main processes include plan, supply, make, delivery and referrals. The model consists of five performance attributes that is reliability, responsiveness, agility, cost and asset management and every level contains its criteria to measure performance. The purpose of this study is to evaluate supply chain performance of Tehran Wagon Manufacturing Company by applying SCOR model and also suggest recommendation to improve performance of supply chain of the company. For this purpose, by interview with industry experts, 13 criteria in five areas of SCOR model were determined and weighted by using Analytical Hierarchy Process technique (AHP). Finally, the performance of the 8 most important suppliers of TWM Company were investigated and appropriate recommendations proposed for better logistics performance.

    Keywords: Performance Evaluation, Supply chain, Tehran Wagon Manufacturing Company, Supply Chain Operation Reference Model (SCOR)
  • Farhad Etebari *, Zahra Dashtian Pages 857-875
    The routing-inventory problem is one of the most commonly used issues in the distribution of goods. This is the result of merge and integration of two classic issues in fact. The first issue is related to the routing which determines the rout of the vehicles between several locations. The next issue is in the field of inventory, which plans and defines the inventory policies according to the maintenance costs and scarcity. Dynamics is one of the features of this issue which states that the above decisions are time-dependent and should be repeated several times during the horizon. On the other hand, today, the debate on the use of vehicles with electric and hybrid fuels has found a special place in green distribution systems. In this research, it has been attempted to develop the issue of green routing-inventory considering the hybrid fleet by combining two approaches. For this purpose, the mathematical model of the green inventory routing problem with consideration the hybrid fleet is presented at first, and then a big neighborhood search algorithm has been used in real dimensions in order to solve the model. The GAMS software has been used to check the validity of the proposed mathematical model and the results of the proposed algorithm have compared with the results of the exact method in order to validate the algorithm. Then the results of the implementation of the meta-algorithm was presented for a sample of generated issues and analyzed. The reported results confirm the proper functioning of the proposed algorithm. Finally, sensitivity analysis has been performed on the problem parameters
    Keywords: Inventory-routing problem, hybrid vehicle routing problem, Supply chain, large neighborhood search algorithm
  • Aminmirza Boroujerdian *, Sina Sheikholeslami Pages 877-890
    Transportation safety is the most important criterion in the engineering design of roads. Rural roads pedestrian accidents statistics show that this type of accident is tremendously important. From the safety point of view drivers need to have a reasonable time window for hazard recognition, reaction initiation and execution. This means that the hazard has to be in sight from a distance longer than the minimum stopping sight distance. Nevertheless, if the road side configuration make the sight available for a very long distance, it’s the hazards characteristics which defines the visibility along with the drivers’ behavioral characteristics as a human. The hazard color and mobility are some of the most important hazard characteristics. In this research using some variables of hazard characteristics, a linear accident probability model was developed and the effect of these characteristics and their interactions was investigated. The use of driving simulator was in order to prepare a ceteris paribus laboratory condition. Randomly invited, the test takers were 80 over 18-years-old person who had a driver license. The simulated environment was a straight rout in a plain terrain in which the driver’s sight were not obstructed. Drivers encountered averagely 14 hazards in this road including some pedestrian crossing the road with black or white out-fit and some black or white rocks in the road. The rocks were modeled to enable the comparison between the effects of state of being mobile or fixed on accident likelihood. According to the findings of this research, speed has an increasing effect and the number of prior facing with hazards had a decreasing effect on the accident likelihood, although this effect was not so considerable. The hazards including pedestrians and rocks with black color was about 26% more likely to be involved in an accident in night time in comparison with the white ones. This likelihood is estimated to be about 2% less in day time.
    Keywords: Accident likelihood, hazard characteristics, pedestrian outfit color, pedestrian mobility, driving simulator, Accident model
  • Hasan Taherkhani *, Hosein Bayat, HamidReza Akbari Pages 891-912

    In this research, the effects of using different amounts of waste tire by dry and wet method, on the long term aging and moisture damage of a typical asphalt concrete have been investigated. Results show that in both methods of mixing, there is an optimum tire content by which the highest dry and conditioned indirect tensile strength is achieved. The optimum tire content for the dry and wet method was found to be 1 and 10%, respectively, by which, the indirect tensile strength in dry and wet method was found to be 20 and 18% higher than the control mixture. However, the conditioned indirect tensile strength of the mixtures containing the optimum rubber content in dry and wet method was found to be 0 and 17% higher than that of the control mixture. The experiments on the for both method mixing, the aged specimens  show that aging results in a slight increase in the indirect tensile strength of the control mixture and the mixtures containing different percentages of crumb rubber. Also the results show that long term ageing results in the increase of moisture susceptibility in the mixtures containing crumb rubber added by the wet method. However, the mixtures containing crumb rubber added by the dry method have a less susceptibility to moisture after long term ageing than that before long term ageing, for which a tensile strength ratio (TSR) of 0.98 was obtained.

    Keywords: Asphalt concrete, waste tire, Indirect Tensile Strength, ageing, Moisture Damage
  • Setareh Rezaei, Seyed Mojtaba Sajadi *, Ali Husseinzadeh Kashan Pages 913-936

    The vehicle routing has many uses in transportation networks and supply chain management. Each of models, which have been provided based on the classic vehicle routing, complements this basic issue and takes into account more real-world assumptions. The present research investigated the heterogeneous vehicle routing by consideration of several product distribution depots and prioritization of customers' time windows. The proposed issue had two

    purposes

    First, the minimization of transportation costs, and second, the reduction of customers' waiting time, thereby increasing the customer satisfaction with regard to their prioritized time windows. Given the NP-Hard nature of this two-purpose optimization issue for its solution in large dimensions, a meta-heuristic NSGA-II algorithm was used and its parameters were adjusted by Taguchi experimental design method. We also utilized two indices to evaluate the algorithm performance. The obtained results from solving issues in small and large dimensions indicated that each algorithm had a good efficiency in solving various issues especially with large sizes in a short time.

    Keywords: Vehicle Routing Problem (VRP), time windows, multiple-depots, heterogenous vehicles, NSGA-II, Lex-AEC Algorithm
  • Adel Aazami, Mohammad Saidi Mehrabad * Pages 937-969
    Vehicle routing problem (VRP) is about finding optimal routes for a fleet of vehicles in order that they can meet the demands for a set of given customers by traveling through those paths. This problem is one of the most important and most applicable problems of transportation and logistics scope. In this paper, green vehicle routing and scheduling problem with heterogeneous fleet including reverse logistics in the form of collecting returned goods along with weighted earliness and tardiness costs is studied to establish a trade-off between operational and environmental costs. In this regard, a mixed integer non-linear programming (MINLP) model is proposed at the first stage; then its accuracy and correct functioning are evaluated by solving some examples. Since this problem is categorized as a NP-hard problem, a genetic algorithm (GA) is suggested in order to find near-optimal solutions for large instances in a rational computational time. Eventually, the performance of the GA is evaluated in comparison with solving the mathematical model for small-sized problems. Analysis of the results considering two criteria, solutions quality and computational times, indicates the satisfactory operation of the proposed algorithm in a proper computational time.
    Keywords: Genetic Algorithm, Green Vehicle Routing, Scheduling, reverse logistics, Heterogeneous Fleet
  • Fatemeh Najafi, Mahmoud Malakouti Olouunabadi *, Meysam Soroush, Abdorreza Fazeli Pages 971-987
    Present study illustrates the importance of simulated 3D finite element in order to calculate the flexible pavement response with viscoelastic behavior under moving load and different tempratures. 3D finite element was simulated by Abaqus software. In the simulated model, regarding to load speed, moving load was applied using separated load in sequential nodes in the path direction. In order to simulate the silent boundaries, the outer boundaries were meshed through infinite elements. Viscoelastic behavior of asphalt layer was defined by generalized Maxwell model with Prony series. Firstly, in this study, the accuracy of simulated model in Abaqus was verified using the paper of Chen and et al. that studied a layered viscoelastic pavement using analytical approach and then flexible pavement response was studied under different moving vehicle speed and different temperature. The results show that the pavement response increases with increasing the temperature and with decreasing the speed.
    Keywords: Flexibl pavements, simulated 3D finite element, visco lastic ehaviour