فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 30 (تابستان 1399)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 30 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا شمخی*، محمدجواد سامی، علیرضا خنشا صفحات 1-17

    درباره حقوق حیوانات، از متون قرون اول اسلامی آثار مختلفی به جا مانده است. با رشد فرهنگ و جهانی شدن در دوره اخیر، توجه فزون تری به حقوق حیوانات شده است. بر همین اساس در مغرب زمین از این موضوع سخن بیشتر به میان آمده که نتیجه آن منشور حقوق حیوانات و کنوانسیون های متعدد منطقه ای بعد از جنگ جهانی است. در این دوره دانشمندان مسلمان پیرامون حقوق حیوانات متاثر از این تحول بین المللی سعی و تلاش بسیار انجام داده اند، بااین وجود تحقیق درخور توجه، صورت نگرفته است. این پژوهش به روش کتابخانه ای و با استفاده از روش تحلیل محتوا، موضوع را در دو مکتب اسلام و غرب مورد بررسی قرار داده است. با مقایسه منشور جهانی حقوق حیوانات و کنوانسیون های مربوطه، با قرآن و نامه 25 نهج البلاغه و دیگر قوانین حقوقی می توان به این نتیجه رسید که در فرهنگ اسلامی خیلی پیش تر از غرب  به حقوق حیوانات همراه با جزییات آن، پرداخته شده و همچنین مفاد منشور جهانی در این زمینه کامل نبوده و افزون بر آن در مواردی نیز دچار افراط و تفریط می باشد. لازم به ذکر است که احکام اسلام در این باره جامع و فراگیر، و در ادبیات دینی رعایت حقوق حیوانات، تکلیفی الهی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: اعلامیه جهانی، حقوق، حیوانات، غرب، نهج البلاغه
  • سمانه دیاری*، سید حسین سیدی صفحات 19-36

    معنی شناسی بخشی از زبان شناسی امروزی است و به معنای دانش تحلیل معناست که با بررسی گونه های مختلف معنا در پی آن است تا معنای دقیق واژه را در حوزه بافتی و خارج از بافت تعیین کند. آن چه در این دانش مهم جلوه می کند، سیر تحول واژه از آغاز تا دوره معاصر و کشف معنای بافتی واژه است. پژوهش حاضر به بررسی معنای صدق در نهج البلاغه از منظر بافتی می پردازد و در صدد یافتن جایگاه معنایی آن به روش معنی شناسی توصیفی است. حاصل این پژوهش آن است که اولا این واژه در بررسی در زمانی تحول بنیادین در مفهوم آن صورت نگرفته است و همیشه به عنوان یک فضیلت انسانی اخلاقی مدنظر بوده است. ثانیا در نهج البلاغه نیز با حفظ معنای اصلی (لغوی) و اصطلاحی با همنشینی واژگانی نظیر ایمان، بر، حق و نظایر آن، ارتباط معنایی داشته و در یک شبکه معنایی قرار گرفته و به نوعی در تقابل معنایی با کذب آمده است. حوزه معنایی آن نیز در سه حوزه صدق باور، صدق اخلاقی و صدق به معنای عام می باشد.

    کلیدواژگان: صدق، نهج البلاغه، معنی شناسی تاریخی، معنی شناسی توصیفی
  • مجتبی شیرانی*، محمد قاسمی شوب، ابراهیم اقبال صفحات 37-55

    منشا مشروعیت حکومت ها از اساسی ترین مباحث در حوزه مطالعات سیاسی است که به جهت تاثیرگذاری آن در کارآمدی، بقا و تثبیت حکومت ها، از مباحث ضروری و مورد اهتمام تلقی می شود. مقاله حاضر با نگاه کلامی و با روش توصیفی -  تحلیلی مبانی مشروعیت حکومت علوی را از دیدگاه ایشان در نهج البلاغه مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. نگارنده در این پژوهش ابتدا موارد استشهاد حضرت (ع) بر مشروعیت حکومت خود را احصا کرده و سپس به تبیین چگونگی مشروعیت و حقانیت حکومت امام علی (ع) با تاکید بر سخنان امام (ع) در نهج البلاغه پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که امام علی (ع) در موارد فراوانی در این کتاب شریف به بحث پیرامون حقانیت خود به مقام ولایت و خلافت پرداخته و با صراحت تمام الهی بودن حاکمیت خویش را به پشتوانه دلایل متعدد به اثبات رسانده است. در دیدگاه حضرت (ع) منصب ولایت و سرپرستی جامعه، مقام و منصبی الهی است و منشا مشروعیت حکومت مستند به اراده خداوند است. بر این اساس تحقیق مشروعیت حکومت از دیدگاه ایشان بر پایه ملاک هایی نظیر نصب از سوی خداوند، نص پیامبر، عصمت و اعلمیت استوار است. در کنار این ملاک های اصلی و بنیادین، حضرت مطابق ملاک هایی که خلفا براساس آن حق حاکمیت را برای خود محقق می دانستند نیز به احتجاج برخاسته و در مقام اقناع به مقبولات مخالفین خود استناد کرده و از این رهگذر نیز حق ولایت و مشروعیت حاکمیت خود را به اثبات رسانیده است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حکومت امام علی، مشروعیت، ادله مشروعیت، صفات حاکم اسلامی
  • فاطمه ژیان*، محسن رفعت صفحات 57-77

    درک صحیح شخصیت، خلق وخوی و استعدادهای مخاطبان یکی از مهم ترین عوامل دخیل در انتخاب شیوه های کارآمد و اثر گذار تربیتی است؛ لذا شناخت مخاطب یکی از ارکان اساسی در تاثیرگذاری شیوه های آموزشی تربیتی به شمار می رود. نهج البلاغه به عنوان مجموعه ای از سخنان بلیغ امیرمومنان (ع)، با تکیه بر این نگاه که رسالت امام در سمت وسوی تربیت صحیح جامعه، رشد و تعالی انسان است، بهترین راهنما در جهت شناسایی شیوه های تربیتی مناسب با ویژگی های مخاطبان است. روش این پژوهش، به لحاظ هدف، کاربردی و با روش توصیفی تحلیلی است که تلاش کرده ارتباط ویژگی های گوناگون مخاطبان همچون سن، میزان پذیرش، ویژگی های اخلاقی و رفتاری، خصوصیات روحی، میزان عقلانیت، آگاهی ها و باورهای مخاطبان در اتخاذ شیوه هایی تربیتی مانند همراهی گام به گام، ارایه معیار و الگو، موعظه، تنبیه و تشویق و... موردبررسی و تحلیل قرار دهد. مربی با اصلاح جایگاه آموزش و با کنار نهادن رفتار آمرانه که در پرتو شناختی صحیح از مخاطب صورت می گیرد، راه رسیدن به تربیت شایسته را به صورت هموار طی نماید. یافته های این مقاله می تواند در مطالعات تربیت دینی مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امیرمومنان(ع)، مخاطب شناخت، روش های تربیتی، مخاطب
  • علی پیرانی شال*، هومن ناظمیان، سودابه مظفری، داود مومنی صفحات 79-96

    کاربست هنرسازه التفات توجه خواننده را به کلام و زیبایی های آن جلب می نماید و یکی از مولفه های انسجام در خطبه های نهج البلاغه است. واکاوی نقش التفات در انسجام خطبه های امیر مومنان و تعیین میزان بهره گیری آن حضرت از گونه های التفات و بررسی تاثیر آن در انسجام متنی، هدف اصلی این پژوهش است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر زبان شناسی نقش گرا ، کوشیده است بسامد گونه های مختلف التفات را در چهل خطبه نخست نهج البلاغه مشخص نماید و نمونه هایی از آن ها را به عنوان عنصر انسجام بخش بررسی و تحلیل کند. نتایج نشان می دهد خطبه های نهج البلاغه از التفات های شش گانه در ضمایر ، عدد ، صیغه ها ، حروف ، ساختار نحوی و واژگان بهره برده است. این هنرسازه در خطبه های بلند کاربرد بیشتری داشته و در خطبه های کوتاه به کار نرفته و یا از بسامد کمتری برخوردار است و با قرار گرفتن در محور همنشینی و جانشینی با برخی از مولفه های انسجام بخش در زبان شناسی دارای تناظر است و در انسجام خطبه ها نقش ایفا می کند.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه ها، التفات، انسجام
  • مسعود بهرامیان*، محمود ویسی، بخشعلی قنبری صفحات 97-111

    امام علی (ع) در منابع تاریخی، حدیثی و به ویژه نهج البلاغه به اهمیت و مقام عالم اشاره های بسیاری دارد، به اندازه ای که می فرمایند: «خواب با دانایی بهتر از نماز با نادانی است». این جمله پیامبر اسلام که من شهر علمم و علی دروازه آن، در اهمیت مقام دانش آن حضرت کفایت می کند. خود حضرت نمونه بارز و شاخص یک عالم اسلامی بود و فعالیت های علمی ایشان چه در دوره پیامبر و چه بعد از آن نشان دهنده این امر است. نگارندگان در مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی ویژگی های عالم را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده اند که تقوا با ابعاد گوناگون آن مانند صداقت در گفتار و دوری از حسد؛ بصیرت، حلم، ظلم ستیزی و دغدغه مندی، عمل گرایی و وحدت امت ازجمله ویژگی های عالم از نگاه امام علی (ع) ‏است.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، علم، ویژگی های عالم
  • پوران میرزایی*، محسن خاتمی صفحات 113-133

    وجود صنایع ادبی اعم از اصطلاحات و مجازها در متون، هر چند مایه شیرینی و زیبایی کلام است، اما گاه دستیابی به معنای دقیق آن ها، امری ساده نیست. به ویژه در عبارات کنایی، کشف معانی و مفاهیم، همواره از حاصل جمع جبری و ساده معانی واژگان به دست نمی آید؛ ازاین رو کاربست آن ها در متون روایی، ازجمله نهج البلاغه موجب دیریابی مراد معصوم (ع) گشته است. دو عبارت کنایی «لا ابا لک» و «لا ابا لغیرک» ازجمله این اصطلاحات اند که تنها از معنایابی اجزای مرکب و سپس کنار هم نهادن آن ها نمی توان به معنای حقیقی این عبارات دست یافت؛ بلکه فهم مقصود امام (ع) ناگزیر از توجه به قراینی همچون سیاق کلام، فضا و سبب صدور و... است. عدم توجه به این مهم، مسئله ای است که ترجمه های نهج البلاغه بدان مبتلا هستند و جایگزینی معادل های نامناسب در آن ها، شبهه «وجود الفاظ نامتعارف در کلام امیرالمومنین (ع)» را به اذهان متبادر می سازد. این پژوهش، ضمن بررسی و نقد ترجمه های معاصر، در پی شبهه زدایی از این مقوله، با روش توصیفی استنتاجی سعی دارد معادل های امروزی این دو عبارت را بیابد و نشان دهد که به جز معنای رایج نفرین یا ناسزا، معانی دیگری نیز می توان برای این اصطلاح در نظر گرفت اعم از مدح، تعجب، ترغیب، نکوهش و... ازاین رو این کنایه از عبارات چندکاربردی محسوب می شود که معادل هایی نظیر «دشمنت بی حامی باد، شگفتا! چه کرده ای!؟ چرا نمی اندیشی!؟ غفلت تا کجا! و...» می توانند بر آن دلالت کنند.

    کلیدواژگان: لا ابا لک، لا ابا لغیرک، اصطلاحات مرکب روایی، کنایات روایی، ترجمه های نهج البلاغه
|
  • Mina Shamkhi *, MohammadJavad Sami, Alireza Khonsha Pages 1-17

    On animal rights, various texts have been found in early legal texts. With the growth of world culture in recent centuries, more attention has been paid to animal rights. There has been much talk of animal rights in the West, the result of which is the Charter of Animal Rights and several post-World War I regional conventions In recent times, Muslim scientists have been working on animal rights affected by these global developments, but no significant research has been done. In this research, using library content method and content analysis method, this issue has been studied in two schools of Islam and the West. Comparing the Universal Charter of Animal Rights and the Conventions on Legal Law with the Qur'an and the Letter of Nahj al-Balagah and other Islamic Laws, In Islamic culture animal rights have been discussed for centuries befor the West. The provisions of the World Charter are incomplete in this respect and in some cases have become excessive. It should be noted that Islamic laws in this regard are comprehensive and comprehensive and in the religious literature observance of animal rights is considered a divine duty.

    Keywords: World Declaration, Rights, Animals, West, Nahj-alBalagha
  • Samaneh Dayyari *, Hosein Seyyedi Pages 19-36

    Semantics is part of today's linguistics and is the knowledge of meaning analysis, examining different types of meaning in order to specify the precise one, in and out of a context. What matters in this science is the evolution of word from the beginning to the contemporary period and discovery of a contextual meaning of a word, indeed. The present research studies the contextual meaning of truth and sincerity in Nahj al-Balagha and attempts to find out its semantic status based on descriptive semantic methodology. The study indicates that first of all, this word has not undergone fundamental changes in its meaning and implication over time and it has always been considered as a moral virtue. Moreover, in Nahj al-Balagha, it carries the original (literal) and idiomatic meaning and it collocates with words such as faith, benefaction, and right and … in a semantic network and in a semantics confrontation with it has appeared falsehood.  Its semantic domain also includes three domains of truth and sincerity of belief, moral truth and truth as a general concept.

    Keywords: Veracity, Nahj-al Balagha, Historical semantics, descriptive semantics
  • Mojtaba Shirani *, Mohammad Ghasemi Shoob, Ebrahim Eghbal Pages 37-55

    The origin of the legitimacy of governments is one of the most fundamental issues in political philosophy, which is considered binding and influential because of its impact on efficiency and preservation of governments. The present article, with a religious point of view, descriptive and analytical view, explains the foundations of the legitimacy of the Imam Ali's government from his perspective in Nahj al-Balagha. In this research, the author first obtained the cases of Imam's evidence on the legitimacy of his government and then explains how the legitimacy of Imam Ali's government was emphasized by the Imam's words in Nahj al-Balagha. The findings of the research indicate that Imam Ali in many cases in this noble book discusses his legitimacy to the position of guardian and caliphate and he has clearly demonstrated his sovereignty for divine reasons. In his view, the position of community Sovereignty is a divine authority and the source of the legitimacy of government is based on the will of God. Accordingly, the investigation of the legitimacy of the government is based on criteria such as the installation of God, the Prophet's command, infallibility and the supremacy of knowledge. In addition to these basic criteria, according to the criteria that the caliphs believed in their sovereignty, the imam also argued against them According to the same criteria of caliphs and thus proved his sovereignty.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Imam Ali's (A.S) Government, Legitimacy, evidence of legitimacy, attributes of the Islamic ruler
  • Fatemeh Zhian *, Mohsen Rafaat Pages 57-77

    Accurate understanding of personality, ethics and talents of the audiences are the most important factors to choose an efficient and effective educational method. So, recognition of audience is one of the basics of effectiveness of educational methods. Nahj al-Balagha emphasizing that the Imam is responsible for the proper education of society, says that he is the best guide for identifying educational methods. The method of this research is analytical-descriptive. This study tries to analyze the relationship between different properties of audiences such as age, level of acceptance, ethics and behavior properties, psychological properties, level of rationality and their beliefs, and adoption of educational methods such as Step by step companion, providing criterion and pattern, preaching, punishment and encouragement and etc. The mentor will easily achieve the proper educational method by putting aside the implicit behavior and by having complete recognition of the audience. The findings of this article can be used in studies of religious education.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Amir Momenan (AS), Audience Recognition, Educational Methods, Audience
  • Ali Piranishal *, Hooman Nazemeiyan, Soudabeh Mozaffari, Davoud Momeni Pages 79-96

    Nahj-ol-balaghe's utilizing the device of Apostrophe not only is the readers' or the listeners' great attraction to its elegant eloquence but is considered as one of the cohering devices in its sermons. Analyzing the role of Apostrohe in the cohesion of the sermons presented in the same book, determining the amount of using different types of Apostrophe in them, and surveying the effectivness of it on the text cohesion are the main objectives of the present research which has attempted to specify the frequency of different rypes of Apostrophe in the first forty sermons in Nahj-ol-balaghe, and analyze some examples of them as the cohering device, while emphasizing the analytical descriptive method, and figurative linguistics. The findings of the study show that the sermons of the Nahj-ol-balaghe enjoy from hexaploid Apostrophes in pronouns, number, forms, particles, syntax, and vocabulary. They also show that the Apostrophe plays a role in the cohesion of the sermons, being used in the associative and substitutive place with some of the cohesive compentsin linguistics.

    Keywords: The Nahj-ol-balaghe, Sermons, Apostrophe, cohesion
  • Masoud Bahramian *, Mahmood Vaisi, Bakhshali Ghanbari Pages 97-111

    Islam places a high value on the status of pious scholars and scientists. Holy Muhammad the prophet's laying stress on pious scholar in such a community that suffered from ignorance, and the root of the word Quran taken from the infinitive to read both bear witness to the importance of pious scholars status in that era. In a Hadis(Islamic narration), pious scholars are referred to as Prophet's heirs. As an Islamic scholar, Imam Ali has widely referred to the importance of scholars in historical and Hadis sources to the extent that he articulates a sage sentence that denotes '' A sleep equipped with knowledge is better than a prayer with ignorance". Thus, the present study undertakes a descriptive-analytic approach to investigate the pious scholars' features. The results of the study indicate that a pious scholar possesses features such as piety in its extensive dimensions, pragmatism, discretion forbearance, oppression resistence, and concern about Islamic unity.

    Keywords: Imam Ali, Nahj al-Balagha, knowledge, Pious scholars' features
  • Pouran Mirzaei *, Mohsen Khatami Pages 113-133

    The existence of literary industries, including idioms in the texts, albeit is sweetish and beautifully word, but sometimes achieving their exact meaning is not easy. Especially in the Metaphorical Phrases, the discovery of meanings and concepts is not always obtained from the algebraic and simple meanings of the words; hence their application in narrative texts, including Nahj al-Balagha, has led to a lack of understanding of the purpose of the Imam. The two Metaphorical Phrases Lā Abā Lak" and "Lā Abā Legayrek" are among these idioms, which only the meaning of composite components and then put together, their true meaning cannot be reached; but the understanding of the Imam's purpose is inevitably involves paying attention to Evidences such as: style of an expression and circumstances of the issuance Etc. Not paying attention to this issue is a problem that Nahj al-Balagha's translations are plagued with and the replacement of inappropriate equivalents in them, creates a suspicion of "the existence of offensive words in the word of the Amir al-Momenin" in the minds. This research, while analyzing and criticizing contemporary translations, seeks to eliminate these doubts by deductive descriptive method, to find the correct equations of the present two terms, And shows that in addition to the main meaning, there are other meanings to the term such as "Why don't you think!?, How much neglect!, Why not come on your own?!, What have you done!?, Enemy your enemy Etc".

    Keywords: Lā Abā Legayrek, Lā Abā Lak, Compound idioms, Metaphors, Translations of Nahj al-Balāgha