فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسناد میراث فرهنگی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد چایچی امیرخیز*، نیکولوز ناخوتسریشویلی صفحات 6-15

    در صدسال اخیر، شهر تهران با تغییرات بسیاری همراه بوده است؛ به گونه ای که بسیاری از فضاهای شهری و سازه های تاریخی آن، به ویژه در منطقه ارگ از بین رفته اند؛ برای مثال ساختمان هایی مانند دارالفنون که تاسیسات آموزشی و پژوهشی کشور از آن ریشه گرفته ، به قدری تغییر کرده اند که هویت اصلی معماری آنها مخدوش شده است. در سال های اخیر، که احیای هسته اصلی شهر تهران برای هویت بخشی و باززنده سازی آن ضرورت یافته، پژوهش های زیادی درمورد اسناد و مدارک و داده های نوشتاری و نانوشتاری انجام نشده است. یکی از این مدارک ، عکس های تاریخی است که بسیاری از آنها در آرشیوهای موزه ها و مراکز دولتی و غیردولتی پراکنده است و طبقه بندی، شرح عکاسی و گاه شماری منظمی ندارد. خوشبختانه در اواخر حکومت ناصرالدین شاه و اوایل سلطنت مظفرالدین شاه قاجار، دیمیتری یرماکف عکاس نامی ساکن تفلیس (متخصص عکاسی از سازه ها و بافت های تاریخی و عضو آکادمی باستان شناسی و هنرهای مستظرفه روسیه تزاری) به تهران آمد و از بافت شهری و بناهای تاریخی تهران به همراه موضوعات دیگر عکاسی کرد. این عکس ها زیرنویس و شناسنامه دارند و بیشتر آنها در موزه ملی گرجستان نگاهداری می شوند. به کمک این عکس ها می توان وضعیت شهرسازی و باززنده سازی بافت های تاریخی تهران را شناسایی کرد. پژوهش حاضر برآیند پژوهش مشترک پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با موسسه شرق شناسی دانشگاه ایلیای گرجستان است که با بررسی عکس های موزه ملی گرجستان و در راستای روش های باستان شناسی تاریخی نگارش شده است.

    کلیدواژگان: ناصرالدین شاه، دارالفنون، کتیبه سردر، عکس های تاریخی، دیمیتری یرماکف
  • مهناز رحیمی فر* صفحات 16-25

    امیر تیمور گورکان (736-807 ق) با بهره گیری از شریعت اسلامی، حکومتی را پایه گذاری کرد که در آن زمینه ترقی برخی سنن اسلامی فراهم شد. در این دوره به انجام امور خیر، به ویژه وقف، توجه بسیار شد. وقف نامه ها و اسناد وقفی جالب توجهی از این دوره برجای مانده است. منابع تاریخی با شرح موقوفاتی از تیمور، او را یکی از واقفان بزرگ معرفی کرده اند. به نظر می رسد تاکنون از موقوفات تیمور سندی به دست نیامده است. هدف اصلی این پژوهش ضمن بررسی برخی مدارک تاریخی موجود در این زمینه، معرفی و بررسی ساختاری و محتوایی اسناد مرتبط به موقوفات امیر تیمور گورکانی است. در این پژوهش، علاوه بر استفاده از منابع کتابخانه ای و دیجیتال، از نسخه خطی صریح الملک موزه ملی ایران و منشآت عبدالمومن منشی سمرقندی کتابخانه مجلس شورای اسلامی استفاده شده است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی تحلیلی است و یافته های آن نشان داد هرچند تاکنون از امیر تیمور گورکانی وقف نامه مستند (کاغذی) یافت نشده است، ولی با بررسی بخشی از منشآت سمرقندی، می توان به وجود وقف نامه ای از امیر تیمور درباره موقوفاتش در دارالسیاده کش پی برد. بر این اساس می توان دریافت که امیر تیمور با تاسی به شعایر اسلامی، از جمله وقف، و ترویج آنها و همچنین احترام و اکرام ایمه، سادات و مشایخ، درصدد دستیابی به اهداف سیاسی از جمله تحت سیطره درآوردن جهان اسلام زیر لوای خود بوده است.

    کلیدواژگان: امیرتیمور، وقف نامه، منشآت عبدالمومن منشی سمرقندی، دارالسیاده کش، صریح الملک
  • وحید شاهسوارانی*، محمد مرتضایی صفحات 26-43

    متون تاریخی از دیدگاه های گوناگون برای باستان شناسان اهمیت دارد. نخست از نظر متن ها و دیگری بررسی آنها در بستر باستان شناختی در کنار دیگر مواد هم بستر آنها. درواقع اهمیت بستر به این دلیل است که در آن ماده فرهنگی (در اینجا متن) بر مبنای زمینه اجتماعی و تاریخی آن ارزیابی می شود. متون تاریخی شکلی از شاهد مادی هستند که نزد باستان شناس و در کنار دیگر فاکت ها اهمیت دارند. در نظام بنده داری دوره قاجار، بندگان در وهله نخست شکلی از مصرف بودند تا عنصری در تولید. در این میان، بخشی از گروه مستخدمان و نوکران را که در خانه ثروتمندان فراوان بودند، کنیزان، غلامان و خواجگان تشکیل می دادند. از این میان، بردگان سیاه، آفریقایی بودند و خرید و فروش آنها از طریق خلیج فارس صورت می گرفت. سفیدها که از قومیت های مختلف بودند، از راه تجارت و خرید و فروش یا اسارت در جنگ ها و تهاجمات ناگهانی تامین می شدند. رفتار با این طبقه مورد قبول همگان و در جامعه پذیرفته شده بود. کنیزان نیز یا به عنوان زن صیغه ای یا دایمی وارد حرم سراها می شدند، یا در خدمت زنان بزرگان به کارهای خانگی می پرداختند. غلامان در زمینه های مختلف نظامی، خدمات خانگی، نگهبانی، کشاورزی، آبیاری، ماهیگیری و غواصی (در جنوب) به کار گرفته می شدند و در صورت داشتن توانایی و کاردانی به مناصب بالای اداری و نظامی دست می یافتند. بر این اساس، در نوشتار حاضر با مطالعه و بررسی اسناد، منابع مکتوب و عکس های به جامانده از دوره قاجار به عنوان متنی به مثابه ماده فرهنگی به بررسی باستان شناختی نظام بنده داری در دوره قاجار در دو حوزه جنوب و جنوب غرب ایران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: متن، اسناد آرشیوی، بندگان سیاه، دوره قاجار
  • نادر کریمیان سردشتی* صفحات 44-53

    ملا خضر رواری،  (1205- 1138ق) عالم، فاضل، شاعر، سخنور و نویسنده شهیر هورامانی، شاگرد برجسته علامه شیخ وسیم (اول) تختی مردوخی است و تالیفات و آثار فراوانی در ادبیات عربی و کردی دارد. ازآنجاکه میان کردها به ملاخدر رواری شهرت دارد، در این مقاله به نام و نشان شایع و رایج وی استناد می شود. از این دانشمند دست نوشته ای به خط خودش برجای مانده است که از نظر تاریخی و ادبی و حقوقی ارزش فراوان دارد. این سند در اصل مبایعه نامه ای بین سبحان وردی بیگ و محمدیوسف سلطان است که از سلاطین و مشاهیر دیار هورامان در دوره افشاریه و زندیه بودند. موضوع معامله، فروش اراضی «مله وز» و «کرآوا» از سوی سبحان وردی بیگ به محمدیوسف سلطان هورامی است که با خط و نظارت ملاخضر رواری و تایید برخی مشاهیر منطقه هورامان و کردستان همراه بوده است. نظر به اینکه این سند با قلم و امضا و مهر یکی از علمای برجسته خطه کردستان تحریر شده و بخشی از تاریخ منطقه را روشن می سازد، از نظر تاریخی و ادبی درخور بررسی است. این سند به سال 1200 ه.ق (پنج سال پیش از مرگ ملاخدر رواری) و هم زمان با دوره حکومت خسروخان اردلان نگاشته شده که مصادف با سال پیروزی خسروخان بر سپاه جعفرخان زند (در سال 1200 هجری قمری) است. در این جستار ضمن گزارش اصل سند، نام مشاهیر و اعلام متن و اصطلاحات فقهی و حقوقی شرح و توضیح داده شده است.

    کلیدواژگان: تاریخ کردستان، تاریخ هورامان، ملاخضر رودباری (ملاخدر رواری)، محمدیوسف سلطان، سبحان ویردی بیگ، سند دست نوشته حقوقی
  • محمدعلی مخلصی* صفحات 54-63

    سنگ محراب ها در حقیقت محراب نماهای کوچکی هستند که در صنعت سنگ تراشی اواخر قرن پنجم و ششم، جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده اند. نقوش و خطوط محراب های بزرگ این دوره ها در ابعادی کوچک تر و ظریف تر در این سنگ محراب ها جلوه گر شده و به همین خاطر از اهمیت به سزایی برخوردارند. در دوره سلجوقی این سنگ محراب ها آن چنان اهمیت یافتند که بسیاری از سنگ تراشان سنگ قبور این دوره، به نقوش محرابی آنها تمایل یافته و سنگ قبرهای بسیار زیبایی ساخته و پرداختند که تعدادی از آنها امروزه زینت بخش پاره ای از موزه ها هستند. سنگ محراب های مسجدجامع عتیق، از نظر فرم، ابعاد و تز یینات با هم تفاوت دارند. سنگ محراب خدای خانه در زمره سنگ محراب های مسجد فرط و متعلق به اواخر قرن پنجم و اوایل قرن ششم است و سنگ محراب منتقل شده به مسجد وکیل از لحاظ خطوط کوفی و نوع تزیین به قرن ششم تعلق دارد. تزیینات و خطوط سنگ محراب انتقالی به موزه سنگ هفت تنان، انتساب آن را به قرن هشتم مسجل می سازد. از محل استقرار این سنگ محراب ها در گذشته اطلاعی در دست نیست ولی با توجه به نوسازی سه محراب مسجد در شبستان های جنوب غربی، جنوب شرقی و شبستان شمال شرقی در سده اخیر، محتمل است به این سه شبستان تعلق داشته باشند.

    کلیدواژگان: شیراز، مسجدجامع عتیق، سنگ محراب، موزه سنگ هفت تنان
  • آزاده طاهری کریمی، نفیسه نظری فردویی* صفحات 64-81

    خط کوفی با غنای بصری خود، جایگاه ویژه ای در کتیبه نویسی این جلوه هنر تزیینی و خلاقیت معماری اسلامی دارد. شناخت قابلیت های تصویری خط در ایران با توجه به اصول گرافیک، نگرش جالبی به طراحان می دهد. خط همانند دیگر عناصر بصری در آثار گرافیکی، نقش های گوناگونی ایفا می کند و می تواند عنصر اصلی و تعیین کننده اثر باشد؛ یعنی یا در تصویر نفوذ کند و ساخت واحدی را به وجود آورد و یا به عنوان سطحی از مجموعه و عناصر همگن در کنار دیگر سطوح مطرح شود. همچنین می تواند به عنوان بیانگر اطلاعات و اخبار در ساختمان کار دخالت داشته باشد یا دست کم فضاهای خالی را پر کند. حروف الفبا مجموعه ای از نشانه های تصویری هستند و هنگامی اهمیت دوچندان پیدا می کنند که در مناسب ترین حالت و موقعیت، یعنی در رابطه تام و تمام با شکل و محتوای پیام باشند. در این مقاله از میان کتیبه های کوفی که به عنوان تزیینات آجری در معماری استفاده شده اند، دو کتیبه که عبارتی یکسان دارند و در یک دوره تاریخی اجرا شده اند، انتخاب، و از نظر شکلی و به روش کیفی مطالعه خواهند شد. پرسش این است که خوش نویسان یا طراحان این نوشتار، با توجه به پایبندی به خط کوفی ساده، چه راهکاری برای پدید آوردن منحصربه فرد یک عبارت مشترک به کار برده اند؟ فرض مقاله بر این است که با وجود رسم الخط یکسان در تمام نمونه ها که از خط کوفی ساده استفاده شده، طراح در چهارچوب و محدوده طراحی خود، گونه های متفاوتی از طراحی حروف را آفریده است. درنتیجه بنا بر نمونه و تجزیه شکلی حرف ها، دیده می شود که طراحان این نمونه ها برخوردی از نوع طراحی حروف با عبارت ها داشته اند.

    کلیدواژگان: تزیینات معماری، دوره سلجوقی، کتیبه، برج سه گنبد، برج مهماندوست، خط کوفی
|
  • Ahmad Chaychi Amirkhiz *, Nikoloz Nakhutsrishvili Pages 6-15

    In the last hundred years, the city of Tehran has changed so much as a result of which many urban spaces and historical structures have disappeared, especially in the citadel of Tehran (Arg-e Tehran). Buildings such as Dar ul-Funun, from which the country’s educational and research facilities have taken root, have changed so much that their original architectural identity has been tarnished. While in recent years, there has been attempts to revive the main core of Tehran, lack of documents and written and oral data are felt, now more than ever. One of these required documents is historical photographs, many of which are scattered in the archives of museums and governmental and non-governmental centers, often without proper classification or photographic captions. Fortunately, during the last years of Nasser al-Din Shah’s and the early years of Mozaffar al-Din Shah’s (of Qajar dynasty) reign, Dmitri E. Yermakov, a famous Tbilisi photographer who specialized in photography of historical structures and textures, and was a member of the Russian Academy of Archeology and Fine Arts, moved to Tehran and took pictures of urban texture, historical buildings and other subjects. These photos all have captions, most of which are kept at the National Museum of Georgia. These photos can be used to identify the state of urbanization and to revive the historical texture of Tehran. This article, aimed to study these photographs using historical archeology methods.

    Keywords: Nasser al-Din Shah, Dar ul-Funun, Gate Inscription, Historical photos, Dmitri E. Yermakov
  • Mahnaz Rahimifar* Pages 16-25

    Amir Timur Gorkani (1336- 1405 AD), using Islamic law, established a government in which the progress of some Islamic traditions was provided. During this period, lots of efforts were done in terms of charity, especially waqf (charitable endowment). Appealing documents belonging to this period have remained. Historical sources with a description of the Mawqūfat of Timur have introduced him as one of the great people in terms of waqf. It seems there is no document showing him founding a waqf. Studying some historical documents, the main purpose of this research is to analyze the structure and content of the documents related to Amir Timur Gorkani›s endowments. In addition to using library and digital resources, this paper used the manuscript of Sarih al-Mulk kept in National Museum of Iran and Monsha’at of Abd al-Mu›min Munshi Samarqandi, kept in library of the Islamic Consultative Assembly. This was a descriptive-analytical research and its findings showed that although no documentary (paper) was found showing Amir Timur Gorkani’s endowments, but by examining parts of Monsha’at of Samarqandi, data can be found about his Mawqūfat in Dār al Siada of Kash. Accordingly, it can be seen that Amir Timur sought to achieve political goals, including the domination of the Islamic world, by virtue of Islamic teachings, including endowment and promotion of them, as well as the respect and praise of the Imams, Sadat and Mashayekh.

    Keywords: Amir Timur, Waqf document, Monsha’at of Abd al-Mu›min Munshi Samarqandi, in Dār al Siada of Kash, Sarih al-Mulk
  • Vahid Shahsavaranii *, Mohammad Mortezaie Pages 26-43

    For archaeologists, historical texts are important in several ways; first, the written texts and second its examination in an archaeological context, along with other material of its context. In fact, the importance of the context is that the cultural material (here the text) is evaluated based on its social and historical context. Historical texts along with other facts, are important evidence to archaeologists. In the slave system of Qajar-era, servants were primarily a form of consumption and not an element of production.  A group of servants who served in the houses of the wealthy, included maids, gholams, and Khawjas. The black slaves were African, and they were traded through the Persian Gulf, and the white ones were of various ethnicities who were provided through trade or captivity in wars. The way this class was treated was often accepted by the community. The maids either entered the harem as a monk or a permanent wife, or to do housework for the elders' wives. The gholams were also employed in various fields of the military, domestic services, security, agriculture and irrigation, fishing and scuba diving (in the south), and achieved high administrative and military positions if they had the ability and expertise. Therefore, in this article, the Qajar slavery system, in two areas of south and southwest of Iran, were investigated by studying documents, written sources, and photographs of the Qajar period as text and cultural material through archeological approach and content analysis.

    Keywords: Text, Archived documents, Black slaves, Qajar era
  • Nader Karimian Sardashti * Pages 44-53

    Mulla Khezr Roudbari, (1725-1790 AD) is the great and famous HawramanHawramani scholar, poet, lecturer, and writer, and also a distinguished student of Allamah Sheikh Wasim (the first) Takhti Mardookhi; he has many works in Arabic and Kurdish literature. Though this study has used the name Mulla Khedr Ravāri since this is how he is known among the Kurds. There has been left a manuscript written by him, which is worthy of historical, literary and legal value. This document is originally a purchase contract between Sobhan Verdi Baig and Mohammad Yusef Sultan, who were from the sultans and illustrious of Hawraman during the Afsharid and Zand periods. The subject of the transaction is the sale of the lands of “Melavaz” and “Kerava” by Sobhan Verdi Baig to Mohammad Yusef Sultan Hawrami; the sales was done under supervision of Mulla Khezr Ravāri having the approval of elder people of Hawraman and Kurdistan. This document is historically and literally worthwhile, as it was written and signed by one of the great scholars of the Kurdistan province and sheds light to some parts of the history of the region. This document was written in 1785 AD (five years before the death of Mulla Khezr Ravāri) and coincided with the era of Khosrokhan Ardalan, and his victory over Ja’far Khan Zand (1785 AD). In this study, along with the report of the main document, the name of the famous people and the declaration of jurisprudential and legal texts and terms are described and explained.

    Keywords: Kurdistan’s history, Hawraman’s history, Mulla Khezr Roudbari (Mulla)
  • Mohammadali Mokhlesi * Pages 54-63

    The altar stone is an important factor in the stone industry of the late 5th and 6th centuries. As the motifs and figures of great altars belonging to these periods are reflected in smaller and finer dimensions of altar stones, they are of great importance. During the Saljuq period, stones of the altars became so important that many of the artists who engraved tombstones in this period were attracted to the altar designs and created beautiful tombstones, some of which are now in museums. The altar stone of the Atigh Jame’ Mosque is different regarding its form, dimensions and decorations.  The altar stone of Khoday Khane is amongst the altar stones of the mosque in the late fifth and early sixth centuries, and the altar stone transferred to Vakil Mosque belongs to the sixth century in terms of the Kufic scripts and type of decoration. The decoration and scripts of the altar transferred to the Stone (Haft-Tanan) Museum assures it belonging to 8th century. There is no information about the location of this altar stone in the past, but with the modernization of the three altar mosques in southwest, southeast and northeast Shabestans in the last century, it is likely that these stones belong to three Shabestans.

    Keywords: Shiraz, Atigh Jame’ Mosque, Altar stone, Stone (Haft-Tanan) Museum
  • Azadeh Taheri Karimi, Nafiseh Nazari Fardoei * Pages 64-81

    Having great visual characteristics, the Kufic script has become one of the special aspects of inscriptions. Learning the illustrative capabilities of calligraphy in Iran and considering the graphic principles, give designers interesting ideas. Like other visual elements in the graphic arts, it plays a variety of roles and can be the main element of the work; it either penetrates into the image and creates a single entity, or is seen as a surface of a collection and homogeneous elements along with other levels. It can also interfere with information and express it, or at least fill the vacancies. The letters of the alphabet are a set of visual cues, and they are best illustrated when the relationship between the form and the content is perfect. From the Kufic inscriptions used as brick decoration in architecture, two inscriptions were chosen that have the same phrase and were written in the same historical period (Segunbad tower in Urmia and Mehmandūst tower in Damghan); both will be studied regarding their form and quality. The question is what the calligraphers or designers of these inscriptions have done, while writing a common term and given the adherence to the simple Kufic script, to create a unique form? The assumption of the article is that, despite the same pattern in all samples, using a simple Kufic script, the calligrapher has created different types of design of letters in his work. As a result, according to the sample and the form of speech, it seems that the designers of these samples have considered the letters as forms to design.

    Keywords: Architectural decoration, Seljuq period, Inscription, Segunbad tower, Mehmandūst tower, Kufic script