فهرست مطالب

نشریه دانش حفاظت و مرمت
سال سوم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرزو فیض الله بیگی* صفحات 1-18

    مسجد حاج رجبعلی از بناهای قاجاری تهران است که در سیر تکاملی خود دستخوش تحولات بسیاری به ویژه از جنبه های کالبدی شده است و با وجود اهمیت ویژه تاکنون به طور شایسته بررسی نشده است. پژوهش های انجام شده بیشتر به بررسی وضعیت موجود بنا پرداخته اند. بیشتر اطلاعات حاصل از این پژوهش ها با اطلاعات موجود در اسناد تاریخی دوره های مختلف، به ویژه از نظر فرم کالبدی، هم خوانی ندارند و تناقضاتی از نظر تغییرات شکلی، زمانی و همچنین تاریخ احداث بنا مشاهده می شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی سیر تحولات تاریخی بنا، به ویژه از دیدگاه کالبدی در دوره های مختلف به منظور تدقیق زمانی پیدایش و سیر تحولات بناست. برای این منظور از روش پژوهش کیفی با رویکرد توصیفی-تحلیلی-تطبیقی استفاده شده و گردآوری اطلاعات نیز به روش مطالعه کتابخانه ای، بررسی های میدانی و مصاحبه صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد برخلاف اطلاعات موجود در برخی منابع، بنا به دوره محمدشاه مربوط است. همچنین برخلاف اطلاعات موجود در منابع کتیبه موجود در بنا نشان دهنده سال اتمام ساخت بنا نبوده و فرایند تکمیل بنا پس از تاریخ کتیبه نیز ادامه داشته است. تحلیل داده ها نشان می دهد فرم کالبدی بنا از زمان تکمیل تا اواسط دهه 40 ثابت بوده است. تفسیر عکس های هوایی مشخص می کند بیشترین تغییرات کالبدی از اواخر دهه 40 تا اواسط دهه 60 رخ داده که کاربری های ناهمگونی را به بنا تحمیل کرده است. نتایج پژوهش به کمک تحلیل و تفسیر منابع اطلاعاتی که از نظر علمی و حقوقی قابل استناد هستند، ضمن تصحیح زمانی تحولات و کمک به تصحیح و بازترسیم تغییرات، سیر تحولات کالبدی- تاریخی بنا را بازیابی کرده و در رفع ابهامات موثر است. درنهایت ترکیب و تحلیل اطلاعات نقشه های تاریخی و عکس های هوایی به تعریف چهار دوره اصلی تغییرات کالبدی در بنا منجر شده که معرف اصالت کالبدی بخش های مختلف بنا نیز است.

    کلیدواژگان: تحولات تاریخی-کالبدی، مسجد حاج رجبعلی، تفسیر اسناد، عکس هوایی، نقشه های تاریخی
  • احسان هراتی*، محمود بختیاری شهری صفحات 19-27

    روش های بازتابی (Reflection) و فلورسانس (Fluorescence) در مبحث تاریخ هنر و فرایند شناخت مواد و بررسی وضعیت و مرمت آثار تاریخی و هنری اطلاعات ارزشمندی را در اختیار پژوهشگران و مرمتگران قرار می دهد. تصاویر حاصل از نور مریی (Visible Light) بهترین روش برای ثبت اثر و بررسی آن در غیاب اثر است. دوربین های دیجیتال مدرن این پدیده را تسریع و همگانی کرده اند. تصاویر اشعه ماوراءبنفش (Ultra-Violet (Uv)) برای آنالیز سطح نقاشی و بررسی وضعیت کنونی اثر و تشخیص رنگ دانه ها به کار می رود. این روش جزو روش های بازتابی و فلورسانس شمرده می شود. از این جهت که مقداری از آن از سطح نمونه بازتاب و در طول موج مریی از سطح ساطع می شود. مقداری نیز به کمک سطح جذب می شود. این پژوهش به بررسی کیفی آسیب های یک تابلو نقاشی رنگ روغن و دو نسخه خطی به روش فلورسانس اشعه ماوراءبنفش و روش بازتابی نور مریی پرداخته است. مشخصات ظاهری اثر به وسیله تصویر نور مریی و تصویر فلورسانس بررسی و ثبت شد. تصویر فلورسانس محل هایی که رنگ خود را از دست داده اند، وصله کاری شده اند یا بخش هایی را که مرمتی هستند تشخیص داده اند؛ بنابراین تصویر فلورسانس، در غیاب تاریخچه اثر تصویر روشنی از وضعیت مرمت های پیشین و آسیب هایی که در تابلوی نقاشی ایجاد شده است، می دهد. همچنین در بررسی یک نسخه تاریخی- فرهنگی تشخیص بخش هایی که مورد حمله بیولوژیکی قرار گرفته اند میسر شد. بررسی نسخه خطی دیگر با اشعه فلورسانس ماوراءبنفش نشان داد که احتمالا رنگ قرمز به کاررفته در نسخه، رنگ دانه اخراست.

    کلیدواژگان: روش بازتابی، فلورسانس، آسیب شناسی، مرمت، میراث فرهنگی، موزه بزرگ خراسان
  • یاسر حمزوی*، حسین احمدی صفحات 29-49

    در ایران هنوز دیوارنگاره بوم پارچه به عنوان گروهی از هنر نقاشی که به صورت جداگانه مورد مطالعات گسترده و دقیق قرار گیرد شناخته نشده است. به این دلیل، مداخلات حفاظتی که بر روی این گونه آثار در گذشته انجام شده، مورد بررسی قرار نگرفته و اطلاعات کمی در این مورد در دسترس است. در این راستا ابتدا مطالعاتی برای شناخت تعدادی از دیوارنگاره های بوم پارچه در خارج از ایران انجام شده و در ادامه بررسی هایی در حوزه مداخلات مرمتی این گونه آثار در خارج از ایران صورت گرفته است. پس از دریافت اطلاعات درباره حفاظت از دیوارنگاره های بوم پارچه خارج از ایران، روش های حفاظت از دیوارنگاره های بوم پارچه در ایران مطالعه و بررسی شده است که در پایان، مقایسه، تحلیل و نتایج این پژوهش ارایه شده است. هدف مقاله پیش رو دستیابی به چگونگی یا روش های مداخلات مرمتی دیوارنگاره های بوم پارچه است. داده های پژوهش حاضر در یک بررسی کتابخانه ای و مطالعه میدانی گردآوری شده است و این پژوهش با روشی تحلیلی-تطبیقی سامان یافته است. تحقیق حاضر از نظر هدف یک پژوهش توسعه ای و از نظر روش، یک تحقیق کیفی است. باید به این نکته توجه داشت که آفرینش این شیوه نمایش نقاشی روی کرباس در کشورهای خارجی که مورد بررسی قرار گرفته به صورت کاملا سامانمند و طی یک پروسه طولانی مدت و روشمند نسبت به آثار مشابه در ایران بوده است، اما تنوع فنی در دیوارنگاره های بوم پارچه ایران نسبت به آثار خارجی بیشتر است و این می تواند یکی از دلایل تنوع بیشتر مداخلات مرمتی در ایران باشد. تنوع بالا در شیوه اجرا و موضوع سبب مشکلاتی در حوزه تصمیم گیری های حفاظتی و میزان و نوع مداخلات مرمتی دیوارنگاره های بوم پارچه شده است؛ زیرا برخی آثار بررسی شده در این تحقیق به اشتباه به عنوان نقاشی روی کرباس شناخته می شود که در حوزه مداخله ناصحیح حفاظتی این مسئله باید حل شود.

    کلیدواژگان: دیوارنگاره بوم پارچه، مداخلات مرمتی، نقاشی، دیوارنگاره
  • حمیدرضا بخشنده فرد*، حسنا ربیعی صفحات 51-62

    گورستان تپه پردیس واقع در قرچک استان تهران، محوطه ارزشمند تاریخی عصر آهن است که در کاوش های آن اشیای مفتولی مفرغی به دست آمده است. علیرغم به اهمیت تاریخی اشیای فلزی کشف شده در تهران، تاکنون مطالعه تخصصی ساختاری، فن شناسی و آسیب شناسی به صورت مستقل و با استفاده از روش های دستگاهی و آزمایشگاهی بر روی اشیای فلزی به دست آمده از این سایت صورت نگرفته است. هدف نگارندگان، مطالعه یکی از این مفتول های مفرغی به دست آمده از گورستان تپه پردیس از نظر فنی با پرسش هایی در زمینه ترکیبات عنصری و روش ساخت و همچنین بررسی آسیب هاست. بدین منظور از روش های دستگاهی AAS, SEM- EDS برای شناخت ترکیب شیمیایی آلیاژ و ریزساختارنگاری به منظور شناسایی روش ساخت استفاده شده است. براساس مطالعات، این اثر مربوط به عصر آهن است. با توجه به داده های آنالیز عنصری، ترکیب به کاررفته در ساخت این اثر آلیاژ مس-قلع (مفرغ) است. بررسی ریزساختار نشان داد که شیوه ساخت عملیات پیوسته گرمایی/ مکانیکی است. همچنین نتایج آزمایش XRD، ترکیبات کوپریت، مالاکیت و نانتوکیت در محصولات خوردگی شناسایی شد که با توجه به حضور میزان فراوان نانتوکیت می توان گفت شیء خوردگی فعالی دارد.

    کلیدواژگان: مفتول مفرغی، تپه پردیس قرچک، عصر آهن، آسیب شناسی، فن شناسی
  • محسن محمدی آچاچلویی*، حسین احمدی، کامبیز پورطهماسبی صفحات 63-76

    چوب، ماده ای آلی است که در ساخت آثار تاریخی مختلف به کار رفته است. بسیاری از آثار چوبی در فضای باز و تحت تاثیر عوامل محیطی قرار دارند. یکی از مهم ترین عوامل تخریب این آثار در اقلیم های خشک و نیمه خشک، هوازدگی و تخریب فتوشیمیایی است. لازم است راهکارهای مختلف برای حفاظت از این گونه آثار مطالعه شود. با توجه به ویژگی های نانوذرات اکسید روی، این ماده به عنوان تیمار حفاظتی چوب در برابر تخریب فتوشیمیایی ناشی از هوازدگی مطالعه شد. نمونه سازی با استفاده از چوب صنوبر (Populus alba L.) به عنوان گونه پرکاربرد در آثار تاریخی ایران انجام گرفت و نمونه ها با سوسپانسیون نانواکسید روی در ایزوپروپانول به روش آغشتگی تیمار شدند. آزمون هوازدگی براساس دستورالعمل ASTM 2565-99 در سه مرحله زمانی 300، 800 و 2000 ساعت انجام شد. نمونه ها با استفاده از سنجش کاهش جرم، pH متری، رنگ سنجی و طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه انعکاس کل تضعیف شده (ATR-FTIR) ارزیابی شدند. نتایج نشان می دهد که این تیمار از تغییرات بصری چوب در برابر هوازدگی جلوگیری نمی کند؛ هرچند تغییرات چندان شدید نبوده است. این تیمار تاثیر هوازدگی را در چوب کند می کند، اما از تخریب ساختاری جلوگیری نمی کند. در طول زمان و در صورت ادامه روند هوازدگی، کارکرد اصلی نانوذرات اکسید روی، یعنی جذب نور فرابنفش به تدریج و در اثر واکنش های شیمیایی با اجزای شیمیایی چوب و محصولات تخریب اولیه، از دست می رود. به همین دلیل در طولانی مدت کارایی لازم را نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: چوب، تیمار، صنوبر (Populus alba L _)، نانو اکسید روی، هوازدگی، تخریب فتوشیمیایی
  • مرتضی حیدری*، علی‌اصغر فهیمی‌فر، محمدزمان کسائی صفحات 77-86

    در این پژوهش نانو ذراتی ارزان و دارای بیشترین تشابه ترکیبی، برای افزایش نسبی مقاومت سطحی سنگ های باستانی پاسارگاد معرفی شد. با بررسی مقطع نازک نمونه مشخص شد که نوع کانی، کلسیت و از بافت گرین استون است. مشخصات فیزیکی سنگ نمونه، نشان از تخلخل بالای آن داشت. برای به دست آوردن بیشترین شباهت ترکیبی قسمتی از سنگ نمونه به کمک آسیاب مکانیکی به صورت پودر درآمد. پس از تهیه پودر سنگ نمونه، نانو مواد به روش سل-ژل تهیه شد. بلورهای کلسیم تیتانات با فاز پرووسکیت و تیتانیوم دی اکسید با فاز آناتاز به کمک دستگاه پراش پرتو ایکس تشخیص داده شد. این ترکیبات با طیف سنج فروسرخ نیز تایید شد. اندازه بلورهای کروی و بیضوی تهیه شده در مقیاس نانو، به کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی تایید شد. وجود عناصر غالب کلسیم، تیتانیوم، اکسیژن و کربن به کمک طیف سنج انرژی پرتو ایکس مشخص شد. در این آزمون از اتانول خشک به عنوان حلال استفاده شد. محلول کلوییدی حاصل، در چهار ساعت بر سطح سنگ افزوده و نمونه به دلیل خاصیت مویینگی وارد منافذ سنگ شد. سپس سطح پوشش داده شده تحت آزمون سایش سطحی سرشار قرار گرفت. همه مراحل برای پیش ماده آهک خالص نیز انجام شد. نتایج حاصل نشان دهنده بهبود نسبی مقاومت سطحی سنگ نمونه است. براساس مشاهده و مقایسه عینی، تغییر رنگ محسوسی در سطح سنگ نمونه رویت نشد.

    کلیدواژگان: استحکام‌بخشی، آرامگاه کوروش، نانو تیتانیوم دی‌اکسید، نانو کلسیم تیتانات، سایش سطحی
  • پارسا پهلوان*، حمید فدایی، استفانیا منتزی، ماریا کیارا بینیوزی صفحات 87-99

    بر اساس نیازهای مرمتی در محوطه جهانی پاسارگاد، با در نظر گرفتن ملاحظات پایداری، سازگاری، بازگشت پذیری و اقتصادی سه گروه ملات طراحی شدند. برای این مهم، ملات های آهکی هوایی با آهک میکرونیزه و استاندارد به همراه افزودنی ارگانیک به منظور هماهنگی با رطوبت نسبی پایین استان فارس انتخاب شدند. ملات های طراحی شده، در مقیاس آزمایشگاهی در بیش از صد نمونه ساخته شدند و براساس برنامه زمان بندی، توزیع شبکه تخلخل، نفوذپذیری در برابر بخار آب، پایایی و کربوناسیون سنجیده شدند. از آنجا که پارامترهای تاثیرگذار بر ملات در اقلیم طبیعی از محیط آزمایشگاهی بیشتر و پیچیده تر است، تمام روند ساخت ملات و انجام آزمون ها در اقلیم پاسارگاد تکرار شد تا تاثیر تفاوت اقلیم و آزمایشگاه بر کارایی ملات های مرمتی نیز مطالعه شده باشد. روش انجام این پژوهش تجربی و نظری است؛ بخش تجربی در آزمایشگاه و سایت به ساخت نمونه ها و انجام آزمون ها مترتب است. امکان سنجی تناسب این ملات ها با ابنیه تاریخی و مقایسه ویژگی های ملات ها در آزمون ها با مطالعات و پژوهش های موجود به روش نظری انجام شده است. مقایسه نتایج آزمون های شبکه تخلخل و رفتار آب و بخار آب ملات های این پژوهش با ملات های استاندارد مرمتی دنیا، به ظرفیت بالای ملات های آهکی هوایی بوم آورد در کارکرد مرمتی در اقلیم استان فارس اشاره دارد.

    کلیدواژگان: مرمت، ملات آهکی، میراث فرهنگی، پایداری، سازگاری، بازگشت‌پذیری
  • فرشته رحیمی* صفحات 101-111

    مطالعه و بررسی شواهد فلزکاری و ردیابی معادن مورد استفاده بدون داشتن اطلاعات ژیوشیمیایی معادن کهن امکان پذیر نخواهد بود. همچنین اندازه گیری ایزوتوپ های سرب ابزاری قدرتمند برای شناخت منشا کانی ها به ویژه ارزیابی منبع فلزات است. این مطالعه به منظور به دست آوردن الگو یا نقشه ای از اطلاعات ژیوشیمیایی ذخایر سرب، روی و نقره ایران انجام شده است. همچنین پژوهش های منشایابی روی ظروف نقره ای به دست آمده از غار قوری قلعه و طرح پژوهشی شناسایی و بررسی معادن کهن نقره در منطقه تکاب را بررسی کرده است. اهمیت این منطقه به دلیل وجود ذخایر معدنی فلزی، به ویژه ذخایر سرب، روی و نقره و هم جواری با تمدن های کهن بود. نتایج آنالیز ایزوتوپی سرب این معادن با معادن کهن سایر ذخایر سرب، روی و نقره ایران بررسی و مقایسه شد. برای انجام آزمایش های آنالیز ایزوتوپی در مطالعات آرکیومتالورژی و تعیین منشا آثار تاریخی و محوطه های فلزکاری لازم است از دستگاه طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی مولتی کالکتور یا MC-ICP-MS استفاده شود. از سوی دیگر، در مطالعات و بررسی های زمین شناسی از همین روش آنالیز ایزوتوپ های سرب در راستای شناسایی منشا فلزات و محیط زمین ساختی کانسارها استفاده می شود؛ بنابراین به خوبی می توان از نتایج آزمایش ها در این گونه مطالعات استفاده شد و با انجام محاسبات، نسبت های ایزوتوپی سرب مورد نیاز در مطالعات تعیین منشا به دست آمد. مقایسه نتایج آنالیز نسبت های ایزوتوپ سرب برای تعدادی از معادن کهن نقره در ایران نشان می دهد که میزان تفاوت نسبت های ایزوتوپ سرب ذخایر سرب، روی و نقره در زون و محورهای زمین شناسی ایران در حدی است که می تواند در منشایابی محوطه های فلزکاری کهن و آثار نقره ای (که سرب موجود در آن عمدتا از کانی های سرب، روی و نقره است) کمک شایانی کرد.

    کلیدواژگان: ایزوتوپ های سرب، معادن کهن، منشایابی، آنالیز ایزوتوپی، طیف سنجی جرمی
|
  • Arezu Feizolahbeigi* Pages 1-18

    Haj Rajab Ali mosque is one of the historic buildings in Tehran city, made in Qajar era. Despite being prominent the building has not been studied very carefully. The existing literature, shows informationonly about the current status of the construction. Most of the information obtained from these researches isn’t consistent with the information in the historical documents of different periods, especially in terms of physical form, and there are contradictions in the shape, time, and also the date of construction of the building. In this regard, the present study examines the physical changes of the building. The main purpose of this research is to study the historical developments, in particular from the physical viewpoint in different periods to determine the time of the origin and the course of changes. For this purpose, a qualitative research method has been used with a descriptive-analytical-comparative approach. Data collection method is document studies, field surveys and interviews.Unlike some sources, findings of the research showed that the building belongs to Mohammad Shah Qajar period. Also, unlike the information in sources the inscription in the building doesn't show the date of end of construction and shows that the completion process of the building continues after this date. Data analysis showed that physical form of building has not been changed from completion time to mid -1960s. Arial photo interpretation determines that most physical changes occurred from end of 1960s to mid 1980s which protruded heterogeneous functions to the building. The results of the research, through analysis and interpretation of the data, which are scientifically and legally legit, have been able to chronologically correct the changes and help to redesign the changes and course of the physical-historical modifications of the building, which is effective in resolving the ambiguities. Finally, combination and analysis of data obtained from the historic maps and Arial photos data led to definition of four main steps in physical changes in the building which also defines the physical authenticity of different parts of the building.

    Keywords: Historical-Physical changes, Haj Rajab Ali mosque, Data interpretation, Arial Photo, Historical Map
  • Ehsan Harati*, Mahmoud Bakhtyari Shahri Pages 19-27

    Reflection and fluorescent imaging techniques play a very important role in conservation of cultural heritage. Visible images are the best tool to register and inspect an art work in the absence of it. Nowadays modern digital camera facilitate this process. Additionally, ultraviolet (UV) images are a good tool to analyse painting surface layer and investigate the conservation state of objects. Also, UV florescent reveals information about chemical nature of varnish, pigments, restoration treatment and retouches. This technique is fast, inexpensive and in-situ. In current paper, we investigated the potential of ultra-violet fluorescence and visible reflectance technique to investigate the current conservation state of an oil painting and two manuscripts. The apparent characteristics of the work were examined and recorded by image of Visible light and image of fluorescence. The Florence image has patched up areas that have lost their color or identified areas that had been restored, so the Florence image, in the absence of a history of the effect, gives a clear picture of the condition of the previous restoration and the damage done to the painting. Also, in examining a historical-cultural version, it was possible to identify the areas that had been biologically attacked. Examination of another manuscript with ultraviolet fluorescence radiation showed that the red color used in the prescription is probably a discolored pigment.

    Keywords: Reflection method, Fluorescence, Conservation state, Cultural heritage, Great Museum of Khorasan
  • Yaser Hamzavi*, Hosein Ahmadi Pages 29-49

    Murals are the main, media of human culture and civilization and the place and its long history in Iranian art is clear. There are specific forms of mural paintings in some Iranian architecture that are different from other usual wall paintings in materials, methods as well as implementation techniques. Unfortunately, these mural paintings are not studied certainly until now. Therefore, further investigation is needed due to the importance of this issue. Regarding to importance of necessity of art understanding before conservation, it is obvious that common conservation procedures on these relics (without appropriate understanding) have an inappropriate results on authenticity and integrity of the relics. Unfortunately, there is not adequate research about technology and conservation of these relics and related fields. Historical points, manufacturing and used materials, effects of technological problems, as introduction to conservation plan were main questions. The aim of this research is the identification of history of development, and used materials and techniques in these historic paintings by field and literature investigations. Technological understanding of this kind of murals during the time by application of literature review and data explanation. Due to low information in Persian, European Marouflaged Mural has been studied more than Iranian relics. The research subject and case studies are studied in a qualitative and descriptive research method and the subject is considered with ten historical and theoretical aspects. These paintings are executed on the layer of cloth (canvas) and then installed on the wall that is known as a part of the architecture arrays. This research at the first library study is conducted and then according to the results, the field studies are carried out and finally, the data are analyzed. Knowing the number of Marouflage according to literature review, the identification of constituent layers of Marouflage according to field studies, and Understanding the differences between a common wall Paintings and Marouflaged Mural in Iran, are the results of this paper. In this paper, the process of formation of this type of wall painting in Iran was studied and present examples of this method in Iranian architecture are introduced and explained. Some of the architectural interior surfaces are decorated by the textile painting by Marouflaged in Ilkhanid, Safavid and Quajar period; funerary monuments with polygonal plan have the most decorative surfaces such as Soltanieh Dome, Sheykh Safi mausoleum, Maryam church, Golestan palace and etc. According to studies, there was technical change in manufacturing process of large wall paintings and ceiling paintings at Renaissance period. It resulted to production of new kind of murals which known as Marouflaged Mural. The research obtained appropriate results about production, manufacturing, historical samples and effect of technological problems on conservation of Marouflaged Mural.

    Keywords: Technology, canvas-Marouflaged Mural, Conservation, Restoration, Wall Painting
  • HamidReza Bakhshandehfard*, Hosna Rabeie Pages 51-62

    The cemetery of the Pardis Tepe, located in Qarchak of Tehran province, is a valuable historic landmark of the Iron Age which has been discovered in the excavations of these bronze wire objects. Despite the historical importance of the metal objects discovered in Tehran, no independent research has been carried out on the metal objects obtained from this site, in terms of technological and pathological aspects, using laboratory and methodological methods. The aim of this paper was to study a bronze rod found in Tepe Pardis, in terms of species and application, regarding technical questions about elemental combinations and the method of making and technological position of the study area. For this purpose, instrumental analysis methods such as AAS, SEM-EDS were used to identify the alloying technique, the chemical composition of the alloy, and metallography to identify the manufacturing method. Historical studies of the object attributed it to the Iron Age. Based on elemental data analysis, the composition used to make copper-tin alloy objects (bronze) and microstructure analysis by metallography, these objects were made by continuous thermal / mechanical operations. Depending on the results of the XRD test, cuprite, malachite and nantokite compounds were identified in corrosion products. Due to the significant presence of Nantokite, it can be said that the object has active corrosion.

    Keywords: Bronze, Pardis Tepe Qarchak, Iron Age, Pathology, Technology
  • Mohsen Mohammadi Achachluei*, Hossein Ahmadi, Kambiz Pourtahmasbi Pages 63-76

    Wood is an organic material which has been used for manufacturing of different historic relics. There are many historic wooden relics in open air spaces under effect of environmental factors. Weathering and its photochemical decay is one of the most important degradation factors of these relics in dry and semi dry climates. Therefore, it is necessary to study different procedures for conservation of these relics. Nano Zinc Oxide characteristics were studied as a conservation treatment for wood against photochemical weathering. Samples were prepared from White Poplar (Populus alba L.) as a widely used wood in historic relics of Iran. Specimens were treated with Nano Zinc Oxide suspension in isopropanol by surface treatment. Specimens were artificially weathered regarding to ASTM 2565-99 in 300, 800 and 2000 hours as three time levels. Samples were analyzed by evaluation of mass loss, pH measurement, Colorimeter, and ATR-FTIR spectroscopy. Results showed that the treatment does not prevent aesthetical change of wood appearance in weathering process although the alteration was not severe. The treatment reduces weathering effects but does not prevent its structural degradation. During the time and under effect of weathering, Zinc Oxide nanoparticles will lose their function as ultraviolet absorbent due to chemical reactions with wood structures and first degradation products. Therefore, its efficiency won’t be enough in long term period.

    Keywords: Wood, Historic relics, White Poplar (Populus alba L.), Nano Zinc Oxide, Weathering, Photochemical degradation
  • Morteza Heidari*, AliAsghar Fahimifar, Mohammadzaman Kasaei Pages 77-86

    In this study, cheap nanoparticles with the highest hybrid similarity were introduced to increase the surface resistance of ancient Pasargadae (Cyrus Tomb) rocks. As result, the kind of mineral of thin section of sample was detected as calcite and grainstone texture. The physical features of the sample indicated a high porosity. In order to achieve a high compatibility of the intended Nano materials, some powder of the sample was used as pre-material through Mechanical Grinder. After preparation of the powder, Nano material was prepared due to sol-gel method. Calcium Titanate blurs with the phase of Perovskite and Titanium dioxide with the phase of Anatase have been detected as XRD. These compounds were confirmed by FT-IR. The size of spherical and oval blurs prepared in the scale of Nano was confirmed by SEM. The existence of common elements such as Calcium, Titanium, Oxygen and Carbon was detected as EDX spectrometer. In this experience, Ethanol was used as solvent. In 4 hours, the gained Colloidal dissolved was added on the surface of the stone by the capillary specific. So as to module the resistance of the sample, the coated surface was examined under the abrasion test. Along with these experiments, all the levels for pre-material lime were done. The results show a relative improvement in the surface resistance of the sample rock. Meanwhile, there wasn’t any remarkable change in the case of the color of the sample.

    Keywords: Consolidation, Cyrus tomb, Nano-TiO2, Nano-CaTiO3, Surface Abrasion
  • Parsa Pahlavan*, Hamid Fadaei, Stefania Manzi, Maria Chiara Bignozzi Pages 87-99

    In this study, considerations for design, characterization, and in-situ application of sustainable materials for restorative use in the Pasargadae world heritage site are discussed. Based on some prior studies on sustainable waste-based restorative mortars, air lime mortars were made from lime putty, mixture of stones from the site, and additive sesame oils. The mortar samples were characterized in terms of microstructure, carbonation rate, hydric properties, and durability. The characterization aimed at compatibility assessment of mortars with a real situation. Considering the variety of natural conditions parameters compared to the laboratory, the mortar samples were also characterized in the site conditions. The results suggested the laboratory characterization, if done properly, can provide a promising degree of representation for the field conditions.

    Keywords: Restorative material, Compatibility, Sustainability, Reversibility, Cultural heritage
  • Fereshteh Rahimi* Pages 101-111

    The geochemical information of the old mines such as lead isotopic ratios has a crucial role in understanding the origin of minerals, especially the evaluation of metal sources. This study was conducted to obtain a pattern or map of the geochemical information of Iran's lead, zinc and silver reserves. The previous studies on the provenance of Sasanian silver vessels from Quri Qaleh cave, showed the lead isotopic ratio of these vessels conformed to Nakhlak mine, but since these examinations were not done on other old silver mines, it was not possible to make a definitive conclusion. Today, in the archaeometallurgical studies and the determination of the origin, multicollector- inductively coupled plasma mass spectroscopy (MC-ICP-MS) is used. And since these studies are done on a global scale and the obtained information is recorded in the world wide database, it is necessary to use a similar method to carry out these experiments until the obtained information can be compared with each other. As the measurement of isotopes of elements has many applications in various sciences, especially in geological studies, the analysis of lead isotopes is used for dating of ores, provenance of metals and defining a geotectonic environment for ore deposits. Therefore, the results obtained from these studies on the desired mines could be used to calculate the isotopic ratios of lead for provenance and the source determination studies. In this study, the lead isotopic ratios of some of the ancient silver mines in Iran were compared. Comparing the results of analysis of lead isotope ratios for a number of ancient silver mines in Iran showed that the difference in lead isotope ratios of lead, zinc and silver reserves in the zone and geological axes of Iran is such that it can be used in the origin of ancient metalworking sites that mainly contain lead, zinc and silver minerals.

    Keywords: old mines, provenance, lead isotopes, mass spectroscopy