فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 91، بهمن و اسفند 1398)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 91، بهمن و اسفند 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نگین بزرگ نژاد، حمیدرضا آقایی میبدی، مهدی افشاری، نگار سرهنگی، ماندانا حسن زاد* صفحات 114-122
    مقدمه

    دیابت نوع دو شایع ترین نوع دیابت است که به طور کلاسیک با اختلال عملکرد سلول های β پانکراس مشخص می شود. یکی از دلایلی که باعث افزایش بروز دیابت می شود، تغییر در الگوها و ریتم های شبانه روزی است. ملاتونین یکی از مولکول های بیولوژیکی است که نقش مهمی در تنظیم ساعت شبانه روزی و همچنین اثر مهاری بر ترشح انسولین در سلول های β دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط واریانت rs10830962 ژن MTNR1B و خطر ابتلا به دیابت نوع دو در گروهی از بیماران ایرانی است.

    روش ها

    تعیین ژنوتیپ 208 نفر شامل 108 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو و 100 نمونه کنترل به عنوان گروه شاهد با استفاده از تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز- چند شکلی طول قطعه محدود شونده (PCR-RFLP) انجام شد.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ هایCC ، GC و GG در بیماران به ترتیب 6/54، 1/85 و 5/43 درصد و در گروه شاهد به ترتیب 81 ، 0 و 19 درصد بود. فراوانی آلل G در بیماران دیابتی به طور معنی داری بیشتر از افراد غیر دیابتی بود (3/3 OR=، 3/5-1/2CI= ، 001/0P<).

    نتیجه گیری

    شواهد مطالعه نشان داد که واریانت rs10830962 ژن MTNR1B می تواند مستقیما با دیابت نوع دو در ارتباط باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، MTNR1B، rs10830962
  • مهناز سنجری، مریم اعلا، محمدرضا امینی، ندا مهرداد، محمدرضا مهاجری* صفحات 123-133
    مقدمه

    پای دیابتی یکی از عوارض دیابت است که بخش عمده ای از بیماران مبتلا به دیابت به آن مبتلا شده و هزینه های بسیاری را به خانواده و نظام ارایه خدمت در جامعه تحمیل می کند. هدف این مقاله مروری بیان خلاصه آخرین یافته های حوزه ی پای دیابتی بر اساس راهنماهای بالینی است.

    روش ها

    در این مطالعه مروری به منظور دستیابی به بهترین راهنمای بالینی در حوزه ی پای دیابتی با تعیین راهبرد جستجو و معیار های ورود و خروج تمام راهنماهای بالینی مرتبط در پایگاه ها و وب سایت های دستورالعمل های بالینی جستجو شدند. راهنماهای بالینی مرتبط با مراقبت پای دیابتی در بازه ی زمانی ژانویه  2000 تا ابتدای 2019 جستجو و بازیابی شد و برای انتخاب راهنمای بالینی منتخب توسط دو پژوهشگر به طور مجزا غربالگری شد.

    یافته ها

    براساس معیارهای مطالعه راهنمای بالینی کارگروه بین المللی پای دیابتی به عنوان کامل ترین راهنمای حوزه ی پای دیابتی انتخاب شد. در این مرور اصول اساسی پیشگیری و درمان مشکلات پا در بیماران مبتلا به دیابت به طور خلاصه در بخش های پیشگیری از بروز زخم های پا در بیماران مبتلا به دیابت در معرض خطر، پوشش پا و ابزار کاهنده ی فشار جهت پیشگیری و بهبود زخم پا در بیماران مبتلا به دیابت، تشخیص، پیش آگهی و درمان بیماری شریان محیطی در بیماران مبتلا به زخم های پای دیابتی، تشخیص و درمان عفونت های پا در بیماران مبتلا به دیابت و مداخلات به منظور ارتقاء بهبود زخم های مزمن پا در بیماران مبتلا به دیابت ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    این خلاصه به مهم ترین نکات بخش های پیشگیری و درمان مشکلات پا در بیماران مبتلا به دیابت می پردازد. به تیم درمان توصیه می شود که کل راهنما را در هر موضوع جهت دستیابی به توصیه های جزیی تر و همچنین مرورهای سیستماتیک با بحث های جزیی تر در مورد شواهد مطالعه نمایند.

    کلیدواژگان: راهنمای بالینی، پای دیابتی، زخم پا
  • معصومه حسینی*، مریم حسینی صفحات 134-142
    مقدمه

    سایتوکاین های پیش التهابی عامل نکروز تومور آلفا TNF-α و ضد التهابی اینترلوکین -10 به ترتیب نقش مهمی در ایجاد و جلوگیری از التهاب سیستمیک دارند. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر هم افزایی تمرین تناوبی شدید و مصرف رزوراترول بر مقادیر IL-10 و TNF-α در موش های دیابتی بود.

    روش ها

    در این مطالعه ی تجربی، 32 سر موش صحرایی 10±225 گرم براساس جدول برآورد حجم نمونه ی کوهن دیابتی شده با ترکیب رژیم پرچرب و تزریق استرپتوزوسین (STZ) به طور تصادفی به چهار گروه کنترل (C)، مکمل (M)، تمرین (T)، تمرین+مکمل (TM) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته، هر جلسه 18 دقیقه تحت تاثیر تمرین تناوبی شدید با شدت 90 تا 100 درصد VO2max قرار گرفتند. گروه های دریافت کننده ی مکمل روزانه mg/kg 10 رزوراترول به مدت هشت هفته، سه بار در هفته به صورت گاواژ دریافت کردند. 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه ی تمرین، نمونه ی خونی از آزمودنی ها گرفته شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس یک طرفه و نرم افزارspss  ورژن 24 ارزیابی شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در گروه های تجربی IL-10 افزایش یافت اما معنادار نبود (P=0.109)، مقادیر TNF-α در گروه TM کاهش یافت در حالی که در گروه های T وM افزایش یافت که در مقایسه با گروه TM معنادار بود (P=.000)، گلوکز ناشتا، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین گروه های تجربی کاهش معنا داری پیدا کرد (P=.000).

    نتیجه گیری

    اجرای هشت هفته تمرین تناوبی به همراه مصرف رزوراترول می تواند با افزایشIL-10 و کاهش TNF-α تاثیر مثبت بر عوامل التهاب و مقاومت به انسولین بگذارد.

    کلیدواژگان: رزوراترول، IL-10، تمرین تناوبی، موش دیابتی
  • مرضیه حافظی، ماندانا غلامی*، حسین عابد نظری صفحات 143-150
    مقدمه

    شیوع دیابت نوع دو به علت تغییر در شیوه ی زندگی، افزایش شیوع چاقی و کاهش فعالیت بدنی؛ پیوسته در حال افزایش است. کنترل و تعدیل عوامل اکسیدانی در افراد دیابتی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مطالعه اثر تمرین تناوبی با شدت بالا و مصرف عصاره ی هیدروالکلی آویشن شیرازی بر تعادل عوامل اکسیدانی وآنتی اکسیدانی موش های دیابتی شده نوع دو توسط استرپتوزوتوسین مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش ها

    در این تحقیق از موش های صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده ی وزنی 10±110 گرم استفاده شد. موش ها به طور تصادفی به چهار گروه تمرین و آویشن، آویشن، تمرین و کنترل تقسیم شدند. عصاره به میزان 200 سی سی روزانه از طریق سرنگ گاواژ شد. برنامه ی تمرین شامل دویدن روی تردمیل با سرعت حداقل 20 و حداکثر 38 متر در دقیقه به مدت 60 دقیقه در روز، پنج روز در هفته و به مدت هشت هفته بود. مقادیر مالون دی آلدهید (MDA)، گلوتاتیون پراکسیداز (GTX)، سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و کاتالاز (CAT) سرم به روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    سطوح MDA و CATسرم در گروه کنترل نسبت به گروه های دیگر در سطح بیشتری قرار داشت (002/0=P). بین سطوح SOD و GPX سرم در گروه های مختلف اختلاف معناداری وجود نداشت (790/0=P).

    نتیجه گیری

    اجرای تمرین تناوبی با شدت بالا و مصرف عصاره ی آویشن می توانند تعادل اکسایشی و ضداکسایشی را در موش های دیابتی بهبود دهند.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی تناوبی شدید، استرس اکسایشی، آنتی اکسیدان، آویشن، دیابت
  • سید محمود سجادی جزی، فرشاد شریفی، مهدی ورمقانی، حمیدرضا آقایی میبدی، فرشاد فرزادفر، وحید حق پناه، باقر لاریجانی* صفحات 151-159
    مقدمه

    هدف از این مطالعه استفاده از داده های دارویی جهت تعیین شیوع پرکاری تیرویید بالینی در سطح ملی و استانی است.

    روش ها

    داده های فروش کشوری داروهای ضدتیروییدی (متی مازول و پروپیل تیوراسیل) از آمارنامه ی دارویی سال 1393 که توسط سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت منتشر می شود استخراج شد. سپس با استفاده از داده های نسخ تامین اجتماعی و خدمات درمانی سال 1393، نسبت های داروهای ضدتیروییدی تجویز شده برای هر گروه سنی-جنسی در هر استان و همچنین دوز تعریف شده روزانه داروهای مورد نظر استخراج شد. همچنین با استفاده از مرور نظام مند و انجام متاآنالیز در مطالعات انجام شده در پرکاری تیرویید بالینی در ایران، میزان تجویز داروهای ضدتیروییدی استخراج گردید. در نهایت با ترکیب داده های فوق شیوع پرکاری تیرویید بالینی در هر گروه سنی-جنسی در هر استان و در سطح ملی محاسبه شد.

    یافته ‏ها

    شیوع (فاصله ی عدم قطعیت 95 درصد) پرکاری تیرویید بالینی در سال 1393 در کشور 32/0 (51/0-21/0) درصد محاسبه شد که 44/0 (68/0-29/0) درصد در زنان و 2/0 (33/0-12/0) درصد در مردان بود. در بین استان ها کمترین شیوع مربوط به استان سیستان و بلوچستان با 24/0 (38/0-16/0) درصد و بیشترین شیوع مربوط به استان گیلان با 38/0 (6/0-24/0) درصد بود.

    نتیجه گیری

    شیوع به دست آمده در این مطالعه با مطالعات انجام شده در جهان و ایران مطابقت داشت و لذا می توان نتیجه گرفت که داده های دارویی منبع خوبی جهت تعیین شیوع بیماری های مزمن در بیماری هایی که داروهای اختصاصی دارند، هستند.

    کلیدواژگان: پرکاری تیروئید، شیوع، متی مازول، پروپیل تیوراسیل
  • زهره فتح الهیان، امیرعباس منظمی*، وحید تادیبی، علی مصطفایی صفحات 160-169
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر تعیین آثار تمرین هم زمان (مقاومتی-استقامتی) بر بیان ژن سایتوکاین های پیش التهابی و ضد التهابی در زنان دیابتی نوع دو بود.

    روش ها

    18 نفر از زنان دیابتی با محدود ه ی سنی 38-30 سال به صورت تصادفی انتخاب و در سه گروه تمرین هم زمان (سالم 6 نفر)، تمرین هم زمان (دیابتی 6 نفر) و کنترل (6 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرینی هم زمان شامل اجرای تمرین مقاومتی به روش درونگرا سه ست 8 تکراری با80 درصد یک تکرار بیشینه () و سپس تمرین استقامتی دویدن بر روی تردمیل به مدت سی دقیقه (سه ست 10 دقیقه ای) با شدت 80-70 درصد حداکثر ضربان قلب بود. میزان بیان ژن mRNA (IL-1β, IL-10 and TNF-α) از طریق تکنیک Real time-PCR و بیان کمی ژن ها با استفاده از روش2-∆∆CT  محاسبه گردید. از آزمون آماری  (permutation t- test) و آنوای یک راهه مستقل جهت تعیین تفاوت متغیرها ‎‏استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد میزان بیان ژن اینترلوکین یک بتا و عامل نکروزدهنده ی تومور آلفا در زنان دیابتی نوع دو و گروه سالم یک ساعت بعد از فعالیت نسبت به گروه کنترل کاهش پیدا کرده است و این کاهش معنادار بوده است (P<0.05). علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان داد که ژن اینترلوکین 10 در لکوسیت زنان دیابتی نوع دو و گروه سالم یک ساعت بعد از تمرین بیان نشده است (P>0.05).

    نتیجه گیری

    نتاج حاصل از پژوهش حاضر بیانگر آن است که تمرین هم زمان موجب تعدیل بیان فاکتورهای پیش التهابی در زنان دیابتی می شود اما تغییری در عوامل ضدالتهابی ایجاد نکرده است. به نظر می رسد این نوع تمرینات هم زمان حاد بیشتر بر کاهش بیان عوامل پیش التهابی اثر دارند تا عوامل ضد التهابی.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، تمرینات هم زمان، اینترلوکین یک بتا، فاکتور نکروزدهنده ی تومور آلفا و اینترلوکین 10
|
  • Negin Bozorgnejad, Hamid Reza Aghaei Meybodi, Mahdi Afshari, Negar Sarhangi, Mandana Hasanzad* Pages 114-122
    Background

    Type 2 diabetes mellitus (T2DM) is the most common type of diabetes that was classically characterized by pancreatic β-cell dysfunction. Changes in circadian patterns is one of the reasons which can increase the occurrence of diabetes. Melatonin is one of the biological molecules which plays an important role in regulating the circadian clock and also an inhibitory effect on insulin secretion in β-cells. The aim of this study was to examine the association between MTNR1B (rs10830962) gene polymorphism and the risk of T2DM.

    Methods

    Genotyping was carried out in a total number of 208 subjects including 108 patients with T2DM and 100 normal controls using polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) which is confirmed by Sanger sequencing method.

    Results

    The frequencies of CC, GC and GG among cases were 54.63%, 1.85% and 43.52% and in control subjects were 81%, 0% and 19% respectively (P<0.001). Frequency of G allele among diabetic patients was significantly higher than non-diabetics (OR=3.34, CI=2.10-5.36, P<0.001).

    Conclusion

    Our study showed that rs10830962 polymorphism of the MTNR1B gene can be directly associated with T2DM risk.

    Keywords: Type 2 diabetes, MTNR1B gene, rs10830962
  • Mahnaz Sanjari, Maryam Aalaa, Mohammadreza Amini, Neda Mehrdad, Mohammadreza Mohajeri* Pages 123-133
    Background

    Diabetic foot is one of the main complications of diabetes, which is caused by a significant proportion of patients with diabetes and which imposes costs on the family and the health system around the world. This review aims to summarize the latest findings in the field of diabetic foot based on clinical guidelines.

    Methods

    In this review study, in order to achieve the best clinical guide in the field of diabetic foot by determining the search strategy and inclusion criteria, all related clinical guides were searched in the databases and websites of clinical guidelines.  Clinical guidelines related to diabetic foot care were searched and retrieved from January 2000 to early 2019 and screened separately by two researchers to select the selected clinical guideline.

    Results

    Based on the study criteria, the clinical guide of the International Diabetic Foot Working Group was selected as the most complete guide in the field of diabetic foot. This summary is based on the International Working Group on the Diabetic Foot (IWGDF) Guidance 2015, consist of five documents including prevention of foot ulcers in at‐risk patients, footwear and offloading principles, diagnosis, prognosis and management of peripheral artery disease, foot infections in patients with diabetes and enhance healing of chronic ulcers of the foot in diabetes.

    Conclusion

    This Summary Guidance for Daily Practice is intended to overview of the main aspects of the prevention and treatment of foot problems in patients with diabetes. This summary guidance is adviced at healthcare providers and specialists in foot care throughout the world.

    Keywords: Guideline, Diabetic foot, Foot ulcer
  • Masoumeh Hosseini*, Maryam Hosseini Pages 134-142
    Background

    The proinflammatory cytokines of tumor necrosis factor alpha TNF-α and anti-inflammatory interleukin-10 have important roles in inducing and preventing systemic inflammation, respectively. The purpose of this study was to the synergistic effect of High-Intensity Interval training and resveratrol consumption on IL-10 and TNF- α in diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 diabetic rats 225± 10 g based on Cohenchr('39')s sample size estimation table diabetic with combination of high-fat diet and streptozotocin (STZ) injection, were randomly divided into four groups: control(C), supplement(M), training (T)and training + supplement(TM). The training groups were exposed to high-intensity interval training with an intensity of 90 to 100% VO2max for 8 weeks, 5 sessions per week, each session for 18 minutes. The supplement groups received 10 mg / kg of resveratrol daily for eight weeks, three times a week by gavage. Blood samples were taken 48 hours after the last training session. Data were analyzed using one-way analysis of variance and SPSS software version 24 (ANOVA).

    Results

    Results showed that IL-10 increased in the experimental groups but was not significant (P=0.109). TNF-α levels decreased in the TM group, whereas it increased in the T and M groups, which was significant compared to the TM group (P=.000). Fasting glucose, insulin and insulin resistance index decreased significantly in experimental groups (P=.000).

    Conclusion

    Eight weeks of high-intensity interval training plus resveratrol can have a positive effect on inflammation and insulin resistance by increasing IL-10 and decreasing TNF-α.

    Keywords: Resveratrol, IL-10, Interval training, Diabetic rat
  • Marzieh Hafezi, Mandana Gholami, Hossein Abednazari* Pages 143-150
    Background

    The prevalence of type 2 diabetes is increasing due to lifestyle changes, increasing prevalence of obesity and inactive physical activity, and glucose modulation is of great importance in these individuals. Thyme was studied on type 2 diabetic rats by streptozotocin and high fat diet.

    Methods

    Male Wistar rats weighing 110±10 g were used in this study. The rats were randomly divided into four groups of Thymus + Exercise, Thymus, Exercise and Control groups. The extract was taken 200 g daily through a gavage syringe. Exercise included: Running on a treadmill at a speed of at least 20 m / min and a maximum of 38 m / min for 60 minutes daily, 5 days a week, for 8 weeks. Serum malondialdehyde (MDA), glutathione peroxidase (GTX), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) were measured by ELISA method.

    Results

    Serum MDA and CAT levels were significantly higher in the control group (p = 0.002). The results also showed that there was no significant difference between SOD and GPX levels in different research groups (p = 0.790).

    Conclusion

    Intermittent exercise (HIIT) and thyme extract can improve oxidative and antioxidant balance in diabetic rats.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Oxidative Stress, Antioxidants, Thymus Plant, Diabetes
  • Sayed Mahmoud Sajjadi-Jazi, Farshad Sharifi, Mehdi Varmaghani, Hamidreza Aghaei Meybodi, Farshad Farzadfar, Vahid Haghpanah, Bagher Larijani* Pages 151-159
    Background

    The aim of this study was to estimate the prevalence of clinical hyperthyroidism at the national and sub-national levels using the claims data.

    Methods

    National anti-thyroid medications (methimazole and propylthiouracil) sales data in 2014 were extracted from pharmaceutical sales data that were reported by Iranchr('39')s Food and Drug Administration (FDA). By using prescriptions data of Social Security Insurance Organization (SSIO) and Medical Services Insurance Organization (MSIO) in 2014, age-sex-province proportions of drug consumptions and Defined Daily Dose (DDD) of anti-thyroid medications were calculated. Moreover, by systematic review and meta-analysis of published literatures in hyperthyroidism in Iran, the prescription rate of anti-thyroid medications was calculated. Finally by using the whole data, the prevalence of clinical hyperthyroidism was estimated in each age and sex groups in national and provincial levels.

    Results

    The prevalence (95% confidence interval) of clinical hyperthyroidism in Iran in 2014 is 0.32% (0.21-0.51%); 0.44% (0.29-0.68%) in females and 0.2% (0.12-0.33%) in males. Among provinces the least prevalence rate of clinical hyperthyroidism is 0.24% (0.16-0.38%) which belongs to Sistan and Baluchistan, and the highest prevalence rate is 0.38% (0.24-0.6%) which belongs to Gilan.

    Conclusion

    The prevalence rate that reported by this study is compatible with other surveys which performed in the world and Iran. As a result using claims data is a good source to predict prevalence of chronic diseases that have specific drugs.

    Keywords: Hyperthyroidism, Prevalence, Methimazole, Propylthioracil
  • Zohreh Fatollahian, Amirabbas Monazzami*, Vahid Tadibi, Ali Mostafaei Pages 160-169
    Background

    The purpose of this study was to investigate the effect of concurrent training on pre-inflammatory (IL-1β, TNF-α) and anti-inflammatory (IL-10) cytokines gene expression in women with type2 diabetes.

    Methods

    18-patients (age30-38, >130 glycemic index) were selected, randomly, and divided into control (n=6) the concurrent training(diabetes, n=6) and the concurrent training (healthy, n=6)  groups. The concurrent training protocol consisted of 3 sessions resistance training per week, 8sets with 80% one maximum repetition( and the endurance training preformed with 30- minutes running (3sets×10 minutes) on a treadmill with 70-80 maximum heart rate(70-80 MHR), immediately. The leukocyte’s IL-1β, TNF-α and IL-10 genes expression determined by the Real time-PCR technique. The quantitative expression of the cytokines gene was calculated using the 2-ΔΔ CT method. The between- groups differences in variables were determined by independent t-test (permutation test) through REST software and independent one-way ANOVA.

    Results

    The results showed that IL-1β, TNF-α mRNA genes expression reduced significantly after the concurrent training in both the training groups in comparison to the control group (P<0.05). In addition, the results also showed that IL-10 mRNA gene expression was not expressed in leukocytes after the concurrent training in both training groups in comparison to the control group (P>0.05).

    Conclusion

    In conclusion, the results suggest that the concurrent training modulate IL-1β and TNF-α mRNA genes expression significantly in diabetic women but could not change IL-10 genes expression. This type of exercise training seems to be more effective in reducing the expression of pro-inflammatory cytokines than in enhancing anti-inflammatory cytokines.

    Keywords: Type2 Diabetes, Concurrent Training, IL-1β, TNF-α, IL-10