فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 34 (تابستان 1399)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 34 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • علی رضایی، زهرا پورزمانی* صفحات 1-16

    تهیه ی صورتهای مالی نمونه بانکها برمبنای استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی از ابتدای سال 1395برای بانکها الزام آور و به مورد اجرا گذاشته شده است اما قبل از آن بسترسازی لازم جهت کاهش ریسک سیستماتیک صورت نگرفته است، همچنین فقدان داده ها و اطلاعات و نرم افزارهای مناسب و موسسات رتبه بندی معضل دیگر بانکها درجهت اجرای استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی بوده است و همزمانی این مساله با مشکل اصلی بانکها یعنی رشد افسارگسیخته مطالبات مشکوک الوصول، بانکها را در شرایط بسیار نا بسامانی قرارداده است. به عقیده اکثر صاحب نظران به منظور کاهش مطالبات مشکوک الوصول باید بسترسازی لازم برای پیاده سازی مدل زیان اعتباری موردانتظار در استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره نه صورت گیرد، در همین راستا این پژوهش به بررسی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS) با تاکید بر مدل زیان اعتباری مورد انتظار (ECL) در بانکهای ایران می پردازد. در این پژوهش، اطلاعات مورد نیاز عمدتا از طریق مطالعات کتابخانه ای و نظرخواهی ازخبرگان به روش دلفی فازی و در موارد ضروری با انجام مصاحبه حضوری گردآوری گردد. در تحقیق حاضر هدف اصلی، ارزیابی وضعیت موجود یعنی استانداردهای بین المللی حسابداری (IAS39) و دستیابی به مدل مناسبی (مدل زیان اعتباری موردانتظار) برای حسابداری و گزارشگری مالی بانکهای ایران است، بر اساس یافته های این پژوهش، عوامل کلیدی یک مدل حسابداری و گزارشگری مالی مناسب برای تسهیلات (مدل زیان اعتباری مورد انتظار) تبیین و پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، مدل کاهش ارزش تحقق یافته، مدل زیان اعتباری مورد انتظار، مطالبات مشکوک الوصول
  • علی صیادی سومار، فریدون رهنمای رودپشتی*، زهرا پورزمانی، هاشم نیکومرام صفحات 17-34

    هدف از این پژوهش، ارایه الگوی تعیین بها و کنترل مالی محصولات با رویکردی اقتضایی است. بدین منظور 7 ابزار حسابداری مدیریت برمبنای طبقه بندی آیفک (IFAC) به عنوان ابزارهای تعیین بها و کنترل مالی در نظر گرفته شده و 12 عامل اقتضایی موثر بر این ابزارها مورد تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های 117 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار PLS انجام شد و درنهایت الگوی مناسب و ماتریس اهمیت- عملکرد متناظر آن استخراج شد. نتایج این پژوهش بیانگر این موضوع استکه 4 عامل ساختار سازمانی، عوامل فرهنگی، اندازه شرکت و تکنولوژی از اهمیت و عملکرد مناسبی در بین شرکت ها برخوردار هستند و 5 عامل محیط اقتصادی، بخش حرفه ای، منابع انسانی، استراتژی سازمانی و محیط خارجی با وجود اهمیت بالا، عملکرد نامناسبی مشاهده شده و باید تقویت شوند و 3 عامل محیط رقابتی، منابع مالی و حاکمیت شرکتی به دلیل وجود بازار انحصاری در ایران اهمیت و عملکرد نامناسبی دربین شرکت ها دارند.

    کلیدواژگان: تکامل حسابداری مدیریت، رویکرد واقیعت مطلق، تعیین بها و کنترل مالی، تئوری اقتضایی، مدل معادلات ساختاری
  • اسماعیل اقدامی، مهدی مشکی میاوقی*، سهراب کرد رستمی، سینا خردیار صفحات 35-45
    اهمیت وجه نقد در ادبیات مالی و حوزه تصمیم گیری، باعث شده است که همیشه مورد توجه نهادهای مالی و استفاده کنندگان صورت های مالی قرار گیرد. همچنین موضوع مسئولیت اجتماعی و تاثیری که می تواند در عملکرد مالی و اجتماعی شرکت ها داشته باشد، همواره از مباحث عمده در پژوهش های حسابداری و مالی بوده است. از طرفی رابطه این دو متغیر را نمی توان بدون توجه به کارکرد سایر عوامل اثرگذار نظیر ریسک سیستماتیک و یا عامل حاکمیت شرکتی مورد مطالعه دقیق قرار داد. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین مسئولیت اجتماعی و نگه‎داشت وجه نقد با تاکید بر نقش واسطه ای عوامل ریسک سیستماتیک و حاکمیت شرکتی می باشد. داده های مورد نیاز پژوهش بر اساس یک نمونه آماری متشکل از 118 شرکت در طی سال های 1390 تا 1395 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شدند. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش تحلیل رگرسیونی چند متغیره و روش داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی Eviews استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ریسک سیستماتیک و حاکمیت شرکتی نقش واسطه ای بر رابطه مسئولیت اجتماعی و نگهداشت وجه نقد دارند، در واقع ریسک سیستماتیک باعث تضعیف اما حاکمیت شرکتی باعث تقویت رابطه بین مسئولیت اجتماعی و نگهداشت وجه نقد می شود.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مسئولیت اجتماعی، ریسک سیستماتیک، نگهداشت وجه نقد
  • بهزاد نیک کار، کیهان آزادی*، بهمن بنی مهد، سعید باقرسلیمی صفحات 47-58
    هدف این پژوهش مطالعه تاثیر متغیرهای روانشناسی بر هشداردهی حسابرسان در مورد تقلب بر اساس نظریه امنیت روانشناختی است. احساس امنیت روانشناختی ، نشان دهنده این احساس است که تا چه اندازه فرد قادر است تا توانایی های خود را بدون ترس از عواقب منفی آن  ابراز نماید.  نمونه آماری این پژوهش شامل 430 نفر از حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی در سال 1398 بوده که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- همبستگی می باشد. داده های پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است.  برای بررسی تاثیر گذاری متغیرهای تحقیق بر هشداردهی تقلب و هم چنین برای برازش الگوی پیشنهادی از روش مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار PLS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیر های توانمند سازی روانشناختی، خود کنترلی و انگیزش شغلی تاثیر مثبت و معنی داری بر هشداردهی تقلب توسط حسابرسان دارد. هم چنین یافته های این پژوهش نشان می دهد که انگیزش شغلی از لحاظ تاثیر گذاری بر هشداردهی حسابرسان در بالاترین سطح تاثیر گذاری بین متغیر های بررسی شده قرار دارد.
    کلیدواژگان: هشداردهی، تقلب، توانمند سازی روانشناختی و حسابرسی
  • جواد مرادی، محمدحسین فتحه* صفحات 59-87

    ارزیابی عملکرد و پاسخگویی مدیریت نیازمند بهایابی مبتنی بر عملکرد و بهای تمام شده دقیق و موجز می باشد. در همین راستا، هدف از انجام این تحقیق ارایه روشی نوین جهت بهایابی مبتنی بر عملکرد با توجه به چرخه های عملکردی دانشگاهی، در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی می باشد. این تحقیق یک مطالعه موردی در دانشگاه شیراز برای سال مالی 1396 و ترم اول و دوم سال تحصیلی 96-97 است. رویکرد مورد استفاده در این تحقیق رویکرد استقرایی در اجرای مدل و مبتنی بر یک رویکرد ترکیبی (سیستمی) در طراحی مدل بهایابی مبتنی بر عملکرد می باشد. برای شناسایی و احصای محرک های مربوط به فعالیت ها (برای واحدهای عملیاتی و پشتیبانی) ازمشاهده و مصاحبه استفاده شده است. بهای تمام شده کلیه مراکز مسئولیت در دانشگاه شیراز با رویکرد جدید در یازده گام اجرایی (منطبق با ویژگی های محیطی دانشگاه های ایران) تعیین گردیده و با اعمال محرک های خروجی محور (واقعی) بهای عملکرد و هزینه ظرفیت پس از تعیین نسبت های ظرفیت و کارایی محاسبه گردید. در نهایت در این مقاله بهای عملکرد، بهای تمام شده و هزینه ظرفیت به صورت دقیق و سیستمی محاسبه شده است که می تواند مبنایی مناسب برای ارزیابی عملکرد واحد های سازمانی و مدیران سازمان و همچنین پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد باشد.

    کلیدواژگان: بهایابی مبتنی بر عملکرد، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، بهایابی مبتنی بر فعالیت زمان گرا، حسابداری مصرف منابع، دانشگاه شیراز
  • حمزه عسگری رشتیانی، فاضل محمدی نوده*، سینا خردیار، فرزین رضایی صفحات 89-105

    پایداری دارای مفهوم گسترده ای است ، که مفاهیم دیگری چون مسئولیت اجتماعی را در خود جای داده است و با مفاهیمی چون، پایداری رقابت، پایداری گزارشگری و پایداری اجتماعی می تواند مورد بررسی قرار بگیرد .  هدف این پژوهش بررسی نقش مدیریت ریسک تاثیر اجتماعی بر رابطه بین عملکرد پایدار و کارایی سرمایه گذاری می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف ، کاربردی و از بعد روش شناسی از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است . برای این منظور داده های مورد نیاز از 79 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران ، در طی دوره زمانی 1392 تا 1396جمع آوری گردیده است. در این پژوهش مدیریت ریسک اجتماعی شامل مدیریت ریسک تاثیر اجتماعی است، همینطور عملکرد پایداری در برگیرنده پایداری گزارشگری، رقابت و مالکیت می باشد. نتایج پژوهش حاکی است، که مدیریت ریسک تاثیر اجتماعی رابطه ی پایداری گزارشگری و رقابت را با کارایی سرمایه گذاری تقویت می کند اما رابطه ی پایداری مالکیت با کارایی سرمایه گذاری را تقویت نمی کند.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک تاثیر اجتماعی، مسئولیت اجتماعی، عملکرد پایدار، کارایی سرمایه گذاری
  • رضا محمدی، رویا دارابی*، فاطمه صراف صفحات 107-126

    کمیته های حسابرسی یکی از ارکان اصلی نظام حاکمیت شرکتی است، که کارایی آن در تحقق اهداف این نظام اهمیت قابل توجهی دارد. هدف از این پژوهش واکاوی ابعاد و اجزای هر بعد از کارایی کمیته های حسابرسی در شرکتها، بوده است. به این منظور، این پژوهش در سال 1398 با رویکرد کیفی و ابزار فراترکیب (متاسنتز)، به ارزیابی و تحلیل نظام مند نتایج و یافته های پژوهش های پیشین پرداخته است. در این پژوهش در مجموع 291 مقاله استخراج و مورد بررسی قرار گرفت که پس از تجزیه و تحلیل مولفه های مورد نظر 90 مقاله نهایی گردید. یافته های این پژوهش منجر به شناسایی ابعاد دوازده گانه شامل ویژگی های جمعی کمیته، ویژگی های گزارشگری، ویژگی های کمی عملکرد، ویژگی های مدیریت شرکت، محیط کنترلی، آموزش و بهبود مستمر، ساختار سازمانی، ویژگی های مالی، ویژگی های مقرراتی داخلی، ویژگی های مقرراتی خارجی، فرهنگ سازمانی، ویژگی های اجتماعی- روانشناختی شد. در انتها با استفاده از روش کمی آنتروپی شانون، براساس رویکرد تحلیل محتوا به تعیین ضرایب اثر اجزای شناسایی شده در پژوهش های نهایی شده، پرداخته شد. یافته ها نشان داد مهمترین شاخصه های موثر بر کارایی کمیته حسابرسی، خبرگی و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی، استقرار واحد حسابرسی داخلی، برقراری اختیارات لازم درون سازمانی و تنوع جنسیتی در کمیته حسابرسی می باشد. کاربرد نتایج بدست آمده در افزایش سطح کارایی کمیته های حسابرسی منجر به مواردی همچون سلامت گزارشگری مالی، مدیریت ریسک، رعایت حقوق ذینفعان و... که همگی در مفهوم حاکمیت شرکتی مستتر است، محقق می شود.

    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، کارایی کمیته حسابرسی، فراتحلیل، فراترکیب، متاسنتز، متاآنالیز، آنتروپی شانون
  • جعفر باباجانی*، قاسم بلو، وحید محمدرضاخانی صفحات 127-143
    حسابرسی داخلی در بخش عمومی با شناسایی و کنترل ریسک های محیط بخش عمومی ارزش افزوده ایجاد می کند. برای اینکه حسابرسی داخلی پشتیبانی اثربخشی از مدیریت سازمان ها در بخش عمومی فراهم کند، باید کارکرد و فعالیت آن به اندازه کافی موثر و قابل قبول باشد. به عبارت دیگر، اگر حسابرسی داخلی در بخش عمومی به دنبال ایفای موثر وظایف، اهداف و ماموریت های خود است، باید از قابلیت های کافی برخوردار گردد. فعالیت حسابرسی داخلی اثربخش و با قابلیت می تواند به ابزاری برای بهبود عملکرد بخش عمومی و افزایش اعتماد شهروندان به دولت و بخش عمومی مبدل شود. هدف این پژوهش، ارایه الگویی برای قابلیت حسابرسی داخلی در نهادهای بخش عمومی ایران  است، این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی بوده که با استفاده از روش دلفی فازی صورت پذیرفته است. جامعه آماری متشکل از 53 نفر از افراد متخصص و صاحبنظر در زمینه حسابرسی داخلی بوده که با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی- زنجیره ای به عنوان گروه خبرگان پژوهش انتخاب شدند. در نهایت بر اساس اجماع نظر خبرگان پژوهش، الگوی قابلیت حسابرسی داخلی در نهادهای بخش عمومی حاوی ابعاد، سطوح و حوزه های فرآیندی کلیدی متناسب با شرایط کشورمان ارایه گردید. این الگو می تواند ضمن ارتقای سطح ایفا و ارزیابی مسئولیت پاسخ گویی مالی و عملیاتی، زمینه لازم را برای بهبود مستمر فعالیت حسابرسی داخلی در نهادهای بخش عمومی فراهم کند.
    کلیدواژگان: مسئولیت پاسخ گویی، قابلیت حسابرسی داخلی، نهادهای بخش عمومی، دلفی فازی
  • میلاد بیابانی، زهرا لشگری*، احمد یعقوب نژاد، فرزانه حیدرپور صفحات 145-156

    در مقاله حاضر به تبیین رابطه رتبه بندی مسئولیت پذیری اجتماعی ویجیو با عملکرد مالی و ارزش 118 شرکت طی سال های 1386 لغایت 1396 پرداخته شده است. شاخص های مسئولیت اجتماعی ویجیو در شش بعد رفتار تجاری، نظام راهبری شرکتی، مشارکت اجتماعی، محیط زیست، منابع انسانی و حقوق بشر است. برایاندازه گیری شاخص های یاد شده از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. همچنین برای اندازه گیری ارزش شرکت از معیار بازده غیر عادی و از شاخص های نظیر، بازده داراییها، بازده صاحبان سهام، بازده سرمایه گذاری شده، بازده فروش و کیو توبین به عنوان معیاری برای عملکرد شرکت استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که، شاخص های افشاءشده ابعاد نظام راهبری شرکتی (هییت مدیره و سهامداران) و رفتار تجاری (مشتریان و یکپارچگی تجاری) دارایبی شترین و بعد اجتماعی کمترین سطح افشاء درشرکت هارا دارا بودند. به عبارتی شرکت ها بطور معمول گزارش های مربوط به قراردادهای تدارکات خرید، اطلاعات مربوط به کالاها و همچنین تعداد و نام اعضای هییت مدیره، درصد و میزان هر یک از سهام داران را افشا نموده اند. نتایج فرضیه های تحقیق حاکی از ارتباط منفی بین رتبه مسئولیت پذیری شرکت ها بر اساس شاخص های مسئولیت اجتماعی ویجیو با ارزش شرکت و رابطه مثبت با عملکرد مالی می باشد.

    کلیدواژگان: رتبه بندی مسئولیت پذیری اجتماعی، مسئولیت اجتماعی ویجئو، ارزش شرکت، عملکرد مالی
  • داود همتی، مهدی عرب صالحی*، عباس طلوعی اشلقی صفحات 157-167

    هدف از اجرای این تحقیق ارزیابی ریسک حسابرسی اعتباری با استفاده از رویکرد داده کاوی در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال 1396 بوده است که بر اساس داده های گرفته شده از 200 نفر از کسانی است که از بانک تسهیلات گرفته اند. ریسک اعتباری ریسک احتمالی است که با احتمال شکست قرض گیرنده در بازپرداخت وام و یا برآورده نمودن تعهدات رخ می دهد. به طور سنتی ریسکی است که قرض دهنده نمی تواند اصل و بهره خود را دریافت نماید که سبب ایجاد فساد جریان های نقدی و افزایش هزینه ها برای بانک ها می شود. اگر چه دقیقا علت عدم ایفای تعهدات مشخص نیست، اما ارزیابی درست و مدیریت ریسک اعتباری می تواند شدت زیان را کاهش دهد. در حسابرسی استخراج اطلاعات مناسب از میان انبوه داده ها و تبدیل آنها به دانش، نیازمند استفاده از روش های نوین است. داده کاوی یکی از این ابزارها و رویکردهاست. روش پژوهش این تحقیق از نظر ماهیت و محتوا از نوع توصیفی پیمایشی  و از نوع تحقیقات کاربردی می باشد. متغیرهای ورودی مهم معرفی شده به شبکه عصبی فیدفروارد شامل دریافتی های سالانه، حساب جاری، خانه، کار، سابقه کاری، افراد تحت تکفل و وضعیت دفترچه چک است. در این تحقیق یک فرضیه اصلی تدوین شد. بعد از انجام تحقیق و انجام آزمون های نموداری در تکنیک های داده کاوی فرضیه تحقیق تایید شد. یافته ها نشان داد که تکنیک داده کاوی دارای دقتی حدود 97 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: حسابرسی اعتباری، شبکه های عصبی فید فروارد، سیستم اعتباری، بانک ها، داده کاوی
  • مهدی بشکوه*، اکرم فیروزعلیزاده صفحات 169-184
    سیاست های مناسب در پرداخت سود سهام به عنوان یکی از مکانیزم هایی که می تواند مستقیما بر کنترل رفتار مدیریت و  ثروت سهامداران اثر بگذارد همواره موردت وجه بوده است. به دلیل اهمیت موضوع ، تحقیق حاضر به ارایه مدل های اندازه گیری پدیده چسبندگی تقسیم سود سهام و نقش چرخه های حیات و کیفیت حسابرسی در آن می پردازد. بدین منظور داده های مربوط به 119 شرکت پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 الی 1395 به روش رگرسیون چند متغیره و چرخشی مورد تحلیل قرار گرفت. سپس ضمن ارایه مدل اندازه گیری، تاثیر پذیری پدیده چسبندگی تقسیم سود از ویژگی های حسابرسی بررسی گردید. نتایج تحقیق نشان داد اولا بین شرکت های نمونه پدیده چسبندگی سود سهام وجود دارد. ثانیا این پدیده در مرحله  بلوغ نسبت به مرحله مرحله رشد و افول شدیدتر است. همچنین تخصص و دوره تصدی حسابرس ارتباط معکوس و معناداری با چسبندگی سود سهام داشتند در حالیکه اندازه حسابرس تاثیری بر این پدیده نداشت. نتایج تحقیق حاضر می تواند جهت تصمیمات تخصیص سرمایه توسط سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر ذینفعان شرکت ها سودمند باشد.
    کلیدواژگان: چسبندگی سود سهام، چرخه حیات، اندازه حسابرس، دوره تصدی حسابرس، تخصص حسابرس
  • داریوش اخترشناس*، احمد خدامی پور، امید پورحیدری صفحات 185-205
    تقویت پایداری شرکتی، به عنوان یک استراتژی مهم برای شرکت ها، امری تصادفی نیست، بلکه می تواند با شناسایی و توجه به عوامل مختلف بهبود یابد. بنابراین، شناسایی عوامل موثر بر پایداری شرکتی بسیار ضروری است.عوامل موثر بر پایداری شرکتی به دو دسته مالی و غیرمالی تقسیم می شود. هدف پژوهش حاضر، طراحی الگویی برای عوامل غیرمالی موثر بر پایداری شرکتی می باشد. رویکرد پژوهش کیفی و مبتنی بر تحلیل تم است. در این پژوهش، به کمک مصاحبه با خبرگان با روش نمونه گیری گلوله برفی و براساس تحلیل تم برآمده از مصاحبه ها، الگویی برای عوامل غیرمالی موثر بر پایداری شرکتی ارایه شده است. نتایج پژوهش نشان داد که 4 بعد شامل؛ ویژگی های ساختاری شرکت، عوامل مدیریتی، عوامل تجاری و عوامل کلان، 6 مولفه شامل؛ ویژگی های ساختاری شرکت، سطح فردی، سطح سازمانی، عوامل تجاری، عوامل اجتماعی و عوامل سیاسی و 39 شاخص بر پایداری شرکتی موثر هستند. علاوه بر تایید بسیاری از عوامل شناسایی شده در پژوهش های پیشین، عوامل نوینی همچون فرهنگ جامعه، تحریم، روابط سیاسی شرکت، الزامات قانونی، فرهنگ سازمانی، نگرش مذهبی مدیران، مصرف سبز، رضایت شغلی و تنوع پذیری محصولات به عنوان عوامل غیرمالی موثر بر پایداری شرکتی شناسایی شده اند. بر همین اساس پیشنهاد می شود، دولت و سازمان های ذی ربط با تقویت فرهنگ جامعه و تدوین الزامات قانونی و شرکت ها با ارتقای سطح سواد سازمانی و رضایت شغلی، زمینه و انگیزه های لازم را جهت رعایت و افشای پایداری شرکتی، فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: پایداری شرکتی، تحلیل تم، عوامل غیرمالی، مصاحبه
  • منی قیلاوی، زهره حاجیها*، زهرا مرادی، محمد حامد خان محمدی صفحات 207-227

    سازمان ها، تصمیم های گوناگون استراتژیک را برای بقا و موفقیت خود اتخاذ می نمایند، این امر مستلزم آن است که استراتژی های استفاده از منابع جهت کسب موفقیت در بازار رقابت و پذیرش مسئولیت تا حد زیادی با هم همراستا باشند . هدف پژوهش حاضر مدل سازی جهت ارزشیابی و کاربرد منابع نا مشهود در راستای دستیابی به مزیت رقابتی و همچنین تاثیر آن بر ابعاد مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها است. در این راستا صورت های مالی 190 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار برای دوره زمانی 1397-1388 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این پژوهش تحلیل عاملی اکتشافی و همچنین برای آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد کمترین مربعات جزیی بکار گرفته شده است .نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها حاکی از آن است که بکار گیری میزان حداقل و حداکثر منابع نامشهود به ترتیب منجر به مزیت رقابتی از نوع استراتژی رهبری هزینه و تمایز می شود. به عبارت دیگر منابعی که منجر به مزیت رقابتی می شود موجب عملکرد بهتر و پرداختن به ابعاد مختلف مسئولیت پذیری اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: تئوری مبتنی بر منابع، منابع نامشهود، مزیت رقابتی، مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها
  • اناهیتا زندی، خسرو فغانی ماکرانی*، نقی فاضلی صفحات 229-251

    در این مطالعه، به بررسی این موضوع پرداخته می شودکه آیا مسئولیت اجتماعی شرکت بر رابطه ی مستحکمی که بین مشوق های مدیر جهت انجام ریسک و ریسک شرکت وجود دارد تاثیری می گذارد یا خیر.این پژوهش با استفاده از داده های سالانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1390- 1396 انجام پذیرفت.جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون خطی چند متغیره مبتنی بر داده های تابلویی بهره گرفته شده است .نتایج تجربی نشان می دهندکه وگا (حساسیت حقوق و مزایای مدیران ارشد اجرایی نسبت به نوسانات بازده سهام) تنها بر ریسک شرکت هایی که مسئولیت اجتماعی پایین دارند و سعی می کنند سرمایه گذاری را تنها در راستای منافع ذینفعان سرمایه گذار به حداکثر برسانند تاثیر مثبت و قابل توجهی دارد.در شرکت هایی که مسئولیت اجتماعی بالادارند،تلاش برای متوازن ساختن منافع ذینفعان سرمایه گذار (سهامداران) و غیرسرمایه گذار (مشتریان، کارمندان، اجتماع و...) تاثیری بر ریسک شرکت ندارد.در این مطالعه، به بررسی این موضوع پرداخته می شودکه آیا مسئولیت اجتماعی شرکت بر رابطه ی مستحکمی که بین مشوق های مدیر جهت انجام ریسک و ریسک شرکت وجود دارد تاثیری می گذارد یا خیر.این پژوهش با استفاده از داده های سالانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1390-1396 انجام پذیرفت

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، ریسک کردن، پاداش مدیر، مشوق های مدیریتی
  • رضا نعمتی کشتلی، محسن حمیدیان*، محبوبه جعفری، مریم صراف صفحات 253-275
    سب‍‍‍ک های ش‍‍ناخ‍تی یک ویژگی و رویکرد ثابت در سازم‍‍‍ان دهی و پردازش اطلاعات تلق‍ی می گردد و دربرگ‍‍ی‍رنده مجموع‍ه ای از رفت‍ارهای ذه‍نی من‍‍‍ظمی ه‍ستند که به نقش‍ه های ذهنی و راه حل م‍‍ساله می پردازد. هدف این مقاله، مطالعه ت‍اثیر سب‍ک های ش‍ناختی ح‍‍سابرسان به روش کلب بر ارزیابی ری‍س‍ک تقلب می باشد. سب‍ک های ش‍ناختی به روش کل‍‍‍ب شامل سب‍ک های ه‍مگرا، واگ‍را، جذب کن‍نده و انط‍باق یابنده است. نمونه آماری تحقیق شامل 539 نفر حس‍‍ابرس‍‍ان ش‍اغل در موس‍سات حس‍ابرسی عض‍و ج‍ام‍عه ح‍س‍ابداران رسمی ایران و س‍‍‍ازمان ح‍سابرسی واقع در م‍ح‍دوده جغ‍راف‍ی‍‍ای شهر ته‍‍ران در سال 1398 اس‍‍ت که با روش ن‍م‍ونه گیری ت‍‍‍ص‍ادفی س‍اده در دس‍ترس انتخاب شدند. روش پژوهش توص‍‍‍یفی- پی‍مایش‍ی و ابزار مورد استفاده در پژوهش پرس‍‍ش نامه اس‍‍‍تاندارد می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها و آزمون فرض‍‍‍‍یه ها از مدل مع‍ادلات ساخ‍تاری به کمک نرم افزار لی‍‍‍زرل استفاده شده است. نتایج کلی پژوهش نشان می دهد که بین س‍‍بک های شن‍اختی ح‍سابرسان به روش کلب و ارزیابی ریسک تقلب رابطه وج‍‍ود دارد و سبک های ش‍ناختی ج‍‍ذب کننده، واگرا، ان‍‍ط‍باق یابنده و همگرا به ترتیب بیشترین تاثیر را بر روی مت‍غیر ارزی‍‍ابی ری‍سک تقلب دارند.
    کلیدواژگان: سبک های شناختی، ارزیابی ریسک تقلب، حسابرسان، روش کل‍ب
  • محمد طاهری، حسین جهانگیرنیا*، محمدحامد خان محمدی، رضا غلامی جمکرانی صفحات 277-298
    هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدلی جامع برای کیفیت حسابرسی مالیاتی ارزش افزوده، با توجه به ویژگی های محیطی و شرایط حاکم بر کشور می باشد. در این رابطه با توجه به رویکرد اکتشافی تحقیق و بهره گیری از رهیافت کیفی، از روش نظریه پردازی زمینه بنیان استفاده شده است. به این منظور، در نیمه اول سال 1398 با اخذ نظرات 26 نفر از خبرگان با تخصص حسابرسی مالیاتی ارزش افزوده که در این حوزه دارای تجربه اجرایی هستند از طریق مصاحبه های عمیق، به بررسی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت حسابرسی مالیاتی ارزشافزوده پرداخته شد و در انتها "مدل یکپارچه کیفیت حسابرسی مالیاتی ارزش افزوده در ایران"، شامل شرایط علی، عوامل مداخله گر و بستر و همچنین راهبردهای دستیابی به کیفیت حسابرسی مالیاتی ارزش افزوده و پیامدهای آنها ارایه گردیده است. در این تحقیق، کیفیت حسابرسی مالیاتی ارزش افزوده با استفاده از رویکرد سیستمی و با نگرش به تمام اجزای سیستم حاکم در نظام مالیات بر ارزش افزوده ایران بررسی شده است. داده های پژوهش به کمک روش های کدگذاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقوله های اصلی و خردمقوله ها(مفاهیم) استخراج گردید. به کمک رویکرد سیستمی که دربرگیرنده دو بخش کلان شامل ارایه دهندگان خدمات حسابرسی مالیاتی ارزش افزوده و بخش دریافت کنندگان خدمات حسابرسی مالیاتی ارزش افزوده، مدل کیفیت حسابرسی مالیاتی ارزش افزوده در ایران طراحی گردید. با توجه به فقدان پژوهش جامع در ایران در این خصوص، مدل چندوجهی طراحی شده حاصل دیدگاه خبرگان مختلف در سطوح ذکر شده بوده و دیدگاه جامع و وسیعی از کیفیت حسابرسی مالیاتی در نظام مالیات بر ارزش افزوده در ایران ارایه می نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده، نظریه پردازی زمینه بنیان، پژوهش کیفی
  • شاهپور قربانی*، اعظم شکری، سید حسین حسینی، بهرام همتی صفحات 299-311
    این مقاله تکنیک های فراتحلیل مورد استفاده در پژوهشهای حسابداری و حسابرسی را به صورت تطبیقی مورد بررسی قرار می دهد. نوشتار حاضر مبانی تکنیک های مزبور را از لحاظ کاربرد آن ها در پژوهش های حسابداری و حسابرسی نقد و بررسی می نماید. روش تحقیق این پژوهش روش کتابخانه ای است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که استفاده از تکنیک های فراتحلیل در تحقیقات حسابداری و حسابرسی نسبت به سایر رشته ها از تعداد و تنوع بسیار اندکی برخوردار بوده است. مقاله های لاتین چاپ شده در زمینه فراتحلیل حسابداری و حسابرسی از سال 1985 تا 2018 از چهار تکنیک فراتحلیل هانتر و همکاران (1982) و هانتر و اشمیت (2000)، لیپسی و ویلسون (2001)، و رویکرد استوفر ترکیبی استفاده شده است.این پژوهش اولین مقاله ای است که نحوهی به کارگیری روش های فراتحلیل در رشته حسابداری و حسابرسی را یکجا فراهم می سازد. این بررسی نشان می دهد که روش های فراتحلیل در اغلب موارد برای پاسخ به پرسشهای پیچیده در مورد اثرات متغیرهای تعدیلگر در سطح کشور مانند فرهنگ ملی، شرایط اقتصادی و ویژگیهای ساختاری در نهادهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این یافته ها نشان می دهد با در نظر گرفتن چهار روش مزبور تکنیک دیگری از فراتحلیل را می توان معرفی نمود که به تکنیک های قبلی در تحقیقات حسابداری و حسابرسی افزود.
    کلیدواژگان: اندازه ی اثر، فراتحلیل، پژوهش های حسابداری، حسابرسی و حاکمیت شرکتی
  • سید محمود هاشمی*، حسین آقایی پور فطرتی صفحات 313-323

    در این پژوهش به منظور ارایه مدل ارتقای مسئولیت پذیری اجتماعی مدیران در موسسات مالی و بازرگانی استان گیلان، نخست با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی؛ با شناسایی 596 کد مفهوم، کدگذاری و دسته بندی آنها در سه مرحله نهایتا 199 شاخص اصلی؛ در پنج بعد و 24 مولفه، تبیین و در ادامه با استفاده از تکنیک دلفی سه مرحله ای در بین 32 نفر از خبرگان علمی و اجرایی، این شاخص ها مورد جرح و تعدیل قرار گرفت. نهایتا الگوی ارتقای مسئولیت پذیری اجتماعی مدیران در موسسات مالی و بازرگانی استان گیلان در پنج بعد وجدان کاری (5 مقوله) ،اخلاق حرفه ای (5 مقوله) ،اعتماد سازمانی (6 مقوله) ،عدالت سازمانی (4 مقوله) ورفتار شهروندی سازمانی (5 مقوله) ارایه شد. در مرحله دوم تحقیق، حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر برآورد شد و پس از گردآوری داده ها، تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش در دو سطح توصیفی با استفاده از شاخص های آماری (نظیر فراوانی، درصد و میانگین) و سطح استنباطی (آزمون لوین، آزمون تی تست)، تحلیل عاملی تاییدی، با استفاده از Spss 22 وLisrel8.54 و Excel صورت گرفت. معناداری ضرایب و پارامترهای بدست آمده ابعاد وجدان کاری ، اخلاق حرفه ای، اعتماد سازمانی، عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی نشان داد که تمامی ضرایب بدست آمده، معنادار می باشند

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، وجدان کاری، اخلاق حرفه ای، اعتماد سازمانی، عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی
  • معصومه هدایتی*، فرشاد امامی، محسن اسمعیلی صفحات 325-343

    در سال های اخیر در کشور به منظور توسعه و گسترش ورزش، فعالیت های مستمر و حمایت های لازم از طریق تشکیلات دولتی به عمل آمده است و فرآیند برنامه ریزی و سیاست گذاری و بودجه ریزی درحوزه ورزش با قوت و ضعف هایی در طی مقاطع مختلف سیاسی-اجتماعی توام بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی استراتژیک امکان استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی در ورزش کشور و با روش SWOT-ANP صورت پذیرفته است. به این منظور روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نوع میدانی می باشد. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی (ماتریسSWOT) صاحب نظران و مسیولان ورزش کشور و در بخش کمی (SWOT-ANP) کارشناسان و مدیران عالی سازمان های متولی ورزش هستند. یافته های تحقیق نشان داد که از میان عوامل درونی و بیرونی موثر بر اجرایی نمودن بودجه ریزی عملیاتی 8 قوت، 9 ضعف، 10 فرصت و 8 تهدید شناسایی شد که منتج به استخراج 8 استراتژی در قالب 4 استراتژی کلی SO، WO، ST و SO شد. از میان استراتژی های تدوین شده در نهایت نتایج نشان داد که استراتژی WO مهم ترین استراتژی در پیاده سازی نظام بودجه ریزی عملیاتی در ورزش کشور است که اشاره به اهمیت آموزش و آشنایی نیروی انسانی سازمان برای اجرای بودجه ریزی عملیاتی و آماده نمودن مدیران برای قبول مسئولیت های ناشی از اعطای اختیارات جدید با استفاده از نیروی پشتیبانی دولت در طرح بودجه ریزی جامع کشور و همچنین کاهش قوانین و ضوابط سختگیرانه و افزایش نظارت ها بر حسب شاخص های پیشرفت کار معین شده دارد.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، ورزش، استراتژیک، SWOT-ANP
  • احمد ابراهیمی*، بهناز کاشیان، محمد زاده کفاش صفحات 345-362

    امروزه حسابداری پروژه یکی از ارکان مهم سازمان ها در جهت انتخاب پروژه های سودآور و اجرای آن ها با مناسب ترین بودجه در زمان مقرر است. به طورمعمول بعد از انتخاب پروژه مناسب با استفاده از مدیریت پرتفولیو، مهم ترین بخش پروژه، رضایتمندی مشتریان از برنامه ریزی بر مبنای افق زمانی پروژه است. زمانی که کارفرما (مشتری) از پیمانکار تقاضا دارد مدت زمان پروژه کوتاه تر شود، این تقاضا پیامدهای متفاوتی بر روی کیفیت و سود پروژه خواهد گذاشت. در این تحقیق برای حداکثر کردن سود پروژه ، حداکثر تاخیر در تحویل پروژه می بایست حداقل گردد و پروژه در زمان از پیش تعیین شده به مشتری تحویل داده شود و همچنین با تقاضای کاهش زمان اتمام پروژه نسبت به برنامه ریزی اولیه، ریسک می تواند افزایش یابد که منجر به کاهش سود می گردد، در این راستا اهمیت مدیریت حسابداری و مدیریت پروژه در کنار هم برای رسیدن به اهداف سازمان به خوبی درک می گردد. برای حل مسئله ریاضی در ابعاد کوچک از روش اپسیلون محدودیت و در ابعاد بزرگ تر از روش الگوریتم فرا ابتکاری ترکیبی ژنتیک- ازدحام ذرات استفاده شده است. نتایج حاصل از حل مسئله نشان داد که با کاهش تاخیر در پروژه هم کارفرما و هم پیمانکار دارای منافع بیشتری می شوند، لذا هم ریسک پروژه کاهش یافته و هم سود پروژه افزایش می یابد و پروژه نیز در زمان پیش بینی شده انجام خواهد شد. اما در صورت تعجیل در زمان کل پروژه به ضرر هردو است، زیرا سود پروژه کاهش و ریسک نیز افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: زمان بندی پروژه، موازنه، ریسک، تاخیر
  • محمدحسن سعادتیان فریور، محسن حمیدیان*، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 363-373

    شرایط اقتصادی می تواند تاثیرات متفاوتی بر شرکت ها داشته باشد. در شرایط بروز بحران مالی، از آنجایی که تصمیمات به موقع و اثربخش در زمینه مالی از ارزش بالایی برخوردار می باشد، بنابراین لازم است تا کیفیت اطلاعات حسابرسی که به عنوان مبنای مناسب و زیربنایی برای پیش بینی های مالی، تصمیمات صحیح در راستای استفاده بهینه از منابع و کاهش هزینه ها می باشند، مورد توجه قرار گیرد.  در این پژوهش به بررسی تاثیر وضعیت اقتصادی بر رابطه بین محدودیت مالی و کیفیت حسابرسی درشرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران پرداخته شد. کیفیت حسابرسی مستقل با متغیرهای رتبه کنترل کیفیت جامعه حسابداران رسمی، سهم بازار حسابرس و تعداد مدیران ارشد شاغل در موسسات حسابرسی اندازه گیری گردید بنابراین فرضیه اصلی پژوهش در قالب سه  فرضیه فرعی آزمون گردید جامعه آماری تحقیق، کلیه شرکت های تولیدی پذیرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال 1390 لغایت انتهای سال 1396 می باشد. نمونه مورد بررسی تحقیق، مشتمل بر 90 شرکت که با استفاده از روش حذفی سیستماتیک انتخاب گردید. جهت آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره و روش پنل دیتا استفاده شد. نتایج حاکی از تاثیر وضعیت اقتصادی بر رابطه بین محدودیت مالی با رتبه کنترل کیفیت جامعه حسابداران رسمی، سهم بازار حسابرس و عدم تاثیر وضعیت اقتصادی بر رابطه بین محدودیت مالی با تعداد مدیران ارشد شاغل در موسسات حسابرسی داشت.

    کلیدواژگان: وضعیت اقتصادی، محدودیت مالی، کیفیت حسابرسی
|
  • Ali Rezaei, Zahra Pourzamani * Pages 1-16

    The preparation of financial statements of banks according to International Financial Reporting Standards has been binding and Applied to banks since the beginning of 2016, but before that, no measure was taken for reduce systematic risk, also, lack of  the data and information and Appropriate software and rating agencies have been Another problem for banks to implement international financial reporting standards, and concurrence of this issue with the main problem of banks, the unrestrained growth of bad debts, have made the banks in a very uncertain conditions. According to most experts, in order to reduce the bad debts, necessary actions should be taken to implement the expected Credit model in International Financial Reporting Standards No. 9, in line with this, This study investigates the International Financial Reporting Standards (IFRS), with emphasis on Expected Credit losses Model (ECL) in Iranian Banks. Accordingly, the required information was gathered mainly through library studies and opinion of the experts through a fuzzy Delphi method and, in essential cases, by interviewing. In the current research, the main objective is to evaluating the current status that is International Accounting Standards (IAS39) and to Achievement to an appropriate model (expected loss model) for accounting and financial reporting of Iranian banks. Based on the findings of this study, the key factors of an appropriate accounting and financial reporting model for the facilitie (expected loss model) has been Explain and proposed.

    Keywords: International Financial Reporting Standards, Implementioned Depreciation Model, Expected Credit loss Model, bad debts
  • Ali SAYADI SOMAR, Fraydoon Rahnamay Roodposhty *, Zahra Pourzamani, Hashem Nikoomaram Pages 17-34

    The purpose of this research is to provide a model for price determination and financial control of products with contingency approach. To this end, 7 management tools based on the IFAC classification have been considered for cost estimation and financial control tools, and 12 effective contingencies have been analyzed for these tools. The data analysis of 117 companies accepted in Tehran Stock Exchange was carried out using the structural equation model in PLS software, and finally a suitable model and matrix of significance-related function were extracted. The results of this research indicate that the four factors of organizational structure, cultural factors, company size and technology are enjoyed important and appropriate among companies, and the five factors of the economic environment, the professional sector, human resources, organizational strategy and the external environment, despite the high importance, observed inadequate performance and should be strengthened, and the three factors of the competitive environment, financial resources and corporate governance due to the existence of a monopoly market in Iran have an important and inappropriate performance among companies.

    Keywords: Evolution of management accounting, Approach absolute reality, Determination cost, financial control, contingency theory, structural equation modeling
  • Esmail Eghdami, Mehdi Meshki *, Sohrab Kordrostami, Sina Kheradyar Pages 35-45
    The importance of cash in financial literature and decision-making realm has always made it the focus of attention of financial institutions and users of financial statements. Moreover, the issue of social responsibility and its impact on corporates’ financial and social performance has been one of the major issues in accounting and financial research for so long. Also, the relationship between these two variables cannot be studied meticulously without considering the function of other factors such as systematic risk or corporate governance factor. To this end, the main objective of the current study is to investigate the relationship between social responsibility and cash holdings with an emphasis on the mediating role of systematic risk factors and corporate governance. The required data for this study were gathered based on a systematic removal sampling method and the resulting statistical sample consisting of 118 companies between the years 2011 and 2016. To test the hypotheses, multivariate regression analysis and compositional data analysis method were conducted using the econometric software Eviews. The results show that systematic risk and corporate governance have a mediating role on the relationship between social responsibility and cash holdings; in fact, systematic risk weakens this relationship, but corporate governance strengthens it.
    Keywords: cash holdings, Corporate Governance, Social responsibility, systematic risk
  • Behzad Nikkar, Keyhan Azadi *, Bahman Banimahd, Saeed Bagersalimi Pages 47-58
    The purpose of this study is investigation of the effect of psychological variables on auditors' whistle-blowing based on psychological safety theory. A sense of psychological safety indicates that one is able to express oneself without fear of its negative consequences. Statistical society of this survey contains 430 auditors working in auditing profession in 2019 which have been selected by random sampling method. The present survey is functional in purpose and descriptive correlation in method. The survey’s data has been collected by questionnaire tool and for investigate the effects of factors on whistle-blowing and also the structural equation modeling method by PLS software was used to present the recommended pattern. The outcomes of the survey revealed that survey’s factors have positive and meaningful effects on auditors whistle-blowing. The results also show that job motivation is placed on the highest level of affecting among the studied factors in the aspect of affecting the auditor’s whistle-blowing.
    Keywords: Whistle-Blowing, fraud, Psychological Empowerment, Auditing
  • Javad Moradi, MohammadHosein Fatheh * Pages 59-87

    Performance appraisal and management accountability require Performance Based Costing and accurate cost. In this regard, the purpose of this study is to present a new method for performance based costing according to academic performance cycles in universities and higher education institutions. This study is a case study at Shiraz University for fiscal year 2018 and first and second semester of academic year 2017-18. The approach used in this research is an inductive approach to model implementation based on a hybrid (systematic) approach to designing a Performance Based Costing model. Observation and interviewing were used to identify and quantify activity-related stimuli (for operational and support units). The cost of all responsibility centers in Shiraz University has been determined by a new approach in eleven steps of implementation (in accordance with the environmental characteristics of Iranian universities) and by applying output-driven (real) drivers, performance cost and capacity cost after determining the capacity and efficiency ratios were calculated. Finally, in this paper, performance cost, cost, and cost of capacity are accurately and systematically calculated which can be a good basis for evaluating the performance of organizational units and organization managers as well as implementing performance-based budgeting.

    Keywords: performance-based budgeting, Activity-based costing, Time-Driven ABC, Resource Consumption Accounting, Shiraz University
  • Hamzeh Asgari Rashtiani, Fazel Mohammadi Nodeh *, Sina Kheradyar, Farzin Rezaei Pages 89-105

    Sustainability is a wider concept that incorporates other concepts of social responsibility and is examined with concepts such as sustainability of competition, sustainability of reporting and social sustainability. The purpose of this study was to investigate the role of social impact risk management on the relationship between sustainable performance and investment efficiency. The purpose of this research is applied and from the methodological point of view is descriptive-correlational research. For this purpose, the required data from 79 listed companies in Tehran Stock Exchange during the period 1391 to 1395 were collected.In this research, social risk management involves risk management of social impact, as well as sustainability, including reporting sustainability, competition, and ownership. The results of the research indicate that social impact risk management reinforces the relationship between reporting sustainability and competition with investment efficiency, but does not strengthen the relationship between property sustainability and investment efficiency.

    Keywords: risk management, social impact, Social responsibility, Sustainability, Investment performance
  • Reza Mohammadi, Roya Darabi *, Fatemeh Sarraf Pages 107-126

    Audit committees are one of the key pillars of the corporate governance system, whose effectiveness is important in achieving the objectives of the system. The purpose of this study was to analyze the dimensions and components of each dimension of audit committee performance in companies. To this end, this research has systematically evaluated and systematically analyzed the results and findings of previous researches using a qualitative approach and meta-synthesis tools. In this study, a total of 291 articles were extracted and reviewed. The findings of this research led to the identification of twelve dimensions including committee collective characteristics, reporting characteristics, quantitative performance characteristics, corporate governance characteristics, control environment, continuous improvement and training, organizational structure, characteristics Financial, internal regulatory characteristics, external regulatory characteristics, organizational culture, and socio-psychological characteristics. Finally, using the Shannon entropy quantitative method, based on the content analysis approach, the effect coefficients of the identified components were investigated in the final research. The findings indicated that the most important factors affecting the performance of the Audit Committee are the expertise and financial expertise of the Audit Committee members, the establishment of the Internal Audit Unit, the establishment of the necessary internal authority, and the gender diversity within the Audit Committee. Applying the results to increase the performance of audit committees leads to issues such as financial reporting, risk management, stakeholder compliance, etc., all of which are deeply rooted in corporate governance.

    Keywords: Audit Committee, Audit Committee Performance, meta-analysis, Shannon Entropy
  • Jafar Babajani *, Ghasem Bolu, Vahid Mohammadreza Khani Pages 127-143
    Public Sector Internal Audit creates value-added by identifying and controlling public sector environmental risks. Internal auditing to have effective support for the management of organizations in the public sector must be sufficiently effective and acceptable. In other words, if internal auditing in the public sector seeks to accomplish its goals and missions effectively it must be capable. An effective and capable internal audit activity can be a tool to improve performance and increase public confidence in the public sector. The purpose of this study is to present a model for internal audit capability in public sector institutions of Iran; this is a qualitative research base on fuzzy Delphi method. The statistical population consisted of 53 experts and elite in internal audit who were selected as the expert group of the research by using non-probability chain sampling method. Finally, following the gather of the questioners of the experts, we present the model for internal audit capability in public sector institutions including dimensions, levels and key process areas which are customized to the of our country’s conditions. This model can enhance the level of performance and assess financial and operational accountability in addition to the continuous improvement of internal audit activity in public sector institutions.
    Keywords: Accountability, Internal Audit Capability, Public Sector Institutions, Fuzzy Delphi
  • Milad Biabani, Zahra Lashgari *, Ahmad Yaghoobnejad, Farzaneh Heidarpour Pages 145-156

    In this paper, we examine the relationship between Vigeo's social responsibility rating with the financial performance and firm value of 118 companies during the period from 1386 to 1396. Vigeo Social Responsibility Indicators are based on six dimensions of business behavior, corporate governance, social participation, environment, human resources and human rights. The content analysis method was used to measure these indices. Also, to measure the firm's value, the criterion of abnormal returns and the indexes such as return on assets, return on equity, return on investment, sales return, and Tobin's Q ratio were used as a measure of firm performance. Research findings indicate that disclosed indicators of corporate governance (board and shareholders) dimensions and business behavior (customers and business integrity) have the highest and most socially highest levels of disclosure in companies. In other words, companies typically disclose reports on procurement contracts, commodity information, as well as the number and name of board members, percentage and amount of each shareholder. The results of the research hypotheses indicate a negative relationship between the corporate responsibility rating based on Vigeo's social responsibility indices with firm value and a positive relationship with financial performance.

    Keywords: Corporate Responsibility Rating, Vigeo's Social Responsibility, Firm Value, Financial Performance
  • Davood Hemmati, Mehdi Arabsalehi *, Abbas Toloie Eshlaghy Pages 157-167

    The purpose of this study was to Evaluating credit Auditing Risk by Data Mining Approach in banks listed in the Tehran Stock Exchange during the year of 2017 that has been developed based on data taken from 200 people who take out a loan of bank. Credit risk is the probable risk of loss resulting from a borrower's failure to repay a loan or meet contractual obligations. Traditionally, it refers to the risk that a lender may not receive the owed principal and interest, which results in an interruption of cash flows and increased costs for banks. Although it is impossible to know exactly who will default on obligations, properly assessing and managing credit risk can lessen the severity of loss. In auditing Extracting appropriate information from infinite number of data requires modern methods. Data mining is one of these tools and approaches. The research methodology is descriptive -survival and it can be considered as a type of applied research in terms of nature and content. The important inputs variables have been defined in feed forward neural network are annual income, Deposits go throw, house, job, Work experience, Family status, and check book status. In this research one major hypothesis were set forth. After completing the research and doing graphical tests in data mining technique, the research hypothesis was confirmed. Finding show that data mining technique has precise of 97 percentages approximately.

    Keywords: Credit Auditing, Feed Forward Neural Networks, Credit System, banks, data mining
  • Mehdi Beshkooh *, Akram Firoozalizadeh Pages 169-184
    The purpose of this study is to providing models for measurement of sticky dividend phenomenia anf amount of lifecycle anf audit quality effects on it. I use audit size, audit tenure, and audit expertise as audit quality indexs. And use cost stickiness models for measurement of dividend stickiness. I also use 119 listed companies in Tehran stock exchange data in seven years from 2010 to 2016 for testing the rsearch hypotheses. I use multi variable regression and logestic regression for test the hypothses. Th results indicate that there is sticky dividend phenomenia in Tehran stock exchange firms. Moreover firms in growth stage of its lifecycke or in wane cycle are less engage in this policy. But firms that are in puberty stage engage more in sticky dividend policy. Also I find that audit wxpertise and audit tenure decrease that phenomenia whereis audit size has not any relation with sticky dividene. This result can be usefull for investors and creditors in economic decision making.
    Keywords: Sticky dividend, Life Cycle, Audit size, audit tenure, audit expertise
  • Darioush Akhtarshenas *, Hamad Khodamipour, Omid Poor Heidari Pages 185-205
    Promoting corporate sustainability, as an important strategy for companies, is not a coincidence, but can be improved by identifying and considering different factors. Therefore, identifying the effective factors on corporate sustainability is essential. Effective factors on corporate sustainability are divided into financial and non-financial categories. The purpose of this research is to design a pattern for non-financial effective factors on corporate sustainability. The research approach is qualitative and based on thematic analysis. In this research, a pattern for non-financial effective factors on corporate sustainability has been provided by interview with experts and by using a snowball sampling method based on the thematic analysis of the interviews. The research results showed four dimensions include: company structural characteristics, management factors, business factors and macro factors, six components include: company structural characteristics, individual level, organizational level, business factors, social factors and political factors and thirty-nine indicators are affecting on corporate sustainability. In addition to confirming many of identifying factors in previous research, new factors such as society culture, sanctions, corporate political relationships, legal requirements, organizational culture, managers' religious attitudes, green consumption, job satisfaction, and product variability have been identified as non-financial effective factors of corporate sustainability. Accordingly, it is suggested that government and relevant organizations provide the necessary background and incentives to observe and disclose corporate sustainability by promoting society culture and codification legal requirements and companies by promoting organizational literacy and job satisfaction.
    Keywords: Corporate Sustainability, thematic analysis, Non-Financial Factors, interviews
  • Mona Ghilavi, Zohreh Hajiha *, Zahra Moradi, Mohammad Hamed Khan Mohammadi Pages 207-227

    Organizations make different strategic decisions for their survival and success. This requires the strategies for using resources to be parallel widely in order to achieve success in competitive market and taking responsibility. The purpose of this research is modeling for measurement and application of intangible resources in achieving competitive advantage and its impact on dimensions of corporate social responsibility. In this regard, the financial statements of 190 accepted companies in Tehran security exchange have been analyzed for the period of 2009-2018. In this research, exploratory factor analysis has been used, also structural equation modeling with partial least squares approach has been used for testing hypothesis. The results of testing indicate that using minimum and maximum intangible resources lead to competitive advantage with the type of cost leadership strategy and differentiation strategy respectively. In other word, resources which lead to competitive advantage cause better performance and addressing different aspects of social responsibility.

    Keywords: Resource-based view (RBV) theory, Intangible resources, Competitive advantage, Corporate social responsibility(CSR)
  • Anahita Zandi _ Pages 229-251

    We examine if and how corporate social responsibility (CSR) affects the relation between risk taking incentives of CEO compensation (i.e. vega of CEO compensation) and measures of firm risk. This research has been carried out using annual data of companies accepted in Tehran Stock Exchange during the period of 2011-2017.For testing of research hypotheses, multivariate linear regression has been used based on panel data. Empirical results show that vega has a positive and significant effect on firm risk only in low CSR firms that attempt to maximize only investing stakeholders’ interests. In high CSR firms, that attempt to balance the interests of both investing and non-investing stakeholders, vega has no effect on firm risk.We examine if and how corporate social responsibility (CSR) affects the relation between risk taking incentives of CEO compensation (i.e. vega of CEO compensation) and measures of firm risk. social responsibility (CSR) affects the relation between risk taking incentives of CEO compensation (i.e. vega of CEO compensation) and measures of firm risk

    Keywords: Corporate social responsibility. Risk taking, Executive compensation, Managerial Risk Taking Incentives
  • Reza Nematikoshteli, Mohsen Hamidian *, Mahboobeh Jafari, Maryam Sarraf Pages 253-275
    Cognitive styles are considered to be a constant feature in the organization and processing of information and comprise a set of orderly mental behaviors that deal with mental maps and problem-solving. The purpose of this article is to study the effect of Kolb's Cognitive Styles of auditors on fraud risk assessment. Kolb's cognitive styles include convergent, divergent, Assimilator, and Accommodator styles. The statistical sample of the research consisted of 539 auditors working in the auditing institutes of the Iranian Society of Certified Auditors and the audit organization located in the geographical area of Tehran in 2019 which were selected using simple random sampling. The research method is a descriptive survey and the instrument used in the research is the standard questionnaire. Structural equation modeling using Lisrel software was used to analyze the data and test the hypotheses. The research overall results show that there is a relationship between Kolb's Cognitive Styles of auditors and fraud risk assessment and respectively the Assimilator, divergent, Accommodator and convergent cognitive styles have the most influence on the fraud risk assessment.
    Keywords: Cognitive Styles, Fraud Risk Assessment, Auditors, Kolb Method
  • Mohammad Taheri, Hossein Jahangirnia *, Mohammadhamed Khanmohammadi, Reza Gholami Jamkarani Pages 277-298
    The aim of the current research is to propose a comprehensive model for value added tax (VAT) audit quality given the environmental characteristics and the conditions governing the country. Accordingly, considering the exploratory approach of the research and using qualitative approach, grounded theory method was used. To this purpose,in the first half of 1398 by asking about the opinions of 26 cases of experts with VAT audit expertise, who had executive experience in this area, through deep interviews, factors affecting VAT audit quality were investigated. Finally, the "integrated model of VAT audit quality in Iran", including causal conditions, interfering factors and the ground, as well as the strategies to achieve VAT audit quality and its consequences was presented. In this research VAT audit quality was investigated using system approach. This perspective has considered the quality of all components of the ruling system in Iran's VAT system. Research data were analyzed, and the main categories and sub-categories(concepts) were extracted. Using system approach that embraces two macro parts, including VAT audit service providers at three micro-levels (work level, tax dispute resolution level, and organizational level) and (VAT taxpayers), the model of VAT audit quality in Iran was designed and the categories emerged in its framework were proposed. Given the lack of comprehensive research in Iran in this regard, the designed multidimensional model is the result of various experts' opinions at the above mentioned levels that presents a comprehensive broad perspective toward tax audit quality in VAT system in Iran.
    Keywords: Value added tax audit quality, Value added tax, Grounded Theory, Qualitative approach
  • Shahpour Ghorbani *, Azam Shokri, Hosein Hoseiny, Bahram Hemmati Pages 299-311
    This article examines the meta-analysis techniques used in accounting and auditing research in a comparative manner. The present article reviews the basics of these techniques in terms of their application in accounting and auditing research. Research Method in this study is library method. The findings of this study show that use of meta-analysis techniques in accounting and auditing research has had a very low number and variety in compare to other fields. Printed Latin articles on accounting and auditing meta-analysis from 1985 to 2018 four meta-analysis techniques, Hinter et al (1982), Hunter and Schmidt (2000), Lipsey and Wilson (2001) and the Stouffer combined approach have been used. This study is the first article to provide an overview of how to apply meta-analysis in accounting and auditing. This study shows that meta-analysis methods are often used to answer complex questions about the effects of moderating variables on country-level such as national culture, economic consequences, and structural characteristics across institutions. These findings indicate that by considering these four methods, another of meta-analysis can be introduced that adds to previous techniques in accounting and auditing research.
    Keywords: Effect size, meta-analysis, Research of Accounting, Auditing, Corporate governance
  • Seyed Mahmoud Hashemi *, Hossein Aghayei Pour Fetrati Pages 313-323

    This study discussed the Design and delivery a Cultural Pattern for development Social responsibility of business managers in Gillan province. This research was an applied study of the purpose and methodologically as qualitative methods. After analyzing the data, 25 components of 596 concept codes were obtained and then classified at five dimensions including Socialresponsibility (with 5 components),Job conscience (with 5 components), Professional Ethics (with 5 components), organizational trust (with 6 factors), organizational Justice (with 4 factors), Organizational citizenship behaviors (with 5 components). In the second study, the sample size was estimated as 344 people based on Cochran formula and after data collection, the statistical analysis of survey data was performed in two descriptive levels using statistical parameters (such as frequency, percentage, elongation , mean) and inferential statistics (Levin test, t-test), confirmatory factor analysis using Spss 22 , Lisrel8.54 and Excel. Significant coefficients and parameters of factors, Social responsibility, Job conscience, Professional Ethics, organizational trust, Organizational citizenship behaviors.showed that all of the coefficients obtained are significant

    Keywords: Social responsibility, Job conscience, Professional ethics, Organizational Trust, Organizational citizenship behaviors
  • Masumeh Hedayati *, Farshad Emami, Mohsen Esmaeili Pages 325-343

    In recent years continuous activities and support are provided through government agencies to develop and expand sports and the process of planning, policymaking and budgeting in the field of sports has been accompanied by strengths and weaknesses across different socio-political levels. This study aimed to investigate the possibility of establishing strategic performance-based budgeting in sport by using SWOT-ANP. So, the research method is descriptive-survey and field type. The statistical population of the study is in the qualitative sector (SWOT matrix) was experts and sports officials and in the quantitative sector (SWOT-ANP) are experts and senior managers of sport organizations. The research findings showed that 8 strengths, 9 weaknesses, 10 opportunities and 8 threats were identified among the internal and external factors affecting the execution of operational budgeting which resulted in the extraction of 8 strategies in the framework of 4 overall strategies of SO, WO, ST and SO. Among the formulated strategies, the results showed that the WO strategy is the most important strategy in implementing operational budgeting system in sport, that points to importance of training and familiarizing the organization's staff with operational budgeting and prepare managers to take responsibility arising from granting new powers to use in support of country comprehensive budget plan, it also reduces stringent rules and regulations and increases oversight in terms of performance indicators.

    Keywords: Operational budgeting, sport, Strategic, SWOT-ANP
  • Ahmad Ebrahimi *, Behnaz Kashian, Mohammad Zadehkafash Pages 345-362

    Nowadays project accounting is one of the key pillars of organizations in selecting profitable projects and executing them with the most appropriate budget in due time. Generally, after selecting the right project using portfolio management, the most important part of the project is customer satisfaction with project time horizon planning. When the client requests the contractor to shorten the project duration, this will have different consequences on the quality and profitability of the project. In this research, to maximize project profit, the maximum delay in project delivery should be minimized and the project delivered to the customer in a predetermined time, and may also increase the risk by reducing demand for project completion time compared to early planning, leading to reduced costs. In this regard, the importance of accounting management and project management together in achieving the goals of the organization is well understood. The Epsilon constraint method is used to solve the mathematical problem in the small dimensions and in the larger dimensions it is used the Genetic Hybrid Particle Swarm Algorithm. The results of problem solving showed that by reducing the delay in the project both the employer and the contractor have more benefits, so both the project risk is reduced and the project profitability is increased and the project will be done at the predicted time. But both of them are at a disadvantage when it comes to the project, as project profits decrease and risks increase.

    Keywords: Project Scheduling, Trade off, Risk, Delay
  • MohammadHassan Sadatian Farivar, Mohsen Hamidian *, Hmidreza Vakilifard Pages 363-373

    Features that we can have different from companies. Having financial crisis credit, since it is provided to you and can be trusted, you can turn to your site and look for opportunities to use it. Resources and capabilities, we can consider carefully. In this research you have access to an international status and we give you our limitations and we give you reputable companies in reputable companies. Quality of Independent Auditing Using Quality Ratings Consulting Services, Consulting Services and Management Services Consulting Services and Senior Management Consultants in Business Consulting Institutions Using the Real Hypothesis in the Hypothesis of Three Hypotheses, Business Services, Company All The applications offered at the Stock Exchange were used. Tehran Stock Exchange from the beginning of 2011 till the end of May 2017. Consulting Company, a client of over 90 companies selected by system survey methods. The senior guide of the hypotheses is represented by multiple regression and panel data method. This position is internationally recognized and can be restricted to you, using limited oversight of the quality of Muslim consultants' services, auditor market share and consulting in the range of economic services provided by instructors. Senior auditors working in audit firms.

    Keywords: Economic situation, financial limitation, quality of assessment