فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال ششم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد خسروی بغداده*، طاهر شهریاری، رسول خسروی صفحات 11-22
    زمینه و هدف

    امروزه آلودگی محیطی به عنوان یک مشکل اساسی زندگی روزمره ی انسان هاست. رنگ یکی از مهم ترین آلاینده های محیط زیست است که در پساب صنایع به خصوص صنایع نساجی به وفور دیده می شود . به همین دلیل هدف از این مطالعه بررسی کارایی فرآیند فتوکاتالیستی با استفاده از نانوذرات سبز آهن در حذف رنگ ری اکتیو رد 198 از محلولهای آبی قرار گرفته است.

    مواد وروش ها

    این مطالعه از نوع آزمایشگاهی است که با استفاده از یک راکتور ناپیوسته همراه لامپ UV A انجام شده است. در این مطالعه اثر متغیر های مختلف از جمله: pH (3-11) ، غلظت رنگ ری اکتیو رد (10-100 mg/l)، دوز (0.25-3 g/l) و زمان تماس (2-60min) بررسی گردید . خصوصیات نانو ذرات از تکنیک های مختلف TEM، FESEM و FTIR مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج توسط نرم افزار Excel انجام گرفت .

    یافته ها

    آنالیزهای مختلف نشان داد که نانو ذرات سبز آهن تشکیل شده بیشترین درصد حذف در pH برابر با 3 ، دوز نانوکاتالیست g/L 5/1، زمان تماس 25 دقیقه و غلظت رنگ ری اکتیو رد 198، mg/L 25 برابر با 96.2% بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد فرآیند فتوکاتالیستی با استفاده از نانوذرات سبز آهن می تواند با کارایی مناسبی جهت حذف رنگ ری اکتیو رد 198 از محلولهای آبی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: فتوکاتالیستی، نانوذرات سبزآهن، رنگ ری اکتیو رد 198، محلول های آبی
  • صالحه صالح نیا، بهنام باریک بین*، رسول خسروی صفحات 23-33
    مقدمه

    در سالهای اخیر نگرانی درمورد حضور طیف وسیعی از مواد دارویی از جمله آنتی بوتیکها در محیط های آبی افزایش یافته است. به طور معمول این مواد به دلیل ناکارآمدی تکنولوژی های متداول تصفیه فاضلاب، از مسیرهای مختلفی مانند رواناب کشاورزی، تخلیه مستقیم از تصفیه خانه های فاضلاب شهری، مواد دفعی انسان، دفع مستقیم زایدات پزشکی، صنعت و غیره وارد محیط های آبی می شوند. بنابراین در تحقیق حاضر کارایی حذف پنی سیلین G، با استفاده از فرآیند الکتروفنتون، از محلول های آبی، مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر در مقیاس آزمایشگاهی در مخزن شیشه ای به حجم cc 400 با استفاده از الکترودهای آهنی صورت گرفت.دستگاه مجهز به تنظیم کننده میزان جریان جهت تنظیم سریع متغیر بود. برق ورودی به دستگاه، جریان متناوب شهری می باشد. مخزن با آب سنتزی حاوی پنی سیلین G در غلظت های mg/L200-50 پر شد. درصد حذف آلاینده در پتانسیلV 26، شدت جریان 6/0-05/0آمپر، مدت زمان min 120-0، pH 12-3 و فاصله بین الکترودها در محدوده cm 4-1 بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصله میزان حذف پنی سیلین G به پارامترهای مختلف بهره برداری از جمله pH ، دانسیته جریان الکتریکی ، زمان واکنش ، غلظت آنتی بیوتیک و فاصله بین الکترود بستگی دارد. شرایط بهینه بهره برداری pH معادل 3، دانسیته جریان الکتریکی برابر A 6/0، زمان واکنش min 20، غلظت آنتی بیوتیک mg/L 50 و فاصله بین الکترود cm1 با میزان غلظت پرواکسیدهیدروژن mmol 25 در فرایند الکتروفنتون حاصل شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از این تحقیق فرایند الکتروفنتون می تواند به عنوان روشی نسبتا مناسب در حذف پنی-سیلین G از محیط های آبی مطرح گردد.

    کلیدواژگان: الکتروفنتون، پنی سیلین G، الکترود آهن
  • مهدی اسدی قالهری*، امین کیشی پور، رقیه مصطفی لو، یلدا ارست صفحات 34-44
    زمینه و هدف

    امروزه تولید مواد پلاستیکی با رشد جمعیت و توسعه صنعت در جهان چندین برابر شده است. میکروپلاستیک ها بر اثر تجزیه مواد پلاستیکی در محیط رها می شوند. سازمان بهداشت جهانی بدلیل ماندگاری زیاد و خاصیت تجمعی زیستی این ذرات، آنها را آلاینده نوظهور نامیده است.مطالعه حاضر به مرور مطالعات انجام شده در مورد ویژگی ها، مخاطرات بهداشتی، مقادیر و همچنین کارایی روش های مختلف حذف میکروپلاستیک ها در محیط های آبی پرداخته است.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه ی مروری، کلمات کلیدیMicro-plastic ,Pollution، Water-Drinking و Removal در مقالات سال های 2000 تا 2020 پایگاه های داده Pubmed , Google Scholar, Science Direct و Scopus جستجو شد و مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    مطالعات نشان می دهد این آلاینده در محیط زیست علاوه بر زنجیره غذایی، در آب های آشامیدنی بطری شده نیز وجود دارد، که می تواند سلامت انسان، محیط زیست و جانداران ساکن در محیط های آبی را تحت تاثیر قرار دهد.

    نتایج

    پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری درباره این آلاینده در محیط های آبی بویژه در ایران انجام شود. علاوه بر آن، آگاهی دادن به مردم مبنی بر استفاده کمتر از مواد پلاستیکی در زندگی روزمره، آموزش صحیح بازیافت به آنها و کمک گرفتن از صنایع تا یک جایگزین مناسب برای پلاستیک ارایه نمایند. نوع مقاله: یک مقاله مروری می باشد.

    کلیدواژگان: منابع آب، میکروپلاستیک، آلاینده نوظهور
  • رضا مظاهری جاجائی* صفحات 45-54

    رشد جمعیت و همچنین افزایش مهاجرت به شهرها در دهه های گذشته باعث افزایش تراکم جمعیت و همچنین سطح شهرهای بزرگ شده است. آلودگی صوتی یکی از مشکلات محیط زیستی در کلان شهرها است که در ابعاد مختلف روانی و جسمی سلامتی انسان را به مخاطره می اندازد. متاسفانه این نوع از آلودگی نسبت به سایر آلودگی ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق مدل سازی ارتباط بین شدت آلودگی صوتی و سنجه های سیمای سرزمین ساختارهای شهری و پوشش گیاهی است. به این منظور، تعداد 67 ایستگاه در نقاط مختلف شهر اصفهان انتخاب و شدت صوت در زمان اوج ترافیک (ساعات 16 الی 19) در طی فصل زمستان اندازه گیری شد. محل ایستگاه های نمونه برداری از طریق یک روش سیستماتیک-تصادفی و با توجه به میزان ساخت و ساز، فضای سبز و تنوع ساختاری مشخص شد. 27 حالت سیمای سرزمین بدست آمد که در هر کدام از حالت ها، سه ایستگاه به صورت تصادفی انتخاب و نمونه برداری در آن انجام شد. در بیشتر ایستگاه ها میزان آلودگی صوتی بالاتر از حد مجاز بود (مسکونی 55-45، تجاری-مسکونی 60-50 دسی بل). از روش پیشرفته رگرسیونی جنگل تصادفی برای انجام تجزیه و تحلیل استفاده شد. با استفاده از این روش، تاثیرگذارترین سنجه ها در بافرهای مختلف شناسایی و بیشترین فراوانی از بین سنجه ها مربوط به سنجه های شاخص پراکندگی و مجاورت، میانگین فاصله فراکتالی، شاخص عدم انبوهی، شاخص همبستگی، شاخص میانگین توزیع شکل و میانگین فاصله اقلیدسی (FRAC_MN) بود. همچنین، بررسی شش سنجه اول در هر کدام از مدل های بافری و طبقات کاربری نشان داد که در هرکدام از آن ها، سنجه های متفاوتی دارای اهمیت بیشتری هستند. به دست آوردن سنجه های دارای اهمیت به طراحی لکه های شهری با کاربری مختلف و نحوه چیدمان کاربری ها کمک می کند.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، سنجه های سیمای سرزمین، مدلسازی، رگرسیون جنگل تصادفی
  • محمدصالح علی طالشی، مظاهر معین الدینی*، سادات فیض نیا، رضا شهبازی، استفانیا اسکوئیزاتو صفحات 55-68
    زمینه و هدف

    ذرات غبار اتمسفری نقش قابل توجهی در انتقال عناصر شیمیایی رهاشده از منابع صنعتی و شهری دارند. بطوری که آلاینده های متصل به این ذرات می توانند طی مسافت های طولانی منتقل شده و به عنوان تابعی از شرایط هواشناسی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ذرات و طبیعت سطح هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی غنای فلزی و درجه آلودگی فلزات سنگین در غبار ترسیب شده اتمسفری شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    نمونه های غبار از 8 نقطه از شهر تهران در سال 1397 برداشت شد. فلزات سنگین (سرب، روی، مس، نیکل، کروم، منگنز و آلومینیوم) در این ذرات با استفاده از دستگاه ICP-MS آنالیز شد. غنای فلزات و درجه آلودگی با استفاده از شاخص های فاکتور غنی شدگی (EF)، انباشت زمینی (Igeo)، درجه آلودگی (Cd) و درجه آلودگی اصلاح شده (mCd) تعیین شد. از آزمون های تی جفتی، همبستگی پیرسون و تجزیه خوشه ای سلسله مراتبی جهت تحلیل استفاده شد.

    یافته ها

    روند میانگین غلظت عناصر در فصل گرم و سرد مشابه و به صورت آلومینیوم>روی>منگنز>سرب>مس>کروم>نیکل بود. نتایج شاخص غنی شدگی در نمونه های غبار ترسیب شده اتمسفری نشان داد که عناصر سرب و روی در فصل گرم و سرب و مس در فصل سرد دارای غنی شدگی شدید بودند. نتایج آزمون تی جفتی تفاوت معنی داری را بین عناصر مس وکروم بین فصول نشان داد. آزمون تجزیه خوشه ای نیز عنصر آلومینیوم را با منشا طبیعی و بقیه عناصر را با منشا انسانی نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که غبار ترسیب شده اتمسفری شهر تهران دارای سطوح بالایی از آلودگی بخصوص در فصل سرد است. لذا لزوم تدوین سیاست هایی مدون و کاربردی تر جهت ارتقای کیفیت هوای شهر تهران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: منشایابی، فاکتور غنی شدگی، فلزات سنگین، غبار ترسیب شده اتمسفری، تهران
  • سمیه سفیدگر شاهکلایی، مجتبی بارانی مطلق*، فرهاد خرمالی، اسماعیل دردی پور صفحات 69-81
    زمینه و هدف

    افزایش فعالیت های کشاورزی و به دنبال آن رهاسازی آلاینده ها از سامانه های کشاورزی و همچنین گسترش صنایع سبب ورود یون های فلزهای سنگین از جمله کادمیوم و سرب به محیط زیست می شود. کاربرد جاذب ها از روش های مناسب برای ناپویاسازی فلزهای سنگین در خاک های آلوده می باشند. این پژوهش با هدف بررسی اثر اصلاح کننده های آلی و معدنی بر زیست فراهمی سرب و کادمیوم در طول زمان انکوباسیون در خاک انجام گردید.

    مواد و روش ها

    تیمارها آزمایش شامل کاربرد سه سطح (0، 1 و 5 درصد وزنی) اصلاح کننده های آلی (بیوچار 640 و بیوچار 420)، اصلاح کننده های معدنی (زیولیت، بنتونیت، لیکا و پومیس) و دو زمان (90 و 180 روز) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بود. در پایان زمان انکوباسیون زیست فراهمی سرب و کادمیوم با روش DTPA و EDTA تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گذشت زمان باعث افزایش زیست فراهمی سرب و کادمیوم عصاره گیری شده با DTPA گردید. همچنین، افزودن بیوچار 640 ، بنتونیت و سطح 5 درصد زیولیت سبب کاهش مقدار سرب عصاره گیری شده با EDTA گذشت زمان شدند بیشترین میزان کاهش سرب عصاره گیری شده با EDTAبا گذشت زمان در سطح 1 درصد بیوچار 640 مشاهده گردید. کاربرد اصلاح کننده های آلی (بیوچار 640 و 420) و معدنی (پومیس، لیکا، زیولیت و بنتونیت) سبب افزایش مقدار کادمیوم عصاره گیری شده با EDTA با گذشت زمان شدند.

    نتیجه گیری

    اصلاح کننده های آلی بدلیل ظرفیت تبادل کاتیونی و کربن آلی بالایی که نسبت به اصلاح کننده های معدنی دارند، در تثبیت فلزات موثرتر بودند.

    کلیدواژگان: اصلاح کننده های آلی و معدنی، زیست فراهمی، سرب، کادمیوم
  • فهیمه رنجبر، حجت الله جعفریان*، محمد قلی زاده، محمد هرسیج صفحات 82-94
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر احداث مزارع پرورش ماهی در حاشیه رودخانه محمدآباد کتول افزایش چشمگیری یافته است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات پساب این مزارع بر برخی از فاکتورهای کیفی آب رودخانه می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه برای ارزیابی کیفیت آب رودخانه محمدآباد کتول 5 ایستگاه نمونه برداری از 3 استخر پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در سال 1396 به صورت فصلی با 3 تکرار، 12 پارامتر کیفی آب شامل اکسیژن محلول، کلیفرم مدفوعی، pH، اکسیژن خواهی بیوشیمیایی، اکسیژن خواهی شیمیایی، درجه حرارت، فسفات آلی، نیترات، آمونیوم، کدورت، کل مواد جامد محلول و هدایت الکتریکی انتخاب شد. سپس با استفاده از آزمون معنی داری اثرات ثابت داده ها مورد آنالیز قرار گرفتند و در ادامه کیفیت آب بر اساس شاخص کیفی آب های سطحی ایران (IRWQISC) مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که آب حوضه محمدآبادکتول دارای کیفیت متوسط تا نسبتا خوب می باشد که بهترین کیفیت آب در فصل پاییز با ارزش عددی 5/70 و بدترین کیفیت آب در فصل تابستان با ارزش عددی 3/43 می باشد. از دلایل قرارگیری کیفیت آب نسبتا بد در فصل تابستان می توان علاوه بر فعالیت بالای پساب حاصل از استخر پرورش ماهی به عواملی چون کاهش دبی رودخانه، همچنین افزایش فعالیت های تفریحی و تفرجی در محدوده رودخانه، پساب های کشاورزی، تخلیه فاضلاب های روستایی، و تراکم بالای دام در منطقه اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    در همه فصل ها در طول دوره نمونه برداری ایستگاه 1 که قبل از مزارع پرورش ماهی قرار دارد نسبت به بقیه ایستگاه ها کیفیت آب بالاتری دارد. با توجه به شاخص به دست آمده مشخص شد، به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که کیفیت آب رودخانه با توجه به فعالیت آبزی پروری، مناسب است.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، رودخانه محمدآباد کتول، آلودگی، مزارع پرورش ماهی قزل آلا، شاخص کیفی IRWQISC
|
  • Taher Shahryari, Rasol Khosravi Pages 11-22
    Background and purpose

    Today, environmental pollution is a major problem for human life. Dye is one of the most important environment pollutants that is found in the industrial wastewater, especially in the textile industry wastewater. Therefore, the aim of this study was to evaluate the photocatalytic effect of green iron nanoparticles as catalyst for Reactive red 198 dye degradation in photocatalytic process.

    Materials and Methods

    This study was performed laboratory using a batch reactor under UV A irradiation. In this study, the effect of different variables including pH (3-11), dye concentration (10-100 mg / l), catalyst dosage (0.25-3 g/l) and contact time (2-60 min) were investigated. The characterization of prepared nanoparticles were studied using different techniques such as TEM, FESEM and FTIR analysis. The obtained data were analyzed by Excel software.

    Results

    Also, the photocatalytic tests showed high performance of NPs for dye degradation as catalyst in photocatalytic process. The highest removal efficiency achieved 96.2% at pH 3, catalyst dosage 1.5 g / L, contact time 15 min, and for dye concentration 25 mg / L.

    Conclusion

    Additionally the results show that the photocatalytic process using green iron nanoparticles can be used with a suitable function to removal of reactive red 198 from aqueous solutions.

    Keywords: photocatalytic, Green iron nanoparticles, Reactive Red 198 dye, aqueous solutions
  • Salehe Salehnia, Behnam Barikbin *, Rasoul Khosravi Pages 23-33
    Introduction

    In recent years, concerns have been raised about the presence of a wide range of drug substances and antibiotics in aquatic environments. Usually these materials are due to the inefficiency of conventional wastewater treatment technologies, From various routes such as agricultural runoff, direct discharge from urban wastewater treatment plants, human waste products, direct disposal of medical waste, industry, etc. into aquatic environments. The present study aims at the removal of penicillin G through electrofenton process in the aqueous solution.

    Methods

    The present study was conducted on laboratory scale in tanks made of glass using iron electrodes with useful volume 400 cc. The device is equipped with a flow rate regulator and voltage regulator to control these variables. Urban alternate current forms the input to the devices. The tank was filled with synthetic penicillin G with a concentration of 50-200 mg/L. The removal of penicillin G at potential 26V, the intensity of the 0.05-0.6A, Time 0-120 min, pH: 3-12 and the distance between the electrodes was measured in the range of 1-4cm.

    Results

    The aim of present study was to the potential of the processes of electrofenton removal of penicillin G in aquatic environments. The results were pH of 3, the electric current density 0.6A, reaction time 20min, the concentration of antibiotic 50mg/l, and the distance between electrodes 1cm with concentration of H2O2 25mmol . in these circumstances, the results showed that electrocoagulation process is the ability to remove 100 percent of the pollutants.

    Conclusion

    The results of this study illustrate that electrofenton process with iron electrodes is cost-effective removal of organic compounds.

    Keywords: electrofenton, penicillin G, iron electrode
  • Mahdi Asadi Ghalhari *, Amin Kishipour, Roqiyeh Mostafaloo, Yalda Arast Pages 34-44
    Background and Purpose

    Today, the production of plastic materials has multiplied with the growth of population and the development of industry in the world. Micro-plastics are released into the environment by the decomposition of plastic materials. The World Health Organization (WHO) has called these particles emerging pollutants due to their highly durable and bioaccumulative. The present study reviews the characteristics, health hazards, values, as well as the efficiency of different methods of eliminating micro-plastics in aquatic environments.

    Materials and Methods

    In this review study, the keywords Micro-plastic, Water-drinking, Pollution, and Removal were searched and studied in articles from 2000 to 2020 published by Pubmed, Google scholar, Science direct, and Scopus.

    Results

    Studies show that in addition to the food chain, this pollutant is also present in bottled drinking water, which can affect human health, the environment and living organisms in aquatic environments.

    conclusion

    It is suggested that more studies be done on this pollutant in aquatic environments, especially in Iran. In addition, educate people about less use of plastic in everyday life, teach them how to recycle properly, and get help from the industry to provide a suitable alternative to plastic.

    Keywords: Water Resources, Micro-plastics, Emerging Pollutants
  • Reza Mazaheri Jajaie * Pages 45-54

    Population growth and the increase in urban migration in the past decades have led to an increase in population density and size of major cities. Unfortunately, this kind of pollution has mostly gone under-noticed. The purpose of this research was to model the correlation between noise pollution level and landscape metrics of urban structures and vegetation. To do so, 67 stations were selected in different parts of Isfahan and noise parameters were measured at peak traffic hours (16 to 19) during the fall season. Sampling stations were located through a systematic-random method based on the amount of construction, green spaces and structural diversity. There were 27 types of landscapes and three stations were randomly selected in each. In most stations, the noise level was above the permitted level(Residential 45-55, Residential-Commercial 50-60). The advanced regression method of random forest was used for the analysis. Through this method, the most effective metrics identified in different buffers were IJI index, FRAC_MN index, CLUMPY index, CONTIG_MN index, SHAPE_MN index, ENN_MN index. Also, checking of the first six metrics in each of the buffers and land uses showed the importance of the metrics is different. Identification of important metrics in each buffer and land use helps better design urban blocks and their arrangement.

    Keywords: Noise pollution, landscape metrics, Modeling, random forest regression
  • MohammadSaleh Ali Taleshi, Sadat Feiznia, Reza Shahbazi, Stefania Squizzato Pages 55-68
    Background and purpose

    Atmospheric dust particles play a significant role in the transfer of chemical elements released from industrial and urban sources. So that the contaminants attached to these particles, can be transported over long distances and are as a function of meteorological conditions, the physical and chemical properties and nature of surface. The aim of this study was to evaluate the metal richness and degree of heavy metal contamination in atmospheric deposited dust in Tehran.

    Material and methods

    Atmospheric dust samples were collected from eight locations in Tehran in 2018. Heavy metals (Pb, Zn, Cu, Ni, Cr, Mn and Al) were analyzed in dust using ICP-MS. Metal richness and degree of contamination were determined using Enrichment Factor (EF), Geoaccumulation Index (Igeo), degree of Contamination (Cd) and modified degree of contamination (mCd). Paired t-test, Pearson correlation and Hierarchical cluster analysis (HCA) were also used for analysis.

    Results

    The mean concentration trend of elements in the warm and cold seasons was similar as Al>Zn>Mn>Pb>Cu>Cr>Ni. Results of enrichment factor index in atmospheric deposited dust showed that Pb and Zn in warm season and Pb and Cu in cold season were highly enriched. Paired t-test results showed a significant difference between Cu and Cr between seasons. Cluster analysis also showed Al of natural origin and other elements of anthropogenic origin.

    Conclusion

    The results of this study showed that atmospheric deposited dust particles of Tehran have high levels of contamination especially in cold season. Therefore, it is necessary to formulate more effective and practical policies to improve Tehran’s air quality.

    Keywords: Source identification, Enrichment factor, Heavy metals, Atmospheric deposited dust, Tehran
  • Somayeh Sefidgar Shahkolaie, Farhad Khormali, Esmael Dordipour Pages 69-81
    Background and purpose

    Increasing agricultural activities and subsequently releasing pollutants from agricultural systems as well as expanding industries cause heavy metals (lead and cadmium) to enter the environment. Application of amendments are suitable methods for the inactivation of heavy metals in contaminated soils.

    Materials and methods

    In order to study the effect of organic amendments (bichar 640 and 420) and inorganic amendments (zeolite, bentonite, leca and pumice) on bioavailability of Pb and Cd during incubation time in a calcareous soil, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 3 levels of amendments application in soil (0, 1 and 5 %) in three replications. Bioavailability of Pb and Cd in soil was determined using DTPA and EDTA- extractable during 90- and 180-days incubation time.

    Results

    Results showed that concentration of DTPA-extractable Pb and Cd increased during the time. Application of biochar 640, bentonite and zeolite (5%) decreased concentration of EDTA-extractable Pb during the incubation time. Application of biochar (1%) were the most effective treatment in decreasing Pb concentration EDTA-exchangeable. Application of the organic amendments (biochar 640 and biochar 420) and inorganic amendments (pumice, leca bentonite, and zeolite) increased concentration of EDTA-extractable Cd during the incubation time. Application of 5% of zeolite showed the lowest increasing concentration of EDTA-extractable Cd during the incubation time.

    Conclusion

    Organic amendments were more efficient in immobilization of Cd and Pb than the inorganic amendments. These results might due to the high amount of organic carbon and cation exchange capacity of the organic amendments than the inorganic amendments.

    Keywords: Organic, inorganic amendments, Bioavailability, Lead, Cadmium
  • Fahimeh Ranjbar, Mohammad Gholizadeh, Mohammad Harsij Pages 82-94
    Background and Objective

    In recent years, the construction of fish farms on the margins of the Mohammadabad Katoul River has increased significantly. The purpose of this study was to investigate the effects of the effluents of these fields on some of the river water quality factors.

    Materials and Methods

    In this study, five sampling stations of 3 rainbow trout ponds were selected for seasonal water sampling in 1396 seasonally with 3 replications, 12 water quality parameters including dissolved oxygen, fecal coliform, pH, biochemical oxygen demand, chemical oxygen demand, temperature, organic phosphate, nitrate, ammonium, turbidity, total dissolved solids and electrical conductivity. Then, fixed effects of data were analyzed using significant test and water quality was evaluated according to IRWQISC.

    Results

    The results show that the water of Mohammadabad Katoul basin is of medium to relatively good quality. The best water quality in autumn with numerical value of 70.5 and the worst water quality in summer with numerical value of 43.3. The reasons for the relatively poor water quality in summer can be attributed to the high activity of the effluent from the fish ponds, such as reduced river discharge, as well as increased recreational activities in the river, agricultural effluents, rural wastewater discharge, and high livestock density. Area noted.

    Conclusion

    In all seasons, water quality was higher than that of other stations during station 1 sampling prior to fish farming. According to the obtained index, it can be generally concluded that river water quality is suitable due to aquaculture activities.

    Keywords: Water Quality, Katoul Mohammadabad River, pollution, Salmon Farms, IRWQISC Quality Index