فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی ایران
پیاپی 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید نساج*، جواد قربانی صفحات 5-18
    همواره از جمله مهم‌ترین معضلات برای دولت‌ها چگونگی ایجاد مشروعیتی برای احکام حکومتی و قوانین بوده است که بیشترین مقبولیت را در جامعه داشته باشد؛ اماازآنجا‌که قوانین یا محصول خرد بشری بوده یا اگر منشا الهی داشته، به‌هرحال حاصل تفسیر بشر بوده است، هیچ‌گاه نتوانسته تمام اعضای جامعه را زیر چتر خود بگیرد. سوال اصلی در این مقاله این است که آیا می‌توان فاصله میان مردم با خود و حکومت را به‌گونه‌ای کم کرد که نیاز برای کاربرد زور جهت حفظ نظم و انسجام جامعه به حداقل برسد؟ به نظر می‌رسد اخلاق به‌عنوان قانونی درونی که با معیارهایی اکثرا جهان‌شمول خطوط پررنگی را در ذهن هر شخص از خیر و شر تعیین می‌کند، می‌تواند به‌عنوان چارچوبی درونی به نحوی شایسته نیاز به‌اجبار برای اجرای قوانین را کاسته و کارایی سیاست را در پیشبرد اهداف خود در جامعه افزایش دهد. نگاه به اخلاق در این پژوهش نه از منظر مکاتب مختلف و معیارهای وضع‌شده برای تشخیص خیر و شر که از منظر ذات انسانی به‌عنوان کنه اخلاق است.
    کلیدواژگان: اخلاق، سیاست، سیاست درون‌نهاد، انسان، جامعه
  • احمد محقر، زهره علوی راد، سید محمدعلی تقوی* صفحات 19-42

    مکتب جامعه گرایی، بحران های اجتماعی جوامع غربی مانند ازهم گسیختگی اجتماعی، فروپاشی خانواده ها، افزایش اعتیاد، تشدید شکاف طبقاتی، بی حسی سیاسی و برخی از مشکلات بین المللی مانند فجایع زیست محیطی را به لیبرالیسم و فردگرایی آن نسبت می دهد. این مقاله سرفصل های کلیدی نگرش هنجاری جامعه گرایانرا، با تمرکز بر اندیشه مک اینتایر، سندل و تیلور، بررسی می نماید. نتیجه بررسی آن است که جامعه گرایان با نقد مبانی فلسفی لیبرالیسم، جامعه را محور قرار می دهند. آن ها در برابر ارزش های لیبرالی، هنجارهایی را تجویز می کنند که با دو صفت فضیلت محوری و جامعه محوری متمایز می شوند. در دیدگاه آنان، جامعه و پیوندهای اجتماعی دارای ارزش ذاتی بوده و هویت شخص را می سازند، لذا نگاه ابزاری به آن ها نافی ارزش حقیقی شان است. از دید ایشان، ارزش ها و هنجارها اساسا بنیادی اجتماعی دارند و تلقی آن ها به عنوان خواسته های فردی به مثابه مخدوش ساختن ماهیت جمعی شان است. این مکتب بر جایگاه ویژه خیرها در سلسله مراتب هنجارها تاکید ورزیده و خواهان ایفای نقش دولت در پیشبرد خیرات و اهداف اخلاقی است.

    کلیدواژگان: جامعه‌گرایی، لیبرالیسم، خیر، اخلاق، حق فردی
  • محسن حبیبی، علی کریمی مله* صفحات 43-66

    انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک تحول الگوساز منجر به نوعی نظام سازی شد که تغییرات مهمی را در عرصه های مختلف منطقه و جهان موجب گردید. یکی از ظرفیت های الگودهی اثربخش این نظام، عملیاتی کردن تیوری ولایت فقیه در قالب قانون اساسی و نهادمندسازی آن در قامت ساختار حقوقی- سیاسی جمهوری اسلامی ایران است که در قبال اشکال گوناگون نظام های سیاسی انسان مدار بدیلی شاخص تلقی می شود. گذشته از آن عدم پذیرش سلطه بین المللی و مقاومت هوشمندانه برای دفع آثار مخرب علیه اسلام هراسی و تبدیل آن به اسلام پذیری، جمهوری اسلامی را به صدای ملل مسلمان به منظور شکل دهی به ساختار قدرت نوین منطقه ای تبدیل کرده است. توانایی جمهوری اسلامی ایران بر جهت دهی افکار عمومی منطقه و احزاب سیاسی نشانه هایی از این اثرگذاری ارزیابی می شود که ثمرات آن در آینده مشهود خواهد شد. این نوشتار با بررسی داده های موجود، با روش توصیفی- تحلیلی، ضمن شناسایی چالش ها، ظرفیت ها و راهکارهای موجود در مسیر الگودهی انقلاب اسلامی به کشورهای مسلمان منطقه، احتمال انحراف این انقلاب ها از مسیر خویش را نیز تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، الگوسازی، خاورمیانه، مردم‌سالاری دینی، ولایت‌فقیه
  • اکبر اشرفی* صفحات 67-90

    احزاب سیاسی از طریق اجرای کارکردهایی مثل انتقال خواسته های مردم به حاکمیت، تربیت نیروهای سیاسی برای اداره کشور و نهادمند کردن رقابت سیاسی قانونی در تحقق توسعه سیاسی به ایفای نقش می پردازند. از سوی دیگر دلایل متعدد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و عملکرد نخبگان سیاسی و حزبی در ناکامی احزاب سیاسی در ایفای نقش خود اثرگذار هستند که در این مقاله ضمن بررسی کلی آن ها، روند تاسیس و عملکرد حزب جمهوری اسلامی و علل تعطیلی فعالیت های آن مورد مطالعه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: احزاب سیاسی، توسعه سیاسی، حزب جمهوری اسلامی، ولایت‌فقیه، فقه پویا، فقه سنتی
  • سید ابراهیم سرپرست سادات* صفحات 91-126

    هدف اصلی مقاله حاضر، کاوش مردم سالاری در اندیشه و نظر جریان سیاسی سوسیالیسم ایرانی دوره پهلوی دوم بوده است؛ ازاین رو این پرسش مطرح شد که آیا می توان تلقی این جریان را از مردم سالاری به شکل الگو وار نیز عرضه کرد. مطالعه کنش و نظر این جریان سیاسی، با کاربست الگوی نظری-روشی جریان-گفتمان نشان داد که مردم سالاری، یکی از نشانه هایی بوده که جریان سوسیالیسم به تلاش برای معنادهی به آن برآمد، وقته حاصله در خدمت تحول خواهی سوسیالیستی قرار داشته و در تعارض های گفتمانی، ابزار ضد نظم و از عناصر تقویت کننده گفتار مقاومت برای تحقق دال مرکزی یعنی «سوسیالیسم» بوده است. از متن مطالعات کنش و نظر این جریان، سه الگوی «مردم سالاری توده ای»، «مردم سالاری ارشادی» و «مردم سالاری دوسویه» بازشناسی و مفهوم پردازی شدند. ارزیابی مقایسه ای الگوها نیز نشان داد الگوی اصلی و جریانی مردم سالاری این دوره سوسیالیست ها، الگوی مردم سالاری توده ای بوده است.

    کلیدواژگان: سوسیالیسم، مردم‌سالاری، حزب توده، راه سوم، خداپرستان سوسیالیست
  • توحید محرمی*، محمد اسحاقی صفحات 127-154

    امروزه یکی از راه های توسعه حوزه اقتدار و گسترش عمق استراتژیک و نفوذ کشورها بهره گیری از شیوه های تعامل فرهنگی و اجتماعی در بین الملل است که تبادل دانشجو و آموزش و تربیت جوانان ممالک دیگر ازجمله این روش هاست؛ اما اتخاذ این سیاست ها خالی از مشکل هم نیست. در واقعالگوهای مهاجرپذیری، آثار و تبعات متفاوتی را در جوامع مختلف ایجاد می کنند. در برخی از اشکال مهاجرپذیری، مقاومت داخلی کاهش یافته و هویت شکننده می شود و در برخی از مدل های مهاجرپذیری با افزایش تعاملات خارجی موجبات ارتقاء فرهنگی و اجتماعی جامعه میزبان فراهم می گردد؛ که دراین بین جذب نخبگان و پذیرش هدفمند جوانان مستعد دیگر جوامع برای ادامه تحصیل از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در سال های گذشته، مسئله تعاملات فرصت ساز و تهدیدزدا با خارج از کشور از مسایل مهم از دیدگاه صاحب نظران و دانشمندان حوزه های مختلف علمی همچون علوم اجتماعی، مدیریت استراتژیک و علوم سیاسی بوده است. بر این اساس در این نوشتار سعی کردیم تاثیر متقابل مهاجرپذیری تحصیلی و هویت در مولفه فرهنگی و اجتماعی در جمهوری اسلامی را با بهره گیری از نتایج مطالعاتی انجام داده شده برای دانش پژوهان تبیین نماییم که اجمالا از نتایج تحقیق حاضر آنکه راهبردهای مناسب برای حفظ و ارتقاء هویت ایرانی اسلامی ما در ارتباط با مهاجرپذیری تحصیلی جمهوری اسلامی ایران باید مولفه فرهنگی- اجتماعی به عنوان مرکز ثقل هویت ساز نظام همچنان موردتوجه است و ازجمله عواملی چون ولایت، امامت، مرجعیت، وجود اسلام و تشیع، حفظ و توسعه ارزش های بنیادین، سازمان اداری مناسب و هم افزا، نفوذ اسلام و تشیع در جهان و دیگر عناصر هویت ایرانی اسلامی، مدنظر باشند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرپذیری تحصیلی، هویت، جامعه میزبان، اجتماع مهاجران، جمهوری اسلامی
  • سعیده زراعتکار مغانی، سید باقر میرعباسی، ابومحمد عسگرخانی، مریم مرادی صفحات 155-172

    منطقه میراث مشترک بشریت در دریاها، یکی از قسمت های پر درآمد و اقتصادی برای کشورها، است. این بخش که اختصاصا در اسناد بین المللی مختلف من جمله بخش یازدهم کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، به آن پرداخته شده است و مکانیسم نظارتی به عنوان مقام بین المللی اعماق دریاها را بر خود می بیند، سرشار از مواد هیدروکربنی و غیر هیدروکربنی فراوان است و نظر به عدم توانایی قانونی در ادعای مالکیت و حاکمیت از سوی کشورها، با قوانین و مقررات خاصی مواجه است که یکی از این قوانین مطروحه، چگونگی بهره برداری از منابع غنی واقع در این منطقه حاصل خیز، تحت نظارت مقام است. از این رو در این تحقیق سعی بر این داریم ضمن بررسی تاریخچه بستر دریاها و چگونگی شکل گیری میراث مشترک بشریت، با نگاهی به اسناد بین المللی موجود، مکانیسم حاکم بر چگونگی بهره برداری از منابع بیشمار اعماق دریاها را مورد واکاوی قرار دهیم.با نگاهی به اسناد بین المللی موجود، مکانیسم حاکم بر چگونگی بهره برداری از منابع بیشمار اعماق دریاها را مورد واکاوی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: میراث مشترک بشریت، کنوانسیون 1982، حقوق دریاها، مقام بین المللی، بستر و زیر بستر دریا، بهره برداری از دریا
|
  • Hamid Nassaj *, Javad Qorbany Pages 5-18
    One of the most important issues for governments is always how to make legitimacy for government rules and regulations in order that they become most popular in the society. But since the law has been a product of human reason, or even if with a divine origin, they have been the result of human interpretation, it hasn’t had the potential to take all members of the community under the same umbrella. The main question in this article is that; is it possible to reduce the gap between people and the government so that there would be no need for such a use of force to maintain order and cohesion of the community? It seems that the internal laws of morality as universal standards often play an important role in defining boundaries of good and evil in every person’s mind and as an internal framework compeller appropriately reduce the need for force to implement the rules and increase workability of politics in progressing their goals. In this study, morality has not been looked at from perspective of different schools of thought and laid down norms for recognizing good from evil, but in terms of human nature as root of morality.
    Keywords: morality, Politics, inside politics, Human, Society
  • Ahmad Mohaghar, Zohreh Alavirad Pages 19-42

    Communitarianism school imputes west communities’ social tensions, like social disruptive, collapse of families, addiction increase, class gap exacerbation, political apathy and some international issues such as environmental disasters, to Liberalism and its individualism. This article studies key topics of communitarians of normative attitude by concentrate on McIntyre, sandel and Taylor’s thought. The result is that by questioning philosophical foundations of Liberalism, communitarians set the society as an axis. Against Liberal values, they prescribe norms which distinct by two adjective, virtue-based and social-based. In their view, society and social linkages are with inherent value and build man’s identity, so instrumental view to them negates their real value. From their viewpoint, values and norms have social foundation and supposing them as individual desires is as distortion their collective substance. This school emphasizes on special position of goods in hierarchy of norms and wants government to play a role in advancing goods and ethical aims.

    Keywords: communitarianism, Liberalism, Good, ethic, individual right
  • Mohsen Habibi Pages 43-66

    Islamic Revolution in Iran as a result of modeling the evolution of the system that caused significant changes in different areas of the region and the world. Efficient patterning of capacity, operational theory of velayat-e faqih in the constitution and legal structure in stature - Iran is politically accountable political systems of various forms of alternative circuit is considered. Aside from the lack of international domination and resistance against the harmful effects tricky to dispose of Islamophobia and its conversion to Islam, taking Voice of the Islamic Republic of Muslim nations to form a new regional power structure has become the new structure has become a regional power. Iran capable of mobilizing public opinion and political parties in the area for signs of the the impact assessment is this simple, The results will be evident in the future. This article reviews the available data and analytic methods, identify challenges, potential solutions and patterning of the Islamic Revolution in the Muslim countries of the region, the likelihood of diversion, Likely to deviate from the path of the revolution itself has been analyzed.

    Keywords: Iran Islamic Revolution, Modeling, Middle East, Religious Democracy, The Supreme Leader
  • Akbar Ashrafi* Pages 67-90

    Political parties through the implementation of functions such as transfer of the sovereignty of the people, training to run the country's political forces and institutionalizing the political competition, fulfill their role in political development. various political, economic, and cultural reasons and some political elites operations are the reasons in failure of the political parties in thei effective roles.Meanwhile the reasons for the failure of political parties in Iran, in this paper, the establishment of the Islamic Republic Party and the closure of its activities have been studied.

    Keywords: Political Parties, Political Development, The Islamic Republic Party, The Supreme Leader, dynamic jurisprudence, traditional jurisprudence
  • Seyed Ebrahim Sarparastsadat* Pages 91-126

    The main objective of this paper is to explore democracy in terms of political thought and Iranian socialism was the second Pahlavi era. Hence the question arises whether this process can be considered as exemplary democracy also offered. Study of action and in terms of the political process, with application-way flow-discourse theoretical model showed that democracy was one of the signs that the meaning of socialism to try to reform it, resulting in long service will socialist transformation and in conflict of discourse, anti-regulation tools and the resistance speech reinforcing elements for the realization of the central signifier of "socialism" is. The text of the current practice and opinion, three models "popular democracy", "guided democracy" and "democracy mutual" recognition and were conceptualized. Comparative evaluation of models showed the main pattern and process of democracy the socialist period, the pattern has been popular democracy.

    Keywords: socialism, democracy, the people's party, the third, socialist believers
  • Towhid Moharrami *, Mohammad Eshaqi Pages 127-154

    One of the ways to develop and expand the scope of authority and influence of the country's strategic depth of cultural and social practices in international engagement.The student exchange and education and training among these is the youth of other countries. But adopting this policy is not without problems. In fact, immigration patterns, different societies have different consequences.In some forms immigration, internal resistance is reduced and fragile identity. And in some models enhanced external cultural and social interactions with increased immigration provided the host community.Between the elite and attract talented youth in the targeted admission to study other communities are in a special position.Past years, the issue of interaction opportunities with overseas construction experts of various scientific point of view the important issues such as social sciences, strategic management and political science. Accordingly, in this article we have tried interaction "academic immigration" and identity in cultural and social factors in the Islamic Republic with the results of studies done for scholars explain. An overview of the results;Strategies to protect and promote Iranian-Islamic identity in touch with "academic immigration" Islamic Republic have components of culture, social identity being the center of attention is still Including factors such as guardianship leadership, authority,The existence of Islam and Shi'ism maintain and develop the core values, appropriate administrative organization and the increasing influence of Islam and Shi'ism in the world and other elements of "Iranian-Islamic identity" be considered.

    Keywords: migration, immigration study, the identity of the host community, the refugee community, The Islamic Republic
  • saide zaraatkarmoghani, seyed bagher mirabasi, aboomohmad asgarkhnai, maryam moradi Pages 155-172

    Review:The area of ​​common human heritage at sea is one of the most lucrative and economic parts for countries. This section, which is specifically addressed in various international instruments, including Section XI of the 1982 Convention on the Law of the Sea, and which regulates the oversight mechanism as an international authority, is rich in hydrocarbon and non-hydrocarbon materials. It is abundant and due to the legal inability of countries to claim ownership and sovereignty, it faces certain laws and regulations, one of which is the exploitation of the rich resources located in this fertile region, under the supervision of the authority. . Therefore, in this study, while examining the history of the seabed and how the common heritage of humanity was formed, we try to examine the mechanism governing how to exploit the countless deep-sea resources by looking at the available international documents.we try to examine the mechanism governing how to exploit the countless deep-sea resources by looking at the available international documents. .

    Keywords: The Common Heritage of Humanity, 1982 Convention on the Law of the Sea, International Authority, seabed, exploitation of the sea