فهرست مطالب

نشریه تحقیقات اسنادی انقلاب اسلامی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 0
  • ابومحمد عسگرخانی، ابوالقاسم باباتبار سرخی*، سید محمد جعفری نژاد صفحات 1-25

    تامین دفاع و امنیت در گفتمان خلع سلاح و کنترل تسلیحات، از حوزههای بسیار حیاتی در قلب سیاست بینالملل دولتها است. لذا تامین امنیت به عنوان ضرورتی انکارناپذیر، از اقدامات مهم استراتژیستها در جایگاه نظر و اجرای آن توسط مدیران این بخش است. این امر سبب شده دولتها به عنوان بازیگران اصلی به دنبال تدوین راهبردهای خود در حوزه دفاع و در بستر رعایت گفتمان خلع سلاحی و کنترل تسلیحاتی به منظور افزایش قدرت نرم و همراه کردن افکار عمومی جامعه بینالملل نسبت به صلح آمیز بودن اقدامات دفاعی خود باشند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اثرگذارترین بازیگران اصلی منطقه نیز در جهت حفظ امنیت پایدار خود از این امر مستثنی نیست؛ از آنجا که دیدگاه دفاعی رهبران هر جامعه تشکیلدهنده مبانی دفاعی آن جامعه است، ما را بر آن میدارد به واکاوی اندیشه های رهبر جمهوری اسلامی ایران به عنوان فرماندهی کل قوا با رویکردی به مقوله خلع سلاح و کنترل تسلیحات در چارچوب نظری برساخته از ایدیولوژی انقلاب اسلامی و آنچه از یک حکومت اسلامی انتظار میرود، راهبرد جمهوری اسلامی ایران در پرتو آراء و «بپردازیم. از این منظر پرسش اصلی این است که؛ » اندیشه های دفاعی امام خامنه ای با رویکرد خلع سلاحی و کنترل تسلیحاتی چگونه تدوین شده است؟ برای پاسخ به این پرسش از روش کتابخانه ای و سیر در آیات قرآن کریم، روایات ایمه معصومین (ع) و مجموعه بیانات مقام معظم رهبری استفاده شده است

    کلیدواژگان: دفاع، امنیت، خلع سلاح، کنترل تسلیحات، قدرت نرم
  • حمید بصیرت منش، محمدعلی جودکی *، رقیه کشاورز صفحات 26-50

    با آغاز جنگ تحمیلی علیه ایران در شهریور 1395 ایران به مهم ترین بحران پس از پیروزی انقلاب اسلامی وارد شد .امام خمینی (ره ) به عنوان رهبر انقلاب اسلامی ایران، مدیریت این جنگ را به دست گرفتند و به کنترل امور پرداختند .هدف از نگارش مقاله حاضر بررسی تدابیر نظامی امام خمینی (ره ) در مقابله با تهاجم عراق در دوره هشت ساله دفاع مقدس است .پرسش اصلی پژوهش آن است که؛ امام خمینی (ره ) در مدیریت جنگ تحمیلی چه نقشی داشتند؟ فرضیه نوشتار این است که مدیریت امام (ره ) برخاسته از چارچوب ارزشی موردنظر ایشان به عنوان رهبر سیاسی و معنوی جمهوری اسلامی ایران بوده است .مشورت و سهیم کردن متخصصان نظامی و نیز نقش هماهنگ کننده نیروهای سیاسی و مردمی از ویژگی بارز مدیریت رهبر انقلاب بود .این جستار با استفاده از روش تاریخی و تحلیل اسنادی در پی آن است که ابعاد نظامی تدابیر امام خمینی (ره ) را برای مدیریت جنگ جنگ را ، تحمیلی تبیین کند .بر پایه یافته های این پژوهش، امام خمینی (ره ) در سخنرانی های خویش مورد توجه ، به عنوان پدیدهای که میتواند جمهوری اسلامی و اساس اسلام را مورد تهدید قرار دهد قرار داد .ایشان موضوع دفاع در برابر تهاجم دشمن را به مثابه یک تکلیف دینی مطرح کردند و تدابیر نظارت بر روند تحولات ، نظامی ایشان در راستای واگذاری کار تخصصی جنگ به کارشناسان نظامی انسجام دهنده نیروهای مسلح و به ویژه توانایی ، نقش هماهنگ کننده ، جنگ در میادین دفاع از کشور در بسیج نیروهای مردمی قابل تبیین است .تلاش در تقویت سپاه پاسداران و استفاده از توان رزمی و دفاعی این نیرو نیز از دیگر تدابیر مهم نظامی رهبر انقلاب بود.

    کلیدواژگان: انسجام و هماهنگی، مدیریت بحران، تدابیر نظامی، امام خمینی (ره )، جنگ تحمیلی
  • شیوا صادقی*، سمیه صولتی صفحات 51-71

    گفتمان سردار قاسم سلیمانی بازنمود اقتدار مردمگرایانه و اندیشه های مبارزه طلبانه روشن فکری دوراندیش است که علیه نابسامانی های سیاسی و نظامی موجود در غرب آسیا قد برافراشته است. با عنایت به اهمیت به کارگیری نظریات علمی در گفتمانکاوی، این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی بخشی از سخنرانی سردار سلیمانی در یادواره شهدای همدان -خطاب به ترامپ- با تکیه بر سازه های معناساز هلیدی پرداخته است. نتایج پژوهش نشان میدهد که سردار سلیمانی در گفتمان خویش از ظرفیتهای زبانی و گزینشهای گذرایی و وجهیتی به خوبی در راستای کانونی سازی فرهنگ شهادت و برجسته سازی گفتمان در پیوند با تروریسم بهره برده است؛ در سطح اندیشگانی شمار »دیگری« و کمرنگ ساختن گفتمان »خود« فراوان فرایندهای مادی، دال بر اهمیت بازخوانی کنشهای منفی و فعالیت های ددمنشانه ترامپ است. در این راستا، استفاده از بندهای خبری، بر غلبه عنصر گزارشی و قطعیت دیدگاه سردار نسبت به جنگ افروزی و جنایات آمریکا در منطقه دلالت میکند. پس از جملات خبری با شمار بندهای پرسشی مواجه هستیم که از ارزش زیبایی شناختی برخوردار است، چنانکه در تمامی موارد با مقوله بندی توبیخ و سرزنش، آمریکا را در پیوندی ابدی با تروریسم، ویرانی و کشتار قرار میدهد.

    کلیدواژگان: گفتمان کاوی، سازه های معناساز، هلیدی، سخنرانی یادوارۀ شهدای همدان، سردار قاسم سلیمانی
  • مجید عباسی (اشلقی)، سعید یعقوبی* صفحات 72-97

    ایران در دوران جنگ تحمیلی بحران های متعددی را سپری کرد که ازآن جمله می توان به بحران صدور نفت و تلاش های رژیم بعث عراق و متحدانش در جلوگیری از صادرات نفت ایران و تکاپو برای تنزل منابع تمرکزگرایی تاسیسات صادرات نفت ایران در جزیره خارک به منزله نقطه ، مالی اشاره کرد. در این راستا آسیبپذیر ایران در این جنگ به شمار میرفت و عراق نیز با عنایت به همین موضوع در پی به صفر رسانیدن منبع درآمد ارزی کشور بود. کاهش منابع ارزی و به پای میز مذاکره کشاندن ایران در هنگام های که ایران از جمله اهداف عراق در حملات مکرر به تاسیسات جزیره ، هیچگونه قدرت چانه زنی دیپلماتیک نداشت خارک بود .بدین ترتیب سوال اصلی تحقیق این است: به چه نحوی ایران توانست بحران صدور نفت خود را در جنگ ایران و عراق سپری و مهار کند؟ نویسندگان درصدد هستند با بهره گیری از روش توصیفی مدیریت بحران صدور نفتی ایران در دوران دفاع مقدس را مورد تحلیل قرار دهند .یافته های پژوهش ،تحلیلی نشان از این دارد که مقامات بلند پایه کشور به پشتوانه مردم و ابتکارات متخصصان و نیز فداکاری قوای . با تدبیر نیز این بحران را از طریق تمرکززدایی و انبوهزدایی از مراکز صدور نفت ایران مهار کردند ،مسلح در واقع آنان مجموعه عواملی را برای مقابله با پیامدهای صدمه های ایجاده شده بحران صادرات نفت ایران ظرفیت های رشد ، و تخفیف عواقب منفی آن طراحی کرده بودند تا همزمان با کاهش آسیب پذیری فزاینده یابنده فزونی یابد و امکانات و تمهیدات رژیم بعث عراق برای وادار کردن ایران به قبول شرایط و وضع مورد فشارهای طرف مقابل را برای اعمال قدرت خنثی و زمینه ، نظر بیاثر شوند .بدین ترتیب مدیریت بحران گذار از وضعیت اضطراری و بحرانی را به عادی فراهم کرد.

    کلیدواژگان: بحران، تأسیسات نفتی، تمرکززدایی، تمرکزگرایی، مدیریت بحران
  • محمد مولوی، مهدی مولوی* صفحات 98-127

    فرهنگ دفاعی در تمدن ایرانی اسلامی ریشه ای دیرینه دارد و برخاسته از فرهنگ اصیل و نهادینه شده در درون آن ملت است. باتوجه به اینکه مولفه های فرهنگ دفاعی در هر ملتی را همان مولفه های اصلی تمدن هر ملت تشکیل میدهد، میتوان با شناسایی آن مولفه ها به غنی کردن هرچه بیشتر آن کمک کرد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اصول و مولفه های فرهنگ دفاعی در اندیشه مقام معظم رهبری است. بنابراین، این پژوهش درصدد است تا به این سوال پاسخ دهد که مهمترین اصول و مولفه های فرهنگ دفاعی از دیدگاه مقام معظم رهبری کدام اند؟ نتایجی که از پژوهش حاضر به دست نشان میدهد که این مولفه ها عبارتاند از: استکبارستیزی و دفاع از مظلومان، همکاری دفاعی و ،آمد بازدارندگی، صلح طلبی و همزیستی مسالمت آمیز، افزایش بصیرت و هوشیاری، دشمنشناسی، استقلال ملی، مبارزه با اباحه گری، تقویت هویت و انسجام ملی، اعتماد و اطمینان به صدق وعده الهی، فرهنگ ایثار و شهادت، ولایت محوری و ولایت مداری، تولید علم و دانش، داشتن روحیه بسیجی و دفاع مردمی. روش تحقیق مورد استفاده در این مقاله، توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، دفاع، فرهنگ دفاعی، مقام معظم رهبری
  • بتول یوسفی* صفحات 128-152

    انقلاب اسلامی از برجسته ترین انقلاب های قرن بیستم میلادی است. این برجستگی به دلایل ظاهری همانند گستردگی سرزمینی و یا تعداد کشته ها و... نبوده؛ بلکه به عظمت در مبانی نظری (هستی شناختی، معرفت شناختی و انسان شناختی)، اهداف و آرمان های انقلاب باز میگردد. بر اساس چنین نگرشی، غایت این حرکت عظیم و الهی، نه صرفا سقوط حکومتی دست نشانده و یا جابه جایی قدرت سیاسی، بلکه بنیان گذاری عالمی جدید و طرحی نو برای آینده بشریت است. از این عالم جدید میتوان تعبیر به تمدن نوین اسلامی کرد. اکنون که از التهابات اولیه انقلاب گذشته و به مرحله بلوغ آن رسیده، ضرورت دارد با امعان نظر به این پتانسیل و ظرفیت، نگرشی عمیقتر به این پدیده اجتماعی افکند؛ چرا که شناخت صحیح انقلاب لازمه و مقدمه شکل گیری تمدن است. به عبارتی دیگر، مرحله تمدن نه به معنای اتمام مرحله انقلاب بلکه تکامل و اوج رشد و ثمردهی آن است. مسلما تکامل نهایی در بستر اولیه آن، یعنی انقلاب شکل میگیرد و در واقع، شکل گیری تمدن نیز آخرین مرحله تکامل و شکوفایی انقلاب است. این مقاله با چنین و بهره گیری از اندیشه رهبران انقلاب (حضرت امام » توصیفی علی «رویکری و با روش خمینی (ره) و حضرت آیت الله خامنه ای)، به دنبال تبین این نگرش است.

    کلیدواژگان: انقلاب، تمدن، تکامل، امام خمینی (ره)، آیت الله خامنه ای
|
  • Abu Mohammad Asgarkhani, Abolghasem Babatabaar Sorkhi *, Seyed Mohammad Jafarinejad Pages 1-25

    Providing defense and security in disarmament discourse and controlling weapons are vital areas in the heart of international policy of states. Therefore, securing as a undeniable necessity, is an important measure of the strategists in the position of the viewpoint and its implementation by the managers of this sector. This has caused states as the main actors to formulate their strategies in the field of defense and in the context of observance of disarmament and arms control discourse to enhance the soft power and the public opinion of the international community to be peaceful in their defensive actions. Islamic iran as one of the most effective actors in the region in order to maintain its stable security is no exception; Since the defensive view of the leaders of each society is the defensive foundations of that Society,we tend to analyze the thoughts of leader of I.R.iran as the commander of whole force with an approach to the category of disarmament and arms control in the theoretical framework which is derived from Islamic revolution ideology and what is expected from an Islamic government.in this point of view the main question is that ‘’how has been developed Defensive strategies in the light of defensive ideas of imam khamenei With disarmament approach and weapon control’’to answer this question,the library method and investigation in the verses of HOLY QURAN and innocent Shiite imams and total speeches of the supreme leader has been used.

    Keywords: Defense, security, disarmament, arms control, soft power
  • MohammadAli Jodaki *, Roghaye Keshavarz Pages 26-50

    At the beginning of the imposed war in September 1221 , Iran entered the most important crisis after the Islamic revolution. Imam Khomeini, as the Islamic Revolution leader of Iran, took control of this war and managed the affairs. The purpose of this paper is to investigate Imam Khomeini's military tactics in confronting the invasion of Iraq in the eight-year period of holy defense. The main question of this research is that what was the role of Imam Khomeini in the management of imposed war. The hypothesis of this paper is that the management of imam has been made up of his valued framework as the political and spiritual leader of the Islamic Republic of Iran. Consultation and contribution of military experts and role of coordinator of political and public forces was a prominent feature of the revolution leader management. Using historical methods and documentary analysis, this query looking for that explains the military dimensions of imam’s tactics in the midst of the imposed war management. On the basis of the findings of this study, Imam Khomeini as the chief commander of all the forces from the early days of the invasion of Iraq to Iran, considered the war as a phenomenon that could threaten the Islamic Republic and the foundation of Islam. He managed the issue of war and defense against the enemy's invasion as an individual who was faithful to the principles and foundations of ideal goals. His military tactics was in the line of assigning professional tasks of the war to the military experts: Supervising the trend of war developments in defense fields, the role of Coordinator, the coordination of armed forces and especially the ability to mobilize people's forces can be clarified. Efforts to strengthen the Revolutionary Guards and the use of combat and defensive power of this force were also the main military tactics of leader of the revolution.

    Keywords: Imposed war, Imam Khomeini, military tactics, crisis management, coordination, harmony
  • Shiva Sadeghi*, Somayeh Solati Pages 51-71

    The discourse of general qasem Soleimani is a representation for a far_sighted intellectual person who is related to the people’s authority and his militancy ethics which this discourse has raised tall against the political and military turmoil in western asia. Considering the importance of using scientific theories in discourse analysis, the approach of this research is a descriptive_analytic study which includes a review of the lecture by general qasem Soleimani in memorial conference of the martyrs of Hamedan by relying on the semiotic structures of the hallyday. The results of the research show that general in his discourse has benefited from linguistic capacities and self-selection and it is well used in order to accentuate the culture of martyrdom and highlighting the discourse of “the self” and fading the discourse of “the other” in relation to terrorism. In intellectual level, the number of material processes, is the reason for the importance of the recall of negative rejection and the brutal activities of trump. In this regard, the use of newsgroups also implies the dominance of the reporting element and the certainty of the general’s view implies to the American war and crimes in the region. After the news sentences are a number of questions which it has aesthetic value, as in all cases with the classification of blame and reproach, puts the United States in an eternal link to terrorism, destruction and massacre.

    Keywords: discourse analysis semiotic structures, hallyday, memorial speech of Hamadan martyrs, General Qasem Soleimani
  • Majid Abbasi (Ashlaghi), Saeed Yaghoobi* Pages 72-97

    Iran passed several crises during the imposed war, including the crisis management of oil exports and Efforts of the Ba’athist regime in Iraq and its allies in preventing the exports of Iran’s oil and efforts to reduce financial resources. In this regard, the centralization of Iran’s oil exports facilities in Kharg Island were considered to be a vulnerable point in Iran in this war.and Iraq considering to this point was in effort to reduce the source of foreign exchange earnings of country to zero. The reduction of foreign exchange resource and bringing of iran to the negotiation table while iran had not any diplomatic bargaining power was one of the most important Iraq’s goals in reapeated attacks on the facilities of kharg island. Thus, the main question of this research is ((How Iran could prevent and overcome the crisis of oil in Iran-Iraq war)). The author intends to analyze the method of crisis management of Iran’s oil exports during the holy defense period by using a descriptive analytic process. The findings show that the high-rise officials of the country were in support of the people and initiatives of experts as well as the dedication of armed forces, controlled this crisis through decentralization and mass detoxification of Iranian oil centers. In fact, they designed a set of factors to cope with the consequences of the Iran’s oil exports crisis and the discount of negative consequences. To coincide with the reduction of progressive vulnerability, growing capacities increase and the facilities and arrangements of the Iraq’s regime to induce Iran to accepting the conditions and circumstances be ineffective. Thus, the crisis management provided the pressures of the opponent to impose neutral power and the transition field from the emergency and crisis situation to the ordinary.

    Keywords: crisis, crisis management, centralisation, decentralisation, oil facilities
  • Mohammad Molavi, Mehdi Molavi* Pages 98-127

    Considering that the components of the defense culture in every nation constitute the main components of the civilization of each State, by identifying those components, it can help to better enrichment of those components. The aim of the present study is to investigate the principles and components of defense culture in the Supreme Leader's thought. Therefore, this research seeks to answer this question, which are the most important principles and components of defense culture from the point of view of the supreme leader. results of the present study indicates that these components are included; strive against arrogance And defending oppressed, Cooperation of defense and inhibitory, pacificism and peaceful coexistence, increasing of insight and awareness, recognizing enemy, national independence, fighting against permissiveness, Strengthening national identity and solidarity, trust and faith to the god’s permission, the culture of self-sacrifice and martyrdom, having faith on vellayat_e_ faghih, science production, having basiji spirit and defend the people, The research method is descriptive-analytic.

    Keywords: culture, defense, defense culture, supreme leadership
  • Batol Yousefi* Pages 128-152

    The Islamic revolution is one of the most prominent revolutions of the twentieth century. This prominence had not been for apparent reasons like the territorial expansion or the number of deaths and...; But it returns to greatness in theoretical foundations such as (existentialogy, epistemology and anthropology) and goals and ideals of the revolution. Based on such a attitude, the purpose of this divine movement, was not merely the fall of the puppet government, or the displacement of political power, but also it is the founding of a new universe and a new plan for the future of humanity. . This new universe can be interpreted as a new Islamic civilization. Now that the early inflammation of the revolution has gone and its maturity stablished, it is necessary to consider this potential and capacity to have a deeper attitude into this social phenomenon. Because the correct understanding of the revolution is necessary and its’s an introduction to the formation of civilization. In other words, the stage of civilization does not mean the completion of the revolution stage, but its evolution and its growth. Definitely, the final evolution in its primary bed, the revolution, is formed, and in fact, the formation of civilization is the last stage of evolution and prosperity of the revolution. This article is looking for this attitude with such a "descriptive causal" method and taking advantage of the thought of the leaders of the revolution (Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei).

    Keywords: Revolution, Civilization, Evolution, Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei