فهرست مطالب

تحقیقات منابع آب ایران - پیاپی 1 (بهار 1384)

مجله تحقیقات منابع آب ایران
پیاپی 1 (بهار 1384)

  • 108 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات علمی- پژوهشی
  • جهانگیر پرهمت، بهرام ثقفیان، حسین صدقی صفحه 1

    ذوب برف و رواناب حاصل از آن در حوزه های کوهستانی و مرتفع عامل مهم و کنترل کننده رژیم جریان محسوب می شوند. بعلاوه، در چنین حوزه هایی آمار و اطلاعات هواشناسی هیدرولوژی مورد نیاز در شبیه سازی جریان، به ویژه آمار و اطلاعات برف سنجی معمولا در دسترس نیست. بنابراین، شبیه سازی و یا پیش بینی رواناب و سیلاب حاصل از ذوب برف با مشکلات فراوانی مواجه بوده و بطور معمول با خطای زیادی روبرو می شود مدل (Snowmelt Runoff Model)SRM از جمله مدل های هیدرولوژیکی است که در صورت واسنجی پارامترهای آن، قابلیت شبیه سازی جریان روزانه را بدون استفاده از اطلاعات زمینی برف سنجی داراست. به منظور بررسی این قابلیت در حوزه های ایران که با کمبود داده های زمینی برف سنجی مواجه هستند، مدل SRM مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور سرشاخه های حوزه کارون که آمار و اطلاعات برف سنجی در دسترس نیست در محدوده زیر حوزه خرسان برای این تحقیق انتخاب شد. همچنین اطلاعات رقومی سنجنده AVHRR ماهواره نوا به عنوان منبع تامین اطلاعات سری زمانی مساحت تحت پوشش برف استفاده شد. به منظور واسنجی و ارزیابی مدل دو سال آبی 76-1375 و 77-1376 انتخاب و بر اساس داده های مشاهده ای دبی روزانه در سال 76-1375 پارامترهای مدل واسنجی و تعیین و در سال 77-1376 دقت شبیه سازی مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی مدل در شبیه سازی رواناب حاصل از ذوب برف و نیز مشارکت باران نشان می دهد که دبی روزانه با دقت 88 درصد و با ضریب تعیین 0.774(R2) و حجم کل جریان با 1.03 درصد اختلاف با حجم مشاهده ای در طول این مدت برآورد شده است. با این وصف مدل SRM با استفاده از داده های ماهواره ای کارایی لازم را در برآورد رواناب حاصل از ذوب برف و نیز شرایط مشارکت باران و برف درحوزه های فاقد آمار دارا بوده و برای این حوزه ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدل SRM، ذوب برف، تصاویر ماهواره ای نوا، شبیه سازی، کارون
  • محمد کارآموز، رضا کراچیان، بنفشه زهرایی، نعمت الله جعفرزاده صفحه 12

    دراین مقاله، ساختار یک رویکرد تلفیقی برای طراحی و بهره برداری از مخازن برق آبی تشریح شده است. برای این منظور از یک مدل بهینه سازی پویا برای بهینه سازی بهره برداری از سیستم دو مخزنی سری برق آبی سری بهره گرفته شده است. به منظور کاهش مشکلات ابعادی برخی از پارامترهای طراحی با استفاده از تحلیل حساسیت بر نتایج درازمدت مدل بهینه سازی تعیین شده اند. این پارامترها شامل ظرفیت نصب نیروگاه، ضریب کارکرد و تراز نرمال و حداقل بهره برداری می باشند. به منظور ارزیابی نتایج شبیه سازی بر اساس تغییرات این پارامترها، تغییرات انرژی مطمین تولید کل سالانه و اطمینان پذیری تامین نیازهای آبی مورد ارزیابی قرار گرفته است. هدف مدل تدوین شده، ارزیابی تاثیر تدوین سیاست های بهینه بهره برداری در مرحله انتخاب پارامترهای اصلی طراحی مخازن برق آبی می باشد. شبیه سازی عملکرد سیستم دو مخزنی پاعلم- کرخه براساس سیاستهای بهینه تدوین شده نشان دهنده اهمیت در نظر گرفتن تاثیر این سیاستها بر عملکرد درازمدت سیستم و تعیین پارامترهای طراحی بوده است.

    کلیدواژگان: مخازن برق آبی، پارامترهای طراحی، شبیه سازی برنامه ریزی پویا، سیاست های بهره برداری
  • لیلا فرهادی، بهزاد عطایی آشتیانی صفحه 29

    در این مقاله حل عددی معادله جریان آب درناحیه غیراشباع برای حالتی که متغیر وابسته هد فشار است و حالتی که ترکیبی از هد فشار و محتوی آب محیط بکار می رود بررسی قرار می گیرد و در ضمن حل یک مثال متداول تاثیر روش های مختلف متوسط گیری شاخص غیرخطی هدایت هیدرولیکی، نحوه تخمین ضریب ذخیره ویژه (حالت وتر و حالت مماس)، روش جداسازی معادله و شرایط مختلف همگرایی بر روی دقت، عملکرد و زمان محاسبات این روش ها مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت نتیجه گرفته می شود که با انتخاب یک نحوه هدایت هیدرولیکی و استفاده از روش وتر برای محاسبه پارامتر ضریب ذخیره ویژه و در صورتی که از روش گسسته سازی کاملا ضمنی استفاده شود، شکلی از معادله ریچاردز که در آن فشار متغیر وابسته است نتایج بسیار نزدیکی با شکل ترکیبی معادله ریچاردز که بطور معمول نتایج بهتری را ارایه می کند، می دهد و حتی در مواردی نتایج بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: جریان در محیط غیراشباع، مدلسازی عددی، روش تفاضلهای محدود، حل عددی
  • علیرضا مساح، سعید مرید صفحه 40

    تغییر اقلیم و تاثیرات متعاقب آن نگرانی هایی را در برداشته که توجه به آن را ضروری ساخته است. در این تحقیق اثرات این پدیده بر منابع آب و کشاورزی حوضه زاینده رود اصفهان و راه های تطبیق با آن، تحت داده های مدل گردش عمومیHadCM3 در دو دوره 2039-2010 و 2099-2070 مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل های این اطلاعات، نشان از کاهش بارندگی، افزایش دما و افزایش سال های خشک متوالی تا سال 2100 را دارد. شبیه سازی دبی ورودی به سد چادگان با استفاده از تکنیک شبکه عصبی- مصنوعی و مدل سازی تخصیص آب در حوضه با مدل ZWAM نیز افت جریان ورودی به سد و کاهش آب تخصیص یافته به بخش کشاورزی را نشان می دهد. در پی این تغییرات، عملکرد گیاهان نیز دستخوش دگرگونی خواهد شد که در این تحقیق عملکرد محصولات اصلی حوضه زاینده رود شامل گندم، جو، برنج و سیب زمینی طی دوره فوق با مدل SWAP شبیه سازی شد که کاهش عملکرد و افزایش ضریب تغییرات سالیانه تولید محصولات را نتیجه داد. در مرحله بعد کاهش سطح زیر کشت با آبیاری کامل و تغییر در الگوی کشت بعنوان راهکارهای تطبیق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کاهش در سطح زیر کشت تنها روی افزایش تولید برنج می تواند موثر باشد ولی بر سایر گیاهان تاثیر منفی می گذارد. اما تغییر در الگوی کشت و بطور مشخص جایگزینی گندم با برنج، 33 تا 48 درصد افزایش در کل تولید کالری گیاهی و کاهش مصرف آب تا 10 درصد را می تواند به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، منابع آب، تولیدات کشاورزی، حوضه زاینده رود
  • احمد ابریشم چی، مسعود تجریشی، بهداد چهره نگار صفحه 48

    دراین مقاله، مدل استوکستیک سالانه AR(1) منطقه ای برای جریان سالانه رودخانه های حوزه های آبریزکرخه، کارون و دز ساخته شده است. بمنظور برآورد پارامترهای منطقه ای مدل های مزبور، از میان 213 ایستگاه هیدرومتری، تعداد 84 ایستگاه دارای حداقل 17 سال آمار برگزیده شد. ابتدا رابطه های رگرسیونی چند متغیره منطقه ای بین میانگین دبی سالانه، بارش و مساحت زیرحوزه ها بدست آمده است. سپس با بررسی ساختار منطقه ای و استوکستیک سری های زمانی سالانه جریان رودخانه ها، تغییرپذیری و خود همبستگی سری های زمانی و همگنی حوزه ها از نظر این ویژگی ها، ضریب خود همبستگی و ضریب تغییرهای منطقه ای برای هریک از حوزه های یاد شده محاسبه شده است. با محاسبه میانگین دبی سالانه هر زیرحوزه از رابطه های رگرسیونی حوزه مربوط و داشتن ضریب خود همبستگی و ضریب تغییرهای منطقه ای، به عنوان پارامترهای مدل AR(1)، سری های زمانی مصنوعی برای زیرحوزه مورد نظر که ممکن است فاقد آمار و یا آمار کم باشد، می توان تولید کرد. قابلیت اعتماد این سری های زمانی در طراحی و یا تحلیل سیستم های آبی بیشتر از تک سری زمانی مشاهده شده در حوزه هایی که حتی دارای آمار طولانی اند، است.

    کلیدواژگان: تحلیل منطقه ای، مدل آتورگرسیو، تحلیل رگرسیونی، همگنی
  • بنفشه زهرایی، محمد کارآموز، کوروش بهزادیان صفحه 58

    در این مقاله، ساختار یک رویکرد تلفیقی برای طراحی و بهره برداری از مخازن برق آبی تشریح شده است. برای این منظور ا زیک مدل بهینه سازی پویا برای بهینه سازی بهره برداری از سیستم دو مخزنی سری برق آبی سری بهره گرفته شده است. به منظور کاهش مشکلات ابعادی برخی از پارامترهای طراحی با استفاده از تحلیل حساسیت بر نتایج دراز مدت مدل بهینه سازی تعیین شده اند. این پارامترها شامل ظرفیت نصب نیروگاه، ضریب کارکرد و تراز نرمال و حداقل بهره برداری می باشند. به منظور ارزیابی نتایج شبیه سازی بر اساس تغییرات این پارامترها، تغییرات انرژی مطمین تولید کل سالانه و اطمینان پذیری تامین نیازهای آبی مورد ارزیابی قرار گرفته است. هدف مدل تدوین شده ارزیابی تاثیر تدوین سیاست های بهینه بهره برداری در مرحله انتخاب پارامترهای اصلی طراحی مخازن برق آبی می باشد. شبیه سازی عملکرد سیستم دو مخزنی پاعلم- کرخه بر اساس سیاستهای بهینه تدوین شده نشان دهنده اهمیت در نظر گرفتن تاثیر این سیاستها بر عملکرد دراز مدت سیستم و تعیین پارامترهای طراحی بوده است.

    کلیدواژگان: مخازن برق آبی، پارامترهای طراحی، شبیه سازی، برنامه ریزی پویا، سیاست های بهره برداری
  • رضا اردکانیان، اکبر کریمی صفحه 68

    بهره برداری توامان نیروگاه های آبی – حرارتی از روش های بهینه برای کاهش هزینه تولید انرژی الکتریکی می باشد. تحقیقات برای تهیه مدلهای بهره برداری از نیروگاه های آبی- حرارتی تقریبا از 50 سال قبل آغاز شده و با پیشرفت تکنیکهای حل مسایل بهینه یابی، مدلهای جدید تهیه گردیده است. از جمله این مدلها مجموعه نرم افزاری HTCOMاست که در سال 1997 در دانشگاه مکمستر(کانادا) تهیه شده است. در این مجموعه که برنامه ریزی بلند مدت سیستم نیروگاه های آبی- حرارتی را ارایه می نماید. آورد رودخانه غیرقطعی و تقاضا برای انرژی قطعی در نظر گرفته شده است. در این مقاله با توجه به قابلیتهای این مدل در برنامه ریزی بهینه سیستم نیروگاه های آبی- حرارتی، روش اعمال عدم قطعیت در تمام پارامترهای این مدل از جمله تقاضا برای انرژی، به مجموعه نرم افزاری HTCOM اضافه شده و نتایج کاربرد آن در سیستم خوزستان شامل مخازن چند منظوره و نیروگاه های حرارتی عرضه شده است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی تولید نیروگاه های آبی-حرارتی، برنامه ریزی استوکستیک، روش تحلیل سناریوها، مدلهای تلفیقی، عدم قطعیت تقاضا برای انرژی
  • مسعود تابش، امیرعباس عابدینی صفحه 78

    در این مقاله روشهای تحلیل شکست لوله ها در شبکه های آبرسانی شهری مورد بررسی قرار گرفته است. انجام تحلیل، نیازمند اطلاعات کامل و دقیق از حوادث در شبکه های آبرسانی است. بنابراین سعی شده است، فرمتی مناسب برای جمع آوری اطلاعات ارایه شود به گونه ای که در برگیرنده تمام داده های لازم برای انجام تحلیل باشد. در ادامه، روند تغییر تعداد حوادث سالانه در برابر قطر و سن لوله و همچنین قابلیت کاربری لوله ها مورد بررسی قرار گرفته است. قابلیت کاربری مکانیکی اجزای شبکه های آبرسانی شهری به میزان احتمال اینکه آن جز شبکه در طول عمر مفید خود بدون بروز حادثه یا خرابی در مدار بوده و به وظیفه خود عمل می کند اطلاق می شود. مشاهده می شود که با افزایش قطر، میزان نرخ شکست لوله ها کاهش یافته و قابلیت کاربری لوله افزایش می یابد. همچنین با افزایش طول لوله قابلیت کاربری آن کاهش می یابد. افزایش سن لوله نیز باعث افزایش میزان نرخ شکست لوله ها می شود. با استفاده از شاخص قابلیت کاربری، مدیریت شبکه ابزار مناسبی برای ارزیابی وضعیت مکانیکی شبکه در دست دارد که به هنگام تهیه استراتژی بازسازی و تعویض لوله ها نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد.



    کلیدواژگان: شبکه های توزیع آب شهری، شکست لوله ها، حوادث، قابلیت کاربری، قطر لوله، سن لوله
  • محمد ریاحی، حسن خالقی، میرمصدق جمالی، علی حسن زاده دلویی، علی اکبر صالحی نیشابوری صفحه 90

    برخورد امواج با بدنه دیواره های احداث شده در سواحل، تغییر شرایط هیدرودینامیکی حاکم در ناحیه مجاور دیواره را به همراه داشته و موجب جابه جایی دله های رسوب در پای سازه می شود. این امر در بررسی دیواره های ساحلی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و همواره بعنوان عامل اصلی تخریب این نوع از سازه ها معرفی شده است. در مقاله حاضر که حاصل انجام یک پروژه تحقیقاتی در این زمینه است به ارایه و تحلیل نتایج بدست آمده از شبیه سازی آزمایشگاهی ازاین پدیده در فلوم امواج با اعمال امواج شکنا پرداخته شده و ضمن بررسی چگونگی تغییر شکل بستر دریا در حالت های گوناگون هندسی محیط ساحلی و شرایط مختلف هیدرولیکی، با استفاده از نتایج آزمایشگاهی و به کمک روش آنالیز ابعادی برخی از روابط حاکم بین متغیرهای موثر استخراج شده است. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از تاثیر قابل ملاحظه وجود دیوار ساحلی بر شرایط هیدرودینامیکی در این ناحیه و به دنبال آن تغییر در شکل پروفیل متعادل شده بستر دریا در ناحیه ساحلی بوده که علت اصلی این امر انعکاس موج از بدنه سازه است. از طرفی موقعیت قرارگیری دیواره انعکاسی نسبت به خط ساحل، عامل مهمی در چگونگی تغییر شکل بستر دریا است. پایداری نسبی نیمرخ ساحلی پس از برخورد ده هزار موج اولیه، افزایش عمق فرسایش با نزدیک شدن محل شکست موج به دیواره، عدم ایجاد یک الگوی متناوب منظم در تغییر شکل بستر ساحلی در اثر برخورد امواج شکنا و چگونگی رده بندی دانه های رسوبی در پای دیواره ساحلی از نتایج این تحقیق به شمار می رود.

    کلیدواژگان: موج، دیوار ساحلی، نیمرخ ساحل، انتقال رسوب، شبیه سازی فیزیکی، تغییر شکل بستر
  • گزارش فنی
  • سیدحمیدرضا صادقی صفحه 101

    عدم وجود اطلاعات کافی در خصوص چگونگی توزیع رسوب ناشی از هر رگبار در حوزه های آبخیز از عمده مشکلات مطالعات پروژه های حفاظت آب و خاک است. تاکنون ارتباط بین دبی آب و دبی رسوب با استفاده از معادلات توانی و صرفنظر از موقعیت دبی مورد مطالعه در شاخه بالارونده و پایین رونده آبنگار صورت پذیرفته است. در تحقیق حاضر، مفهوم رگرسیون برای تهیه دو مطالعه جداگانه سنجه رسوب برای شاخه های بالا رونده و پایین رونده آبنگار در حوزه آبخیز امامه و زرین درخت ارایه و کارآیی آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج بررسی موید توانایی مفهوم رگرسیون در تهیه دو معادله جداگانه برای شاخه های بالا رونده و پایین رونده آبنگار در حوزه های مورد مطالعه بوده است.

    کلیدواژگان: آبنگار، منحنی رسوب، سنجه رسوب، تجزیه و تحلیل رگرسیونی
|
  • Jahangir Porhemat, Bahram Saghafian, Hossein Sedghi Page 1

    In mountain regions, snowmelt runoff is a key hydrologic component that controls flow regime. In such regions, it is usually impossible to sufficiently measure the climatic and hydrologic data in the spatial and temporal scale required for the simulation of uncertainty. Therefore, predicting snowmelt runoff is carried out with some unknown degree of uncertainty. When calibrated, Snowmelt Runoff Model (SRM) is a hydrologic model, capable of simulating daily discharge in case of minimum measured snow data. The SRM is applied in order to study the capability of this model in simulating the snowmelt runoff in a basin in Iran, which lacks sufficient data. Khersan a sub-basin of Karoon river is considered for this case study. An Advanced Very High Resolution Radiometer (AVHRR) data is also considered to determine the time series of snow-covered areas. The time-series of daily discharge in 1996 are used for model calibration. Accuracy of the parameters is evaluated based on the time series of daily discharge in 1997. Model accuracy in snowmelt and rainfall runoff simulation is 88% based on evaluation results. The determination coefficient R2 is 0.774. The difference between the simulated and measured total discharge is I% for the study period. Based on the results of this research, SRM can be considered as an effective tool to estimate the snowmelt runoff and the quantity of rain and snow contributions. The application of this model is recommended for basins with no measured data.

    Keywords: SRM Model, SNOWMELT, NOAA IMAGES, Simulation, MODEL ACCURACY
  • m karamouz, R Kerachian, B Zahraie, N Jaafarzadeh Page 12

    Excessive water withdrawal from the rivers due to growing population, agricultural and industrial development, along with increase in the wastewater discharge to this systems, have intensified the need for integrated planning for water pollution control in river systems. In this paper, a framework of a master plan for water pollution control in the river systems and the results of a case study for developing a master plan for Karoon River water pollution control in Khuzestan Province in Iran are presented. The main pollution sources in the domestic, industrial, agricultural and agro-industrial sectors are identified and the effects of these pollution sources on the river water quality are investigated using the water quality simulation model. A Multiple-Criterion-Decision-Making (MCDM) technique, namely Analytical Hierarchy Process (AHP) is used in order to determine the share of different sectors in polluting the water resources. Data deficiency and the relative weights of different water quality variables are determined using engineering judgments and the information gathered from brain storming sessions with experts, the agencies' officials, and the stakeholders of the system. Based on this study, specific major categories of water pollution reduction projects were defined and in each category, several projects were identified. The effectiveness of the proposed water pollution control projects is also assessed using the MCDM method and water quality simulation model. The total cost of implementation of the projects was also estimated and the projects were prioritized based on their potential impact on water pollution control. The results of this study show that the proposed methodology is of a significant in developing the master plans for river systems.

    Keywords: MASTER PLAN, WATER POLLUTION CONTROL, Analytical Hierarchy Process, MULTIPLE - CRITERIA-DECISION -MAKING, RIVER WATER QUALITY
  • L Farhadi, B Ashtiani Page 29

    The assessment of water flow in unsaturated zone is of interest in many hydrological and environmental problems. In this paper, two different forms of governing equations of water flow in unsaturated zone are studied. The influences of discritization schemes, averaging methods of nonlinear interblock hydraulic conductivity, and different convergence criteria on the accuracy and performance of numerical models for these equations are investigated. It is shown that by choosing an appropriate form for determining the hydraulic conductivity and using the secant method for calculating the moisture capacity and implicit method for discritization, is chosen. By doing this, the type of Richards's equation that has pressure as its dependent term gives very close results to the mix type of Richards's equation. This later approach according to the previous studies had given better results.

    Keywords: UNSATURATED FLOW, Numerical modeling, finite difference, Numerical methods
  • A . R Massah Bavani, S Morid Page 40

    In this paper, impacts of climate change on water resources and food productivity of Zayandeh Rud basin using HadCM3, GCM model data under SRES scenario; A2 and B2 for the periods of2010-2039 and 2070- 2099 are investigated. Meteorological analysis shows significant decrease in rainfall and increase in temperature and successive dry years up to the year 2100 Inflows to Chadegan dam was simulated Using Artificial Neural Networks (ANNs) model. Then ZWAM model was developed to. Allocate water to different water consumption sectors. The results show significant deficit in inflows to Chadegan dam and water for the agricultural sectors of the basin up to the year 2100 In the next step, the SWAP model was used to simulate staple food (Rice, Wheat, Barely and Potato) production of the basin using climate change information, which revealed decrease in food productivity and increase in coefficient of variation up to the year 2100. To alleviate the negative impacts of climate change, two strategies were evaluated; reduction of cropped lands by applying full water requirements and change in cropping patterns. The first strategy was beneficial only for rice. But changing the cropping pattern and substitution of wheat with rice not only produce more (33 to +48%) calories but also resulted in reduction of water consumption by 10%.

    Keywords: Climate change, RIVER BASINS, GCM MODEL, SWAP model, Food Security
  • A Abrishamchi, M Tajrishy, B Chehrenegar Page 48

    Inference from individual stream flow records can be extremely misleading, even for large samples. One is often tempted to trust information available from a stream flow record rather than to exploit regional average statistics of those records. This study has sought to understand the spatial and temporal characteristics of historical annual stream flow in the western watersheds of Iran (i.e., Karkhe, Dez and Karoun). The first goal of the study is to explore the regional and stochastic structure of annual flow records with an emphasis on characterizing the variability and persistence of flow records used in the regional stochastic stream flow models. The second goal is to develop regional hydroclimatological models of annual stream flow which relate mean annual stream flow to climatic and geomorphic characteristics. To achieve the first goal, parameters of regional autoregressive model of AR(1)-LN for each watershed were estimated from time series of annual stream flow at 84 gauging stations with record length of 17 years or more out of 213 total hydrometric Stations. Based on the same time-series, regional hydrologic regression equations were developed for each watershed.

    Keywords: Regional analysis, AUTOREGRESSIVE MODEL, regression analysis, HOMOGINITY
  • B Zahraie, M Karamouz, K Behzadian Page 58

    In this paper, a framework for design and operation of hydropower reservoirs is presented. For this purpose, a dynamic programming model is developed to optimize the operation of a dual cascade reservoir system. The model has been applied to the Pa-alam and Karkheh Reservoir system in southwest of Iran. In order to decrease the computational burden of the problem, certain design parameters are selected based on the sensitivity analysis of the long-term simulation results. These Parameters include installed capacity and Plant Factor of the Power Plant and normal and minimum water levels in the reservoir. In order to evaluate the results of simulation based on the variation of these parameters, variations of firm energy, total annual power generation, and reliability of water supply are analyzed. Comparison of the results of the optimization model and the long-term simulation based on the optimal operating policies shows that the selection of design parameters can significantly affect the long-term performance of the system.

    Keywords: HYDROPOWER RESERVOIRS, DESIGN PARAMETERS, Simulation, Dynamic programming, OPERATING POLICIES
  • R Ardakanian, A Karimi Page 68

    Coordination of operation of hydrothermal power systems is in line with optimum reduction of energy generation costs. Researches for preparation of operational models for planning of hydrothermal power systems have been started since 50 years ago. HTCOM software package as one of these models was developed in 1997 in McMaster University, Canada. This model determines long - term operational policies for a hydrothermal power system with multi-purpose reservoirs. This nonlinear model considers stochastic inflows by scenario analysis. However, energy demand is considered deterministic. Considering capabilities of this model in dealing with hydrothermal planning and to improve its performance, uncertain energy demand is applied to this model in this paper. The improved model has been utilized in a real world system in the Khuzestan province in Iran, comprising of multi-purpose reservoirs and thermal power plants.

    Keywords: HYDROTHERMAL PLANNING, UNCERTAIN PARAMETERS, Stochastic programming, SCENARIO ANALYSIS, Energy Demand
  • M Tabesh, A Abedini Page 78

    In this paper different methods for analysis of pipes breakage in urban water distribution networks are investigated. At first, it is necessary to obtain complete and exact information about the failures in the networks. Thus, a suitable form was designed for gathering the required information including all the necessary parameters for the analysis. Then the rates of annual pipe failures were assessed based on the diameter, age and availability of pipes. Mechanical reliability (availability) of network components is the probability that component is performing well in the networks during its lifetime. The results show that the rate of breakage is decreased by increasing the diameter in all pipe types (e.g. Steel, Asbestos Cement). Assessing the availability of the pipes according to their diameter and length reveals an increase in availability by increasing the diameter but a decrease in availability by increasing the length of the pipes. It is also seen that the rate of water loss decreases by increasing the diameter of pipes. Furthermore, an increase in the rate of failures is observed when pipes are aging. The results of pipe breakage analyzed. Introduced in this paper provide helpful information to be used in design, operation and rehabilitation of pipe networks.

    Keywords: water distribution networks, PIPE FAILURE, Availability, Water loss
  • M Riahy, H Khaleghi, M Mosadegh, A Hasanzadeh, A Salehi Neishaboori Page 90

    Wave induced hydrodynamics within the near shore region; sediment transport and the subsequent evolution of beaches under wave attack are important elements governing the stability of the coastal structures. Based on surf zone hydrodynamics, several efforts have been made to estimate the sediment transport and beach profile formation during storm conditions. Although there are advanced models of surf zone hydrodynamics for natural beaches, the behavior of the beaches in front of reflective structures (i.e. seawalls) under breaking waves still suffers from the lack of appropriate theoretical models and measured data. In order to consider the effect of reflective structures on beach profile evolution, experiments have been performed at laboratory model scale on a reflective seawall located in the surf zone. In this paper, the measurement data has been analyzed with Buckingham theory and certain equations have been derived the results obtained from utilizing the equations have been compared with the experimental data. For the cases simulated, the reflected waves have been found to have a great effect on the beach profile development. The results obtained from the experiments show a strong dependency of the surf zone hydrodynamics and beach profile formation on the location of the structure and the breaking point near the shoreline.

    Keywords: seawall, Sediment transport, PROFILE, COASTAL MORPHOLOGY, BREAKING WAVES
  • S.H.R Sadeghi Page 101

    Insufficient information regarding the distribution of sediment yield during a storm is one of the old problems in soil and water conservation projects. Dotill now, the relationship between sediment and water discharge has only been investigated using the power equations and the position of samples have not been taken into account. In this paper, the concept of regression model was implemented to find out two separate equations defining the relationships between sediment yield and water discharge in two important segments of hydrograph namely, rising and falling limbs. The results revealed that the application of regression model is a suitable technique for the watershed is of Amameh and zamn Derakht in the study area.