فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال پنجاهم شماره 2 (تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال پنجاهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محسن اسماعیلی*، ابراهیم تقی زاده، حسین حیدری منور صفحات 189-208
    در نظام مالکیت فکری، به‌منظور حمایت از خلاقیت‌ها و آثار فکری، برای پدیدآورندگان و صاحبان آنها دو نوع حقوق اقتصادی و معنوی (اخلاقی) درنظر گرفته شده است. در قلمرو این نظام، نوعا حقوق معنوی امتیازاتی غیرمالی‌اند که برای حمایت از شخصیت پدیدآورنده به‌وجود آمده‌اند و برعکس حقوق اقتصادی، محدود به زمان و مکان نیستند. در مالکیت صنعتی و تجاری، برخلاف آثار ادبی و هنری، به لحاظ معطوف شدن توجهات به کارکردها و منافع تجاری، از اهمیت حقوق معنوی کاسته شده است. این امر به‌دلیل طبیعت و نظام حمایتی منحصربه‌فرد اسرار تجاری، در خصوص آنها شدت یافته است؛ چراکه در تحقق آنها، خلاقیت، اصالت و حتی نو بودن اثر فکری حایز اهمیت نیست و اتخاذ تدابیر حفاظتی متعارف برای محرمانه نگه‌داشتنشان کفایت می‌کند. به همین سبب در منابع مکتوب، اثری از مقوله حقوق معنوی صاحبان اسرار تجاری دیده نمی‌شود. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که اولا، مفهوم «حریم خصوصی» می‌تواند مبنایی برای شکل‌گیری حقوق معنوی دارندگان اسرار تجاری باشد. البته این امر با حقوق معنوی ناشی از سایر اموال فکری تفاوت دارد که می‌توان آن را به‌عنوان عاملی مهم در جهت انشقاق اسرار تجاری از نظام مالکیت فکری تلقی کرد. «حفظ محرمانگی اطلاعات» و «افشای اسرار در قالب اختراع، تالیف و...» دو حقی‌اند که با مفهوم مذکور توجیه‌پذیرند؛ثانیا، با توجه به اینکه منشا پیدایش حقوق یادشده (وقوع اطلاعات در حریم خصوصی دارنده) علت تامه آنها محسوب نمی‌شود و نیز از آنجا که حقوق مذکور از قبیل مقتضی نبوده و اختصاصا برای شخص دارنده اسرار در نظر گرفته نشده است، ازاین‌رو بهتر است حقوق مورد بحث را قابل اسقاط، نقل و انتقال بدانیم.
    کلیدواژگان: اسرار تجاری، حقوق معنوی، حقوق ایران، فقه اسلامی، مالکیت فکری
  • محمد آقایاری، عباس کریمی*، مصطفی السان صفحات 209-224
    استفاده از شیوه‌های الکترونیکی ارتباط برای تولید، پردازش، دریافت، بازیافت، ذخیره‌سازی و مدیریت داده‌های مربوط به دادرسی مدنی در فرایند طرح دعوا (ثبت دادخواست)، ابلاغ، تشکیل جلسه، تهیه صورت‌جلسه و سایر مستندات کتبی (لوایح اصحاب دعوا و...)، آرای محاکم و نیز ابلاغ و اجرای آنها تا حدی که به لحاظ فنی و عملی امکان‌پذیر است، فرایند دادرسی مدنی الکترونیکی را تشکیل می‌دهد. این مقاله پس از بررسی مختصر، معایب و مزایای دادرسی مدنی الکترونیکی، فرایند دادرسی مدنی الکترونیکی را ابتدا تا پایان مورد بحث قرار می‌دهد و سپس لوازم و مراحل عملیاتی کردن دادرسی مدنی الکترونیکی را با تکیه بر راهکارهایی که برای نظام حقوق کشورمان می‌توان ارایه داد، بررسی و تحلیل می‌کند.
    کلیدواژگان: دادرسی مدنی الکترونیکی، فرایند، لوازم و مراحل عملیاتی، معایب و مزایا
  • حبیب رمضانی آکردی* صفحات 225-241
    حقوق ورشکستگی زاده بحران مالی است؛ مجموعه قواعدی که قواعد عام وصول طلب را بر هم می‌ریزد تا آثار سوء ناشی از این بحران را به حداقل برساند. پرسش بنیادین در این حوزه مهم حقوق این است که حقوق ورشکستگی باید چه اهداف اساسی را پی گیرد؟ در پاسخ به این پرسش در حقوق ورشکستگی به‌دنبال «آنچه باید» هستیم؛ ازاین‌رو به روش «تحلیلی» و با تاکید بر نظریات مطرح‌شده در خصوص هدف حقوق ورشکستگی، به پرسش یادشده پرداخته شد و در این زمینه نظریات «معامله بستانکاران»، «نظم ورشکستگی»، «تقسیم خطر» و «احیای ارزش‌ها» معرفی و تحلیل شد. بررسی این نظریات نشان می‌دهد هدف حقوق ورشکستگی باید در دو بعد اقتصادی و اجتماعی تعریف شود. در بعد اقتصادی هدف حداکثرسازی ثروت است که در قالب حداکثرسازی ارزش اموال موجود و حفظ بنگاه اقتصادی ظهور می‌یابد. در بعد اجتماعی توزیع بهینه اموال هدف حقوق ورشکستگی است. در این بعد دو رویکرد مطرح است. رویکرد نخست این است که توزیع باید منطبق بر توافق قبل از شروع آیین ورشکستگی باشد و رویکرد دوم توزیعی را بهینه می‌داند که به نفع طرف ضعیف بحران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: توزیع بهینه، حداکثرسازی ثروت، نظریۀ تقسیم خطر، نظریۀ معاملۀ طلبکاران، نظریۀ نظم ورشکستگی
  • محمد ساردویی نسب*، زهرا فریور صفحات 243-263
    بازار پول و بانک، پدیده‌های مدرنیته و جوامع صنعتی‌اند. به‌نظر می‌رسد قراردادهایی هم که در چارچوب نظام معاملاتی این بازار تدوین شوند، باید ویژه این بازار تقنین شوند؛ همان‌گونه‌که پس از صنعتی شدن، قرارداد کار از نظام قرارداد اجاره اشخاص فاصله گرفته و موضوع تقنین واقع شده و همان‌گونه‌که در بخش دیگری از نظام مالی، قراردادهای بیمه ویژه آن بازار نوظهور تقنین شده است. برای تنظیم مناسبات قراردادی و نیاز اشخاص در جوامع مدرن، یک راه‌حل، توسل به اصل آزادی قراردادی است که بر همین اساس قراردادهای نوین متعددی به صورت عقود بی‌نام در نظام فعلی ایران ایجاد شده اند. راه‌حل دیگری که توسط برخی فقها مطرح شده، استمداد از نظریه شروط است که با درج شروط ضمن عقد، همان عقود معین سابق، روزامد و مبتنی بر نیازهای روز شود. این رویکرد در قانون عملیات بانکی بدون ربا نیز استفاده شده است. روش سوم جعل، وضع و ایجاد عقود معین جدید توسط قانونگذار، متناسب با بازار پول است که در این مقاله به بررسی اجماعی این رویکرد خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: بازار پولی و بانکی، عقد معین، عقد نامعین، قرارداد مالی
  • رضا شکوهی زاده* صفحات 265-283
    بند 9 ماده 84 ق.آ.د.م از احتمالی بودن دعوی، به‌عنوان یکی از ایراداتی نام برده است که خوانده می‌تواند در مقابل دعوای خواهان مطرح کند. دعوای احتمالی، دعوایی است که خواهان نفع منجزی در اقامه آن ندارد. با اینکه عدم استماع دعاوی احتمالی و لزوم منجز بودن نفع در زمان اقامه دعوی، به‌عنوان یک اصل در قانون آیین دادرسی مدنی ایران و فرانسه پذیرفته شده، اما این اصل نیز همچون اصول دیگر بدون استثنا باقی نمانده است. در برخی موارد، اشخاص می‌توانند برای پیشگیری از ورود ضرر به‌ خود، اقدام به اقامه دعوی کنند. از سوی دیگر،به‌رغم این واقعیت که دعاوی اعلامی، مسبوق به‌ نقض حق توسط خوانده نیست، طرح برخی از مصادیق دعاوی اعلامی در حقوق ایران و فرانسه پذیرفته شده است. علاوه‌بر این، در مواردی قانون یا رویه قضایی طرح دعاوی استعلامی را تجویز کرده است؛ دعاوی‌ای که برای الزام شخص برخوردار از یک حق انتخاب، به اعمال حق خود طرح می‌شود. در کنار دعاوی احتمالی ماهوی، قانونگذار در مواردی طرح دعاوی احتمالی تامینی را تجویز کرده است. بر این اساس، در این مقاله، نخست مصادیق دعاوی احتمالی ماهوی مورد بحث قرار خواهد گرفت و پس از آن مصادیق دعاوی احتمالی تامینی.
    کلیدواژگان: دعاوی احتمالی، دعاوی پیشگیرانه، دعاوی اعلامی، دعاوی استعلامی
  • احد طاهری، سید محمدصادق طباطبایی* صفحات 285-302

    فساد قضایی بحرانی است که سلامت قضایی در دادرسی مدنی را خدشه دار می سازد و مانع دسترسی افراد به حق رسیدگی قضایی عادلانه و بی طرفانه می شود. افزایش استقلال دستگاه قضایی، معرفی سازوکارهای پاسخگویی و شفافیت آیین های دادرسی دادگاه، افزایش کافی حقوق و درآمدهای قضات و تصویب قوانین ضد فساد،از جمله راهکارهایی است که در زمینه کاهش فساد قضایی می توان معرفی کرد و در این مقاله به آن پرداخته می شود و به منظور اثربخشی باید در مجموع به کار روند.

    کلیدواژگان: استقلال قضایی، سلامت قضایی، فساد قضایی، نظام دادرسی مدنی ایران
  • ابراهیم عابدی فیروزجائی* صفحات 303-321
    گروه‌های شرکتی از ترکیب شرکت مادر و چند شرکت فرعی که هر کدام شخصیت حقوقی مستقلی دارند، ایجاد می‌شوند. حقوق شرکت‌های کلاسیک، از نظر اعمال قاعده استقلال شخصیت حقوقی، تفاوتی بین شرکت‌های فرعی و سایر شرکت‌ها نمی‌گذارد، اما حقوق مدرن و به‌ویژه حقوق اقتصادی، تحت تاثیر اندیشه‌های اقتصادی، گروه شرکتی را به‌عنوان پدیده واحد مدنظر قرار می‌دهد. وحدت حقوقی گروه شرکت‌ها که در حقوق بانکی ایران با عنوان ذی‌نفع واحد شهرت یافت، تحت عنوان دکترین گروه شرکت‌ها یا گروه‌های شرکتی ظاهر شد. در این مقاله دکترین گروه شرکت‌ها در حقوق بانکی به‌عنوان شعبه‌ای مهم از حقوق اقتصادی بررسی می‌شود.
    کلیدواژگان: حقوق اقتصادی، خرق حجاب شخصیت حقوقی، شرکت مادر، شرکت فرعی، سر دیالکتیکی حقوق شرکت‌ها، کنترل، وحدت حقوقی گروه شرکتی
  • علیرضا عالی پناه*، محبوب خدائی صفحات 323-337
    قاعده جمجمه نازک، به‌عنوان اختراع قضایی قرن بیستم، برآمده از دل دعاوی آسیب‌های جسمانی است. این قاعده در جایی به‌کار می‌رود که تقصیر خوانده به‌دلیل آسیب‌پذیری و حساسیت‌های از پیش موجود در زیان‌دیده به آسیبی پیش‌بینی‌ناپذیرمنجر می‌شود.قاعده جمجمه نازک یا خواهان پوست تخم‌مرغی نخستین‌بار توسط قاضی کندی در دعوای دولیو علیه وایت و پسران در سال 1901 اعلام شد. هرچند محل تولد قاعده جمجمه نازک دعاوی آسیب‌های جسمانی است، اما دادگاه‌ها تمایل دارند تا آن را به دعاوی آسیب‌های روانی نیز تسری دهند. این قاعده استثنایی بر قاعده قابلیت پیش‌بینی ضرر است؛ قاعده‌ای که دردعاوی خسارت‌های مالی مورد توجه است.این قاعده در حقوق ما نیز قابل اعمال است.
    کلیدواژگان: آسیب‌های جسمی، حکم دیه قابلیت پیش‌بینی ضرر، قاعدة جمجمة نازک، میلیونر ژنده‌پوش، وضعیت پیشین زیان‌دیده
  • احد قلی زاده منقوطای* صفحات 339-358
    اگرچه تاسیس حقوقی جلب ثالث حدود یکصد سال است که وارد آیین دادرسی مدنی ایران شده، کمتر به نکات آن پرداخته شده است. با اینکه نوعی وابستگی میان دعوای اصلی با دعوای طاری در همه موارد دعاوی طاری دیده می‌شود، ولی این وابستگی در سه دعوای ورود ثالث، جلب ثالث و دعوای متقابل شدیدتر است و می‌توان گفت به دلایلی که گفته می‌شود، این وابستگی در جلب ثالث در حد کمال است. به‌عبارت بهتر دعوای جلب ثالث یک دعوای پیرو است. این پیروی نه تنها در تعداد دادخواست لازم برای جلب ثالث، بلکه در صلاحیت دادگاه، در مهلت تقدیم درخواست و دادخواست، در طرح ایرادات و دعاوی، در رسیدگی توام در هر مرحله‌ای از رسیدگی، در واخواهی، در تجدیدنظرخواهی و حتی در فرجام‌خواهی لاجرم رعایت می‌شود، به‌نحوی که رسیدگی مستقل به دعوایی که واقعا جلب ثالث باشد، در هر مرحله‌ای از رسیدگی غیرممکن خواهد بود. از این موارد نتایج جدیدی نیز در مورد امکان طرح ایرادات توسط مجلوب ثالث خوانده اصلی راجع به دعوای اصلی، امکان نسبی درخواست تامین خواسته و دستور موقت از او توسط خواهان دعوای اصلی و نیاز به موافقت شخص اخیر برای استرداد دعوای جلب ثالث، عدم صدور لزوما فقط یک رای برای دعوای اصلی و دعوای جلب ثالث، و اصولا لزوم رسیدگی توام در همه مراحل به آن و همه دعاوی طاری گرفته می‌شود.
    کلیدواژگان: تجدیدنظرخواهی جلب ثالث، دعوای پیرو، دفاع، فرجام‌خواهی
  • عباس کریمی*، علی کریمی صفحات 359-377
    هر ملکی که موضوع اظهارنامه ثبتی قرار می‌گیرد تا زمانی‌که در دفتر املاک به ثبت نرسیده و سند مالکیت برای آن صادر نشده است، ملک در جریان ثبتی است و دارای مراحل زیر است: 1. ثبت اظهارنامه، 2. نشر آگهی‌های نوبتی، 3. انقضای مهلت اعتراض به آگهی‌های نوبتی و عدم وصول اعتراض، 4. وصول اعتراض در مهلت، 5. صدور رای قطعی به نفع متقاضی ثبت یا معترض ثبتی، 6. انتشار آگهی تحدید حدود و 7. تمام شدن مرحله تحدید حدود و حل اختلافات ناظر به این امر. با مرحله ثبت در دفتر املاک و صدور سند مالکیت، ملک از وصف در جریان ثبتی خارج می‌شود. در این مقاله با بررسی قوانین و مقررات و نیز رویه‌های ثبتی ثابت شد که در مراحل اول، دوم و چهارم، وضعیت ملک در جریان ثبتی، ارزش اثباتی در حد یک اماره یا بخشی از یک اماره را دارد. در مراحل سوم و ششم نسبت به اصل مالکیت، ارزش اثباتی سند رسمی برای وضعیت املاک در جریان ثبتی به اثبات رسید، درحالی‌که نسبت به حقوق ارتفاقی و حدود، همچنان این وضعیت ارزش اماره دارد. در مرحله چهارم (علاوه‌بر ارزش پیش‌گفته) و نیز مرحله پنجم، ارزش اثباتی آرای قضایی صادره در خصوص مورد حکومت دارد. مرحله هفتم همانند مرحله هشتم، به‌نظر می‌رسد ارزش اثباتی سند مالکیت رسمی نسبت به اصل مالکیت و نیز حدود و حقوق ارتفاقی وجود داشته باشد، اگرچه این ارزش مشروط به صدور سند مالکیت و مقید به آن است.
    کلیدواژگان: اظهارنامۀ ثبتی، تحدید حدود، سند رسمی، ظهور مصحح، گواهی مالکیت، متقاضی ثبت
  • مصطفی ماندگار*، مصطفی شعبانی صفحات 379-398
    داوری به‌عنوان یکی از جایگزین‌های حل‌وفصل اختلاف با رسالت کاستن از حجم دعاوی قابل ‌طرح در دادگاه، کاستن از هزینه‌های حل‌وفصل اختلاف، صرفه‌جویی در زمان و... است. تحقق رسالت‌های یادشده منوط به کیفیت مطلوب رسیدگی و صدور رای در فرایند داوری است. داوری مطلوب اساسا در رای داوری متبلور می‌شود و از لوازم رای کارامد «موجه و مدلل بودن» آن است؛ شرطی که قانونگذار ایران بدان توجه کرده است (ماده 482 ق.آ.د.م.)، اما در خصوص این الزام قانونی ابهاماتی مطرح می‌شود که در این پژوهش درصدد پاسخگویی بدان‌ها هستیم. از آنجا ‌که قانونگذار در رای قاضی «مستند و مستدل» بودن را شرط دانسته است، این مفهوم با «موجه و مدلل» بودن به‌عنوان الزامی برای رای داوری، چه نسبتی دارد؟ آیا مبانی موجه و مدلل بودن رای قاضی در رای داوری وجود دارد؟ ضمانت اجرای موجه و مدلل نبودن رای داوری چیست؟ در نهایت رویکرد قواعد داوری تجاری بین‌المللی در این زمینه چیست؟ به‌نظر می‌رسد که نقض قاعده مدلل و موجه بودن رای داوری بدون ضمانت اجرا نیست و این ضمانت اجرا هم بر پایه مفهوم «رای» و اجزای تشکیل‌دهنده آن استوار است.
    کلیدواژگان: امر حکمی، امر موضوعی، رأی داوری، رأی مستدل، موجه و مدلل
  • علیرضا محمدزاده وادقانی*، کورش کاویانی، بهنام بیگدلو صفحات 399-417
    در نظام حقوقی ایران در مورد یکی از اساسی‌ترین مفاهیم حقوق ورشکستگی یعنی توقف نظرهای متفاوتی ابراز شده است؛ برخی نویسندگان با تمسک به ظاهر ماده 412 قانون تجارت گفته‌اند که صرف عدم پرداخت دین در سررسید مجوز صدور حکم ورشکستگی است. بعض دیگر معتقدند بازرگان باید با توجه به کل دارایی خود ناتوان از ادای دین باشد و عدم پرداخت یک یا چند دین به‌خودی‌خود توقف محسوب نمی‌شود. در کشوری نظیر ایران که بازرگانان معمولا در ایفای تعهدات نقدی خود تاخیر دارند، اتخاذ رویکرد نخست با واقعیت‌های عملی جامعه در تعارض است و از سوی دیگر، مقایسه احکام افلاس در فقه با مقررات ورشکستگی قانون تجارت و اتخاذ معیار فزونی دیون بر دارایی، مدنظر مقنن نبوده است. بر این اساس به‌نظر می‌رسد باید دیدگاهی متعادل مبتنی بر یک تحلیل حقوقی اقتصادی از توقف ارایه کرد و بررسی در خصوص آن با نگاهی به دیگر نظام‌های حقوقی موضوع این نوشتار را تشکیل می‌دهد.
    کلیدواژگان: اعتبار، افلاس، بازرگان، دین، دارایی، ورشکستگی
  • خیرالله هرمزی*، سمانه ده حقی صفحات 419-435

    مالی که در مرحله اجرای رای، معرفی می شود، اغلب متعلق به محکوم علیه است. با وجود این، گاه ثالثی به کمک محکوم علیه می شتابد و با معرفی مال، زمینه اجرای حکم را فراهم می آورد. این اقدام ثالث که موضوع تبصره ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی است، در کتاب های حقوقی تحلیل نشده و نویسندگان صرفا به این نکته پرداخته اند که تبصره مذکور در راستای ماده 267 قانون مدنی تدوین شده که به موجب آن: «ایفای دین از جانب غیرمدیون هم جایز است...». این سکوت جامعه حقوقی در کنار بیان کلی تبصره مزبور، زمینه اختلاف نظر در رویه قضایی را در مورد شرایط و آثار عمل ثالث فراهم کرده که خود، ضرورت تحلیل ماهیت حقوقی این اقدام را مطرح می سازد. با مطالعه منابع حقوقی و تحلیل عمل ثالث معلوم می شود که اقدام وی در معرفی مال، ایقاع است، چرا که انشای اثر حقوقی یعنی اباحه تصرف در مال ثالث به منظور پرداخت محکوم به، به اراده یکجانبه او انجام می گیرد.

    کلیدواژگان: اجرای حکم، ایفای دین، ایقاع، شخص ثالث، معرفی مال
|
  • Mohsen Esmaeili *, Ebrahim Taghizadeh, Hosein Heydari Monavvar Pages 189-208
    Abstract In accordance with the opinion of lawyers, the trade secrets are of the intellectual properties. In the intellectual property system, in order to protect creativity and intellectual works, two types of economic and moral rights are devoted to the creators and owners of them. moral rights is typically non-monetary concessions that are created to support the personality of the creators and, unlike economic rights, are not limited to time and place. In industrial properties, unlike literary and artistic works, the importance of moral rights has diminished in terms of focusing on commercial interests. This has intensified due to the unique nature of trade secrets, since the creativity, originality and even the novelty of the intellectual works are not important, and it is enough to take the reasonable safeguards to keep them confidential. Therefore, in written sources, there is no trace of the moral rights of the owners of trade secrets. Our findings suggest that the concept of "privacy" could be the basis for the formation of moral rights for the owners of trade secrets. Accordingly, "maintaining the confidentiality of information" and "disclosing secrets in the form of invention, compilation, and ..." are two rights that can be justified by the mentioned concept. since the source of the emergence of such rights (i.e. the occurrence of information in the owner's privacy) is not their perfect cause and since the said rights are not the main cause of the creation of an object and are not specifically reserved for the person who holds the secrets, it is better to consider the rights in question as voluntaraly and coercively transferable and abandonable.
    Keywords: intellectual property, trade secrets, Moral Rights, Iranian law, Islamic jurisprudence
  • Mohammad Aghayari, Abbas Karimi *, Mostafa Elsan Pages 209-224
    Use of electronic communication methods for the production, processing, receipt, recycling, storage and management of data on civil proceedings in the lawsuit process, Announcement (service), hearings, preparation of minutes and other written documents (bulletins of the parties to the case, etc.), court hearings, as well as their notification and execution to the extent that it is technically feasible and feasible, are forms the electronic civil justice process. This paper, after a brief review of the disadvantages and advantages of electronic civil procedure, discussed this process from the start to its end. Then, the tools and procedures for the implementation of electronic civil procedure based on the solutions that can be presented to our country's system of law, has analyzed.
    Keywords: Electronic Civil Procedure, advantages, disadvantages, process, Supplies, and Operations
  • Habib Ramezani Akerdi * Pages 225-241
    The bankruptcy law is born in financial crisis. The legal rules of bankruptcy change the rule of nonbankruptcy law to reduce its negative effects. The main question this subject is that what should be the basic purposes of bankruptcy law? The theories “Creditors bargain”, “Bankruptcy policy”, “Risk sharing” and “Rehabilitating values” has been raised in answer to this question. Study of these theories show that the purpose of bankruptcy law must be defined in two economic and social dimensions. The maximization of wealth is the purpose of economic dimension of bankruptcy law which emerges in the maximizing the value of existing property and maintaining the enterprise. In the social dimension, the optimal distribution of property is the purpose of bankruptcy law. There are two approaches to social dimension of bankruptcy. The first approach is that the distribution must comply with the agreement before the bankruptcy procedure begins. The second approach considers the distributive approach to be in favor of the weak party of the bankruptcy
    Keywords: Bankruptcy policy theory, Creditors bargains theory, Risk sharing theory, maximization of wealth, optimal distribution
  • Mohammad Sardoeinasab *, Zahra Farivar Pages 243-263
    Bank and monetary system are the issues of Modernization and industrialization. Implementing some terms and conditions to contracts is one the solutions to make nominal contracts compatible and up-to-date regarding developments in modern societies. Since the nominate contracts were created and legislated centuries ago, modern societies are sometimes challenged to cover their needs in those formats. To solve these challenges, one solution is to recourse the principle of contractual freedom. As a result, numerous modern contracts have been made in the name of innominate contracts in the current Iranian system. The second solution is to legislate new specific or nominated contracts, such as insurance contracts and labor contracts. The third solution is to recourse the condition theory, in this sense, by means of implementing some terms in the contract, we can update the same past nominate contracts, according to the needs of the day. This method has been widely used in financial markets, especially the monetary and banking markets. In this paper it has been attempted to explain the legal inefficiencies of this theory in financial contracts and suggest an optimal solution
    Keywords: nominate contract, innominate contract, financial contracts, monetary, banking market
  • Reza Shokohizadeh * Pages 265-283
    Paragraph 9 of Article 84 of Civil Procedure Act refers to contingency of action as one of the exceptions to which defendant can resort against the appellant. The interest of appellant on contingent actions is not an unconditional one. The necessity of unconditional interest in bringing actions in courts is one of the principles of civil procedure in Iranian and French law, but this principle like as other one affect by some exceptions. In some cases the law allows the bringing of action to prevent future damages. On the other hand, despite this fact that the declaratory actions are not preceded by prejudice, but in some cases the declaratory actions are permitted in Iranian and French law. In addition, in Iranian and French law some cases of interrogatory actions are permitted, actions which aimed to force someone who has an option to decide. In addition to principal contingent actions, Iranian and French law permitted in some cases the executive contingent actions. Consequently, in this Article preliminary the cases and conditions of principal actions is discussed and secondly the cases and conditions of executive contingent actions.
    Keywords: contingent actions, preventive actions, declaratory actions, interrogatory actions, benefit
  • Ahad Taheri, Seyyed MohammadSadegh Tabatabaei * Pages 285-302

    Judicial corruption is a crisis that undermines the judicial integrity and prevents individuals the basic right to a fair and impartial trial. Enhancing the independence of the judiciary, Introducing accountability mechanisms and Transparency, increasing the judiciary's salaries and revenues, adopting anti-corruption laws, Judicial training in law enforcement and the fight against corruption, are among the strategies that can be introduced to reduce corruption. This article it will be dealt with and they must be applied together for effectiveness.

    Keywords: judicial corruption, judicial integrity, Judicial Independence, Iran's judicial system
  • Ebrahim Abedi Firozjaee * Pages 303-321
    A corporate group is emerged with a parent company and one or several subsidiaries that each of them has their own legal personality. Classic corporate law considers no differences between companies of group and other companies but modern law especially economic law under influence of economic thoughts considers the member of corporate group as united phenomenon. Legal unity of corporate group is called doctrine of group of companies or corporate group and in Iranian banking law as united beneficiary. In this article we studied the doctrine of doctrine of group of companies in banking law as one important branch of economic law.
    Keywords: control, dialectical movement of corporation law, Economic law, legal unity of corporate group, Parent company, piercing the corporate veil, subsidiary
  • Alireza Alipanah *, Mahbob Khodaie Pages 323-337
    The thin skull rule, as judicial invention of 20th century, has come up from bodily damages cases. This rule applies in where negligent defendant due to pre-existing susceptibility and vulnerability victims, lead to unpredictable damages. The thin skull rule or eggshell plaintiff rule was first enunciated by Lord Justice Kennedy in Dulieu v. white and sons in 1901. Although place of birth thin skull rule is bodily damages cases but the courts tend to extend that rule to mental harms cases. This rule is known as an exception to the foreseeability of damage rule that is considerable in material damage cases. This rule is applicable in our law.
    Keywords: foreseeability of damage, pre-existing conditions of victim, Shabby Millionaire Rule, thin skull rule, verdict of Dieh
  • Ahad Gholizadeh Manghutay * Pages 339-358
    Although bringing in the third party (BTP) has been lying in Civil Procedure Act of Iran for about 100 years, but rarely its points have been noticed. Despite presence of some kind of dependence between main and ancillary litigation at all ancillary litigations, such dependence is much more in three litigations of third party entrance, BTP and counter claim and it can be said that due to said reasons this dependence is in utmost in BTP. In other words, BTP is a follower litigation. This obedience is observed not only in required number of plaint for BTP, but also in court’s jurisdiction, in deadline for presenting petition and plaint, in moving dilatory pleas and lawsuits, in joinder of claims in every instances of trial, in objection to the ex parte judgment, in appeal and even in pleading the Supreme court. In a way that independent hearing of a litigation which is in real BTP in any instance of the trial would be impossible. From these results other results would be derived in possibility of setting before dilatory pleas by the third party defendant of the main defendant about the main litigation, proportional possibility of application for attachment and injunction from him by the main plaintiff and the need for consent of the latter person for withdrawing the BTP’s lawsuit, non-issuance of necessarily only one judgment for the main and the BTP lawsuits, and principally necessity of joinder in all instances of its and any other ancillary litigations trial.
    Keywords: Bringing in the third party, follower litigation, defense, Appeal, pleading the Supreme Court
  • Abbas Karimi *, ALI KARIMI Pages 359-377
    Any property that is subject to a registration but it’s registration is not until completed, and no ownership document issued, is the property in the registration process. The registration process starts with the registration of the application,2- by publishing alternated 3-stage with the expiry of the protest deadline to the alternal ads and non-receipt of protest its . By protest action whit 4-in the deadline its 5- stage By issuing a definitive vote in favor of registered applicant or protester its enters the step five. 6- in the limitation of around territory. Step seven finishing the limitation of territory and dispute resolution and finally by register at the real estate office and issuing the ownership document’s the property goes out of the registration process. In this article, it was established by law and regulations as well as the record procedures that in the first, second and forth stages, property status in registry flow It has a positive value of about Judiciary circumstantial evidence. In the third and sixth stages of the principle of ownership, the affirmative value of the official document for the real estate status was proven in the registry while relative to The right to compete and territory It is still worth a Judiciary circumstantial evidence. In the fourth stage and fifth The value of judicial Decision is Supremacy Stage Seven, as with stage eight There is a positive value to the official document although the value is subject to the issuance of an official document.
    Keywords: registry statement, Certificate of ownership, official document, Applicant for registration, Correct if Appearance
  • Mostafaa Mandegar *, Mostafaa Shabani Pages 379-398
    The Arbitration is one method of the Alternative Dispute Resolutions (ADR) with a quasi-judicial nature. The Foundations of this method are reduce the cost of resolving disputes, saving time and etc. The compliance with the objectives is subject to the quality of hearing and award in the arbitration process. The efficiency of arbitration is displayed in the award. The effective award is reasoned. The Iranian legislator approved this rule. Several questions will be asked about this rule: Is the concept of a reasoned arbitration award and a reasoned judicial judgment the same? Are there foundations of judicial judgment in arbitration award? What is the sanction of unreasoned arbitration award? What is the approach of the International Commercial Arbitration Rules?
    Keywords: arbitration award, reasoning, reasoned award, Question of fact, Question of law
  • Alireza Mohammadzadeh Vadeghani *, Koorosh Kaviani, Behnam Bigdeloo Pages 399-417
    In the present era in Iran legal system, several comments have been made with respect to one of the most fundamental concepts of bankruptcy law which is the cessation of payments. Some of the law intellectuals believe that only not paying the debts at the due time will result in bankruptcy and apparently article 412 of commerce code approved in 1932 confirms this belief. On the contrary, Some of the other intellectuals believe that the merchant must be incapable of settlement of his dues considering all his assets and not being capable of paying one or more debts shall not be deemed as the insolvency in its own aspect. In countries like Iran in which merchants usually have delays in paying their debts, considering the first belief would be in contrast with the practical truth of the society. Also comparing Ifla's with bankruptcy rules in commerce code and implementing ratio of assets to the debts is not considered by the legislator. On this basis, it seems appropriate to provide a moderate view based on a legal and economic analysis of the cessation of payments. The research in this regard will be the subject of this article along with a look at other legal systems.
    Keywords: credit, debt, Iflas, Insolvency, Property, Merchant
  • Kheirolallah Hormozi *, Samaneh Dehhaghi Pages 419-435

    The property which is introduced at the enforcement stage is often owned by the judgment debtor. However, sometimes a third party has come to judgment debtor’s aid and, by introducing his property, provides the ground for executing the judgment. This third party action, which is the subject of the note of Article 34 of the Enforcement of Civil Judgments Law, has not been analyzed in the legal books, and the authors have just focused on this point that the note has been codified in accordance with Article 267 of the Civil Code, which states that "if someone who is not the actual debtor pay the debt in question , it shall be discharged…" This silence of the legal community, along with the general statement of the above-mentioned note, has provided ground for disagreement in the judicial process regarding the conditions and effects of third party action, which itself raises the necessity of analyzing it’s legal nature. Through studying legal sources and analysis of third-party action, it turns out that his action is a unilateral legal act because the creation of the legal effect, namely the permission of possession in third party’s property in order to pay the judgment debt, is carried out on his unilateral will.

    Keywords: Enforcement of judgment, Introduction of property, Payment of the debt, third party, Unilateral Legal Act