فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 66 (بهار 1399)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 66 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهناز للله آهی زاده*، محسن صادقی عمل نیک صفحات 4-19

    هدف این پژوهش طراحی و بهینه سازی شبکه زنجیره تامینی تحت شرایط اختلال با در نظر گرفتن مسئله مکان یابی- مسیریابی است. بدین منظور یک شبکه چهار سطحی شامل سطوح تامین، تولید، توزیع و مشتری را در نظر گرفته که ماده خام از تامین کنندگان خریداری به تولیدکنندگان ارسال می گردد؛ محصولات توسط تولیدکنندگان تولید، به مراکز توزیع ارسال می شوند تا با مسیریابی بهینه به مشتریان تحویل داده شوند. اختلال در شبکه گاهی از سوی مشتریان یا تامین کنندگان یا هردو است که منجر به تغییر در تقاضا یا ظرفیت می شود. در انتها مدل برنامه ریزی عدد صحیح غیرخطی فرموله و ارتباط بین اجزای زنجیره و تعداد تسهیلات بررسی شد. بدین منظور از یک رویکرد سناریو محور برای کنترل اختلال استفاده و در 3 سناریو شرایط بررسی شد، با این سناریوها کمترین میزان اختلال شناسایی شدند. همچنین با استفاده از این مدل می توان مکان بالقوه برای مراکز تولید و توزیع را مشخص و مسیر بهینه ارتباط گرفتن با مراکز تامین و تولید و توزیع، مشتری را معین کرد. مدل با استفاده از مسئله ای که توسط الگوریتم شبیه سازی طراحی، در نرم افزار گمز اجرا و با سناریوهای کاهش و افزایش تقاضا تحلیل حساسیت شد. نتایج حاصل، موید کارایی مدل پیشنهادی است.

    کلیدواژگان: طراحی زنجیره تامین، مسئله مکان یابی- مسیریابی، اختلال در زنجیره تامین، مدل برنامه ریزی ریاضی
  • الهه کلوندی، جواد بهنامیان* صفحات 20-37

    همواره شرایط حاکم بر محیط تجاری، واحدهای تولیدی و تعدد عوامل موثر بر عملکرد آن ها، لزوم پرداختن به برنامه ریزی به عنوان یکی از وظایف اصلی مدیریت را مورد تاکید قرار داده است. در این میان برنامه ریزی تولید در شرکت های تولیدی از مهم ترین ابزار موفقیت محسوب می شود. در این مقاله سعی بر آن است تا با استفاده از شیوه های مناسب بر پایه تحقیق در عملیات، مدلی جامع برای برنامه ریزی تولید در صنعت ارایه شود؛ به گونه ای که بتوان الگویی مناسب از ارتباطات منطقی بین عملیات را تدوین و به کمک آن ها تصمیم گیرندگان را در جهت برنامه ریزی های بهتر یاری کرده و درنتیجه بهره وری افزایش یابد. در این مقاله پس از آشنایی مختصر با نحوه تولید یکی از محصولات شرکت کنترل گاز اکباتان، برنامه ریزی تولید این شرکت باهدف کاهش هزینه، برآورد تقاضا و حداقل کردن موجودی اضافی با استفاده از مدل برنامه ریزی آرمانی انجام خواهد شد. با توجه به روش تولید در شرکت کنترل گاز اکباتان که به صورت گسسته و کارگاهی بوده است، در این پژوهش قصد داریم تمامی پارامترها و متغیرهای تولیدی شرکت را در مدلی جامع بکار گرفته شود. در مدل برنامه ریزی آرمانی پیشنهادی به صورت همزمان اهداف مختلف و متناقض شرکت در نظر گرفته شده اند که باوجود انجام تحقیقات متعدد در آن برای اولین بار این مهم میسر شده است. رویکرد ارایه شده در این تحقیق سود خالص شرکت را (%3) افزایش می دهد. همچنین تولید محصول اول (%18) و محصول دوم را (%3) افزایش می دهد. ظرفیت تولید را نیز افزایش داده به طوری که موجب برآورده شدن (%100) تقاضا می شود. نتایج مدل نشان می دهد که کار در اضافه کاری کاهش چشم گیری داشته و تنها در دوره چهارم برای تولید محصول اول نیاز به اضافه کاری وجود دارد. همین موضوع نیاز به استخدام و اخراج را رفع کرده و هزینه آن ها را به صفر رسانده است. درواقع شرکت با همین تعداد نیروی انسانی افزایش چشم گیری در میزان تولید و سود خواهد داشت. انتظار می رود مدل پیشنهادی به عنوان مرجعی جهت برنامه ریزی های آینده شرکت و اهداف و سیاست های شرکت در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی سیستم های تولید گسسته، برنامه ریزی آرمانی، هزینه های تولید، موجودی مازاد
  • سعید بخشنده*، کمال باقری، محمدسعید مهرآباد، عمران محمدی صفحات 38-51

    تحت هیچ شرایطی نمی توان از اهمیت مدیریت زنجیره تامین سلامت کاست. مکان یابی مراکز درمانی و بیمارستانی در سناریو های تحت تاثیر حوادث طبیعی می تواند به کنترل بیشتر بر خسارات جانی و مالی منتهی شود. در این نوشتار برای مکان یابی تسهیلات یادشده سه سطح اصلی اعم از نقاط تقاضا (شهرستان های استان گیلان)، مراکز درمانی و بیمارستان ها و تامین کننده ها تعریف شده است که با استفاده از مدل برنامه ریزی خطی و قطعی نسبت به حل این مساله اقدام شده است. رویکرد مدل بهینه سازی و پاسخ پایانی به صورت دقیق در استان گیلان حل و ارایه شده است. هدف اصلی این مدل پیشنهادی، حداقل کردن هزینه های احداث و جابجایی با توجه به اختلال ایجادشده در بیمارستان ها، مراکز درمانی علی الخصوص لینک های ارتباطی میان نقاط تقاضا و بیمارستان / مراکز درمانی و همچنین بین تامین کننده و بیمارستان / مراکز درمانی، می باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین بیمارستان، مکان یابی، بیمارستان و مراکز امدادی
  • حمزه امین طهماسبی*، امیر زره پوش صفحات 52-62

    در این پژوهش، مدل سازی یک مسئله واقعی و کاربردی از سیستم توزیع و پخش یک شرکت تولیدکننده قطعات خودرو انجام می شود. شرکت قفلیران که یکی از تولیدکنندگان مطرح در زمینه ساخت قطعات برای خودروسازان و بازار خرده فروشی است، محصولات مختلفی را تولید کرده و سعی دارد تا با کم ترین هزینه در سیستم توزیع خود، بیشترین رضایت مندی مشتری را در تحویل به موقع کالا به دست آورد. در این پژوهش مدلی از مسیریابی وسیله نقلیه ارایه می شود که در آن پنجره زمانی و تقاضای چندمحصولی مشتریان، در حالت عدم قطعیت و به صورت فازی در نظر گرفته شده است. درواقع هر مشتری پنجره زمانی جهت دریافت سفارش ها به صورت ذوزنقه ای دارد که در آن رضایت مندی مشتری در بهترین حالت، (1) بوده و در قبل و بعدازآن، میزان رضایت مندی مشتری کاهش می یابد. در تابع هدف کمینه سازی مسافت طی شده و بیشینه سازی رضایت مندی مشتری مدنظر است. مدل ارایه شده در این پژوهش، توسط نرم افزار گمز حل شده و نتایج نسبت به عملکرد جاری شرکت، بهبود بسیار مناسبی را نشان داد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی فازی، مسیریابی وسیله نقلیه، چندمحصولی، پنجره زمانی فازی، شرکت قفلیران
  • سمانه بابایی مراد*، محکام محبی، حسن باقری صفحات 63-74

    در سال های اخیر افزایش روزافزون آلودگی محیط زیست و پیامد های مخرب آن و همچنین افزایش نگرانی ها در این مورد سبب بروز مفاهیم و رویکرد های جدیدی برای کاهش این اثرات و اقدامات پیشگیرانه ی زیست محیطی شده است. ازجمله مهم ترین این رویکرد ها، زنجیره تامین سبز است. زنجیره ی تامین سبز، یکپارچه کننده ی مدیریت زنجیره ی تامین با الزامات زیست محیطی در تمام مراحل طراحی محصول، انتخاب و تامین مواد اولیه، تولید و ساخت، فرایندهای توزیع و انتقال، تحویل به مشتری و بالاخره پس از مصرف، مدیریت بازیافت و مصرف مجدد به منظور بیشینه کردن میزان بهره وری مصرف انرژی و منابع همراه با بهبود عملکرد کل زنجیره تامین است. در این مقاله یک مدل چندهدفه برای شبکه زنجیره تامین سبز ارایه شده است. برای حل آن از روش LP-متریک استفاده شده که در نرم افزار Gams کد شده است. نتایج نشان می دهد که بررسی دو عامل مهم هزینه و انتشار گاز کربن دی اکسیدی، به عنوان یکی از مهم ترین و شناخته شده ترین آلاینده ها، باعث کاربردی شدن این مدل در شبکه ی زنجیره تامین شده است و همچنین نتایج نشان می دهد که توجه به انتشار گاز های گلخانه ای در تقاضاهای بالاتر ضروری تر است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، شبکه زنجیره تامین، برنامه ریزی آرمانی، روش LP-متریک
  • بهشته مقدس پور*، محمدسعید جبل عاملی، علی بزرگی امیری صفحات 75-92

    امروزه سازمان ها به منظور پیشرفت، به دنبال مزیت رقابتی نسبت به سایر رقبا، کاهش هزینه ها و جلب رضایت مشتریان بیشتری هستند. یکی از عوامل مهم در به دست آوردن مزیت رقابتی، برخورداری از یک سیستم لجستیک قوی است. پیچیدگی های موجود در فرآیندهای یکپارچه ی مستقیم و معکوس، مدیران را بر آن می دارد تا شرکت های ارایه دهنده ی خدمات لجستیکی طرف سوم را به عنوان گزینه ای مناسب در راستای برون سپاری فرآیندها مدنظر قرار دهند. همچنین با رشد جمعیت و گسترش شبکه ی حمل و نقل حجم محصولات فرسوده ی مرتبط با این صنعت رو به افزایش است. یکی از این محصولات پرکاربرد تایر است که بعد از استفاده، دفع آن به صورت غیراصولی و نامناسب خسارات قابل ملاحظه ای در جهت تخریب محیط زیست به بار آورده است. لذا، در این تحقیق یک مدل ریاضی دو هدفه، چند محصولی و چند دوره ای، برای طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته در صنعت تایر با در نظر گرفتن عوامل پایداری اعم از اقتصادی و اجتماعی، تحت مدیریت لجستیک طرف سوم ارایه می شود. اهداف مدل پیشنهادی شامل حداکثر کردن سود حاصل از پردازش های متفاوت بر روی کالای فرسوده و پایداری اجتماعی است. به منظور حل مدل چندهدفه و به دست آوردن جواب های بهینه ی پار تویی، روش ɛ-محدودیت تقویت شده به کاربرده شده است. درنهایت، اعتبارسنجی مربوط به مدل ارایه شده از طریق یک مطالعه ی موردی در صنعت تایر نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، زنجیره تامین معکوس، لجستیک طرف سوم، بازیافت، بازتولید، تایر، سوخت، دفن
|
  • Pages 4-19

    The purpose of this research is to design and optimization the supply chain network under disruption conditions with considering to location- routing problem. For this purpose, a four-echelon network was considered including supply, production and distribution levels and customers where the raw materials were purchased from suppliers and sent to the producers. Then products are manufactured by the producers sent to distribution centers in order to be delivered to customers by optimal routing. Sometimes disruption is exerted in this network by customers or suppliers or both and this will lead to change in demand or capacity. At the end, the nonlinear planning integrated model is formulated and the relationship between the components of the chain and the number of facilities was examined. To this end, a scenario-based approach was used to control the disruption and the conditions were examined in 3 scenarios, using these scenarios, the least disruption was identified. Also, by using this model, it is possible to determine the potential location for production and distribution centers and determined the optimal route of communication with supply and production and distribution centers, the customer. Model with Use of the problem designed by the simulation algorithm, In Gams software is implemented and by using scenarios to reduction and increase demand Sensitivity analysis. The results confirm the effectiveness of the suggested model.

    Keywords: Supply chain design, Location-routing problem, Disruption in supply chain, Mathematical planning model
  • Pages 20-37

    The conditions of the business environment of the manufacturing units and the multitude of factors affecting their performance have always emphasized the need for planning as one of the main tasks of management. In this regard, production planning in manufacturing companies is one of the most important tools for success. This paper attempts to present a comprehensive model for production planning in the industry using appropriate operations research -based techniques so that a suitable model of rational communication between operations can be formulated and so that decision makers can better plan and increases productivity. In this paper, after a brief introduction about one of the products of Ekbatan Gas Control Company, the production planning of this company will be carried out with the objective of cost reduction, demand satisfy minimizing surplus inventory in discrete production systems. In this study we intend to apply all parameters and variables of production in a comprehensive model, considering the production method of Ekbatan Gas Control Company. In the proposed goal programming model, simultaneously different and contradictory objective functions of the company have been considered. The approach proposed in this study increases the company's profit 3%. Also production of first product increases18% and the second increase 3%. It has also increased production capacity, and it satisfies 100% of the demand. The results of the model show a significant reduction in overtime, and only in the fourth period need to overtime for produce the first product. As consequences it eliminates the need for hiring and layoffs, and reduces their cost to 0. In fact, the Company will have a significant increase in number of production and profit with the samee number of manpower. The proposed model is expected to serve as a reference for future planning of the firm's corporate policies.

    Keywords: Discrete Production Systems Planning, Goal Programming, Production Cost, Surplus inventory
  • Pages 38-51

    Under no circumstances, the importance of health supply chain management can't be diminished. Locating health centers and hospitals in natural disaster scenarios can lead to greater control over life and financial losses. In this paper, three main levels, such as demand points (cities of Guilan province), health centers/hospitals and suppliers are defined to locate the mentioned facilities, which have been solved using linear and deterministic planning model. The optimization model approach and the final solution are solved and presented accurately considering Guilan province. The main purpose of this proposed model is to minimize construction and relocation costs due to disruption in hospitals, health care centers, especially links between demand points and hospital/medical centers, as well as between suppliers and hospital/medical centers.

    Keywords: Hospital Supply Chain, Location, Hospitals, Rescue Centers, Disruption Risk
  • Pages 52-62

    In this research, a real and practical problem of the distribution system of a car parts manufacturer is modeled. Qafliran Company, which is one of the leading manufacturers in the field of parts manufacturing for automakers and retail market, has produced various products and tries to get the highest customer satisfaction in timely delivery at the lowest cost in its distribution system. In this research, a model of vehicle routing is presented in which the time window and the multi-product demand of customers are considered in fuzzy mode. Each customer has a trapezoidal time window to receive orders in which customer satisfaction is at best 1 and decreases before and after of expected time of the customer. The objective function is to minimize the distance traveled by vehicles and maximize customer satisfaction. The proposed model was solved by GAMS software and the results showed a very good improvement compared to the current company performance.

    Keywords: Fuzzy Mathematical Programming, Vehicle Routing Problem, Fuzzy time windows, Ghofliran Company
  • Pages 63-74

    In recent years, the increasing pollution of the environment and its destructive consequences, as well as the growing concern about it, has led to new concepts and approaches to reduce these effects and preventive environmental measures. One of the most important of these approaches is the green supply chain. Green supply chain integrates supply chain management with environmental requirements in all stages of product design, selection and supply of raw materials, production and manufacturing, distribution and transfer processes, delivery to customer and finally after consumption, recycling management and Re-consumption is designed to maximize energy efficiency and resources while improving the overall performance of the supply chain. In this paper presents a multi-objective model for a green supply chain network. To solve it, the LP-metric method is used, which is coded in Gams software. The results show that the study of two important factors of cost and carbon dioxide emissions, as one of the most important and well-known pollutants, has led to the application of this model in the supply network and. The results also show that it is more important to pay attention to greenhouse gas emissions at higher demand.

    Keywords: Green Supply Chain, Supply Chain Network, Goal Programming, LP-Metric Method
  • Pages 75-92

    One of the reasons for the high waiting time for patients in hospitals is the the lack of sufficient staff in the hospital, so the inefficiency of costs and job satisfaction of hospital nursing staff stems from the use of traditional and unscientific methods in allocating nurses to shifts. The present study is designed to determine the minimum number of nurse required according to the number of patients referred at different times, determine the shift schedule with the least required hours and schedule shifts for nurses in each shift with the lowest cost for the emergency department. The research method of the present study is of the mathematical modeling and research community, patients referring to the emergency department and nurses of a medical center. Data analysis is a combination of predictive methods, queuing theory models, and linear numerical programming. To predict the number of patients referring to the emergency, the time series method and ARIMA tools were used, and the M/M/C/K model was used to examine the queue system with limited capacity. One of the most important results of this study is to determine the maximum number of nurses available in each shift. Another result of this study is the comparison of the performance of each of the meta-heuristic Non-dominated Sorting Genetic Algorithm (NSGA-II) and the Bee Algorithm (BA) with respect to the defined indicators.

    Keywords: Nursing service management, Time series, queuing theory, Non-dominated sorting genetic algorithm