فهرست مطالب

مدیریت مخاطرات محیطی - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرحیم رهنما، مهدی بازرگان* صفحات 113-127

    کووید 19 یکی از بیماری های واگیردار و عفونی قرن بیست ویکم است که از اواخر دسامبر سال 2019 به صورت شیوع پنومونی از ووهان چین به سراسر جهان گسترش یافت. تحلیل الگوهای مکانی-زمانی ویروس کرونا با استفاده از GIS در درک تفاوت توزیع جغرافیایی این اپیدمی و نیز مطالعات اپیدمیولوژیکی و بهداشت جامعه در کشور اهمیت فراوانی دارد. از این رو بررسی جغرافیایی این بیماری به منظور کنترل و پیشگیری آن ضروری است. در پژوهش کاربردی و توصیفی- تحلیلی حاضر، با استفاده از آمار فضایی به تحلیل مکانی- زمانی و نیز مدلسازی پخش فضایی اپیدمیولوژی ویروس کرونا در کشور پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش، 31 استان کشور است که داده های مبتلایان به ویروس کرونا در دامنه زمانی 3 اسفند 1398 تا 3 فروردین 1399 (21638 نفر) با استفاده از نرم افزار ArcGIS تجزیه وتحلیل شد. نتایج حاصل از خودهمبستگی فضایی نشان می دهد که استان های تهران، البرز، قم، مازندران، گیلان، قزوین، اصفهان، سمنان، مرکزی و یزد در خوشه HH قرار دارند، بدین معنا که تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در این استان ها بیشتر از میانگین بوده که 26/32 درصد استان های کشور را در بر می گیرد. همچنین تحلیل لکه های داغ در خصوص تعداد مبتلایان به ویروس کرونا نشان داد که استان های قم، تهران، گلستان، سمنان، اصفهان، مازندران و البرز در خوشه های داغ و استان های بوشهر، ایلام و کرمانشاه در خوشه های سرد قرار دارند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که مهم ترین عامل جغرافیایی انتشار ویروس کرونا در کشور، فاصله و مجاورت مکانی استان های درگیر با این بیماری بوده که از الگوی پخش فضایی سازش پذیر تبعیت می کند. از این رو ممنوعیت سفر به شهرهای زیارتی به ویژه مشهد و ارایه خدمات سازمان ها و ادارات به صورت الکترونیکی و غیرحضوری با هدف کاهش حضور مردم در جامعه، پیشنهادهای پژوهش حاضر به منظور کاهش شیوع بیماری کرونا در کشور است.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، انتشار فضایی، ایران، تحلیل مکانی- زمانی، کووید 19، مخاطرات
  • محمد عبدالشاه، مصطفی مقیمی*، سید امیرمحمد خطیبی صفحات 129-150

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی ریسک های پروژه های عمرانی براساس استاندارد گستره دانش مدیریت پروژه ((PMBOKاست. بدین منظور پروژه های سدسازی به عنوان پایه این مطالعه انتخاب شدند. ابتدا ریسک های پروژه براساس استاندارد PMBOK شناسایی شدند. سپس با استفاده از پرسشنامه، تجارب خبرگان جمع آوری و ریسک های شناسایی شده غربالگری شدند. در ادامه با اجرای روش تجزیه و تحلیل حالت های بالقوه شکست و خطرهای آن(FMEA)  با هدف بیان عبارات کیفی برای پارامترهای احتمال وقوع ریسک، اثر ریسک، و قابلیت تشخیص ریسک قبل از وقوع، مجددا از خبرگان نظرخواهی شد و تحلیل کیفی ریسک ها انجام گرفت. در ادامه پژوهش با توزیع پرسشنامه بین خبرگان، ریسک هایی که در مرحله قبل اولویت بیشتری از ریسک های دیگر داشتند، براساس تاثیرشان بر اهداف پروژه رتبه بندی شدند. برای این منظور از روش تصمیم گیری چندمعیاره ارزیابی نسبت افزایشی (ARAS) فازی استفاده شد. معیارهای در نظر گرفته شده عبارت اند از زمان، هزینه، کیفیت و ایمنی پروژه. به منظور تعیین وزن معیارها از روش تحلیل سلسله مراتبی داده های فازی  (FAHP) استفاده شد. مهم ترین ریسک های شناسایی شده به ترتیب اولویت عبارت اند از: تامین نکردن یا تاخیر در تامین تجهیزات وارداتی، تخصیص نیافتن مناسب و به موقع منابع مالی توسط تامین کننده گان مالی پروژه، تاخیر در ابلاغ نقشه ها.

    کلیدواژگان: پروژه های عمرانی، سدسازی، محیط فازی، مدیریت ریسک پروژه، PMBOK
  • سید یوسف هاشمی* صفحات 151-162

    رشد سریع صنعت گردشگری در نیم قرن اخیر، فشار روزافزون بر محیط زیست را در پی داشته است. در گردشگری رسیدن به گردشگری پایدار برای هر نقطه ای که زمینه توریسم پذیری را دارد یک اصل است. این موضوع محقق نمی شود مگر با شناسایی عوامل زیستی محیطی گردشگری و بررسی مناطق آسیب پذیر. در اجرای طرح های گردشگری در کشورهایی مانند ایران، ارزیابی های زیست محیطی نادیده گرفته می شوند یا در اولویت آخر قرار می گیرند. در شهرستان لنگرود نیز گردشگری تغییراتی را در کانون های گردشگری برجای گذاشته است. هدف کلی این نوشتار، بررسی و ارزیابی عوامل موثر بر آسیب پذیری زیست محیطی کانون های گردشگری شهرستان لنگرود است. روش تحقیق پیمایشی بود و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نمونه آماری شامل 383 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد. پرسشنامه ها بین گردشگران و جامعه محلی پخش و سپس جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از ابزار spss و روش ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج حاکی از تاثیر منفی پدیده های مصنوع انسان ساخت (بیشتر از عوامل طبیعی) بر محیط زیست منطقه، تصمیم گیری های ضعیف مدیریتی در ارزیابی و اجرای طرح های گردشگری، برخورد نکردن با متخلفان، همکاری نکردن گردشگران و جامعه محلی و رشد بی رویه گردشگری (بیش از ظرفیت تحمل) در این کانون هاست، اگرچه در کنار آن تاثیرات مثبتی هم داشته است. در انتها، با توجه به وزن های به دست آمده از تجزیه وتحلیل آماری و ارزیابی کانون ها، راهبردهای مناسب پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: شهرستان لنگرود، کانون های گردشگری، گردشگری، محیط زیست
  • مهریار جابری اقدم*، محمدرضا ممیزی، نیکروز باقری، پیمان عزیزی، محمد نصری صفحات 163-180

    یکی از مخاطرات اصلی در بخش کشاورزی، استفاده بی رویه از کودهای نیتروژن دار است. مصرف بیش از حد این کودها علاوه بر افزایش هزینه های تولید، سبب آلودگی محیط زیست و افزایش خطر برای سلامت انسان می شود. بهبود کارایی مصرف نیتروژن در گرو پایش وضعیت نیتروژن گیاه در مراحل مختلف رشد و اعمال مقدار کافی کود در زمان و مکان مناسب است. با توجه به ضرورت کاهش مخاطرات مصرف بی رویه کودهای نیتروژن دار، این پژوهش به منظور تشخیص تنش کود نیتروژن گیاه ذرت با استفاده از فناوری نوین، سریع و غیرمخرب سنجش از دور چندطیفی هوایی با پهپاد انجام گرفت. آزمایش در یک مزرعه ذرت به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و چهار تیمار کود اوره در چهار سطح شامل کمبود (شاهد، صفر درصد)، محدوده بحرانی (50 درصد)، حد کفایت (100 درصد) و مقدار بیش از حد (سمی، 150 درصد) اجرا شد. کود اوره همراه با آب آبیاری در دو مرحله رشد هشت برگی و ظهور گل آذین نر اعمال شد. در این مراحل از رشد گیاه، تصویربرداری چندطیفی هوایی در محدوده طیفی مریی-مادون قرمز نزدیک انجام گرفت. برای نمونه برداری های زمینی، در هر دو مرحله رشد، از هر تیمار 10 بوته ذرت به صورت تصادفی انتخاب شد. برای هر نمونه ابتدا مقدار کلروفیل آن مشخص و سپس مقدار نیتروژن از روش کجلدال تعیین شد و تصاویر پس از برداشت پردازش شدند. شاخص های پوشش گیاهی NDVI ، NRI، MTVI2، CI، GM که با سبزینگی گیاه، مقدار کلروفیل و نیتروژن آن مرتبط بودند، محاسبه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از بررسی روابط متغیرهای شاخص های تنش غلظت نیتروژن با کلروفیل در برگ از طریق برازش مدل های رگرسیون انجام گرفت. نتایج نشان داد که شاخص ها با مقدار نیتروژن همبستگی داشتند و شاخص CI در مرحله رشد هشت برگی با 88/0= R2 و شاخص NRI در مرحله رشد ظهور گل آذین نر با 90/0= R2 مناسب ترین شاخص ها برای تشخیص تنش نیتروژن بودند.

    کلیدواژگان: پهپاد، تصویربرداری چندطیفی، ذرت، سنجش از دور، کشاورزی دقیق، کود نیتروژن، مخاطرات
  • لیلا ابراهیمی* صفحات 181-196

    رخداد سیل یکی از سه مخاطره طبیعی و اصلی ایران است و به جرات می توان گفت که حداقل در سال در یک نقطه از این سرزمین سیلاب بزرگی رخ می دهد. براساس مطالعات انجام گرفته، سالانه 40 رخداد کوچک و بزرگ سیل در جای جای کشور رخ می دهد. همین موضوع ضرورت مطالعه در زمینه عوامل موثر بر وقوع سیلاب را آشکار می سازد. هدف این پژوهش، پهنه بندی مناطق مستعد سیل گیر در منطقه و تعیین اولویت عوامل موثر در وقوع سیل با استفاده از الگوریتم جنگل تصادفی است. بدین ترتیب با توجه به مطالعات و پیشینیه تحقیق، 9 شاخص کاربری اراضی، فاصله از رودخانه، شیب، ارتفاع، شاخص رطوبت، دبی رودخانه، توان آبراهه، بارش، و انحنای زمین انتخاب شدند. پس از تعیین عامل تورم واریانس و ضریب تحمل، با وارد کردن داده های مربوط به عوامل موثر به نرم افزار R، مدلسازی با استفاده از الگوریتم جنگل تصادفی انجام گرفت و تاثیر عوامل موثر در وقوع سیلاب در هر زیرحوضه تعیین شد و در نهایت نقشه پهنه بندی خطر وقوع سیلاب در چهار پهنه خیلی خطرناک، خطرناک، با خطر متوسط و کم خطر در محیط ARC/MAP 10.2 تهیه شد. با توجه به نتایج تحقیق در همه زیرحوضه ها بارش مهم ترین عامل در وقوع سیلاب در منطقه شناخته شد. در حوضه های شمالی و غربی منطقه، دبی رودخانه و شیب رتبه های بعدی تاثیر در وقوع سیلاب را به خود اختصاص دادند، درحالی که کاربری اراضی در زیرحوضه های جنوبی منطقه از عوامل مهم در بروز سیلاب است. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده، بیش از نیمی از منطقه در پهنه خیلی خطرناک و خطرناک واقع شده است. بخش اعظم پهنه های خطرناک و خیلی خطرناک قسمت های شمالی، شمال غربی و غربی منطقه را در برگرفته اند که شامل زیرحوضه های فشم، میگون و آهار است.

    کلیدواژگان: الگوریتم جنگل تصادفی، سیلاب، کاربری اراضی، مدیریت مخاطرات
  • سمانه سادات میرحاجی، مرجان سلیمان پور، علی اکبر صبوری*، عباس بازرگان صفحات 197-223
    شیوع ویروس کرونا، از مهم ترین مخاطرات جهان امروز است و همه گیری این ویروس، بخش های گوناگون جامعه ازجمله دانشگاه ها را درگیر کرده است. همانند هر چالشی، همه گیری ویروس کرونا نیز برای دانشگاه ها و جامعه علمی، تهدیدها و فرصت های بسیاری را به همراه آورده است. این پدیده موجب شده که جوامع علمی در زمینه آموزش الکترونیکی تجربه های ارزشمندی کسب کنند و آماده ورود به عصر جدیدی از آموزش به شیوه های نوین ازجمله آموزش در فضاهای سه بعدی باشند. فرهنگ و هنر نیز با آموزش پیوند یافته است. این موضوع می تواند آغازی برای حرکت به سمت یکپارچگی جهانی در روند آموزش باشد. در چند ماه اخیر، بسیاری از کنفرانس ها نیز به شیوه مجازی برگزار شده اند که با استقبال گسترده ای روبه رو شدند. سیاست های جهانی نیز در راستای افزایش بودجه علوم کاربردی تمهیداتی را اندیشیده اند، به طوری که بودجه سالانه بنیاد ملی علوم آمریکا از 8 میلیارد دلار در حال تغییر به 40 میلیارد دلار است. از سوی دیگر همه گیری کووید-19 توجه محققان در رشته های مختلف را به خود جلب کرده و سبب شده مسیر تحقیقاتی در جهان به طور گسترده به سمت علوم بنیادی و یافتن راهکارهایی برای درمان این ویروس تغییر پیدا کند. این مسئله برخی زمینه های تحقیقاتی دیگر را با مشکل بودجه روبه رو خواهد کرد. بسیاری از دانشگاه های جهان نیز به علت رویکرد استفاده از فضای مجازی، با مشکلات متعدد ازجمله کاهش ثبت نام دانشجویان خارجی و به دنبال آن کمبود بودجه مواجه شده اند که این مسیله، حیات برخی دانشگاه ها را با تهدید روبه رو ساخته است. دانشگاه های سراسر جهان تمهیدات ارزشمندی را با هدف حفظ و ارتقای اهداف آموزشی خود و سازگاری هرچه بیشتر با این بحران جهانی اندیشیده اند. با توجه به مراتب یادشده، در این مقاله به بررسی این رویکردهای ارزشمند در جهان می پردازیم. امید است با بهره گیری از مشارکت علمی و انتقال تجارب سودمند جهانی، بتوانیم از این تهدید، فرصتی برای بهبود و ارتقای علم و آگاهی در کشور بسازیم.
    کلیدواژگان: آموزش و یادگیری الکترونیکی، دانشگاه، فرصت ها، کووید-19، مخاطرات، ویروس کرونا
|
  • Mohammad Rahim Rahnama, Mahdi Bazargan * Pages 113-127

    One of the most contagious and infectious diseases of the 21st century is the coronavirus (Covid-19), which has been spreading worldwide since the end of December 2019 as a pneumonia outbreak from China. Analysis of spatial-temporal patterns of Coronavirus using GIS is important in understanding the geographical distribution of this epidemic as well as epidemiological and community health studies in the country. Therefore, it is necessary to study the geography of this disease in order to control and prevent it; Therefore, in the present applied and descriptive-analytical research, using spatial statistics, it has performed spatial-temporal analysis as well as spatial modeling of coronavirus epidemiology in the country. The statistical population of the present study is 31 provinces of the country. The data of Corona virus patients were analyzed in the period from March 24, 2017 to April 24, 2012 (21638 people) using ArcGIS software. The results of spatial correlation show that the provinces of Tehran, Alborz, Qom, Mazandaran, Gilan, Qazvin, Isfahan, Semnan, Markazi and Yazd are in the HH cluster, which means that the number of people infected with coronavirus in these provinces is higher than average. 32.26% of the country's provinces. Also, the analysis of hot spots on the number of people infected with Coronavirus showed that the provinces (Qom, Tehran, Golestan, Semnan, Isfahan, Mazandaran and Alborz) in the hot clusters and the provinces (Bushehr, Ilam and Kermanshah) in the cold clusters. Are located. The results of the study indicate that the most important geographical factor in the spread of coronavirus in the country is the distance and proximity of the provinces affected by the disease, which follows the pattern of compatible spatial distribution.

    Keywords: Spatial-temporal analysis, spatial diffusion, Epidemiology, Quaid-19, Iran
  • Mohammad Abdolshah, Mostafa Moghimi *, Seyed Amir Mohammad Khatibi Pages 129-150

    The main objective of this study is to identify and prioritize the risks of construction projects with a focus on dam-building projects, according to PMBOK standard. Method of Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) and its risks, using multi-criteria decision-making techniques namely Additive Ratio Assessment (ARAS) and Analytical Hierarchy Process (AHP) in a fuzzy environment are applied to try to provide practical solutions. 31 experts’ opinions are collected in tow steps which in the first one their opinions about the potential risks of construction projects with a focus on dam-building projects are considered; while the second step expressed in qualitative terms for parameters probability of risks’ occurrence, severity of risks’ impacts, and capability of risks’ prediction before occurrence. Results show that the Risk Priority Numbers (RPNs) were calculated in a range of 80.7 for lack of experienced project engineers to 274.5 for the delay in paying contractors. Also “delay in providing equipment” with the rate of 1.000 was ranked as 1, “financial issues” with the rate of 0.980 was ranked as 2, and “delay in notifying the plans with the rate of0.909 was ranked as 3 were indicated as the most important potential risks in dam-building projects.

    Keywords: Project Risk Management, Construction projects, Dam-Building, Fuzzy Environment, PMBOK
  • Seyyed Yousef Hashemi * Pages 151-162

    In the previous 50 years, rapid growth of tourism industry has been imposed a lot of destructive results on ecology. Reaching to a sustained tourism in a vast area as an important principle, is impossible unless by recognizing biological, environmental factors on tourism and considering of vulnerable spots in implementing of tourism projects in countries such as Iran in which ecological assessment is ignored or is the last priority. In Langaroud city, the industry of tourism left various changes on tourism centers. Therefore, the main purpose of this research is considering and evaluating effective factors on ecological vulnerability of tourism centers in Langaroud city. The method of research is navigation, and the proper tool for collection of data is inquiries that have distributed among tourists and local community. The statistical community includes 383 participants that acquired results from these inquiries on the basis of kochran formula have been calculated. In order to analysis of data from SPSS and ESPRS correlation coefficient tools have been used. The results have indicated that man–made artificial phenomena has a negative effect on ecology of local, poor managerial decisions in evaluation, implementation of tourism projects, overlooking the violators, lack of cooperation between tourists and local community and uncontrolled growth tourism. Although has positive effects beside it. At the end, according to the weights obtained from statistical analysis and evaluation of centers, appropriate strategies have been proposed.

    Keywords: Tourism, Ecology, tourism centers, Langaroud city
  • Mahriar Jaberi Aghdam *, Mohammadreza Momaiezi, Nikrooz Bagheri, Peyman Azizi, Mohammad Nasri Pages 163-180

     One of the most important challenges that agriculture has encountered with, is the overusing of nitrogen fertilizers. Excessive use of these fertilizers, not only proliferate the costs of production and harm human health but also expand environmental pollution. Improving the efficiency of the nitrogen fertilizers depends on monitoring the plant nitrogen status at the different stages of plant growth and applying a sufficient amount of fertilizer at the right time and right place. Considering the necessity for diminishing the harm of nitrogen fertilizer overuse on human health, research was conducted to identify nitrogen stress in the maize field as a new approach for optimization of the use of those fertilizers by means of a new, fast and non-destructive aerial multispectral remote sensing technology via UAVs. The experiment was carried out on a maize field in a randomized complete block design in 4 replications of urea fertilizer in 4 treatments including 0% (witness), 50% (critical range), 100% (adequate range), and 150% (maximum or toxic range). Urea fertilizer was utilized with irrigation water in two growth stages, including the 8-leaf stage (V8) and tasseling appearance stage (VT). Multispectral aerial imaging was accomplished in both maize growth stages. In order to ground Sampling, 10 specimens of maize plants were randomly selected from each treatment in those plant growth stages. At first, the amount of chlorophyll was measured for each sample, next, the amount of nitrogen was delineated by the Kjeldahl method. After taking the images, they were processed. The vegetation indices including NDVI, NRI, MTVI2, CI, GM, which were related to plant chlorophyll amount and nitrogen content, were calculated. Data analysis for nitrogen concentration stress indicators, with leaf chlorophyll content, considering their variable relationships, was performed by the fitting regression models. Based on our research, CI (R^2=0.88) and NRI (R^2=0.90) index were the most appropriate indicators for detecting nitrogen stress in the V8 and VT growth stage of maize, respectively. According to our results, aerial multi-spectral remote sensing is capable of detecting the variability and stress of nitrogen fertilizers in the maize field.

    Keywords: Multi-spectral imaging, maize, nitrogen fertilizer, Precision Agriculture, remote sensing, Unmanned aerial vehicle (UAV)
  • Leila Ebrahimi * Pages 181-196

    Floods are one of the three main natural hazards in Iran, and it is safe to say that significant floods occur at least once a year in this part of the country. According to studies, 40 small and large floods occur annually in all parts of the country. This highlights the need to study the factors influencing the occurrence of floods. The purpose of this study is to zoning flood prone areas in the region and determine the priority of factors affecting flood occurrence using a random forest algorithm. Thus, according to the studies and research background, 9 land use indicators, distance from the river, slope, height, humidity index, river flow, waterway capacity, precipitation, and land curvature were selected. After determining the variance inflation factor and tolerance coefficient, in the next step by entering the data related to the effective factors to the R software, modeling was performed using a random forest algorithm and the role of effective factors in flood occurrence in each sub-basin was determined. Flood risk zoning was prepared in four very dangerous, dangerous, medium and low risk zones in ARC / MAP 10.2 environment. The results show. . According to the research results in all sub-basins, rainfall is the most important factor in the occurrence of floods in the region. In the northern and western basins of the Dubai River region and the slope of the next ranks have played a role in the occurrence of floods, while land use in the southern sub-basins of the region is an important factor in the occurrence of floods. Also, according to the results, more than half of the area is located in a very dangerous and dangerous area. Most of the dangerous and very dangerous zones cover the northern, northwestern and western parts of the region, which include the sub-basins of Fasham, Meghun and Ahar.

    Keywords: Flood, Rainfall, Land use, Slope, Stochastic forest algorithm
  • Samaneh S Mirhaji, Marjan Soleimanpour, Ali Akbar Saboury *, Abas Bazargan Pages 197-223
    The spread of the corona virus is one of the most important challenges in the world today, and the epidemic of this virus has affected all sections of society, including universities. As with any challenge, the coronavirus epidemic has posed many threats and opportunities for universities and the academic community. This crisis has led the scientific community to gain valuable experience in electeronic learning and be ready to enter a new era of teaching in new ways, including learning in three-dimensional spaces. Culture and art are also linked to education, and this can be the beginning of a move towards global integration in the education process. In recent months, many conferences have also been held virtually, which have been widely welcomed. Global policies have also taken measures to increase the budget for applied sciences so that, the National Science Foundation's budget is shifting from $ 8 billion a year to $ 40 billion. On the other hand, the Covid-19 epidemic has attracted the attention of researchers in various fields and it has changed the direction of world-wide research towards the basic sciences and finding solutions to treat this virus. This will pose a budget problem for some other research areas. Many universities around the world have also faced a number of problems due to the cyberspace approach, including declining enrollment of international students and lack of funding, and this has threatened the lives of some universities. Now, more than eight months after the onset of the coronavirus epidemic, universities around the world have made valuable arrangements to maintain and enhance their educational goals and to adapt more and more to this global crisis. Given the above, in this article we look at these valuable approaches globally. It is hoped that by taking advantage of scientific participation and transferring useful experiences at the global level, we can turn this threat into an opportunity to improve and enhance the level of science and awareness in the country.
    Keywords: Corona virus, Covid-19, University, Electeronic learning, Crisis, Opportunity