فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی ایران - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایرج محمودی، اصحاب حبیب زاده*، هادی خانیکی، مهرداد نوابخش صفحات 7-23
    رسانه ها یکی از مهم ترین بازیگران و ابزارهای شکل دهنده و هدایت گر افکارعمومی در جوامع گوناگون هستند. بنابراین رسانه ها با آگاهی بخشی و جهت دهی به افکار عمومی نسبت به افزایش یادگیری و درک مخاطبان نسبت به حقوق و تکالیف خود، می توانند از اصلی ترین بازیگران و مجراهای تبیین و نهادینه سازی حقوق شهروندی در جامعه باشد.هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد، عوامل موثر و پیامدهای رسانه ای حقوق شهروندی ایرانیان است. مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوا است که مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی مشخص شدند. فرآیند گردآوری داده ها، از طریق مصاحبه با 17 نفر از خبرگان رسانه و حقوق شهروندی (تا حد اشباع نظری) ادامه یافت. مراحل کار بدین صورت بود که مصاحبه ها بر روی کاغذ آورده شدند و سپس مصاحبه، نظریه ها، پیشینه تحقیق برای شناسایی ابعاد، عوامل موثر و پیامدهای رسانه ای حقوق شهروندی شناسایی و به کمک نرم افزار مکس کیودی ای پایه ریزی شد. همچنین روایی و پایایی داده ها در اختیار همکاران پژوهشگر و تعدادی از اعضای هییت علمی که با نحوه تحلیل تحقیقات کیفی آشنا بودند، گذاشته شد و از آنان خواسته شد تا صحت آن را مورد بررسی قرار دهند. در این پژوهش، ابعاد؛ (نهادینه کردن مسایل فرهنگی، نظارت رسانه ها به عملکرد دولتمردان، حق آموزش، توزیع قدرت سیاسی، حق استفاده از فناوری، تبلیغات رسانه ای، نوع مالکیت و استقلال رسانه ها، سیاست رسانه ای، رابطه افقی بین حکومت و مردم،  دسترسی به حوزه عمومی، بوروکراسی حرفه ای و جامعه پذیری). عوامل موثر؛ (آموزشی، نظارتی، مدیریتی، حقوقی، توسعه گرایی، اقتصادی و تاریخی) و پیامدها؛ (شکل گیری حکومت های شفاف و پاسخگو، داشتن بخش خصوصی خلاق، افزایش تعلق ملی و امنیت ملی، رعایت متقابل حقوق رسانه و مردم و داشتن جامعه رشد یافته) شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: رسانه، الگوی رسانه ای، حقوق شهروندی
  • هدیه دبیری، لیلا زارع* صفحات 25-34

    مشارکت شهروندان، نیاز اساسی برای دستیابی به محله ایده آل محسوب می شود و منجر به بهبود سطح کیفی زندگی می گردد. فضاهای جمعی موجود در سطح محله ها به عنوان کانون هایی برای تجمعات افراد در زندگی نقش موثری را ایفاء می کنند. ویژگی های موجود در بستر این فضاها باعث جذب افراد، ماندگاری آن ها در فضا و شکل گیری مشارکت بین آن ها می شود. در پژوهش حاضر هدف بر آن است که میزان مشارکت اجتماعی در سطح محله فرحزاد تهران مورد واکاوی قرار گیرد. روش استفاده شده در پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و برای جمع آوری داده های موردنیاز از ابزار پرسشنامه و مطالعه میدانی بهره گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق شامل همه افراد 18 سال به بالای ساکن در محله فرحزاد می باشند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 376 نفر به دست آمد که برای اطمینان بیشتر 380 پرسشنامه انتخاب شد و با روش نمونه گیری تصادفی ساده کامل گردید. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق آزمون های پیرسون و رگرسیون با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس انجام شده است. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین متغیر میزان تمایل به مشارکت با متغیرهای کیفیت فضاهای جمعی، میزان رضایتمندی از خدمات در فضاها و احساس تعلق مکانی ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون هم بیانگر آن است که در بین متغیرهای یادشده متغیر کیفیت فضاهای جمعی با وزن رگرسیونی 42/0  بیشترین اثر را در متغیر مشارکت اجتماعی تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: فضای جمعی، مشارکت اجتماعی، شهروندان، محله فرحزاد
  • رضا اکبری، افسانه توسلی*، بهرام قدیمی صفحات 35-49

    برقراری تعامل اجتماعی بین افراد، از جمله نیازهای ذاتی انسان است. تعامل و ارتباط با دیگران، یکی از نیازهای اساسی در زندگی انسانی به شمار می آید. آدمی به دنبال کسی که در کنار ایشان احساس خوشبختی کرده و از تعامل با آن ها لذت و منفعت بیشتری را نصیب خود نماید. نیازهای مختلف انسان وی را در معرض ارتباطات مختلف قرار می دهد. نیاز به ارتباط با جنس مخالف، گهگاه روابطی را باعث می شود که خارج از عرف و فرهنگ اسلامی کشور ما می باشد. این پژوهش با هدف بررسی علل و زمینه های بوجود آورنده روابط خارج از ازدواج، در میان زنان شهرستان رفسنجان، انجام شده است. روش پژوهش نظریه داده بنیاد می باشد که داده های مورد نیاز آن از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر از زنان انجام شده است. شیوه انتخاب مشارکت کنندگان، هدفمند و تعیین تعداد آنها با رسیدن به مرحله اشباع،  مشخص گردید. از مجموع 1127 داده خام، 875 مفهوم، 125خرده مقوله و 54 مقوله اصلی از داده های اولیه استخراج گردید. در نهایت مفهوم محوری توجه خواهی، به عنوان پدیده اصلی که بقیه مقولات را پوشش می داد، انتخاب گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که مهم ترین عامل گرایش زنان به روابط خارج از ازدواج، پدیده " توجه خواهی" می باشد. منظور از توجه خواهی، نیاز به توجه و محبت از طرف مقابل می باشد. این توجه بیشتر ناظر بر جنبه های عاطفی و نیازهای احساسی مشارکت کنندگان می باشد.

    کلیدواژگان: روابط خارج از ازدواج، توجه خواهی، بی وفایی، نظریه داده بنیاد، کمبود محبت
  • سید خلیل حسینی، حبیب صبوری خسروشاهی*، سعید معدنی صفحات 51-62

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مختلف موثر در گرایش نخبگان و متخصصان به مهاجرت به کشورهای توسعه یافته انجام شده است.روش مطالعه در این پژوهش از نظر هدف،کاربردی و از نظر نحوه اجرا، همبستگی از نوع توصیفی - پیمایشی می  باشدمهاجرت نخبگان فرهنگی به کشورهای توسعه یافته همواره یکی از مسایل مهم در جامعه بوده است بطوریکه در دهه های اخیر این پدیده تشدید شده است با توجه به نقش نیروی انسانی متخصص و تحصیل کرده در توسعه و پیشرفت جامعه اهمیت آن بیش از پیش آشکار می شود این پژوهش تلاش کرده است ابتدا، گرایش نخبگان فرهنگی به مهاجرت را بررسی و در مرحله بعد به علل و عوامل موثر به آن بپردازد با استفاده از نظریه ها و رویکرد های متفاوت از جمله نظریه های جاذبه و دافعه ، جهانی شدن ، چرخش مغزها ، نظریه مهاجرت بین المللی نیروی انسانی به تبیین این پدیده پرداخته شده است. تاکید این پژوهش بر روی نظریه جاذبه و دافعه بوده است و نهایتا چهار چوب نظری در ابعاد چهار گانه نظام اجتماعی ، اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی پارسنزی دیده شده است روش تحقیق کمی با محوریت پیمایش اجتماعی بوده است در این روش با انتخاب دانشگاه های دولتی و آزاد در سطح تهران و بصورت تصادفی با 405 نفر با استفاده از پرسشنامه ساختارمند متغیرهای تحقیق بررسی شده است. آزمون روایی و پایایی انجام شده مورد قبول بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد گرایش نخبگان به مهاجرت به کشورهای توسعه یافته در حد بالا وجود دارد و به ترتیب عوامل فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی جامعه مبدا بسیار موثر بوده است . ضریب تعیین چند گانه نشان می دهد 23 درصد علل مهاجرت نخبگان به کشورهای توسعه یافته از ترکیب ابعاد چهار گانه جامعه مبدا و مقصد تشکیل شده است .

    کلیدواژگان: گرایش به مهاجرت، عوامل اقتصادی و فرهنگی، نخبگان فرهنگی
  • غلامرضا تاج بخش*، محمد دانشفر صفحات 63-76

    پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی در تبیین گرایش جوانان به اعتیاد در شهر قیر انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه جوانان (18 تا 29 سال) شهر قیر می باشد. حجم نمونه برآمده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، برابر با 384 نفر و شیوه نمونه گیری، خوشه ای چند مرحله ای تصادفی می باشد. روش پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از و رگرسیون دومتغیره و چند متغیره استفاده شده است. یافته ها نشان داد که میانگین سنی پاسخ دهندگان 22سال می باشد. 47% از پاسخ دهندگان دختر و 53% پسر هستند. متغیرهای معاشرت با دوستان ناباب و لذت جویی، عوامل موثری در افزایش گرایش جوانان به اعتیاد هستند. همچنین متغیرهای مطلوبیت شرایط خانوادگی، مشارکت اجتماعی و اعتماد اجتماعی عوامل موثری در کاهش گرایش جوانان به اعتیاد هستند. نتایج رگرسیون چندمتغیری نشان داد که متغیرهای تاثیرگذار بر متغیر وابسته به ترتیب عبارتند از مشارکت اجتماعی، معاشرت با دوستان ناباب، لذت جویی و مطلوبیت شرایط خانوادگی که درکل 5/48 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، مشارکت، جوانان، انحراف، گرایش به اعتیاد
  • مرضیه جان بزرگی، محسن ابراهیم پور*، شهلا کاظمی پور ثابت، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 77-91

    این تحقیق، به این سوال پاسخ می دهد که، توزیع جغرافیایی علل مرگ و میر افراد در مناطق مختلف جغرافیایی ایران، چگونه است؟ هدف کلی، بررسی نوع اقلیم در31 استان ایران و مطالعه پنج نوع بیماری با بالاترین میزان مرگ ومیر در آن مناطق است. اهداف کاربردی، ترسیم جغرافیایی وضعیت مرگ و میر آن مناطق و جلب حمایت سیاسی جهت پیشگیری و کنترل بیماری ها توسط وزارت بهداشت است. روش تحقیق تلفیقی از روش های اسنادی، توصیفی، تحلیل ثانویه از نوع مقطعی است و شامل دو مجموعه داده، علل مرگ ومیر از سازمان ثبت احوال و داده های جمعیتی، اقلیمی استان ها از مرکز آمار ایران، طی ده سال 1385 و1395 است واز نرم افزارهای Excel و GIS استفاده شده است. طی ده سال گذشته بیماری های قلبی و عروقی 3/3%، سرطانها3/2% وتنفسی 05/1% رشد داشته است و بیماری هایی با علایم مبهم 8/6% و عفونی وانگلی02/2% کاهش یافته است؛ این تحقیق نشان می دهد افزایش یا کاهش امید زندگی، تحت تاثیر اقلیم وسطح توسعه استان هاست.

    کلیدواژگان: محیط زیست، اقلیم، امید زندگی، بیماری، علل مرگ و میر
  • محمود علمی* صفحات 93-102
    توجه به مشارکت و تاکید بر نقش آن ، یکی از عوامل اصلی توسعه در جوامع در حال توسعه می باشد. هدف این بررسی تعیین برخی عوامل اجتماعی و فرهنگی مرتبط با مشارکت شهروندان شهر تبریز بود. روش تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. جامعه آماری، کلیه شهروندان در سنین 45-15 ساکن در نقاط شهری تبریز اعم از زن و مرد به تعداد 820000 نفر و حجم نمونه 680 نفر بود که در سه گروه سنی تعیین و انتخاب شدند. در این پژوهش، متغیرهای مستقل (پیش بین) دسترسی به رسانه های ارتباط جمعی، بیگانگی اجتماعی، سن، جنس و پایگاه اقتصادی اجتماعی شهروندان با متغیر وابسته (ملاک) یعنی مشارکت رابطه معنی داری داشتند. با توجه به پایین بودن میزان مشارکت شهروندان می توان گفت این وضعیت ناشی از موانع ساختاری در نظام اجتماعی و فرهنگی ایران است. پیوند افراد با جامعه و برقراری رابطه با آن و گسستگی آنها از جامعه، همه به محیط اجتماعی و فرهنگی که در آن قرار گرفته اند، برمیگردد. آنچه کنش ها را هدایت می کند عادت ها و الگوهای رفتاری است که در جامعه، نهادهای مختلف و در افراد ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: مشارکت، رسانه های ارتباطی جمعی، بیگانگی اجتماعی، پایگاه اقتصادی اجتماعی، توسعه
  • پروانه افشاری، علی پژهان*، احسان رحمانی خلیلی صفحات 103-115
    تحقیق حاضر بر این هدف اصلی متمرکز است تا برخی از مهمترین عوامل و پیامدهای اجتماعی مرتبط با ناباروری را مورد بررسی و شناسایی قرار دهد. چهارچوب نظری این تحقیق براساس نظریه های انتخاب عقلانی، تبیین ساختاری و نظریه های مرتبط با تبیین هنجارهای فرهنگی و اجتماعی است. از میان نظریه ها نظریه اقتصاد جدید خانوار، سیستمی خانواده، فمینیستی، روانشناسی مبتنی بر جنسیت، خود و من و برچسب زنی استفاده می شود. تحلیل های این مقاله مبتنی بر داده های پژوهشی پیمایشی است که جمعیت نمونه آن را 5358 نفر از زنان نابارور شیعه و سنی (مرکز ناباروری ابن سینا) تشکیل داده اند. مطابق تحلیل های مقدماتی مبتنی بر شاخص های نگرش های اجتماعی، عوامل اجتماعی متاثر از متغیرهای جمعیت شناختی، تعداد سال های نازایی، مشکلات نازایی، روش های درمانی، نوع شغل، درآمد خانوار و محل سکونت می باشد. به طوری که بین نوع مذهب پاسخگویان و نگرش آنها به شرایط فناوری، هنجارهای ذهنی، انگ اجتماعی، انسجام زندگی اجتماعی، طرد اجتماعی، فقدان پویایی، نشاط خانوادگی، اعتماد به نفس، شرایط محیطی و جدایی زن و شوهر رابطه معنی داری وجود دارد. بیشترین عاملی که سبب گردیده زنان و مردان از ناباروری رنج ببرند ترس از دست دادن زندگی مشترک است.
    کلیدواژگان: پیامدهای اجتماعی، زنان، ناباروری، شیعه و سنی
  • فاطمه آبرون، خدیجه سفیری*، خلیل میرزایی صفحات 117-131

    بطالت در سازمان یک رفتار عامدانه و نوعی تقلب شایع است که ممکن است همه کارکنان سازمان در همه سطوح به نوعی مرتکب آن شوند. این پژوهش با هدف بررسی علل و زمینه های بوجود آورنده بطالت، در میان کارمندان دانشگاه صنعتی شریف، انجام شده است. روش پژوهش نظریه داده بنیاد می باشد که داده های مورد نیاز آن از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با 35 نفر از کارمندان انجام شده است. شیوه انتخاب مشارکت کنندگان، هدفمند و تعیین تعداد آنها با رسیدن به مرحله اشباع، مشخص گردید. از مجموع 665 داده خام، 385 مفهوم، 35 خرده مقوله و 14 مقوله اصلی از داده های اولیه استخراج گردید. در نهایت مفهوم محوری نارضایتی مقایسه ای، به عنوان پدیده اصلی که بقیه مقولات را پوشش می داد، انتخاب گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که مهم ترین عامل بوجود آوردن حس بطالت و فرسودگی شغلی در مشارکت کنندگان، "نارضایتی مقایسه ای"، می باشد. این نارضایتی در نتیجه احساس تبعیض یا عدم شایسته سالاری و نیز نارضایتی از میزان حقوق یا مزایا به نسبت میزان کار، بوجود می آید که پیامدهایی مانند؛ بطالت زدگی، ناهمدلی سازمانی و درجا زدن سازمان را در پی دارد.

    کلیدواژگان: بطالت شغلی، نارضایتی مقایسه ای، کارمندان، نظریه داده بنیاد، فرسودگی شغلی
  • امیلیا رامبد، مهدی مختارپور قهرودی* صفحات 133-158

    توسعه و بهبود کسب و کارها و اشتغال زنان در بخش مشاغل خانگی، یکی از مهم ترین و موثرترین راهکارهای بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی جامعه است؛ زیرا با وجود محدودیت های متعدد و سیاست ها و قوانین موجود، راه اندازی کسب و کارهای خانگی و اشتغال زنان در این بخش بسیار دشوار می باشد. هدف این پژوهش شناخت جامعه شناختی اشتغال زنان بر توسعه اجتماعی ایران در پرتو قوانین، مقررات و سیاست گذاری های وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی بوده که در این راستا روش پژوهش کیفی تحلیل مضمون ابتدا به بررسی قوانین و مقررات موجود در کشور در حمایت از توسعه مشاغل خانگی و اشتغال زنان در این زمینه پرداخته شد و 30 مصاحبه عمیق با صاحبان مشاغل خانگی انجام شد و پس از تجزیه و تحلیل داده ها و قوانین و مصاحبه ها، مسایل و نیازهای صاحبان مشاغل و متقاضیان مشاغل مطرح گردیدند که عبارتند از: تبعیض جنسیتی، محدودیت های قانونی، ساعات کاری زیاد، تداخل با وظایف خانوادگی، مقررات دست و پا گیر، نارضایتی بیمه های اجتماعی، به روز نبودن آموزش ها و تمایل به شیوه های آموزش استادی-شاگردی، عدم نظارت بر اجرای قوانین، ضعف در بازاریابی، کافی نبودن تسهیلات بانکی، عدم ثبات اقتصادی و نرخ بالای رشد تورم، محدودیت در دسترسی به فضای مجازی و نارضایتی از بازارچه های شهرداری می باشد. در پایان تحقیق نیز راهکارهای مفیدی برای اشتغال زنان در جهت توسعه اجتماعی کشور پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اشتغال زنان، جامعه شناختی، توسعه اجتماعی، مشاغل خانگی
  • سید محمدرضا رشیدی آل هاشم*، محسن هادی طحان، رضا ملکی صفحات 159-176

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش حمایت اجتماعی در سازگاری زناشویی زنان  متاهل شاغل  در  شعب بانک مسکن شهر تهران می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان زن متاهل شاغل در شعب بانک مسکن شهر تهران در سال 1396 (700=N) بوده که بر مبنای فرمول کوکران تعداد 248 نفر به طور تصادفی برای نمونه انتخاب شدند. برای دستیابی به اهداف تحقیق نیز از پرسشنامه مقیاس ارزیابی حمایت اجتماعی (SSA) شربورن و استوارت (سال 1991) و  پرسشنامه مقیاس سازگاری زناشویی (DAS)  اسپانیر (سال 1976) استفاده شده است که روایی صوری و پایایی آنها در یک  مطالعه مقدماتی با 30 نفر آزمودنی و با آلفای کرونباخ بالای 7/0 محاسبه شد. همچنین به منظور تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد حمایت اجتماعی و مولفه های آن برسازگاری زناشویی زنان متاهل شاغل در شعب بانک مسکن شهر تهران  تاثیر دارد از این رو هر چقدر زنان متاهل شاغل در شعب بانک مسکن شهر تهران حمایت اجتماعی بهتری را گزارش کنند، سازگاری زناشویی آنان بهبود می یابد. همچنین با بهبود مولفه های حمایت اجتماعی (حمایت ملموس، حمایت هیجانی، اطلاع رسانی، مهربانی و تعامل اجتماعی مثبت) سازگاری زناشویی زنان  متاهل شاغل در شعب بانک مسکن شهر تهران  بهبود می یابد. لذا با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود سیاستگذاران و مجریان نظام خانواده به طراحی سیاست های عملی بپردازند که به افزایش میزان حمایت اجتماعی (ادراک و دریافت شده) و کاهش فشارهای روانی و ارتقاء سازگاری زناشویی منجر شود. همچنین می بایست توجه ویژه ای به زنان شاغل شود تا آنان به منابع ارزشمندی نظیر عزت نفس و آگاهی، مهارت های زندگی  مجهز شوند تا این مهم بتواند زمینه ساز بهبود سازگاری زناشویی آنان را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سازگاری زناشویی، بانک مسکن
  • حوریه امجدی، مسعود مطلبی*، قربانعلی گنجی صفحات 177-191

    شناخت تحولات سیاست های اجتماعی- رفاهی در دولت های پس از انقلاب اسلامی از مهمترین مباحث جامعه شناسی به شمار می آید. در این راستا نوشتار تحلیلی- مقایسه ای حاضر، با هدف شناسایی چرایی و چگونگی دگرگونی و حتی تعارض در سیاست های اجتماعی- رفاهی در دولت های احمدی نژاد و روحانی به رشته تحریر درآمده است. در پاسخ به چرایی و چگونگی تعارض در سیاست های اجتماعی- رفاهی دو دولت، فرضیه ارایه شده بر این تاکید دارد که که هر چند سیاست های اجتماعی- رفاهی دو دولت متاثر از رانت و درآمدهای نفتی و در چارچوب آرمان گرایی نظام سیاسی بوده است اما غلبه سیاست زدگی و رویکرد های توده پسند در دولت احمدی نژاد و با کمی تسامح نیولیبرالی در دولت روحانی زمینه ساز و منجر به دگرگونی و تعارض در سیاست های اجتماعی- رفاهی این دو دولت بوده است. یافته ها و نتایج نشان می دهد حداقل در چهار بعد سلامت، آموزش، مسکن و تامین اجتماعی نیز که جزء اصلی ترین ابعاد سیاست اجتماعی هستند هر دو دولت به رغم تاثیرپذیری از دو رویکرد سیاسی متفاوت؛ دچار تعارض، تناقض، آشفتگی و بلاتکلیفی در سیاست اجتماعی بوده و حتی در برخی موارد فاقد سیاست اجتماعی متوازن و تاکید شده در قانون اساسی و اسناد بالادستی بوده و عملا سیاست اجتماعی به حال خود گذاشته شده است.

    کلیدواژگان: سیاست اجتماعی، دولت، سلامت، تامین اجتماعی، آموزش، مسکن
|
  • Eraj Mahmoudi, Ashab Habibzadeh *, Hadi I Khanaki, Mehrdad Navabakhash Pages 7-23
    This paper examins the effects of the media pattern of Iranian Citizenship Rights and was investigated with opinions of citizenship rights and media thinkers that they have been reviewed during the interview. This research has provided a different recognis of the media and citizenship rights in Iran. Current study is a qualitative study via contents analysis. The process of data collection was interview with 17 media experts and citizenship rights, and sampling beganed in the 1396 with Snowball Sampling and continued until the theoretical saturation of data. Data analysis was performed by Max QDA software. Research findings shows dimensions ( Institiutionalizing Cultural issues, media supervision on performance of government officials, the rights of education and awareness of citizens, distribution of political power, the right to use information and communication thechnology, media advertisments and free times , possession type and independence of the media, media socity, horizontal relationship between government and people , access to the public domain right, professional burcauracy and sociability), Ingredient ( Educational, Supervisory, political, Managerial, social, Legal, Developmentism, Economic, Historical) and the implicatioms of the media pattern of citizenship rights ( the emergence of transparent goverments, risponsing and associative, rise a creative private sector,the legislator and responsible, Increase national dependency, national and social security , the right of media and people will be mutually observed, we will have a developed community that citizen's satisfaction will be more) have been identified.
    Keywords: Dimensions, Effective Factors, Consequences, Media, Citizenship Rights
  • Hedieh Dabiri, Leila Zare * Pages 25-34

    Citizens' participation is an essential requirement for achieving the ideal neighborhood and leads to improved quality of life. The communal spaces at the neighborhood level have a significant role to play as gatherings for the gathering of people in life. The features in the context of these spaces are attracting people, staying in space and shaping social participation among them. The purpose of this study is to investigate social participation at the neighborhood of Farahzad in Tehran. The method used in the research is descriptive-analytic and for collecting the required data, the questionnaire and field study tools have been used. The statistical population of the study consisted of all individuals aged 18 years and over in the Farahzad neighborhood. The sample size was 355 by using Cochran's formula. For further reliability, 360 questionnaires were selected and completed by simple random sampling. Data analysis was performed using Pearson tests and regression analysis using SPSS software. The results of Pearson correlation test show that there is a significant relationship between the amount of willingness to participate with the variables of the quality of the spaces, the satisfaction of the services in the spaces and the sense of belonging. The results of regression analysis also indicate that among the variables mentioned above, the variable quality of community spaces with a regression weight of 0.42 is the most significant effect in the social participation variable.

    Keywords: community space, social participation, citizens, Farahzad neighborhood
  • Reza Akbari, Afsaneh Tvassoli *, Bahram Ghadimi Pages 35-49

    Establishing social interaction between individuals is one of the innate needs of man. Interaction and communication with others is one of the basic needs in human life. Man is looking for someone who feels happier with them and gets more pleasure and benefit from interacting with them. Different human needs make him or her exposed to different communications. The need to communicate with the opposite sex sometimes causes relationships that are outside our country's Islamic culture and custom. The purpose of this study was to investigate the causes and contexts of extramarital relationships among women in Rafsanjan. The research method is the foundation data theory which data was collected through semi-structured interviews with 15 women. The method of selecting participants was targeted and quantified by reaching the saturation stage. Out of 1127 raw data, 875 concepts, 125 sub-categories and 54 main categories were extracted from the preliminary data. Finally, the central concept of attention was chosen as the main phenomenon that covered the rest of the categories. Attention-seeking requires the attention and affection of the other party. This attention is more focused on the emotional aspects and emotional needs of the participants. The results of this study showed that the most important factor in women's tendency to extramarital affairs is "attention seeking".

    Keywords: extramarital affairs, attention-seeking, infidelity, foundation data theory, lack of love
  • SEYEDKHALIL HOSSEINI, Habib Saburi Khosroshahi *, Saeed Madani Pages 51-62

    Immigration of cultural elites to developed countries has always been important issues in society of Iran. This research is designed to study the attitude of cultural elites for immigration to developed countries. The theoretical framework based on “Pull and Push” theory. This study tries to examine the theory in four aspects including economic, political, social and cultural dimensions of immigrant motivations. The methodology of the research is mixed of quantitative and qualitative methods. The statistical sample covered professors, PH.D and M.A students of universities of Tehran and 405 cases has been chosen as a sample size from universities. In addition, 30 cases are selected for deep interview for qualitative method as well. The finding shows attitude of cultural elites are related to all four aspects of immigrant motivations. The cases evaluated the developed countries for immigration has been evaluated appropriate and besides their country of origin has been evaluated inappropriate situation. It hints the theory of pull and push as a suitable explanation of immigrant elites. The multiple coefficient certainty explained 23 percent variances of cultural elite attitudes as a dependent variable.

    Keywords: Immigrant attitude, pull, push, cultural elites
  • Gholamreza Tajbakhsh *, Mohamad Daneshfar Pages 63-76

    The present study was conducted to determine the role of individual, family and social factors in explaining the tendency of youth to addiction in the city of Qir. The statistical population of this study includes all young people (aged 18-29) in Bitter city. The sample size derived from Cochran sample size formula, equal to 384 and sampling, multi-stage random cluster respectively. Survey method and data collection tool are standard questionnaire. In order to analyze the data, two-variable and multiple regression has been used. The findings showed that the average age of respondents was 22 years. 47% of respondents are girls and 53% are boys. The variables of socializing with inferior friends and enjoyment are effective factors in increasing the tendency of youth to addiction. Also, the desirable variables of family conditions and social transplantation are effective factors in reducing the tendency of youth to addiction. Keywords: social link, social intercourse with false friends, addiction tendency, active tendency, passive tendency

    Keywords: Social Development, youths, participation, addiction tendency
  • Mohsen Ebrahimpour* Pages 77-91

    This study answers the question, what is the health pattern based on the causes of death in different geographical areas of Iran? The overall goal is to study the climate in 31 provinces of Iran and to study five types of diseases with the highest mortality rate in those areas. The practical goals are to map the health status and attenuation of those areas and to attract political support for the prevention and control of diseases by the Ministry of Health. The combined research method is a descriptive method, cross-sectional analysis and includes two sets of data, causes of death from the Civil Registration Organization and population, climatic data of the provinces from the Statistics Center of Iran, during the years 1385 and 1395 and Excel and GIS software has been used. During the last ten years, cardiovascular diseases have increased by 3.3%, cancers by 2.3% and respiratory diseases by 1.05%, and diseases with vague symptoms have decreased by 6.8% and infectious and parasitic by 2.02%; this research shows that the increase or decrease of life expectancy is affected by the climate and the level of development of the provinces.

    Keywords: Environment, climate, Health, disease, Causes of mortality
  • Mahmoud Elmi * Pages 93-102
    Paying attention to participation and emphasizing its role is one of the main factors of development in developing societies. The purpose of this study was to determine some social and cultural factors related to citizen participation in Tabriz. The research method was data survey and data collection tool. The statistical population of all citizens aged 15-45 in urban areas of Tabriz, both men and women, was 82,000 and the sample size was 680, which were determined and selected in three age groups. In this study, the independent (predictive) variables of access to mass communication media, social alienation, age, gender and socioeconomic status of citizens had a significant relationship with the dependent variable (criterion), ie participation. Given the low level of citizen participation, it can be said that this situation is due to structural obstacles in the political and cultural system of Iran. The connection of individuals with society and their relationship with it and their separation from society, all go back to the social and cultural environment in which they are located. What drives actions is the habits and patterns of behavior that are created in society, different institutions, and individuals.
    Keywords: participation, Mass Communication Media, social alienation, Socio-economic status, development
  • Parvane Afshari, Ehsan Rahmani Khalili Pages 103-115
    The present study focuses on this main goal to examine and identify some of the most important social factors and consequences associated with infertility.The theoretical framework of this research is based on theories of rational choice, structural explanation and theories related to explaining cultural and social norms.Theories use new household economics, family system, feminist, gender-based psychology, self and me, and labeling.According to preliminary analysis based on indicators of social attitudes, social factors are affected by demographic variables, the number of years of infertility, infertility problems, treatment methods, type of job, household income and place of residence.There is a significant relationship between the type of religion of respondents and their attitude to technological conditions, mental norms, social stigma, social cohesion, social exclusion, lack of dynamism, family vitality, self-confidence, environmental conditions and separation of husband and wife.The biggest factor that causes men and women to suffer from infertility is the fear of losing their life together.
    Keywords: Social Consequences, infertility, woman
  • Fatemeh Abron, Khadigeh Safiri *, Khalil Mirzaee Pages 117-131

    Abstract Idleness in the organization is a deliberate behavior and a form of common fraud to all employees at all levels of the organization. The purpose of this study was to investigate the causes and contexts of creating idleness among Sharif University staff. The research method is grounded theory, which data was gathered through semi-structured interviews with 35 employees. The method of selecting participants was targeted and quantified was specified by reaching the saturation stage. From 665 raw data, 385 concepts, 35 sub-categories and 14 main categories were extracted from the preliminary data. Finally, the central concept of comparative dissatisfaction was chosen as the main phenomenon that covered the rest of the categories. The results of this study showed that the most important factor in creating a sense of idleness and burnout among participants was "comparative dissatisfaction". This dissatisfaction arises as a result of a feeling of discrimination or inadequacy, as well as dissatisfaction with the amount of pay or benefits relative to the amount of work that results problems such as idleness, organizational dishonesty and inadequate organization. Key words: job idleness, comparative dissatisfaction, employees, grounded theory, job burnout

    Keywords: job idleness, comparative dissatisfaction, employees, Grounded Theory, Job Burnout
  • Emilia Rambod, Mehdi Mokhtarpour * Pages 133-158

    Development and improvement of businesses and women's employment in the home-based sector is one of the most important and effective ways to improve the economic and social situation of society; Because despite the many restrictions and existing policies and laws, it is very difficult to start a home-based business and employ women in this sector. The purpose of this study was to understand the sociology of women's employment on social development in Iran in the light of laws, regulations and policies of the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Affairs. The country was supported in the development of home-based businesses and women's employment in this field, and 30 in-depth interviews were conducted with home-based business owners, and after analyzing data and laws and interviews, issues and needs of business owners and job applicants were raised. These include: gender discrimination, legal restrictions, long working hours, interference with family duties, cumbersome regulations, social insurance dissatisfaction, lack of up-to-date training and a desire for teacher-student training methods, Lack of monitoring of law enforcement, weak marketing, insufficient banking facilities, economic instability and high inflation rates, restrictions on access to cyberspace and dissatisfaction with municipal markets. At the end of the research, useful strategies for women's employment for the social development of the country are suggested.

    Keywords: women's employment, Sociology, Social Development, home-based jobs
  • Reza Malki, MohammadReza Rashidi * Pages 159-176

    The aim of this study was to investigate the role of social support in marital adjustment of married women working in the branches of Maskan Bank in Tehran. The statistical population of the study included all married female employees working in the branches of Maskan Bank in Tehran in 1396 (N = 700), based on the Cochran's formula, 248 people were randomly selected for the sample. To achieve the objectives of the study, the Social Assessment Scale (SSA) questionnaire of Sherborne and Stuart (1991) and the Marital Compatibility Scale (DAS) Spanier (1976) questionnaire were used. The subjects were compared with Cronbach's alpha above 0.7. Descriptive and inferential statistical methods were also used to analyze the data. The results of the study showed that social support and its components affect marital incompatibility of married women working in the branches of Maskan Bank in Tehran. Therefore, the more married women working in the branches of Maskan Bank in Tehran report better social support, the better their marital adjustment. . Also, with the improvement of the components of social support (tangible support, emotional support, information, kindness and positive social interaction), marital adjustment of married women working in the branches of Maskan Bank in Tehran will improve. Therefore, according to the results of the research, it is suggested that policymakers and implementers of the family system design practical policies that increase social support (perceived and received) and reduce psychological stress and promote marital adjustment. Special attention should also be paid to

    Keywords: Social Support, marital adjustment, housing bank
  • Horeh Amjadi, Masoud Motallebi *, GhorbanAli Ganji Pages 177-191

    Understanding the developments of social-welfare policies in governments after the Islamic Revolution is one of the most important sociological issues. In this regard, the present analytical-comparative article has been written with the aim of identifying why and how change and even conflict in social-welfare policies in Ahmadinejad and Rouhani governments. In response to why and how the conflict in the social-welfare policies of the two governments, the hypothesis presented emphasizes that although the social-welfare policies of the two governments have been affected by rents and oil revenues and within the idealism of the political system, but The dominance of populist approaches in Ahmadinejad's government and with a little neoliberal tolerance in the Rouhani government has paved the way and led to change and conflict in the social-welfare policies of the two governments. Findings and results show that in at least four dimensions of education, social security and health, as well as housing, which are the main dimensions of social policy, both governments, despite being influenced by two different political approaches; There have been and are conflicts, contradictions and turmoil in social policy, and in some cases it has not even had any social policy and social policy has been practically abandoned.

    Keywords: Social Policy: Health, Social Security, Education, Housing