فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 52 (بهار 1399)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 52 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عوامل مؤثر بر شرکت مشتاقانه کارکنان وظیفه در نماز جماعت ( مورد مطالعه فرماندهی انتظامی شهرستان یزد)
    علی محبی*، حسین انصاری فرد صفحات 9-25
    زمینه و هدف

    نماز یاد و ذکر خدا، رکن اصلی دین، کرنشی متواضعانه برای پرستش و عبادت خداوند متعال است که جزیی جدایی ناپذیر از ادیان الهی بوده و در هر دینی به صورتی خاص وجود داشته است.از اهداف مهم دوره سربازی جوانان در کنار خدماتی که ارایه می نمایند ساخته شدن و تقویت هویت ملی و دینی و پیوند آنان با آرمان های انقلاب اسلامی است که بدون شک نمازهای جماعت تاثیر زیادی در این زمینه دارد بنابراین هدف اصلی از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر شرکت مشتاقانه کارکنان وظیفه در نماز جماعت است.

    روش

    تحقیق حاضر ازنظر نوع و هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری، سربازان فرماندهی انتظامی یزد به تعداد 330 نفر بوده اند که بر اساس روش کوکران، تعداد 111 نفر که دسترسی به نماز جماعت داشتند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن بر اساس نظر استاد راهنما و مشاور و تعدادی از صاحب نظران علوم تربیتی و معارف تایید شد و برای پایایی آن نیز از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از این است که عوامل موثر بر شرکت مشتاقانه در نماز جماعت، به ترتیب عبارت اند از: عوامل فردی، خانوادگی و سازمانی و عوامل اجتماعی؛ یعنی عوامل فردی بیشترین و عوامل اجتماعی کمترین تاثیر را داشته اند.

    کلیدواژگان: کارکنان وظیفه، نماز، نماز جماعت
  • بررسی چالش‌های اخلاقی فرماندهان صف دانشگاه علوم انتظامی امین و راهکارهای حل آن‌ها با تأکید بر آموزه‌های اسلامی
    امیر طالبی، حسن رضا رفیعی*، حسنعلی رودباری صفحات 27-57
    زمینه و هدف

    مدیران و فرماندهان یگان های آموزشی ناجا نقش مهمی در تربیت افسران آینده بر عهده دارند. یکی از دغدغه های اصلی در این حوزه، استفاده از فرماندهانی شایسته و آراسته به اخلاق اسلامی به عنوان الگوی مناسب این افسران است. بر این اساس، شناخت چالش های اخلاقی و رفع آن ها در تحقق این هدف موثر بوده و هدف پژوهش حاضر بررسی و تبیین چالش های اخلاقی فرماندهان صف دانشگاه علوم انتظامی امین و ارایه راهکارهای حل آن ها با تاکید بر آموزه های اسلامی است.

    روش

    این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ روش آمیخته است. در مرحله نخست، چالش های موجود از طریق مصاحبه با 20 نفر از خبرگان از طریق روش تحلیل مفاهیم احصا و در دو بعد چالش های گفتاری (9 مولفه) و بعد چالش های رفتاری (16 مولفه) تدوین شد. برای سنجش تاثیر منفی چالش های به دست آمده، پرسش نامه محقق ساخته در میان 251 نفر از دانشجویان توزیع و گردآوری شد و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای و فریدمن انجام پذیرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    میانگین رتبه ای محاسبه شده برای «چالش های اخلاقی» ازنظر اولویت تاثیرگذاری منفی بر دانشجویان نشان می دهد که شاخص های «بی عدالتی و تبعیض در رفتار»، «بی عدالتی و تبعیض در گفتار « و «ظاهر سازی در مقابل سلسله مراتب» به ترتیب با میانگین «85/17»، «92/15» و «88/15» در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون تی، برای چالش های گفتاری و رفتاری، مقدار تی به ترتیب برابر با 195/55 و 67/65 به دست آمد که با توجه به اینکه این مقدار در سطح اطمینان بیش از 99 درصد (000/0=sig) پذیرفته شده، آزمون تی موردتایید است.

    کلیدواژگان: اخلاق، چالش اخلاقی، فرماندهی، آموزش، دانشگاه پلیس
  • مهدی چگنی*، سامان عبدالهی صفحات 59-88
    زمینه و هدف

    پیشگیری از جرم، امروزه یکی از مهم ترین اولویت های دولت ها است زیرا جرم، به هر شکل و در هر سطحی که ارتکاب یابد، نظم اجتماعی را مختل می کند و کیفیت زیست سالم را کاهش می دهد. هر نوع سیاست گذاری، تعیین راهبرد، برنامه و فعالیت درزمینه پیشگیری از جرم باید با معیارهای الهی منطبق باشد. رعایت اصل تعادل و انصاف که در حقوق جزا و جرم شناسی به قانون و هنجار تعبیر می شوند ازجمله قیودی است که اجازه هر نوع رفتاری را به متولیان نظام عدالت کیفری به بهانه پیشگیری از جرم نمی دهد. معیار نخست، ناظر بر اموری مانند حریم خصوصی شهروندان است. معیار دوم نیز راجع به تقید کامل مجریان سیاست های پیشگیرانه به قوانین و مقررات جاری کشور است؛ بر اساس این دو معیار، پیشگیری از جرم هم حریم خصوصی شهروندان را نقض نمی کند و هم همگان را ملزم به رعایت قانون می کند. در رویکرد اسلامی، هر دو مولفه موردتاکید بوده و شواهد نقلی و عقلی فراوان نیز برای اثبات این موضوع، قابل ارایه است.

    روش

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است. اسناد مورداستفاده، انواع متون اسلامی شامل کتب و مقالات، آیات و روایات، کتب جرم شناسی و حقوقی مرتبط با موضوع تحقیق است. در این پژوهش تمام اسناد و مدارک که در متون اسلامی ذکر شده و مرتبط با موضوع بوده، گردآوری و در راستای اهداف پژوهش مورداستفاده قرار گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

     پیشگیری از جرم امری ضروری و حیاتی است اما برخی هنجارها و قواعد الهی و بشری، راهبردها و برنامه های پیشگیری از جرم را محدود می کنند. نظام عدالت کیفری نباید به سمتی حرکت کند که به نام پیشگیری از جرم، هنجارهای مهم و غیر خدشه بشری را نادیده بگیرد و رسیدن به هدف مطلوب کاهش ارتکاب جرم، نباید با هر ابزار و وسیله ای به دست آید. از اصلی ترین قیدهای پیشگیری از جرم رعایت موازین حقوقی و اخلاقی است.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، اخلاقمداری، قانونمداری، حریم خصوصی، ابزار نامشروع
  • بررسی و تبیین چالش‌های تربیت اخلاقی و دینی دانشجویان (مطالعه موردی: دانشگاه علوم انتظامی امین)
    مسلم شجاعی*، افضل السادات حسینی دهشیری، علی محبی صفحات 89-121
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف شناخت آسیب های تربیت دینی به منظور شناخت چالش های تربیت اخلاقی و دینی دانشجویان دانشگاه امین و ارایه راهکارهای مناسب از دیدگاه صاحب نظران انجام شده است.

    روش

    پژوهش از نوع کیفی و روش گردآوری داده ها میدانی، از نوع کتابخانه ای و مصاحبه بود. در مرحله نخست، آسیب های تربیت دینی در سه محور فرهنگی، آموزشی و مذهبی-ایدیولوژیکی از متون اسلامی استخراج و با روش تحلیل محتوای اسنادی تحلیل شد. سپس با استفاده از مصاحبه، راهکارهای برون رفت از مسایل تربیت اخلاقی دینی از دیدگاه متخصصان موردبررسی قرار گرفت. جامعه آماری، صاحب نظران حوزه تربیت دینی در دانشگاه امین بود که با روش نمونه گیری هدفمند با (n=15) از آنان مصاحبه به عمل آمد. مصاحبه ها به صورت نیمه ساختاریافته تدوین شد و روایی آن موردتایید چند صاحب نظر قرار گفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    بررسی و تحلیل دشواری های تربیت دینی دانشجویان، درگرو شناخت منشا آسیب هایی است که - در تربیت دینی رخ داده است. این شناخت می تواند  تا در جهت رفع آن ها برنامه ریزی های دقیق تری کمک کند و از برخورد سطحی با آن ها پرهیز شود. نتایج حاکی است که برخوردهای تعصبی و قشری، کج فهمی ها، بدفهمی های دینی از سوی افراد و همچنین ناکارآمدی نظام های تربیت اخلاقی دینی، مهم ترین آسیب ها هستند. بر این اساس، ترویج رویکرد خردورزی، دوری جستن از تعصبات و تمایلات فردی و جمعی، می تواند زمینه برون رفت از آسیب ها را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، تربیت اخلاقی، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • حنانه درشتی*، مهدی شیر محمدی، علیرضا ادیبی صفحات 123-150
    زمینه و هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی نفوذ شبکه های اجتماعی در نهاد خانواده و تاثیر آن بر هویت خانواده است. در کشور ایران، اینترنت و فضای مجازی با افزایش ضریب نفوذ، اغلب به عنوان عاملی برای تغییر اجتماعی شهرت دارد و به باور محققان این مقوله توانسته است یک حوزه عمومی جدید را ایجاد کند. در این چارچوب، اینترنت را می توان نخستین حوزه عمومی برای جامعه ایران دانست؛ یعنی عرصه ای برای شکل گیری، گسترش و تقویت روابط و مناسبات افراد با یکدیگر و تقویت و شفاف شدن هنجارها و قواعد رفتاری که البته کارکردهای مثبت و منفی خاص خود را دارد.

    روش

    روش پژوهش در این تحقیق توصیفی و تحلیلی است، ازاین رو ابتدا متغیرها بدون درنظر گرفتن ارتباط آن ها با هم، بررسی شد و مطالب نظری و پیشینه ها را با استفاده از کتب و مقالات و نظریات نویسندگان حقوقی، مورد کنکاش قرار گرفت، سپس ارتباط بین متغیرها با پیامدهای آن ها بررسی شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که: شبکه های اجتماعی پایبندی افراد و نهادهای جامعه به ارزش ها و هنجارهای پذیرفته شده در فرهنگ و درنتیجه امنیت اجتماعی را متزلزل می سازند؛ ازاین رو مصونیت افراد از آسیب ها و انحراف ها در جامعه در گرو نهادینه شدن به وسیله نظام سیاسی و مراکز تعلیم و تربیت در سطوح عالی و میانی کشور و ایجاد نظم و انضباط در جامعه است. همچنین پژوهش حاضر نشان داد که شبکه های اجتماعی بر سبک زندگی و الگوی بومی خانواده تاثیر منفی دارد و راه اندازی شبکه های اجتماعی سالم و مفید برای مبارزه با شبکه ای اجتماعی مخرب، چالش های ایجادشده را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: شبکههای اجتماعی، خانواده، هویت، امنیت، امنیت اجتماعی
  • مجتبی گراوند، محمد امرایی* صفحات 151-168
    زمینه و هدف

    در دین مبین اسلام تاکید ویژه ای بر علم آموزی و اهمیت آن شده است و درنتیجه عالمان و دانشمندان نیز در نظام اسلامی جایگاه والایی خواهند داشت. در این پژوهش سعی شده است تا جایگاه و اهمیت علم و عالمان در منظر و سیره امام علی (ع) تبیین گردد.

    روش

    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نگاشته شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    امیرالمومنین علی (ع) خود در زمره بزرگترین عالمان است که در بزرگداشت منزلت و جایگاه دانشمندان و علماء می کوشید و به آنان بها می داد و همواره عموم مردم را به دانش اندوزی تشویق و ترغیب می نمود و زمینه را برای آنان فراهم می کرد. برخی از دانشمندان و بنیانگذاران علوم مختلف در صدر اسلام، شاگردان بی واسطه و یا با یک نسل اختلاف، از شاگردان باواسطه آن حضرت به شمار می آیند. ازجمله شاگردان بی واسطه آن حضرت که جزو یاران خاص وی نیز بود، ابوالاسود دویلی و عبیدالله بن ابی رافع هستند. علی (ع) در به کارگیری کارگزاران حکومتی، افرادی را انتخاب می کرد که از جزو نخبگان و عالمان درجه یک عصر خویش بودند. ازجمله این افراد می توان به عبدالله بن عباس اشاره نمود که به «دانشمند امت» معروف بود و همچنین مالک اشتر که افزون بر نبوغ سیاسی و نظامی، جزو قاریان کوفه بود.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، سیره، عالمان، علم
|
  • The Factors Affecting the Enthusiastic Participation of In-Service Staffs in Congregational Prayers (Case Study: Police Command of Yazd City)
    Ali Mohebbi *, Hossein Ansarifard Pages 9-25
    Background and objectives

    The prayer, the remembrance of God, the main pillar of religion, is a modest strain for the worship of Almighty God, which is an inseparable part of the divine religions and has existed in each religion in a special way. One of the important goals of the youths' military service along with the services that they provide is to build and strengthen national and religious identity and their connection with the ideals of the Islamic Revolution, which undoubtedly has a great impact on congregational prayers in this regard. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the factors affecting the enthusiastic participation of in-service staffs in congregational prayers.

    Methodology

    In terms of its type and objectives the present study is of an applied research type and in terms of method it is considered as a descriptive-survey. The statistical population consisted of 330 soldiers of the Yazd Police Command. According to the Cochran method, 111 individuals who had access to congregational prayers were selected as a sample. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed based on the opinion of the supervisor and consultant and a number of experts in educational sciences and education and Cronbach's alpha test was used for its reliability. The collected data were analyzed using Pearson and regression tests.

    Findings and results

    Findings indicate that the factors affecting enthusiastic participation of in-service staffs in congregational prayers are: individual, family and organizational factors and social factors, respectively; that is, individual factors had the most and social factors had the least effect.

    Keywords: In-service staffs, Prayers, Congregational prayers
  • Investigating the Ethical Challenges of Amin Police University Line Commanders and Strategies for Solving Them with Emphasis on Islamic Teachings
    Amir Talebi, HassanReza Rafi-Ie *, HassanAli Roodbari Pages 27-57
    Background and objectives

    Managers and commanders of I. R. I. Police training units have an important role in training future officers. One of the main concerns in this area is the use of competent commanders and adorned with Islamic ethics as a suitable model for these officers. Accordingly, recognizing ethical challenges and solving them is effective in achieving this goal. The purpose of this study is to investigate and explain the ethical challenges of Amin Police University Line Commanders and to provide solutions to them by emphasizing Islamic teachings.

    Methodology

    In terms of its type and objectives the present study is of an applied research type and in terms of method it is considered as a mixed-method study. In the first stage, the existing challenges were developed through interviews with 20 experts through statistical concepts analysis method and in two dimensions of speech challenges (9 components) and behavioral challenges (16 components). To measure the negative effect of the challenges, a researcher-made questionnaire was distributed and collected among 251 students and the data analysis was performed using t-test and Friedman test.

    Findings and results

    The mean of the calculated ranks for "ethical challenges" in terms of the priority of negative impact on students shows that the indicators of "injustice and discrimination in behavior", "injustice and discrimination in speech" and "showing-off versus hierarchy" are  in the first to third ranks, respectively with an average of  85.17, 92.15, and 88.15. Based on the results obtained from t-test, for speech and behavioral challenges, the values of t were 195.55 and 67.65, respectively, which is accepted at a confidence level of more than 99% (sig = 0.000) and t-test is confirmed.

    Keywords: Ethics, Ethical challenge, command, Training, Police University
  • Mahdi Chegeni *, Saman Abdollahi Pages 59-88
    Background and objectives

    Crime prevention is one of the most important priorities of governments today because crime, in any form and at any level, disrupts social order and reduces the quality of healthy living. Any policy, strategy, program, and activity in the field of crime prevention must conform to divine standards. Observance of the principle of balance and fairness, which is interpreted as law and norm in criminal law and criminology, is one of the restrictions that do not allow any kind of behavior to those in charge of the criminal justice system under the pretext of crime prevention. The first criterion oversees matters such as citizens' privacy. The second criterion is about the full adherence of preventive policy makers to the current laws and regulations of the country. According to these two criteria, crime prevention does not violate the privacy of citizens and requires everyone to abide by the law. In the Islamic approach, both components are emphasized and a lot of narrative and rational evidence can be provided to prove this issue.

    Methodology

    This research has been conducted using descriptive-analytical method. The documents used are various types of Islamic texts, including books and articles, verses and narrations, criminology and legal books related to the subject of research. In this research, all the documents mentioned in Islamic texts and related to the subject have been collected and used in line with the objectives of the research.

    Findings and results

    Crime prevention is necessary and vital, but some divine and human norms and rules limit crime prevention strategies and programs. The criminal justice system should not move in a direction that ignores important and non-human norms in the name of crime prevention, and the desired goal of reducing crime should not be achieved by any means. One of the main constraints of crime prevention is the observance of legal and moral standards.

    Keywords: Crime Prevention, Morality, Rule of Law, privacy, Illegitimate tools
  • Investigating and Explaining the Challenges of Moral and Religious Education of Students (Case Study: Amin Police University)
    Moslem Shojaie *, Afzal Al Sadat Hossein Dehshiri, Ali Mohebbi Pages 89-121
    Background and objectives

    The aim of this study was to identify the harms of religious education in order to identify the challenges of moral and religious education of Amin Police University students and to provide appropriate solutions from the perspective of experts.

    Methodology

    The research was qualitative and the method of data collection was field study, i.e., library and interview. In the first stage, the harms of religious education in three cultural, educational and religious-ideological axes were extracted from Islamic texts and analyzed by documentary content analysis method. Then, using interviews, strategies for getting out of the issues of religious moral education from the perspective of experts were examined. The statistical population (n = 15) was experts in the field of religious education at Amin Police University who were interviewed by purposive sampling method. The interviews were semi-structured and their validity was confirmed by several experts.

    Findings and results

    The study and analysis of the difficulties of students' religious education depends on recognizing the source of the harms that have occurred in religious education. This knowledge can help to plan them more precisely and avoid a superficial encounter with them. The results show that prejudices and cortical attitudes, misunderstandings, religious misunderstandings by individuals and also the inefficiency of religious moral education systems are the most important harms. Accordingly, promoting a rational approach, avoiding individual and collective prejudices and inclinations, can provide the ground for recovery from harm.

    Keywords: religious education, moral education, Amin Police University
  • Hannaneh Darashti *, Mehdi Shirmohammadi, Alireza Adibi Pages 123-150
    Background and objectives

    The purpose of this study is to investigate the influence of social networks in the family institution and its effect on family identity. In Iran, the Internet and cyberspace, with increasing influence, are often known as a factor for social change, and researchers believe that this category has been able to create a new public domain. In this context, the Internet can be considered the first public domain for Iranian society. It means an arena for the formation, expansion and strengthening of relationships with each other and the strengthening and clarification of norms and rules of behavior, which, of course, has its own positive and negative functions.

    Methodology

    The research method in this research is descriptive-analytical. Therefore, first the variables were studied regardless of considering their relationship with each other, and the theoretical content and backgrounds were explored using books, articles and theories of legal authors, then the relationship between variables with their consequences were investigated.

    Findings and results

    The results of this study indicated that: social networks undermine the adherence of individuals and institutions of society to the values and norms accepted in culture and consequently social security; therefore, the immunity of individuals from harm and deviations in society depends on being institutionalized by the political system and education centers at the highest and middle levels of the country and creating order and discipline in society. Also, the present study showed that social networks have a negative effect on lifestyle and indigenous family pattern; and launching healthy and useful social networks to combat destructive social networks reduces the challenges.

    Keywords: Social Networks, family, Identity, Security, social security
  • Mojtaba Geravand, Mohammad Amraie * Pages 151-168
    Background and objectives

    In the religion of Islam, special emphasis has been placed on learning science and its importance, and as a result, scholars and scientists will have a high position in the Islamic system. In this research, an attempt has been made to explain the position and importance of science and scholars in the perspective and life of Imam Ali (P.B.U.H).

    Methodology

    The present research has been written in a descriptive-analytical method using library resources.

    Findings and results

    Amir al-Mu'minin Ali (P.B.U.H) is one of the greatest scholars who tried to honor the status of scientists and scholars and valued them and always encouraged the public to learn and provided the ground for them. Some scholars and founders of various sciences in the early days of Islam are considered as immediate students or with one generation of difference, of that Imam. Among the immediate students of that Imam, who was also one of his special companions, are Abu al-Aswad Du'ali and Obaidullah Ibn Abirafa. In employing government agents, Ali (P.B.U.H) selected the individuals who were among the elites and first-rate scholars of his time. Among these people we can mention Abdullah Ibn Abbas, who was known as the "Scientist of the Ummah" and also Malik Ashtar, who, in addition to his political and military genius, was one of the reciters of Kufa.

    Keywords: Imam Ali (P.B.U.H), life, Scholars, Science