فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 104، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیر قیومی*، علی پویانی صفحات 1-14
    زمان بندی حرکت قطارها یکی از مهم ترین مسایل برنامه ریزی در حمل ونقل ریلی است. با نگاهی به ادبیات موضوع مورد بررسی می توان دریافت که حجم زیادی از مطالعات به مدلسازی و حل این مسئله اختصاص یافته است. در این میان در طی سال های اخیر و با پیچیده تر شدن سیستم های ریلی و  لزوم استفاده از تکنیک های برنامه ریزی عدم قطعیت، پژوهشگران بیش از پیش بر روی مدل های عدم قطعیت متمرکز شده اند. در بین تکنیک های عدم قطعیت، برنامه ریزی تصادفی یکی از رویکردهای موجود در مدلسازی ریاضی  است. مبنای استفاده از برنامه ریزی تصادفی بدین منظور است که با درنظرگرفتن پارامترهای تصادفی موجود در مسایل دنیای واقعی، مدلسازی و نتایج حاصل از آن به واقعیت نزدیک تر شوند.در این پژوهش پس از مطالعه مدل های موجود در ادبیات موضوع، مدلی در حوزه زمان بندی حرکت قطارها با رویکرد برنامه ریزی تصادفی و متناسب با مسیرهای دو خطه بهبود داده شده است. مدل مذکور در نظر دارد تا با استفاده از زمان های متغیر سیر بلاک ها و از طریق تخصیص بهینه زمان های مکمل به آن ها، تاخیرات حاصل از نوسانات زمان های سیر بلاک ها را بین برنامه زمان بندی و آن چه را که در عمل انجام می گیرد  تا حد ممکن کاهش دهد. این مدل قادر است تا زمان بندی بهینه را از طریق تعیین زمان های مکمل و با توجه به دو معیار کاهش زمان های سفر و کاهش تاخیرات محاسبه کند. در پایان، مدل موردنظر بر روی یکی از خطوط شبکه ریلی موجود در راه آهن جمهوری اسلامی ایران پیاده سازی شده است و نتایج حاصل از آن با شرایط فعلی زمان بندی در راه آهن ایران مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تصادفی، حمل و نقل ریلی، زمان بندی، عدم قطعیت
  • علی عبدی کردانی*، فرشاد قطب صفحات 15-24
    مقاومت پایین مخلوط های آسفالتی در برابر بارهای دینامیکی موجب بروز ترک های خستگی، شیارشدگی و در نهایت کاهش عمر سرویس دهی روسازی می شود. از این رو کشورهای پیشرفته به دنبال روش های جدید برای ساخت و نگهداری و تعمیر راه ها بوده و همچنین تلاش هایی را در زمینه استفاده از تکنولوژی های جدید جهت ارتقاء روسازی های قدیمی انجام داده اند که این امر نشان دهنده توجه این کشورها به حفظ وضعیت راه ها در حد مطلوب می باشد. یکی از روش های اصلاح خصوصیات قیر و مخلوط آسفالتی، استفاده از انواع افزودنی ها می باشد. افزودنی ها به این دلیل که قیر نمی تواند در همه آب و هواها و شرایط بارگذاری عملکردی مناسب داشته باشد، استفاده می شود. ایران نیز با داشتن اقلیم چهار فصل، تاثیرات آب و هوایی خاصی بر اغلب پروژه های عمرانی را تجربه می کند. روسازی راه ها نیز یکی از تاثیرپذیرترین پروژه ها از این حیث می باشند. در کنار آزمایش، استفاده از شبکه عصبی مصنوعی می تواند یک راه حل مناسب در کاهش هزینه و زمان ارزیابی نتایج باشد. در این مقاله در کنار بررسی تاثیر انواع افزودنی ها بر خصوصیات عملکردی مخلوط آسفالتی به استفاده از شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی خصوصیات مختلف مخلوط آسفالتی نیز پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: خصوصیات عملکردی، افزودنی ها، شبکه عصبی مصنوعی
  • علی فرزانه موحد، میقات حبیبیان* صفحات 25-34
    نیاز به حمل ونقل یکی از پایه ای ترین نیازهای بشر شناخته می شود. در شرایط کنونی که در برخی جوامع استفاده از شیوه های موتوری حمل ونقل مقارن با افزایش معضلات سلامتی و حمل ونقلی است، برنامه ریزان حمل ونقل به بررسی شیوه های فعال سفر مانند پیاده روی جهت جایگزینی با سفرهای موتوری پرداخته اند. این مقاله به مرور عوامل موثر بر تمایل به پیاده روی بیشتر در سفرهای روزانه می پردازد. با بررسی مطالعات پیشین مشخص شد که چهار دسته عامل بر رفتار پیاده روی اثرگذار بوده اند. این چهار دسته شامل ویژگی های اقتصادی-اجتماعی (مانند سن، جنسیت، درآمد و مالکیت وسیله نقلیه)، ویژگی های سفر (مانند مسافت و زمان انجام سفر)، عوامل محیطی (مانند تراکم، تنوع کاربری ها، طراحی شبکه خیابانی، دسترسی به مقاصد و دسترسی به حمل ونقل همگانی) و عوامل نظری (مانند پندارها و دیدگاه ها) می شود. غالب مطالعات اخیر بیانگر این بوده که عوامل محیطی و نظری بیشترین نقش را در توسعه پیاده روی دارند. از این رو، برنامه ریزان شهری در سیاست گذاری ها باید توجه ویژه ای به عوامل محیطی و نظری به شکل همزمان داشته باشند. بررسی های بیشتر نشان می دهند یک خلا مطالعاتی برای تنوع هدف سفرها و ملاحظه همزمان چهار دسته عامل فوق به ویژه برای شهرهای در حال توسعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: حمل ونقل، شیوه های فعال، رفتار پیاده روی، عوامل محیطی، عوامل نظری
  • احمد حاتمی* صفحات 35-50

    سیستم حمل ونقل رگ ها و شریان های آناتومی زندگی شهری را تشکیل می دهدو مسیول تحرک افراد و کالاها هست.یک سیستم حمل ونقل پویا می تواند مرکز توسعه جامعه باشدویا اگر به درستی برنامه ریزی و طراحی نشده باشد می تواند به شبکه سرویس دهی منجر شودکه نیازهای متغیر و به روز را نادیده گرفته،وضعیت فقرا را تشدید کندو به محیط زیست آسیب برساندواز توان مالی عمومی فراتر رود. در این میان کلانشهر تهران امروزه به عنوان پایتخت سیاسی ،اقتصادی و اجتماعی ایران درگیر مشکلات حاد حمل و نقلی است. ترافیک فشرده و آلودگی شدید هوا تنها بخشی از این تبعات هستند. به همین دلیل این پژوهش به دنبال اولویت بندی سیاست های مدیریت تقاضای سفر(TDM) برای بهبود وضعیت شهر تهران است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر آراء دلفی شکل گرفته است. از این رو ابتدا سیاست های مدیریت تقاضای سفرو معیارها حمل و نقل پایدار از منابع مختلف استخراج شد و با استفاده از نظر کارشناسان امتیاز بندی گردید و سپس با استفاده از مدل تحلیل سلسه مراتبی (AHP) و نرم افزار اکسپرت چویس تحلیل گردیدند. نتایج بیانگر آن بود که در شرایط کنونی کلانشهر تهران توجه به ارتقای زیرساخت های حمل و نقل پایدار همچون دوچرخه، پیاده وبهبود کیفیت ناوگان حمل و نقل عمومی می تواند جنبه اجرایی بهتری داشته باشد. ودر مرحله بعد ابزارهای اقتصادی هستند که با پرهزینه کردن استفاده از اتومبیل شخصی تمایل شهروندان را به سوی حمل ونقل عمومی جذب می کنند. در رتبه ی بعدی مدیریت کاربری زمین می تواند در توسعه ی جدید شهر تهران و یا بازسازی مناطق فرسوده بکار گرفته شود و در آخر هم برنامه های اجرایی با حذف سفرهای غیر ضرور می تواند در لابه لای دو سیاست اول بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مدیریت تقاضای سفر (TDM)، حمل و نقل پایدار، توسعه پایدار، مدل تحلیل سلسله مراتبی، کلانشهر تهران
  • سمیرا پرویز، علی مرادی* صفحات 51-68

    حمل ونقل نیاز اساسی جامعه بشر به خصوص در کلان شهرها است که در آن، زیر بخش حمل ونقل هوایی جوان ترین، ایمن ترین و مدرن ترین شیوه حمل ونقل کلان شهرها است. اصولامسافرانبرایانتخابیکشرکت هواپیمایینیازمنداطلاعاتیدرباره یآنشرکتوخدماتشهستند. هدف اصلی این پژوهش تعیین عوامل اقتصادی - اجتماعی مرتبط با تمایل شهروندان در مسافرت با شرکت های هواپیمایی استان کرمانشاه می باشد، روش اجرای این پژوهش از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری آن شهروندانی می باشد که برای مسافرت از شرکت های هواپیمایی استفاده می کنند که 6 شرکت هواپیمایی (آسمان، ایران ایر، شرکت زاگرس، قشم ایر، کاسپین، ایران ایرتور) در شهر کرمانشاه مورد مطالعه قرار می گیرد که تعداد شهروندان تقریبا در طول هفته برابر با تقریبا 5000 نفر بوده که با استفاده از جدول مورگان 291 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین اعتماد اجتماعی، کیفیت خدمات، هدف از مسافرت و نحوه تهیه بلیط با تمایل به مسافرت رابطه ای معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: هواپیما، اعتماد، کیفیت خدمات، طبقه اجتماعی، مسافرت
  • محمد کوهی*، شاهین شعبانی صفحات 69-82

    در این تحقیق اثربخشی ایجاد روشنایی شبانه در راه های برونشهری مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور تعدادی از راه های برون شهری استان ایلام انتخاب که دو محور به عنوان گروه اصلاحی و دو محور به عنوان گروه مقایسه انتخاب شده است. داده های تصادفات چهار سال مربوط به این محورها گردآوری و این داده ها بر اساس روش مطالعه قبل و بعد با گروه مقایسه برای بررسی کاهش تصادفات و روش فایده/هزینه برای بررسی اقتصادی، تحلیل شده اند. برای تخمین دقیق اثربخشی، تصادفات پیشبیی شده در سایت های اصلاحی و مقایسه بکار رفته که این پیشبینی ها با استفاده از مدل پیشبینی تصادفات در راه های دوخطه برونشهری به دست آمده است. نتایج به دست آمده با استفاده از ضریب بهبود تصادف (CMF) مربوط به ایجاد روشنایی و طبق روش کالیبره کردن مدل، برای شرایط محلی کالیبره شده است. با اعمال این مراحل، نتایج به دست آمده، کاهش 28 درصدی فراوانی تصادفات شبانه پس از ایجاد روشنایی را نشان می دهد. معناداری این کاهش از لحاظ آماری نیز مورد سنجش قرارگرفته و آزمون معناداری آماری نشان از دقت نتیجه به دست آمده در سطح اطمینان 90 درصدی دارد. برای ارزیابی اقتصادی این اقدام اصلاحی، روش فایده/هزینه بکار رفته است. نتایج ارزیابی اقتصادی ایجاد روشنایی در این تحقیق برای یک دوره 15 ساله نشان می دهد که ایجاد روشنایی در بهبود ایمنی موفق بوده زیرا نسبت فایده به هزینه کل در دوسایت اصلاحی برابر 1700 به 1 است. این مقدار نشان می دهد که منافع به دست آمده در ارزش ریالی، بسیار بیشتر از هزینه های سالیانه ایجاد روشنایی طی یک دوره 15 ساله بوده و نزدیک به 1700 برابر است.

    کلیدواژگان: اثربخشی، کاهش تصادفات، اقدامات اصلاحی، ایجاد روشنایی
  • سید محمد سادات حسینی*، اکبر مبینی، رضا شهنی دزفولیان صفحات 83-92
    بهره وری در بخش اداری کشور یکی از موضوعاتی است که بسیار مورد توجه مردم و مسیولان قرار داشته و در این خصوص فعالیتهای زیادی صورت می گیرد. در این مقاله سعی شده تا به این موضوع با استفاده از روابط ریاضی و با توجه به ساختار اداری اکثر ادارات کشور پرداخته شود. در این تحقیق از طریق مصاحبه با کارکنان و مدیران بخشهای اداری اداره کل راه و شهرسازی استان کرمانشاه، نحوه ارجاع کارهای مختلف در این اداره بررسی و مشخص گردید که ارجاع کارها به صورت درختی از مدیران به کارشناسان صورت می گیرد. روابط ریاضی مربوط به زمان انجام کارها و بهره وری کارکنان تهیه و براساس احتمال انجام درست کارها و تعداد ارجاعات تحلیل حساسیت شدند. سپس این روابط با مقادیر مختلف مقداردهی شده و در نمودارهای مربوطه نشان داده شد که با افزایش تعداد ارجاعات و کاهش احتمال انجام درست کارها، زمان متوسط انجام هر کار به صورت نمایی افزایش و شاخص بهره وری به صورت نمایی کاهش می یابد. بر این اساس پیشنهاد شده تا مدیران با دقت بیشتری کارها را به کارشناسان تفهیم کرده و تا جای ممکن، با ارجاع مستقیم کارها به کارشناسان مربوطه، تعداد ارجاعات را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: بهره وری، اداری، اداره راه و شهرسازی، کرمانشاه، ارجاع کار
  • محمدرضا شیشه بران، محمد گلستانه* صفحات 93-116
    فرودگاه ها یکی از مهم ترین مراکز حساس و حیاتی هستند که در شرایط جنگ، مورد تهاجم دشمن قرار می گیرند. بنابراین، در شرایط بحرانی نیاز به ساخت و توسعه سریع فرودگاه به منظور انجام نشست وبرخاست هواپیماهای جنگی، انجام حملات نظامی، انتقال تجهیزات جنگی، نیروی انسانی و دیگر عوامل ضروری است. در این مطالعه به بررسی مواد، تکنولوژی ها و روش های ساخت سریع که تاکنون در ساخت روسازی  فرودگاه استفاده شده است، پرداخته می شود. بدین منظور، روش های آنالیز سریع برای شناخت خصوصیات خاک محل، روش های آنالیز سریع کیفیت ساخت روسازی، الزامات طراحی روسازی های بدون رویه، روش های مقاوم سازی سریع خاک ها جهت به کارگیری در ساخت سریع روسازی فرودگاه، کاربرد سیستم کفپوش (ماتینگ) در ساخت و توسعه سریع روسازی هلی پد، تاکسی وی، توقفگاه، خط پرواز، رویه هواپیماهای بدون سرنشین و همچنین امکان سنجی استفاده از مخلوط های سرد آسفالتی در ساخت سریع روسازی تاکسی وی و توقفگاه و عوامل تاثیرگذار بر مقاومت شیارشدگی مخلوط های سرد آسفالتی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آسفالت سرد، آنالیز سریع خاک، روسازی بدون رویه، کفپوش، هواپیمای بدون سرنشین
  • پریسا بازدار اردبیلی*، پیمان پژمان زاد صفحات 117-132
    زیرساخت های حمل ونقل جاده ای ازجمله دارایی های ملی هستند که در طول سالیان متمادی برحسب نیاز و مطابق امکانات موجود توسعه یافته است. درعین حال بررسی وضعیت موجود راه های کشور نشان دهنده شرایط نامطلوب کمی و کیفی است. از یک سو توسعه راه های جدید با کمبود منابع مواجه است و از سوی دیگر راه های موجود نیز از کیفیت مناسب برخوردار نبوده و نگهداری آن ها بخش قابل ملاحظه ای از منابع را به خود جلب می کند. همچنین بودجه اختصاصی راهداری با توجه به گسترش روزافزون این زیرساخت ها جوابگو نبوده است. بنابراین هدف از این مقاله شناسایی منابع درآمد پایداری برای سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای می باشد. نتایج بررسی تجارب سایر کشورها نشان می دهد که مالیات بر سوخت و عوارض وسایل نقلیه مهم ترین منابع درآمدی بخش راه را تشکیل می دهد. همچنین در این مقاله منابع درآمدی جدید در حوزه حمل ونقل جاده ای شناسایی شده و در ادامه اثرات اقتصادی اعمال مالیات بر سوخت به نفع حمل ونقل بر اقتصاد کشور بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که قیمت بنزین و گازوییل تاثیر معنی داری بر نرخ تورم در اقتصاد ایران دارد. ضریب متغیر قیمت بنزین در کوتاه مدت و بلندمدت برابر 7/0 و 3/1 و ضریب متغیر قیمت گازوییل در کوتاه مدت و بلندمدت برابر 1/0و  18/0 است. با توجه به نتایج به دست آمده، تاثیر افزایش قیمت بنزین بر تورم بیشتر از تاثیر افزایش قیمت گازوییل است.
    کلیدواژگان: منابع درآمدی پایدار، حمل ونقل جاده ای، مالیات بر وسایل نقلیه، مالیات بر سوخت، مدل ARDL
  • محمدحسین عباسی، سید مصطفی جعفرزاده فدکی*، شهریار افندی زاده صفحات 133-150

    بررسی مشکلات حمل بار شهری در چند سال اخیر به یک مسئله مهم در مدیریت شهری تبدیل شده است . نظرسنجی از گروه های مختلف درگیر در حمل بار شهری علاوهبر دریافت نظرات متنوع و درک مشکلات و نگرانیهای آنها ، موجب یافتن روش های اجرایی مناسب جهت مدیریت سیستم خواهد شد. هدف اصل نیای مطالعه گردآوری و تحل ی ل مشکلات موجود در حمل بار شهری از دیدگاه گروه های مختلف است . بدین منظور، 478 پرسش نامه به صورت مصاحبه حضوری و اینترنتی از گروه های مختلف در تهران گردآوری شد. بیش از 90 درصد شهروندان ایجاد آلودگی هوا و حادثهساز بودن خودروهای باری را مهمترین مشکلات حمل بار شهری میدانند. همچنین، بیش از 40 درصد از عاملان حمل بار، کم بودن کرایه های حمل و نامناسب مهار شدن بار را مهمترین مشکلات حمل بار شهری دانستند. مشکلات عمده رانندگان بالا بودن هزینه های تعمیر و نگهداری و عدم وجود اتحادیه برای دفاع از حقوق آنان عنوان شد. برای اولویتبندی مسایل از نقطه نظر مدیران، کارشناسان و شهروندان از دو روش آماری متوسطگیری وزنی ها پاسخ و تحلیل همایی استفاده گردید. نتایج هر دو روش به طور مشابه نشان داد که حفظ محیط زیست، افزایش ایمنی و تامین درآمد شهرداری از منابع پایدار مهم ترین اولویت های مدیران و کارشناسان در مدیریت حمل بار است. در حالیکه از دیدگاه شهروندان حفظ کیفیت ،بار جایگزین تامین درآمد شهرداری از منابع پایدار شده است. نتایج نشانگر وجود اختلاف در دغدغه های اصلی ها گروه ی مختلفدر زمینه حمل بار است . برای نمونه، هدف تامین درآمد شهرداری از منابع پایدار از دید شهروندان دارای کمترین اهمیت است این در حالی است که عدم وجود درآمد پایدار سبب شده تا شهرداری تهران با گسترش ناموزون شهر درصدد دریافت عوارض جهت تامین هزینه های جاری شهر برآید. این مساله از دید کارشناسان به دلیل آگاهی از عواقب توسعه ناپایدار شهری در مقایسه با شهروندان بسیار مهم تلقی شده است.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، تصمیم گیری چندویژگی، لجستیک دورن شهری، متوسط گیری وزنی
  • محمدرضا فتحی*، فخرالدین پیروزفر صفحات 151-164

    نقشه استراتژی ابزاری است که میان استراتژی مورد نظر سازمان و میان فرآیندها و سیستم های که به پیاده سازی استراتژی کمک می کنند، ارتباط برقرار می کند. این ابزار به کارکنان سازمان یک نگاه مستقیم و روشن می دهد تا بدانند چگونه مشاغل و فعالیت های ایشان به اهداف جامع سازمان متصل شده و ایشان را در جهت انجام کارهایشان هماهنگ می کند. در این تحقیق با مشخص کردن روابط علت و معلولی میان اهداف راهبردی، به طراحی و ترسیم نقشه استراتژی اداره کل راه آهن قم پرداخته شده است. لذا ابتدا به بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها، تهدیدات و مضامین استراتژی و همچنین میزان پوشش یافتن نقاط SWOT توسط مضامین استراتژی پرداخته شده است. سپس میزان تاثیر اهداف هر سطح بر اهداف هم سطح خود و میزان تاثیر اهداف هر سطح بر اهداف سطح بالاتر را به دست امده است. در نهایت نقشه استراتژی برای اداره کل راه آهن قم ترسیم شده است. سپس در ادامه تحقیق به منظور اولویت بندی اهداف استراتژیک از روش برنامه ریزی ترجیحات فازی لگاریتمی استفاده شده است. براساس نتایج حاصل از این تحقیق، سود در بین اهداف مالی، کاهش تاخیرات در بین اهداف فرآیندهای داخلی، افزایش حمل بار در بین اهداف مشتریان و توانمند سازی کارکنان عملیاتی در بین اهداف رشد و یادگیری رتبه اول را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: نقشه استراتژی، برنامه ریزی ترجیحات فازی لگاریتمی، فنون تصمیم گیری چند معیاره، کارت امتیازی متوازن
  • غلام مرادی، حسین علی وند، میثم جهانگیری علی کمر، علیرضا عباس نژاد صفحات 165-180

    یکی از الگوهای اصلی توسعه یافتگی در هر منطقه ای توسعه سیستم های حمل و نقل و سهولت دسترسی به آنها در آن منطقه است. از بین سیستم های مختلف حمل و نقل، حمل و نقل ریلی با توجه به مزیت‌های منحصر به فردی که دارد مورد توجه سیاستگذاران کشور واقع شده و توسعه آن همواره مورد توجه می‌باشد. با توسعه راه آهن اجرای خطوط ریلی بر روی بسترهای ضعیف و زمین‌های مسیله‌دار یکی از مسایل اجتناب ناپذیر خواهد بود که باید برای رفع این نقیصه تدبیری اندیشیده شود. از میان روش های متنوع بهسازی خاک، استفاده از ستون‌های سنگی به دلیل سهولت در اجرا و مقرون به صرفه بودن از نظر اقتصادی بسیار مورد توجه است. استفاده از ستون‌های سنگی موجب افزایش ظرفیت باربری و کاهش نشست بستر تحت بارهای وارده می‌گردد و کیفیت بهره‌برداری را افزایش می‌دهد. در این تحقیق به بررسی عددی تاثیر حضور ستون های سنگی در کاهش پاسخ های دینامیکی بستر سست و غیرمتراکم ماسه ای، تحت بارگذاری ناشی از عبور یکی از قطارهای متداول در کشور پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد در صورت استفاده از ستون های سنگی پارامترهای ارتعاشی خاک ماسه ای سست و غیرمتراکم بستر، شامل تغییرمکان قایم، دامنه تغییرات سرعت قایم و شتاب قایم به ترتیب حداکثر 20/19 درصد، 85/27 درصد و 74/41 درصد کاهش می یابند.

    کلیدواژگان: پارامترهای ارتعاشی، روش اجزاء محدود، ستون های سنگی، نرم افزار آباکوس
|
  • Amir Ghayoumi *, Ali Poyani Pages 1-14
    Railway systems just like any other systems require optimized and exact planning to use maximum system capacity. Train timetabling is one the most important programs in railway systems that has a great deal of impact on other operations and programs. In years, there have been a lot of researchers who have been studying about this subject. Meanwhile, over recent years and because of the railway systems getting more complicated, using of uncertainty models are more focused by researchers. Stochastic programming is one the oldest current approaches for considering the uncertainty between all other techniques. In fact stochastic programming intends to realize models and results by considering stochastic parameters in real world. After studying the current models in the literature, we presented a two stage stochastic program according to Iranian railways conditions and constraints. The model intends to minimize trip times of trains at the first stage and minimize delays which occur over segment running time fluctuations at the second stage. The model has been implemented on one of the double tracks in Iranian railways, and the result has been compared with the current time table at the end. The results show that it still is necessary to add slack times in current time tables to minimize delays over segment running time fluctuations.
    Keywords: Railway transportation, Stochastic programming, Train timetabling, Uncertainty models
  • Ali Abdi Kordani *, Farshad Ghotb Pages 15-24
    The low resistance of asphalt mixtures to dynamic loads results in fatigue cracks, rutting, and ultimately reduced service life of the pavement. Hence, advanced countries are looking for new ways to build and maintain roads, as well as efforts to use new technologies to upgrade old pavements, indicating the attention of these countries to maintaining the status of roads at the optimum level. One of the methods for modifying bituminous and asphalt mixtures is the use of a variety of additives. The additives are used because bitumen cannot be used in all Weather and loading conditions. Iran, with its four season climate, experiences special weather effects on most of the development projects. Road pavement is one of the most influential projects in this regard. In addition to testing, using an artificial neural network can be a good solution to reduce costs and time to results evaluation. In this paper, along with the study of the effects of various additives on the functional properties of asphalt mixtures, the use of artificial neural network to predict the different properties of asphalt mix is also discussed.
    Keywords: Performance characteristics, additives, Artificial Neural Network
  • Ali Farzaneh Movahed, Meeghat Habibian * Pages 25-34
    Nowadays, transportation is an essential requirement for citizens, which causes many traffic and health problems. According to several problems rising by motorized vehicle usage, transportation planners are trying to persuade people to use active transportation modes such as walking. Therefore, it is crucial to investigate the effective factors on walking behavior. This paper reviews the effective factors on the tendency of citizens to walk more on their daily trips. Studies showed that there are four main effective factors including socio-economic characteristics (e.g., gender, age, income, and vehicle car ownership), trip characteristics (e.g., distance, and time of trip), environmental factors (e.g., density, diversity, design, destination accessibility, and distance to transit), and subjective factors (e.g., attitudes, and perceptions). According to the literature, this paper shows that environmental and subjective factors are the most effective. Therefore, it could be suggested that planners consider these two factors simultaneously in their policymaking. Further investigations depict a research gap in walking studies that suggest researchers can concentrate on different trip purposes by considering the above-mentioned factors simultaneously, especially in developing countries.
    Keywords: Transportation, Active modes, Walking behavior, Environmental Factors, Subjective factors
  • Ahmad Hatami * Pages 35-50

    The system of transportation of the anatomy of the arteries and arteries forms the urban life. And it is responsible for the movement of people and goods. A dynamic transport system can be a community development center. If it is not well designed and designed, it can lead to a network of services that ignores the changing and up-to-date needs, intensifying the situation of the poor, and harming the environment to exceed the general financial capability. Meanwhile, Tehran metropolitan area is now the main political, economic and social capital of Iran. It is involved with acute transport problems. Compressed traffic and intense air pollution are only part of those consequences. This is why the study seeks to prioritize travel demand management policies (TDM) to improve the city of Tehran. The research method is descriptive-analytic and based on Delphi's views. Therefore, firstly, the management policies demanded by the criteria of sustainable transport were extracted from different sources. They were graded by experts and then analyzed using Hierarchical Hierarchy Analysis (AHP) and Expert Rating software. The results indicate that in the current conditions of the Tehran metropolis, the attention paid to improving sustainable transport infrastructure such as bicycles, pedestrians and improving the quality of public transport fleet can have a better performance. In the next stage, economic instruments are the cost of using cars. One will attract citizens' desire for public transportation. At the next level, land use management can be used in the new development of the city of Tehran or the restoration of worn-out areas and, finally, the implementation of programs by removing unnecessary trips can be Apply in the first double window.

    Keywords: Travel Demand Management (TDM), Sustainable Transportation, sustainable development, Analytical Hierarchy Model, Tehran Metropolis
  • Samira Parviz, Ali Moradi * Pages 51-68

    Transportation is a basic humanitarian need in which, under the aviation sector, the youngest, safest and most modern means of transportation. Basically, the passengers needing information about that company and its services to select an airline company. The main objective of this research is to determine the socio-economic factors associated with the desire of citizens to travel with airline companies in Kermanshah province. The method of conducting this research is survey type. The statistical population consists of citizens who travel to airlines using 6 airline companies (Sky, Iran Air, Zagros, Qeshm Air, Caspian, Iran Air) in Kermanshah, where the number of citizens is almost The week length is approximately 5,000 people, using the Morgan table, 291 people have been selected through available sampling. The results of the research show that there is a significant relationship between socioeconomic factors, social trust, customer satisfaction, quality of service, information about specific companies, travel destination, delay in flights and social class with a desire to travel

    Keywords: Aircraft, Trust, Quality of service, social class, Travel
  • Mohammad Koohi *, Shahin Shabani Pages 69-82

    In this research, the effectiveness of installing night lighting in rural roads was evaluated. To this end, a number of rural roads of Ilam province have been selected. Two axes have been selected as the counter group and two axes as the comparison group. Crash data of four years has been collected. The collected data is analyzed according to before and after study with comparison group for studying crash reduction and benefit/cost method for economic analysis. For accurately estimating the effectiveness, the predicted crashes on improved and comparison sites were used. These predictions were done using the prediction model of crashes in rural two-way roads, and then the results were calibrated for local conditions using the crash modification factor related to lighting installation and also the model calibration method. By applying different stages of the method, the results show a 28% reduction in the frequency of overnight crashes after lighting installation. The statistical significance test indicates the accuracy of the result at 90% confidence level. The results demonstrate an acceptable effectiveness of lighting installation in reduce overnight crashes. The results of the economic evaluation of lighting installation in this study indicate that lighting installing has been successful in improving safety. The ratio of the benefit to the total cost of lighting installing on two counter sites is 1700 to 1. This value indicates that the benefits gained in Rial value are much higher than the annual costs of lighting installation during a 15-year period and about 1700 times.

    Keywords: effectiveness, crashes reduction, Countermeasures, Lightening Installation
  • Seyyed Mohammad Sadat Hoseini *, Akbar Mobini, Reza Shaheni Dezfolian Pages 83-92
    Productivity on administration departments has attracted attention of many people and there are many researches in this field. In this paper, productivity of administration department of Iran is studied, using mathematical formulas, which are based on the structure of the most of the administration departments. As a case study administration department of Road and Building ministry in Kermanshah, a large city in Iran is studied, using interview with its personnel. Referring method in this department is based on a tree structure, from managers to businesspersons. Mathematical relations of productivity and duration of accomplishing the referred jobs are sensitivity analyzed and it is shown that, by increasing the number of refers and decreasing the probability of understanding the jobs, productivity is decreased and average duration of accomplishing the referred jobs is increased exponentially. Based on these results, it is suggested that managers try to refer the jobs directly to the related personals to reduce the number of refers and pay more attention for explaining the considered jobs to increase the probability of doing jobs as they are desired.
    Keywords: Productivity, Administration, Road, Building, Kermanshah, Referring
  • Mohammadreza Shishehboran, Mohammad Golestaneh * Pages 93-116
    Airports are one of the most important critical centers invaded by the enemy during wars. Therefore, in critical circumstances, the need for rapid development of the airport in order to operate fighter aircraft, military strikes, the transfer of military equipment and manpower and other factors is necessary. This study examines the materials, technologies, and manufacturing methods that have been used to construct the airport so far. For this purpose, rapid soil analysis, rapid quality assurance of soil, requirements for designing aggregate-surfaced airfield pavements, rapid soil stabilization methods for use in the rapid construction of airport pavement, application of the matting systems in rapid construction and development of the helipads, airfield parking ramps and taxiways, runway, hanger, remote pilot aircraft, as well as the feasibility of using cold asphalt mixtures in the rapid construction of airfield parking ramps and taxiways and factors affecting the rutting resistance of cold asphalt mixtures is assessed.
    Keywords: Rapid soil analysis, Aggregate surfaced pavement, Matting systems, Remote pilot aircraft, Cold mix asphalt
  • Parisa Bazdar Ardebil *, Peyman Pejmanzad Pages 117-132
    Road transport infrastructure is one of the national assets that have been developed over the years according to the needs and facilities available. At the same time, studies show that the current situation of the country's roads is undesirable in terms of quantity and quality. On the one hand, the development of new roads is facing a shortage of resources, and on the other hand, the existing roads are not of good quality and their maintenance attracts a significant part of the resources. Also, the budget allocated for roads maintenance has not been sufficient due to the increasing expansion of related infrastructure. Therefore, considering the importance of the issue, the purpose of this article is to identify sustainable sources of income for the Iran Road Maintenance & Transportation Organization. Studies show that the most important sources of revenue for the road sector in various countries are fuel taxes as well as vehicle tolls. Also, new sources of income in the field of road transport have been identified and the economic effects of the application of fuel tax (in favor of transportation) on the Iranian economy have been examined.  The results show that changes in the prices of fuel products (gasoline and diesel fuel) have a significant effect on inflation in the Iranian economy. Also, this value for the price of diesel fuel is 0.1 for the short term and 0.18 in the long term. According to the obtained results, the effect of increasing the price of gasoline on inflation is more than the effect of increasing the price of diesel fuel.
    Keywords: Sustainable sources of income, Road Transport, Vehicle tax, Fuel tax, ARDL model
  • Mohammad Hossein Abbasi, Seyed Mostafa Jafarzadehfadaki *, Shahriar Afandizadeh Pages 133-150

    The problems of urban freight transport have become an important issue in urban management in recent years. Surveys of different groups involved in urban freight transportation, in addition to receiving various opinions and understanding their problems and concerns, will find appropriate implementation methods for management. This paper aims to analyze urban freight problems from the perspective of different groups. For this purpose, 478 questionnaires were collected in the form of face-to-face and online interviews from different groups in Tehran. More than 90% of citizens consider air pollution and accidents as the most important problems of urban freight transport, while more than 40% of freight operators considered low fare and improper handling of goods as the most important. The main problems for drivers were the high maintenance costs and the lack of a union to defend their rights. Two statistical methods of weighted average responses and concordance analysis were used to prioritize the problem from the point of view of managers, experts and citizens. Results of both methods similarly showed that environmental protection, increasing safety and providing municipal revenue from sustainable sources are the most important priorities of managers and experts. From the citizens' point of view, maintaining the quality of cargo has replaced the provision of municipal revenue from sustainable sources. Results show differences in the main concerns of different groups. For instance, the goal of providing municipal revenue from sustainable sources is the least important from the citizens' point of view, while the lack of stable revenue has caused Tehran Municipality to receive tolls to cover the current expenses of the city with the uneven sprawl of the city. This issue is considered very important by experts because of the awareness of the consequences of unsustainable urban development compared to citizens.

    Keywords: Prioritizing, Multiple Attribute Decision Making, Urban Logistics, Weighted Average
  • Mohammad Reza Fathi *, Fakhrodin Pirozfar Pages 151-164

    A strategy map is a tool that communicates between the strategy desired by the organization and between the processes and systems that contribute to strategy implementation. This tool makes it easy for the organization's staff to see how their businesses and activities are connected to the goals of the organization, and coordinates them for their work. In this research, by identifying the causal relationships between strategic goals, designing and mapping the strategy of the Qom Railway Administration. So, first, we examine the strengths, weaknesses, opportunities, threats and themes of the strategy, as well as the extent of coverage of SWOT points by the strategy's themes. Then, the extent of the impact of each level goal has been achieved on its level goals and on the impact of each level goal on higher-level goals. Finally, a strategy map for the Qom Railway Administration has been drawn up. Then, in order to prioritize the strategic objectives, the logarithmic fuzzy preferences programming method has been used. Based on the results of this study, profits among financial goals, reducing delays between goals of domestic processes, increasing the load between the goals of customers and empowering operational staff among growth and learning goals ranked first.

    Keywords: Strategy Map, Logarithmic Fuzzy Preferences Programming, Multi-Criteria Decision Making Techniques, Balanced Scorecard
  • Gholam Mordai, Hossein Alivand *, Meisam Jahangiri Alikamari, Alireza Abbasnejad Pages 165-180

    One of the significant development indicators in each region is the existence of various transport systems and their accessibility. Among the various transportation methods, railroad transport due to unique advantages has attracted the attention of country policy makers. And the development of the railways network is on the agenda. To expand the railway networks, construction of railway tracks on the loose subgrades is one of the inevitable issues. Among the various soil improvement methods, stone columns due to implementation and economic efficiency are of interest. These methods increase the bearing capacity and reduce the settlement of the loose subgrade soil and improve operation quality. In this investigation has studied the influence of presence of stone columns in term of reduce the dynamic response of loose sandy subgrade soil under the train path. This investigation results show that stone columns the maximum reduce in the vibration parameters of loose sandy subgrade soil such as vertical displacement, amplitude range of vertical velocity and acceleration are respectively 19/20, 27/85 and 41/74 percent.

    Keywords: Abaqus Software, Finite Element Method, Stone Columns, Vibration Parameters