فهرست مطالب

نثر پژوهی ادب فارسی - سال بیست و سوم شماره 47 (بهار و تابستان 1399)

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال بیست و سوم شماره 47 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا افتخار فسایی، حسین آقاحسینی*، مسعود آلگونه جونقانی صفحات 1-27
    یکی از وجوه اهمیت روزبهان بقلی از عارفان قرن ششم هجری، بازتاب گسترده تجربه های عرفانی، در آثار وی است. تحلیل زبان عرفانی ویژه او با استفاده از الگوی مربع تنشی امکان پذیر است. فرایند تنشی گفتمان نشان می دهد زبان عرفانی، کنشی ایستا و از پیش تعیین شده نیست، بلکه روند همیشگی صیرورت و سیالیت تجربه عرفانی در ساحت زبان است و فرایند زنده «شدن» را بازمی نماید. فرایند تنشی با استفاده از تعامل دو بعد شناختی و عاطفی گفتمان و به واسطه اصل سیالیت نشانه ها، رابطه های هم سو و ناهم سو را در زبان عرفانی مشخص می سازد. «عبهرالعاشقین» از جمله آثار روزبهان است که به تجربه عرفانی او در آسمان های عالم معنا و کشف و شهودها و دیدارهایی در «ارض ملکوت» و سپس بازگشت به اقلیم خاک و ابتلای او به عشق می پردازد. این پژوهش به تحلیل زبان عرفانی عبهرالعاشقین بر اساس الگوی تنشی می پردازد و نشان می دهد که الگوی مربع تنشی در زبان عرفانی روزبهان تابع ساختار افزایشی است و زبان او همچون زبان متون غنایی به درونه زبان متمایل است.
    کلیدواژگان: زبان عرفانی، روزبهان، مربع تنشی، فشاره، گستره
  • یاسر حجتی نجف آبادی، مهرداد چترائی*، محبوبه خراسانی صفحات 29-51
    فصوص الحکم، اثر ماندگار محیی الدین ابن عربی یکی از بزرگترین آثار عرفان نظری ‏اسلامی است که از قرن هفتم هجری همواره مورد توجه طالبان علم و عرفان بوده است. بر این ‏کتاب تا کنون بیش از یکصد شرح به زبانهای فارسی و عربی نوشته شده است. تمامی شارحان ‏فصوص الحکم سعی در سهولت و رفع ابهام از غوامض این اثر و آموزش آن به طالبان عرفان ‏نظری نموده اند. در این میان برخی شراح به مدد فهم بهتر از فصوص الحکم و استفاده از روش ها و ‏فنون تدریس برتر خود نسبت به دیگران برتری داشته اند. از جمله این شارحان، محب الله اله آبادی ‏از عرفا و صوفیان هندی سده یازدهم هجری است. ‏ در این مقاله سبک آموزشی شرح فصوص الحکم اله آبادی با توجه به نظریات جدید در حوزه ‏علوم و فنون تدریس در دو بخش مورد توجه قرار گرفته است. در بخش اول، مقدمات مطالعه ‏شرح از لحاظ آموزشی تبیین گردیده و در بخش دوم به روش ها و فنون تدریس اله آبادی پرداخته ‏شده است، ضمن آن که نمونه ها و شواهدی از متن که نشان دهنده توجه شارح به هر کدام از این ‏روش هاست، ذکر گردیده است.‏ تاویل متن، رویکرد اکتشافی، هرم ساخت شناسی، ساختار آموزشی، تکرار مفاهیم و تفکر ‏استدلالی از جمله مواردی است که این شرح با توجه به آنها بررسی و تحلیل شده است.‏
    کلیدواژگان: فصوص الحکم، اله آبادی، سبک آموزشی، روش تدریس
  • مهدی دهرامی*، محسن اکبری زاده صفحات 53-73
    در دستور سنتی جمله به عنوان بزرگ ترین واحد زبان، متشکل از کلمات و گروه هایی است که به صورت متوالی به هم پیوسته اند و معنای مورد نظر گوینده را منتقل می کنند. جمله معترضه بند وابسته ای است که در میانه جمله یا جملات می آید و موضوع و معنایی دیگر را علاوه بر غرض اصلی گوینده، به جمله می افزاید. بر همین اساس نیز قابل حذف از جمله اصلی است و ذکر آن ضروری به نظر نمی رسد. روایت نیز از منظری ساختاری، دستوری دارد و متشکل از نهاد و گزاره های فعلی و وصفی و امثالهم است، با این تفاوت که معنای آن مانند جمله، حاصل جمع ساده گزاره ها نیست بلکه این گزاره ها از طریق ترکیب در سطحی بالاتر از جمله، معنا پیدا می کند. هر عنصر زبانی در سطح روایت می تواند از طریق این ترکیب ها، دلالت های گوناگونی ایجاد کند. جمله معترضه نیز اگرچه در سطح جمله، فرعی و قابل حذف به نظر می رسد، وقتی در ساختار ترکیبی روایت بررسی شود، با دیگر سطوح روایت ارتباط برقرار می کند و رکنی ساختاری محسوب می شود، تا جایی که حذف آن، اخلال های زبانی و معنایی در روایت ایجاد می کند. با توجه به بسامد بالای جملات معترضه در تاریخ بیهقی، در این پژوهش تلاش شده تا با رویکرد روایت شناختی، کارکردهای روایی این ویژگی سبکی بررسی شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که این ساختار نحوی کارکردهای روایی و معنایی مهمی در این متن دارد که مهم ترین آنها شخصیت پردازی، ایجاد زمان پریشی، بازنمایی ایدیولوژی های مولف پنهان و تقویت بنیان علی حوادث است.
    کلیدواژگان: جمله معترضه، روایت شناسی، تاریخ بیهقی، شخصیت پردازی
  • مهرداد زارعی*، عفت نقابی صفحات 75-100

    کاریکلماتور، جمله ای منثور، ساده، کوتاه، طنزآمیز و ادبی است که همچون کاریکاتور، تصویری طنزآمیز را القا می کند. برخی از پژوهشگران، این گونه را دستاورد آشنایی با ادبیات غرب و ترجمه های فرنگی می دانند؛ حال آنکه این گونه نثر موجز مضمون گرا در ادبیات کلاسیک فارسی سابقه ای دیرینه دارد. این مقاله با توجه به نظریه بینامتنیت، ضمن نشان دادن خاستگاه های این گونه در ادبیات کهن فارسی، نثر عبید زاکانی را به عنوان شبیه ترین متن کلاسیک به این گونه به ظاهر نوظهور بررسی می کند. نثر موجز و طنزآمیز عبید در برخی آثارش در موارد متعدد به جملاتی انجامیده است که ساختاری مشابه کاریکلماتورهای پرویز شاپور که خالق کاریکلماتور است، دارند. به همین جهت در این مقاله، نمونه های نثر عبید به لحاظ وجود ویژگی های کاریکلماتور، همچون طنز، سادگی بیان، تصویری بودن جملات، ایجاز، چینش هنرمندانه واژگان، بررسی شده است. همچنین به تفاوت هایی که میان کاریکلماتورگونه های عبید با کاریکلماتورهای شاپور وجود دارد، نیز اشاره شده است. درنهایت، با توجه به آشنایی شاپور با آثار عبید، فرضیه غربی بودن ریشه کاریکلماتور را چندان درست ندانسته و بهتر دیده ایم که این گونه را احیای گونه ای دیرینه در قالبی نو بدانیم.

    کلیدواژگان: کاریکلماتور، نثر فارسی، طنز، عبید زاکانی، پرویز شاپور
  • سید عباس سیدحسینی*، احمد امیری خراسانی، عنایت الله شریف پور صفحات 101-117

    چکیده در تاریخ نگارش کتاب گاه به آثاری برخورد می کنیم که نام نویسنده آن مشخص نیست، یا ‏تالیفاتی که به دو یا سه نفر منسوب شده اند. از همین دست است، کتبی که به یک نام شهره شده اند و ‏نام دیگرشان اثر گمشده تلقی شده است. اما کتاب مورد بحث این مقاله، - تجربه الامصار و تزجیه ‏الاعصار- مشهور به تاریخ وصاف بر اثر تسامح یک فهرست نویس، نامش به تجزیه الامصار و ‏تزجیه الاعصار تغییر کرده و پس از وی در تمامی کتاب های معاصرش به این نام جعلی شناخته شده و ‏علی رغم این که در تمامی نسخ خطی این تاریخ، نام اصلی صحیح ذکر شده، بدون توجه به متن نسخ از ‏نام جعلی استفاده شده است. حتی اگر این اسم در سایر کتاب های تاریخی با نام اصلی آمده است؛ ‏مصحح محترم، عنوان درست را در پانوشت و نام مجازی را از باب تصحیح قیاسی، در متن آورده است!‏ این مقاله بر آن است که نشان دهد، نام حقیقی وعربی تاریخ وصاف تجربه الامصار و تزجیه ‏الاعصار می باشد.‏

    کلیدواژگان: وصاف الحضره، تاریخ وصاف، کشف الظنون، تجزیه (تجربه)الامصار، تجربه الامصار
  • حمید طاهری*، عاطفه حسنیها صفحات 119-141
    بحث جملات خبری و انشایی، به علم معانی که شاخه ای از علم بلاغت است، مربوط می شود. جملات خبری محتمل صدق و کذب اند و موضوع آن ها در عالم واقع حضور دارد؛ اما در ادبیات، با عالم و واقعیت مجازی مواجه هستیم؛ بدین ترتیب نمی توانیم صدق و کذب قضایا را آن گونه که در واقع تعیین می کنیم، در ادبیات نیز معین کنیم؛ لذا خبر در ادبیات کلان است و جملات خبری در اغراض ثانوی و مجازی به کار می روند و این یکی از شگردهای بلاغت و عمیق ساختن ابعاد ادبی کلام است. تاریخ بیهقی، علاوه بر داشتن اطلاعات تاریخی، ویژگی های ادبی و بلاغی نیز دارد. یکی از ویژگی ها، کاربرد جملات خبری با غرض ثانوی است. بیهقی با به کار بردن جملات خبری با غرض ثانوی، انتقادات، جهان بینی ها و نگرش های خود را به خواننده منتقل می کند. آشنایی با اوضاع سیاسی و اجتماعی دوره غزنویان، در برداشت و تحلیل غرض ثانوی موثر است. در این مقاله، سی و سه داستان از مجلدات شش گانه تاریخ بیهقی بررسی شده است. پر بسامدترین اغراض ثانوی خبر، امر، هشدار، تحذیر از عاقبت امور، تشویق و ترغیب مخاطب و توصیف و فضاسازی است.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، جمله خبری، اغراض ثانوی، بافت
  • زهرا غلامی*، محمد فولادی صفحات 143-170
    یکی از بن مایه هایی که در متون حماسی و روایات نقالی عنصری ثابت و پرکاربرد به شمار می رود، یافتن داروهایی است که خاصیت ماورایی و شفابخش دارند و پیرامون این جستجو رویدادهای بسیاری روی می دهد. در حماسه ها گیاهان و میوه های عجیبی هستند که خواص جادویی دارند. همچنین مرهم های جادویی و شفابخشی که از گیاهان، اجزای بدن دیوان (شاخ دیو، مغز سر دیو، دل و جگر دیو)، روغن اژدها و یا پر سیمرغ به دست می آیند و به طور معجزه آسایی موجب تندرستی و بهبود زخم ها می شوند و نیز معجون های جادویی، مهره های جادویی، چشمه های شفابخش، درمان با دعا و افسون و نظرکرده شدن از جمله موارد جادودرمانی در روایات حماسی و نقالی هستند. پیران، عابدان، اولیا، شاهان، پهلوانان، سیمرغ، زال و جادوگران، از جمله درمانگران یا جادوپزشکانی هستند که شیوه های درمانشان در طومارهای نقالی بازتاب یافته است. این پژوهش بر آن است که به اختصار درمانگری و داروهای جادویی و شفابخش را در طومارهای نقالی به شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی نماید.
    کلیدواژگان: دارو، درمانگری، جادو، شفابخشی، طومارهای نقالی
  • سمیه کیان مهر، خدابخش اسداللهی*، امین نواختی مقدم صفحات 171-190
    مطلوب هر انسان عاقل و توانایی است که بتواند با صرف حداقل هزینه ها و نیز کوتاه ترین زمان دل مخاطبان منکر و مردد را در باب موضوعات و دغدغه های مشترک به دست آورد و به طرز غیرمستقیم و عجیبی، آنان را با افکار سازنده خود همراه سازد و حتی در جهت پیشبرد اهداف خود، از مخاطبان خود استفاده کند؛ بی تردید، عملیات روانی نویسنده، شاعر و یا سیاستمدار را قادر می سازد تا خواسته های خود را به صورت مرموز و استادانه در وجود مخاطبان، طوری ایجاد کنند که در جهت اهداف اخلاقی، اقتصادی و... خودشان باشد. در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت می گیرد، مناظره «جدال سعدی با مدعی» بر اساس شگردهای عملیات روانی و ایجاد تقابل های دوگانه، پاره ای از آسیب های اجتماعی را شناسایی و ارایه راه حل می کند. سعدی در این مناظره که ظرفیت بیان پاره ای از آسیب های اخلاقی و اقتصادی جامعه را دارد، از راه طرح تقابل های دوگانه و در مقابل هم قرار دادن توانگر و درویش و بیان خصوصیات آنان و بیان تعریف جدیدی از هر دو طبقه قصد دارد ضمن ایجاد تعدیل آن دو، توانگران را به توزیع بخشی از ثروت خود برای درویشان متقاعد و تشویق کند و از این راه به رونق اقتصادی جامعه کمک کند و درویشان را نیز به داشتن همت والا در برابر بی اعتنایی برخی از توانگران ترغیب سازد.
    کلیدواژگان: سعدی، عملیات روانی، مناظره، نشانه شناسی تقابل های دوگانه
  • عباس محمدیان*، محمدحسن امیرخانی صفحات 191-216

    یکی از اساسی ترین وظیفه های هر حکومتی فصل خصومت و رفع عامل نزاع بین آحاد یک جامعه مدنی و تحقق عدالت اجتماعی است که این امر با وجود محاکم دادگستری، دیوان قضایی مستقل و حضور قاضیانی «مزکی ومعدل از هر دستی» میسر می شود. به اعتقاد تمامی اندیشمندان وجود عدالت و مساوات در هر روزگاری و در هر جایگاهی یک ضرورت است. در این پژوهش دو حکایت با موضوع یکسان از کتاب «سیاست نامه» و «تاریخ بیهقی» در نظر گرفته شده و برای تحلیل گفتمانی آن ها از رویکرد نورمن فرکلاف به عنوان نظریه پرداز اصلی استفاده شده است. با تحلیل گفتمان انتقادی و بر پایه مدل های سه گانه فرکلاف به توصیف، تفسیر و تبیین نمونه داده های متنی دو اثر پرداخته شده است تا تقابل دیدگاه وزیرانه خواجه نظام الملک توسی و نظرگاه دبیرانه ابوالفضل بیهقی در باب امر مهم قضاوت تحلیل و تبیین شود. خواجه با توجه به مقام سیاسی خویش قضاوت را در بسیاری از مواقع حق صاحبان قدرت می داند؛ قدرتی که خود آگاه یا ناخود آگاه دیدگاه های خویش را در لایه های زیرین زبان پنهان کرده است که در آن فرو-دستان هیچ جایگاهی ندارند. در تقابل با این نگرش بیهقی به عنوان یک مورخ و دبیر از میان قشر متوسط مردم جامعه با همه وابستگی به دربار غزنه سعی می کند در باب قضاوت، جایگاه مردم عامه، فرودست و متظلم را در لایه های پنهانی زبان خویش به نمایش در آورد.

    کلیدواژگان: خواجه نظام الملک، بیهقی، تحلیل گفتمان انتقادی، قضاوت
  • سید محسن مهرابی*، محمدامیر عبیدی نیا، رحیم کوشش صفحات 217-240

    ترسل و انشاء یکی از گونه های ادبی کهن در ادب فارسی است و از گذشته دارای ساختاری مشخص بوده که در آن بخش های سه گانه صدر، متن و انجام نامه مطابق با قواعد خاصی نوشته می شده است. در دوره های صفوی و تیموری که نثر ساده رایج شد و بیشتر نثرنویسان دانش و معلومات نویسندگان دوره قبل را نداشتند، استفاده از این ساختار معین فراموش شد. با این حال، تعدادی از منشیان این دوره می کوشیدند نامه ها را به سیاق دوره قبل بنویسند. این مقاله به بررسی و مقایسه ساختار نامه در منشآت میبدی و تفرشی، دو تن از منشیان نیمه اول دوره صفوی، می پردازد. برآیند پژوهش نشان می دهد که میبدی در تقسیم بندی ساختار نامه به شیوه نویسندگان دوره قبل عمل می کند. استفاده از دعای فارسی و عربی و نعت های مفرد و مرکب در صدر نامه و دعای طول عمر مخاطب و نیز تاکید بر متن نامه در قسمت پایان نامه مطابق شیوه نویسندگان دوره قبل است و از این نظر می توان گفت که میبدی از آخرین پیروان سبک ساختار سه گانه در منشآت فارسی است. اما تفرشی از جمله نویسندگانی است که توجه چندانی به سبک و سیاق نامه نگاری دوره قبل ندارد و مرز بین آغاز نامه و متن آن به وضوح مشخص نیست.

    کلیدواژگان: منشآت، ساختار نامه، تطبیق، میبدی، تفرشی
|
  • Zahra Eftekhar Fasae, Hossein Aghahosseini *, Masoud Algooneh Juneghani Pages 1-27
    One of the important aspects of Roozbehan, one of the mystics of the sixth century AH, is the reflection of the mystical experiences in his works. An analysis of his specific mystical language is possible using the tensive square model. The tensive process of discourse shows that the mystical language is not a static and predetermined action, but is a constant process of becoming through which the mystical experience is canalized through the language and does indicate the dynamic process of becoming. The tensive process, by means of interaction of two cognitive and emotional dimensions of discourse, and due to the principle of the fluidity of the signs, reveals the convergent and divergent relations of the mystical language. "Abhar al-asheqin" is one of the works of Roozbehan which deals with his mystical experience in the heavens of the world of meaning and discovery, intuitions and includes a report of his visits to the "land of the Kingdom", and then returns to the earth and his affection for love. This research analyzes Abhar al-asheqin' s mystical language based on the tensive square model. It is revealed that the mystic language of Rouzbehan is subject to an increasing structure, and its language like the lyric language is oriented towards the inner facet of language.
    Keywords: : mystic language, Roozbehan, tensive square, tensity, extensiveness
  • Yaser Hojjati Najafabadi, Mehrdad Chatraei *, Mahboubeh Khorasani Pages 29-51
    Fusus al-Hikam, the lasting effect of Mohiyeddin Ibn Arabi, is one of ‎the greatest works of Islamic theoretical mysticism, which has always ‎been an interest from the scholars of mysticism since the seventh ‎century AH. More than ‎‏100 ‏descriptions have been written in Persian and ‎Arabic in this book‏.‏ All the commentators of Fusus al-Hikam Have tried to ease this book ‎and teach it to Sufi enthusiasts. In the meantime, some commentators ‎have been superior to others through better understanding of Fusus al-‎Hikam and the use of their superior teaching techniques and techniques‏.‏ Among these commentators is Mohibollah Allah Abadi, one of the ‎mystics and Sufis of India in the eleventh century AH. In this research, ‎the teaching style of Fusus al-Hikam Allah Abadi has been considered ‎in two parts according to new ideas in the field of teaching science and ‎technology. In the first part, the pre-requisites of the study are described ‎in terms of education, and in the second part, the methods of teaching ‎have been discussed. In addition, examples and evidence of the text that ‎indicate the attention to each of these methods is mentioned.‎ Hermeneutics, exploratory approach, structural pyramid, educational ‎structure, repetition of concepts, reasoning thinking are among the ‎things that this description‏ ‏‎ have been analyzed.‎
    Keywords: Fusus al-Hikam, Allah Abadi, Educational style, Teaching method
  • Mahdi Dehrami *, Mohsen Akbari Zadeh Pages 53-73
    In the traditional grammar, the sentence as the largest unit of language consists of words and groups that are consecutively intertwined and convey the intended meaning of the speaker. A protest sentence is a dependent clause that comes in the middle of a sentence or sentence and adds another subject and meaning in addition to the main purpose of the speaker, so it can also be omitted from the main sentence and it does not seem necessary. The narrative is also structurally grammatical and consists of existing and descriptive entities and propositions, etc. . Each linguistic element at the narrative level can have various implications through these combinations. Even though the sentence at the level of the sentence seems subordinate and removable, it interacts with other levels of narrative when it is examined in the compositional structure of the narrative and is considered a structural element to the extent that its elimination of linguistic and semantic disturbances in the narrative creates It does. Given the high frequency of protest sentences in Bayhaqi history, this study attempts to investigate the narrative functions of this stylistic feature with a narrative approach. The results of this study show that this syntactic structure has important narrative and semantic functions in this context, the most important of which are characterization, the creation of time for ambiguity, the representation of hidden author ideologies, and the reinforcement of the causal basis of events
    Keywords: Protestant Sentence, Narratology, History of Bayihaqi, Personalization
  • Mehrdad Zarei *, Effat Neghabi Pages 75-100

    Carikalamature, is simple, short, and literary sentence which evoke a caricaturelike humorous image. Some researchers view this as a byproduct of getting in contact with western literature through translation Whereas this kind of short, thematic prose has a long history in classical Persian literature. Using the theory of intertextuality, this article will try to reveal the origins of this type of prose in classical Persian literature by examining Obeid Zakani's prose as the best known classical example of this apparently new found type. Obeid's short and humorous prose style contains some sentences that have a carikalamature structure of Parviz shapour's. who are Creator of carikalamature. Therefore in this article his prose examples have been examined for the characteristics of carikalamature like satire, simplicity of expression, pictorial representation of sentences, briefness, artistic arrangement of words. Also The differences between Obaid's semi-carikalamatures and. - - carikalamature s are pointed out. Finally, according to Shapour's acquaintance with the works of Obeid the assumption that the carikalamature is rooted in western literary tradition is incorrect and it is better to know this kind of reviving an old form in a new format.

    Keywords: carikalamature, Persian prose, Satire, Obeid Zakani, Parviz Shapour
  • Sayed Abbas Sayed Honseini *, Ahmad Amiri, Enayatallh Sharifpour Pages 101-117

    Abstract Famous a history with forged‏ ‏Name‏‎ ‎ In the history of writing,‎ ‎ we deal with works where the author's is unknown‏,‏‎ ‎‏ ‏or works ‎that have been attributed to two or three authors.‎ or a book that has two names ‎but ‎becomes famous with its first name and its second ‎name is considered a lost work.‎‎ ‎But ‎this article discusses a book (Tajziyat al-amṣār wa-tazjiyat al-a'ṣār history known ‎as ‎the ‎history of desaf Wassaf History )that by a turkish historian has been renamed.‎ ‎ ‎And since then in all its ‎contemporary books, this forged name has been used. ‎despite ‎the fact that the the name ‎of the book is true in all manuscripts ‎ , But regardless ‎of the manuscript text the forged ‎name was used. ‎Even if the name is true in other ‎Historical books, the corrector had the ‎True title Put in ‎the Footnote and had the forged ‎name put in the text‏!‏‎ ‎ ‎ This article wants ‎to prove that real name and Arabic name of Wassaf History ‎is ‎Tajrabat al-amsaar wa-‎tazjiyat al-a'ṣar‏.‏

    Keywords: ‎ Keywords: Wassaf or Vaṣṣāf al-Ḥazrat, Wassaf History, Kaşf az-Zunūn ‎‎, ‎Tajziyat al-amṣār wa-‎tazjiyat al-a'ṣār or The allocation of cities, the propulsion ‎of ‎epochs
  • Hamid Taheri *, Atefeh Hasaniha Pages 119-141
    Discussion about declarative and creative sentences, refers to the science of meaning that is a branch of eloquence science. The declarative sentences contain both truth and untruth, and their subjects exist in the real world; but in literature, we confront to virtual world and virtual reality; Thus we can’t determine the truth and untruth of the things in literature as well as we do in reality. So the manifest belongs to macro literature and the declarative sentences are used in the secondary and virtual thoughts; and this is one of the techniques of “eloquence and to deepen of literal dimension of speech”. Tārīẋ -e- Beyhaqī in addition to contain the historical information, has a lot of literary features. One of this features is the utilization of declarative sentences with secondary thoughts. After reporting of events, Beyhaqī has explained his criticisms, worldview and attitudes to his book reader by using the “declarative sentences with secondary thoughts”. Acquaintance of the social-political situation of Ghaznavids dynasty are effective in type of secondary thoughts. In this research, we have considered thirty-three stories of sextet of Tārīẋ -e- Beyhaqī. The most frequently secondary thoughts are command, warning, caution of ending of affairs, motivation and description.
    Keywords: Tārīẋ -e- Beyhaqī, declarative sentence, secondary thoughts, context
  • Zahra Gholami *, Mohamad Fouladi Pages 143-170
    One of the motives considered a constant and the most applied element in epic texts and the storyteller’s scrolls, is searching for medicines that are supernatural and healing, and that many events are happening around this search. In epics there are strange plants and fruits that have magical properties. Also, there are magical and healing balms that come from herbs, demons' body parts (including horn, brain, heart and liver), the dragon oil or the feather of Simurgh, and they miraculously heal wounds. Magic potions, magic beads, healing mineral springs, healing through prayers and enchantment and, becoming blessed are among the magic items in epic narratives and storyteller’s scrolls. The saints, the devout, the spiritual guides, the kings, the heroes, Simurgh, Zal (Rostam’s father), and the magicians are among the therapists or witch doctorswhose practices of treatment are reflected in the storyteller’s scrolls. This article aims to do a briefly descriptive-analytical study on the therapies, magical and healing medications in narrators’ scrolls
    Keywords: Medicine, Therapy, Magic, Healing property, the Scrolls of storytelling
  • Somayyeh Kianmehr, Khodabakhsh Asadollahi *, Amin Navakhtimogadam Pages 171-190
    The story of the debate between Saadi and the contender is one of the best debates of Persian literature that has been repeatedly investigated, but debates as one of the techniques of psychological operations (the power of influencing the mind and mind of the audience indirectly and better transfer Concept and Thought) has not been analyzed. To this end, in this study, by identifying the components of the psychological operations available in the debate as one of the "psychological operations techniques" using the semiotics of Levi Strause's dual contradictions, Saadi's methods and approaches were pursued to achieve the desired goals. Been investigated. According to the results, Saadi, using the layout of the contradictions, with the purpose and the previous planning, in the form of a deliberate debate with his subtlety, his intuitive thought and thought to the audience, in the latent layer of the story (profound construction) Has transmitted. In order to achieve this, he has used the components of psychological operations in the form of a beautiful debate. In this way, Saadi has analyzed the contradictions of the conflicts and the contradictions of these two strata, and ultimately, with the adventures and disadvantages of both groups, the goal of balancing is reached in the face of social conflict. And introduces a new classification of these two strata to the audience
    Keywords: Saadi, psychological operations, Debate, semiotics of dual contrasts
  • Abbas Mohammadian *, MohammadHasan Amirkhani Pages 191-216

    One of the most essential duties of any government is vanishing hostility and removal of the factor of quarrel among individuals of civil society and achievement of social justice, the courts of administration of justice, independent Supreme Court, tribunal court and attendance of purified and fair judges will be possible. All the scientists know that the existence of equality and fair any time and in any place is essential. Two anecdotes with the same topics have been chosen one from Siasat Nameh book and the other from Beyhaqi History book in this research and for Discourse Analysis their the policy manner method of Norman Fairclough is used as the main theoretician. Critical Discourse Analysis and on the basis of triplet models of N. Fairclough, it is described, exegesis and specified the two exam plums with considering the whole two books as the between the lines to analyze and specify the opposition of ministerial point of view of Nezam al-Mulk and authorship point of view of Beyhaqi about the important subject of judgment. Khajeh considering his political rank , always believe that judgment belongs to the mighty class, the authority that consciously or unconsciously has disguised its own point of view in between the lines of language in which powerless people has no right. , Beyhaqi as a historian and authorship from the middle class of society with all dependence to Qaznavian government tries shows the position of public people, weak and oppressed people in between the lines of his speeches.

    Keywords: Khajeh Nezam al-Mulk, Beyhaqi, critical discourse analysis, Judgment
  • Seyed Mohsen Mehrabi *, MohammadAmir Obeidi Nia, Rahim Koushesh Shabestari Pages 217-240

    Composition is one of the old kinds in Persian literature which has determined structure that it wrote in three sections. In Safavi and Teimouri dynasty current sample prose and some of authors have not enough science, then this determine structure to be omitted. For ther more, some of authors try to write his letter base on previous period. As it is seen, the composition of this period divided to two sections. one of it has new method and another has old method . This paper investigates letters structure in Meibody book and Tafreshi book. Result research show that Meibody is following at previous method. He uses at Arabic and Farsi prayer in beginning of his letter and he wish that his addressing has longevity. He uses at simple and compound adjective is another manner at Meibody to create a letter similar to old book. We can say Meibody is one of the last authors that write his letter base on three sections. Tafreshi tries to write letters in new method. In fact in his letter we can not see limits betwixt beginning, text and end of letters. He omit simple and compound adjective in his letter, and tries to create a text which it is different with another books

    Keywords: composition, structure, copparison, Meibody, Tafreshi