فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آیدا اعتمادی*، علیرضا حیدری، غلامرضا پاشا، سعید بختیارپور، بهنام مکوندی صفحات 1-18
    این پژوهش با هدف اثر بخشی آموزش مهارت های زندگی در محیط کار بر فرسودگی شغلی  و شادکامی در کارکنان شرکت نفت اهواز انجام شد. طرح پژوهش، تجربی میدانی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان شرکت نفت اهواز بودند. نمونه تحقیق نیز شامل 30 نفر از کارکنان بودند که بعد از غربال گری اولیه به صورت  تصادفی انتخاب و در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. جهت اندازه گیری متغیر ها از  پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و پرسشنامه شادکامی آکسفورد استفاده شد. ابتدا هر دو گروه مورد پیش آزمون قرار گرفتند و سپس مداخله آزمایشی بر روی گروه آزمایش به صورت 5 جلسه 6 ساعتی آموزش مهارت های زندگی در محیط کار بر روی کارکنان گروه آزمایش اجرا شد، بعد از آن از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای تحلیل داده  ها نیز از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) با استفاده از نرم افزار  SPSS ویراست 21 استفاده شده است. نتایج تحلیل کوورایانس نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون فرسودگی شغلی و شادکامی تفاوت معناداری وجود دارد(0001/0 > p). مقایسه میانگین ها نشان داد اثر بخشی آموزش مهارت های زندگی در محیط کار باعث کاهش فرسودگی شغلی و افزایش شادکامی در کارکنان شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی در محیط کار، برقراری ارتباط موثر، خودآگاهی، مدیریت استرس، فرسودگی شغلی، شادکامی
  • محسن کمالی*، پرویز ساکتی، محمد حسین پور، مقصود فراستخواه صفحات 19-48
    این پژوهش با هدف ارایه مدلی برای سیستم اطلاعات مدیریت دانشگاهی دانشگاه ها ایران انجام شد . روش اجرای پژوهش توصیفی و از نوع تحلیلی بود . چامعه آماری پژوهش همه دانشجویان ، استادان ، مدیران ، و کارکنان دانشگاه های  مجری سیستم اطلاعات مدیریت دانشگاهی در ایران است . از بین دانشگاه های جامعه آماری ، دانشگاه های تهران ،   اصفهان ،   شیراز  و  اهواز  به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند . حجم نمونه آماری دانشجویان هر یک از دانشگاه های مذکور با استفاده از جدول مورگان ، محاسبه و تعیین گردید  . ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های  محقق ساخته مبتنی بر چارچوب پیشنهادی در قالب چهار فرم ویژه گروههای نمونه مخاطب بود که  به منظور روایی صوری پرسشنامه از نظرات خبرگان و صاحب نظران استفاده گردید و نیز پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ سنجیده شد و عدد 8/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی بالای 75/0 و مورد قبول است.داده ها با SPSS نسخه 16 و بسته نرم افزاری AMOS با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی ، معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت . نتایج نشان داد که ابعاد و مولفه های سیستم اطلاعات مدیریت دانشگاهی دانشگاه های ایران به ترتیب رضایت کاربران ،مزیتهای کاربردی ، قابلیت های سیستم و محدودیتهای کاربردی است . ارزیابی مقایسه ای گروههای چهارگانه مخاطب برتری نسبی دانشگاه اصفهان را نسبت به سه دانشگاه دیگرآشکار ساخت . وضعیت سیستم اطلاعات مدیریت دانشگاهی در سطح دانشگاه های ایران در حد متوسط و ضعیف ارزیابی گردید که تا رسیدن به وضع مطلوب فاصله دارد.چارچوب پیشنهادی مناسب برای ارزیابی سیستم اطلاعات مدیریت دانشگاهی در ایران در قالب 4 عامل ، 25 ملاک و 129 نشانگر معرفی شد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات مدیریت، ارزیابی مقایسه ای، ترازیابی، مدل
  • سعید احمدی*، محمدرضا زارع صفحات 49-68
    این پژوهش با هدف بررسی نقش سبک رهبری مدیران(تحولی/ تبادلی) در ارتقاء هویت سازمانی و مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان انجام شد. پژوهش حاضر‌ از جمله پژوهش های توصیفی– پیمایشی و از نوع همبستگی بوده که جامعه ی‌آماری آنرا کلیه ی کارکنان اداری دانشگاه شیراز در پنج دانشکده علوم پایه، فنی و مهندسی، علوم اجتماعی، حقوق و علوم تربیتی به تعداد 422 نفر تشکیل می داند که از بین آنها 200 نفر به صورت تصادفی طبقه ای نسبتی به عنوان اعضای نمونه ی آماری انتخاب شدند. به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه‌های سبک رهبری باس و الیو(2002)،  پرسشنامه هویت سازمانی چنی (1982) و پرسشنامه مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان گلیبرث (2010) استفاده شد. داده‌های به دست آمده با استفاده از آزمون ویلکاکسون، آزمون آماری دو جمله ای، آزمون کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از یافته‌ها نشان داد که بین دیدگاه کارکنان در خصوص سبک غالب رهبری (تبادلی و تحولی) تفاوت معناداری وجود ندارد. تفاوت معناداری بین هویت سازمانی دانشکده های مختلف وجود ندارد. بین سبک رهبری مدیران با هویت سازمانی و مسئولیت پذیری کارکنان، همبستگی مثبت و معنادار آماری  وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، هویت سازمانی، مسئولیت پذیری اجتماعی، دانشگاه شیراز، کارکنان اداری
  • مریم صالحی زاده، نادرقلی قورچیان، امیرحسین محمد داودی* صفحات 69-92

    هدف از این تحقیق ارایه مدل مفهومی عوامل موثر بر کیفیت تدریس حرفه ای اساتید دانشگاه فرهنگیان با رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد بود. این کار با انجام پژوهش کیفی از نوع نظریه داده بنیاد که شیوه آن اکتشافی است، انجام شد. در این پژوهش برای رفع نواقص پژوهش های گذشته، به تدوین مدلی جامع که شامل عوامل داخلی و خارجی موثر بر کیفیت استادان دانشگاه فرهنگیان از روش برخاسته از داده ها و به شیوه سیستماتیک (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تکمیل صلاحیت های مورد انتظار تدریس حرفه ای استادان، مصاحبه ای نیمه ساختاریافته با متخصصین در حوزه آموزش عالی و نخبگان علمی دانشگاه فرهنگیان جمعا 17 نفر به شیوه گوله برفی  به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. داده ها به روش تحلیل محتوا بررسی شدند. در نهایت مدلی با ده عامل عوامل انگیزشی، عوامل اجتماعی، عوامل محیطی، عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی، عوامل فردی و شخصی، عوامل دانشگاهی و مدیریتی، عوامل علمی و آموزشی، عوامل تکنولوژیکی و عوامل بین المللی استخراج شد. مقوله محوری مطالعه حاضر کیفیت تدریس اساتید دانشگاه است که در ده بعد ذکر شده و با توجه به شرایط علی، شرایط زمینه ای و شرایط میانجی راهبردهایی تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تدریس با کیفیت، دانشگاه فرهنگیان، نظریه داده بنیاد
  • فرهاد حمزه پور*، بهرام رنجبریان، سعید فتحی، آذرنوش انصاری صفحات 93-126

    امروزه مدیریت دانشگاهی به فعالیتی پویا مبدل شده، چنانچه مدیران بخواهند راهبردها و اهداف مناسبی اتخاذ کنند، باید به برنامه‎ریزی استراتژیک اقدام کرده.لذا در ابتدا، نیازمند آگاهی و شناخت وضعیت حاضرخود هستند. هدف از این مطالعه، شناخت حوزه پژوهش دانشگاه آزاداسلامی از طریق تحلیل درونی و بیرونی است. در این پژوهش از روش آمیخته کمی- کیفی استفاده شد. جامعه پژوهش همه  مدیران و معاونان پژوهش، دانشجویان و استادان عضو باشگاه پژوهشگران جوان استان‎های تهران و البرز بودند که 370 نفر نمونه به صورت تصادفی طبقه‎ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، مصاحبه نیمه‎ساختاریافته و پرسشنامه محقق‎ساخته شامل74 گویه در چهار حوزه SWOT می‎باشد. براساس ضریب آلفای کرانباخ پایایی پرسشنامه 98/0 برآورد شد و روایی محتوایی براساس نظرات اساتید و متخصصین دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و تحلیل SWOT استفاده شد. با توجه به نتایج حاصل از تشکیل ماتریس عوامل داخلی، خارجی و امتیاز کسب شدهIFE=2/60) ،،(EFE=2/59 ، استراتژی حوزه پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی در منطقه تهاجمی (SO) قرار گرفت. بدین معنی که قوت‎های پیش روی حوزه پژوهش بر ضعف‎های آن غلبه دارد. بنابراین حوزه پژوهش دانشگاه آزاد می تواند زمینه توسعه فعالیت‎های مطلوب پژوهشی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: پژوهش، برنامه ریزی استراتژیک، تحلیل بیرونی، تحلیل درونی
  • هادی رزقی شیرسوار*، مرجان مشفقی، محمدصادق ضیایی، مریم مصلح صفحات 127-146

    هدف اصلی این پژوهش" ارایه مدل مدیریت استعداد مدیران مدارس متوسطه شهر شیراز " می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات پیمایشی به شمار می آید. جامعه  اماری این پژوهش شامل شامل 1110 نفر از مدیران و معاونین مدارس متوسطه شهر شیراز می باشند. حجم نمونه از طریق جدول مورگان شامل 290 نفر مشخص شد.که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده (با در نظر گرفتن این نکته که برای هر مدرسه حداقل یک نفر مدیر یا معاون به عنوان نمونه اختیار شود) اقدام به انتخاب نمونه مورد پژوهش شده است.در  این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته 39 گویه ای استفاده شده است. روایی ابزار پژوهش از طریق روایی سازه ای مورد تایید واقع شده و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ 0.899 بدست آمد. نتایج حاصل از اجرای آزمون ساختاری و مدل نهایی مدیریت استعداد در مدارس شهر شیراز نشان می دهد در مجموع ضرایب مسیر مربوط به مولفه جذب استعداد دارای بالاترین ضریب مسیر و در جایگاه دوم مولفه ارتقاء استعداد و در جایگاه سوم ارزیابی و کشف استعداد و در جایگاه چهارم نیز مولفه حفظ استعداد و در نهایت در جایگاه پنجم مولفه آموزش قرار دارد..

    کلیدواژگان: مدیریت، استعداد، مدیریت استعداد، مدارس متوسطه
  • علیرضا پرنیان، محبوبه سادات فدوی*، آذر قلی زاده صفحات 147-166
    هدف این پژوهش، شناسایی نظام ارزشی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بود.  این پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش تحقیق مورد استفاده از نوع کیفی در نظر گرفته شد. حوزه پژوهش، اعضاء هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بودند که نمونه پژوهشی به تعداد پانزده نفر از اعضای زن و مرد شاغل در پست هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و با استفاده از شیوه گلوله برفی[1] انجام گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه نیمه سازمان یافته استفاده شد.  پس از اشباع داده ها، تحلیل آن ها با روش استقرایی از نوع تحلیل مضمون، از طریق کد گذاری و مقوله بندی با استفاده از روش گلیزر[2]  و استراوس[3]   انجام گردید. سپس با بهره گیری از تکنیک دلفی[4]  و تشکیل گروه تخصصی 30 نفره خبرگان، توافق بر سر مقولات، تم ها و ابعاد به دست آمد و دسته بندی مورد اعتبار یابی قرار گرفت. متغیرهای حاصل از مطالعه شامل:  ارزش های خیرخواهی، ارزش های اخلاقی، ارزش های اجتماعی، ارزش های ایمنی، ارزش های مادی، ارزش های علمی، ارزش های ابزاری و ارزش های غایی بوده است. نتایج پژوهش بیانگر وجود متغیرهای مساعد در نظام ارزشی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بود. [1] Snowball sample or chain sample [2] Glaser [3] Strauss [4] Delpi technique
    کلیدواژگان: نظام ارزشی، اعضای هیأت علمی، ارزش های خیرخواهی، ارزش های علمی، ارزش های غایی
  • محبوبه جمشیدی کوهساری*، محمد قهرمانی، غلامرضا شمس مورکانی، محمود ابوالقاسمی صفحات 167-202

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل تعالی نظام دانشگاهی دانشگاه های دولتی جامع شهر تهران با تاکید بر الگوی بنیاد مدیریت کیفیت اروپا می باشد. پژوهش از نظر هدف، بنیادی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها در زمره تحقیقات آمیخته (کیفی-کمی) قرار دارد. در بخش کیفی پژوهش ضمن بررسی اسناد، از طریق نمونه گیری گلوله برفی به مصاحبه با 11 نفر از اساتید خبره دانشگاهی با استفاده از روش گراندد تیوری به بررسی مولفه های تعالی نظام دانشگاهی پرداخته شد. داده های حاصله با استفاده روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل گردید و پنج تم اصلی (تولید دانش معنویت محور، تربیت نیروی انسانی مولد، کنش گری در جامعه جهانی، هویت دانشگاه،  مختصات اجتماعی و فرهنگی دانشگاه) استخراج شد. در بخش کمی که مبتنی بر بخش کیفی می باشد، 287 نفر از مدیران و اعضای هیات علمی دانشگاه های جامع دولتی شهر تهران با استفاده از پرسشنامه به بررسی وضع موجود و آزمون الگوی طراحی شده پرداختند. مدل برآمده از پژوهش دارای 5 مولفه اصلی و 11 مولفه فرعی در قالب توانمندسازها، فرایندها و نتایج می باشد که با روش توصیفی-تحلیلی به ارزیابی اعتبار مدل پرداخته شده است. نتایج نشان دهنده آن است که توانمندسازهای مدل تدوین شده روی فرایندهای این جریان و فرایندهای طراحی شده روی نتایج احتمالی حاصل از اجرای این مدل و توانمندسازهای مدل روی نتایج تاثیر معناداری دارد. در نهایت می توان گفت متغیر ها در کل  (42/0 = R) بصورت مستقیم مدل تعالی سازمانی دانشگاه های دولتی جامع شهر تهران را تحت تاثیر قرار می دهند. در پایان نیز راهکارهایی در جهت تعالی نظام دانشگاهی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدل تعالی، مدل بنیاد مدیریت کیفیت اروپا، نظام دانشگاهی
  • فریبا اسفندیاری، مجید برزگر*، آذرمیدخت رضایی، سلطانعلی کاظمی صفحات 203-234

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثربخشی دو روش مداخله آموزش کیفیت زندگی والدین و آموزش یادگیری اجتماعی هیجانی دانش آموزان بر کاهش علایم اختلال سلوک دانش آموزان انجام شد. این پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان پسر پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی مبتلا به اختلال سلوک، شهر شیراز، درسال تحصیلی 97-96 بودند. نمونه پژوهش شامل؛ 45 نفر از این دانش آموزان بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. گروه آزمایشی اول؛ والدین 15 نفر از این دانش آموزان دارای، که برنامه آموزشی مبتنی برکیفیت زندگی درمانی را طی 8 جلسه 2 ساعتی، دریافت نمودند. گروه آزمایشی دوم 15 نفر از دانش آموزان دارای اختلال سلوک که برنامه آموزشی یادگیری اجتماعی – هیجانی را ، طی 8 جلسه 1 ساعتی، دریافت نمودند و گروه سوم؛ گروه کنترل که دانش آموزان و والدین آن ها هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. پس از انجام مداخلات آموزشی، پرسشنامه علایم مرضی کودکان، به عنوان پس آزمون توسط والدین، تکمیل گردید. در تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده، در گروه های  آزمایش، نسبت به گروه گواه، در مرحله پس آزمون، کاهش معنادار علایم اختلال سلوک مشاهده شد(001/0  P). هر دو مداخله بر بهبود علایم اختلال سلوک تاثیر مثبت داشته است. اما مداخله به روش یادگیری اجتماعی- هیجانی دانش آموزان، نسبت به آموزش کیفیت زندگی در مادران، اثربخشی بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، یادگیری اجتماعی هیجانی، کیفیت زندگی
  • محمدرضا اردلان*، افشین افضلی، حسین معجونی، جمال عبدالملکی صفحات 235-260

    هدف پژوهش بررسی نقش مدیریت دانش در کارآفرینی سازمانی با میانجی گری هوش سازمانی بود. جامعه پژوهش همه معلمان اداره آموزش و پروش منطقه خشت و کمارج استان فارس به تعداد 368 نفر، که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران نمونه ای به حجم 188 آزمودنی انتخاب شد. روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری است. ابزار پژوهش پرسشنامه است. لذا از پرسشنامه مدیریت دانش شرون و لاوسون (2003)، هوش سازمانی آلبرخت (2003) و پرسشنامه کارآفرینی سازمانی  براون (2000) استفاده شد. جهت تعیین پایایی و روایی ابزار، از تکنیک های آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تاییدی استفاده  گردید، نتایج بیانگر پایایی و روایی مطلوب ابزار بود. جهت تحلیل داده ها از تکنیک های توصیفی(فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی ( تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر تاییدی) با استفاده از نرم افزار lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که: متغیر مدیریت دانش دارای اثر مستقیم مثبت (29/0)، اثرغیر مستقیم مثبت (154/0) و اثر کل مثبت (444/0) و معنادار بر متغیر کارآفرینی سازمانی در سطح 05/0 است. متغیر هوش سازمانی دارای اثر مستقیم مثبت (36/0) و معنادار بر متغیر کارآفرینی سازمانی در سطح 05/0 است. متغیر مدیریت دانش با ضریب مسیر غیر مستقیم بواسطه هوش سازمانی (154/0) و مقدار تی (39/2) دارای اثر  غیرمستقیم، مثبت و معنادار بر متغیر کارآفرینی سازمانی در سطح 05/0 هستند. همچنین متغیرهای مدیریت دانش و هوش سازمانی قادر به تببین 69% واریانس متغیر کارآفرینی سازمانی است. مقدار واریانس تبیین شده متغیر کارآفرینی سازمانی با توجه به مقدار تی آن (79/7) در سطح 05/0 معنادار است. با توجه به اثرات کل متغیرهای مستقل می توان گفت متغیر مدیریت دانش (444/0) دارای بیشترین اثر و متغیر هوش سازمانی ( 36/0) دارای کمترین اثر بر متغیر کارآفرینی سازمانی است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، هوش سازمانی، کارآفرینی سازمانی
  • فرحناز مشایخ، فریبا کریمی*، بدری شاه طالبی حسین آبادی صفحات 261-280
    هدف مقاله حاضر مقایسه آسیب های اخلاق حرفه ای در اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی و آزاد ایران بوده است. پژوهش به شیوه کمی و با استفاده از روش توصیفی- مقایسه ای انجام  شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه آسیب های اخلاق حرفه ای 119 گویه ای محقق ساخته، که دارای سه بعد فردی، سازمانی و فراسازمانی بود، استفاده شد. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرانباخ، 84/0 به دست آمد. جامعه آماری شامل همه اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی شامل پیام نور، علمی کاربردی و روزانه و هم چنین همه واحدهای دانشگاه های آزاد اسلامی سراسر کشور بود که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای، تعداد 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون t مستقل و نرم افزار spss نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد بین دانشگاه آزاد و دولتی در زمینه آسیب ها در زمینه عوامل فردی در همه ابعاد شامل مفهوم شناسی اخلاق حرفه ای، شخصیت و مهارت ها تفاوت معنادار بود هم چنین در زمینه عوامل سازمانی در ابعاد ساختار سازمان، جذب و نگهداشت، اخلاق شغلی و نظارت و کنترل تفاوت معنادار و در ابعاد مدیریت و رهبری و عامل فرهنگ سازمان تفاوت معنادار نبود. هم چنین نتایج نشان داد بین دانشگاه آزاد و دولتی در زمینه آسیب های مربوط به اخلاق حرفه ای در بعد فرا سازمانی در ابعاد اقتصاد و فرهنگی- اجتماعی تفاوت معنادار و در بعد سیاست گذاری تفاوت معنادار وجود نداشت.
    کلیدواژگان: آسیبهای اخلاق حرفه ای، اعضای هیات علمی دانشگاه دولتی و آزاد، بعد فردی، بعد سازمانی، بعد فراسازمان
  • حمیدرضا محمدی، مسعود پورکیانی*، سنجر سلاجقه، سعید صیادی، حمیدرضا ملایی صفحات 281-314

    هدف از پژوهش حاضر طراحی الگو مدیریت منابع انسانی سبز با رویکرد توسعه پایدار سازمانی (مطالعه موردی: دستگاه های اجرایی شهرستان شیراز) می باشد. جامعه آماری پژوهش جهت آزمون الگو 26 نفر از خبرگان بودند و جهت سنجش متغیرها در دستگاه های اجرایی شهرستان شیراز از نظرات 732 نفر از کارکنان دستگاه های اجرایی شهرستان شیراز استفاده شد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شده است. همچنین این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و میدانی است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است که از چهار پرسشنامه استفاده شد و روایی و پایایی پرسشنامه ها به تایید رسید. برای بررسی سوال های پژوهش از روش های آماری آزمون t تک نمونه ای، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش ضمن تایید الگوهای پیشنهادی پژوهش، نشان داد که بین مدیریت منابع انسانی سبز و مولفه های آن: چشم انداز مدیریت منابع انسانی سبز، تجزیه و تحلیل و طراحی سبز شغل، برنامه ریزی منابع انسانی سبز، جذب و استخدام سبز، جامعه پذیری و روابط سبز، آموزش و توسعه توانایی های سبز، مشارکت و همکاری سبز، نگهداشت سبز منابع انسانی، جبران خدمات سبز، ارزیابی عملکرد سبز، نظم، توانمندسازی، انگیزش سبز، قدرت و اختیار سبز، مدیریت استعداد، حمایت و تعهد مدیران ارشد، کار تیمی، روابط کار، توسعه سبز، فرایند اداری سبز، ارتباطات و همکاری سبز کارکنان با توسعه پایدار سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. در پایان پیشنهادهای بر مبنای نتایج تحقیق ارایه شد.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت منابع انسانی سبز، توسعه، توسعه پایدار سازمانی
  • فاطمه زارعی، کاترین فکری* صفحات 315-332

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی نظریه یادگیری اجتماعی کرامبولتز بر افزایش عملکرد شغلی کارکنان هنرستان های فنی مرودشت بود .روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود . جامعه آماری شامل کلیه کارکنان هنرستان های فنی شهر مرودشت در سال تحصیلی 2015-2014 بودند . نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی ساده انجام شد . به این صورت که پس از کسب مجوز و اجرای پرسشنامه عملکرد شغلی ( 2013،halajian ،zohreh) از بین کارکنانی که نمره کمتری در پرسشنامه  گرفتند . 30 نفر به تصادف انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه (15 نفره ) جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش 7 جلسه 5/1  ساعته آموزش عملکرد شغلی براساس نظریه یادگیری اجتماعی کرامبولتز دریافت کردند و در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت  و یکماه بعد آزمون پیگیری انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و آزمون تی همبسته مورد تحلیل قرار گرفتند . نتایج نشان داد که نظریه یادگیری اجتماعی موجب افزایش عملکرد شغلی و ابعاد آن شامل دانش شغلی ، مهارت شغلی ، نگرش و رفتار نیروی انسانی کارکنان هنرستان های فنی شده است . همچنین این نتایج در طول زمان پایدار است

    کلیدواژگان: نظریه یادگیری اجتماعی کرامبولتز، عملکرد شغلی، کارکنان هنرستان های فنی
  • فلکناز آتشی*، سید هاشم گلستانی، محمدرضا شمشیری صفحات 333-348
    پژوهش حاضر با هدف احصای دیدگاههای جان دیویی و کاربرد دلالت های فلسفی و تربیتی او برای مدیران آموزشی به روش کتابخانه ای – تحلیلی انجام شد. تکنیک مورد استفاده، تحلیل استنتاجی از آثار او و تفاسیر دلالتی از مکتب و دیدگاهش بود. از آنجا، جان دیویی مشخصا درباره مدیران آموزشی و اداره کنندگان مدارس، سخنی به میان نیاورذه است و جملات انگشت شماری در مورد اداره کنندگان مدارس، گفته است، لذا ابتدا به تبیین مختصات مدرسه مدنظر جان دیویی براساس دیدگاه های فلسفی او، پرداخته شد که مختصاتی همچون تعلیم و تربیت به مثابه تجربه، تبیین ماهیت رغبت و انضباط در این نوع مدرسه، نوع تفکر، روش اداره مدرسه و توجه به اجتماعی دروس و محتوا استخراج و در مرحله بعدی وظایفی برای مدیران همچون انعطاف پذیری در انتخاب و تحقق اهداف، طراحی فضای فیزیکی مدرسه، ارتباط دادن مدرسه با جامعه و فراهم آوردن محیط بازی و تفکر و کار برشمردیم.
    کلیدواژگان: جان دیویی، مدیران آموزشی، دلالت های فلسفی و تربیتی
  • مقداد حاجی محمدعلی جهرمی*، آرمین خوش قلب صفحات 349-372

    پیشرفت جوامع وابستگی انکارناپذیری به سطح آموزش و گسترش کمی-کیفی نظام آموزشی، به ویژه نظام آموزش عالی دارد. با توجه به محدودیت منابع سازمانی جهت اجرای برنامه های بهبود، یکی از دغدغه های مدیران، اولویت بندی مسایل، جهت تخصیص منابع سازمان است. در این پژوهش، اولویت بندی ابعاد کیفیت خدمات دانشگاهی مورد بررسی قرارگرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و جزء تحقیقات کمی به حساب می آید. همچنین این پژوهش در بین پژوهش های کمی از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی است و از نظر شیوه ی گردآوری اطلاعات در بین تحقیقات توصیفی به دلیل استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی در قسمت وزن دهی، در میان پژوهش های همبستگی از نوع پیمایشی- تک مقطعی است. جامعه آماری این تحقیق همه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند است. در این تحقیق پس از بررسی ادبیات نظری پژوهش، ابعاد کیفیت خدمات دانشگاهی برای اولویت بندی شناسایی شدند. با بررسی اسناد بالادستی و سند مصوب شورای عالی فرهنگی، شاخص ارزش های اسلامی- ایرانی به شاخص های موجود در ادبیات موضوع ذکر شده افزوده شد که برای این شاخص اصلی، چهار زیر شاخص در نظر گرفته شده است. طبق نتایج کسب شده از این تحقیق مشخص شد که در میان 28 زیر شاخص مورد بررسی شاخص «دانش و تجربه اعضای هیات علمی دانشگاه» دارای بالاترین درجه اهمیت هستند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات درک شده، کیفیت خدمات دانشگاهی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی
|
  • Aida Etemadi *, Alireza Heidari, Gholamreza Pasha, Saeed Bakhtiarpoor, Behnam Makvandi Pages 1-18
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of life skills training in workplace on job burnout & happiness for employees of company in Ahwaz. The design of the study was quasi-experimental (pre-test-post-test with-control group). The population of the study included all employees of National Iranian Oil Company (NIOC) and the sample included 30 employees who were selected randomly and were assigned randomly in two experimental and control groups, which contained 15 employees in each group. The experimental group received the training while the control group was in waiting list. The instruments were the Oxford happiness questionnaires& Maslash burnout index (MBI). Data was analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) method. Result indicated significant difference between pretest and posttest experimental group, and effect of life skill training in workplace on the employees. On the other hand, results found no significant difference between pretest and posttest of the control group. Finding showed that life skills training in workplace was efficient on reducing burnout symptoms and increasing happiness in employees.
    Keywords: Life skills training in workplace, Effective communication, Stress management, Job burnout, Happiness
  • Mohsen Kamali *, Parviz Saketi, Mohammad Hossienpour, Maghsood Farasatkhah Pages 19-48
    This study was conducted to provide a suitable framework for comparative appraisal of academic management information system in universities and higher education systems of Iran. Descriptive and analytical method was used for research implementation. Statistical population consisted of all of students, professors, principles, and staffs working in universities executing academic management information system in Iran. Of universities consisted in statistical population, Tehran University, Isfahan University, Shiraz University and Ahwaz University (Shahid Chamran) were selected as purposeful sampling method. Statistical sample size of students of each university was obtained using Morgan table. Data collection instruments consisted of the proposed framework-based questionnaire in 4 specific forms of sample groups; validity and reliability of questionnaires were examined through validation process and questionnaires were valid and reliable. The significant findings of study were: 1-academic management information system of Iran consists of 4 main dimensions including users’ satisfaction, practical advantages, system capabilities, and functional limitations. 2-comparative appraisal of four groups indicated relative priority of Isfahan University to other 3 universities. 3-academic information management system of Iran was at average and poor level with a distance from optimal situation. 4-the proposed model for appraisal of academic information management system of Iran was introduced in framework of 4 factors, 25 metrics and 129 indicators.
    Keywords: Management Information System, Comparative Evaluation, Benchmarking, Model
  • Saeed Ahmadi *, Mohamadreza Zare Pages 49-68
    This study was conducted with the aim of investigating the role of leadership style of managers (transformational / exchange) in promoting organizational identity and social responsibility of employees. The present research was descriptive-survey and correlation type. The statistical population of the research includes all of the administrative staff of Shiraz University in five faculties of basic sciences, engineering, social sciences, law and education that 100 of them were selected by Random Class Relative method. The data collection tools of research was Bass & Elio Leadership Style Questionnaire (1985), The organizational identity questionnaire of Cheney (1982) and Gollibert's Social Responsibility Questionnaire (2010) were used. Data obtained by using Wilcoxon Test, Binomial statistical test, Kruskal-Wallis test and Spearman correlation coefficient were analyzed. The results showed that There is no significant difference between the two types of exchange leadership and change in terms of employees. There is no significant difference between organizational identity of different faculties. There is a positive and significant correlation between the leadership style of managers with organizational identity and staff accountability.
    Keywords: Leadership Style, Organizational Identity, Social Responsibility, University of Shiraz, Administrative Staff
  • Maryam Salehizadeh, Nadergholi Ghourchian, AmirHossein Mohammad Davoudi * Pages 69-92

    The purpose of this research is to provide a conceptual model based on the factors affecting the quality of professional teaching of professors of Farhangian University with an approach based on the data theory of the foundation. This is done by conducting a qualitative research of the type of data theory, the method of which is exploratory. In this research, in order to overcome the shortcomings of past research, using a qualitative approach and using the theory of data foundation, we developed a comprehensive model that includes the internal and external factors affecting the quality of the faculty members of the Farhangian University from the data-based method and in a systematic way (Open, axial, and selective coding) were analyzed. In order to complete the expected competencies of professors' teaching, an interview was conducted among experts in the field of higher education and scientific elites of Farhangian University. A total of 17 people were selected as Snowball. To obtain validity and validity of the data, two methods of reviewing the participants and reviewing non-participating experts in the study were used. Data were analyzed by content analysis. Finally, a model with ten factors of motivational factors, social factors, environmental factors, economic factors, cultural factors, personal and personal factors, academic and managerial factors, scientific and educational factors, technological factors and international factors were extracted. The main issue of the present study is the quality of university professors teaching that is mentioned in ten dimensions and according to the circumstances, the underlying conditions and the conditions of the mediation of the strategies are formulated and the final model is presented based on it.

    Keywords: &quot, Teaching Quality&quot, University of Cultural Studies&quot, Foundation Data Theory&quot
  • Farhad Hamzehpour *, Bahram Ranjbarian, Saeid Fathi, Azarnoosh Ansari Pages 93-126

    Today, university management has become a dynamic activity, and if managers want to adopt appropriate strategies and goals, they need to plan for strategic planning. At first, they need to be aware of their status. The purpose of this study is to identify the field of research of Islamic Azad University through internal and external analysis. In this research, a quantitative-qualitative method was used. The research community of all directors and vice-chancellor of research, students and professors was a member of the Young Researchers Club of Tehran and Alborz Provinces and 370 respondents were selected by stratified random. The tool used was semi-structured interview and a researcher-made questionnaire containing 74 items in four areas of SWOT. Based on Cronbach's alpha coefficient, the reliability of the questionnaire was estimated to be 0.98 and Content validity was confirmed by the views of academicians and professors. For Data analyze, were used descriptive statistics and SWOT analysis. The findings showed that the strengths of the university's research are better than the weaknesses and opportunities are better than threats, have more privileges. According to the results of the formation of internal and external factor matrices (IFE = 2.60, EFE = 2. 59), the research strategy of the Islamic Azad University in the offensive region (SO), which means that the strengths The domain of research overcomes its weaknesses, therefore, the field of research of Azad University can provide the basis for the development of the desired research activities.

    Keywords: Research, Strategic Planning, External Analysis, Internal Analysis
  • Hadi Rezghishirsavar *, Marjan Moshfeghi, Maryam Mosleh Pages 127-146

    The main objective of this research is "providing talent management model for high school principals in Shiraz". This research is applied in terms of purpose and in terms of data collection method, it is a survey type. The survey population included 188 schools and 1110 people Director and Vice-Presidents. The sample size was determined through the Morgan table of 290 people. Using a simple random sampling method (taking into account the fact that at least one manager is elected for each school, as an example), the sample was selected. In this research, a 39-item researcher-made questionnaire was used. The validity of the research tool was confirmed through the validity of the instruments. The research tool was also obtained through the Cronbach's alpha of 0.899. The results of the implementation of the structural test and the final model of talent management in Shiraz schools indicate that the path coefficients of the attraction component have the highest path coefficient and in the second place the component of the promotion of talent and in the third place of evaluation and discovery of talent and in the fourth place It is also a component of retaining talent and ultimately in the fifth place of education component.

    Keywords: Management, Talent, Talent Management, Secondary Schools
  • Alireza Parnian, Mahboube Fadavi *, Azar Gholizadeh Pages 147-166
    The purpose of this study was to identify the value system of faculty members of Islamic Azad University. This research was considered in terms of applied purpose and research method was used qualitative type. The research area was the faculty members of Islamic Azad University. A sample of fifteen, male and female, faculty members of Islamic Azad University was selected. Sampling method was used purposefully and using snowball method. Semi-organized interviewing tools were used to collect information. After saturation of the data, their analysis was carried out using a method of inductive analysis by thematic content analysis, coding and categorization using the Glazer and Strauss method. Then, using the Delphi technique and forming a team of 30 experts, the agreement was reached on the categories, themes and dimensions and the classification was validated. Variables derived from the study included: benevolence values, ethic values, social values, safety values, material values, scientific values, instrumental values and end values. The results of this research indicate that there are favorable variables in the value system of the faculty members of Islamic Azad University.
    Keywords: value system, faculty members, benevolence values, scientific values, ultimate values
  • Mahboobe Jamshidi Koohsari *, Mohamad Ghahramani, Gholamreza Shams Mourkani, Mahmood Abolghasemi Pages 167-202

    The present study is aimed to designing the excellence model of the university system in Tehran's comprehensive universities with an emphasis on European Quality Management Foundation.This study is fundamental research, , and in terms of data collection method is mixed method (qualitative-quantitative) was used research. In the qualitative part of the research, by examining the documents, using snowball sampling, with interviewing 11 university professors with the grounded theory method, the components of the excellence of the academic system were investigated. The data were analyzed using the method of subject analysis. The five main themes (production of spirituality-based knowledge, training productive human resource, action in the global community, university identity, social and cultural characteristics of the university) were extracted. In the quantitative part based on the qualitative section, 287 university administrators and faculty members of the comprehensive universities of Tehran city, using a questionnaire, examined the status quo and tested the designed model. The research-based model consists of 5 main components and 11 sub-components in the form of empowerment, processes and outcomes that have been evaluated using a descriptive-analytical method for validating the model. The results indicate that the empowerments of the developed model on the processes of this process and the designed processes on the possible outcomes of the implementation of this model and model empowerments on the outcomes has a significant effect. It can be said that the variables in general (R = 0.42) directly affect the organizational excellence model of the comprehensive universities in Tehran.. Finally, there are some ways to improve the academic system.

    Keywords: Excellence model, European Quality Management Foundation model, academic system
  • Fariba Esfandiyari, M. Barzegar *, Azar Rezaei, Soltanali Kazemi Pages 203-234

    Abstract The purpose of this study was to compare the effectiveness of two methods of teaching quality of life in parents and teaching social emotional learning of students on reducing the symptoms of conduct disorder in students. This research was semi-experimental design with pretest-post test design with control group. The statistical population of this study was all male students of fourth, fifth and sixth grade students with conduct disorder in Shiraz in academic year of 96_97. The research sample consisted of 45 students who were selected by cluster random sampling and randomly divided into three groups. The first experimental group was the parents of 15 students who received the quality of life therapy program in 8 sessions of 2 hours. The second experimental group received 15 conduct disorder students who received the social emotional training program in 8 sessions per hour. And the third group of control that students and their parents did not receive any training. After performing educational interventions, the CSI-4 questionnaire was completed as a post-test by parents. In data analysis, co variance analysis was used. Based on the results, in the experimental groups, there was a significant decrease in the symptoms of conduct disorder in comparison with the control group in the post-test. Both interventions have had a positive effect on the improvement of symptoms of conduct disorder. But intervention by students' social-emotional learning method was more effective than education in quality of life in mothers.

    Keywords: Conduct Disorder, Social Emotional Learning, Quality of Life
  • MohammadReza Ardalan *, Afshin Afzali, Hosein Majouni, Jamal Abdolmaleki Pages 235-260

    The purpose of this study was to investigate the relationship between knowledge management and organizational entrepreneurship through organizational intelligence mediation. The research population of all teachers of the education department of Khesht and Kamarej district of Fars province was 368 people, that sample of 186 people was selected by simple random sampling method based on Morgan table. The research method is quantitative, descriptive and correlational studies, and especially the structural equation modeling. The research tool is a questionnaire. The knowledge management questionnaire was used by Schron & Lawson (2003), Albrecht's organizational intelligence (2003) and Brown's Enterprise Entrepreneurship Questionnaire (2000). To determine the reliability and validity of the tool, Cronbach's alpha techniques and confirmatory factor analysis were used, The results indicated the reliability and desirability of the tool. For data analysis, descriptive (center and scatter plot) and inferential (confirmatory factor analysis and confirmatory path analysis) techniques were used using Lisrel software, The results showed that: knowledge management variable had positive direct effect (0.29), direct positive effect (0.154) and total positive effect (0.444) and significant on organizational entrepreneurship variable (0.05). The organizational intelligence variable has positive direct effect (0.36) and total positive effect (0.336) and significant on organizational entrepreneurship variable (0.05). Knowledge management variable with indirect path coefficient due to organizational intelligence (0.154) and T (2.39) have indirect, positive and significant effect on organizational entrepreneurship variable at the level of 0.05. Knowledge management variable with indirect path coefficient due to organizational intelligence (0.154) and T (2.39) have indirect, positive and significant effect on organizational entrepreneurship variable at the level of 0.05. Also, knowledge management and organizational intelligence variables were able to account for 69% of the variance of organizational entrepreneurship variables. The value of the variance explained by the organizational entrepreneurship variable with respect to its t (7.79) is significant at the level of 0.05. The amount of variance explained by the organizational entrepreneurial variable with respect to its t (7.79) is significant at the level of 0.05. Regarding the effects of all independent variables, one can say that knowledge management variable (0.444)

    Keywords: knowledge management, Organizational Intelligence, Organizational Entrepreneurship
  • Farahnaz Mashayekh, Fariba Karimi *, Badri Shahtalebi Pages 261-280
    The present paper aim was to compare of professional ethics injuries in the faculty members of public and free Iranian universities .The study was done quantitatively and using descriptive– comparative method. In order to collect data from the questionnaire researcher -made were used by professional ethics questionnaire of 119 dimensions. which had three dimensions: individual, organizational and super organizational. Validity of questionnaire was approved by formal validity and comment by experts in the field of training management and the reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha 0/84. The statistical population consisted of all faculty members of government universities and all university units throughout Iran which were selected as samples through multi-stage cluster sampling. The data obtained in this study were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics using SPSS software 21. The results that there is a significant difference between the free and public university in the field of individual factors in all dimensions and in the field of organizational factors in all dimensions except the management and leadership factor and the organization culture factor. the results showed that there is a significant difference between the free and public university in the field of super organizational in all dimensions except for policy.
    Keywords: professional ethics injuries, faculty members of free, state university, individual factors, organizational factors, super-organizational factor
  • Masoud Pourkiani *, Sanjar Salajagheh, Saeed Sayadi, Hamidreza Malayi Pages 281-314

    The main goal of this research was to design the pattern of human resource management with sustainable human resource development (Case study: governmental organization of shiraz city). The statistical population of the study was 26 experts and to measure the variables used of 732 of employees of governmental organization of shiraz city. The present study was a descriptive-correlational research that was conducted by survey method. Also, this research was in terms of purpose-development-applied. The data gathering method in this research was a combination of library and field studies. The data collection tools are documentary, interviews and questionnaires, and 4 questionnaires were used which confirmed the validity and reliability of the questionnaires. To examine the research questions, statistical methods of single sample t test, confirmatory factor analysis and structural equations were used. The findings of the study, while confirming the proposed patterns of research, showed that there were significant relationship between Green Human Resource Management and its components: Green Human Resource Outlook, Green Business Analysis and Design, Green Human Resource Planning, Green Recruitment and Employment, Socialization and Green Relationships Green education and development, Green partnership and cooperation, Green retention of human resources, Green compensation, Green performance assessment, Empowerment, Green motivation, Green power and discretion, Talent management, Leadership support and commitment, Teamwork, Work relationships Green development, green office process, green communication and employee collaboration with Sustainable Organizational Development. At the end, suggestions were presented based on the results of the research.

    Keywords: Management, Human Resource Management, Development, Sustainable Organizational Development
  • katrin fekri* Pages 315-332

    Current research examines the effectiveness of Krumboltz’s social learning theory to enhance vocational performance of technical schools personnel in marvdasht city , Research method was semi-experimental with pre-test ,post-test and control group . statistical community included all of the technical schools personnel in marvdasht year 2014-2015. Random sampling was used in current work . After performing the questionnaire of vocational performance by Halajian (1392) , 30 personnel with lower scores in the questionnaire were randomly selected and placed in to two experimental and control groups each with 15 numbers . Then, the experimental group received vocational performance teaching according to Krumboltz’s social learning theory7 sessions of 1.5 hours. No intervention was made in the control group And a follow-up test was performed a month later .Data was analyzed using some changeal covariance analysis and dependent t-test method . The results indicated that Krumboltz’s social learning theory has increased vocational performance and Dimensions of those (vocational knowledge , vocational skill , Attitude and human force behavior ) . also this results had permanent effect in the length of time.

    Keywords: Krumboltz’s social learning theory, vocational performance, technical school personnel
  • Falaknaz Atashi * Pages 333-348
    The purpose of this research is to analyze the philosophical and psychological thoughts of John Dewey and its application to educational managers. In this research, the researcher has used the qualitative content analysis method to extract the philosophical and educational foundations of Dewey. Also, by analyzing the duties of educational executives, efforts have been made to make managers more profitable than the fundamentals of the great thinkers of the world, including Dewey. The field of research is all the narrative texts and existing documents and authoritative books that are selected from among available sources, principles of philosophy, organization and management in education. Data were collected using two methods of word-of-mouth and meta-analysis, and data collection in this study was done using electronic resources and documentary and check-in methods. The analysis of the data in this study is based on a descriptive interpretation approach that was used by coding and ultimately these findings were obtained. From Dewey's point of view, it is constantly changing and the world can be divided. Human life also requires interaction with the environment, and human is a social being, and in the field of epistemology, it is also believed that recognition is a testamentary image and knowledge is the result of the influence and impact of the individual with the environment. He believed in valuation that value was a testamentary and a desirable criterion of values is their practical usefulness. Also, using the principles of Dewey's education, we find that a broader, freer, and flexible school environment is possible, all of which The attributes were explored by the researcher. In this research, it has been attempted to express the philosophical foundations of John Dewey's way for the use of pragmatic educational managers to take practical steps to put them into practice and use them, and to put them into practice, and to have a happy school and classroom.
    Keywords: Ontology, Anthropology, Epistemology, Values, Principles of Education'
  • Meghdad Haji MohammadAli Jahromi *, Armin Khosh Ghalb Pages 349-372

    The progress of societies has an undeniable dependence on the level of education and the quantitative-qualitative development of the educational system, especially the higher education system. Due to the limited resources of the organization to implement improvement programs, one of the concerns of managers is to prioritize issues to allocate resources to the organization. In this research, prioritizing the dimensions of the quality of academic services has been studied. The current research is applied in terms of its purpose and is considered as a quantitative research. Also, this research is descriptive in quantitative research in terms of information gathering method. In terms of data collection method, among descriptive researches due to using fuzzy hierarchical analysis method in weighting, among survey research is a cross-sectional survey type. The statistical population of this research is all students of Islamic Azad University Damavand. In this research, after reviewing the theoretical literature, the dimensions of the quality of academic services were identified for prioritization. Upon review of the upstream documents and the document adopted by the Supreme Cultural Council, the index of Islamic-Iranian values was added to the indicators in the literature of the mentioned topic, for which the main index is considered, four sub-indicators are considered. According to the results of this research, it was found that among the 28 sub-indicators under review, the "knowledge and experience of faculty members of the university" has the highest importance.

    Keywords: Perceived service quality, Academic quality of service, Fuzzy hierarchy process analysis