فهرست مطالب

به زراعی کشاورزی - سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله به زراعی کشاورزی
سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طیبه رستمی، سعیده ملکی فراهانی* صفحات 333-344
    به‌منظور بررسی تاثیر تلقیح قارچ مایکوریزا و مویان بر خصوصیات علوفه ای گیاه ذرت تحت شرایط کم آبیاری، آزمایش به صورت کرت خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال زراعی 1396-1395 انجام شد. کرت های اصلی شامل رژیم های کم آبیاری در سه سطح (30، 60 و 90 درصد تخلیه آب قابل استفاده) و کرت های فرعی شامل قارچ مایکوریزا (کاربرد و عدم کاربرد قارچ مایکوریزا) و مویان (کاربرد و عدم کاربرد مویان) بودند. تجزیه داده‌ ها نشان داد که کم آبیاری، تلقیح با قارچ مایکوریزا و کاربرد مویان اثر معنی داری بر صفات پروتئین، ماده خشک قابل هضم، قندهای محلول، درصد دیواره سلولی، فیبرهای شسته‌شده با شوینده خنثی، وزن خشک علوفه و کارایی مصرف آب داشت. نتایج نشان داد که با افزایش درصد تخلیه آب قابل استفاده و کاربرد مایکوریزا درصد پروتئین، درصد کربوهیدرات‌های محلول در آب، درصد فیبرهای شسته‌شده با شوینده‌های اسیدی در مقایسه با شاهد به‌ترتیب 24/39، 64/30 و 39 درصد افزایش نشان دادند. کاربرد مویان بر درصد فیبرهای شسته‌شده با شوینده‌های خنثی معنی دار نبود. همزمان با افزایش سطوح تنش کم آبیاری وزن خشک علوفه کاهش یافته و بیش‌ترین وزن خشک علوفه (400 گرم در بوته) در شرایط آبیاری کامل و کاربرد مویان و مایکوریزا مشاهده شد. نتایج هم‌چنین نشان داد که با افزایش شدت تخلیه آب قابل استفاده، کاربرد مویان و تلقیح با قارچ مایکوریزا افزایشی 97 درصدی در کارایی مصرف آب نسبت به شاهد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تنش‌آبی، ذرت، قارچ مایکوریزا، کارایی مصرف آب، کیفیت علوفه
  • ریحانه ربانی محمدیه*، فرشید قادری فر، ابراهیم زینلی، افشین سلطانی صفحات 345-359
    به منظور بررسی اثر فاصله بین ردیف‌های کاشت بر عملکرد و رشد ارقام پنبه در دو شرایط مصرف و عدم مصرف کود، مطالعه‌ای در گرگان در سال زراعی 1396 به صورت آزمایش اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه رقم پنبه (ساجدی، کاشمر و گلستان)، فاصله ردیف کشت در دو سطح (20 و 80 سانتی‌متر) و مصرف کودهای شیمیایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به ترتیب با مقادیر 350، 300 و 225 کیلوگرم در هکتار و تیمار شاهد (عدم مصرف کود) بود. براساس نتایج تجزیه واریانس اثر رقم بر تعدا شاخه زایشی، ارتفاع اولین قوزه از سطح زمین و تعداد قوزه معنی‌دار بود در حالی که اثر فاصله ردیف بر تعداد شاخه رویشی، ارتفاع اولین قوزه از سطح زمین، تعداد قوزه، وزن قوزه و عملکرد وش معنی‌دار بود. درهر سه رقم مورد مطالعه کاهش فاصله ردیف باعث کاهش ارتفاع بوته و افزایش شاخص سطح برگ، ماده خشک و عملکرد وش شد. کوددهی نیز باعث افزایش‌ معنی‌دار ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، تعداد شاخه زایشی، تعداد قوزه، وزن قوزه و عملکرد وش شد. در مورد اثرات متقابل نیز تنها اثر متقابل رقم × فاصله ردیف بر تعداد شاخه زایشی و اثر متقابل فاصله ردیف × کوددهی بر تعداد قوزه، وزن قوزه و عملکرد وش معنی‌دار بود. بنابراین، اثر متقابل معنی‏داری بین فاصله ردیف و مصرف عناصر غذایی از لحاظ خصوصیات رشدی و عملکرد ارقام پنبه وجود دارد و کاهش فاصله ردیف در پنبه می‏تواند باعث افزایش قابل توجهی در عملکرد وش شود.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، شاخص سطح برگ، عملکرد وش، فاصله ردیف کم، وزن قوزه
  • محمد شریف نوبتیانی، علی راحمی کاریزکی*، عباس بیابانی، علی منصوری راد صفحات 361-372

    این مطالعه به منظور ارزیابی عوامل محدودکننده‏ی عملکرد گندم در شهرستان کلاله با استفاده از روش تحلیل مقایسه کارکرد (CPA) در سال زراعی 95-1394 انجام گردید. جمع آوری اطلاعات موردنیاز، به صورت میدانی و مصاحبه شخصی با کشاورزان صورت گرفت. بدین منظور، 60 مزرعه گندم مناطق دیم شهرستان کلاله به گونه ای انتخاب شدند که دارای تنوع کافی در کلیه عملیات مدیریت زراعی کاشت، داشت و برداشت باشند. مقدار دانه تحویلی به مراکز خرید گندم بعد از تعیین مقدار افت به عنوان عملکرد نهایی مزرعه ثبت شد. برای تعیین میزان خلا عملکرد و شناسایی عوامل ایجادکننده آن از تجزیه مقایسه کارکرد استفاده شد. نتایج حاصل از مدل عملکرد نشان داد که بین عملکرد قابل حصول (1/7248 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد واقعی (4/3176 کیلوگرم در هکتار) اختلافی به میزان 7/4071 کیلوگرم در هکتار وجود داشت. از بین متغیرهای مورد بررسی، متغیرهای تجربه کشاورز، میزان بذر مصرفی، مقدار فسفر قابل جذب در خاک، دفعات مصرف قارچ کش، مواد آلی خاک، مقدار پتاسیم قابل جذب در خاک و مقدار نیتروژن مصرفی، بیش ترین تاثیر را در ایجاد خلا عملکرد گندم در این منطقه داشتند، که به ترتیب 4/19، 8/16، 9/14، 3/14، 7/12، 7/11 و 3/10 درصد از عملکرد قابل حصول را شامل می شدند. به نظر می رسد که با اصلاح این عوامل می توان اختلاف بین عملکرد قابل حصول و عملکرد واقعی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: تجزیه مقایسه کارکرد، خلا عملکرد، عملکرد بالقوه، عملکرد واقعی، مدیریت زراعی
  • کمال سادات اسیلان* صفحات 373-384
    به‌منظور ارزیابی برهم‌کنش نیتروژن و علف‌کش‌های نیکوسولفورون و توفوردی+ ام سی پی آ در کنترل علف‌های هرز ذرت و عملکرد و اجزای عملکرد ذرت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. عامل اول شامل کاربرد علف‌کش نیکوسولفورون (Cruz, 4% SC) 2 لیتر در هکتار، توفوردی+ ام سی پی آ (U46 Combi Fluid, SL 67.5%) 5/1 لیتر در هکتار، وجین کامل و عدم وجین علف‌های هرز به‌عنوان شاهد بود. عامل دوم شامل مصرف 350 کیلوگرم در هکتار و عدم مصرف کود نیتروژن از منبع اوره بود. نتایج نشان داد مصرف کود نیتروژن باعث افزایش کارایی نیکوسولفورون در کنترل علف‌های هرز کشیده برگ و پهن برگ گردید ولی توفوردی+ ام سی پی آ در شرایط بدون مصرف نیتروژن نیز علف‌های هرز پهن برگ را کنترل نمود. برهم‌کنش کود و علف‌کش تاثیر معنی‌داری بر وزن هزاردانه و تعداد ردیف در بلال نداشت اما تعداد دانه در ردیف با کاربرد نیتروژن و نیکوسولفورون افزایش معنی‌داری نسبت به سایر تیمارها نشان داد. کاربرد نیکوسولفورن و نیتروژن سبب افزایش 94 درصدی عملکرد دانه نسبت به کاربرد نیکوسولفورون به‌تنهایی شد. کاربرد نیتروژن تاثیر معنی‌داری بر کارایی توفوردی+ ام سی پی آ در افزایش عملکرد دانه نداشت. براساس نتایج این آزمایش کاربرد نیکوسولفورون و نیتروژن می‌تواند پیشنهادی مناسب برای کنترل موثر علف‌های هرز و دستیابی به بالاترین عملکرد دانه ذرت باشد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، توفوردی+ ام‌سی‌پی‌آ، عملکرد دانه، ماده خشک، نیکوسولفورون
  • جابر خردادی، فرزاد فنودی*، جعفر مسعودسینکی، شهرام رضوان، علی دماوندی صفحات 385-406

    به منظور بررسی پاسخ های فیزیولوژیکی دو رقم کنجد به کاربرد نانوکود منیزیم و کیتوزان تحت شرایط رژیم های آبیاری، آزمایشی به صورت اسپیلات پلات فاکتوریل بر مبنای بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 97-1396 انجام شد. قطع آبیاری به عنوان فاکتور اصلی (آبیاری نرمال، آبیاری تا 50 درصد گلدهی و دانه بندی)، فاکتورهای فرعی شامل ارقام کنجد اولتان و دشتستان-2، نانو منیزیم (محلول پاشی و عدم محلول پاشی) و کیتوزان (صفر، 8/4 و 4/6 گرم بر لیتر) بودند. بیش ترین عملکرد دانه در کاربرد 4/6 گرم در لیتر کیتوزان تحت شرایط آبیاری نرمال با میانگین 1/1235 کیلوگرم در هکتار بود. بیش ترین محتوی کلروفیل کل در ژنوتیپ دشتستان-2 تحت شرایط آبیاری نرمال با میانگین 7/24 میلی گرم بر گرم وزن تر به دست آمد و کم ترین میانگین در هر دو ژنوتیپ در آبیاری تا BBCH65 به ترتیب با میانگین 21/17 و 46/17 میلی گرم بر گرم وزن تر مشاهده شد. کاربرد نانوکود در ژنوتیپ اولتان تحت شرایط آبیاری تا BBCH65 منجر به افزایش 11/41 درصدی فعالیت آنزیم کاتالاز در مقایسه با تیمار شاهد گردید. بیش ترین فعالیت آسکوربات پراکسیداز در تیمار عدم کاربرد کیتوزان تحت شرایط آبیاری تا BBCH65 بود که افزایش 06/55 درصدی در مقایسه با تیمار شاهد داشت. به طورکلی، نتایج نشان داد که آبیاری تا  BBCH65 منجر به کاهش عملکرد دانه شد که با محلول پاشی نانوکود منیزیم و کیتوزان اثرات منفی ناشی از تنش تعدیل (به ترتیب 93/9 و 46/27 درصد) شد. براساس نتایج تجزیه رگرسیونی چهار صفت، کلروفیل b، کلروفیل کل، پرولین و کاتالاز وارد مدل شدند که در مجموع 11/42 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمودند. نتایج همبستگی ساده بین صفات و تجزیه رگرسیونی حاکی از اثرات غیرمستقیم صفات فیزیولوژیکی بر عملکرد دانه بودند و از بین پارامترهای مورد بررسی رنگیزه های فتوسنتزی از اهمیت بالایی در شرایط تنش برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: پرولین، تجزیه رگرسیونی، دانه روغنی، رنگیزه های فتوسنتزی، عملکرد دانه، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • سعید حضرتی، امیررضا صادقی بختوری*، داود کیانی صفحات 407-417
    جهت ارزیابی تاثیرمحلول پاشی مواد تنظیم کننده رشد و نیتروژن بر شاخص های رشدی، تولید و کیفیت روغن دو رقم گلرنگ بهاره، آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی خسروشاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌ شرقی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌ های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 به‌اجرا در آمد. فاکتورهای موردمطالعه شامل تنظیم کننده رشد اکسین، سیتوکنین و ترکیب تیماری اکسین+ سیتوکنین هر کدام با غلظت 1000 میلی‌گرم در لیتر و عدم مصرف هورمون ها به‌عنوان تیمار شاهد، محلول پاشی نیتروژن دو سطح (سه و شش در هزار) و دو رقم گلرنگ بهاره (صفه و گلدشت) بودند. نتایج نشان داد که در رقم صفه شاخص های ارتفاع بوته (37 درصد)، تعداد دانه در طبق (39 درصد)، تعداد شاخه فرعی (9 درصد) و تعداد طبق در بوته (17 درصد) نسبت به رقم گلدشت افزایش نشان داد. درحالی‌که قطر طبق و وزن هزار دانه در رقم گلدشت به ترتیب 15 و 47 درصد بیش‌تر از رقم صفه بود. بیش‌ترین عملکرد دانه 3205 کیلوگرم در هکتار در ترکیب تیماری محلول پاشی اکسین و نیتروژن به صورت سه هزار به‌دست آمد که تفاوت معنی داری با عدم مصرف هورمون و محلول پاشی نیتروژن به صورت شش در هزار در رقم صفه نداشت. بیش‌ترین مقدار اسید های چرب اولییک، پالمتیک و لینولنیک با کاربرد ترکیبی اکسین و سیتوکنین و محلول پاشی سه و شش در هزار نیتروژن مشاهده شد. کاربرد جداگانه اکسین و سیتوکنین میزان لینولییک و استیاریک را در گلرنگ بهاره در مقایسه با عدم مصرف هورمون افزایش داد که این افزایش در رقم صفه در مقایسه با گلدشت بیش‌تر بود. براساس نتیجه گیری نهایی رقم صفه در مقایسه با رقم گلدشت از میزان رشد و عملکرد بیش‌تری برخوردار بود و هم‌چنین تاثیر پذیری مثبت رقم صفه در مقایسه با گلدشت در محلول‌پاشی هورمون ها و نیتروژن بیش‌تر بود.
    کلیدواژگان: اسید‌های چرب، اکسین، تولید، سیتوکینین، کیفیت روغن
  • هادی سالک معراجی، افشین توکلی*، نیازعلی سپهوند صفحات 419-432
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی بنزیل آمینو پورین بر خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد کینوا (رقم 26Q) پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال زراعی 1396 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل آبیاری مطلوب (پتانسیل آب خاک 4/0- مگاپاسکال) و تنش خشکی (پتانسیل آب خاک 5/1- مگاپاسکال) به عنوان عامل اول و محلول پاشی با بنزیل‌آمینوپورین در سه سطح (صفر، 50 و 100 میکرومولار) به عنوان عامل دوم در نظر گرفته شد. تیمار آبیاری بر تمام صفات موردمطالعه به‌جز کلروفیل b  و کارتنویید اثر معنی داری داشت. تنش خشکی سبب افزایش نشت یونی، پرولین و شاخص برداشت گردید ولی بر سایر صفات اثر کاهشی داشت. اثر متقابل آبیاری و هورمون برصفات مورد ارزیابی به‌جز کلروفیل b، کلروفیل کل، وزن هزاردانه و عملکرد زیست توده معنی دار بود. بالاترین عملکرد دانه (75/215 گرم در مترمربع) تحت شرایط مطلوب رطوبتی، در غلظت 50 میکرومولار و در شرایط تنش خشکی با 76/149 گرم در مترمربع در غلظت 100 میکرومولار سیتوکینین مشاهده گردید. بالاترین شاخص برداشت نیز با 6/25 درصد در تیمار خشکی شاهد به‌دست آمد. نتایج نشان داد که کاربرد سیتوکینین سبب کاهش اثرات تنش در گیاه کینوا می گردد، بنابراین محلول پاشی با این هورمون می تواند به عنوان راه‌کاری جهت افزایش عملکرد کینوا در شرایط تنش خشکی باشد.
    کلیدواژگان: بنزیل‌آمینوپورین، تنش خشکی، شاخص برداشت، عملکرد زیست‌توده، محلول‌پاشی، وزن هزار دانه
  • یونس محمدنژاد*، مجید بصیرت، حسین حاجی ابایی، بنیامین ترابی صفحات 433-443
    در زمین‌های زراعی واقع در اطراف سد گلستان، تناوب زراعی رعایت نمی‌شود و حاصلخیزی خاک آن‌ها در خطر است. با توجه به اهمیت تغذیه کودی گندم، هدف از این آزمایش، بررسی وضعیت تغذیه‌ای خاک‌های این منطقه و تعیین نیاز کودی با تاکید بر عناصر غذایی پر مصرف بود. نیاز کودی این زمین‌ها با استفاده از مدل QUEFTS در سال زراعی 97- 1396 تعیین شد. ابتدا، 30 قطعه زمین کشاورزی که توسط آب سد گلستان آبیاری می‌شوند، انتخاب گردید. در هر قطعه زمین یک قطعه کوچک‌تر نیز مشخص گردید و در آن هیچ کودی استفاده نشد. کلیه عملیات کاشت و داشت به‌روش متداول کشاورز انجام گرفت. از هر قطعه زمین (کودپاشی‌شده و نشده) با استفاده از کادر یک مترمربعی، پنج نمونه کف‌بر شده و عملکرد دانه و غیردانه و غلظت نیتروژن، پتاسیم و فسفر آن‌ها اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین نیتروژن، فسفر و پتاسیم جذب‌شده توسط قسمت هوایی گیاه به‌ترتیب 54، 5/19 و 98 کیلوگرم در هکتار و عملکرد متوسط دانه گندم در مزارع موردمطالعه، برابر با 4150 کیلوگرم در هکتار بود. با توجه به مدل QUEFTS، برای تولید 1000 کیلوگرم دانه گندم به‌ترتیب میزان 13، 5/4 و 22 کیلوگرم نیتروژن، فسفر و پتاسیم لازم بود. لذا با توجه به مطلوب‌بودن نتایج اعتبارسنجی مدل QUEFTS، توصیه می‌شود در این منطقه برای تولید حدود 5000 کیلوگرم در هکتار دانه گندم، 325 کیلوگرم در هکتار کود اوره و 195 کیلوگرم در هکتار کود سوپر فسفات تریپل و 60 کیلوگرم در هکتار کود سولفات پتاسیم استفاده گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی مدل، تجمع و رقیق‌سازی، جذب عنصر، عملکرد، عناصر پر مصرف
  • رئوف سیدشریفی*، رضا سیدشریفی صفحات 445-460

    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف نیتروژن استارتر، کاربرد متانول و کودهای زیستی بر گره زایی، طول دوره پرشدن و عملکرد عدس Lens culinaris L. تحت شرایط دیم، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه ای در اردبیل در سال زراعی 98-1397 اجرا شد. عامل های مورد بررسی شامل نیتروژن استارتر در سه سطح (بدون نیتروژن، کاربرد 25 و50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره)، کودهای زیستی در چهار سطح (عدم استفاده، کاربرد ریزوبیوم لگومینوزاروم، کاربرد میکوریز، کاربرد توام ریزوبیوم لگومینوزاروم با میکوریز) و کاربرد متانول در سه سطح (محلول پاشی با آب، کاربرد متانول 15 و 30 درصد حجمی) بودند. مقایسه میانگین ها نشان داد بیش ترین تعداد و وزن گره در بوته (به ترتیب72/12 عدد و 59/11 میلی گرم در بوته)، سرعت پرشدن دانه (45/1 میلی گرم در روز)، طول دوره و دوره موثر پرشدن دانه (به ترتیب 17/35 و 91/29 روز)، تعداد نیام در بوته (43/34) و عملکرد دانه (1530 کیلوگرم در هکتار) در کاربرد توام ریزوبیوم لگومینوزاروم با میکوریز، محلول پاشی30 درصد حجمی متانول و50 کیلوگرم نیتروژن استارتر در هکتار به دست آمد. تعداد گره، سرعت پرشدن دانه، دوره موثر پرشدن دانه و عملکرد دانه به ترتیب از افزایش 210، 64/25، 76/45 و 103 درصدی در مقایسه با عدم کاربرد کودهای زیستی، نیتروژن و عدم محلول پاشی با متانول برخوردار بود. براساس نتایج این بررسی کاربرد توام کودهای زیستی (میکوریز و ریزوبیوم) و محلول پاشی30 درصد حجمی متانول با 50 کیلوگرم نیتروژن استارتر در هکتار، می تواند در بهبود عملکرد عدس تحت شرایط دیم پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: اوره، شرایط دیم، ریزوبیوم لگومینوزاروم، کودهای بیولوژیک، میکوریزا
  • شادی مرادی، جلال خورشیدی*، محمدرضا مرشدلو صفحات 461-473

    رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) کاربردهای زیادی در صنایع دارویی و غذایی دارد. با توجه به نقش موثر عناصر ریزمغذی در عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی، تاثیر محلول پاشی با غلظت های مختلف کلات آهن (شاهد (صفر)، 5/1 و 3 گرم در لیتر) و کلات روی (شاهد (صفر)، 5/1 و 3 گرم در لیتر) بر خصوصیات عملکردی و محتوی اسانس رازیانه بومی و اصلاح شده (رقم شوروک شاری) ارزیابی گردید. آزمایش به صورت کرت های دوبار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در دانشگاه کردستان انجام گرفت. اثر ساده کلات آهن، اثر متقابل کلات آهن و نوع رقم و نیز اثر متقابل کلات آهن، کلات روی و نوع رقم تاثیر معنی داری بر هیچ کدام از صفات نداشتند. کلات روی بر اکثر صفات تاثیر معنی داری گذاشت، طوری که بیش ترین محتوی اسانس (06/5 درصد) و عملکرد اسانس (07/35 لیتر در هکتار) متعلق به تیمار 3 گرم در لیتر و بیش ترین عملکرد بذر (2/884 کیلوگرم در هکتار) متعلق به تیمار عدم استفاده از کلات روی بود. اثر متقابل کلات آهن و کلات روی تنها بر عرض بذر و اثر متقابل کلات روی و نوع رقم تنها بر تعداد چترک تاثیر معنی داری داشتند. رقم تاثیر معنی داری بر تعداد چتر در بوته، عملکرد بذر و عملکرد اسانس داشت، طوری که بیش ترین میانگین صفات مذکور (به ترتیب 29/25، 26/765 کیلوگرم در هکتار و 27/34 لیتر در هکتار) متعلق به رازیانه بومی بود. از بین تیمارهای کودی اعمال شده، تیمار 3 گرم در لیتر کلات روی به تنهایی و از بین دو نوع رازیانه کشت شده، رازیانه ی بومی برتر شناخته شدند.

    کلیدواژگان: چتر، ریز مغذی، شوروک شاری، عملکرد اسانس، عملکرد بذر
  • فاطمه غفاری رهبر، معظم حسن پوراصیل*، آتوسا وزیری، سهیلا تالش ساسانی، جمالعلی الفتی صفحات 475-486

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف ورمی کمپوست بر ویژگی های کمی و کیفی گل سوسن (Lilium longiflorum) هیبرید LA رقم Dynamix، در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمار ها شامل صفر (تیمار شاهد)، 20، 35، 50 و 65 درصد حجمی ورمی کمپوست در بستر کشت حاوی 70 درصد کوکوپیت و 30 درصد پرلیت بود که در شرایط گلخانه ای انجام شد. گل های شاخه بریدنی تیمار های مختلف پس از تغییر رنگ غنچه ها از سبز پررنگ به سبز کم رنگ برداشت شدند و در آزمایشگاه پس از شکوفایی، صفات مختلف موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که وزن تر اندام های هوایی گل سوسن در سطوح پایین تر ورمی کمپوست به ویژه تیمار 20 درصد بیش تر از سایر تیمارها بود. پارامتر های کیفی اندازه گیری شده مثل کلروفیل و پروتئین برگ، آنتوسیانین و مواد جامد محلول گلبرگ در کلیه تیمار های ورمی کمپوست افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت. بررسی کلی نتایج این پژوهش نشان داد که تیمار 20 درصد ورمی کمپوست به دلیل حفظ رطوبت بهتر اندام های هوایی گیاه و تقویت برخی صفات مرفولوژیک مثل تعداد گل و افزایش سطح برگ، جهت پرورش گل های سوسن هیبرید LA رقم  Dynamix با کیفیت بهتر مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین برگ، تعداد گل، مواد جامد محلول گلبرگ
  • سید مرتضی زاهدی*، رحمت الله غلامی، مهدیه کریمی، حجت الله غلامی صفحات 487-498

    آفتاب سوختگی یکی از عوامل مهم محدود کننده تولید انار به ویژه در مناطق با تابستان گرم می باشد و ازآنجاکه کاربرد برون زای کایولین می تواند موجب افزایش تحمل به برخی تنش های محیطی از طریق بهبود مسیرهای متابولیک و افزایش فتوسنتز خالص شود، در این پژوهش اثر محلول پاشی کایولین بر برخی ویژگی های پومولوژیک و بیوشیمیایی ارقام تجاری انار در منطقه ریجاب واقع در غرب استان کرمانشاه به صورت آزمایش فاکتوریل شامل سه غلظت کایولین (صفر (آب مقطر)، سه و شش درصد) و دو رقم انار (ملس ترش و یوسف خانی) بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی و سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو رقم تیمار کایولین در غلظت شش درصد سبب بهبود وزن میوه، طول و عرض آریل و میوه، وزن صد آریل و عملکرد گردید. هم چنین میوه های درختان انار هر دو رقم با تیمار کایولین در هر دو غلظت، به ویژه در غلظت شش درصد افزایش مواد جامد محلول، درصد آب میوه و فنل کل را نشان دادند. با وجود عکس العمل های متفاوت مورفولوژیک و بیوشیمیایی در دو رقم می توان با توجه به هدف و شرایط مختلف، از یکی از این رقم استفاده کرد. هم چنین تیمار کایولین در غلظت بالا، آفتاب سوختگی و ترک خوردگی میوه های انار را در هر دو رقم موردمطالعه به حداقل رساند و عملکرد در هکتار را افزایش داد که این تیمار می تواند به عنوان یک روش مناسب برای کاهش نابسامانی های فیزیولوژیک در مناطق پرورش انار از جمله منطقه ریجاب معرفی و مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آفتاب سوختگی، دمای بالا، عملکرد، فنل کل، ملس ترش، منطقه ریجاب
|
  • Tayebe Rostami, Saeideh Maleki Farahani * Pages 333-344
    In order to investigate the effect of mycorrhiza and surfactant on forage characteristics of corn (Zea mays L.) under deficit irrigation condition, a split plot factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replication at the Research Farm of Agricultural College, Shahed University, Iran in 2016. The experimental treatments included irrigation at three levels of 30, 60 and 90 percent available soil water depilation as a main factor and inoculation with mycorrhizal fungi (Glomus etunicatum, G. intraradices and G. mossea) at two levels (inoculation and no inoculation with mycorrhizal) and treatment of surfactant solution containing two levels (Application of surfactant and non-use of surfactant solution) as sub factors. Results showed that with increasing depletion of available soil water, application of mycorrhizal fungi increased crude protein percentage (CP), water soluble carbohydrate (WSC) and acid detergent fibre (ADF), increased by 39.24, 30.64 and 39 percent respectively. Application of surfactant on percentage NDF was not significant. As deficit irrigation stress increased, dry weight of forage decreased and highest dry weight of forage (400 gr/plant) was observed under normal irrigation conditions and application of surfactant and mycorrhiza. The results also showed that by increasing the amount of available water discharge, application of surfactant and inoculation with mycorrhizal fungi increased water use efficiency 97 percent in compare to control.
    Keywords: Corn, forage quality, mycorrhiza fungi, water stress, Water use efficiency
  • Reyhane Rabbani *, Farshid Ghaderi-Far, Ebrahim Zeinali, Afshin Soltani Pages 345-359
    In order to investigate the effect of row spacing on yield and growth of cotton cultivars uncer two conditions of fertilizer application and non-fertilization, a study was conducted in Gorgan as a split-factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replicates in 2017. Experimental factors included three cotton cultivars (Sajedi, Kashmar and Golestan), row spacing at two levels (20 and 80 cm) and nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers application at 350, 300 and 225 kg ha-1 and control treatment (No fertilizer), respectively. According to the results of analysis of variance, the effect of cultivar on number of reproductive branches and bolls as well as the height of first boll from ground was significant, whereas row spacing significantly affected number of vegetative branches and bolls, the height of first boll from ground, boll weight and lint yield. In all three cultivars studied, decrease in row spacing led to decreased plant height and increased leaf area index, dry matter and lint yield. Fertilization led to significant increase in plant height, leaf area index, number of reproductive branches and bolls, boll weight and yield. Among interactions, only the interaction of cultivar× row spacing on number of reproductive branches and interaction of row spacing× fertilizer on boll number, boll weight and lint yield were significant. Therefore, there is a significant interaction between row spacing and nutrient consumption in terms of growth characteristics and yield of cotton cultivars, and decreased row spacing in cotton can significantly increase lint yield.
    Keywords: boll weight, leaf area index, Lint yield, Narrow row, Plant density
  • Mohammad Sharif Nobatiany, Ali Rahemi Karizaki *, Abbas Biabani, Ali Mansouri Rad Pages 361-372

    This study was conducted to evaluate the factors limiting wheat yield in Kalaleh County using the Comparative Performance Analysis (CPA) method in 2015-16. Collection of the required information was done by fieldwork, and personal interviews with farmers. To this aim, 60 wheat fields in dry land areas of Kalaleh were selected to have sufficient diversity in all crop management, planting, crop protection and harvesting. The amount of grain delivered to the wheat shopping centers was recorded after determining the amount of drop as the final yield of the farm. The CPA was used to determine the yield gap and identify the factors that caused it. The results of yield model showed that there was a difference of 4071.7 kg between achievable (7248 kg/ha) and actual yield (377.4 kg/ha). Among studied variable, the farmer experience, seeding rate, the amount of phosphorus in soil, frequency of use of fungicide, organic matter of soil, amount of potassium absorbed in soil and amount of applied nitrogen had the most influence on wheat yield gap in the study area, which were 19.4, 16.8, 14.9, 14.3, 12.7, 11.7 and 10.3 percent of the achievable yield. By amending these factors, it seems that it could reduce the difference between achievable yield and actual yield.

    Keywords: Comparative performance analysis, crop management, potential yield, Actual yield, Yield Gap
  • Kamal Sadat Asilan * Pages 373-384
    To evaluate the impact from the interaction of nitrogen and herbicides on weed control of maize along with the yield and yield components of maize, an experiment has been conducted in a randomized completer block design as factorial arrangement with three replications at Tarbiat Modares University. The first factor includes nicosulfuron (2 l.ha-1), 2,4-D+ MCPA (1.5 L.ha-1), weed-infesting, and weed free (hand hoeing) as control. The second factor is application of 350 kg.ha-1 nitrogen from urea source and no nitrogen application as control. Results indicate that application of nitrogen boosts nicosulfuron efficacy in controlling broad- and narrow-leaved weeds, though it does not affect 2,4-D+ MCPA efficacy in controlling broad-leaved weeds. The application of herbicide and nitrogen has no significant effect on corn yield components, but the number of grains per row increase significantly when both nicosulfuron and nitrogen are applied together. Application of nicosulfuron and nitrogen increases the grain yield by 94%, compared with sole application of nicosulfuron. Application of both nitrogen and 2,4-D+ MCPA has no effect on corn grain yield. Results show that the application of nicosulfuron and nitrogen can be the best option for satisfactory weed control and maximum grain yield in the corn.
    Keywords: dry matter, Grain yield, Nicosulfuron, Yield component, 4-D+ MCPA
  • Jaber Khordadi Varamin, Farzad Fanoodi *, Jafar Masoud Sinaki, Shahram Rezvan, Ali Damavandi Pages 385-406

    To investigate the physiological responses of sesame cultivars to the application of nano magnesium and chitosan biopolymer under different irrigation regimes, a split factorial based on randomized complete block design has been conducted with three replicates between 2017 and 2018. The irrigation cut-off, based on BBCH scale, has served as the main factor (normal irrigation, irrigation up to 50% flowering, and seed ripening), with the sub factors including Oltan and Dashtestan-2 sesame cultivars, and nano magnesium (application and non-application) and chitosan (control, 4.8, and 6.4 g.L-1). The highest mean grain yield belongs to the application of 6.4 g.L-1 chitosan under normal irrigation with an average of 1235.1 kg.ha-1. Also, the highest total chlorophyll content is observed in Dashtestan-2 genotype under normal irrigation with a mean of 24.7 mg.g-1 FW and the lowest mean have been obtained in both genotypes under irrigation up to 65 BBCH with a mean of 17.21 and 17.46 mg.g-1 FW, respectively. Application of nano fertilizer in Oltan genotype under irrigation up to 65 BBCH increases the catalase activity by 41.11%, compared to the control treatment. The highest activity of ascorbate peroxidase has been achieved when not applying chitosan under irrigation conditions up to 65 BBCH. It has risen by 55.06%, compared to the control treatment. In general, the results show that irrigation up to 65 BBCH reduces grain yield, in turn alleviated by the negative effects of stress on magnesium and chitosan nanoparticles (9.93% and 27.46%, respectively). Based on the regression analysis results, four traits, namely chlorophyll b, total chlorophyll, proline, and catalase, enter the model that explains 42.11% of the total grain yield variations. Results of simple correlation between traits and regression analysis indicate the indirect effects of physiological traits on grain yield and among the studied parameters, photosynthetic pigments has been of high account in stress conditions.

    Keywords: Antioxidant activity, Grain yield, oilseed, photosynthetic pigments, proline, regression analysis
  • Saeid Hazrati, Amir Reza Sadeghi-Bakhtvari *, Davood Kiani Pages 407-417
    The present study aims at evaluating the effects of leaf foliar of growth regulators and nitrogen on growth parameters and yield of spring safflower. To do so it has carried out a research at East Azerbaijan Agricultural Research Center as a factorial experiment based on RCBD (Randomized Complete Block Design) with three replications. The factors include growth regulators in four levels, namely auxin, cytokinin, auxin + cytokinin (wherein the treatment’s concentration has been 1000 mg/L), and control (no use of growth regulator, whatsoever), foliar application of nitrogen (3 and 6 per thousand), and two springcultivars (Soffe and Goldasht). Results show taller plants (17%) and greater number of heads per plant (39%), seeds per head (9%), and lateral stems (37%) for Soffeh cultivar, compared to Goldasht variety. On the other hand, Goldasht cultivar provides the maximum head diameter (15%) and 1000 seed weight (47%), in comparison to Soffeh cultivar. The maximum grain yield is observed for Soffeh cultivar with auxin growth regulator and a concentration of three per thousand foliar application of nitrogen (3205 kg ha -1),displaying no significant difference from either the control or the application of three per thousand foliar of nitrogen (3120 kg ha-1). The application of growth regulators has changed the fatty acid composition. The application of auxin + cytokinin as the growth regulator with a concentration of three and six per thousand foliar of nitrogen increase the oleic, palmitic, and linolenic acids. However, the use of auxin and cytokinin separately increase linoleic and stearic acids among the fatty acids, compared to the control, which is higher in Soffeh cultivar than Goldasht. In general, Soffeh cultivar shows higher growth and yield, compared to Goldasht cultivar, indicating the positive effect in foliar application of hormones and nitrogen for the latter.
    Keywords: Auxin, cytokinin, fatty acid quality, nitrogen, Production
  • Hadi Salek Mearaji, Afshin Tavakoli *, Aiaz Ali Niazsepahvand Pages 419-432
    In order to investigate the effects of foliar application of 6-benzylaminopurine on physiological traits, yield and yield components of quinoa (cultivar Q26) an factorial experiment has been conducted, based on randomized complete block design with four replications at the research farm of Agriculture Faculty, the University of Zanjan, during cropping seasons of 2017. The experimental factors include optimal irrigation (-0.4 MPa) and drought stress (-1.5 MPa) as primary factor and foliar 6-benzylaminopurine in three levels (0, 50, and 100 μM) as the secondary one. Irrigation treatment has significant effect on all traits, except chlorophyll b and cartenoide. Drought stress increases electrolyte leakage (EL), proline, and Harvest index (HI) though it has a declingin effect on other traits. The effect of irrigation and hormone interaction has been considerable, except for chlorophyll b, total chlorophyll, thousand weight grain, and biomass yield. The highest grain yield (215.75 g.m2) in optimal irrigation is observed in 50 μM and in drought stress condition with 149.76 g.m2, obtained in 100 μM of cytokinin. The maximum harvest index (25.6%) can be observed in the control treatment of drought stress. Results show that applying cytokinin reduces the unfavorable effects on quinoa; therefore, this hormone’s foliar can be a solution to enhance the grain yield of quinoa under drought stress conditions.
    Keywords: Benzylaminopurine, Biological yield, Drought stress, foliar application, Harvest index, Thousand grain weight'
  • Yonus Mohammad Nezhad *, Majid Basirat, Hossein Hajiabaee, Benjamin Torabi Pages 433-443
    In the fields around Golestan dam, crop rotation is not performed, putting the soil fertility at risk. This experiment aims at evaluating the nutritional status of the region’s soils and determining the need for fertilizer with emphasis on macronutrients. The fertilizer requirement of these soils in 2017-2018 has been determined, using the QUEFTS model. At first, 30 fields in the Golestan dam region, irrigated by the dam itself, have been chosen. In each field, a small section has been selected as a non-fertilized one. All agronomic practices have been done in accordance with conventional farmers' method. From each field (fertilized and non-fertilized), five one-meter squared quadrats have been used to cut off the crop and the grain yield and non-grain yield, and measure its N, P, and K concentration. Results reveal that the mean value of N, P, and K uptake by shoots have been 54, 19.5, and 98 kg/ha, respectively, with the average grain yield being 4150 kg/ha in farmers' field. For 1000 kg of grain production per hectare, one requires 13, 4.5, and 22 kg of  N, P, and K, respectively. Therefore, according to the proper validation results of the QUEFTS model, it is recommended to apply 325 kg/ha urea fertilizer, 195 kg/ha triple super phosphate fertilizer, and 60 kg/ha potassium sulfate fertilizer to produce about 5000 kg/ha wheat grain in this area.
    Keywords: Accumulation, dilution, element absrobtion, Macronutrients, Model validation, yield
  • Raouf Seyed Sharif *, Reza Seyed Sharifi Pages 445-460

    In order to study the effects of various rates of starter nitrogen, methanol, and bio fertilizers on nodulation, grain filling period, and yield of lentil (Lens culinaris L.) under rainfed condition, an experiment has been carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications under field condition in Ardabil in 2018-2019. The factors include starter nitrogen in three levels (no nitrogen and N application of 25 and 50 kg/ha) by urea, bio fertilizers in four levels (without bio fertilizers, application of Rhizobium legominosarum, mycorrhiza and both application of mycorrhiza with Rhizobium legominosarum), application of methanol at three levels (foliar application with water and methanol applications of 15 and 30 volume percent). Means comparision show that the maximum  number and weight of nodules per plant (12.72 and 11.59 mg per plant, respectively), grain filling rate (1.45 mg/day), grain filling period and effective grain filling period (35.17 and 29.91 days, respectively), number of pod per plant (34.43), and grain yield (1530 kg/ha) have been obtained at both applications of mycorrhiza with Rhizobium legominosarum, foliar application of 30 volume percent of methanol, and 50 kg/ha of starter nitrogen. The treatments display an increase of about 210%, 25.64%, 45.76%, and 103% in the number of nodules per plant, grain filling rate, effective grain filling period, and grain yield, respectively, in comparison with the control (no application of nitrogen, methanol, and bio fertilizers). Based on the results from this study, both applications of bio fertilizers (mycorrhiza with Rhizobium legominosarum) and foliar application of 30 volume percent of methanol with 50 kg/ha starter nitrogen are recommended to improve grain yield of lentil under rainfed condition.

    Keywords: Biofertilizers, Mycorrhiza, Rhizobium legominosarum, rainfed condition, Urea
  • Shadi Moradi, Jalal Khorshidi *, Mohammadreza Morshedloo Pages 461-473

    Foeniculum vulgare Mill. is one of the medicinal plants, which is widely used in pharmaceutical and food industries. Due to the effective role of micronutrients in the quantitative and qualitative yield of medicinal plants, the effect of foliar application of iron chelate (0, 1.5 and 3 g/L) and zinc chelate (0, 1.5 and 3 g/L) on the functional properties and essential oil content of native and improved (cv. Soroksari) fennel was evaluated. The experiment was conducted as a split-split plot, based on RCB design with three replications during 2018 at the University of Kurdistan. Simple effects of iron chelate, the interaction iron chelate and cultivar, as well as the interaction iron chelate, zinc chelate and cultivar type, had no significant effect on measured traits. Zinc chelate significantly affected most of the studied traits, so that the highest of essential oil content (5.06%) and yield (35.07 L/ha) were belonged to 3 g/L treatment, while the highest seed yield (884.2 kg/ha) was obtained in zero treatment of zinc chelate. The interaction of iron chelate and zinc chelate as well as the interaction of zinc chelate and cultivar had only a significant effect on seed width and number of umbels, respectively. The impact of cultivar had a significant effect, on the number of umbels per plant, seed yield, and essential oil yield, so that the highest average of mentioned traits (25.29, 765.26 kg/ha and 34.27 L/ha, respectively) were belonged to native fennel. Generally, among the fertilizer treatments, 3 g/L zinc chelate and between the two types of fennel, native fennels were recognized as superior.

    Keywords: Essential oil yield, Micronutrient, Seed yield, Soroksari, Umbel
  • Fatemeh Qafari Rahbar, Moazzam Hassanpour Asil *, Atousa Vaziri, Soheila Talesh Sasani, Jamalali Olfati Pages 475-486

    The purpose of the present study is to evaluate the effects of different levels of vermicompost on quantity and quality of Lilium longiflorum LA hybrid cv. Dynamix, in a completely randomized design with 5 treatments and 3 replications. The treatments include 0 (control), 20%, 35%, 50%, and 65% of vermicompost pot (V/V) in 70% cocopeat and 30% perlite of bed culture under greenhouse conditions. Once the buds’ color change from bold green to colorless green, cut flowers are removed from various treatments and the flower’s inflorescence is studied in the laboratory. Results show that fresh weight of Lilium in low-level vermicompost surpass the other treatments, especially the 20% one. Qualitative parameters such as chlorophyll, protein leaf, anthocyanin, and total soluble solid of the petal have had a significant increase in all vermicompost treatments, compared to the control. Overall result examination of this study indicates the 20% vermicompost treatment has been more suitable, thanks to its superior moisture preservation at plant shoots as well as the improvement of some morphologic traits like the number of flowers as well as addition of leaf area, which contributes to the cultivation of better quality Lilium LA hybrid flower.

    Keywords: Number of flower, Total soluble solid of petal, Protein leaf
  • Seyed Morteza Zahedi *, Rahmatollah Gholami, Mahdieh Karimi, Hojattollah Gholami Pages 487-498

    Sunburn is one of the important factors, limiting pomegranate production, especially in regions with hot summers. Since exogenous application of kaolin can increase tolerance to some environmental stresses by improving metabolic pathways and increasing net photosynthesis, this paper studies the effect of kaolin spraying on some pomological and biochemical characteristics of commercial pomegranate cultivars in Rijab region (Kermanshah province). Accordingly, it carries out a factorial experiment, based on a RCBD, which is consisted of three concentrations of kaolin (i.e., 0 (distilled water), 3%, and 6%) as well as two pomegranate cultivars (Malas Torsh & Yosef-Khani) with three replications. Results show that in both cultivars, kaolin treatment at 6% concentration improves fruit weight, the length and width of aril and fruit, aril weight, and the yield. In addition, fruits of both pomegranate trees with kaolin treatment at both concentrations, especially at 6% concentration, show increased soluble solids, fruit juice, and total phenol content. Despite the different morphological and biochemical reactions in the two cultivars, one of the cultivars could be used in accordance to different purposes and conditions. In addition, a high concentration of kaolin reduces sunburn and cracking of pomegranate fruits in both cultivars, increasing yield per hectare. This treatment can serve as a suitable method to reduce physiological disorders in pomegranate growing areas such as Rijab region.

    Keywords: High temperature, Malas torsh, Rijab area, sunburn, total phenol, yield